Merkez Bankası'nın Kararı

Merkez Bankası, gecelik borç verme faizini yüzde 8,50’den 9,25’e, geç likidite penceresi faizini yüzde 10’dan 11’e artırdı. Bu duruma göre Merkez Bankası’nın bankaları fonlamakta kullandığı imkânlar ve faizler şu şekilde oluştu.

MB Fonlama İmkânı
Eski Faiz (%)
Yeni Faiz (%)
Gecelik İmkânlar


   Gecelik Borçlanma
7,25
Değişmedi
   Gecelik Borç Verme (Marjinal Fonlama)
8,50
9,25
Bir Hafta Vadeli Repo İhalesi
8,00
Değişmedi
Geç Likidite Penceresi


   Borç Alma
0,00
Değişmedi
   Borç Verme
10,00
11,00

Önce işin düzenlenme biçimine bir bakalım. Merkez Bankası 10 Ocak’tan başlayarak TL likiditesini sıkıştırmaya ve döviz likiditesini gevşetmeye yönelik çeşitli adımlar attı. 12 Ocak’tan bu yana da haftalık repo ihalelerini iptal etmek suretiyle bankalara verdiği borcun vadesini gecelik vadeye çekerek iyice kısalttı. Bu yolla politika faizi adını verdiği faizi de oluşturmaz oldu. Yanlış bilmiyorsam dünyada politika faizi oluşturmayan tek Merkez Bankası konumuna geçti. Ya da belki daha doğrusu artık bizim politika faizimiz en fazla ağırlıkla kullanılan imkân haline gelen geç likidite penceresi faizi oldu. Eğer geç likidite penceresi faizi politika faizi halini aldıysa bu da dünyada bir başka ilk oluyor. İstisnai bir imkânın faizini politika faizi haline getirmiş bulunuyoruz.

Şimdi gelelim kararın faiz yönüne. Merkez Bankası haftalık ve gecelik faizlerinin ağırlıklı ortalamasına Merkez Bankası Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti adını veriyor. Ben de buna Merkez Bankası ortalama faizi diyorum. Merkez Bankası ortalama faizi yılın ilk akşamında yüzde 8,28 idi. Haftalık repo ihalelerini iptal ederek bankaları gecelik borçlanmaya ve geç likidite penceresi imkânını kullanmaya yöneltince Merkez Bankası’nın ortalama faizi de yükselmeye başladı. Bu faiz bugünkü karar öncesinde (dün akşam itibariyle) yüzde 9,01 olmuştu. Buna göre Merkez Bankası, görünürde politika faizini yüzde 8,00’de sabit tutmuş ama asıl faiz olan ortalama faizini 0,73 puan yükseltmişti. Yani görünürde faizi artırmamış ama gerçekte artırmıştı.  

Bugünkü toplantıdan çıkan karara göre Merkez Bankası haftalık repo faizini yüzde 8,00’de bırakmış, gecelik borç verme faizini 9,25’e, geç likidite penceresi faizini de yüzde 11’e yükseltmiş bulunuyor. Yani geç likidite penceresi gibi istisnai bir imkânı kullandırmaya devam edeceği anlaşılıyor.

Karardan önce USD/TL kuru 3,74 – 3,75 bandında bulunuyordu, kararın açıklanmasının ardından 3,82’ye fırladı, sonrasında gevşeyerek 3,75 – 3,76 düzeyine geriledi. Bu kararla Merkez Bankası’nın ortalama faizi muhtemelen yükselecek ve yükselişine göre de USD endeksindeki oynaklıkla birleşerek USD/TL kuru üzerinde etkili olacak.

Yanıtlanması gereken sorular var: Merkez Bankası haftalık repo faizini artırmak yerine niçin geç likidite penceresi faizini yükseltiyor ve niçin bankaları istisnai bir uygulama olması gereken geç likidite penceresinden borçlanmaya yöneltiyor? Kullanılmaz duruma getirdiği politika faizini yüzde 8,00 gibi bir düzeyde tutmaya devam ederek bu faizin mevduat ve kredi faizlerinin belirlenmesinde esas alınmasını mı vurgulamaya çalışıyor? Bu kadar karmaşık mekanizmalar ileride başka sıkıntılar yaratmayacak mı?

Konfiçyüs’ün “yaşam basittir ama onu karmaşık hale getirmek için elden geleni yaparız” sözü sanki Merkez Bankası’nın para politikasını özetliyor gibi. 

Yorumlar

  1. Nasıl tanımladığımıza bağlı olarak bu duruma 2 isim verilebilir Hokkabazlık ve İlizyonist.

    YanıtlaSil
  2. Cok karmasik degil. Alim olan anlar. Bosuna yirtinmayin faiz politikamiz belli diyor. Doviz mi istiyorsunuz? Katlanirsniz maliyetine alirsiniz, ben disaridan faiz icin doviz gelsin de, doviz dussun diye bir faiz politikasi izlemeyecegim diyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz gibi olsaydı faizi yükseltmezdi. Bu son düzenlemeyle ortalama faizi en az 9,25, muhtemelen 9,5 - 10 yapmış oluyor.

      Sil
    2. Bankalarin karlarini arttirmalari icin iki yol var. Ya daha yuksek faiz oranlari ile ama garanti musterilere borc verip kar edecekler, ya da daha fazla miktarda risk ustlenerek kredi verecekler. (ya da kur dusecek, kur farkindan dolayi ellerine gecen karlar artacak - yabanci bankalar icin gecerli olan bir durum)

      Su tabloda, dusuk oranda faiz verme imkani bankalarin hala mevcut. Hicbir banka 'maliyet yuksek o yuzden faizler yuksek' diyemez. Bankalar zaten faizleri dusurmemek (fiyat kirmamak) icin direniyor. MB politika faizini yukari cekmis olsa bu bahane dogacakti. Bunu biliyor. Kurlardaki bu yuksekligin sebebinin de bankalar olduguna kusku yok. MB zaten hareketleri goruyor, attigi adimlarda buna dikkat ettigine kimsenin kuskusu olmasin. Namusuyla ticaret yapanlarin zarar gormeyecegi bir politika izlemeye calisiyor.

      Sil
    3. Bence siz bu blogdaki bankalar faizler yükselirse mi kazanır düşerse mi başlıklı yazıyı bir okuyun.

      Sil
    4. O degil de siz gercekten bankalarin faizlerin dusuk olmasini istedigini mi dusunuyorsunuz? Sunu anlamak ne kadar zor acaba. 100 liranin 15%'i, 15 lira eder, 15 lira kazanirsiniz. 100 liranin 10%'i, 10 lira eder 10 lira kazanirsiniz. Kolay Matematik diye birisi kitap yazdi mi acaba.

      Sil
    5. Adsız 19:02 Sen okuduklarını anlayabiliyor musun? Bu konuda ciddi şüphe uyandiriyorsun.Bankalar faiz yükselince değil düşünce kar ederler.Ezberi bırak da biraz oku.Sana dayatilanlari sorgula.

      Sil
    6. Bak benim akıllı kardeşim. Banka mevduatı 1,5 ay ortalama vadeyle toplar, buna karşılık krediyi 1 yıl ortalama faizle verir. Faiz yükseldiğinde önce 1,5 ay vadeli mevduatın faizi yükseltir. Banka kredi faizini artırmak için 1 yıl bekler. Şimdi bana söyle bakalım faiz artarsa banka kar mı eder zarar mı? Bunun için kolay matematik okursan durumu anlayamazsın. Ama benim Kolay Ekonomi kitabımı okursan belki bir şeyler anlamaya başlarsın.

      Sil
    7. Adsız arkadaş özel/kamu bankalarının para bastığını sanıyor olabilir.

      Bankalar başka yerlerden (müşterilerden, başka bankalardan veya merkez bankasından) FAİZLE borç alır. Üzerine kar payını (spread) koyup sana bana satar.

      Sonuçta faiz oranının artması azalması doğrudan değil, dolaylı olarak bankaların gelirlerini etkiler. Faiz artınca kredi hacminin azalması, borçlanma maliyetinin artması veya faiz azalınca herkesin mortgage alması, bankanın komisyonlardan ve sürümden kazanması gibi düşünebilirsin.

      Buraya kadar yazanları anlayıp eski bilgilerini sorguladıysan ne mutlu sana bana.

      Sil
    8. Adsiz 00:12, surada detayli anlatmis, neden dusuk faizlerin bankalar icin karli olmadigini, spread dediginiz net faiz marjini kuculttugunu;

      https://www.federalreserve.gov/econresdata/notes/ifdp-notes/2016/low-for-long-interest-rates-and-net-interest-margins-of-banks-in-advanced-foreign-economies-20160411.html

      Bunu yazanlar da bankalarin para bastigini saniyor olabilir. O kadar bilimsel arastirmayi ve her seyi gectim mantigi bir kenara birakacagiz, 'faiz lobisi'nin olmadigini 'ispat' etmek icin bankalar faizin dusuk olmasini istiyor diyecegiz. Buyrun siz deyin. Allah'tan erki elinde bulunduranlar eskiden oldugu gibi iki ingiliz, fransiz soyledi diye bu numaralari yemiyorlar.

