Erken Seçime Doğru

Eldeki Veriler
Seçimin normal zamanı 3 Kasım 2019. Buna karşılık piyasalarda erken seçim olasılığı dile getiriliyor ve konuşulan tarih de 15 Temmuz 2018. Bu gibi durumlarda hangisinin geçerli olacağını anlamak için eldeki verileri değerlendirmemiz yani bir anlamda olay yeri incelemesi yapmamız gerekiyor.

Eldeki verileri sayalım: (1) 2017 yılında enflasyonla mücadele neredeyse tümüyle terk edildi ve genişleyici maliye politikası devreye sokuldu (kredi garanti fonu çerçevesinde kredilerin artırılması, vergi indirimleri, sosyal güvenlik primi ertelemeleri.) (2) Bütçe açığının iki katına yakın borçlanmaya gidildi ve elde edilen paranın bir bölümüyle emanetlerde bekleyen ödemeler yapıldı. Böylece piyasa canlandırıldı. Kalan para da muhtemelen 2018 yılının ilk aylarında aynı amaçla kullanılacak. (3) Taşeron kuruluş kadrolarında yer alan yüzbinlerce insan devletin asli kadrolarına alındı. (4) Muhtemelen baz etkisiyle yılın ilk yarısında enflasyonda bir gerileme görülecek. (5) Oy oranları üzerinde en fazla etkisi olan büyüme oranında 2017 yılında yüzde 7’nin üzerinde bir artış sağlanması bekleniyor. (6) Afrin harekâtı, iktidara önemli bir duygusal destek sağlıyor.

Büyüme ile Oy Oranı Arasındaki İlişki
2017 yılında hükümetin bütün ağırlığı büyüme oranını yükseltmeye verdiğini biliyoruz. Yukarıda değindiğim önlemlerin çoğu da zaten (enflasyon aleyhine) büyümeyi desteklemeye yönelik önlemler. Bunun sonucu olarak 2017 yılının ilk 9 ayında büyüme yüzde 7,3 gibi oldukça yüksek düzeyde gerçekleşti.

Öteden beri üzerinde durduğum bir tespit var: Büyüme oranı ile iktidar partisinin oy oranı arasında aynı yönde giden bir ilişki söz konusu.

Bunun doğru olup olmadığını test etmek için büyüme oranlarıyla iktidar partisinin oy oranları arasındaki ilişkiye bakalım. Aşağıdaki grafik 2002 yılından bu yana yapılan yerel ve genel seçimlerde iktidar partisinin aldığı oy oranlarını ve bu seçimlerden önceki 4 çeyrek içinde gerçekleşen büyüme oranlarının ortalamasını birlikte gösteriyor. 


2002 genel seçimlerinde iktidarda DSP, ANAP ve MHP koalisyon hükümeti iktidardaydı. Dolayısıyla yukarıdaki grafikte 2002 oy oranı olarak bu üç partinin aldığı oyların toplamı iktidar partisinin aldığı oylar olarak kabul edilmiştir.  

Büyüme oranıyla iktidar partisinin oy oranı arasındaki korelasyon katsayısının 0,82 gibi yüksek bir orana işaret ettiğini de vurgulayalım.

Erken Seçim
Böyle bir ortamda iktidar partisinin erken seçime gitmesi sürpriz olmamalı. Öte yandan 2018 yılının ilk ayında tüketici güven endeksi de sürpriz bir biçimde yüzde 11,1 oranında hızlı bir yükseliş sergilemiş bulunuyor. 11 Aralık günü yüzde 11,1 olarak açıklanan 3. Çeyrek büyümesinden 10 gün sonra açıklanan tüketici güven endeksinde böyle bir sıçrama olmadığına göre bu artışın arkasında hızlı büyümenin yattığını söylememiz pek mümkün görünmüyor. Öte yandan eldeki diğer veriler (enflasyon, işsizlik, bütçe açığı, cari açık, döviz kurları v.b) böyle bir yükselişi haklı çıkaracak bir gelişmeye işaret etmiyor. Bu durumda bu artışın Afrin operasyonuna bağlı bir duygusal tepkinin sonucu olduğunu kabul etmekten daha mantıklı bir açıklaması yok.

Bütün bu gelişmeler bize bir erken seçimin altyapısının hazırlandığını gösteriyor. Bu durumda öteden beri konuşulan 15 Temmuz dolayındaki bir tarihte erken seçim olması olasılığı, seçimin normal zamanında olmasından çok daha yüksek görünüyor.

Yorumlar

  1. Mahfi Hocam merhaba,

    yine çok güzel bir çalışma olmuş Teşekkürler, Erken seçime gidilirse bunun açıklaması nezaman yapılır? Aynı zamanda piyasalara yansıması aynı hızla olur mu?

    Teşekkürler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ENAZ 60 GÜNÖNCEDEN AÇIKLANMALI

      Sil
    2. Secim tarihinden en az 3 ay once aciklanmak zorunda

      Sil
    3. Sonucu belli seçim önce açıklansa nolur, sonra açıklansa nolur?

      Sil
    4. Aynen.Seçim olsa bile sonuç zaten belli.Muhalefetin olmadığı yerde seçimin manası yoktur.Bunun adı iktidarın kan tazelemesidir.

      Sil
  2. Yaziniz icin tesekkurler.
    Siyasetcilerin omurlerini uzun tutmak icin dusunulen seylerin disinda da hareket edebilecegini anliyoruz.
    1-Basarisizliklari neden goremiyoruz ve anlamak istemiyoruz?
    2-Siyasetteki basariyi neyle olcuyoruz?
    3-Batili ulkelerde siyasette basarisizlik durumunda neden hemen istifa edilir?
    Cok tesekkurler, saygilar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde batıdan farklı olarak biat kültürü egemen.

      Sil
    2. Tesekkurler, sagolun.

      Sil
  3. Hocam bilmiyorum katilir misiniz ama cok genis acidan bakarsak iktidar degisikligi Türkiye'nin rotasını degistirecek bir sey degil. Muhalefetin de tum kadrolarini hemen hemen tanıyoruz. Kapasitesi ve yeteneklerini az cok biliyoruz. Ihtiyacimiz olan bir dusunce sistemi degisikligi. Yeni gelen yapacagi reformlarla ulkemizde de Aristo, Edison, Tesla, Arşimet, Nietzsche, Voltaire gibi insanlarin dogmasini, yetismesini saglamayacaksa reel olarak hicbir anlami olmayacak. Biz hep kendimizi aci çekmiş bir millet olarak görüyoruz, halbuki biz bir sey yasamadik, eger daha once biz de Ronesans ve Reform hareketlerini getiren korkunç olaylari adim adim yasasaydik bugun her sey daha farkli olabilirdi. Belki 300 yil sonra bugun Avrupa'nin zihni olarak durdugu noktada olacagiz, ama ondan da cok emin degilim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsiz 17:50

      Aga sen gercekmisin.?
      Bu blogda yazilanlari takip ettigine göre, burada da yazilanlari bildigine göre, Hocanin yillardir verdigi rakamlardan ülkenin 15 yilda geldigi noktayi da bildigini varsayarsak.

      Anlasiliyor ki Tek parti hükümeti ile ülkeyi 15 yildir yöneten kadrolari zere merak Edip takip etmemis fakat Nuhalefetin ülke yönetiminde herhangi bir icraatlarini görmedigin halde yetenekleri konusunda bir hükme varabilmissin. Tebrikler..müthis bir yetenek. isi gücü birakmis Muhalefetin kadrolarini takip etmis.

      Bu ibretlik yorumu Bu sayfanin okuyucularina sunuyorum. ve artik aglamak istiyorum.

      Buyurun

      """"Yeni gelen yapacagi reformlarla ulkemizde de Aristo, Edison, Tesla, Arşimet, Nietzsche, Voltaire gibi insanlarin dogmasini, yetismesini saglamayacaksa reel olarak hicbir anlami olmayacak """

      neyin anlami yokmus.?

      Herhangi bir hükümet degisikliginin..

      O Zaman Badem biyikli Imam yetistirmeye devam.. Kardes sen Diyanet isleri baskanliginin sayfasini takip et. S..tir et Edisonu Teslayi.. Bu muhalefet var ya asla Tesla yetistiremez.
      Hem onlara gerek de yok. Nasilsa yeni dogmus kiz cocuklarimizin evlenme yasini bile Diyanet isleri baskanligi ilan etti bile..

      Voltaire yi yetistirecen de ne olacak. gerek de yok

      Sil
    2. @Adsız 17:50;
      15 yıldır ülkeyi yönetenler kaç tane Aristo, Edison, Tesla, Arşimet, Nietzsche, Voltaire yetiştirdi? Bir söyleyiver bir zahmet.

      Sil
    3. Adsız 01:01 fena trollenmişsin,trolleri görmezden gelmek en etkilisidir ama kendinizi tutamıyorsanız iki üç kelimeden fazla yanıt vermeyin, zamanınıza yazık.

      Sil
    4. Evet trolleri sefil varoluşlarıyla başbaşa bırakalım.

      Sil
    5. Hocam ulkede insan yetismiyor hikayesi dogru mu sence. Mahfi hoca ingilizmi, aziz sancar alman mi, Mustafa Kemal Ataturk fransiz mi vb. Cok ornek vardir emin ol. Ulkede siyasi kapasite olmadiktan sonra ilber ortalyi yetistirsen ne olur adamin dediginin tersini anladiktan sonra. Turkiyede biodozel uretimi yapmaya karar verdik mazot fyatinin yarisi fiyati ve devlet sabanci, koc grubu gibi zengine lisans verdi digerleri hava gazi aldi. Ve urettirmediler. % 90 atik yagdan yada kanola yagindan mazot uretiyosun kalan % 10 gliserin olarak bircok sektorde kullaniliyor. Bilesenleri bitkisel yag, metanol ( metil alkol ) ve potasyum. Motorun omrunu uzatiyor surekli yaglama gorevi gorur vs cok fazlaca faydasi var arastirmak istersen. Fakat iste bu siyasi zihniyet dis mihraklara bagimli kalalim diye buna izin vermedi cok firma batti ve bizde lisans alamadik. Sen daha elindeki imkani kullanmayi bilmiyosun ki. Bize albert einstein tranfer etsende birsey olmaz yonetim zihniyetin disa bagimli oldugu surece zekayi kullanmadikca. Biodizeli arastir sadece neden yari fiyatina halkina mazot urettirmedi diye goreceksin dis mihraklari. Goreceksin girisimciyi yok sayani.

