Merkez Bankasının Altınları Nerede?

Merkez Bankası’nın Altın Rezervi  
Tam olarak açıklanmayan, gizli kalan her şeyde olduğu gibi altınların nerede olduğu meselesi de arada bir şehir efsanesi olarak karşımıza çıkıyor. Hatta iş orada kalmıyor paranoyaya dönüşmeye kadar gidiyor. Basında yer alan ifadelere göre Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı bir soruyu yanıtlarken TCMB’nin 490 ton altını olduğunu, bunun aşağı yukarı 40 tonluk bölümünün TCMB kasa dairesinde saklandığını, kalan altınların İngiltere Merkez Bankası’nın ve ABD Merkez Bankası Fed’in altın deposunda koruma altında olduğunu açıklamış. Bu açıklamadan sonra pek çok soru ortaya atıldı. Sonunda iş geldi şu şehir efsanesine dönüştü: “Türkiye’nin altınları İngiltere Merkez Bankası’nda Türkiye’nin aldığı dış borçların teminatı olarak tutuluyormuş.”

İkinci Dünya Savaşı sonrasında bazı ülkeler altın rezervlerini kendi ülkeleri dışında özellikle bu konuda geniş imkânı olan ve dünyanın en güvenli kasa dairelerinden birisi olarak kabul edilen İngiltere Merkez Bankası’nın altın deposunda saklama kararı aldı. Bu ülkelerden bazıları   (aralarında Hollanda ve Almanya da var) küresel kriz sonrasında ihtiyaç duyulabileceği gerekçesiyle bu altınlarının bir bölümünü İngiltere’den kendi ülkelerine taşıma kararı aldılar. Bu kararı almalarında saklama meselesi dışında swap işlemlerinin yapılabilmesi kolaylığı da vardı.

TCMB’nin altın rezervlerinin bir bölümünü İngiltere Merkez Bankası altın deposunda tutmasının devlet borçlarıyla ve onların teminatı olarak rehin edilmesiyle hiçbir ilgisi yok. Esasen Devlet adına borçlanan Hazinelerin bu tür dış borçlanmaları yaparken herhangi bir teminat göstermesine veya rehin vermesine de gerek yok. Bu konunun hafızalarda kalma nedeni Osmanlı dış borçlarıdır. Osmanlı İmparatorluğu 1854 yılından başlayarak dış borç alırken, mali sistemi iflas aşamasında olduğu için, borç verenler bu borçlar karşılığında İmparatorluğun teminat göstermesini talep etmişlerdir. O nedenle Osmanlı dış borçları vergiler veya başka devlet gelirleri teminat göstererek alınmıştır. Bu borçlar 1929 ile 1954 arasında Türkiye Cumhuriyeti tarafından tümüyle ödenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti, bugüne kadar hiçbir dönemde teminata veya rehin vermeye dayalı dış borçlanma yapmamıştır.

Altınların Önemli Bölümü Niçin İngiltere Merkez Bankası’nda Tutuluyor?
Türkiye’nin ve başka ülkelerin altın rezervlerini İngiltere ve/veya ABD (Fed) Merkez Bankası altın deposunda saklamasının bazı nedenleri var. Her şeyden önce İngiltere Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası Fed’in kasa daireleri dünyanın en güvenli altın deposu kabul ediliyor.

Saklamadan çok daha fazla öne çıkan mesele rezerv yönetimi meselesi. Merkez Bankası Kanunu’nun 53’üncü maddesinin b bendinde şu hüküm yer alıyor: “Banka, ülke altın ve döviz rezervlerini para politikası hedefleri ve uygulamaları çerçevesinde yönetir. Bu amaçla Banka, sırasıyla güvenli yatırım, likidite ve getiri önceliklerini dikkate alarak belirleyeceği usul ve esaslara göre yurt içi ve yurt dışı piyasalarda vadeli ya da vadesiz altın, döviz, menkul kıymet, türev ürün alım satım, borçlanma ve borç verme işlemlerini de içeren tüm bankacılık faaliyetlerinde bulunabilir.”

TCMB, İngiltere’de veya ABD’de tutulan altın rezervleriyle swap işlemleri yapabiliyor. Altın rezervleri, döviz ihtiyacı halinde swap yapılarak belirli vadeyle döviz alınıyor, vade dolduğunda tersi yapılarak döviz verilip altınlar geri alınıyor. Merkez Bankası bu yolla bütün diğer merkez bankalarının yaptığı benzer işlemleri yaparak ihtiyacı olan dövizi, ihtiyaç duyduğu süreyle elde etmiş oluyor. Altın swapı yapılırken altınların fiziki olarak aynı depo içinde yer değişimi yapılıyor. Altınları veren ülkenin deposundan alınıp altınları kabul eden ülkenin deposuna taşınıyor. Bu taşıma bilgisi İngiltere Merkez Bankası tarafından ilgili ülkelere bildirildikten sonra swap işlemi gerçekleşiyor. İngiltere Merkez Bankası burada iki tarafın da güvendiği bir yeddiemin (trustee) görevi görmüş oluyor. TCMB, altınları Türkiye'de tutsa bu altınlar yastık altında tutulan altından farklı bir konumda olmuyor. Oysa bunları İngiltere'de tuttuğunda bu değindiğimiz swap işlemini yaparak ihtiyacı olduğunda dövizle değiştirebiliyor zamanı gelince de dövizi iade edip altınları geri alabiliyor. Geri alındığında aynı taşıma işlemi bu kez ters yönde tekrarlanıyor.  

Yorumlar

  1. Emine teyze de çok güvendiği Muammer amca'ya altınları emanet ettiydi. Muammer amca eşek sırtında köyleri gezer, ihtiyacı olanlara borç verir, karşılığında da teminat alırdı. Emine teyze altınları bu amcamıza emanet etti. Emine teyze battı ama Muammer amca kasabada mücevher dükkânı açtı, hatta bir yeğeni milletvekili bilem olmuş diyolar...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler.
    Yazınızdaki “O nedenle Osmanlı dış borçları vergiler veya başka devlet gelirleri teminat göstererek alınmıştır. ” cümlesinin
    BUGÜNKÜ VARLIK FONU borçlanma yöntemiyle benzerliği varmıdır?

    YanıtlaSil
  3. FİNANSMAN KALİTESİ.mahfi bey şöyle yazmış.Osmanlı İmparatorluğu 1854 yılından başlayarak dış borç alırken, mali sistemi iflas aşamasında olduğu için, borç verenler bu borçlar karşılığında İmparatorluğun teminat göstermesini talep etmişlerdir. O nedenle Osmanlı dış borçları vergiler veya başka devlet gelirleri teminat göstererek alınmıştır..Osmanlı imparatorluğu iflas aşamasında olduğu için diyor. borç alıyoruz ama sorun değil diyoruz. finansman kalitesi önemliymiş.osmanlı neden yapamamış acaba? kaliteli borçlanma yapamamışmı? bazı şeyler olmaz. borcu borç alarak üstelik borcu her yıl yaklaşık 60 milyar dolar artırarak varılacak tek bir nokta var. Osmanlı gibi iflas.türkiye derhal cari açığı sıfırlamalı. bunun için gümrük vergilerimi artırılır doların yükselmesine mi izin verilir önemli değil.yoksa bu gdişle bir on yıl sonra 1 trilyon dolar borçla karşılaşır Osmanlı gibi herşeyimizi rehine bırakırız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nitekim şu anada bunu yaşıyoruz,dolar yükseldi ve batmak üzereyiz,peki bu aldığımız borçları ödeyemeyecek hale gelirsek,bu emanet'de olan 450 ton altına kefere bir iyilik düşünmeyecek mi?Hani vaktiyle İngiliz emperyalistine sipariş verip alamadığımız,altınla ödediğimiz 2 savaş gemisinin başına gelen bu durum gibi,altınların başına gelebilir mi?

      Sil
  4. Hocam, 2 sorum var size.
    1 İngilizceniz hangi seviyede ?
    2. İngilizceyi ana dili gibi konuşmak/öğrenmek isteyenler ne yapmalı sizce?

    Son olarak mutlu bir yıl diliyorum size.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ikinci sorunuzla ilgili bir kaç şey paylaşayım;
      İlk olarak 4 yeteneğinizi aktif bir şekilde kullanmalısınız. Bunlar
      Konuşma
      Yazma
      Dinleme
      Okuma
      Dikkat ederseniz bunlardan ilk ikisi aktif, diğerleri ise pasif öğrenimdir. İlk ikisini yaparken sizden bir şeyler üretmeniz beklenmekte ancak diğerleri için bu söz konusu değil.
      Bu yeteneklerin hepsi birer aç yavru kurt gibidir. Hiçbiri ihmal edilmemeli,hepsi ile ilgili kaynaklar günümüzde fazlasıyla mevcuttur hele ki İnterneti kullanmayı biliyorsanız bir çoğuna hiç para vermezsiniz.
      Hergun düzenli olarak 1-2 saat çalışan biri 3 ayda epey yol alırsınız, 6 ay sonra ise artık kaynağa ihtiyaç duymadan kendi ingilizcezle bir şeyler öğrenebilirsiniz. Ancak düzenli çalışma şart. Sıkıntı genelde burdan kaynaklanıyor. Her işde olduğu gibi biraz sabır istiyor hepsi bu

      Sil
    2. İngilizceyi anadiliniz gibi konuşmak için 15 yaşından önce İngiltere, ABD veya İngilizce konuşulan bir ülkede okula giderek uzunca bir süre yaşamış olmanız gerek. İnsan 20 yaşından sonra İngilizceyi anadili gibi konuşamaz. İyi konuşabilir, çok iyi anlayabilir ama anadili gibi olmaz.
      Sürekli İngilizce kitap okuyun. Özellikle de roman. İngilizce Polisiye kitaplar okuyun.
      Bu sizin kelime haznenizi ve cümle kurmanızı geliştirir.

