Ekonomi Öğrencisi İçin Ek Okuma Listesi

Öğrenciliğimde Mülkiye’de bize ilgili derste okutulan kitabı 3 kere okumak yerine bir kez okuyup başka okullarda okutulan aynı konudaki kitapları da birer kez okuyordum. Mesela mikroekonomiyi hocanın ders notlarından çalışmanın yanında Sencer Divitçioğlu’nun Mikroiktisat ve Yüksel Ülken’in Fiyat Teorisi kitabından çalışmıştım. Makroekonomiyi dersteki notlarımın yanında Sabri Ülgener’in Milli Gelir, İstihdam ve Büyüme ve Sadun Aren’in İstihdam, Para ve İktisadi Politika kitaplarından çalışmıştım. Böylece ders notlarını ya da okutulan kitabı ezberlemek yerine farklı yazarların farklı değerlendirmelerini okumak şansım olmuştu. Benim gibi farklı kaynaklardan çalışmak yerine ders notlarını ezberleyenler zaman zaman benden yüksek not almışlardı. Ben ona hiç aldırmadım. Çünkü amacım çok yüksek not almak değildi, gerçekten öğrenmek ve öğrendiğimi kullanmak istiyordum. Yaşama atıldığımızda baktım yaşam bana ezberleyenlerden daha yüksek notlar veriyor. Bunun nedeninin farklı kaynaklardan okuyarak farklı bakış açılarından bir sentez çıkarmayı becerebilmemde yattığını düşünüyorum.   

Aşağıdaki listeyi böyle bir ek liste olarak alın. Yani derslerde size okutulanların yanında bu listede saydığım kitapları okumanın size ileride çok önemli katkı yapacağını düşünüyorum. Bu liste ana dalı ekonomi olanlar için hazırlandı. Buna karşılık işletme, finans, maliye, çalışma ekonomisi, kamu yönetimi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler gibi iktisadi ve idari bilimler fakültelerindeki diğer bölümlerde okuyanlar için de her bir yılın listesinin ilk iki kitabı bu tür bir çalışma için yararlı olacaktır.     

Buradaki liste KPSS ya da diğer sınavlar için hazırlanmış bir liste değildir. Bu amaca da yardımcı olabilir ama listenin asıl amacı ekonomide analiz yapmak isteyenlere yol göstermektir. Kuşkusuz herkesin farklı listeleri olabilir. Ben burada Türkçe kitapları veya Türkçe’ye çevrilmiş kitapları paylaşmayı tercih ettim. Kuşkusuz bu listeye birçok başka kitap eklenebilir, bazı kitaplar çıkarılıp yerine başkaları konulabilir, yabancı dildeki kitaplar işin içine girince liste değişebilir. Bunlar benim önerilerim. Başkalarının başka önerileri olabilir. Bu listeyi yalnızca bir öneri listesi olarak kabul edin.

Listedeki harflerin anlamı: K: Kolay, Z: Zor, O: Orta zorlukta

Birinci Yıl
Mahfi Eğilmez: Örneklerle Kolay Ekonomi (K)
Sadun Aren: Ekonomi Dersleri (K)
Alaeddin Şenel: İnsanlık Tarihi (Z)
Tevfik Güran: İktisat Tarihi (K)
Paul Newbold: İşletme ve İktisatçılar için İstatistik (O)
İkinci Yıl
Mahfi Eğilmez: Mikroekonomi (Z)
Mahfi Eğilmez: Makro Ekonomi (O)
Mahfi Eğilmez: Kamu Maliyesi (K)
Alpha C. Chiang ve Kevin Wainwright: Matematiksel İktisadın Temel Yöntemleri (Z)
Üçüncü Yıl
Erdal Ünsal: Makroekonomi (O)
Zeynel Dinler: Mikroekonomi (Z)
Mahfi Eğilmez: Ekonomi Politikası (K)
Fatih Özatay: Parasal İktisat (Z)
Frederic Mishkin: Finansal Piyasalar ve Finansal Kurumlar (K)
Abdurrahman Akdoğan: Kamu Maliyesi (K) 
Dördüncü Yıl:
Mahfi Eğilmez: Ekonomide Analiz (O)
Gülten Kazgan: İktisadi Düşünce Tarihi veya Politik İktisadın Evrimi (Z)
Halil Seyidoğlu: Uluslararası İktisat (Z)
Erinç Yeldan: İktisadi Büyüme ve Bölüşüm Teorileri (O)
Ted Walther: Dünya Ekonomisi (O)
Yakup Kepenek: Türkiye Ekonomisi (K)
Damodar N. Gujarati ve Dawn C. Porter: Temel Ekonometri (Z)