      Sil
  3. Cevap:Stratejik bir para politikası olmadığı için politika faizi de işlevsiz kalıyor. Sanırım amaçları siyasi otoriteyi rahatsız etmeden günlük ayarlamalar yapabileceği çift koridorlu bir yapı oluşturmak. Hava açıksa alt koridor, kapalıysa üst koridoru kullanmak istiyor. Ayrıca yükselen kurun tekrar düşmesini de istemiyor büyük ihtimalle. Her şey iyide, enflasyon nasıl dizginlenecek onu bilemedim.

    YanıtlaSil
  4. hocam merhaba sorunuza cevaplarım

    1-TCMB bağımsız değildir. Siyasi iktidarın egemenliği altındadır. Bu hareketiyle kapalı ama açık bir şekilde faizi artırdı. Tek amaç referandumu baştaki siyasilerin kazasız belasız atlatmasıdır.

    2-kullanılamayan politika faizini yüzde 8,00 gibi bir düzeyde tutması, mevduat ve kredi faizlerinin belirlenmesinde tabiki yer almayacak. Bankacılar gecelik yada geç likidite penceresi faiziyle aldıkları parayı
    vatandaşa politika faizinden alınmış bir şekilde kredi faizi verecek kadarda aptal değiller.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aptal olmadıkları kesin ama unutmayın ki korku dağları bekler.

      Sil
  5. Sayın Eğilmez,

    Bir önceki yazınızda MB'nın uygulayabileceği 2 seçenek sunmuştunuz, sanırım bu yaptığı 1.seçenek. Sonuçları açısından pek de uygun olmayan bu seçenek Fitch'in olası not düşüşü ile harmanlandığında ne gibi sonuçlar verebilir?

    Saygılar....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orta vadede olumsuz sonuçlar vereceği kanısındayım.

      Sil
  6. ne şiş yandı..ne kebap..önemli olan doların düşmesi değilmi..refarandum sonuna kadar istikrar garanti...

    YanıtlaSil
  7. Sayın hocam, benim anladığım ben size çoğunlukla %11'den borç vereceğim, bunu bilin. Sizi kredi verirken de buna göre verin. Ancak vatandaşın mevduatına da yüksek faiz vermeyin demek istiyorlar. Bilmem katılır mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılırım katılmasına da bankalar yüzde 11'le aldığı kaynağı kredi olarak verirken nasıl eski düzeyden verecek onu anlayamadım.

      Sil
    2. Ben tahminimi soyleyeyim. Zati muhterem bankalara diyorki 'eger vereceginiz kredi faizlerini politika faiziyle para almis gibi hesaplayip vermezseniz karsinizda beni bulursunuz. Yok eger kredi vermeye yanasmazsaniz gene karsinizdayim.' Bu durumda bankalar ya herro ya merro diyecekletdir. Ya yuksek faizden kredi verip baslarina gelebilecek belalari bekleyecekler yada kredi vermeyip batacaklar. Yalniz unutulmamasi gereken birsey var. Benim bildigim ozel bankalarin hepsinin yabanci ortaklari var. Bu durumu sallamazlar bile. Ne dersiniz hocam?

      Sil
    3. Bankaların yabancı ortakları burada para kaybetmek değil kazanmak için bulunuyrorlar. Kısa süreli kaynak transferleri yapılabilir ama sürekli bir transferi uygun görmeyeceklerdir. Bu da ortakların çıkması anlamına da gelebilir. Siz ekonomisi bu şekilde yönetilen başka bir ülkede banka ortağı olur musunuz?

      Sil
  8. hocam merhaba sorunuza cevaplarım

    1-TCMB bağımsız değildir. Siyasi iktidarın egemenliği altındadır. Bu hareketiyle kapalı ama açık bir şekilde faizi artırdı. Tek amaç referandumu baştaki siyasilerin kazasız belasız atlatmasıdır.

    2-kullanılamayan politika faizini yüzde 8,00 gibi bir düzeyde tutması, mevduat ve kredi faizlerinin belirlenmesinde tabiki yer almayacak. Bankacılar gecelik yada geç likidite penceresi faiziyle aldıkları parayı
    vatandaşa politika faizinden alınmış bir şekilde kredi faizi verecek kadarda aptal değiller.

    YanıtlaSil
  9. Hocam MB repo ihalesini açmayarak kimi zor durumda bırakıyor?

    YanıtlaSil
  10. Hocam merhaba. Yazınızla alakalı değil ama borsa-kur ilişkisi mi borsa-faiz ilişkisi mi negatif yönde daha kuvvetli?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Borsa - faiz ilişkisi. Ama kriz, kaos durumunda bu ilişkiler bozulabiliyor.

      Sil
  11. Mahfi Bey, Merkez Bankası zaten oldukça uzun zamandır politika faizi oluşturmuyor ve güvensiz ve beceriksiz bir yapıya sahip. Bugünkü hareketi de yine benzer şekilde ne şişi yakalım ne de kebap yansın mantığıyla alınmış bir hareketti. Oldukça "beklentiler" dahilindeydi.

    2014 senesinde yazdığınız notunuzun ilk paragrafında bakın ne demişsiniz:
    "Merkez Bankası, gecelik borç verme faizini, haftalık repo faizine (politika faizi) göre daha etkin bir politika aracı olarak kullanıyor. O nedenle bana göre gerçek politika faizi gecelik borç verme faizidir. "


    http://www.mahfiegilmez.com/2014/05/merkez-bankasnn-reaksiyon-zamanlamas.html

    Bu nedenle "dünyada ilk" bugün olmadık, daha önce olmuştuk zaten.

    Rasyonellikten uzak, bağımsızlığını kaybetmiş ve hiç bir inandırıcılığı kalmamış bir kurumdur artık TCMB. Çok yazık gerçekten; İktisat okuyan gençlerin hayallerini süsleyen, içinde azimli ve kabiliyetli bürokratların olduğu bir kurumdan önünü ilikleyen bir kuruma dönmüş olmasına inanılmaz üzülüyorum.

    Görün bakın, (yine bir sonraki PPK toplantısından sonra buraya gelip notumu yazacağım) Politika Faizi yine aynı tutarak (ve hatta düşürürlerse şaşmam) iktisat ile ilgili olmayanların bilemeyeceği karışıklıkta araçları kullanarak sunacağı faiz ise %15'e dayandırana kadar şansını zorlayarak ilerleyecektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında haftalık repo faizini tamamen kaldırsa ve gecelik borç verme faizine de politika faizi dese bir sorun olmayacak. Buradaki sorun (ve dünyada ilk olması) istisnai bir imkan olan (genellikle zor durumdaki bankaların başvurduğu) geç likidite penceresini normal imkan gibi kullanması.

      Sil
  12. Dolar kuru dusuk iken yurtdisindan gelen sicak paraci alsat yapip cikamiyor cunku kur yukselince su an zararda...mb nin bu tutumu bana dogru gibi geliyor Sayin Hocam ne dersiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anladım da biz para politikamızı üreticimize zarar verecek yüksek kura göre oluşturduğumuzda biz daha fazla zarar görmüyor muyuz?

      Sil
  13. Onumuzdeki aylarda bu faiz karmasasinin yarattigi belirsizlik zaten var olan ic ve dis siyasi gelismelerle Dovizin yonu yukariya dogru evrilesecegine sahit olacagiz. Merkez bankasinin bu karari bunun olacagina simdiden isarettir.

    Tekrar etmekte fayda goruyorum. Cari acigi olan, enflasyonu rakip benzer ulkelere ve ihracat yaptigimiz ulkelere gore fazla olan dahasi bu ulkelerle arasinda ciddi manada enflasyon farki olan ulkemizde uygulanan negatif reel faiz doviz cephesinde kirilganligimizi artiriyor. Onumuzdeki aylarda artan enflasyonla parelel negatif reel faizimiz artacaktir. Bu TLdeki kirilganligi guvensizligi enflasyonu arttiran bir olgudur. Merkez bankasi hakli olarak artan issizlikten durgunluktan buna mukabil referandum ve AKPnin zihniyetinden etkilenmistir.Buna uygun hareket etmistir. Bu acidan bakarsak hakli fakat diger turlu
    Negatif reel faiz cari acigi olan sicak paraya ihtiyaci olan ve enflasyonu diger rakip ulkelere gore yuksek olan bizim gibi ulkelerde her zaman ama her zaman sikinti yaratir.