      Sil
    3. 2. soru ilgimi cekti.

      Cevabi aslinda cok basit.

      İngilizceyi ana dili gibi konuşmak/öğrenmek isteyenler..

      cok iyi ingilizce ögrenmeliler.

      Sil
    4. Türkiye de bile anadili Türkçe dışında olan sonradan Türkçe öğrenen bile Türkçe yi ana dili gibi konuşamaz. Çok şahit oldum. Yanlış anlama çok.

      Sil
    5. 'Anadilim gibi konuşmam lazım' saplantısından kurtulup mükemmel şekilde konuşabilmenin peşine düşerseniz işiniz daha kolay olur.

      Sil
    6. Anadili gibiyi bırak babadili gibi konuş yeter.

      Sil
    7. Ben sayın Mahfi hocaya katılmıyorum, bir insan 22-24 yaşını geçmediği sürece , yurtdışında bilhassa ingilizce konuşan ülkelerde uzun yıllar kalırsa, ingilizcesini ana dili gibi öğrenmemesi veya konuşamaması için herhangi bir sebep yok.

      Sil
    8. Maalesef Turk insanin da Ingilizce konusunda bir asagilik kompleksi var. Keske insanlar ABD de calisan Turklerle iletisime gecip gercekleri ogrenseler. Inanin bana ABD icin konusmak gerekirse Amerikalilarin kendisi bile duzgun ingilizce konusamiyor. Ben dunyanin en buyuk 4 enerji sirketinden birinde calisiyorum sirkette gordugum insanlarin %90 i aksanli geri kalanida averaj beyinli oldugu icin Turk insani ustunmus gibi gorunuyor. Sirkette bazi manager lar var adamlarin toplantida ne demek istedigini anlamak icin baska adamlari araya sokuyoruz. Bu adamlar 30 yildir Amerikada ve Amerikan vatandasi. Hic abartmiyorum bunu soylerken. Ingilizceyi ana dili gibi konusan Turk hic gormedim ama ABD de dogmus olup konusan gordum ama onlarda Turkluklerini yitirmis ve Turklukle hicbir alakalari yoktu.

      Sil
  5. BİLGİ YETERSİZLİĞİ:cebinizde paranız yok. yap işlet devret modeli ile bir santral yaptırıyorsunuz. üselik santralın yakıtıda ülkenizde yok. teknolojiside yok. işletmesini ruslar yapacak yapımını ruslar yapacak teknik personel rus olacak 40 yıl onlar işletecek sonra bizim olacak.bu 40 yıllık süre içinde ruslar alım garantili bize elektirik satacak. başlangıç dünyanın en pahalı elektriği. 12. 5 cent dolar.bu feci durumu ne atatürkcüler ne İslamcılar anlayabiliyor. bakın herhangi bir yerde derli toplu ne olduğunu anlatmazlar.bir kaç gün önce büyük bir gazete 47 tl den elektrik alacağız yazdı.başka bir yazar 2019 yılında nükleer santralin semeresini alacağız yazabildi.bu bilgi yetersizliği neden kalkınamadığımızda açıklıyor doğrusu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam olarak öyle değil. Yap işlet devret yöntemi ile değil, yap-sahip ol-işlet yöntemiyle yapılıyor. Süre sonunda bize devredilecek bir şey yok. Araziyi bize tahsis ediyoruz.İşletme süresince (ekonomik ömrü 60 yıl) arazi ilgili kurum tarafından kullanılabilecek. Tüm şartların sıralandığı bir döküman göremedim, ama 15 yıl boyunca üretilen elektriğin (yıllık 35 milyar kwh)yüzde 50'sini alma garantisi verildiği yazıyor ilgili sitelerde. 20 milyar USD maliyetinin tamamı Ruslar karşılayacak. Kurulan şirketin yüzde 49'na kadar Türkiye isterse ortak olabilecek. Bu 20 milyar USD lik işte Türk firmaların 7,5 ila 10 milyar USD lik kısmını alacağı yazılıyor.

      Akkuyu ve Sinopta kurulacak santraller için yıllık nükleer yakıt maliyetinin 720 milyon USD olduğu, buna eş enerji için (80 milyar kwh) Türkiye'nin halihazırda 7,2 milyar USD doğalgaz ithal ettiği belirtiliyor. Yani yılda yuvarlak 6,5 milyar USD net enerji ithalatını azaltacak.

      Kısaca 20 milyar USD lik bir projeden 7,5 ila 10 milyar usd lik bir pay alacak

      Bu şirketin yüzde 49 na isterse sahip olabilecek.

      Enerji alım garantisi dışında bütçeye getireceği bir başka yük yok.

      Yaratacağı istihdam imkanlarını da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

      35 milyar kwh x 15 cent x 0,50 = 2.625 milyar USD yapıyor.Buradan fazla ödediğimiz rakam 1.750 milyar usd ise, akkuyunun keseceği doğalgaz ithalatı 2.85 milyar USD (6,5 milyar usd * 35/80 milyar kwh)
      çıkan fark 2,85 - 1,75 = 1.1 milyar usd.

      Hesaplarda yanlışlık yapmadıysam sadece kar/zarar açısından bakacaksak, battık denilemez.

      Sil
    2. TİMUR ÇİMEN.bu senin bilmediğin bir konu. doğal gaz santralında üretilen enerjiyi devlet 7 cent/kwh dan alıyor. nükleer den enerjiyi alma garantisi 12.5 cent. üstelik doğal gaz santralı türklerin. doğal gaz parası ödüyoruz. başka ödediğimiz bir şey yok. nükleer santralda yakıt parası ödemeyeceğiz.paylaştığın bilgiler yanlış. nükleerde 12.5 centten dünyanın en pahalı elektiriğini ruslardan satın net döviz vereceğiz.şimdi rüzgar ve güneş enerjisi santralları 6 cente kadar düştü. hemde dışa bağımlılık yok.bu nedenle nükleer santral akıllıca bir yatırım olmadı. cari açığa neden olacak

      Sil
    3. nükleer santralla doğal santralı arasındaki fark şu. nükleerde hiç bir şeye karışmıyoruz.arazi tahsisi dışında.ve elektriği satın alıyoruz.ve 12.5 centten alım yapmayı garanti ediyoruz. doğal gazda ise devlet 7-8 cent civarında garanti veriyor.doğal gaz satın alan firmalara bu rakam yeterli geliyor. doğal gazı satın alıyor ve elektirk olarak devlete satıyor. doğal gaz parası hariç diğer para türkiyede kalıyor. bu nedenle verdiğin bilgiler hatalı.doğal gaz nükleerin yarısı civarında maliyetle üretim yapıyor.

      Sil
    4. Nükleer i sadece enerji olarak da düşünmemek lazım bu teknolojiyi de geliştirmemiz öğrenmemiz gerek timur çimen de gayet güzel açıklamış patlar şöyle böyle olur diyosan önce ermenistan ve bulgaristandaki sovyet döneminden kalma sıkıntılı santrallerin kapatılması gerek

      Sil
    5. patlar diye bir cümle hiç kurmadım. teknolojiyi öğrenmek istiyorsanız santral kurmaya gerek yok. pakistana hindistana öğrenci gönderin öğrenir. nükleer güçleri var ve gelişemediler. timur bey bu konuyu bilmiyor.

      Sil
    6. %49 ortak olacaksak kara/zarara ortak olacaz onuda (Türkiyenin edeceği düşünülen)zarardan çıkarmak lazım... benim gördüğüm ne kar ne zarar var ancak ithalat açısından bakılırsa kar var gibi duruyor (cari açık sonunda denkmi oluyorrrr?? :) )... ancak rüzgara falan daha önem verilse daha da kar elde edilebilir

      Sil
    7. Nukleer sizinti gaz sizintisi gibi bisey heralde! Rabbim bu milleti korusun

      Sil
    8. Çok şükür ne ahkam kestim ne de her şeyi bilirim iddiasında bulundum. Bilemeyiz çünkü tıpkı sizin de bilemeyeceğiniz gibi.

      Direkt söylemedim yazımda ama YİD modeli demiştiniz akkuyu projesi için, bakın siz de bilmiyormuş sunuz. Yadırgamıyorum. Burada benim yaptığım şey konuşulan konuyu rakama dökebilmek. Zararsa, ne kadarlık bir zarardan bahsediliyor onun fikrini verebilmek. Maliyet hesabı için benim de verdiğim bilgiler yeterli değil.

      Bir düzeltme yapıyorum. Akkuyuda 4 reaktör yapılacak. 2 reaktörden elde edilecek elektriğin yüzde 70'i , diğer iki üniteden elde edilecek elektriğin yüzde 30'u 15 yıl süreyle 12,35 centten alım garantisi verilmiş. 15 yıl hesabı reaktörlerin işletmeye alındığı tarihten itibaren geçerli olacak.

      Kendi hesabımda ise 10 cent fazla ödiyoruza göre yapmıştım, meğerse sizin verileriniz doğruysa (12,35-7) 5,35 cent fazla ödüyormuşuz.

      Hesabı yaparken ulusal hesaplar bazında düşündüm. Elektrik kurumu bazında değil.

      Nükleer ilk yapım maliyeti olarak diğer seçeneklere göre yüksek ama bu rakamı biz üstlenmiyoruz.

      Kullanılan yakıt olarak doğalgaz santrallerine göre avantajı var. Akkuyu ve Sinopta kurulacak nükleer tesisler yılda 80 milyar kWh elektrik üretecekler bunun için ithal edilecek yakıt 720 milyon USD, doğalgaz santralleri ise bu üretim için 7,2 milyar USD doğalgaz ithal edecekler.