Üçüncü yıldan itibaren bunlara ek olarak okunabilecek kitaplar:
Adam Smith: Milletlerin Zenginliği (Z)
David Ricardo: Siyasal İktisadın ve Vergilendirmenin İlkeleri (Z)
John M. Keynes: Genel Teori (Z)
Alfred Marshall: Principles of Economics (Z)
Karl Marx: Kapital (Z)

Yorumlar

  1. Hocam Kpss'ye çok faydası olur. Yabancı dilde ders almıyorlarsa farkları bile olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitapları anlayanlar açıklamalı sorularla desteklerlerse sınavdaki sorulara yönelik bilgi sahibi olabilirler. Aslında girişimcilik olması gerekir fakat kirli siyasetin içinde olmazsanız oralarda yürüyemezsiniz.

      Sil
  2. Hocam bu sene 3. sınıfa geçtim de ilk iki sınıf için verdiğiniz kitapları okuyup 3.sınıf için olanları sonra mı okuyamalıyım.Yoksa direk 3.sınıf kitaplarından mı başlamalıyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En azından ilk iki yıla ait olanlardan bir kaç tanesini şimdi okuyun. Sonra birikince zor olur.

      Sil
    2. Hocam teşekkür ederim bende mülkiyeliyim vergi müfettişliği düşünüyorum acaba biraz sayıştay kaymakamlık vergi hakkında bilgi verebilirmisismiz

      Sil
    3. Üçü de iyi meslekler. Ama kaymakamlık emekli olana kadar yapılacak bir iş. Sayıştay Denetçiliği de biraz öyle. Yani bu mesleklerden sıkılıp ayrılsanız elinizde orada edindiğiniz bilgiyle kendi başınıza iş yapacak bir birikim olmaz. Oysa vergi müfettişliğinde kendinizi vergi alanında iyi yetiştirirseniz yarın öbür gün herhangi bir nedenle ayrıldığınızda vergicilik tek başınıza çalışabilecek bir bilgi birikimi bir meslek verir size.

      Sil
    4. Hocam SGK denetmeni olarak iktisatta yüksek lisans yapmak ve sosyal güvenlik alanında çalışmak istiyorum. Sizce doğru bir seçim olur mu ?

      Sil
  3. Daron Acemoğlu- Ulusların düşüşü
    Joseph Stiglitz- Eşitsizliğin Bedeli

    YanıtlaSil
  4. sayın hocam bir vergi uzmanının şöyle bir yorumunu gördüm: ''Bir ülkede toplam bütçe gelirinin %82'si sadece vergilerden oluşuyorsa orada üretim yoktur, teknoloji yoktur, sanayi yoktur, tarım yoktur.'' sizce bu yorum doğru mu bana biraz saçma geldi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer bu şekildeyse doğru bir yorum değil. Toplam bütçe gelirinin % 82'si sadece vergilerden oluşuyorsa diye başlayan bir cümleden bu sonuç çıkmaz.

      Sil
    2. burada yorumcunun aslında devletin ekonomik faaliyette bulunması gerektiğini savunuyor diyebilir miyiz

      Sil
    3. bütçe gelirlerini salt vergiden kurtarmanın tek yolu kamunun da üretimde olmasıdır. üretimde hem özel sektör hem de kamu olursa veya her iki iktisadi merkez en çok hangi iktisadi faaliyetlerde verimli ise bu alanlarda uzmanlaşırsa üretim ekonomisi olmak konusunda ciddi bir mesafe alınabilir. üretimi salt özel sektöre yıkmak asla doğru değildir. karma ekonomik model bizim gibi piyasalar için sanki daha uygun gibi geliyor bana!.

      Sil
    4. Bir kavram kargaşasını düzeltelim önce. Vergi gelirlerinin azlığına çokluğuna bakarak kamu kesiminin üretip üretmediği ya da az veya çok üretimin içinde olduğu sonucuna varamayız. Çünkü kamu kuruluşları da kazançları üzerinden vergi öderler. Yani o % 82'lik vergi gelirleri içinde kamu kuruluşlarının ödediği vergiler de vardır. Kamu kuruluşlarınıun vergi muafiyeti yok.