      Sil
    6. 15 yıldır ortaya çıkmasına müsade edilen tek bir bilim insanı veya gerçek anlamda sanatçı var mı ki... varsa mütahit yoksa mücahit... kafa betonla çalışıyor... Bu iktidar 7 haziranda koalisyona girseydi düzelebilirdi. 1 kasımda mhp ile zoraki birlikteliği artık mhp dünyasına indirgenme düzeyine inmiştir. Son suriye cephesi bu akıl tutulmasının devamı olup ülkeyi bir bütün olarak yangın yerine çevirmiştir. Acı ve umutsuzluk olmayan hane yoktur. insanımız bu kabustan uyanmalıdır.

      Sil
  4. Afrin Operasyonu içinde öngörülmez riskler de barındırıyor Hocam.secim için duygusal bir değişken olacağı kesin ancak tam tersi de yanlış diyemeyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben iktidar lehine etki yapacağını tahmin ediyorum.

      Sil
    2. İstatistiklere göre savaş/çatışma durumunda iktidarlar kısa vadede oy kazanıyor, fakat süreç uzadığında oy kaybediyor. Erken seçim mantıklı.

      Sil
    3. Hocam, sanirim bircok icraat ve yapilanlar normal olmasada, eksiklikler da olsa bile, kosullari iyi okuyarak lehine cevirmek gercekten siyasi zeka diyebilirmiyiz?

      Sil
  5. Merhabalar Mahfi Bey,

    Yazınızın başlangıcında büyüme rakamları ile iktidar partisinin aldığı oy oranlarının aynı doğrultuda değiştiğini belirtmişsiniz, yeni seri ile eski seri kullanılarak açıklanan rakamları birbirine karıştırmak doğru bir yaklaşım mıdır?

    Çünkü inşaatta istihdam düşerken sektörün büyümeye pozitif katkı yaptığını söyleyen bir TÜİK var artık, insanlar sizce sadece duyduğuna göre mi hareket ederler yoksa ceplerinde hissettiklerine göre mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toplumun bir bölümü bu büyümeden nasibini alamamış olsa da asgari ücret artışlarını, yüzbinlerce kişinin taşeron kadrolardan daimi devlet kadrolarına geçirilişini dikkate alırsanız ceplerinde hissedenler de var.

      Sil
    2. En az 100 bin taşeron işçisi bu süreçte işsiz kaldı/kalacak.

      1- Başvuruyu kaçıranlar
      2- Başvurusu ret edilenler (Belge yetrsizliği, emeklilik, vb. nedenler)
      3- sınava yetişemeyenler
      4- sınavı geçemeyenler
      5- mülakata yetişemeyenler
      6- Mülakatı geçemeyenler
      7- en kapsamlısı: arşiv ve güvenlik soruşturmasını geçemeyenler...

      Kamuda kadrolu çalışmayı kaldırmayı 2003'ten beri tüm hükümet programlarına koyan AKP taşerona kadro vermez...

      Sil
  6. Seçim olmazsa olmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsada olur olmasada olur.

      Sil
    2. Olmazsa olmaz olan şey demokrasidir o da seçimle bire bir ilişkili değildir.

      Sil
    3. Demokrasi üç beden bol gömlek gibi büyük geliyor taşıyamıyoruz.

      Sil
    4. hocam elinize sağlık güzel bir çalışma olmuş yanlız turkiyede demokrasi yerine demakratur sistem işliyor

      Sil
  7. Hocam yabanci para diyoruz ama ne varsa TL de var. Onu yüceltmek gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın adsız 18:20
      TL yi nasıl yücelteceğimiz konusunda bir fikriniz varsa paylaşırsanız seviniriz.

      Sil
    2. Haklısınız sonuçta bizim resmî paramız. Fakat bu paranın iç ve dış değerini korumakla yükümlü kurumun üzerine düşen vazifeyi ifa edebilmesi için gerekli olan araçları kullanmasına müsaade etmek gerekir . Bütün dünyada kabul edilen kurumsal altyapıyı tanımaz ve paranın itibari değerle var olan bir meta olduğunun bilincinde olmazsanız insanlar da tl tercih etmez sonuç para ikamesi.

      Sil
    3. Cari açık verildiği sürece bırakın değer/itibar kazanımını, değer kaybı yaşamamak gibi bir ihtimal var mı?

      Sil
  8. Sayın hocam, bu haber bile başlı başına çok şey anlatıyor. Sert bir seçim gerilimine girilecek belli oldu. Falcı bacı gibi olacak ama 3 vakte kadar milliyetçi (yerliyi de ekliyorlar) duygular henüz yüksekken seçime gidilecek.
    http://www.diken.com.tr/chp-lideri-destege-ragmen-elestiriden-rahatsiz-erdoganda-takinti-var/

    YanıtlaSil
  9. Erken secim karari alinirsa bu sene de %7lerde bir buyume beklenebilir. Dahasi oy kullanma asamasina gelmis suriyelilerde cabasi. Suriyelilerin bir kismi vatandas olanlarin hepsi neredeyse iktidar partisine oy verecegi bilinen bir gercek.

    YanıtlaSil
  10. Enflasyondaki gerileme neden

    YanıtlaSil
  11. Afrin Harekatı nedeniyle iktidara sağlanan duygusal destekte benim duygularımın hiç payı yok çünkü iktidar 6 - 7 sene önce amerika'yla birlikte iş tutarak Esat'ı devirmeye çalıştı, olmadı, Rakka'ya beraber girelim diye amerika'ya bir yalvarmadığı kaldı..Halbuki amerika seçimini taa baştan yapmıştı,bunu bizim iktidar anlamadı..Davutoğlu Erdoğan ikilisi ''Kardeşim Esat'ı'' desteklemiş olsaydı hem bugün pkk/pyd kuşatması olmayacak hem de küresel güçler bölgeye çöreklenmeyecekti..Yıllardır başta Vatan Partisi olmak üzere muhalefet hükümeti ısrarla eleştirdi ama dünya liderimiz kulak asmadı,onun için önemli olan Katar ve benzeri ülkelerle 'Katil Esed'i' devirmekti..Halbuki 'katil esed'i' devirmek pkk ve israil'in işine yarayacaktı..Yani yanlış dış politika siyonizme ve emperyalizme hizmetti..Esat'ın sağlam duruşu ve Suriye'nin toprak bütünlüğü sınırlarımızın güvencesiydi hem de tek şehit vermeden..O nedenle hükümet duygusal desteği hak etmiyor,halkımızın bunu görebilmesini çok isterdim.

    YanıtlaSil
  12. Erken secim ihtimalini cok azaltan siyasi faktorleri/verileri es gecmissiniz. En ust duzeyden erken secim olmayacagi, hatta genel secimin belediye secimlerine bile geri cekilmeyecegi, o kadar net soylendi ki bu saatten sonra cark etmek siyaseten cok zor. Ustelik bu genel bir Tayyip Erdogan prensibine dayandiriliyor ve gercekten de 2003'ten beri bu prensip her erken secim dedikodusu yapildiginda vurgulanarak takip ediliyor. Tek istisna 2007 Temmuz secimleridir (sadece 3-4 aylik bir geri cekmedir ve buyuk bir siyasi krizin neticesinde, siyasi zorunluluk olarak yapilmistir). O zamanki gibi bir kriz/mudahale vesair olmayacaksa erken secim beklemek icin sebep yoktur (bence butun darbe stilleri denenip tuketildigi icin dusuk olasiliktir).

    Ustelik eldeki veriler dediginiz veriler su siralar (galiba yaza kadar devam edecegini ongordugunuz) iyi giden birkac parametre. Bunlar erken secim olasiligini tek basina artirmaz. Durumun yazdan sonra kotuye gidecegine dair bir veri/tahmin, varsa iste o zaman erken secim ihtimali artar. Sizin boyle bir tahmininiz var mi? Varsa yaziniza bunlari katmaliydiniz.

    Son olarak, 15 Temmuz tarihinin kaynagi Meral Aksener. Gercekten de bu siyasetciyi ciddiye mi aliyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O halde bu baglamin icinde bu tahmini belirtmek gerekirdi. Sonradan kotuye gitmeyecekse simdi iyi olan birsey niye erken secim sebebi olsun?

      Yaziya bu duzeltmeyi yapsaniz bile erken secim tahmininiz zaten (dedigim gibi siyasi nedenlerden) isabetsizdir. Oncekilerin uzerine bir siyasi neden daha sayayim: secim ne kadar erken olursa Erdogan'in baskanlik suresi o kadar kisalir (cunku o secimden sonra en fazla 10 yili var). Diyeceksiniz ki 2019'da yapar da secilmezse o sure 0 yil olur! Boyle dusunuyorsaniz olasiliklari orada da karistiriyorsunuz demektir. Abdullah Gul aday olmazsa 2019'da Erdogan'in secilmeme sansi az denemeyecek kadar yok, yok denemeyecek kadar hictir (o is de yatti gibi). Ancak belediye ve meclis secimlerinde partisi guc kaybi yasayabilir. Bu ihtimaller de bu saatten sonra cark edip erken secim uydurmanin siyasi zorlugunu asamayacak ve secimler zamaninda yapilacaktir.

      Butun bunlar isiginda son cumlenizdeki kendine guven hakikaten enteresan. Hadi fifty fifty deseniz siyasi faktorler konusunda gorus farkliligindandir diyecegim. Erken secim cok daha yuksek ihtimal demek nasil olabiliyor! Emin misiniz bu tahminde israr ettiginize? Sonra gene 1 Kasim gibi olmasin :). Skeptik olmakta her daim fayda vardir.

      Sil
    2. @Şafak Bey,
      Bence siz de 7 Haziran 2015'i unutmuşsunuz. O seçimin ardından yaşanan olaylar bu insanların iktidarı kaybetmeme uğruna neler yapabileceklerinin bir göstergesi bana göre.Ki yine de birinci partiydiler sadece güçleri biraz azalmıştı.Ona bile tahammül edemediler.