      Bu açıdan bakıldığında Türkiye'nin enerji ithalatı yılda 2.85 milyar azalacak (6,5 milyar usd* 35/80) ama elektrik için fazladan ödeyeceği bir yıllık tutar (12,35-7=5,35 * 17,5 milyar kwh) yuvarlak 1 milyar USD olacak. Geri kalan 17.5 milyar kwh elektrik piyasasında belirlenen rakamdan ödenecek.

      2,85 milyar USD ithalatta azalma, 1 milyar usd elektrik maliyetinde artış olacak.

      Peki bununla sınırlı mı? Değil tabi. Şirket elbet kar edecek ve bu karı da ülkesine götürecek. Yıllık olarak bunun da bir bedeli var.

      İşletmeye alındığında firmada 3360 kişinin çalışacağı söyleniyor.

      20 milyar usd lik projede ülkemizdeki firmalarda pay alacak.

      Amaç az da olsa, güvenlik risklerini gözardı ederek, gözümüzde şekillenmesini sağlamak.

      Ama gördüğüm birşey var bu süreçte nükleer santralini kendin kurarsan çok karlı bir iş. Akkuyu ile bir teknoloji transferi olmuyor ne yazık ki.

      Konudan çok da bağımsız olmayan bir şey daha eklemek istiyorum;onu yapamayız, bunu beceremeyiz, dışardan alalım dersek, ne üreterek zenginleşecek, orta gelir tuzağından çıkacağız?

      Tüm toplumu motive eden, sonucunda gururlandıran bir amaç yaratamazsak nasıl başaracağız?

      Petrolümüz, doğalgazımız yok. Ama aklımızı kullanarak, kendimize yatırım yaparak bunlardan çok daha değerli bir teknolojiye geçebilir, barışçıl bir amaçla nükleer enerjiden faydalanabiliriz. Enerji de dışa bağımlılığımızı ancak bu yolla azaltabiliriz. Yenilebilir enerjide de uzmanlaşarak tabiki.

      Sil
    9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    10. ya arkadaş bunun için onca mühendis onca bu işi bilen insan çalışıyor. sonra birileri sağdan soldan duydukları kısıtlı bilgiyle bunların hepsini bir kenara atıp bilgiçlik taslıyor ya. boşa demiyorlar Türkiye de ne kadar çok futbol taraftarı varsa o kadar çok teknik direktör vardır diye. bu örneği her meslek grubu için söyleyebilirsiniz

      Sil
  6. Hocam benden söylemesi bu işin sonu jet Fadıl olayına dönecek

    YanıtlaSil
  7. Sn.hocam Belirttiginiz "Teknik" aciklama da su durumu netlestirmeden biz efsanenin sebeblerini anlayamadık.Turkiyenin ozellikle 2008 den itibaren cary trade hacmi ve kaynagina dikkat edildiginde zımmi teminat islevi aklimiza geliyor acikcasi.somut ornek isterseniz libya, iran,irak misir gibi ulkelerin yurtdisi rezervlerinin basina gelenlere bakabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  8. "Türkiye Cumhuriyeti, bugüne kadar hiçbir dönemde teminata veya rehin vermeye dayalı dış borçlanma yapmamıştır." Yukarıdaki cümle tam doğru değil. Doğrusu "menkul kıymet" teminatına olmalı. Tüm yatırım projesi kredileri projenin ilerleme performansına dayalı "tranche" olarak verilir. Özellikle dünya bankası ve EIB kredi verdiği projede ya yapısal bir reform ya da belirli performans kriterine göre ileriki kredi taksitlerini serbest bırakır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dediğiniz doğru olmakla birlikte teminatla alakası yoktur. Çünkü burada konu edilen teminat ve rehin bir mal, bir gelir veya maddi bir varlık karşılığında borçlanmadır. Bir dilimi kullanmadan önce yapılması gereken şeyleri yapmayı taahhüt etmek bu çerçevede bir teminat ya da rehin değildir.

      Sil
  9. Rehin degildir belki ancak guvencedir.

    Sayet TL konvertible ise, bu altinlar sayesindedir.

    Bu altinlarin (ve diger ulkelerinkilerin tabi ki) 'swap islemi icin' kullaniliyor savi oldukca komik kaliyor. Sanki TCMB swap islemi yaptiginda trolley'e altin koyup, o kasadan bu kasaya koyuyorlar. Kendi aralarinda elektronik ortamda mahsuplastiklari (clearance) gibi TCMB ile de bunu tabi ki yapabilirler. Ama 'guven'miyorlar. Kendilerinde guvencede oldugu iddia edilen altinlar, 'sahipleri' kontrole gittiginde gosterilemiyor bile. Almanya, NY Fed Bankasindaki altinlarini bulamadigi icin altinlarini Frankfurt'a tasima kararini hizlandirmisti ornegin. Halen 1300 tona yakinini da getirebilmis degil. Hitler ganimeti olarak duruyor.

    Gunumuzun global finans dunyasinin kural koyuculari bellidir. Savas vs. yeni bir devrim olana kadar duzen bu. Ister rehin deyin, ister guvence, isterseniz de garip terimlerle olayi bilimsel olarak izaha calisin. Sonucta altin icin genel soylem bellidir: Eger elinde tutmuyorsan, sahibi de degilsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size net bir şey söyleyeyim. Aynen dediğiniz gibi oluyor. Swap işlemi yapıldığında trolleye konuyor altınlar ve Türkiye'nin raflarından öteki ülkenin raflarına taşınıyor ve karşılığında Dolar, Euro neyse o alınıyor. Para geri ödenince de yine trolleye konup Türkiye raflarına geri getiriliyor. Bunu MB den yetkililere sorabilirsiniz. Ben Hazine'de görev yaptığım dönemde bu işlemin nasıl yapıldığını zamanın MB yetkilileriyle konuşmuştuk.
      Almnaya konusunda yazdığınız ise kesinlikle doğru değil. Almanya'nın altınlarının Fed'de kaybolduğu filan yok. Almanya kriz döneminde altın satmak zorunda kalabileceğini düşünerek bir bölüm altınını geri getirdi. Halen Fed'de ve İngiltere MB de altınları var.
      Siz anlaşılan şehir efsanelerine inanmaya meraklısınız. Siz bilirsiniz.

      Sil
    2. Hocam ilk defa inandirici bulmadim yazinizi diger her turlu menkul deger Turkiyede guvende ama altin degil ya da tersi de

      Sil
    3. hocam bu neden hala fiziki şekilde yapılıyor?

      Sil
    4. Hocam bu swap işlemlerinin neden hala fiziki olarak yapılıyo olmasının manasını anlamadım. Arkadaşın dediği mitlere ben de inanmasam da sizin de " Size net bir şey söyleyeyim. Aynen dediğiniz gibi oluyor. Swap işlemi yapıldığında trolleye konuyor altınlar ve Türkiye'nin raflarından öteki ülkenin raflarına taşınıyor ve karşılığında Dolar, Euro neyse o alınıyor. Para geri ödenince de yine trolleye konup Türkiye raflarına geri getiriliyor. Bunu MB den yetkililere sorabilirsiniz. Ben Hazine'de görev yaptığım dönemde bu işlemin nasıl yapıldığını zamanın MB yetkilileriyle konuşmuştuk. " şeklinde ifade ettiğiniz kısmın sebebini merak ettim

      Sil
    5. Altın konusu kaydi olmuyor. Bu konuda ülkeler geçmişte yaşanan bazı sorunlar ve verilen sözlerin tutulmaması nedeniyle birbirine güvenmiyor ve o nedenle işlemlerin güvenilir bir MB'nin elinde fiziken yapıldığını görmek ye da o MB yetkililerinden duymak istiyorlar.

      Sil
    6. Aynen öyle bir tarafta özel bir kurumun yedi kızkardeşin bastığı 0.2 cent lik reel değeri olan piyasa değeri 100 usd olan kağıt bunun dolaşımı borclanması için güvence betimlemesi ile kıt kaynak olan altının verilmesi global düdüklemenin ingilizcesi demekki güvenlik mi swift swap kolaylığı ooo bir kurnaz bunlar demekki neden ruslar ve Çin Japonya ihtiyaç duymaz buna madem hız güvenlik orta Avrupa'da veya dünyanın kasası denilen İsviçre de olmuyor bu iş olmaz tabi asırlardır sömürgeci olarak kimlik bulmuş İngiltere artık deniz aşırı gitmesine gerek kalmadan deniz aşırı olanlar domalıyor...😊

      Sil
    7. 2. Dünya savaşından sonra amerikanın düzeni kurmasından kaynaklanıyo tamamen başka bişi değil ben niye uluslararasi sistem de ornegin para göndereceksem çin e diyelim önce new york a gidip sonra çin e gidiyo adamların hegemonyası altındayız

      Sil
    8. İnsanlar bu devirde tüm işlemlerin elektronik olması gerektiğini düşündükleri için altının fiziki olarak takas edildiğine inanamıyorlar. Ama altını geçtim, para transferinde bile en nihai anlamda "takas" fiziki olarak oluyor. Siz bir bankadaki hesabınızdan diğer bankaya EFT yaptığınızda bu işlem ve mutabakatı-takası elbette elektronik, ve bankaların TCMB'deki hesapları üzerinden kaydi olarak gerçekleşiyor. Ama TCMB bankanın "benim kasamda şu kadar para var, işlemimi yapar mısın" talebini kabul etmiyor, bankalar hala ellerindeki fiziki parayı TCMB'ye götürüp yatırdıktan sonra kullanabiliyor. Belki şöyle bakmak lazım: Siz asansörün düğmesine basınca asansör hareket ediyor, ama hareketi sağlamak düğmeden ibaret değil, düğme sadece arka planda bir motoru harekete geçiriyor. Asansörü hareket ettiren fiziki olarak çalışan bir motor.