      Sil
    5. Özel kuruluslar vergi kaciriyorlar ama hocam. Vergi kacirma, vergiden kacinma kavramları geldi simdi aklima.

      Sil
  5. Hocam konunun dışında ama kitaplarınız için böyle bir sıralama yapabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşağı yukarı sıralama yukarıda verdiğim gibi yani Kolay Ekonomiyle başlayıp gidiyor.

      Sil
  6. Ben eskiden komünisttim, Kapital'i okuyunca komünizmi bıraktım. Kapital'i sadece karşılaştırmalı okuma için mi yazdınız yoksa sizce ekonomik açıdan değeri olan bir kitap mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben eskiden komünisttim diye başlayan açıklamalar genellikle doğruyu anlatmayan açıklamalardır. Kusura bakmayın. Bu dediğiniz hiç inandırıcı değil.

      Sil
    2. Evet değeri 130tl.

      Sil
    3. Adsiz 11:15 komunizm nedir? Bu kavrami ortaya atan kisilerin inanclari uzerinden yorum yaptiysaniz tam da istenilen kisisiniz. Kirdirilmaya musaitsiniz yani. Not: kapitali daha okumamis iktisat ogrencisi...

      Sil
  7. "Yaşama atıldığımızda baktım yaşam bana ezberleyenlerden daha yüksek notlar veriyor."

    Bu cümleniz üzerine, şu denklem de niye şöyle değil acaba diye düşündüğünüz oldu mu hocam? Size notu kim veriyor anlamadım. Notun çıktısı başarı mıdır? Başarı ise başarı nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ve sonunda denklemdeki en önemli değişkenin analiz yeteneği olduğunu gördüm.
      Notun değil ama öğrenme ve bilgiyi artırmanın, analiz yeteneği elde etmenin karşılığı başarıdır. Eğer bu toplumda arkanız, torpiliniz yoksa veya bu tür manivelaları kullanmayı kendinize yediremeyecek kadar onurluysanız başarıya ulaşmanın yolu buradan geçiyor.
      Başarı, girdiğiniz yerde en yukarılara tırmanmaktır. Gerçek başarı bunu torpil olmadan bilek gücüyle yapabilmektir. Ve aslında en önemlisi insanların size verdiği nottur. Bunlar parayla, pulla ölçülecek şeyler değildir.

      Sil
    2. Hocam ogrenme meraki ve varsa yanlislari duzeltme ve doğruların uzerine bir seyler koyma her yasta olmali. Insan her yasta ogrenci olmali. Ben iktisat okudugum icin iktisattan ornek veriyorum. bunun yaninda anlayabilecegim diger alanlarda da ogrenme acligimi canli tutmam gerekir. Ben dogaya ciktigimda da bir seyler ogrenebiliyorum. "Sadece" kitapla da olmuyor. O da olacak diger seyler de olacak. Insanin akli var. bunu kullanmaya ve aklinin bulduklariyla insanliga hizmet icin bir seyler yapmali. Kimse bireysel hirs icin gelmedi bu dunyaya. Benim gorusum boyle.

      Sil
  8. Hazirliktayım bu sene 1.yıl kitaplarina baslamali miyim?yoksa daha basit kitaplardan mi baslamaliyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence istatistik dışında birinci sınıf kitaplarına başlayın.

      Sil
    2. Bu kitaplarin disinda birsey onerir misiniz baslangic acisindan yoksa bunlar gayet yeterli olur mu?

      Sil
  9. Arkadaşlar Mahfi Hocamız bizlere yardımcı olabilmek için paylaşmışlar yapıyor. Bu kadar yoğunluğuna rağmen bir çok soruya dönüş yapmayı başarıyor. Eğer bunu degerlendirebilirsek maksimum fayda elde edebiliriz. Hocamız genel bir doğruyu ifade ediyor: Ezbere bilgi ile hayatta bir yerlere gelemeyiz. Sınavlar geçilir, okullar bitirilir ama sonuçta elde hic bir şey kalmaz. Bunun en buyuk örneği benim. Okulda verilen eğitim ezbere dayaliydi. Bizde bunu degistirmek icin bir sey yapmadik. Dersleri gecip okulu bitirip bir is bulup ailemize yuk olmamak icin calisma yolunu sectik. Şimdi ne oldu ? Iktisat mezunuyuz sadece. Iktisatci olamadik. Ve bununda zararini görüyoruz. Özellikle su an üniversitede olan arkadaslarimiza tavsiyem hocamizin dediklerini dikkate almalari. Bunun meyvelerini bir kac sene icinde alacaklar. Herkese başarılar.