    Senin cari acigin olmaz hatta fazlan olur. Enflasyonun %2 lerdedir o zaman negatif reel faiz uygulaman buyuk problem yaratmaz hatta fayda bile verir.Issizligini azaltmada ihracatina ivme katmada ve butceni saglamlastirmada avantajlar elde edersin negatif reel faizle.

    Hocam gorusunuz nedir yazim hakkinda ozellikle son yazdigim paragraf hakkinda. Saygilar.

    YanıtlaSil
  14. hocam kaleminize saglik. tum yazilarinizi okumaya calisiyorum.gelecek gunler adina dolarda nasil bir durum bekliyirsunuz merkez bankasinin bu kararindan sonra.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Ben bu yıl tahmin ve beklenti açıklamamakta kararlıyım.

      Sil
  15. Hocam MB politika faizi yerine artık geç likidite pencerisini kullanacaksa, neden açıkça artık bu faizi referans alın demiyor? Net olarak piyasaya mesajını vermek yerine neden piyasa aktörlerini bir bulmaca çözmek zorunda bırakıyor? Doktora yeterlik sınavına gireceğim cevabınız benim için belirleyici olacak. Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diyemiyor çünkü bütün dünyada bu imkân istisnai bir imkân olarak kabul edilir.
      Sanırım MB'nin bağımsızlık sorunları var ve bütün bu düzenlemeler bir takım pazarlıklarla belirleniyor.

      Sil
  16. Hocam merkez bankasının yapısal reformlar yapması gerekiyor demiştiniz önceki yazılarınızda. Peki bu reformlar nelerdir? Kısaca bahseder misiniz? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok öyle demedim. Yapısal reformlar MB2nin işi değil. MB, faizi artırır ya da indirir, yapısal reformlar hükümetin işidir.
      Yapısal reformların ne olduğu konusunda bu blogda bir kaç yazı var. Onlara bakabilirsiniz.

      Sil
  17. Türkiye'de hiçkimsenin faiz konusunda hassas olduğunu düşünmüyorum ayrıca tüm ekonomik yorumlar faizlerin artması yönünde olduğuna da bakacak olursak merkez bankasının bunu yapmamasının tek sebebi siyasi iktidar daha ne kadar dayanabilirler merak ediyorum merkez bankasının zaten kimse bağımsız olmasını beklemiyor ki bunda sakınca da Yok bence ama bu yapılan çaresizlik gibi duruyor

    YanıtlaSil
  18. Cruyf da "futbol basit oyundur ama basit oynamak zordur" der.merkez bankasi zorlaniyor galiba

    YanıtlaSil
  19. Faiz dusmeli ki piyasa canlansin enflasyon dussun. Esnaf olarak daha fazla haram yemek istemiyoruz. Merkez bankasi faizleri indirmeliydi. Avrupada japonyada faiz yok haramda yok. Arabistnda faiz yok haramda yok. Ne varsa bizde var. Haramdan sakinmak lazim. Su baskanlik rejimi geldiginde inaniyorum faizlerde inecek bizde durus bir sekilde meslegimiz olan esnafligi icraa edecegiz.Esnaf artik faizle borclanmak istemiyor Faizsiz borclanmak istiyor. 0 faizle kredi alip kredi ile mal ithal edip piyasaya kar yaparak satmak istemek neden suc neden illa faizli kredi almak zoundayiz. Neden bu esnafi dusunen yok mu esnaf gerektiginde karsizda ticaret yapar ama faiz oldumu bu olmuyor. Japonyadaki esnaf 0 faizle kredi alirken biz niye yuksek faizle kredi aliyoruz. Japon esnaflarla rekabet edemiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence siz Japonya'ya taşının. Çünkü orada faizin niçin sıfır olduğunu ancak oraya gidince anlayacaksınız diye düşünüyorum. Buradan ne desek boş. Yani Japonya'da enflasyon olmadığı için faiz sıfır, oysa Türkiye'de enflasyon yüzde 8,5 onun için faiz yüksek filan desek boş sanırım.

      Sil
    2. Ben de haftada 15 saat calisip su anda aldigim ücretin 3 katini almak istiyorum, eger dediklerin olur, faiz sifirlanirsa Esnaf Kardes beni ise alir misin? Almazsan cok kibar bir tabirle firsatcinin önde gidenisin -aslinda hak ettigin kelimeler cok daha agir da-, alirsan da bugüne kadar sermayeyi kediye yüklemeden bu noktaya gelen bir mucizesin.

      Sil
    3. japonlar neden tasarruf paradoksu yaşamıyor?

      Sil
    4. Hocam,
      Aralarında korrelasyon olmayan iki konuyu karşılaştırarak sonuç çıkarmaya bir örnek.
      Katılır mısınız bilmem;
      Bu düşünce yapısını;
      Hitit Yazıtları'nda geçen beddua veya büyü metinlerinde kullanılan düşünce yapılarına çok benzer buluyorum.

      Sil
    5. Başkanlık gelince faiz sıfırlanacak demek. Uyu kardeşim sen.

      Sil
    6. ben de bir erkek evlat olarak, mirasta kız kardeşimin iki katını almak istiyorum ama vermeyecekler. devlet buna çare bulsun, mağdurum.

      Sil
    7. Faizi 0 olsa şu enflasyon seviyesiyle , döviz kuru kaça fırlar biliyor musun sen. Git esnaflığını yap , boyundan büyük işlere kalkışma.

      Sil
    8. Madem faizsiz borçlanmak istiyor yukarıdaki esnaf o zaman tasarruf et. Onu kullan banka yerine. Hatta git o tasarrufu bankaya faizsiz bedava yatir. Ama faiz 0 olunca tasarrufta olmaz kredi de olmaz tüketimde olmaz ...

      Sil
    9. Peygamberimizden Hadisi seriftir. ""Nasilsaniz öyle yönetilirsiniz.."" Ismet Inönu ve Bismarck in sözüdür. "" Her millet layik oldugu sekilde yönetilir""
      Ayettir, Mealen söyle der. "" Biz onlarin kalplerine, gözlerine ve akillarina perde indirdik. artik isteseler de göremez, hissedemez ve anlayamazlar. Hesabini da ancak bize verirler.""
      Bu arada Japonlar 2016 da en son teknolojo dehasi ile bir Robot yapmislar..Repper Robot diyorlar demisler adina.insanlarla iletisim kurabilme yeteninden dolayi "Hümanoid2 diyorlar.Insanla iletisim kuruyor, yüz ifadenizden mutlu, mutsuz kisgin hatta "saskin" olup olmadiginizi anliyor.
      Iste bu japonyanin esnafi 0 faizle is yapiyor. 9,5 siddetindeki depreme dayanikli konutlarda oturuyor. Bence o faizli bir baskanligi düsünecegine biraz olsun 2017 yilinda batma noktasina gelecek Türk Turizmi icin ne yapilacak onu sorgula.

      Sil
    10. faizi sıfıra düşürmenin çok ciddi sonuçları olacağından bence önce devlet eliyle oynanan kumardan ve devletin kumardan vergi almasından vazgeçelim. sokakta dini bütün insanlara anket yapın, "çocuğunuz kumara başlasamı daha kötü, bankadan faizle borç alsamı daha kötü" diye. %99 kumara bulaşması daha kötü diyecektir. hükümet tek KHK ile tüm yasal kumar oynanan yerleri kapatır, hazineye haram para girmez. yasadışı kumar oynanan yerleride %90 oranında engeller. (mesela kredi kartından yurtdışı kumar sitesine ödeme yapıldığında o kredi kartı iptal olur kanunu 5 dakkalık iş). hükümetin halkım yada devletim günaha bulaşmasın diye bir kaygısı olmadığı konusunda başka örneklerde verilebilir ama anlayana kumar örneği yeter.

      Sil
    11. Sevgili esnaf kardeşim "herkes cennete gitmek istiyor ama, kimse ölmek istemiyor." Önce bir Japonya ol da (yani üretimini, eğitimini, ticaretini oraya taşı), sonra sıfır faiz iste.

      Sil
    12. sünni olmayan milyonlarca vatandaştan alınan vergiler, cami imamlarına maaş olarak veriliyor. camiye de gitmeyin o zaman.

      Sil

    13. Sayın "Adsız 24 Ocak 2017 18:19" ; zaten japon esnaflar'da aynı bizdekiler gibi çok vergi çıkmasın diye günü tek kasa fişiyle kapatmaktalar.tabi bizimde esnaflıktan gelme toyota mıtsubıshı sony toshıba gibi şirketlerimiz ya da suudi aramco'muz var.
      İslam öğretisi'nin sadece işimize gelen kısımlarını değilde bütününü rasyonel şartlarda anlamlandırdığımız bir çağdaş Türkiye toplumu hayal etmemiz çok zor sanırım.