      Sil
    9. Bu mantıkla bankaya da para yatırmamak lazım. Eve sağlam bir kasa yaptırıp parayı istiflemek en iyisi. Banka paranın üzerine yatarsa ne olacak, sakın bana hukuk var kimse dokunamaz demeyin. Parayı bankaya yatırınca faiz geliri oluyor ve gerektiğinde havale-eft ile ödemelerinizi yapabiliyorsunuz, evde kasaya koyunca bunlar olmuyor ama ne gam. Maksat paranoya olsun.

      Sil
    10. Adsiz 10:13, paranoyalik bir durum yok.

      Ingiltere dunyanin 5. buyuk ekonomisidir. Ama gelin gorun ki Bank of England'a ait altin miktari TCMB rezervlerinden daha az!

      Sizce bunun nedeni nedir? Ingilizler altini kiymetsiz mi goruyorlar? Bunun sebebi Bank of England'in kasasindaki altinin dunyadaki en buyuk ikinci toplu rezerv olmasi olabilir mi?

      Bir tarafta ABD asla odemeyecegi kadar borclaniyor, bir tarafta Ingiltere'de 'gun gelir uzerine yatarim' diye altin sakliyor. Kurda kuzu emanet edilir mi? Her an 3. Dunya Savasi tam tam'larinin calindigi bir ortamda bu kaygiya ve adilacak adimlara paranoyaklik denmez, ithiyat denir. Unutmayin savas zamani, ne TL gecer ne USD, sadece altinin bir kiymeti kalir.

      Sil
    11. ingiltere merkezbankasi kimin kontrolinde. yahudi rothschild ailesinin. isteyen arastirbilir. Bizim altinlarda onlara teslim edilmistir.ALI kuzu,nun Küresel Para Baronu Rothschild Ailesi kitabini tavsiye ederim

      Sil
    12. tebrik ediyorum arkadaşım seni .....altınları başka ülkenin kasalarında tutmak tam anlamı ile ipotek vermektir yani rehin verme işlemidir lafı evelemeye gevelemeye gerek yok...yanlışmıdır diye sorarsanız hayır yanlış değildir...aksi taktirde borç almak mümkün olmaz,yada paraya ihtiyacın olduğu zaman borç aldığın ülkeye altınları verip para alman gerekir..........kurumsallık böyle icra edilir...

      Sil
  10. TARİHDEN DERS ALSAYDIK.osmanlinin aldigi borçlar sonrasi hali iflas.ama biz israrla her ay 5 milyar dolar gibi devasa bir rakamla borclaniyoruz.faiz oderiz ekonomi büyür kaliteli finansman diye gevezelik ediyoruz.sonuç belli bu işin sonu iflas

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KENDİME HATIRLATMALAR:
      Aşağıdaki yorum,KENDİME YAZILAR blogunda ilgili rumuz,tarihve saatte yayınlanmıştır.
      Adsız2 Haziran 2013 13:32
      sayın hocam klr modeline göre sinyaler gelmektedir, türkiye 12 veya 24 ay içersinde krize girecektir, bu sefer hep beraber batan çok şirketler göreceğiz. bütün şirketlerin yurt dışı borclanmaları var, sayın dr yaşar erdinc kredilerin gsyh oranın çinde yüzde 150 olduğunu cinin finansal krize girebilceiğini söylüyor fakat türkiyeyi söylemiyor.Ben bazı bilim adamlarının yazılarını okuyunca gülüyorum, tamam gerceği söyleyemeye bilirsiniz, sizdende bu gerceği beklemiyorum .ama şu var bu gercekleride görebilenlerin olduğu unutulmasın saygılarımla

      Sil
    2. Doğru hatırlatma ülke krizde zaten OHAL üzünden iflas yasak olmasa,batan şirketleri görürdük.

      Sil
    3. Adsız 13:29 okuduğumuzu önce anlayalım, sonra yorum ve cevap yazalım.Hatırlatılan yorum veya yazının tarihine dikkat çekmiştir,ama bir defa daha çekelim.Haziran 2013 yıl olmuş 2017 sonu siz ohal 'den bahsediyorsunuz.

      Sil
    4. O zaman söyle bakalım 2 kere 2 kaç eder Ali Hakan?

      Sil
  11. Swap yapılıyorsa, su an hepsi veya çoğu dolara cevrilmis olabilir degilmi hocam.

    O dolara çevrilen de, dijital olarak kullanilabildiginden harcanabilir. Mesela dolar satıp tl alinabilir.

    Doğru mu anlamışım?

    YanıtlaSil
  12. Hocam direkt alaniniz degil ama eliniz degmisken su Lozan in gizli mevzuuna da bir el atinda bir sehir efsanesi daha acikliga kavussun😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoca daha kaç defa yorumlasın bu konuyu? Birazda siz çaba harcayıp blogda arama yapın !!!!

      Sil
    2. Bu konuda yazılarım var zaten: http://www.mahfiegilmez.com/2016/07/lozan-antlasmas-2023de-bitecek-biz-de.html

      Sil
  13. Hocam abd veya ingiltere ile savaşa girersek veya benzeri şekilde ciddi aramız bozulursa bu altınların üzerine yatmazlar mı? Tarihte örneği var 1. dünya savaşı öncesinde osmanlı ingiltereye iki zırhlı sipariş etmişti, parasını da ödemişti, savaş başlayınca ingiltere elbette gemileri vermedi üstüne yattı (tarih bilgim zayıf hatam varsa affola). Niye böyle bir riski alıyoruz getirelim altınlarımızı ülkemize, kasa güvenliği diye bir sorun bu çağda olmaz artık gerekirse koyarız askeri birliğin ortasına (ABD fort knox misali).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altınları Türkiye'ye getirirsek yastık altı altını gibi olur yani bir işe yaramadan orada durur. Oysa bunların İngilterede durması MB'nin bunları swap işleminde kullanmasını sağlıyor. Yani dövize ihtiyacı olduğunda bu altınları takasa sokuyor sonra döviz ihtiyacı bittiğinde tersini yapıp altınları geri alıyor. Bunu altınları Türkiye'de tutarak kayden yapamıyorsunuz.

      Sil
    2. Çünkü adamların hükmü geçiyor sen hak iddia edemiyosun

      Sil
  14. İnsan korkmuyor da değil hani: Şu halde; yerli/yabancı para, tahvil, hisse senedi v.b. menkul değer stokları Türkiye'deki 'güvensiz' kasalarda muhafaza ediliyor. Bu 'güvenlik' saiki her niye ise sadece altın stokları için dikkate alınmış. Enteresan!

    YanıtlaSil
  15. Hocam keşke biraz daha sıklıkla yazsanız yazılarınız çok anlaşılır ve sade bu da çok fayda veriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederi ama o zaman yazı yazmaktan başka bir şey yapmama gerekiyor. Çünkü her sayfa bana bazen bir günden bile fazla çalışmaya, araştırmaya, kafa yormaya mal oluyor.

      Sil
  16. Sayın hocam,yazılarınızı beğenerek ve keyif alarak okuyorum,açık net,anlaşılır duru bir anlatımınız var.samimiyetle söylemek isterim ki, yazılarınızı okuyunca bu ülkede yolunda gitmeyen çok şet var,ha bugün ha yarın battık batacağız diye bir hisse kapılıyorum.ama pozitif söylemler ve gelişmeler,aralıktan itibaren enflasyon düşecek söylemleri ve bugün abd den gelen vize krizi çözüldü haberleri,usd/ tl de 20 kuruşluk bir gerilemeyi beraberinde getirdi.merkez bankamızın aldığı önlemler demekki gayet etkili.büyüme almış başını gidiyor.enflasyon kademeli olarak düşecek.dolar 20 kuruş düştü.ee bira zaman sonra da faizler düşer...dah ne olsun...vize krizi de çözüldü! yeni yılda abd ye mi gitsem! Battık batıyoruz derken... Nerden nereye...hocam? Bundan sonra ne olacak bi de onu söyler misiniz sayın hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Bundan sonra ne olacağını söyleyemem çünkü olaylar ekonomi çerçevesinde gelişmiyor. Yılın son günü ABD ile durum değişiyor ve kur düşüyor. Bunu nasıl tahmin edebilirsiniz ki?

      Sil
  17. Hangi bilimsel veya iktisadi tez ile aciklarsaniz aciklayin.

    Yanlis mi anladim. Sayin Bakan demis ki. "Altinlarimiz İngiltere Merkez Bankası’nın ve ABD Merkez Bankası Fed’in altın deposunda koruma altındadir demis."

    ikinci gerekce bana göre cok komik.

    "ülkeler altın rezervlerini kendi ülkeleri dışında özellikle bu konuda geniş imkânı olan ve dünyanın en güvenli kasa dairelerinden birisi olarak kabul edilen İngiltere Merkez Bankası’nın altın deposunda saklama kararı aldı. "

    Neymis..genis imkanli ve en güvenilir kasa daireleri ingilteredeymis

    Hadi be.

    Dünyanin en Güclü ordusuna sahip 80 milyonluk Türkiye Güvenli bir kasa dairesi insa edemiyor.. ingiltereye gidiyor al benim 490 altinimi senin kasalarin cok Saglam ve güvenli.. neme lazim türkiyede Hirsizlar gelir benim altinlarimi calar.. Al sen sakla.. diyor.

    Bir soru.

    Diyelim ki 2021 yilinda Ekonomik kriz Türkiyeyi cok zor duruma getirdi.. ABD ye, AB ye ve Ingiltereye olan toplam 220 milyar Dolar olan Borc ve faizini ödeyemeyecegini acikladi ya da böyle bir durum olustu..