    YanıtlaSil
  10. hocam, ister komünizm ister sosyalizm ister kapitalizm olsun her üç sistemin de ortak paydası üretim değil midir?. üretim metotlarında farklılıklar da olsa üretim araçları farklı unsurlarda da olsa sanırım asıl ortak payda üretimdir. saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üç sistemin de ortak paydası insanların refahını ve dolayısıyla mutluluğunu artırmaktır. Bu üretimle de olabilir tüketimle de.

      Sil
    2. Hocam refah=mutluluk formülü çok sade oldu. Gerçek hayat böyle olsaydı bu kadar felsefe türemezdi.

      Sil
  11. peki hocam analitik düşünmemizi geliştirecek,karşılıklı diyaloglarda bizi başarılı kılacak hangi kitaplari hangi yazarlari tavsiye edersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kazgan'ın kitabı ve benim Ekonomide Analiz kitaplarımı okuyun. Bir de Chiang'ın Matematiksel İktisatını okuyun.

      Sil
  12. hocam merhabalar . Boğaziçi üniversitesinde ekonomi 2. sınıf öğrencisiyim . AÖF de sosyoloji ya da uluslararası ilişkilerden birisini okumak istiyorum . siz hangisini önerirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uluslararası ilişkiler

      Sil
    2. Ne yapmak istediğinize karar verin önce. Eğer akademik çalışma yapmak, ekonomik incelemeler yapmak istiyorsanız sosyolojiyi, devlet veya özel kesimde işe girmeyi planlıyorsanız uluslararası ilişkileri seçin.

      Sil
  13. Hocam ekonomiden kasıt iktisat okuyanlar değil mi? Yanlış anlamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomi ile iktisat aynı şeydir. İlki İngilizce veya Fransızcası ikincisi Arapçası.

      Sil
    2. Hocam türkçe bir karşılığı yok mudur iktisat kelimesinin. Sadece meraktan soruyorum belki kullanılmayan türkçe bir karşılığı da vardır. İlginiz, vakit ayırdığınız için minnettarız

      Sil
  14. Hocam
    Anarşist Banker
    Anti Duhring
    kitaplarını okudunuzmu?

    YanıtlaSil
  15. hocam basit bir soru borsa ile faiz ters orantılıysa tl faizi yüksek olduğu için değer kazanıyorsa bist100 neden artıyor değer kaybetmesi gerekmez mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tür terslikler kaotik dönemlerde çalışmaz.

      Sil
    2. hocam 2008 krizine kadar da öyle olmadı mı. tl çok değerlenmişti borsa yine uçmuştu. o zamanlar da durum kaotik miydi

      Sil
  16. hocam yabancıların hisse senedi alması sıcak paraya örnek olur mu

    YanıtlaSil
  17. MAHFİ BEY'E VE SİTENİN TAKİPÇİLERİNE:

    Kitap: Değer Teorisi: Antropolojik Bir Giriş
    Yazan: David Graeber
    Çeviren: Başak Kıcır
    Yayınevi: Sel Yayıncılık
    Ana tanıtım sitesi: http://www.selyayincilik.com/kitap/deger-teorisi-antropolojik-bir-giris-1389

    Kitap: Kuralların Ütopyası: Teknoloji, Aptallık ve Bürokrasinin Gizli Zevkleri Üzerine
    Yazan: David Graeber
    Çeviren: Muammer Pehlivan
    Yayınevi: Everest Yayıncılık
    Ana tanıtım sitesi: http://www.everestyayinlari.com/kitap-detay.php?k=11030

    Kitap: Borç: İlk 5000 yıl
    Yazan: David Graeber
    Çeviren: Muammer Pehlivan
    Yayınevi: Everest Yayıncılık
    Ana tanıtım sitesi: http://www.everestyayinlari.com/kitap-detay.php?k=11169