      Sil
    14. insanlar faiz sıfır olduğunda sıfır faizle kredi alacaklarını düşünüyor, ama kimin sıfır faizle (hatta eksi faizle) bankada mevduat yapacağını pek düşünmüyor galiba.

      Sil
  20. (Bankalar su anki borc alma pencerelerinde kalirsa, MB ortalama faizi 84 puan artirmis olacak. Yani agirlikli ortalama fon maliyeti 9.01den 9.85e cikabilir.)
    Hocam, kücük bir sorum olacak: Merkez Bankasi'nin 1 haftalik vadeli repo ihalesi acmadigi gunler oluyor 12.Ocak sonrasinda. Bunlari tcmb.gov.tr 'de göremedim. Bir yerden bulmak mümkün mü ihale acmadigi günleri? Veya bu günleri tcmb nasil, hangi yolla bildiriyor?
    Yaziniz icin tesekkürler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB sitesinde istatistikler başlığına fareyi yönlendirin oradan piyasaları tıklayın, sonra ilk sırayı tıklayın sonra geleni tıklayın oradan A1 ihale yoluyla fonlamayı tıklayın. Orada son günlerde ihale miktarının tire ile geçildiğini göreceksiniz.

      Sil
  21. Hocam Merhaba,
    Kararın açıklanmasından sonra ilk etapta kurdaki ani yükseliş aslında piyasada daha yüksek bir faiz artışı beklentisi olmasından mı kaynaklanıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kararı piyasa beğenmedi sonra yeni beklentiler devreye girdi.

      Sil
  22. Hocam, peki merkez ne yapmaliydi?
    Yazilanlardan ben sunu anliyorum, faiz arttirsa ekonomi yavasliyacak, arttirmasa doviz artacak ekonomi yavaslayacak (bundan da tam emin degilim). Yani hangisi kotu, dolarin artmasi mi faizin artmasi mi? Bu sekilde yaptigi karmasik ve kafar karistirici kararlar, kotunun en iyisi olmuyor mu?

    Bir de soyle bir goruntu var, merkez hukumetin dediginin disinda bir karar veremiyor. Bunun ileride dogurabilecegi problemler nelerdir? Merkezin bagimsiz olmasi neden istenir. Sonucta otorite Merkez degil de hukumet olsa ne olacak, olmasa ne olacak, ikisinin de niyetini insanlar okuyabildigi surece ayni sey degil mi?

    Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB'nin politika faizini 8'den 9'a gecelik borç verme faizini de 8,5'dan 10'5 a çıkarması ve geç likidite penceresi uygulamasından vazgeçmesi gerekirdi. Bu durumda koşulları normalleştirmiş ve ortalama faizi de yüzde 9,25 - 9,5 a çıkarmış olacaktı. Basit ve net. Şimdi ne yaptı? Faizi aynı yere çıkardı. Ama istisnai uygulama olan geç likidite penceresini kullanmaya devam ediyor. Aynı işi yaptı, sonuç da aynı ama ne yazık ki kararsız ve karışık adımlar attı. Kararsızlıklar, belirsizlikler risk artışı demektir.
      Merkezin bağımsızlığı paranın karşılıksız olmasından kaynaklanıyor. Merkez bağımsız olmasa ve hükümet istediği kadar para bastırsa bir şey olmaz diyorsanız Merkez Bankasının bağımsız olmasına gerek yoktur.

      Sil
  23. Merkez "baskı altındayım" diye imdat çığlığı atıyor...

    YanıtlaSil
  24. Mahfi Hocam merhaba;

    Öncelikle bilgilendirici yazılarınız için çok teşekkürler, sayenizde ekonomideki hokkabazlıkları net olarak görmüş oluyoruz. Mahfi Hocam size şöyle bir sorum olacaktı; şu anda kredi çekip kendime oturacak bir ev almak mantıklı bir hareket midir? Elimde %35 gibi bir peşinat var ve bu peşinat şu an komple dövizde duruyor, fakat çalıştığım sektör havacılık ve doğrudan turizm ile alakalı olduğu için iş garantisi de malum. Kafam çok bulanık, bana fikir verebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kusura bakmayın ben bu konularda fikir vermiyorum.

      Sil
  25. MB, haftalık repo faizini Fitch kararından sonra arttırmayı düşünüyordur belki Hocam. Ne dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O çok daha kötü bir yol olmaz mı? Kararını başkasının kararına endekslemiş bir MB izlenimi vermez mi?

      Sil
    2. Başkasının kararına endekslemiş değil de başkasının kararından etkilenmiş der geçeriz Hocam :) MB siyasi otorite tarafından baskı altına alınmış durumda zaten, varsın bir de Fitch'den etkilenmiş izlenimi kazansın :)

      Sil
  26. Hocam değerli yazınız için teşekkürler öncelikle. Her ne kadar son dönemde hükümet kanadında MB bağımsızdır söylemleri artış gösterse de üzerinde siyasi bir baskı olduğu hepimizin malumu. MB bugünkü kararıyla hem hükümeti hem de faiz artırımı bekleyen yabancı yatırımcıları memnun etmeye çalışmıştır diyebilir miyiz? Ek olarak, Bankaları geç likidite faizinden borçlandırmaya yönlendirmeye devam ederse her ne kadar politika faizi %8 olsa da yakın gelecekte bankaların fon maliyetinde meydana gelen artış, mevduat ve kredi faizlerinde artışa neden olmaz mı? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normal bir sistemde olur ama burada olmayabilir.

      Sil
  27. Hocam bu geç likidite penceresi ile bugün 30 milyar TL fonladı.Şimdi acaba bunu ne kadar arttırabilir?
    Bu karmaşıklıkta acaba referanduma kadar zaman kazanmaya çalışılıyormuş ?
    Hocam bu durum ne kadar sürdürülebilir?Hocam faiz ve döviz için izlememiz gereken kriter ne olabilir
    Yazınız çok güzel ,yorum yaparsanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne tuhaf bir durum. 15 gün önce bir banka geç likidite penceresinden para istese sorunu ne diye bakardı MB. Şimdi bir gecede 30 milyar TL kullandırıyor. Bu durum hakkında yorum yapılabilir mi? Ne denebilir bilmiyorum.

      Sil
  28. Yazılarınızdan öğrendiklerimi kendi düşüncelerimle birleştirdiğimde kurda yukarı yönlü bir artış bekledim nitekim hemen %1-1,5 oranında bir artış gerçekleşti fakat 1 saat kadar sonra eski yerine geri geldi.Buradan piyasalar bu kararı uygun mu gördü demeliyiz yoksa bekle-gör politikası mı uyguluyorlar? Bir başka ihtimal de TL sıkıştırıldığı için kur gitmek istese de gidemiyor. Peki bu durumda kapağı kapalıyken çalkalanan cola gibi likidite açıldığında kurda ciddi bir zıplama mı beklemeliyiz ? Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece kurda değil işin kötüsü. Ben finansal sistemi giderek basıncı artan düdüklü tencereye benzetmiştim siz kapalıyken çalkalanan kolaya benzettiniz. Evet durum bu ne yazık ki.

      Sil
    2. Coca cola olsa iyi bence sadece üstünüz başınız biraz batabilir. Düdüklü tencere gibi olma ihtimali daha fena.

      Sil
    3. Kola şişeleri şimdiden patlıyor zaten. Haberlere bakın, hergün iflas eden bir firma, küçülme mesajı veren orta boy firmalar, icradan satılan 5 yıldızlı oteller, geri çağırılan ticari krediler vs hep patlayan kola şişeleri. Yakında sıra düdüklü tencerelere geliyor, daha sonra termo-nükleer patlamaya. Ama korkmaya gerek yok, ha nükleer patlama, ha eve aldığımız tüp gaz. Bu mantıkla devam edersek teyet geçer gider.

      Sil
  29. Hocam. MB repo satış ihalesinde bankalar bunu neden almak zorunda ? Elindeki parayı mevduat olarak degerlendiremezmi? Ve de para arzı azaldiginda ikinci piyasada faiz fiyatları yükseliyor.Bu oranı MB faiz oranıyla nasıl etkiler? Özel sektör tahvilini? Para arzını nispeten yüksek azalttiginizda karşılaşacağımız en bariz sonuçlar ne olurdu tskler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bankalar bir şey zorunda değiller. Kredi verdikleri için ellerindeki kaynağı genişletmek için MB'den fon kullanıyorlar. Bir de günlük likiditeyi yönetiyorlar. Bir banka düşünün 100 TL mevduat toplamış ve hepsini kredi olarak vermiş. Krediler henüz dönmeden mevduat sahipleri gelip parasını çekiyor. O zaman ne yapacak? Mecburen MB'den fon borçlanacak.

      Sil
    2. Faizleri direk sıfıra indir, herşey yoluna girer

      Sil
    3. Yan direk mi üst direk mi?