    Bu durumda 490 ton altin hala bizimdir diyebilirmiyiz.

    Sakin bana Uluslararasi hukukta bunlara birsey olmaz, kimse dokunamaz demeyin.

    ABD nin sadece Riza Zerrab ticaretinden yaptiklarina bakarak cevaolayabilirmisiniz.?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dedikleriniz defalarca oldu ve o altınlar hep orada bizim malımız olarak durmaya devam etti.
      Konu sadece güvenlik değil. Altınlar burada durduğu sürece yastık altında saklanan altın gibi bir işe yaramadan duruyor. Oysa Londra'da durduğunda swap işlemlerinde kullanılabiliyor. Yani MB dövize ihtiyacı olduğunda altınlarla dövizleri geçici olarak değiştirebiliyor. Altınlar burada durduğunda ise bu yapılamıyor.

      Sil
    2. Bu mantıkla bankaya da para yatırmamak lazım. Eve sağlam bir kasa yaptırıp parayı istiflemek en iyisi. Banka paranın üzerine yatarsa ne olacak, sakın bana hukuk var kimse dokunamaz demeyin. Parayı bankaya yatırınca faiz geliri oluyor ve gerektiğinde havale-eft ile ödemelerinizi yapabiliyorsunuz, evde kasaya koyunca bunlar olmuyor ama ne gam. Maksat paranoya olsun.

      Sil
    3. Hocam bu swap isleminin bize faydasi olmuyor o zaman

      Sil
    4. Emperyal kiskac bu olsa gerek.

      Yalniz Hocam öyle bir gerekce söylemissiniz ki katilmak mümkün degil.

      Yani 15 yilda imara acilmadik Kamu arazisi birakmayan. Turizme acilmadik Sit alani birakmayan..özellestirme adina satmadik isletme ve Maden birakmayan..satmadik Banka birakmayan.. AKP hükümeti,

      O altinlar Türkiyede olsaydi yastik altinda saklanan ve bir ise yaramayan sekilde duracakti öyle mi.? gercekten buna inanabiliyormusunuz.?

      Düsünebiliyormusunuz.. Vatandasin yastik altinda tasarruf ve güvence icin biriktirdigi altinlari cikarmak icin cesitli taklalar atilirken.
      Kasada kilitli külce külce 490 ton Altin duracak ve bizim hükümet bunlara dokunmayacak.

      Ha ha ha

      Sil
  18. O altınlar varya artık yok :)

    YanıtlaSil
  19. Hocam zarar eden veya sıfır kar elde bir firma o dönem için kurumlar vergisi öder mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurumlar vergisi kâr yani net kazanç üzerinden alındığı için ödemez. Geçici Vergi (Peşin vergi) tahsil edilmişse o da iade olunur.

      Sil
    2. Zarar eden kurumun kanunen kabul edilmeyen gideri zararından çoksa kurumlar vergisi ödüyor.

      Sil
  20. TCMB Toplam Döviz rezervi 2012 den bu yana en düsük seviyesinde.

    2016 da 116 Milyar Dolar olan seviye.. su anda 105 Milyar Dolar.

    Bu 11 milyar Dolar fark son 1 yildir Dolar kurunu frenlemek icin piyasaya sürülmüs olabilir mi.?

    Ne dersiniz Hocam.?

    YanıtlaSil
  21. londra borsasının çekiciliği ve tarihselliği de var ... finans kapitalin döndüğü yer... emperyalizmin beyni...

    YanıtlaSil
  22. Temel sorunumuz guven, emin olmak diye düşünüyorum. Karar verici ve uygulayicilarin sözlerine guvenmiyoruz ve onlarin prestij, yeterlilik ve bağımsızliklarindan emin degiliz. Bu bizi hayal dunyasina sürüklüyor her konuda. Halimizi begenmedikçe sorumlulugu kendimizde degil farkli yerlerde ariyoruz. Kendimizi tanrilastiriyoruz. Kibirle bakiyoruz. Bu aslinda, en cok iddiali olduğumuz konularin en cok yanildigimiz konular olmasindan da belli oluyor. Sebepsiz ozguven en buyuk düşmanımiz oluyor. Yoksa iktisadi, fiziki konular ama oyle ama boyle çözülür bence, belli yanilma paylariyla nihayetinde matematiktir. Ama genetik sorunlari cozmek zor. Türkiye bana gore halen imparatorlugun yıkılmasini hazmedemedi, sebeplerini anlayamadi, analizini yapamadi. Zaman aleyhimize isliyor. Ama hakkini vermek lazım ki tek tük de olsa bazi bilimadamlari, tarihçiler, iktisatçılar bu konularda bildiklerini romantik ideolojilerden uzak, bikmadan anlatmaya calisiyor.

    YanıtlaSil
  23. Merkez bankasi eski baskani durmus yilmaz bu konuda aciklamasinda altinlarin londrada oldugunu soylemisti. Eskiden zurihte ve newyorkta olan altinlarida londrada toplandi demisti elimizde 35 ton altin var kalani yurt disinda demisti.

    Fransada 1968 oncesi abd de olan altinlari almak icin ciddi sikinti yasamis altinlarin hepsini alamadigi bir kisminida biraktigi soyleniyordu.

    Yazi icin tesekkurler mahfi hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tür sorunlar var geçmişte ama ona karşın ülkeler altın hesapları konusunda birbirlerine güvenmedikleri için bu işlemlerin güvenilir bir MB aracılığıyla yapılmasını istiyorlar.

      Sil
    2. Yani istedigimiz zaman geri alamayacagimiz altinlarimiza, bizim altinlarimiz diyerek neyi ispatlamaya calisisyoruz.

      Anlamakta güclük cekiyorum. Almanya, Fransa veya baska bir ülke Altinlarini Ingiltere veya ABD den almakta güclük cekiyor. Hatta alamiyor ve birakiyor.

      ABD ve ingiltere bu tonlarca altini kullanacak. hatta bizi kendi altinlarimizin korunmasi icin kendine mahkum edecek.. Kurdugu ekonomik sistem ile zenginlesecek. Biz de orada altinlarimiz var diye sevinecegiz.



      Bu düpedüz gasp. kölelik degilmidir.

      Sil
  24. Hocam oncelikle yeni yilinizi simdiden kutlar, her seyin gonlunuzce olmasini dilerim.

    Bahsettiğiniz swap islemlerini yapmak icin altinin veya dovizin fiziki olarak yer degistirmesi mi gerekiyor? Kaydi olarak yapilmiyor mu islemler? Ya da karsi taraf "boyle bir altinin" varligindan 3. kisilerin yani baska bir MB'nin sahitliginde emin olmak mi istiyor?
    Ikinci olarak guvenlik dedigimiz sey MB'na "hirsiz girme" riski gibi bir sey mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Ben de sizin yeni yılınızı kutlarım.
      Altın konusu kaydi olmuyor. Burada ülkeler geçmişte yaşanan bazı sorunlar nedeniyle birbirine güvenmiyor ve o nedenle işlemler güvenilir bir MB'nin elinde fiziken yapıldığını görmek ye da o MB yetkililerinden duymak istiyorlar.

      Sil
  25. Swap işlemleri için bu kadar çok altını orada tutmak zorundamıyız? Miktar niye bu kadar fazla. Birde dünyada bu kadar çok karşılıksız dolar varken altınımız ne kadar güvende?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğim kadarıyla 50 yıldır altınlarımız orada durur, bazen büyük çoğunluğu Türkiye'ye getirilir bazen tekrar gönderilir. Şimdiye kadar istendiğinde bir sorun çıktığını duymadım. Merkez Bankasının gerek kendi altınlarının gerekse zorunlu karşılık nedeniyle bankaların ona verdiği altınların tamamı 22 milyar Dolar ediyor. Altınlarımızın Dolarla bir ilgisi yok, külçe altın olarak saklanıyor. İstediğimiz anda külçe altın olarak bize teslim ediliyor.

      Sil
  26. Merhaba Mahfi bey, yazılarınız çok faydalı ve anlatım dili de çok sade ve anlaşılır. Emekleriniz için çok teşekkürler.Son yıllarda ülkemizde ekonomik sorunlar ortaya çıktığında ; konu yastık altı altınları ekonomiye kazandırma olayına geliyor. Tüm bankalarda altın kampanyaları var. Sürekli bu konuda SMS ve mailler geliyor. Bu tür olayları görünce ister istemez merkez bankamiz altınları kaptırdı , Yeni altınları ihtiyacı var düşüncesi de destek görüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kampanyalar ve devletin çıkardığı altın tahvilleri yastık altındaki altının yüzde 2 - 3'ünden fazlasını ekonomiye kazandıramadı.

      Sil
  27. Hocam parasını son kuruşuna kadar
    ödediğimiz halde savaş ilan edip gemilerimizi bize vermeyenler aynı İngiltere değil miydi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altınları geçmişte bir kaç kez Türkiye'ye getirdik hiçbir sorun olmadı. İngiltere Merkez Bankası herhangi bir ülke merkez bankasının altınını vermemeye kalkarsa yeddiemin sıfatını kaybeder ve swap işlemleri Londra dışına çıkar. Bunu asla göze alamaz.

      Sil
  28. Sn.hocam merhaba; kamuoyunda ,Yeni kurduğumuz "varlık fonu" ile fonun yapısı ve işleyişi sebebiyle yukarıda "Türkiye Cumhuriyeti, bugüne kadar hiçbir dönemde teminata veya rehin vermeye dayalı dış borçlanma yapmamıştır." şeklinde ifade ettiğiniz durumdan "farklı bir durumun ortaya çıkmasına sebep oluyor ya da sebep olacak "gibi bir kanı ve endişe mevcut ; buradaki gerçek durum nedir acaba,var mı böyle bir durum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet böyle bir durum var. Onun için bugüne kadar dedim.