      Sil
    3. Selam Sn Safak Yilmaz, Erdoğan'ın başkanlık süresi kısalır demişsiniz, ama onun gideceğine inanıyor musunuz ki süresi kısalsın? O hiç bir zaman iktidarı bırakmayacak, başkanlık sistemine geçiş üzerindeki büyük bir stresi almış olacak.

      Sil
    4. Valla Mahfi Bey, sonra uyarmadi demeyin. 1 Kasim tahmininiz tutmayinca bunun zaten istatistiksel olarak cok sorunlu bir tahmin oldugunu hatta anlamsiz oldugunu anlatmistim de cok biliyorduysaniz bastan soyleyeydiniz de biz de ogrenseydik demistiniz. Bu sefer bastan soyluyorum iste, buyrun. Degistirmezseniz bu baslik ve bu son cumle ileride size yol, su, elektrik olarak geri donecektir. Siz durust bir blogcusunuz ve bunlari orijinal olarak arsivde tutacaksiniz. Bense acimasiz bir takipciyim (ben de durustum de bunun konumuzla bir alakasi yok) ve her siyasi yorumunuzdan sonra bunlari onunuze getirecegim; siyasetten anlamadiginizin delili olarak. Ekonomini alaninin sinirlari icinde kalmaniz icin kahredici bir baski uygulayacagim :). Tabii benim begendigim siyasi yorumlar yapmaya baslamazsaniz (demek ki o kadar da durust degilmisim yahu, ben de bilmiyordum).

      Sil
    5. Yani ben tutmayacak diye tahmin yapmaktan kaçınmam. Sonuçta ben eldeki verilere bakarak ve belirli varsayımlara dayanarak bir tahmin yapıyorum. Fal bakmıyorum. Tahminler tutacak diye bir şey yok. Türk toplumu tahminle falcılığı karıştırdığı için tahmin tutmayınca bak gördün mü diye ortaya çıkıyor. Tutmaz tutmaz. Ayrıca 15 Temmuza takılmamak gerekir. O bir sembolik tarih. Eldeki objektif veriler erken seçim olacağını gösteriyor, ben de bunu anlatıyorum. Ben yanılmaz biri değilim. Tahminim çıkmazsa çıkmamış olur.

      Sil
    6. Falcilik konusundaki gorusunuzu cok iyi anliyor ve katiliyorum.

      Galiba tam anlatamadim. Ben ayni zamanda diyorum ki bu tahmin tutsa da sansiniza tutacak cunku degerlendirmeniz yanlis diyorum. Ornegin 1 Kasim tahmininiz istatistiksel olarak sorunluydu (lineer model gecerli bile olsa aslinda %41 oy degil %30-50 araliginda bir oy gosteriyordu), o tahmin tutsa yaklasiminiz dogru mu olacakti? Hayir, sans olacakti. Burada da siyaseti yanlis okuma sozkonusu. Eldeki veriler erken secim konusu kapandi diyor. Sizi bu verileri gormezden geldiginiz icin elestiriyorum. Yoksa erken secim ihtimali tabii ki vardir, ama cok azdir. Ekonomik degil, siyasi verilerden dolayi boyle. Sonucta erken secim kararini merkez bankasi almayacak. Alacak olan kisi coktan kendini baglayan beyanlarda bulundu bile. Bu pozisyondan U donusu yapmak cok ama cok zordur, ve dedigim gibi, bu siyasi konjonkturde zaten gereksizdir (tabii ki kazanacak, baska kim baskan olabilir ki? galiba varsayimlarinizdan biri de ortada adi gecen aktorlerden birinin Erdogan'i ikinci turda yenebilecegi ki cok kotu bir varsayimdir [Aksener, Kilicdaroglu, guldurmeyin..]).

      Sil
    7. Sn Safak Yilmaz, hocamızın siyasetten anlamadığını söylemiş (sanki en tepedeki siyasetçi anlıyormuş gibi, gördük nasıl anladığını da).

      Seçilmiş belediye başkanlarını görevden alıp siyasi iradeyi dışlayan bir yönetim asla gitmez.

      İster erken olsun, ister zamanında olsun, hiç bir önemi kalmamış seçimler olsa ne olur olmasa ne olur artık?

      Ben şahsen hocamızı ekonomik veya siyasi yorum ve tahminleri tutup tutmadığı için değil, bilgilerini paylaştığı, buna çaba harcadığı, samimi olduğu, değerlerini açıkça vurguladığı ve benimle benzer çok değeri paylaştığı için takip ediyorum.

      Yangın olsa, Uzun'u mu kurtarırsın, Mahfi Hoca mı derseniz, Mahfi Hoca derim.

      Sil
    8. Sayın Yılmaz, görüşlerinize saygı duyuyorum ama U dönüşü konusundaki görüşünüze katılmıyorum. Türkiye'de siyasetçiler kadar kolay ve ikna edici U dönüşü yapabilen bir kesim yok. Geçmişle bir bakın isterseniz ne kadar U dönüşü yapılmış.

      Sil
    9. Ben de bu medeni tartisma icin tesekkurlerimi sunuyorum. Neredeyse herkese (gerektiginde defalarca) laf yetistiren enerjinize sapka cikariyorum. Adinizi bilmesem ve resminizi tanimasam, bu blogda birden fazla analist tek bir takma isimle donusumlu mesai yapiyor diye dusunurdum herhalde.

      *

      U donusu bollugundan oturu bu faktorun agirligini sifirlayan yaklasimi anliyorum, bu beklenen, genel bir gorus. Fakat biraz daha derin dusundugumuzde U donuslerinin zorluk derecelerinin farkli oldugunu goruruz. Bu noktada erken secim karari, Erdogan icin bile cok zor U donusu kategorisine giriyor bence. O kadar ki, muhalefete verdigi avantaj ve halkta yarattigi soru isareti ile erken secimin bir getirisi olacaksa da onu fazlasiyla goturebilir. Sonucta bu sene olacak bir erken secimin Erdogan ve AKP'ye fayda mi zarar mi getirecegine dair kimsenin elinde kuvvetli bir model olduguna da inanmiyorum. Siz kendi modelinize guvenerek, arti siyasi zorluk ve prensipleri yok sayarak, fazla iddiali bir tahmin yaptiniz; ben olsam en azindan basligi "erken secim ihtimali artti" filan yapardim.

      Sil
    10. "En ust duzeyden erken secim olmayacagi, hatta genel secimin belediye secimlerine bile geri cekilmeyecegi, o kadar net soylendi ki bu saatten sonra cark etmek siyaseten cok zor. Ustelik bu genel bir Tayyip Erdogan prensibine dayandiriliyor ve gercekten de 2003'ten beri bu prensip her erken secim dedikodusu yapildiginda vurgulanarak takip ediliyor."

      Bahsettiginiz zat-ı şahaneleri çark etmenin üstadır zaten, etti de zaten. Varsa şimdiki yorumunuzu alalım.

      Sil
    11. Şafak Yılmaz.
      Nerdesin kuzum.
      Erol Taş gibi güldüm. :)

      Sil
    12. Şafak guzuuuuu... şans mi diyeceksin yoksa😃😃

      Sil
    13. "Ustelik bu genel bir Tayyip Erdogan prensibine dayandiriliyor" : Ismi de prensipsizlik prensibi. Kardesim, madem iyi bilgin olduguna inaniyorsun sen de kendi siteni ac. Veya bir universitede ogretim gorevlisi ol. Ha yapamiyorsan, veya diplomalarini derecelerini gosteremiyorsan o kadar cok konusmayacaksin demek ki. Kendini bil demisler ama kimin umrunda.. ustelik karsinda ekonomi doktorasi yapmis cok degerli bir hoca varken, bu kadar laf gereksiz..

      Sil
  13. Güzel bir yazı olmuş hocam katılıyorum size

    YanıtlaSil
  14. Herseyi karsilastirabilecegimiz, kiyaslayabilecegimiz tek ölçüt zamandir.

    Harcanan zaman geri gelmeyecek. Ne yazik ki.

    YanıtlaSil
  15. Japonyaya gidecem calismak icin vizesiz mis is buldun mu oturum veriyorlarmis bizim turkler surekli araba parcaliyorlarmis japon arabalarini sonucta katma degeri yuksek bir ulke maaslarda oyle tavsiye eder misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyunca ilgimi çekti yalniz uydurma gibi de gelmedi değil. Ulkede is yok tabii ben gitmeyin desem de siz gidecek gibisiniz.

      Sil
    2. Ben japonyadayim. Tabsiye ederim.Turkiyede gida muhendisiydim. Isten cikartildim. Japonyaya gittim. Ilk yaptigim islerdenbiri oto parcalama. sonucta katma degerli bir is sokulen parcalar geri donusume ve arastirmaya ayriliyor. Su aralar cok adam ihtiyac var bu iste. Japonya guzel ulke sartlar falan iyi. Turkiye vatanaslarina vizesiz.

      Sil
  16. 1980 sonrasi dogumlu genc nufusun secimdeki orani 30 milyon civari ve secimde oy kullanacak 56 milyon insan olacak. Genc nufusun oy orani artik secimi cok ciddi etkileyecek fakat gencleri kucaklayacak tek parti yok suanda. Stratejiyi belirleme artik mevcut hukumetten cikti gencleri kaybettiler coktan. Nekadar gec secim olursa suanki hukumetin aleyhine olacak. Fakat afrin olayi ilerleyen zamanda nelere yol acacak belli olmadigi icin bence bekleyip gorecekler. 2018 hukumet tarafindan isteniyor cunku siyasiler yaslandi ve artik genc nufusu etkileyemiyor cunku hepsi 70 yasinda ve ayni seyleri soyluyorlar. Turkiyede siyasette sikismislik var bunun cozumude siyasi partilerde genc liderlerin cikmasi yoksa ayni tas ayni hamam devam eder sagi yukari birlesmelerle.

    Sonuc: afrin harekati dis guclerinde oyuncu oldugu bir ortamda herseye gebe ve artik bizi kimse istemiyor herkesin topraklarimizda gozu var siyaseti cok fazla kiside anlam bulmuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dunyanin bizim topraklarimizda gozu var bu yeni degil. Bu nedenle teyakkuzda olmamiz lazim. her an her sey olabilir. Bakiniz depremler dogal afetler vs. Milletimiz teyakkuzda.

      Sil
    2. Bırakın artık dünyanın bizim topraklarımızda gözü var sözünü, dünyada herkesin herkesin toprağında gözü var. Bu söz herkes için geçerli.