    Kitap: "Ne Ders Olsa Veririz": Akademisyenin Vasıfsız İşçiye Dönüşümü
    Yazanlar: Aslı Vatansever & Merâl Yalçın
    Yayınevi: İletişim Yayınları
    Ana tanıtım sitesi: http://www.iletisim.com.tr/kitap/ne-ders-olsa-veririz/9018#.WbVGCPMjHDc

    Kitap: Eğitimde Kuram ve Direniş
    Yazan: Henry A. Giroux
    Çeviren: Senem Demiralp
    Yayınevi: Dost Kitabevi Yayınları
    Ana tanıtım sitesi: https://www.dostyayinevi.com/TR/belge/1-2087/egitimde-kuram-ve-direnis.html

    Kitap: Ezilenlerin Pedagojisi
    Yazan: Paulo Freire
    Çevirenler: Dilek Hattatoğlu & Erol Özbek
    Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
    Ana tanıtım sitesi: https://www.ayrintiyayinlari.com.tr/kitap/ezilenlerin-pedagojisi/267

    Kitap: Yüreğin Pedagojisi
    Yazan: Paulo Freire
    Çevirenler: Özgür Orhangazi
    Yayınevi: Ütopya Yayınevi
    http://www.kitapyurdu.com/kitap/yuregin-pedagojisi/28428.html

    Kitap: İşletme Hastalığına Tutulmuş Toplum: Şirket İdeolojisi, Yönetsel İktidar ve Toplumsal Taciz
    Yazan: Vincent de Gaulejac
    Çeviren: Özge Erbek
    Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
    Ana tanıtım sitesi: https://www.ayrintiyayinlari.com.tr/kitap/isletme-hastaligina-tutulmus-toplum/553

    Kitap: Milletlerin Zenginliği ve Yoksulluğu: Neden Bazıları Çok Zengin, Bazıları Çok Yoksuldur?
    Yazan: David S. Landes
    Çeviren: Ayşe Su Doğru
    Yayınevi: Feylesof Kitap
    Ana tanıtım sitesi: feylesofkitap.com/tarih/milletlerin-zenginligi-ve-yoksullugu-neden-bazilari-cok-zengin-bazilari-cok-yoksuldur/

    Kitap: Dünyaya Neden Batı Hükmediyor (Şimdilik)
    Yazan: Ian Morris
    Çeviren: Gül Çağalı Güven
    Yayınevi: Alfa Yayınları
    Ana tanıtım sitesi: http://www.alfakitap.com/kitap.asp?kitapID=5303

    Kitap: Tanrı Adına Savaş: Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslamda Köktendincilik
    Yazan: Karen Armstrong
    Çeviren: Murat Erdem
    Yayınevi: Alfa Yayınları
    Ana tanıtım sitesi: http://www.alfakitap.com/kitap.asp?id=&kitapID=7961

    Kitap: Batı'nın İnsan Doğası Yanılsaması
    Yazan: Marshall Sahlins
    Çevirenler: Emine Ayhan & Zeynep Demirsü
    Yayınevi: BGST Yayınları
    Ana tanıtım sitesi: http://www.bgst.org/batinin-insan-dogasi-yanilsamasi

    Kitap: Kâtip Bartleby
    Yazan: Herman Melville
    Çeviren: Hamdi Koç
    Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
    Ana tanıtım sitesi: https://www.iskultur.com.tr/katip-bartleby.aspx

    Kitap: Cereyanlar: Türkiye'de Siyasî İdeolojiler
    Yazan: Tanıl Bora
    Yayınevi: İletişim Yayınları
    Ana tanıtım sitesi: http://www.iletisim.com.tr/kitap/cereyanlar/9390#.WbVMpPMjHDc

    Kitap: Düşüncenin Coğrafyası: Doğulular ile Batılılar nasıl 've neden' birbirinden farklı düşünürler?
    Yazan: Richard E. Nisbett
    Çeviren: Gül Çağalı Güven
    Yayınevi: Varlık Yayınları
    http://www.kitapyurdu.com/kitap/dusuncenin-cografyasi/67341.html

    YanıtlaSil
  18. Arthur Cecil Pigou'nun şu sözü tam olarak ne demek:

    "If a man marries his housekeeper or his cook, the national dividend is diminished."