      Sil
  29. Peki İngiltere ya da Amerika ile girilecek askeri bi kriz hatta savaş bu altınlardan dolayı elimizi kolumuzu bağlar mı?

    YanıtlaSil
  30. Acizane yorumum şu şekilde olacak. Tüm finansal sistem kaydi kayıtlar üzerinden devam ederken altın istisna demek mümkünse bizim de niye diye sormamız icap eder. Hocamızın dediği swap için gereken şartlar sebep değil sonuçtur. Ben şöyle görüyorum.
    İlgili İngiltere, ABD bankaları bu swap işlemleri ve saklama hizmetleri için komisyon alıyorlardır.
    Ohh, onun altınını yan odaya, oradan alınan altını karşı kapıya derken ne diye bu sistemi değiştirmek istesinler ki???
    Öte yandan, Bretton Woods öncesine dayanan dönemlere baktığımızda bu işlemleri ABD, İngiltere gibi ülkelerin yapması gayet normal. (Dönemin şartları düşünüldüğünde, I. ve II. Dünya Savaşı, Almanya, ya da diğer az gelişmiş ülkeler yapacak değildi.) Ama hala bu sistem niye böyle devam etsin ki? Yukarıdaki komisyona ek olarak tarihsel tecrübeler ve neticede altının kendi içkin değeri (fiat para sorunu) nedeni ile kim olsa fiziki altını elinde tutmak ister.
    Hocamız bir teknokrat olarak konunun teknik kısmını söylüyor. Ben teknokrat olmadığım için şöyle söyleyeyim kanaatimi.
    Sistemi öyle kurdukları için ve şu anda da işlerine geldiği için altınınızı Türkiye'ye getirirseniz finansal anlamda bir faydasını göremezsiniz.

    YanıtlaSil
  31. Anlayamadığım bu kadar açık ve net anlatıma rağmen hala işi anlayamamış olanların ahkam kesmeleri ya babadan miras kalmadıysa ve geçinmek için paraya ihtiyacın varsa makul olan imkanları kullanacaksın ��. Sade anlatımlarınızla şehir efsaneleri çizik yemiş..Teşeklürler hocam inşsllah 2018 hepimize sağlık getirsin sağlık olunca para nasıl olsa kazanılır iyi yıllar TÜRKİYE ülkemi ve insanımı seviyorummm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Tam olarak anlaşılamamasının nedeni insanların para meselesini ve merkez bankacılığı işlemlerini iyi bilmemeleri. Hal böyle olunca komplo teorileri, şehir efsaneleri çok çekici oluyor. Zor olanı anlamaya uğraşmak yerine kolay olan hemen benimseniyor.

      Sil
  32. Hocam Almanya neden bütün altınlarını İngiltere'den bu sene içinde kendi ülkesine getirdi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğim kadarıyla hepsini getirmedi. Almanya cari fazla veren ve swap işlemine fazlaca ihtiyaç duyan bir ekonomi değil. Artık altınları İngiltere'de tutma ihtiyacı azaldı.

      Sil
  33. Hocam Saygılar
    Bizim altın rezervlermizin bir kısmını İngiltere ve ABD merkez bankalarında tutmamız TC MB’ nin bazı gizli stratejik hamlelerinin bu ülkeler tarafından da bilinmesine olanak sağlamaz mı? Örneğin ne kadar swap işlemi gerçekleştirdik? Bunun sonucunda neyi hedeflediğimizi vs. tahmin edebilirler.

    YanıtlaSil
  34. hocam bu swap işlemleri hep aynı rakam üzerinden mi oluyor.?tşkler

    YanıtlaSil
  35. Hocam neden Rusya ve Çin gibi ülkeler kendi kasalarında saklıyorlar altını da biz öyle yapmıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onların kendi ülkelerinde sakladığından emin misiniz?

      Sil
  36. hocam bu swap işlemleri hep aynı rakam üzerinde mi oluyor?yoksa dolar endeksine göre değişken mi?
    tşkler

    YanıtlaSil
  37. Hocam saygılar. Bizim o altınlar çoktan krediye dönüşmüşdürde, durduğunu varsayalım. Yaklaşık 420milyar dolar dışborç olan ülkemizde, borcu kapatalım desek, bu altınlar ne kadar işimize yarar? Veya bu borç altınlar düşüldükten sonra kalan borçmudur? Saygılar sunarım. Tekrar güzel yıllar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili örümcek
      420 milyar doları nereden çıkardınız? Moratoryum mu ilan ettireceksiniz? Altınlar düşüldükten sonra filan...Düzelelim diyoruz yapmayın böyle şeyler.

      Sil
    2. Pardon yanlış yazmışım. 449 milyar dolar olmuş o dış borç. Nash, Türkiye de yaşıyorsun değilmi?? 1 yıl içinde cari açık ile birlikte döndürmemiz için 210.4 milyar dolar borç bulmamız gerekiyor. Bunu biliyomusun? Lütfen daha ciddi araştırma yapınız.

      Sil
    3. Nash pardon. İroni yapmışsınız. Birdaha okuyunca anladım. :) özür dilerim.

      Sil
    4. TCMB'nin toplam altın rezervi 22 milyar Dolar ediyor. Ki bunun bir bölümü de bankaların zorunlu karşılık olarak yatırdıkları altınlar. Türkiye'nin önümüzdeki bir yılda ödeyeceği dış borçların toplamı 102 milyar Dolar. Yani bu altınları satsak bizim dış borcun 2,5 aylık taksitlerini ancak öderiz. Sizce bu bir çözüm olur mu?

      Sil
  38. YİNE MATEMATİK.hemen hemen herkes altınların ingilterede kalmasından huylanmış.250 ton altınımız var diyelim. tamamı da rehin olsun. 250 ton altın ne kadar yapar lütfen hesaplayın. 500 nilyar dolar borcun yanında deve kulak olduğunu göreceksiniz.adamlar bize 500 milyar dolar alacak için güveniyor. o kadar borç veriyorlar. biz onlara 250 ton altın için güvenmiyoruz. biri hesap yaparsa altının ne kadar ettiğinide öğrenebiliriz.bence asıl ilginç olan kimsenin hesap yapmamış olması :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 39.6 milyar dolar. Devede kulak.

      Sil
    2. Borcu sanki kara kaşımıza gözümüze veriyolar almıyorlar mı başgan bunların faizini kendi ülkelerine göre çok daha da yüksek faiz alıyorlar

      Sil
  39. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düz mantık yanıtlayalım o zaman.
      TCMB'nin toplam altın rezervi 22 milyar Dolar ediyor. Ki bunun bir bölümü de bankaların zorunlu karşılık olarak yatırdıkları altınlar. Türkiye'nin önümüzdeki bir yılda ödeyeceği dış borçların toplamı 102 milyar Dolar. Yani bu altınları satsak bizim dış borcun 2,5 aylık taksitlerini ancak öderiz. Sizce bu bir çözüm olur mu?

      Sil
  40. Hocam yastık altında duran altınları öyle bir lanse etmişsini ki sanki çöp, kurtuluş savaşını annanelerimizin yastık altında duran altınlarının yardımıyla kazandık. Allah göstermesin ama yine aynı duruma düşersek İngiltere bize altın yerine ne verir merak ediyorum ! O zamanda düşmana elimizde ki döviz denen kağıt parçalarını satana kadar veya swap işlemi gerçekleşene kadar bekleyin mi diycez...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yastık altındaki altınlar ekonomik anlamda kullanılmadığı sürece üstündeki yastıktan daha fazla bir değer katmaz ekonomiye.

      Sil
    2. Mahfi Egilmez, gecen ay dugun yaptim, bir suru altin geldi. Bozdurdum dugun masraflarini odedim. Bu ekonomi degil mi? Deger katmadi mi yani? Siz ekonomiden ne anliyor, cocuklara okulda ne anlatiyorsunuz merak ediyorum. Bu nasil bir sig bakis acisidir. Banka yoksa ekonomi yok. Saka gibi.

      Sil
    3. Sayın Adsız 21:47 işte altınları yastık altına sokmayıp ekonomik anlamda kullanıp piyasaya katmışsınız. Yani Mahfi Bey'in söylediğini yapmışsınız.

      Sil
    4. Timur Cimen 12:13, o zaman bu anlayisi genisletebiliriz, 'cuzdaninizdaki paralar, ekonomik anlamda kullanilmadigi surece icinde bulunduktaki cuzdandan daha fazla deger katmaz ekonomiye'. Ya da 'banka kartinizdaki bakiye ekonomik anlamda kullanilmadigi surece kartinizin plastiginden daha fazla deger katmaz ekonomiye'. Bu soylediklerim ne kadar anlamli ise, altin icin olan da ayni derecede anlamli.

      Sil
    5. Evet çok anlamlı Adsız 19:06. Nesi anlamsız? Ekonomik kullanmanın ne zararı, ne anlamsızlığı olabilir ki?

      Şunu da sorun kendinize addettiğiniz anlamsızlığın yüzdesi kaç?

      Aslında kendinizi tam ifade edememiş de olabilirsiniz? Kendi yazdığınızı bir kez daha okuyun.Tüm yazılanlarla beraber. Daha iyi bir örnek verebilirsiniz sizin düşüncenizi tam yansıtan.

      Belki size haksızlık yapıyorum, ama o örneği verdiğinizde de sanırım Mahfi Bey'in çizdiği dairenin dışında olmayacak. Şu ana kadar öyle çünkü.

      Sil
    6. Bu arada Adsız 11:17 in söylediklerinin doğru olacağı anlar da vardır.