      Sil
    3. Hocam herkesin gozu zaten buyumek icin birbirnin musterisinde parasinda petrolunda dukkaninda. Yani herzaman zaten herkesin topraginda gozu olmasi normal ve stratejinizi surekli buna gore yaparsiniz. Turkiye bunlari yapamadi suriye savasina destek vererek pkk koridoru acilacak drnildiginde siz anlamazsiniz dediler. Bunu necmettin erbakan vefat etmeden once suriyede savas cikarilacagini ve bu savasa ABD Israil Turkiye ve S.Arabistanin ortak olacagini fakat daha sonra Turkiye hedefin kendi olacagini ogrenince pisman olacagini savas cikmadan soylemisti cunku bu B.O.P projesiydi yillar onceden planli bir projeydi yani.

      Suan yapilan secim anketleri sonucu kimse % 50 etmiyor birlesmelerle dahi. Gercek ise yeni oy verecek nesilinde katilimiyla kendisini temsil edecek siyasi gormekleri icin % 25 civari secmen kitlesi kararsiz yada secimde oy kullanmayacam diyen bir secmen kitlesi. Bunu almanin formulunu iktidar ariyor partiyi yeniliyor genclestiriyor sozde faln falan. Fakat gercek şu ki; Bu secmeni sahiplecek genclere yatirim yapacak onem verecek kimsenin olmayisi. Eski oy verenler surekli gezer ama yeni oy kullanacaklar y ve z kusagini ikna edecek bir politika bekliyor. Onemli olanda bu politikayi belirleyebilecek siyasi olusumun olmasi. Yoksa erken yapilmis gec yapilmis degisimi gerektirecek siyasi otoriteler olmadikca anlamsiz karsiligi olmayan seyler.

      Sil
  17. Ben bu fikre katılmıyorum, başkanlık sistemi ile ilgili bazı tamamlayıcı nitelikte yasa ve yönetmelikler çıkması gerekiyor, mesela barajın düşmesi lazım. Ayrıca 7 ay süren fırat kalkanı afrin operasyonuna göre çok daha zor bir iş dolayısıyla afrin operasyonu 1 yıl sürecektir, afrindeki başarılı ve duygusallığın tavan yaptığı süreçten sonra yerel seçimlere gideceğiz, buradaki sonuçları görerek tayyip erdoğan başkanlık seçimlerine gidecektir, başkanlığın ardından çözüm süreci buzdolabından çıkarılacak, eyalet sistemine geçişin ilk adımları atılacaktır, tabii bazı liberal adımları gül mü erdoğan mı atacak onu zaman gösterecek, hem tayyip hem bahçeli yıprandı, ülkede taze kan konjonktürü devreye girmesi gerekebilir, suriyede rusya, abd, ab dengesine eklenecek çin dengesi ile ülkemiz orta gelir tuzağından çıkmaya çalışacaktır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Kürşat adaşım,
      Ülke hiç bir zaman orta gelir tuzağından çıkamayacak,
      başkanlık için tamamlayıcı nitelikte yasalar gelmeyecek,
      aksine yönetmesi zorlaşan ülkeyi daha da kontrol edici yasalar gelecek,
      başkanlık ile önemi kalmayan siyasetin barajının da önemi yok, ister 7 olsun ister 17,
      Türkiye Nato üyesi olduğu sürece parçalanmaz,
      parçalamak isteyenler için önce Nato dan atılmamız ya da ayrılmamız gerekir,
      başkanlık ile artık taze kan gelmeyecek, gelme ihtimali tamamen bitmiştir,
      Türkiye hiç bir dengenin sonuca etki eden unsuru değildir, denge politikası Türkiye için çalışmaz, Türkiye ABD politikasından ayrıldığında Rusya ve Çin Türkiye yi parçalar,
      PKK ya en çok silah veren ülke Rusya'dır, basında ismi geçen ABD üçüncü sıradadır,

      Sil
  18. Değerli Hocam, Oecd ülkeleri arasında vergi yükü sıralamasında en düşük 6.cı ülkeyiz. Diğer ülkelere göre vergi yükümüz çok düşük olduğu halde Türkiyedeki insanlar neden hep çok vergi ödediğini düşünür? Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toplanan vergilerin çar çur edildiğini düşündükleri için olabilir.

      Sil
    2. O ülkeler ile kıyaslanınca, Türkiye, en zengin yöneticilere sahip olduğu içindir.

      Sil
  19. Hocam kitler sayesinde insanlar daha düşük fiyatlı mal ve hizmet almaktadır.Bütün kitler özelleştirilirse şayet, tüketicinin hakkını düzenleyici denetleyici kuruluşlar piyasayı düzenleyerek koruyamaz mı? Bu görev esasında kitlere mi aittir yoksa düzenleyici kuruluşlara mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden KİT'ler bu görevi yapardı. Sonra bunlar özelleştirilince görev düzenleyici denetleyici kurullara geçti. Bunlar piyasayı düzenleyip koruyabilir ama iyi bir huykuk sistemi teminatı altında.

      Sil
  20. Hocam vergilerin çoğu kaldırılsa, işveren üzerindeki vergiler kaldırılığı için üretim artarsa, işçinin üzerindeki vergi kaldırılsa üretime olan talep artsa milli gelir büyümez mi? Gerek üretim gerekse talep arttığı için enflasyon çok artar mı sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyüyebilir ama o zaman da devlet yeterli para toplayamadığı için görevini yapamaz ve milli gelir bu sefer o taraftan düşer.

      Sil
  21. Hocam afrin harekâtını iktidara (ve destekleyen tüm muhalefet partilerine )duygusal destek olarak başlatıldığını düşünmüyorum eminim sizde düşünmüyordunuzdur.
    Afrin askeri harekâtı sınır ve ülke güvenliğimiz ve Suriye kürtleri huzur ve refahı açısından çok zor ve önemli bir harekâttır. Abd ve onların mayın eşekliğini yapan pkkypg terör örgütlerine karşı yürütülen en kapsamlı askeri harekattır. Alah mehmetçiklerimizin yardımcısı olsun bugünkü şehitlerimize rahmet etsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır ben Afrin harekatının doğru bir amaçla başlatıldığını düşünüyorum. Sınırımızdaki olayların bizim ülkemize zaten var olan tehdidi artırmasına seyirci kalınamazdı.
      Benim söylediğim şey bu harekatın yarattığı duygusal ortamın iktidara desteği artıracağı meselesi. İktidar bunun için bu harekatı başlatmamış olsa da sonuçta olacak olan budur.

      Sil
    2. Hocam katilmiyorum.
      Barzanistan ve Kuzeydogu suriyedeki Bin km lik pkk koridoru ülkemizi tehdit etmiyor.. en büyük tehdit Afrin kasabasi öyle mi.?Neymis Afrin verilmezse pkk koridoru Akdenize acilamaz mis.. Afrinin Batisinda ne var.? haritaya iyi bakin Deniz omadigini göreceksiniz. Küt diye Hatay ve kuzeye uzanan Türkiye topraklarina toslarsiniz..

      "Sınırımızdaki olayların bizim ülkemize zaten var olan tehdidi.." bu ülkenin akli selim insanlari ta en basindan beri gördüler ve uyardilar Hocam. linc edilmediler mi? yalaka medya bu insanlari fetöcü ilan etmedi mi.. hala etmiyor mu.?

      özellikle herhangi bir askeri operasyonun Dogru bir amac ile yapildigini bilmek icin, operasyona kadar olan sürecin Dogru ve mesru bir zeminde sürdürülmüs olmasi gerekirdi, ki herhangi bir durumda mesru zeminde yaptiklarin ile hakli gerekcelerin olmus olsun.Hic kimsenin de itiraz Hakki bulunamasin.

      Pekiyi gecmis 3 yili inceledigimizde böyle bir durum söz konusu mu.? herseyi Dogru yaptik mi?

      Balik haizamiz ne diyor bu konuda.

      Malum ülkeler Suriyeyi karistirmak ve Esad i devirmek icin baslattiklari operasyona ilk destek kimden geldi. Kardesim Esad dan katil eset e dönenlerden gelmedi mi.?

      ülkemizde eset e karsi savasmak icin kimler egitildi.? Hatirlayiniz. Egit Donat felan....2 Hafta icinde Emevi camiinde kimler Cuma namazi kilacaktik. Yalaka basinin o günlerdeki algi yönetimi ve mansetleri ne cabuk unuttuk.

      Adim adim suriyenin kuzeyinde bir koridor insa edilirken. Kobaniye selam olsun naralari ile Türkmenler göc yollarinda telef olurken binlerce terörist Kobaniye G.Antep üzerinden gönderilmedi mi. Lahmacun faturasini Sayin valimiz ödemedi mi?

      Buna karsi gelenler, yapilan dogru degildir diyenler linc edilmedi mi.. Fetöcü diye damgalanmadi mi.. CHP zihniyeti diye agir küfürler edilmedi mi.?

      Pekiyi Kuzey iraktaki kanka Barzani ile yapilanlari. Kürdistan Devletini insa etmedik mi.? Mersin limanini Barzaniye teslim etmedik mi.. sakir sakir Petrol ticareti yapmadik mi.? O bez parcasini Cumhuriyetimizin Baskentinde asanlar uzaylilardi herhalde. hersey adim adim ilerlerken olay bagimsizlik referandumuna kadar gelince yanlistan dönmeye calisanlar da ugandalilardi herhalde. Sivan perver ile Halay cekenler yeni zelandalilardi sanirim.

      Kisaca, Habur sinir kapisindaki cadir mahkemeleri ile baslayan, Oslo pazarliklari ve Atatürkümüzün Dünyaya gözlerini kapadigi Dolmabahcedeki mutabakat ile devam eden, cözüm süreci denen garabet ile ülkemizin bircok sehrinin tüneller kazarak adeta cephanelige cevirildigi ve güvenlik güclerimize operasyon izni verilmedigi dönem ile doruk yapan sürecin sonunda..kahramanlik taslayip güvenli bölgeler olusturmak icin askerimizin canini ortaya koymak hangi akla hizmettir.