    Pigou, fiyat hareketlerine devletin müdahale etmesine karşıydı. Bu, Milton Friedman gibi sonraki yıllarda parlayan vahşi kapitalist iktisatçılara dayanak noktası teşkil ediyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Milli gelir düşer demek istiyor daha önce ücret karşılığında yaptıracağı işleri eşi para almadan yapacağı için.Evet Pigou klasik iktisatçıdır yani piyasanın kendiliğinden dengeye geleceğini savunanlardan.

      Sil
  19. Economics for Everyone: A Short Guide to the Economics of Capitalism / Jim Stanford okumadıysanız göz atmanızı öneririm hocam. Ekonomi de hocamız ana ders kitabının yanında bunu da okutuyordu. Ana akım iktisadın yanında Heterodox ekonomi okumanın eleştirel bir bakış kazandırdığını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  20. Hocam emeklerinizi boşa çıkarmayacağız. Askerdeyim takip edemiyordum. Özlemşim. İçim bir acayip oldu.Bu ortamı çok özledim. Burdayım hocam sizi ve arkadaşların yorumlarını takip ediyorum. El ele başaracağız.

    YanıtlaSil
  21. Hocam Keynes i ekleyip parasal iktisat kuramının en bilinen ismi Milton Friedman ı listeye dahil etmemenizin bir nedeni var mı acaba ? İktisat teorisine kayda değer bir katkısı olmadığını düşündüğünüz için mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Friedman da tabii önemli iktisatçı ama bence yeni klasikler daha önemli. Her önemli iktisatçıyı yazmaya kalksak listeler yetmez.

      Sil
  22. Simdiki iktisat ogrencileri cok sansli. Mahfi bey gibi bir yol gosteren ve bilgilerini karsiliksiz boyle ortamlarda paylasan degerli bir aydin var. Ben donemin ilk 5 inde yer alan bir universitenin iktisat bolumu mezunu, derslerde okutulan kitaplari bile bitirmeden arkadaslarin topladi ders notlari ile yuksek bir ortalama ile bitiren biriyim. Kader cok farkli bir kariyere yonlendirdi ama icimdeki iktisatci olma istedigi 40 yasinda tekrar temel kitaplari okumaya yoneltti. Simdi neler kacirdigimin farkindayim. Siz degerli gencler de Mahfi hocanin dedigi gibi bir konuyu nitelikli farkli kaynaklardan okuyun. Acizane tavsiye, Mahfi hocamiza ek olarak gunluk ekonomi yazarlarini duzenli takip edip ogrendiginiz teorik bilgileri koselerden cikarmaya calisin. Inanin cok faydasini goreceksiniz.

    YanıtlaSil
  23. J.K GALBRAITH - Kuşku Çağı

    YanıtlaSil
  24. Sayın hocam.
    Karşılık beklemeden yazdığınız yazılar ve bulunduğunuz öneriler bizler için çok değerli.
    Sizin yazdıklarınızdan somut olarak faydalar sağlamış biri olarak belirtmeliyim ki, belirttiğiniz bu değerli kitaplar yanında sizin blogunuzun da sürekli olarak takip edilmesi gereken bir mecra olması gerektiğini düşünüyorum. Tekrardan çok teşekkür ederim size.
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  25. Size her anlamda mutesekiriz hocam. Yakup kepenek in kitabini okuyunca farkettim ki iktisat tarihi adama muthis bir ufuk veriyormus. Sonra iktisat tarihi uzerine kitaplara bakmaya başladım.sevket Pamuk un bir kitabini gördüm, Turkiye nin 200 yıllık iktisat tarihi gibi bir adi vardı. Almaya niyetlendim ama Tavsiye eder misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şevket Pamuk'un bu kitabı da çok iyi bir kitap.

      Sil
  26. hocam ben adsız 13:10 !. hocam, ben yorumumu türkiye özelinde yapmıştım yani genel değildi. bizde o derece fazla özelleştirme yapıldı ki neredeyse kamu kalmadı. bugün abd a.b gibi ekonomilerde dahi kamu ağırlığı bizden yüksek durumdadır. yani bizde kamu çok fazla özel sektörün vereceği vergilere bağımlı duruma düşürülmüştür. bunun için de kamu mutlak ekonomide olmalı ve üretmeli satmalıdır. maalesef üretim ve finansman çok fazla özelleşti kanaatimce hocam. dengenin bulunması elzemdir. ekonomide ayrıca riskin daha iyi ve optimal tolore edilebilmesi için özel-kamu stabilitesi gereklidir derim. biz de ya çok kamu ya da son 15 yılda özellikle de olduğu çok fazla özel sektöre iktisadi aktivasyonları yıkma gibi dengesizliklerimiz var. tıpkı bir dönemler askeri vesayetin son yıllarda da sivil vesayetin hükümran olduğu gibi maalesef iktisadi olarak da dengeli olmayı başaramıyoruz. ne dersiniz hocam?. saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Temel argümanınız "Devletin üretime katkı yapması zorunludur." Devlet neden illa üretim yapmak zorunda? Devletin görevleri arasında üretim yapmak var mı? Önce bu sorulara biraz kafa yormak gerekli.