      Sil
    4. Direk sıfırla anlamında laf cambazı değilim, ekonomide kurallar yazılmış başka bir ihtimal olamaz denilerek bakmaya gerek yok, kendi sistemini kurabilirsin. Modelle ve yönet kopyalama sistemleri, biraz da bu konuda fikir üretip yorumlayarak en iyi düzeni sağlayabiliriz

      Sil
    5. hocam bu orta direk , makarnacı

      Sil
    6. hocam matematik dersi gibi ilkokul 1'den lise sona kadar, basit düzeyde her sınıfta ekonomik kavramlar dersi konması lazım bu ülkede. sizde buna ihtiyaç varmı ? ekonomik kavramlar hangi sınıftaki çocuğun anlayabileceği kadar basitleştirilebilir ? ekonomi-1, ekonomi-2 gibi kitaplar ve mğfredatlar olacak her sene. para nedir, kredi nedir, faiz nedir, sokakta 10 tane ekonomik terimin tanımı için anket yapsanız 10'da 10 doğru cevap alma ihtimaliniz binde bir. (bende veremem ama en azından bilmediğimi biliyorum)

      Sil
    7. Bence daha önce bir mali disiplin dersi konmalı. Ayağını yorganına göre uzat sadece sözlükte kalan bir atasözü olmamalı.
      ..

      Sil
  30. Hocam sabitlenmiş kurun tespit edilen en büyük handikapi nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabit kur bir zaman sonra kontrolden cikar bir kararla develuasyona neden olur. En buyuk handikapi ani cok sert develuasyonlardir tebrubesidir. BU develuasyonlardan sonra piyasada kriz olusur. Kurda Yeni sabitlenen oranla yoluna devam edersin ta ki kuru bu oranda tutamayacagin seviyeye gelene kadar o zamanda ani kararla tekrar develuasyon ilan edersin. Bu boyle surup gider. Bu handikap devirdayimi bazen 5 sene bazen 10 sene bazen de 7 senede bir olur.

      Sabit kur uygulayacak bir ulkenin ekonomisi icin olmazsa olmaz sartlar sunlardir.
      1-Denk Butce hatta Butce fazlasi
      2-Cari denge hatta cari fazla
      3 Dusuk enflasyon fiyat istikrari %2 -%2.8 araliginda enflasyon orani bu enflasyona uygun pozitif reel faiz

      *bu uc kosuldan mutlaka en az 2 tanesini sagliyor olman lazim. Eger 3nu de sagliyorsan Iste o zaman saglikli bir sabit kur reimi uygularsin uzun yillar.

      Sil
  31. Mahfi hocam,para arzıni daraltarak TL ye değer kazandırılabilir mı? İthalat kotası ihracatimizida azaltır mı?

    YanıtlaSil
  32. "Türkiye, istisnaların kural olduğu bir ülke konumuna geldiği için MB de bu duruma uyum sağladı."

    Sizin anlamakta zorlandığınız şey şu: Siz, beyninizde kurguladığınız şeyleri hayata uydurmaya çalışıyorsunuz, uymayınca, hayatın irrasyonel, kurguladıklarınızın rasyonel olduğunu iddia ediyorsunuz.

    "Alternative facts" denen bir durum var, hiç duymadınız mı?

    Hayat, sizin beyninizdekilerden ibaret değil. On yıllar boyunca sırf kendi beyninizdekilerin, hayatla uyumlu olduğunu zannedip durdunuz. Şimdi, yanıldığınız ortaya çıkıyor.

    Hatada ısrar etmenizin nedeni ne? Ne zaman uyanıp, "gerçekleri" göreceksiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız ben bunlara uyum sağlayamıyorum. Mesela ben yalancılığın kötü bir şey olduğunu düşünüyorum. Ama siz şimdi diyorsunuz ki hayır yalan söyleyip de yalan söylememiş gibi görünmek marifettir. Yeni trend budur. Ben buna uyum sağlayamam kusura bakmayın ve uyum sağlayamadığım için de hiç üzülmem.

      Sil
    2. Hatada ısrar etmenizin nedeni ne? Ne zaman uyanıp, "gerçekleri" göreceksiniz?
      Demişsiniz...
      Hangi GERÇEKLERİ?
      ekonominin müthiş, enflasyonun dipte, işsizlik sıfır, milyonların açlık sınırının altında yaşadığı bir ülke olduğumuz gerçeği mi?
      Haklısınız...Ama iktisat bir bilimdir ve 2*2 hep 4 eder. Aynı şekilde ekonomideki nedeni belli olan ama korkudan seslendirilemeyen problem de giderilmeden çözüm olmaz.

      Sil
    3. Sizin de dediginiz gibi "gercekler" yine sizin tabirinizle "alternative". Bu secenegi tercih edip etmemek de dolayisiyla hata degil, mantik cercevesinde secim olarak nitelendirilebilir ancak.

      Kabaca yorumlarsak da Mahfi Bey fena vurmus voleyi gelisine...

      Sil
    4. "NÂZIM HİKMET" CEVAP VERİYOR:

      Ellerinize ve Yalana Dair

      Bütün taşlar gibi vekarlı,
      hapiste söylenen bütün türküler gibi kederli,
      bütün yük hayvanları gibi battal, ağır
      ve aç çocukların dargın yüzlerine benzeyen elleriniz.
      Arılar gibi hünerli hafif,
      sütlü memeler gibi yüklü,
      tabiat gibi cesur
      ve dost yumuşaklıklarını haşin derilerinin altında gizleyen elleriniz.
      Bu dünya öküzün boynuzunda değil,
      bu dünya ellerinizin üstünde duruyor.

      İnsanlar, ah, benim insanlarım,
      yalanla besliyorlar sizi,
      Halbuki açsınız,
      etle, ekmekle beslenmeğe muhtaçsınız.
      Ve beyaz bir sofrada bir kere bile yemek yemeden doyasıya,
      göçüp gidersiniz bu her dalı yemiş dolu dünyadan.


      İnsanlarım, ah, benim insanlarım,
      hele Asyadakiler, Afrikadakiler,
      Yakın Doğu, Orta Doğu, Pasifik Adaları
      ve benim memleketlilerim;
      yani bütün insanların yüzde yetmişinden çoğu.
      elleriniz gibi ihtiyar ve dalgınsınız,
      elleriniz gibi meraklı, hayran ve gençsiniz.

      İnsanlarım, ah, benim insanlarım,
      Avrupalım, Amerikalım benim,
      uyanık, atak ve unutkansın ellerin gibi,
      ellerin gibi tez kandırılır,
      kolay atlatılırsın...

      İnsanlarım, ah, benim insanlarım,
      antenler yalan söylüyorsa,
      yalan söylüyorsa rotatifler,
      kitaplar yalan söylüyorsa,
      duvarda afiş, sütunda ilan yalan söylüyorsa,
      beyaz perdede yalan söylüyorsa çıplak baldırları kızların,
      dua yalan söylüyorsa,
      ninni yalan söylüyorsa,
      rüya yalan söylüyorsa,
      meyhanede keman çalan yalan söylüyorsa,
      yalan söylüyorsa umutsuz günlerin gecelerinde ayışığı,
      ses yalan söylüyorsa,
      söz yalan söylüyorsa,
      ellerinizden başka herşey
      herkes yalan söylüyorsa,
      elleriniz balçık gibi itaatli,
      elleriniz karanlık gibi kör,
      elleriniz çoban köpekleri gibi aptal olsun,
      elleriniz isyan etmesin diyedir.


      Ve zaten bu kadar az misafir kaldığımız
      bu ölümlü, bu yaşanası dünyada
      bu bezirgan saltanatı, bu zulüm bitmesin diyedir.

      Nâzım Hikmet
      1949

      Sil
    5. Kıymetli hocam;Belli ki sitenizin ciddi anlamda farkına varılmış.Bu yazı dahil bir kaç yazı kesinlikle ekonomi hakkında bilgisi olan profesyoneller tarafından yazılmış.Normal koşullarda ekonomi bilgisi olanların tartışmaları beklenen konular bellidir ama burada konu artık ekonomik değil ideolojik.İdeoloji işin içine girdiğinde,sizin de gayet iyi bildiğiniz gibi rasyonalitenin bir süre kıymeti kalmaz.SSCB'yi aklınıza getirin.Sürdürülebilir değil ama sonuçta Rusya diye bir devlet hala var.Sorun şurada yalnız;Sovyetler 70 yıl kadar alternatif bir düzenle iyi idare etti.Peki Türkiye tek başına oyunun kurallarını oyun oynanırken değiştirebilir mi?Aslında hiç kimsenin böyle bir niyeti de yok ama şimdilik öyleymiş gibi "algı"lanması her zamanki gibi işe yarayacak

      Sil
    6. hocam göremediğiniz gerçeklere örnekler vereyim ;
      - 6,5 milyar euro fazla veren almanya bizi kıskanıyor.
      - füzyon reaktörünü bitirmek üzere olan almanya havaalanını kıskanıyor.
      - atom bombasına dayanıklı tank yaptık.
      - tuzsuz zeytin üretimi ile nobel ödülüne aday gösterildik (youtube'da bizzat haber videosunu izledim)
      - bor kaynaklarımız 5-10 tirilyon dolar ediyor. doların artması iyi o açıdan.