      Daha en basinda, dogru strateji ve politikalar ile Firat kalkani ve simdi Afrinde ugruna sehitler verdigimiz harekatlara gerek kalmadan güvenlik koridoru olusturulabilir 3,5 milyun suriyeli bize girmez 30 milyar Dolar da ülkemizin Fakir insanlarinin yiyecegi olurdu. Güclü devletin yapmasi gereken de bu degil midir?

      Hal bu iken herseyi unutacagiz ve 15 yildir ülkeyi bu hale getirenleri sorgulamayacagiz birilerinin yaptigi yanlislara ortak olup cok büyük bedeller ödeyerek bu yanlisi düzeltecegiz.

      üzerine de aferin bak ne iyi calisiyor hükümetimiz ve baskomutanimiz ile Dagittik afrini yok ettik..parcaladik.. deyip bir defa daha bu kadrolari iktidara tasiyacagiz öyle mi?. Oh ne güzel.. 15 yilda herseyi berbat et. kendi disinda herkezi kara Propaganda ile suclu ilan et.Fetöcü yap.. vatan hainligi ile yaftala, sonra yapilan bu yanlislari bak yine ben düzelttim. 2 sarhos, fetöcü ve gayri milli chp zihniyeti ülkeyi gördünüz ne hale getirmisler deyip tekrar iktidar.. öyle mi.

      Yetmedi mi artik.. Kandirilmaktan bikmadi mi bu millet.

      """Benim söylediğim şey bu harekatın yarattığı duygusal ortamın iktidara desteği artıracağı meselesi. İktidar bunun için bu harekatı başlatmamış olsa da...... """

      Emin misiniz?

      Ne tesadüf ki ne zaman zor duruma düsülse can simidi yanibaslarinda peydahlaniyor..

      Sil
    3. Mümtaz Efendiden ögrenmis olduk. Neymis?

      iyi okuyunuz.. ey okuyucu

      ""Afrin askeri harekâtı sınır ve ülke güvenliğimiz ve Suriye kürtleri huzur ve refahı açısından çok zor ve önemli bir harekâttır""

      Anladiniz.?

      """Suriye Kürtleri huzur ve refahi acisindan....."""

      Kahrolasi Türkmenler.. inin sirtimizdan artik. ne haliniz var ise görün. defolun ne b.k yerseniz yeyin..katledilen cocuklarmis..tecavüz edile kadinlarmis.. öldürülen ve öldürülecek diger müslümanlarmis.. pehhh... beter olsunlar..

      Bir daha....Neymis.?

      "" Suriye kürtleri huzur ve refahı açısından çok zor ve önemli bir harekâttır""

      Vatana millete hayirli olsun. Allah Mehmetcigimizin yaaaar ve yardimcisi olsun

      Sil
    4. Ben desteklemiyorum. Sinirimizda bize tek tehdit olan sey isiddir. Kurtler degil. Sinirimizdan gelip orada burada bomba patlatan avrupada oralarda bombacilik yaparak insan oldurenlerdir. Isid en buyuk tehlikeldir. Kurtler tehlike olmaz.

      Sil
    5. Milli birlik ve beraberligimizi sagladi Afrin. Artik Batiya karsi tek vucuduz. Chplisi Ak partilisi solcusu sagcisi herkes bir butunuz. Bunu anladiginiz icin ve bu harekata destek oldugunuz icin tesekkurler Mahfi hocam

      Sil
    6. Ahmet Takan 16 Ocak 2018 Yeniçağ Köşe yazısından alıntı:

      "Çok net bilgiye dayalı olarak söylüyorum; Genelkurmay Başkanlığı bundan 3 ay öncesinde Afrin operasyonu için bütün hazırlıklarını tamamlamıştı ve siyasi iradeye "hazırız" bilgisini vermişti.  Kahraman özel kuvvetlerimiz Afrin içindeki tüm hazırlıklarını bitirmiş dört dörtlük bir biçimde talimat bekliyordu. Çok geç kalınmış bu operasyon için dahi iktidar niye bekledi?

      Kaynak Yeniçağ: Mehmetçiğin kanı üzerinden algı operasyonuna girişmeyin!.. - Ahmet TAKAN

      Sil
    7. Hocam yazınız ve yorumları ile yaptıkları katkı için bazı arkadaşlara da teşekkürler. Ben büyüme ile oy oranının ilişkisi olduğunu sanmıyorum. Ancak makarna + kömür endeksi gibi bir endeks yapılsa tam pozitif korelasyon içinde olacakları muhakkak.

      Sil
    8. Saygıdeğer hocam bu cevabınızı açıkçası samimi bulamadım. Yazdıklarınız ve bu cevap arasında tutarsızlık uçurumu var. Korku imparatorluğundan sizde nasibinizi almışsınız. Bende. Tüm çevremdekiler.

      Geçen gün hiç tanımadığım biri başladı siyasetten ortaya bir laf atıp çekiliyor, beni dinlemeye başlıyor. Tam o sırada farkettim ki ses kaydı alıyor.

      Teşbihte hata olmaz.
      Kalın sağlıcakla

      Sil
    9. Yaser, nerde teşbih var ben göremedim ??¿

      Sil
    10. Yaser,
      Hoca korku imparatorluguna kapildigi falan yok! O bolgeden isid nusra basta olmak uzere ulkemize bir suru teroro geliyor. Bu harekata destek cikmak terorle mucadelede guvenlik guclerimize ve onlarin harekatina destek olmak AKPye destek olmak degildir. Tam tersi AKPnin politikalarinin sebebiyle bu duruma geldik. Senin ismin Yaser oldugu icin sanirim arapsin ve oyle saniyorum ki bu harekattan ve hocanin bu tutumundan pek bir alinmissin. Burasi Turkiye laik bir ulke terore islamci terore yer yurt yok.

      Sil
    11. Arap değilim, bu tanımlamaları sadece coğrafya betimlemeleri yaparken kullanırım.

      Ayrıca bu ülke sadece kağıt üzerinde Laiktir.

      Hocamızın bu tutumundan tabi ki de alındım. Çünkü eleştirileri her zaman sağlam zemine otururdu, ama desteklerken aynı sağlam zemini görmemek beni üzdü.

      Hukukun sadece kağıt üzerinde olduğunu tasdik ettik zaten, böyle bir durumda savaşa girmek insan hakları ihlallerini daha da arttıracaktır.

      Sil
    12. Selam Mahfi Hocam,
      Harekata doğru bir amaç ile başlandı demişsiniz fakat göz önüne almadığınız en büyük gerçek, bölgede ABD ve Rusya izni olmadan kimse operasyon yapamaz. Türkiye bu operasyonu Rusya'nın izni ile yapmıştır. Bunun en büyük ispatı, Türk askerini istememesine rağmen Suriyenin ikna edilmesi ve Türk uçaklarına hava Suriye Hava sahasının açılmasıdır. Suriye Rus uçaksavar sistemlerini Türkiye ye karşı kullanmamaktadır.

      Strateji açısından baktığınızda; ABD silahları ile desteklenen PYD unsurlarına, Suriye içinde karşı koyabilecek bir silahlı güç yoktur. PYD yi temizleyebilecek tek unsur, Türk askeri ve Türk uçaklarıdır. Bir bakıma Rusya, maşa olarak Türk ordusunu, Amerikan destekli unsurlara karşı kullanmaktadır.

      İç politikada bunun reklamı ve propagandası sürekli olarak yapılmaktadır. Dikkat ederseniz buraya yorum yazanların çoğu bu propaganda sonucunda Amerikan düşmanı olarak yazılarını yazmaktadırlar. Halbuki bu propagandaların amacı, iç kamuoyunu şehit haberlerine ve olumsuz durumlara karşı hazırlamak, tepkisini en aza indirmektir.

      Ne zaman PYD, Rusya ile anlaşır, o zaman Türk ordusunu o bölgelerden çıkarırlar.

      Bazıları 5-6 yıl geçikmiş bir harekat olduğunu filan yazmışlar ki öyle değildir. Rusya ve Amerika izni vermeden Türk ordusu dışarı çıkamaz.

      Gerçekler bazen acıdır.

      Sil
  22. İnsan görecektir ki, eşyaya ve başka insanlara karşı düşüncelerini değiştirdikçe eşyalar ve başka insanlar da kendisine karşı hallerini değiştiriler.. İnsan düşüncelerini köklü bir şekilde değiştirse hayatın maddi şartlarında da nasıl çabuk bir değişiklik yaptığını görerek şaşırır.Geleceğimize şekil veren güç kendi içimizdedir.Kendi benliğimizdedir.İnsan ancak düşüncelerini yükseltmekle yükselir,galip gelir,gelişir,başarıya ulaşır.Ancak düşüncelerini yükseltmek istemezse zayıf, düşkün,aciz, edilgen ve sefil kalır.Toplumsal olarak böyle bir anlayış ve arayışa ihtiyaçımızın olduğuna katılırmısınız, sayın Eğilmez?

    YanıtlaSil
  23. Neden her seçim dönemi yaklaştığında böyle bir olayla karşılaşıyoruz. Ortadoğu bu hale gelene kadar neden durdukta belli şeylerde halkın gözü açılınca müdahale etmeye başladık sonuç itibariyle bu olaylar 100 yıldır var ve bizi 100 yıldır tehtid eden unsurlar ortada. Anayasa değişikliği seçimlerininde 15 Temmuz’a bağlandığı kanaatindeyim. Ancak 15 Temmuz’un sonuçları bariz ortada fitchin moddysin verdiği değerler , kötüye giden dış ilişkiler, tavan yapan dolar fiyatı yani ben afrin harekatının iktidarı insanların gözünde yükselteceğini düşünmekle beraber zaten artan enflasyonun daha artacağını düşünüyorum. Bir diğer sorunda normal şartlarda büyüme arttığında işsizlik düşmeli madem sürekli büyüyoruz o halde neden işsizlikte bir azalış değil de artış yaşanıyor? Trend büyüme hızınamı erişemiyoruz yoksa bu büyüme oranı iktidarın sadece ‘ bakın biz büyüyoruz’ diye göz boyamasından mı oluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dedikleriniz de var başka şeyler de var. Çok uzun bir geçmişi var bunların.