      Kurtuluş Savaşı örneği çarpıcı bir örnek. Yedek akçenin önemini işaret ediyor.

      Devlet ne yaparsa yapsın altın hususunda halkı ikna edemeyip yastık altında saklanan bir miktar elbet olacaktır.

      Ama herkes bunu yaparsa zararı, yararından fazla olacaktır. Bahsedilen budur.

      Sil
    7. Timur Cimen, ne zarari olabilecegini ben goremiyorum. Aciklar misiniz? 'Yastik alti' lafi bile aslinda etki icin uydurulmus bir tabir. Ha banka kasasi, ha yastik alti ne degisiyor? Ama yok yastik altindan cikartin demekle, altininizi satin (mulkiyetini kaybedin) sonra bankada mevduat olarak dursun demek ise, bunun iyi niyetli bir yonlendirme oldugunu dusunmuyorum. Bir cok bankacilik uygulamasinda oldugu gibi halkin kandirildigini ve eninde sonunda zarali cikacagini gormemek icin malum kisiler gibi olmak lazim.

      Sil
    8. İlk konumuz neydi? Yastık altında tutulan altınlar ekonomik anlamda kullanılmadığı müddetçe ülke ekonomisine artı değer katmazlar idi.

      Sizin karşı argüman olarak verdiğiniz örnek sizi değil Mahfi Bey'in görüşünü destekliyordu. Ben de bunu belirttim.

      31.12.2017 tarih 19:06 da verdiğiniz tüm örnekler de sizi desteklemiyordu.

      Ben de buna dayanarak, sizin asıl anlatmak istediğiniz düşüncenizi ortaya koyan bir örnek vermenizi istemiştim.

      Son yazdıklarınız ile düşüncenizi tam olarak ortaya koyduğunuzu düşünüyorum. Sizin sisteme güveniniz olmadığı için karşı çıkıyorsunuz. Sisteme güveniniz olsa Mahfi Bey'in söylediğine karşı çıkmadınız belki de.

      Bu aşamada şu düşüncemi de test edin: Yastık altında tutulan kıymetler eninde sonunda evinize giren hırsızlar tarafından çalınacaktır. Yanlış mı? Eninde sonunda sözü sonsuzluğa kadar uzar. Bu aşamada muhakkak hırsızlar sizi veya ilerideki varislerinizi keşfedecektir😊

      Elbette devlet bankaların haksız uygulamalarını engellemeli, sistemi daha güvenilir yapma noktasında sürekli çalışmalıdır. Bankalar tüketiciyi ne yazıkki kandırmaya çalışmaktadır. Bize düşen finansal okur yazarlığımızı arttırmak, bu tuzakları görebiliyor olmaktır.

      Sisteme güvenenleri de malum kişiler olarak görmeniz de doğru bir yaklaşım değil.

      Paranızı TL olarak tuttunuz yastık altında. Enflasyona yenik düşüyor. Zarara uğramıyor musunuz bu aşamada. Parayı yastık altından çıkartıp piyasada harcadığınız anda sisteme giriyor zaten. Ha tahsil eden de tamamını yastık altına koyuyorsa o da enflasyona yenik düşecektir.

      Bu hususlar detaylı. Bir çok yönü var. Eleştirilmesi gereken noktalar başka yerler.

      Sil
  41. ALTIN DERKEN.biz her ay 5 milyar dolar dış dünyaya borçlanıyoruz. 250 ton da altınımız onların elinde. bu bir matametik sorusu olsun . kaç ayda biz bu altın değerinde borçlanırız. basit bir soru aslında altının fiyatı belli. borçlandığımız rakamda belli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TCMB'nin toplam altın rezervi 22 milyar Dolar ediyor. Ki bunun bir bölümü de bankaların zorunlu karşılık olarak yatırdıkları altınlar. Türkiye'nin önümüzdeki bir yılda ödeyeceği dış borçların toplamı 102 milyar Dolar.

      Sil
  42. EFSANELER.altın efsanesi gibi hemen hemen her konuda efsane yaratmaya pek meraklıyız.örneğin aslesan mühendisleri öldürülüyor. fizikçilerimiz öldürüldü.orgeneral eşref bitlisin uçağı düşürüldü.savcılık sabotaj yok der. askeri kaynaklar sabotaj yok der ama yinede kesin kanata sahibizdir. kanıta gerek yoktur. yada kürdistan büyük İsrail büyük Ermenistan haritaları yayınlanır.o kadar aptaldırki düşman dediklerimiz hayallerindeki haritayı internette paylaşıverirler.amerikanın gizli planlarını bilenlerden de ülke geçilmez.ama nedense 250 ton altının ne kadar ettiğini kimse hesaplamaz.

    YanıtlaSil
  43. bu yazıya en çok akp'liler sevindi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekleri yazalım da kimin sevineceğine biz karar vermeyelim.

      Sil
  44. Zarrapta kimde olacak !

    YanıtlaSil
  45. 1)Norveç'in 13 tl'lik fındığı 21 tl'ye geri satması,Norveç'in iyi kar elde etmesi
    2Tunustan zeytin yagi alinmasi
    3)Sudandan deve horguclu inekler ve onlardan elde edilen etin ithal edilmesi anlasmasi
    4)Sudanda bundan bir kac yil evvel arazi satin alinip tarim yapilip Turkiyeye ihracat edilmesi
    5)halkin da butun bunlara ureticisiyle tuketicisiyle sevinmesi bunu yapanlari desteklemesi

    Hakkinda ne dusunuyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen bazı konularda düşünmek istemiyorum. Çünkü düşünecek o kadar çok şey oluyor ki bu ülkede düşünmekten yoruluyorum.

      Sil
    2. Niye Afrikalı kardeşim sevinmesin mi,haydi sende sevindir bir garibi.

      Sil
  46. Bizde durmadığı daha iyi bence, yoksa çoktan yerinde yeller eserdi. Biri çıkıyor, kendine saray yapıyor... Yarın başka birinin çıkıp altınlardan kendime daha büyük bir saray yapacağım demeyeceği ne malum? Açıkcası ben Londra`daki altını burdaki altına tercih ederim. Çünkü hırsız uzakta değil.

    YanıtlaSil
  47. Kur ları kim ayarlıyor ?
    Kur oyunuyla depolardaki altınlar her gün yer değiştiriyor.
    Kazanan kim ?
    Türkiye'den sorumlu İngiliz Vali var mı ?
    Altın depoları mantığı hiç mantıklı ve inandırıcı deģil...
    Sonuçta soyuluyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O dediğiniz eylemleri o kadar uzaklarda aramayın.

      Sil
  48. Hocam şu "efsanelere" açıklamalar getirdiğiniz ya da Bitcoin gibi dönem "fenomenlerine" yönelik incelemeler yaptığınız yazıları samimiyetle söylüyorum büyük bir heyecanla okuyup paylaşıyorum. Bu işlerin oldukça zamanınızı aldığını da biliyorum ama bu yazıların sayısını biz gençler için arttırırsanız sevinirim:) iyi çalışmalar..

    YanıtlaSil
  49. Hocam açıkcası ben Demokrat Parti Hükümeti’nin İngiltere’ye alınan borçlar karşılığında teminat olarak altın verdiğini biliyordum. Galiba yanlış biliyormuşum ��

    YanıtlaSil
  50. Hocam iyi çalışmalar
    Geçen hafta yazmıştım tarım ekonomisi ogrencisiyim, iktisatçı olmak istiyorum diye. Dediğiniz zeynel dinler hocanın mikro ekonomi kitabını okudum ve anladım kendimi yeterli goruyorum. Neler önerirsiniz iktisatçı olabilmem icin. Tarım ekonomisi bölümü iktisatçı olmaya yeter mi yoksa bölüm mu degistirmeliyim? Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomi bölümüne giderseniz çok daha iyi olur tabii.

      Sil
  51. Yerli Et fiyatları dahada arttı marketler de !?
    Dışardan gelen et fiyatları azaltmadi:(
    Gafam çok karışık ! Hani ucuzlayacakti yerli et ?
    İşin Garibi bildiğin et yerli et oldu dahada kıymete bindi...
    Zeytinyaği iiside da böle olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Zeytinyağlı yiyemem aman basma da fistan giyemem aman." türküsünün hikayesine bakın.

      Sil
    2. Nash sakin o hikaye ye inanma.uydurma palavra bir hikayedir.hikayenin asli istabildan giden gelinin ayak yagini yiyememesidir.sizde yiyemezsiniz

      Sil
  52. Hocam peki neden 40 ton burada?ve 450 tonluk altini ne zaman ingiltereye gönderdik.teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsi aynı zamanda değil, bazen geri de getiriliyor.

      Sil
  53. Swap işlemi ne demek hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyı bir daha okursanız bulacaksınız eminim.

      Sil
  54. Tahmin etmiştim.kimse 250 ton altinin fiyatni hesaplayamiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunuza cevap vermek için millet sırayamı girecekti?
      Bi zahmet 250'nin sağına 6 sıfır koy, gr. fiyatıyla çarp, güncel kurdan dolara çevir.

      Sil
    2. Agahagagag ...

      Sil
    3. Altının onsu bugün 1304 USD. 1 Troy Ons = 31,1 gram. Demek ki 31,1 gram altın 1304 USD. Bu durumda altının gramı yaklaşık 42 USD eder. 1kgı 42000 USD 1 Tonu da 42 milyon USD eder. 250 tonu (250 x 42000 =) 10,5 milyar USD eder. TCMB'nin kabaca 500 ton altını olduğuna göre 21 milyar USD eder.

      Sil
  55. Merhaba,benim 6 bin tl param var,çiftlik banka yatırmalımıyım.sizin görüşünüz nedir?