      ABD hakkındaki yorumunuz gülünç, zira son yıllarda ABD'nin bütçe gelirlerini incelediğinizde %10'dan düşük bir 'other income' veya 'misc.' ibaresi görürsünüz. Umarım bir gün sağdan soldan duyduğunuz laflardan kafanızı kaldırıp kaynaklara bakmaya başlarsınız.

      "ekonomide ayrıca riskin daha iyi ve optimal tolore edilebilmesi için özel-kamu stabilitesi gereklidir derim. biz de ya çok kamu ya da son 15 yılda özellikle de olduğu çok fazla özel sektöre iktisadi aktivasyonları yıkma.." bu cümlelerinizden hiçbir şey anlaşılmıyor. Aktivasyon, stabil, tolere gibi 'cool' kelimeler yanlış kullanılınca 'uncool' oluyor.

      Yorumunuzda en beğendiğim cümle "İktisadi olarak dengeli olmayı başaramıyoruz" o da eğer ki kendi şahsınızdan bahsediyorsanız.

      Sil
    2. Saglik da tamamen ozellessin mi diye sorayim ben de. Her seyi kar maximizasyonuna baglarsak bu is cozulur. Unutmayin hizmet de bir uretimdir. Kidemsiz calisanlarin da olabilecegini dusunmek gerekir.

      Sil
    3. Sadrazam efendi cevap verir diye umuyorum. Beynimde alevlenme var. Yorum okundu.

      Sil
    4. Gercekten de, özellikle ekonomiden uzmanlik derecesinde anlamayan siradan vatandaslar olarak yapilan bazi aciklamalari zerre anlayamiyoruz.

      Bu Blog insanlarin kendilerini sunma yeri olmamali. herkezin anlayabilecegi ve sonuca götürecegi yorumlar yapilmali.

      su cümleye bakarmisiniz.?

      "ekonomide ayrıca riskin daha iyi ve optimal tolore edilebilmesi için özel-kamu stabilitesi gereklidir derim. biz de ya çok kamu ya da son 15 yılda özellikle de olduğu çok fazla özel sektöre iktisadi aktivasyonları yıkma gibi dengesizliklerimiz var"

      Peh Peh Peh .. Ne büyük sözler. ne derin bir iktisat bilgisi. hicbir sey anlamadim ama..
      mükemmel bir aciklama..

      Sil
    5. Kavramkarmasasi ekonomi ikinci ceyrekte 5.1 buyumus. Hadi yine iyisin.

      Sil
    6. Yorumum yanlış anlaşılmış. Ben özelleştirmeden veya kamulaştırmadan yana olduğumu söylemedim. Sadece savunduğunuz görüşü en azından birkaç argümana veya veriye dayanarak yazarsanız okuyanlar fikrinizi daha iyi anlayabilir.

      Öylece kamu üretime katılmalı derseniz bu cümlenizin pek bir değeri yoktur.

      Sil
  27. hocam söylediğiniz kitapların coğu üniversite döneminde bitirdiğim hala da kitaplığımda olan kitaplardır.örneğin okul döneminde Fatih Özatay ın kitabını almıştım pek anlayamamıştım hala da zor gelir:)
    kpss sürecinde Zeynel Dinler ile Mikroyu tamamen halletmiştim.
    Sonra sizin yazılarınızla ve daha sonrasında kitaplarınızla tanıştım.
    Gerçekten yalın bir diliniz ve ve vazgeçemediğim bloğunuz var.
    Bir İktisat mezunu olarak
    Hala okumaktan zevk aldığım yazılarınız için teşekkür etmek istedim
    teşekkürler Hocam
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
  28. Ben de bu listeye ilaven,Acemoğlu-Ulusların Düşüşü,Pamuk-Türkiyenin 200 yıllık iktisadi tarihi,Sadun Aren-100 Soruda Ekonomi El Kitabı nı oneririm ozellikle acemoğlunun ulusların düşüşü insana kurumların önemini ve tarihsel gelişimini çok iyi öğretiyor.Hocam siz okudunuzmu acemoğlu?