      Sil
  24. Afrin harekatinin kisa vadede olumlu ama orta uzun vadede cok buyuk faturalara sebep olacaginu dusunuyorum. Ordumuz ordan ciktiktan 6 ay sonra gerisin geriye teroristlerle dolacak. Ayrica Afrinin ilerisinede gudebilecegimuzi sanmiyorum. izin vermeyecekler. Cok yakunda irandan yers sotlemlerde gelmeye baslayabilir. 2018da secim olursa duygusal faydasi ama 2019da olursa tam tersi olabilur.

    YanıtlaSil
  25. Hocam hazir secim demisken soyle birsey sorucam. 11 nisanda zarrab karari gelecek. Eger gerekceli kararda Turk bankalarinada atif yapilirsa piyasalar nasil cevap verir? Bunun erken secime etkisi nasil olur? Arada 3 aylik bosluk olacak. saygilar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bankaların durumu Zarrab Kararından ayrı bir konu olarak değerlendiriliyor yani 11 Nisandan sonra olabilir.

      Sil
    2. Ama abd hazinesi zarrab davasinin gerekceli kararini delil seklinde kullanacaktir dersek yanlismi olur? Karar bir nevi altlik olacak bence. Dolayisi ile piyasalari aninda etkileyebilir. ve secimleride tabii.

      Sil
  26. Hocam selam, tatil döneminde seçim yapmak kötü niyetli bir girişim olmaz mı?

    YanıtlaSil
  27. Sınır güvenliği deniyor ama şunu anlayamıyorum. Haritaya bakın. Afrin alınsa bile, Afrin in doğusu K. Irak'a kadar 500 km sınır pyd - ypg nin elinde. Fırat'ın doğusuna geçmeyeceğimize göre, bu nasıl sınır güvenliği. Yada bu harekatın sınır güvenliği ile alakası olduğunu düşündürten ne?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tampon bölge yaratılması sınır güvenliğine yarar sağlar.

      Sil
  28. Afrin operasyonu tarih ilmi açısından şimdilik sadece bir olaydır. Kimin lehine yada aleyhine olup olmayacağını tarih belirleyecektir. Zira hiçbir siyasi erk veya iktidar tarihi bir hadisenin lehine veya aleyhine olup olmayacağını bilemez.

    İbn Haldun "Coğrafya kaderdir" der. 1389 yılında Mukaddime adlı kült eserinde yeryüzünün en gerçekçi sözünü söylemiştir. Irk, dil, din ayrımı yapmaksızın kaderimiz olan coğrafyada doğduğunuz insanlarla birlikte yaşayabilmenin yolunu göstermiştir. Tarihte bazı imparatorluklar bunu başardı. Tarihin gördüğü en kadim imparatorluklardan biri olan cihanşümûl Osmanlı İmparatorluğu asırlarca bunun örneklerini gösterdi. Onun devamında Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde silah arkadaşları ve aynı coğrafyanın insanları milliyet, (türk, kürt, laz, çerkez, zaza vb.) din, dil ayrımını bir kenara bırakıp Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarak bunu gösterdiler.

    Burada bariz olan şudur: " 911 km ile ülkemizin en uzun kara sınırı olan Suriye'den pkk/pyd/ypg/sdg terör örgütleri tarafından ülkemize taciz ateşleri yapılmış atılan top mermileri yüzünden sivil vatandaşlarımız hayatını kaybetmiştir. https://onedio.com/haber/suriye-tarafindan-kilis-ve-reyhanli-ya-roketli-saldirilar-bir-kisi-hayatini-kaybetti-37-kisi-yaralandi-805802

    Bu nedenle aynı coğrafyada birlikte yaşadığı insanların güvenliği tehdit altında olduğu için en uzun güney kara sınırında terör koridoru oluşturulmak istendiği için sınır ötesi operasyonlar tarihimizin bir parçası olarak zaruri hale gelebilmektedir. Bu zaruret durumlarında "Coğrafya kaderdir" diyen ve ırk, dil, din ayrımı gözetmeden toplumun çok büyük bir kesiminin bu konuda birleşmiş olması son derece önemlidir. Mahfi hocam olayın ekonomik yönüne değinmiş.

    El-Bâb, İdlib, Afrin veya gelecekte aynı coğrafyada yaşadığımız insanları tehdit edecek, güvenliğimizi tehlikeye düşürecek başka saldırılar olursa başka sınır ötesi harekâtların tarihi yönüne değindik.

    YanıtlaSil
  29. Özeti budur:
    "Tayyip Bey’in bu tür bir savaşa ihtiyacı var. Ama ne yapabilir? Neyi engelleyebilir? Oraları Tayyip Bey’e verirler mi? Okan Hocam, şu gazetenin [Sabah] Ankara temsilcisi, bir yerde de başyazarı Okan Müderrisoğlu’nun 9 Ocak tarihli bir yazısı var. Sarraf davası ile ilgili. Orada şunu söylüyor: Amerika isim veriyor, diyor. Sabah gazetesini okuduğunuz zaman, Tayyip Bey devamlı Amerika’yla savaş halinde. Müderrisoğlu, çok açık olarak, bu çocuğun mahkûm olduğu davaya, o bir “pilot dava” diyor. Arkası gelecek, diyor. Birincisi “pilot” diyor, ikincisi de isim veriyor. Bu isimleri Sarraf’ın yerine götürecekler, diyor. Kastettikleri de, Allah göstermesin, Tayyip Bey’dir; çok korkuyorlar. AKP ve Tayyip Bey de, çok açık olarak, oradaki hâkimlerin hepsini Fethullahçı yapıyor, Amerikan hâkimlerini Fethullahçı olarak görüyor. Bir şekilde denge yitirilmiş, Tayyip Bey havada bir kuş düşüp ölürse Gülen yaptı diyor. Gülen’i çok güçlü bir pozisyonda görüyor."
    Yalçın Küçük'ten Afrin değerlendirmesi: Savaşa ihtiyacı var... /Sol Haber,22 Ocak 2018

    YanıtlaSil
  30. Merhaba,
    Yukarıdaki grafiğe baktığımda eğrilerin hemen hemen paralel ilerlediğini görüyorum.Ben yazıdan hazır rüzgarı yakalamışken seçimi de aradan çıkarıverelim gibi anladım.Çünkü grafiğin aşağı doğru gitmeye başlarsa seçim sonucu da aşağı gidecek.Petrol 70 dolara dayanmış durumda,yine zam geliyor benzine.Öte yandan dolar endeksi çok düşük olmasına rağmen dolar 3,75 civarlarında geziniyor.Trump bir rüzgar yakalarsa tutamayız doları, uçar gider. Ben yani finansçı/işadamı/yönetici falan olmayan, matematiği iyi olup grafik yorumlayabilen normal bir vatandaş olarak böyle anladım.

    YanıtlaSil
  31. C.B Erdoğanında uyum yasaları bir an önce çıksın demesi de erken seçim için başka bir işaret ama 15 temmuz 2018 erken bir tarih

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 15 Temmuza takılmayın o sadece bir sembol. Asıl mesele seçimin zamanından önce yapılıp yapılmayacağı.

      Sil
  32. Hocam ilgili makaleyi yarım saat aradım bulamadım, yazınızı destekler mahiyette uluslar arası bir yayındı. Çalışmanın sonucu, özet olarak, "seçmenlerin tercihleri geçirdikleri son 1 yıla göre şekillenmektedir." Bulursam göndereceğim.

    YanıtlaSil
  33. 2017'nin ilk dokuz aynda gerçekleşen yüzde 7,3'lük büyümenin ne kadarının kamusal harcamayla geldiğine bakmak lazım. Ayrıca büyüme ölçümünün metodolojik olarak manipüle edildiği ve açıklanan verilerin seçim sonuçları kadar itibarsız olabileceğini unutmamak gerek.

    82 Anayasasına 93,37 evet veren bir millet olarak 15 Temmuz seçimlerinden çıkacak sonucu tahmin etmek zor değil. Ancak bu ülke sınıf atlamak isteyen genç ve eğitimli gençlerinden fedakarlık isteme hakkını giderek kaybediyor.

    İşin kötüsü zorbalık o kadar meşru hale geldi ki, yeni ufukları gösterecek gençlerin üzerine çökmüş bir öğrenilmiş çaresizlik sendromu var. Ölü toprağı atmak için bu durumun aşılması lazım ama iktidar bütün varlığıyla bu umudun önünü kapamayı kendi varlığının birincil unsuru olarak belirlemiş durumda.

    YanıtlaSil
  34. Hocam, Bitik besiktas bile fikret orman ile ayaga kalkti bi nebze..

    Kilicdaroglu gitmeden,CHP ayaga kalkamaz..Dolayisiyla RTE baskan olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Kılıçdaroğlu buranın konusu mu? Kılıçdaroğlunu eleştirmek için hiçbir fırsatı kaçırmayın! Demokratik seçim kararıda halk verecek isterse tekrardan Sayın Erdoğan'ı seçer isterse Sayın Akşener'i isterse diğer bir adayı.

      Sil
  35. Hocam galiba bizim de dunyanin en onemli ekonomik sorunu gelir adaletsizligi. Davos'ta da bu konusuluyor, haberlerde okuyoruz. Dunyanin cok az bir kisminin dunyadaki kaynakların coguna sahip oldugunu dusunmek cok can sıkıcı, cok moral bozucu, cok da umit kirici. Zenginler git gide daha zengin, fakirler git gide daha fakir oluyor. Gerci bir sure sonra cok zenginler de etraflari belli bir seviyede olmayinca kendi zenginliklerinin de anlamini yitirecegini görecekler. Johannesburg'da zenginlerin korumayla dolasmasi, evlerinin onunde polis disinda ozel guvenlik kuvvetleri olmasi gibi.

    YanıtlaSil
  36. Hocam ülkemizde bir "ege adasını" kumarhane adası olarak turizme açsak kumar meraklısı (özellikle çinlilerin kumar merakından çokça söz edilir) turistleri çekebilir miyiz? Ülkeye çok süper döviz akmaz mı? Lüx otel ve hizmetler sayesinde yakın çevremizdeki Kıbrıs ve Batum'un işini çekebiliriz.