      Sil
    7. ))))))))))))))))))))))
      Siz beni güldürdünüz ya çok yaşayın emi!!.
      Bu arada çayınıza ne katıp içiyorsunuz merak da etmedim değil.

      Sil
    8. ekonominin temel yasaları (arz-talep v.b.), doğa yasalarıdır. inanmamayı, "alternative facts"e inanmayı tercih edebilirsiniz. ama eninde sonunda hükümlerini icra etmelerini engelleyemezsiniz.

      Sil
  33. Saygılar hocam ... faiz artarsa banka parayı yıllık %25-28 den satar.Şu anda %11 topluyor ortalama 19-20den satıyor . en ufak bır artışta can çekişen piyasa bıter iflaslar başlar.20 GÜNDE TL Dünyada %12 deger yıtıren parası oldu.Diger tarafdan bankaların %72 yabancıların elinde istedigini yapıyor
    Bu bankalar vergi kapısı Vatandaş yakayı bu bankalara kaptırmış,tıpkı yabancı sıgorta şirketleri gibi

    YanıtlaSil
  34. Valla beni etkilemeyen bir karardir. Cunku faizle ticaret yapmiyorum faiz kullanmiyorum. TL kullaniyorum. Doviz artsin faiz ciksin hic umrumda degil. Ben TL kullaniyorum. Dovizi olanlar faizle is yapanlar dusunsun. Helal is yapiyorum. Helal ekonomi teorisine uygun yasiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TL kullanıyormuş...cevaba bak!

      Sil
    2. Benzin mazotta almayıp bisiklet/at kullanıyorsan sana diyecek bir şey bulamıyorum vallahi helal olsun.

      Sil
    3. Bana helalinden 100.000tl sıfır faizli borç verir mısınız? 1 sene sonra kuruşu kuruşuna geri ödeyeceğim.

      Sil
    4. Benzin zammı da beni etkilemiyor. Hep 100 liralık alıyorum...

      Sil
    5. Demekki satmak icin aldigin malin parasini pesin veriyorsun?? Pesin odedigine gore faizi dururup daha iskontali fiyat istiyorsun. Veren varmi fiyat?

      Sil
    6. Bu cehalet ile nasıl başa çıkacağız hiç bilmiyorum.

      Sil
  35. Hacca giderken de TL mi veriyorsun SuudiArabistana?

    YanıtlaSil
  36. Hocam döviz yükseldiğinde MB genelde döviz zorunlu karşılıklarını düşürüyor TL zorunlu karşılıklarını artırmıyor. Döviz z.k.'sini değiştirmek lira z.k.sini değiştirmekten daha mı etkili acaba teknik olarak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Piyasaya döviz bırakıyor ki döviz talebi azalsın diye. TL ZK ları da artırabilir o da benzer etki yapabilir.

      Sil
  37. bence çıkarılacak bir khk ile faizle iş yapan bütün ticari bankalar, sadece intifa senedi ihraç eden faizsiz bankacılık kurumlarına dönüştürülmeli...ilk olarak iş bankasıyla başlansın...o banka hintli müslümanların parasıyla kuruldu..biz milli mücadelede kullanalım diye o paraları yollamışlardı biz gittik faize yatırdık...hintli müslümanlardan en kısa zamanda da helallik almamız gerekir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hintli müslümanların parasını faize yatırmadığından emni misinbiz?

      Sil
  38. İsmini yazmayacağım ama görüşlerini yazacağım.

    "Prof. Dr." ünvanına sahip, "Libertarian" (Milton Friedman'ın keskin taraftarı olduğunu bizzat kendisi söylüyor) bir iktisatçı meslektaşınız şunları yazmış bir takipçisine:

    Takipçi: "Sanki bu dünya sizin için değilmiş gibi. Her gün kahroluyorsunuz."

    İktisatçı meslektaşınız: "Cidden öyle, bundan 150 yıl sonrasında hissediyorum kendimi. Amacım da gelecekte olacakları şimdiden haber vermek, insanları uyandırmak."

    Takipçi: "Umarım bu dünya istediğimiz gibi bir yer olur hocam 150 yıl sonra da olsa."

    İktisatçı meslektaşınız: "Çok güzel olacak. Ama önce büyük acılar yaşanacak, çok büyük kıyımlar olacak, geride kalanlar Üstün olacak."

    Meslektaşınızın, Herbert Spencer'ın teorize etmeye çalıştığı "survival of the fittest" konseptini savunan, "yıkmayı" temel yapan bir şahıs olduğunu, umarım idrak etmişsinizdir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes kendi yazdığından ve kendisinden sorumludur.

      Sil
    2. "Ordo ab chao" yani kaostan gelen düzen dünya kurulduğundan beri uygulanan, son 150-200 yıldır da sistematik hale getirilmiş bir yöntemdir. Önce kaos çıkaracaksın, sonra kalanlarla yeni bir düzen kuracaksın. Mahfi hocam komplo teorilerini sevse şimdi buraya Albert Pike'ın Mazzini'ye yazdığı mektubu ve burada tarif edilen 3 dünya savaşını yazardım ama hoca hoşlanmıyor. Ah hocam ah, komplo teorilerini sevmiyorsunuz ama komplo'nun göbeğinde yaşıyoruz....

      Sil
  39. Hocam,referandumdan evet çıkması halinde yabancı yatırımcının bunu "Tek adam rejimi"ne anayasal zeminde de geçiş olarak algılayacağını ve buna binaen iç piyasadan hızlı bir döviz çıkışı olacağını düşünüyorum.Yani bir nevi kaçış yaşanacak.Bahar aylarında kurun yukarı yönlü tırmanışını izlemeye devam edeceğiz diye düşünüyorum.Sizin kanaatiniz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu yıl için tahmin yapmayacağımı çünkü görünümün çok olumsuz olduğunu en başta söyledim zaten.

      Sil
  40. Hocam Merkez Bankası'nın piyasayı fonladığı ortalama faiz oranı ne? %9.10 civarı değil mi? Peki gerçek bu kadar ortadayken neden gerçeklere uygun tek ve basit bir hamle yapılmaz? Mesela tek faiz ve bu faiz kuru da baskılaması için %9.10 üzeri bir seviye 9.25 gibi bir hale gelmez ya da 9.50 gibi? Böyle yapılsa her şey daha sade daha basit ve güzel olmaz mı? Ve bunu yaptıktan sonra ek bir açıklama ile "Olası oynaklık durumlarında Merkez Bankamız faizleri arttırma ve indirme konusunda PPK toplantılarını beklemeden de adım atacaktır." dese her şey sona ermez mi hocam? Bence erer.

    Ama şimdi ne olmuş oldu? Aylardır faiz koridorunda sadeleşmeye gidiyorum ve sonunda tek faize geçeceğim diyen bir Merkez Bankası bunu dahi başaramadı ve son 2 ayda en geniş faiz koridoruna ulaştı. E arkadaş sormazlar mı adama neden sadeleşmeye gittin o halde? Neden çelişki dolusun? Ne yapacağın belli değil, ne yaptığın belli değil, ne yapmak istediğin belli değil..

    Böyle olunca ne oluyor biliyor musun MB? Senin sistemini bilip Geç Likidite'den piyasayı fonladığını bildiği halde piyasalar sen reel faizini 11'e çıkardığın halde paran değer kaybediyor. Var mıdır faizlerini bu kadar arttırıp parasını bu kadar sıkılaştırıp parası hala değer kaybeden? Gerçekten üzücü..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet benim açımdan da üzücü. Dünyada karmaşık olmaması gereken tek bir kurum kalacak olsa o da merkez bankası olmalıdır. Çünkü toplum ona güvenmiş ve karşılıksız para basma yetkisini ona vermiştir. Merkez Bankasının bu kadar karışık işlere girmesi son derece can sıkıcı.

      Sil
    2. hocam toplumun %99'unun MB'nin karşılıksız para bastığından haberi yok.
      toplumun %99'unun bankaların gerçekte var olmayan paraları kredi verdiğinden haberi yok.
      para basmanın gerçekte ne anlama geldiğini bile bildiklerini sanmıyorum insanların.
      çiller döneminde devalüasyon olduğunda bile sokakta anket yapsaydınız, vatandaşın %95'inin devalüasyon neden olduda fakirleştin sorusunun cevabını veremeyecekti.
      bu kadar bilgisiz, ilgisiz ama bilmediğini bilmeyen toplumda MB2nin karmaşık olması sorun oluşturmuyor. sadece ekonomistler ve yabancı yatırımcılar için sözkonusu bu sorun.