    YanıtlaSil
  56. AKPliler bu yaziyi sevdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben gerçekleri yazarım, kim sever kim sevmez bilemem.

      Sil
  57. 500 ton altinimiz ingilteredeyse toplam degeri 22.5 milyar dolar kadar.onlarinsa bizden alacagi 500 milyar dolar.butun bu afur tufur 22.5 milyar dolar icin mi.

    YanıtlaSil
  58. Almanyada yasiyorum inanin burasi ekonomik olarak cok kotu burda eziliyoruz. Almanya bitik durumda su an hukumet kurulamadi. Ekonomi toz duman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Acaba aramızda para mı toplasak bu gariban Almanlar için. Şimdi bunlar cari fazlayı ne yapacaklarını da bilmezler.

      Sil
    2. Hocam ne güldüm ya :)

      Sil
    3. turkiyeye geri gidin, Almanya dahil herkes kiskaniyor, havanizi atarsiniz artik turkiyeden

      Sil
  59. Elinize emeğinize sağlık hocam👏👏 Yazılarınızı merakla, zevkle takip ediyorum. kaçırdığım cok yazılar da olmuş geriye dönük + yenileri takipteyim. Hırs yaptım okumadığım yazınız kalmayacak😊

    YanıtlaSil
  60. 490 ton FİZİKİ altın var ama sadece 40 tonu TR de...Tamam olay anlaşılmıştır...Kapat dükkanı...Tamam devletin ve yiyicilerinin aldıkları dış borca karşı rehin alınmış işte...Artık ne mazeret uydurursan uydur boş, bahaneler bitmez nasılsa...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 490 ton altının kac para ettigini biliyor musunuz? Kabaca 20 milyar Dolar ediyor. Turkiyenin dış borcu ne kadar? 420 milyar Dolar. Sizce hangi aptal 20 milyar Dolar altının rehni karşılığında 420 milyar dolar borç verir?

      Sil
    2. Mahfi bey yorumcular bu hesabi hic yapmamislardi.yapmis olsalardi bu alti meselesini boyle buyutmezlerdi.ben soruyu sordugumda hesabi yapmistim.ama sizden baska hesap yapan bir kisi oldu.bu bizim ne kadar mantiktan uzak duygusal oldugumuzu gostrrir

      Sil
    3. Gercek bu.ama nedense yillardir yazarlarimizda ayni tuzaga duserler.22 milyar dolar oldugunu bugune kafar bilen varsada ben gormedim

      Sil
    4. Hocam böylece sizde rehin olduğunu kabül etmiş oldunuz...Hocam bu memlekette her şey var.Allahın lütfü olan iklim toprak, çalışkan ve dürüst insanları...Kısacası gelişmek için gereken ne lazım ise var amma velakin nasıl oluyorsa hep dış borca(hazıra) umut bağlayıp yerimizde patinaj yapıyoruz.Biz gelişiyoruz derken diğer ülkeler bizim iki katımız gelişyor yine yetişemiyoruz...Bence bu borç harç işi ile değil kafa yapımızı değiştirerek birşeyler yapabiliriz.Elin adamı aya gidiyor biz hala hurafeler peşinde koşuyoruz...Bu borç alma ve faizi vede faizin faizi döngüsüyle hiçbir şey olmaz kafa yapımızı değiştirmenin zamanı çoktan geldi geçti...(Sözüm şahsınıza değil...)....Maalesef o 420 milyarlık dış borcun coğu özel sektörün devletin borç/gsyh oranı diğer ülkeler göre hala iyi durumda.işin kötü tarafı da devlet bu borçlara kefil durumunda, koçu koyunu alsın borcu, risk yüzünden kurlar yükselsin ,ceremesini bu ülkenin vatandaşı çeksin ne ala memleket...Neyse kraliçenin kel temsilcisi şimdi vergilerle sigorta primleri ile lordlarının cebini doldursun bakalım iki Allah bi Bismillah dediler mi millet zaten herşeyi unutuyor...

      Sil
    5. Hocam illa ki aptal arıyorsanız aptal olan biz milletiz.Nasılsa her zaman bir yolunu bulup bu borç biz halka yıkılıyor.

      Sil
    6. Oysa TCMB'nin rezerv olarak bulundurduğu/sahip olduğu altınların değeri her hafta TCMB analitik bilançosunda açıklanıyor.

      http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/tcmb+tr/tcmb+tr/main+menu/istatistikler/parasal+ve+finansal+istatistikler/haftalik+para+ve+banka+istatistikleri

      Buradan veri/tabloları tıklarsanız karşınıza son haftanın analitik bilançosu gelir. Orada altın kalemi yer alır. Mesela 22.12.2017 itibariyle TCMB nin altın varlığı 22,7 milyar dolarmış. Altının o hafta onsu 1,274 Dolar dolayındaydı. 1 Ons 31,1 gram olduğuna göre altının gramı (1.274 / 31,1 =) kabaca 41 Dolar eder. Tonu da 41 milyon Dolar eder. Demek ki kabaca 550 ton altını varmış TCMB'nin.
      Bu altınların hepsi TCMB'nin kendi altını değil. Bir bölümü bankaların zorunlu karşılık nedeniyle TCMB'ye verdiği altınlar. Bankalar bu altınları verdikçe TCMB'nin altın rezervi de artıyor.

      Sil
  61. Hocamin altin swap islemlerinin yapilisi ile ilgili bazi arkadaslara inandirici gelmemis ama bir bankanin hazinecisi olarak islemlerin tam anlartigi gibi yapildigini soyliyebilirim.gerisi size kalmis.tesekuurler hocam bilgilendirmeler icin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      İnsanlar bilmedikleri, anlamadıkları konularda maalesef anlaşılıp kabul edilmesi en kolay olan şehir efsanelerine inanma eğilimindeler. Özellikle de bu efsaneleri yayanlar toplumun itibar ettiği kişilerse çok kabul görüyor.

      Sil
  62. Altın swapı yapabilmek için Londra'da tutuyor demişsiniz. Bu tarz swaplar yapılıyorsa, TCMB'nin bunları EVDS'de açıklaması gerekmez mi? Sadece yaptığını "varsayıyor" muyuz yoksa kamuya malolmuş swap verileri de var mı? Altın swaplarını onyıllarca boyunca büyük yatırım bankaları piyasayı shortlamak için kullandı. TCMB'nin ise fx likiditesi için "bolca" yaptığına dair bir kaynak varsa paylaşınız lütfen...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sürekli yapılan işlemler değil bildiğim kadarıyla. İhtiyaç doğduğunda yapılıyor.

      Sil
  63. Hocam yazı için elinize sağlık.TCMB bilançosuna baktığımızda altın rezervelerinin 15-22 Aralık haftasındaki yaklaşık 5.7 ton arttığını görüyoruz.Altınların Ülkemizde BOE(Bank of England) deki gibi saklanamaz mı diye soran arkadaşlar için ülkemizde BİST bünyesinde 1600 tonluk altın kasamız bulunmaktadır.MB nin bir kısım altınları bu kasalarda külçe olarak saklanmaktadır.Herkese Mutlu ve Sağlıklı Yıllar Dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konu sadece saklamak olsa mesele yok. Konu o altınları efektif olarak kullanabilmek olunca İngiltere'de tutmak doğru oluyor.

      Sil
  64. Hocam tamam iyi gün için İngiliz MB ama savaş halinde İngilizler parasını vermemeize rağmen vermediği deniz altılar varya onun gibi üstüne yatar ne altını derse ne olacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugüne kadar hiç bir ülkeye böyle bir şey yapmadılar. Kaldı ki savaş halinde altından çok dövize ihtiyaç olur ve o altınları swap ederek döviz bulabiliriz. Geçmişte hep böyle oldu. Türkiye, birkaç kez altınlarını buraya getirtti hiçbir sorun çıkmadı, sonra tekrar yolladı. Onun için de herkes altınını İngiltere'de tutuyor.

      Sil
    2. Avrupanin en buyuk gemilerinden olacakti o gemiler, ama almanya ile muttefik olunmasi adina gorusmeler yapildigindan,ingilizler savas gemilerinin kendilerine karsi kullanilmasi olasiligi oldugu icin vermediler. Alman+turk filosu central powers i yenebilecek gucte olacakti. Yani sadece ileride ingiltereye karsi savasmak istersek vermeyebilirler

      Sil
  65. Genel olarak baktığımızda herkesi ya ingiltere altınları vermezse üstüne yatarsa altınları kaptırırsak gibi bir korku sarmış endişe etmeye gerek yok çünkü ingilterede bulunan altınların değeri 20 milyar dolar civarında, türkiyenin kamu dış borçlarına bakarsak 120 milyar dolardan fazla eminim bu borcun büyük kısmının da ingiltereyle bağlantısı vardır. sonuç olarak altınları kaptırırsak, borçaları ödemeyiz içiniz rahat olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız arkadaş olayı çözmüş. İngiliz korksun biz niye korkuyoruz ki?

      Sil
  66. hocam peki 450 tonluk swap işlemi mi yapıyoruz, neden bu kadar büyük oranla altınlar dışarıda ?

    YanıtlaSil
  67. Çok güzel açıklamışsın hocam finansal olarak. Ya ülke batış çizgisine gelmiş o verdiğin altınları geri alacak dolar gelirinmi var. Sizin anlattığınız finans kitaplarında olur, yarın dolar bocunu ödeyemeyecek duruma geldiğinde kuzu kuzu o altınlar gider bu bir. 80 milyonluk ülke altınları koruyamıyacaksa bu ülkeyi nasıl koruyacak. yaparsın yeraltına son sistem bir depo koyarsın başına 100 tane güvenlik personeli kim soyacakmış görelim. Çok komik güvenlik meselesi vallahi komik.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?