    YanıtlaSil
  37. Değerli Hocam, genel itibarıyla bildiğiniz gibi vergi gelirlerimizin kabaca yüzde 30unu dolaysız , yüzde 70ini dolaylı vergiler oluşturmaktadır. Gelişmiş ülkelerde ise hemen hemen tersi durum sözkonusudur. Sorum şu: Biz de onlar gibi dolaysız vergilere ağırlık versek genel olarak vatandaşlarımızın alim gücü artar mı azalır mı? İşverenler üzerindeki vergi yükü artacağı için dolaylı verginin yerini mal ve hizmetlerin fiyatı artacaktır diye düşünüyorum. Bu durumda nihai olarak çok da bişey değişmeyecektir diye düşünüyorum. Sizin düşünceniz nedir bu konuda ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'de yaygın bir vergi kayıp ve kaçağı var. Ve bunlar dolaysız vergilerde yoğunlaşıyor. Yapılması gereken bu kayıp ve kaçağı yakalamak. O zaman bu oranı düzeltmek mümkün olabilir.

      Sil
    2. Bizim gibi tasarruf oranı yüzde 15-25 aralığında, cari açık veren, nüfus yapısı genç sayılabilecek ülkelerde durum nasıldır?

      Sil
  38. Futbol kulüplerindeki ekonomik problemler hakkında yazı yazarsanız çok bilgilendirici olabilir , sayın hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ülkede futbol ve din konusunda yorum yapmak çok zor.

      Sil
  39. Hocam yıl sonu yapılan dolar tahminini kim yapıyor , piyasa mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB'nin açıkladığı tahmini diyorsanız evet. MB bir anketle bunu piyasa profesyonellerine ve karar alıcılara soruyor ve ortalama sonucu açıklıyor.

      Sil
    2. peki bahsettiğiniz profosyoneller ve karar alıcılar hangi argümanlara dayanarak bu tahmine varıyorlar, bilginiz var mıdır?

      Sil
  40. Powell ile birlikte FED politikasında şahin değişiklikler olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaz çünkü Powell, Yellen'den daha güvercin tanınıyor.

      Sil
  41. Bu ülkenin siyasetinin, hukukunun, eğitim sisteminin, teknolojik buluşların, ama en önemlisi özgürlüğün yeniden yükselişinin müjdecisi bir icraat ustası var:

    !!! MAHFİ EĞİLMEZ !!!

    Slogan hazır: "Mahfi Eğilmez! Türkiye Yenilmez!"

    Keşke siyasete girse...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah, çok teşekkür ederim nazik sözlerinize ama benim siyasetle işim olmaz.

      Sil
  42. Sn.hocam ülke savaşa giriyor,borsa rekor kırıyor, dolar düşüyor..bu durumu nasil yorumlamaliyiz ?

    Ve bugunku yayinda mehmet demirkol sizin türk futbolunun batık ekonomisini aciklamanizi istedi :)

    https://youtu.be/UuG-zOqt_qo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'nin Afrin operasyonu eğer 50 yıldır sürüp giden terör eylemlerini bitirecek bir algı yarattığı için piyasalarda coşku oluştuğunu tahmin ediyorum.

      Sil
    2. hocam ciddi misinz bu açıklama da?

      Sil
  43. ben bu ekonomiden pek bir şey anlamadım. Döviz kurları çok yüksek,gelir dağılımı eşitsizliğinden yine üst sıralardayız.akaryakıt fiyatları ve 3 ila 4 sene öncesinde ki altın fiyatları yükseliş çok fazla.. temel gıda maddeleri fiyatları et hariç fazla yüksek değil ama kira ve gayrimenkul alım fiyatları ortalama maaaşlar ile kıyaslandığında çok uçuk..İstihdam oranları çok düşük .. en önemlisi büyüme rakamları,inşaatın desteği ile de olsa çok olumlu .. Nüfus kaynaklı mı ,ihracat veya eldeki emisyon mu büyümeyi bu kadar yükseltiyor..

    YanıtlaSil
  44. İşte okul. Hiç bir üniversiteden alamayacağımız eğitimi bizlere verdiğiniz için varlığınıza minnettarız hocam. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  45. Operasyonun ekonomik maliyeti hiç etki yapmıyor gibi duruyor:Dolar 3.75

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O biraz operasyondan çok Doların kendi değer kaybıyla da ilgili. Dolar Endeksi 2014'den bu yana en düşük değerine indi. Euro / Dolar paritesi 1,2430'a geldi.

      Sil
    2. Dolar dusuyor ekonomi gucleniyor. Zeytin dali bereket getiriyor!

      Sil
    3. Dolar eger boyle giderse 3.20leri test eder. Cunku ekonomi gayet guclu. Tl gucleniyor enflasyon dusuyor buyume sahlaniyor. Bu surec devam ederse ki edecek dolarda 1.50li rakamlari bile gorebiliriz benim yaptigim teknik analizler isiginda allah izin verirse.

      Sil
    4. Hocam iyi diyorsun da. Bir asagi bir yukari.. Sabah 3,78 öglen 3,75 aksam 3,72 ertesi Sabah uyaniyoruz 3,81 yükselen bir ivmede olsa da Bist de böyle. öglen 121 simdi 118
      Sanki birileri iyi götürüyor gibi..

      Sil

    5. Adsız 18:18.. Cok dogru dediniz. Yaptiginiz teknik analizlerin müthis, son derece yerinde. Gerceklesme durumu son derece kuvvetli. Kücük bir ilave. Bana göre 1,50 nin de altina inebilir.

      Fakat bir problem var. Diyelim Allah izin vermedi. senin tüm teknik analizler gümm. Haydee sil bastan.

      Sil
  46. Hocam, gayrimenkul fiyatları ile ilgili öngörünüz nedir? Reel faizlerin (-) olması gayrimekule olan talebi azaltmaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gayrimenkul fiyatları ilk elde hala yüksek çünkü sıfır faizli, indirimli ve uzun vadeli öneriler var. Buna karşılık ikinci elde artık düşüşe geçti. Kiralarda durgunluk var. Eskisi kadar kolay kira artırılamıyor.

      Sil
    2. gayrimenkul ozellikle de kira olayi demografik nufus hareketleriyle dogrudan ilintili. Bir ulkede isterse reel faizler -15 olsun buyumede makul olarak %5-6 olsun o ulkede nufus azaliyorsa nufus bir de yaslaniyorsa hatta disariya goc varsa o ulkede gayrimenkul tercihi pek akillica olmaz! kiralar ev fiyatlari ne olursa olsun duser. o ulkede eksi reel faizler olsa olsa sanayi imalat uretim hizmet sektorune, saglik bakim hizmetlerine ve tuketime dayali sektorlere hizmet eder.Bu reel eksi faizler yerli parada bir degersizlesme yaratti mi ihracata ihracata dayali sektorleri harekete gecirir.

      Sil
  47. Daha once bilimsel datalarin hk'da yazmistim. bu yazinizla tekrardan bir yorum yapmak istedim. Incelemede baslangic oy orani ile buyume orani (Tangent=oran alindiginda)buyume oraninin paralelinde ama dusuk oldugu gorulmustur. Ilerleyen zamanda ki elde edilen datalarda bu eglimde devam etmistir. Fakat buyume orani ve oy orani son datada bir birinden bagimsizlik gostermistir. Sonuclarla birlikte bazi soylemler buyume orani hesaplanmasinda yapilan degisiklikler ve gercekte sanayi ve uretime dayali buyume olmadigi yonundeydi. 2017 buyume orani (ca.%11)datalarini dusunldugunde bir secim dahilinde, Ongoru yapacak olsaniniz yapisal reformsuz nasil bir hipotez koyardiniz?

    YanıtlaSil
  48. Merhaba hocam, şu firmaların aşırı şişirilen işlemleri sebebiyle balon oluşmasını ve sonrasında fiyatların düşmelerini sağlayarak firmanın gelişmesini caydırmaya çalışanlar hakkındada yazı yazacak mısınız?

    YanıtlaSil
  49. Hocam konu dışı bişey sormak istiyorum ve bunla ilgili bir yazı yazabilir misiniz : tüm dünyada alternatif enerji araçlarının artmasına rağmen neden petrol fiyatları sürekli artıyor hocam , enerji fiyatlari suni olarak sisiriliyor mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok. Büyümeler arttıkça talep artıyor. Talep arttıkça da fiyat yükseliyor.

      Sil
  50. 1-Hocam sizce Turkiye %kac buyumeli ki issizlik oranini dusurebilsin? Yillik kac buyurse o yil isiszlik oranini geride biraktigi yila kiyasla dusurebilir.

    2-Bazi makaleler okuyorum cogunda soyle bir sav var Turkiyenin %4buyumesi Gelismis bir ulkenin %0 buyumesine esit ayni etkiye sahip ozellikle issizlik refah konusunda.... Boyle bir durumda Almanya ornegi alirsak Almanya yillik %2 buyurse buyudugunde seviniyor Bizimde Almanlar gibi sevinmemiz icin o yil %8 mi buyumemiz lazim demek oluyor bu denklem?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1- Büyüme oranından çok niteliği önemli. Büyme sanayide ve özellikle de imalat sanayisinde olmalı ki işsizliğe çözüm olmalı.
      2- Tam o kadar olmasa da bizim sürekli yüzde 5 - 7 arasında büyümemiz lazım.

      Sil
  51. "avrupa merkez bankası politika faizini yuzde sifir'da sabit birakti" ne demek hocam? yani bu ülkeler avrupa merkez bankasindan gecelik ya da haftalik borc para aldiklarinda faiz eklenmeden mi geri ödeme yapıyorlar? Bu nasıl olabiliyor? Paranin zaman degeri yok mu orada? Piyasada bol paranin oldugu, insanlarin harcamadigini mi gosteriyor bu durum?
    Bir sey bolsa yani coksa degerinin dusuk olmasini bekleriz ama Eur kuru gayet yuksek. Bu da nasil olabiliyor?

    YanıtlaSil
  52. Hocam endüstri 4.0 ne alemde , bu konu hakkında yeni yazı ne zaman gelir?

    YanıtlaSil
  53. En son hangi yabancı filmi izlediniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hidden Figures çok etkileyici bir filmdi hocam. Üzerinden biraz zaman geçti ama başrolün sırf lavaboya gidebilmek için şehir değiştirir gibi bina değiştirmesi ve uzun süre kimsenin bunu umursaması, ve buna rağmen sürekli özür dileyen tarafın kendisi olması aklımda yer etmişti. Film önerisi kabul ediyorsanız Fences'i önerebilirim, biraz uzun ama değiyor bence.