      Sil
    3. paranın ne gibi bir karşılığı olması gerekiyor? altın mı? altının karşılığı ne? para değişim-muhasebe-kıymet saklama için kullanılan kavramsal bir araç, tarih boyunca hiç bir zaman bir karşılığı olmadı.

      Sil
  41. Mahfi Bey Merhabalar,

    Yazılarınızı ve yaptığınız yorumları okuyunca MB'nın aldığı son kararın yaptırımının içinin ne denli boş olduğunu sonuçuna kolaylıkla varılabilir. Birileri göz göre göre ülke ekonomisinin gazı sıkıştırıyor diyebilir miyiz? Bu denli kısa güne odaklanmanın ve gerçek anlamda etkili olabilecek müdaheleleri geçiktirmenin faturası çok daha ağır olmaz mı?

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  42. basit bir mantikla ekonominin neden felakete gittiğini söyleyeyim. 5 yildir yaptigim is euro bazli. 5 yildir yaptigim isin maliyeti 100 euro satisim 600 lira. Bu 5 yildir boyle. Giderlerimi karsilayamaz oldum ve yeni birsey yapmayada hicbir imkan gorunmuyor. Gun gelecek euro 6 lira olup bnm maliyetimi yakalayacak ve insanlarin alim gucude artmayacak. O zaman ben patlamis oluyorum. Bence suanki gidisat durdurulamaz. Son surat frene basmadan duvara dogru suren bir ekonomik tablo var. Kayit disi paralar ve kaynaklar bir sure idare edebilir ve ufukta turkiyeye dusuk maliyetle ciddi kar ettirecek hicbir kavramda yok. Bu dongu paypalin kapatilmasi ile basladi. 131 binliraya 5 ay once aldigim arac suan 199 binlira. Enflasyonun reel yansimasini 6 ay sonra girecegiz. Hocam haklimiyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ulkeden net doviz cikisina sebep oluyorsunuz. Sonra dovizin pahalilasmasindan sikayet ediyorsunuz. Zam yapin siz de, eger zamli fiyat ile musteri bulamiyorsaniz da baska bir is yapin. Ne guzel iste fiyati artmis, muhtemelen gene ithal arabanizi satip sermaye yapabilirsiniz.

      Kurlarin geciskenligi ekonominin yavasladigi donemlerde en fazla 10%, bu demek oluyor ki enflasyona etkisi 1%'i bile bulmuyor. O yuzden cok merak etmeyin siz enflasyonu. Hazir kurlar artiyorken, ihracat yapabilecek bir is edinmeye calisin.

      Sil
    2. Aslan bey realiteyi güzel izah etmiş. Size cevap yazan adsız isimli şahsa da, ben nescafe içmeye devam ettikçe siz acı çekmeye devam edeceksiniz diyorum. Geri kalan yazdıklarını ciddiye almayın tamamen vesvese, çünkü kendisi tahayyülün iğvasını yaşıyor. Bu şahsı otomobil forumlarında yakıt zammı tartışmalarında "ben hep 50 liralık yakıt alıyorum" diyen kişi olarak görebilirsiniz.

      Sil
    3. VARLIK, insanlarin yakit giderlerini sabitleyip, yakit tuketimlerini ona gore ayarlamalari kadar akillica bir durum olamaz. Yani hep 100 liralik benzin alan kisi, benzinin fiyati ne olursa olsun ayni litrede benzin alandan ekonomiyi de, tasarufu da daha iyi biliyordur. 100 liralik benzinle istedigi yere ulasamiyorsa, gene 100 lira harcar gerekirse toplu tasimayla gider ulasmak istedigi yere. Digerleri de parasiz kalinca hukumete aglar.

      Siz benim dediklerimi bosverin, aklinizi bulandirmayin. Nefret dolu hayatiniza devam edin.

      Sil
  43. Gözümdeki itibarınız tamamen bitti. Siz de faiz lobisinin adamı çıktınız.

    Elveda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faiz lobisi yoktur faiz fobisi vardır. Güle güle, yolunuz açık olsun.

      Sil
    2. Hoca Gercek lobisinden

      Sil
    3. Hocam soyadınızı gormeden yorum atıyolar gidene yol verinki gelenin önü açılsın:)))

      Sil
    4. adsız 20:56 Bak bakalım Osmanlıda durum neymiş http://www.altayli.net/sicak-para-osmanliya-da-dert-olmustu.html borç al, aldığın parayı değeri düşmüş para ile geri öde, oh ne ala.

      Bir noktayı unutmayalım; bu paranın değeri neden düşüyor? üretmiyorsun, başkasının parası ile sefa sürmeye kalkıyorsun elbet sonu hüsran olur.

      Sil
    5. Kim doğruyu söylese ya faiz lobisi ya hain böyle budalalar faiz sıfır olsun dendiginde faizin dusecegini sanıyor magfi bey gibi birine faiz lobisi diyebiliyor densiz

      Sil
  44. Hocam MB faiz kararı açıkladığı an USD/TRY kuruna bakıyordum saniyeler içinde 3.73'den 3.83'e fırladı. Bu saniyeler içinde spekülatörler kar realizasyonu mu gerçekleşti ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhtemeldir. Bu kadar karmaşık bir sistem yaratırsak sonuçlarına katlanmak zorundayız.

      Sil
  45. Hocam hayat nasıl gidiyor?

    YanıtlaSil
  46. Hocam MB para arzını daraltip, politika. Faizini indirirse ne olur?
    Böyle birşey mümkün mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ülkede enflasyon varsa MB para arzını daraltma yoluna gidebilir. Ama aynı anda faizi indirirse bu, ilk adımının etkisini yok eder. Yani bir şey yapmamış ama likidite sıkıntısı yaratmış olur.

      Sil
  47. Devlet mevduatı teşvik edecegı yerde cezalandırıyor. Dövizin önünü acıyor.Tasarruf yapma araba al bina al kredi ile borçlan diyor.Fonlama ile olmayanı satıyor. Yabancı bina almak için bile gelmiyor Özel sektörün döviz borcu sabitlendi(ÖZEL KURDAN). Adamın adı Hans ise vergi 0 Hasan ise %10-%15 Yinede Yabancı brezilya rusya hındistana gidiyor. Faizci degilim ama sonunda gelinecek nokta acı verecek.Allah sonumuzu hayır eylesin...

    YanıtlaSil
  48. Bir ekonomi gazetesi olarak bilinen "Dünya Gazetesi"nde yayınlanan anket sonucu.

    19 Ocak 2017

    "Türkiye'de Ekonomik Kriz Algısı":

    Muhafazakâr:
    Evet ekonomik kriz var = %72,1
    Hayır ekonomik kriz yok = %22,1
    Fikrim yok = %5,8

    Dindar:
    Evet ekonomik kriz var = %56,6
    Hayır ekonomik kriz yok = %39,9
    Fikrim yok = %4,5

    Cumhuriyetçi/Kemalist:
    Evet ekonomik kriz var = %90,4
    Hayır ekonomik kriz yok = %5,7
    Fikrim yok = %3,9

    Milliyetçi:
    Evet ekonomik kriz var = %65,8
    Hayır ekonomik kriz yok = %24,3
    Fikrim yok = %9,9

    Sosyal demokrat:
    Evet ekonomik kriz var = %81
    Hayır ekonomik kriz yok = %10,3
    Fikrim yok = %8,7

    Sosyalist:
    Evet ekonomik kriz var = %93,9
    Hayır ekonomik kriz yok = ---
    Fikrim yok = %6,1

    "Siyasi partiye göre, Türkiye'de ekonomik kriz":

    AKP:
    Evet ekonomik kriz var = %60,2
    Hayır ekonomik kriz yok = %33,6
    Fikrim yok = %6,2

    CHP:
    Evet ekonomik kriz var = %91,6
    Hayır ekonomik kriz yok = %6,1
    Fikrim yok = %2,3

    MHP:
    Evet ekonomik kriz var = %80,9
    Hayır ekonomik kriz yok = %16,4
    Fikrim yok = %2,7

    HDP:
    Evet ekonomik kriz var = %86,9
    Hayır ekonomik kriz yok = %4,9
    Fikrim yok = %8,2

    Araştırmayı yapan kurum: "Kadir Has Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi"

    http://www.dunya.com/kose-yazisi/halkin-yuzde-717si-ekonomik-kriz-var-diyor-hukumeti-basarili-bulanlar-ise-387/346318

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün secim olsa kime oy verirsiniz.?