    YanıtlaSil
  29. Hocam bizim de onbel bilim ödüllerini kendimize vermemiz gerekir. Şaka bir yana bununla ilgili de yazı yazar mısınız?

    YanıtlaSil
  30. Hocam fazla ekonomi kitabı okumayıp ekonomi blogları,dünyaca ünlü iktisatçıların gazetelerde,bloglarda yazdığı yazılar okunsa birşey eksik kalır mı? Ben açıkçası bunları takip ettiğimden kitap okumaya fazla zaman ayıramıyorum. Bunun sıkıntısını çeker miyim?

    YanıtlaSil
  31. Hocam matematiksel iktisadın temel yöntemleri gerçekten çok zor bir kitap. Bu kitabı okumak yada verimli bitirmek için bir metodolojisi var mı? Yoksa temel iyi değil de onun için mi bu kadar zor geliyor

    YanıtlaSil
  32. Hocam Merhaba,
    Ekonomi eğitimi almamış bir mühendis olarak, Menkul kıymetler ve sermaye piyasası alanında hem genel kültür edinmek, hem de kendi küçük yatırımlarımı mantıklı bir biçimde değerlendirmek için kendimi geliştirmek istiyorum. Bunun için tavsiye edebileceğiniz bir okuma listesi var mı? Bu alanda genel kültür edinmek ve kendini geliştirmek isteyenlere ne tavsiye edersiniz?

    YanıtlaSil
  33. Liste ilaç gibi geldi çok ama çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  34. Master ve doktora yapan öğrencilere de bir kitap listesi verebilir misiniz ?

    YanıtlaSil
  35. Karl Polanyi-Büyük Dönüşüm olmaması büyük eksiklik.

    YanıtlaSil
  36. Hocam bir mülkiye öğrencisi olarak iktisat derslerinde önceliğimiz genelde Erdal Ünsal'ın kitapları oluyor , eksik kaldığımızı hissediyorum bazı konularda, umarım tavsiyelerinizle bu eksiği kapatabilirim. Daron Acemoğlu'nun iktisat kitapları hakkında ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
  37. Hocam merhaba Rod Hıll- Tony Myatt eseri olan “iktisat eleştirel ders kitabı” hakkında eleştirilerinizi iletir misiniz? Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  38. İyi günler hocam, listeye oyun teorisi ile ilgili bir kitap ekleyecek olsanız hangi kitabı eklerdiniz?

    YanıtlaSil
  39. Iyi aksamlar ekonometri 1. Sinif ogrencisiyim bu kitaplar iktisat falan yaziyor ama bana önerebileceğiniz kitaplar var mi acaba

    YanıtlaSil
  40. Hocam iktisat birinci sınıf için önerdiğiniz İngilizce bir ekonomi kaynağı var mı ?

    YanıtlaSil
  41. Hocam çalışma ekonomisi ve maliye bölümlerine yüksek lisans bavurusunda bulundum. Bunların bilim sınavları için hangi kitapları okumalıyım nasıl hazırlanmalıyım.

    YanıtlaSil
  42. Ulusların çöküşü adlı kitap 1. sınıfta okunur mu sizce? Ayrıca geçen 3 yılda önerebileceğiniz yeni kitaplar var mıdır? Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  43. Önerdiğiniz çoğu kitabı almaya maddi durumumun yetmesi iktisat okuyan benim için en etkili derslerden biri oldu hocam, iyi günler dilerim

    YanıtlaSil
  44. Önerebileceğiniz Ingilizce ders kitapları var mı?

    YanıtlaSil
  45. Hocam merhaba hukuk mezunuyum sayıştay denetçiliği sınavlarına girmek istiyorum iktisata dair pek bir bilgim yok bana önerebileceğiniz hukukçuların da anlayabileceği ve bu sınav için yeterli bir kitap önerebikir misiniz lütfen? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Faizin Doğuşu ve Yasaklanışı