      Sil
    2. Önce What Happened to Monday'i izleyeceğim sonra da sizin önerdiğiniz Fences'i.

      Sil
    3. What happened to monday'in ana temasi cok iyi hocam: "hayatta kalmanizi sağlayacak zor kararlari kim alacak bundan sonra?" Kendilerini eşsiz görenlerin hangi mantikla felâket getirdigini özetliyor.

      Sil
  54. Çok acayip trol mantıkları yürütülüyor.Bir ülkeye muhalefet öyle bir gerekli ki bunun önemini anlayamamışlara itafen.Bugün halk bir fikir ortaya atsa fikrin içeriğine bakılmadan muhalif bir fikir diye dikkate alınmıyor hatta sen şunlardansın sen fetöcüsün deniliyor.Ötekileştiriliyor bir robotun düşman algısı gibi davranılıyor.Halbuki yeni seçilmiş bir millet vekili yada göreve gelmiş bir bakan yada herhangi Rompasso'ten Angetenar (Original Mix) bir devlet yöneticisi en nihayetinde bir memur hata yapamaz mı? Muhalefet susturulursa düşman gibi görülürse ve ezilip sindirilirse ülkemiz için hiç iyi olmaz.Fikirleri herkesimde üretmeli doğru yada yanlışları her platformda söyleyebilmeliyiz.Nerede bizde işe metro ile bisikletiyle giden hollanda gibi ülkelerin modern asıl halktan olan gerçekten halkı için hizmet eden eleştiriye muhalefete tahammül edebilen halktan çekinmeyen yöneticilerimiz.Bir yanlış yapmadıysanız, neden halkın içine karışamıyorsunuz neden çekiniyorsunuz ? Fikirlere neden kapalısınız ?

    YanıtlaSil
  55. Elinize sağlık hocam.

    Yazı ile alakasız olacak kusura bakmayın; Kondratiev Dalgaları konusundaki düşünceleriniz nelerdir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Balonlarla açıklamak daha anlamlı.

      Sil
  56. Hocam ben bu açıklanan büyüme oranı verileri yerine daha çok yıllık enerji tüketim miktarlarında ki artışa dikkat ediyorum. 2016 Enerji tüketimi 275 Terawatt, 2017 Enerji tüketimi 289 Terawatt. Bu rakamlara göre Türkiye %5 büyüme göstermiş.

    Sadece enerji tüketimine bakmak yanlışmıdır sizce ? Daha açık hali her söylenene inanıp itimat etmek yerine kendimiz el verdiğince nasıl büyüme oranı hesaplayabiliriz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek başına elektrik üretimi yanlış olmasa da yetersiz olur. Ama tespitiniz doğru 2017 yılında elektrik tüketimi yüzde 4,7 artmış bulunuyor. Bunun yanı sıra kredi artışı, petrol kullanımında artış, sanayi üretiminde artış gibi göstergelere de bakmak gerekir.

      Sil
  57. Hocam yabancı dil yani İngilizceyi nasıl geliştiriliriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurslara gitmek lazım. Ama o yetmez. Bol bol ingilizce roman okumanız gerekir.

      Sil
  58. Hocam öncelikle merhaba ve yazılarınız için ellerinize sağlık iktisat öğrencisi olduğum için çok iyi yararlanabildiğim yazılarınız var. Size bir soru sormak istiyorum; "Türkiye'nin AB ye girmesi durumunda ekonomimizdeki kısa ve uzun dönemde nasıl değişiklikler olabilir?" Hatta bir yazı olarak bloğunuzda zamanınız var ise paylaşabilirseniz çok yararlı olur hepimiz için. Şimdiden çok teşekkür ediyorum, iyi çalışmalar dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Merve hn, 20 yıl önce öğrenci iken bende sizin gibi düşünürdüm. Ama şu anda 100% emin olduğum bir şey varsa o da Türkiye nin asla AB üyesi olamayacağıdır. 15 yıl önce böyle bir imkanımız vardı, artık öyle bir olasılık yoktur. Ancak AB ile ayrıcalıklı bir işbirliği -ki bunu AB onlarca yıldır vurgulamaktadır- yapılabilir.

      Türkiye kurumsallaşma ve sosyo-kültürel yapı olarak AB nin uzun dönemli hedeflerine artık uyum sağlayamaz.

      Sil
    2. Evet belki Adsız arkadaşımızın dediği çok doğru ama yine de bu konular üzerinde kafa yormamızda yarar var. Türkiye'nin AB'ye girmesi sadece ekonomimizde değil sosyal ve siyasal yaşamımızda da büyük değişiklikler olur. Güncel görünmese de belki bu konuda yazabilirim.

      Sil
    3. Selam Merve hanım, 00:31 de yazan Adsız benim, hocama da cevabı için teşekkür ederim. İlginizi çeker mi bilmiyorum yerinizde olsam;

      İktisat bölümünde, İstatistiğe ağırlık veririm,
      Big Data üzerine yoğunlaşırım, bu esnada ilgili yazılım algoritmalarını öğrenirim.
      ingiltere, Kanada veya Amerika da iş fırsatlarına bakarım. Şu anda yeni mezun Big Data üzerine çalışan biri 120bin dolar kadar bir maaş alıyor,
      7-8 yıl tecrübede 250-300bin dolar seviyelerini görebilir.

      Türkiye, AB ye hiç bir zaman giremeyecek, ama siz AB ye girebilirsiniz.

      Sevgiler.

      Sil
  59. Hocam Ricardo kamu harcamalarının zorunlu sektörler hariç yapılmasını istemiyordu çünkü artan kamu harcamalarının ileride vergilerle finanse edileceğini düşündüğü için bireyler ve ekonomi için uzun vadede değişen pek bir şey yoktu.

    Ekonomiyi büyütmek için de vergi indirimleri ve kamu harcamaları kısa vadede milli geliri arttırabilir ama uzun vadede Ricardonun dediği gibi milli geliri değiştirmeyecektir.

    Bu durumda ülke ekonomisini uzun vadede büyütmek için üretim odaklı çalışıp net ihracatı arttırmak ve ülke dışından net yatırım çekerek arttırmak mümkündür değil mi? Yanlış mı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer kamu harcamaları altyapı yatırımları gibi alanlara yönelirse Ricardo'nun dediğinden farklı sonuçlar çıkabilir.

      Sil
  60. Sayın hocam erken seçim için 6 ay önceden yasaya göre ilan edilmesi gerekmez mi? Tabiki secim kanunu uygulanıyormu o ayri bir tartişma konusu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeş, o süre yasaya göre ilan ediliyorsa, önce yasa istenilen süreye göre değiştirilir, sonra seçim ilanı yapılır. Ne kafana takıyorsun? Bu bağlamda evet kanun uygulanıyor, diyebilirim. Ama seçim sonucu belli.

      Sil
  61. Merhaba Mahfi hocam, büyüme/oy oranı grafiğinde 2015' de korelasyon katsayısının 0,82' den düşük olduğu görülüyor. Seçmenin zamanla büyüme oranına tepkisi azalıyor mu? 2018' de bu oran daha da düşebilir mi?

    İkinci bir konu bu dönemdeki piyasa durgunluğun sebebi nedir?

    YanıtlaSil
  62. Hocan bugün çıkan haberlerden sonra öngörünüz doğru çıkacak gibi geliyor. (https://tr.investing.com/news/forex-haberleri/erdogan-ve-bahceli-erken-secim-icin-yarn-bir-araya-gelecek-521139)
    Seneye usd/eur/altın fiyatları ne olur hocam? paramızı hangisine yatıralım? :D

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  63. Adam haklı, basit ama bilimsel bir bakış açısı ile

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olay bu. Bir olay olduktan sonra geriye dönük 'belliydi zaten' yorumunu herkes yapar/yapıyor. Hocam 6 ay öncesinden görmüş, göstermiş.

      Siyasal gelişmelerin ekonomiyi etkilediği herkesçe bilinen bir gerçek. Hocam ekonomik verilere bakmış, 'siyasette şöyle şöyle olma ihtimali, olmama ihtimalinden daha fazla görünüyor' yorumunu yapmış.

      Hocam, size bir sorum var:
      Siyasi olaylara çok hakim birisi de 'ekonomide şöyle şöyle olması muhtemel' diyebilir ve bu işten para kazanabilir mi? 'Manipülatör' dedikleri bu mudur?

      Saygılar.
      Dr. Murat Erüz

      Sil
  64. Büyüksün Üstad🖐

    YanıtlaSil
  65. saygilar hocam, fotografi aylar oncesinden cekmissiniz

    YanıtlaSil
  66. Hocam aldığımda eğitimde de sizi okudum ve hala ekonomik konuda tahminlerine güvendiğim nadir insanlardansınız. Bu yazınızda bana çok faydalı oldu. Ancak bir sorum var. Bir taraf döviz erken seçimden etkilenmez derken diğer taraf döviz artışı gözlenecek diyor. Benim şahsi fikrim Dolar yada Euro'nun değer kazanacağı yönünde. Çünkü bir ülkede erken seçim olması o ülkedeki kaos ortamını gösterir diye düşünüyorum. Ve kaos zamanlarında döviz değer kazanır.
    Sizin bu konudaki görüşleriniz benim için çok değerli hocam. Cevap verirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  67. Hocam sizi şimdi şimdi anlıyoruz siz demiştiniz. Demekki acı reçeteler vergi üstüne vergiler ve zamlarla millet kara lastik bulamadığı günleri özler olacak. Çoook kötü günler var bu ülkenin önünde.

    YanıtlaSil
  68. "Bizim yasalarımız yazılıdır: Her devalüasyondan sonra bizde rejim değişmektedir." -Yalçın Küçük
    Yalçın Hoca'nın meşhur 'devalüasyon yasası' çalışacak mı? Meraktayım!...

    YanıtlaSil
  69. Birçok tahmininizde olduğu gibi erken seçim öngörünüz de gerçekleşmiş. Bir kez daha kutlarım.

    YanıtlaSil
  70. Degerli Hocam gunumuz ekonomisinde arsivdeki yasanmisliklara bakarken sanki halen ayni yilda gibiyiz tek fark kaleme aldiginiz verilerin cok daha ucurumun kenarinda olusudur.Gordugum kadariyla sadece modada degilmis wintage sezonu:)Dunden bugune meger nekadarda sahlanmisiz...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?