      AKP : %51
      CHP : %25
      MHP : %12
      HDP : %9-10

      Arastirmayi yapan kisi. : Nacizane kendi fikrim.
      Kaynak : 15 yildir tecrübeyle sabittir
      sonuc : Her millet layik oldugu gibi yönetilir

      Sil
    2. Benimde naçizane tecrübem : Naçizane kendi fikrim
      AKP : %45
      CHP : %37
      MHP : % 3
      HDP : %15
      Ama haklısınız. Her millet layık olduğu gibi yönetilir.
      Hitler : 2 milyon sivilin yok olması umurumda değil. Herşeyi göze alarak bize yetki verdiler.

      Sil
  49. Şu faiz haram lafı hep dükkan komşumuz hacı Halil i hatırlatır bana. Düğüncü mağazası vardı Düğün yapacak köylüye hem faizsiz para hem de hasatta ödeme ev eşyası verirdi. Köylü mahsülü satıp parayı aldı mı gelirdi hacının yanına . Önce nakit verdiği parayı alırdı hacı harbiden 0 faizle. Sonra eşyaların borcu hesaplanırdı yalnız her şey asıl fiyatın ve vade farkının iki katı hesaplanırdı . Faizsiz helal kazancı çok severdi bizim hacı Halil. İtiraz eden olurdu bazen onlarında kafasına testiyi vururdu

    YanıtlaSil
  50. TCMB'NİN 24 OCAK'TAKİ FAİZ KARARINA, YURTDIŞINDAKİ BANKALARDAN BENZER AÇIKLAMALAR GELDİ: KISA ZAMAN SONRA, DOLAR, 4 TL'Yİ GÖRECEK...

    "1 Dolar = 4 TL" öngörüsünde bulunan bankalar:

    HSBC,
    Commerzbank,
    Morgan Stanley,
    Goldman Sachs,
    Nomura,
    Danske Bank.

    http://www.dunya.com/foto-galeri/ekonomi/kisa-zamanda-4-lirayi-gorebilir-galeri-347114

    YanıtlaSil
  51. Hocam MB koridor sistemini kullanmadan önce de gecelik borçlanma faizleri vardı.O zamanlar da MB gecelik borçlanmadan fon veriyormuydu sürekli yoksa nadir mi veriyordu?

    Bir de MB bu haftalık ve gecelik fonlamaların miktarını piyasadaki talebe göre mi veriyor yoksa kendisi piyasayı yönlendirmek amacıyla mı veriyor?

    YanıtlaSil
  52. Merkez bankasi ortalama en az 1.25 baz faizleri artirip. Sonraki aylar icin sikilastirmaya yani faizleri yukseltmeye gidecegini beyan etseydi piyasalr daha olumlu bir tepki verirdi.
    hele 7.25lik faizin ayni kalmasi akla zarar. Enflasyon beklentisinin yukseldigi bir ortamda

    YanıtlaSil
  53. Dolar 4 olur kisaca Dolar teror orgutu musluman kardeslerin isareti Rabia olur

    YanıtlaSil
  54. Hocam KHK ile dolar ve Euro belli bir kura sabitlenmiş.Alacağı ve borcu olanlar bu kura göre ödeme ve borç kapatılacakmış bu durum bizim için risk olmuyormu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son derecede yanlış bir uygulama. KİT'leri zarar ettirecekler.

      Sil
  55. yahu şu faizleri sıfıra indirin sorun kalmaz diyenler acaba ne kullanıyorsunuz bize de söyleyin.faziler 0'a insin bakalım dolar kalır mı ülkede? doları karaborsadan tefeciden 50-100 tl ye almaya başlarsınız.her şey basit sanıyorsunuz madem esnaf kardeşim sıkıntılısını o zaman neden her kar yağdığında ya da dolar arttığında mandalinaya,domatese yapıştırıyorsun zam mı? abi dolar uçtu diye bir de mazeret sürüyorsun hani nerede senin müslümanlığın?? he bir de o seçtirmeden verdiğin çarık çürük limonları saymıyorum bile ama ne olsa 5 vakit namaz kılıyorsun değil mi? neyse söylenecek çok şey var da hocama saygımdan yazamıyorum.

    YanıtlaSil
  56. Hocam Trumpin bir kismini da olsa ya iceride uretirsin ya da gumruk vergilerini artirarak senin urununu alirim demesi ve bunun uzerine basta otomobil firmalarinin ABDde yatirim planlarini ortaya koymasi ne tur bir sonuc dogurur sizce.

    Mesela Avrupali otomobil firmalari bir iki fabrika acarak bu gumruklerden kurtulma sansi yakalarken Ayni sekilde karsilik etkisi dogar mi Avruplalilarda cikip ABDli bir otomobil firmasina bizde de bir fabrika acarsan gumruk odemezsin der mi.

    Bu Trumpun korumacilik etkisi gumruk vergisi etki tepki baglaminda ulkeler arasimukabiliyeti ortaya cikariri mi diger ulkelerde urteim icin gumruk vergisi silahini kullanabilir mi

    Benim dusuncem su Trump iceride yatirim ortamini vergilerle iyilestirerek uretim arz icin uygun hale getiriyor. Buna mukabilde eger bizde de uretirsen diger yada benzer markanizin mamullerinede disaridan getirsen bile eski gumruk vergisini odersin. Yok bizde hic uretmeyip komple disaridan mal getiriyorsan yuksek gumruk odemeye hazir ol!
    Mesela diyelim ABDde her yil 100 adet akilli telefon tuketiliyor varsayalim. Bunlarin hepsi ABDye disaridan geliyor ithalat yani.
    Trump bu 100 adet akilli telefon ureticisine diyor en azindan bir fabrika ac bak yatirim ortammimiz iyi vergileri de dusurduk sizler icin 25 tane 10 tane artik 5 tane ne kadar uretebiliyorsan burda uret yatirimin fabrikan uretimin olsun istihdamin olsun sana gumruk eski tarifeden gecer. Yok acmazsan 100 tanesini de yine disaridan getirirsen sana yuksek gumruk.

    Genel olarak siz ne dusunuyorsunuz. Bundan kim kazancli cikar Ya da genel sorayim yasiniz el veriyor Yuksek Gumruk duvari ne tur ulkelerde fayda saglar zengin fakir az nufuslu cok nufuslu gelismis gelismemis bu ulkerden cesidinden hangisi iktisad bilimi acisindan yuksek gumruk vergisi uyguladigi zaman daha kazancli cikar bu konuyla ilgili bir bilgi var mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer dünya ile rekabet edecek üretimi olan bir ülkeyse gümrük duvarlarıyla bir süre sonra bu rekabeti sağlayabilir. Ama bu duvar işi sonsuza kadar sürmez. Sürerse yerli tüketici kazık yer.

      Sil
  57. Hocam elinize sağlık baştan sona katılıyorum. Uzun süredir mantık kavramından uzaktayız gibi geliyor. Bankacıyım, her ne kadar banka kaynakları çeşitlense de temel kaynak olan vadeli mevduat oranları %8-%11 de gezerken % 9,60- %10,56 ile konut kredisi veriyoruz. Üzülmekten başka elimizden birşey gelmiyor

    YanıtlaSil
  58. Değerli Hocam;Kadir Has Üniversitesi'nin"Türkiye Sosyal ve Siyasal Eğilimler Anketi-2016" dan mutlaka haberdarsınızdır.Ankete göre "Sizce Merkez Bankası yönetimi siyaset etkisinden bağımsız olmalı mı?” sorusuna ‘Evet’ diyenlerin oranı geçtiğimiz yıla göre yüzde 5 azalarak yüzde 62,4’e gerilemiş.Siz bu eğilimi neye bağlıyorsunuz?Eğilimin artacağını düşünür müsünüz?Sonuçları hakkında ileriye dönük çıkarımda bulunur musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toplum giderek her şeyi taraf tutma sistemine bağladığı için sağlıklı düşünme yeteneğini kaybetmeye başladı. Ben buna bağlıyorum.

      Sil
    2. En son ucuslarimdan bir tanesinde THY ucaginda kalkistan önce basimizin üstündeki ekranlarda Arapca yazilar ve bir erkek sesinden o yazilarin bir dua oldugu anlasilan hitap vardi. sonunda Türkce aciklamasinda bu duanin Peygamberimiz HZ Muhammedin "Sefer duasi"" oldugunu anladim. Adsiz 22:46 nin sorusuna cevaben yazmak istedim.. Hocam da demiski "Toplum saglikli düsünme yetenegini kaybetmeye basladi." Zaten istenen de bu degil mi.? düsünmeyen, sorgulamayan, degerlendirmeyen, tepki vermeyen bir toplum... Gelin en son noktada derler ki.? artik sen Dua da etme ben senin icin dua da ederim. koyarim kasedi ucaga okuturum imama duayi. Allah da seni korur. sen hic ugrasma. sen sadece bizim dediklerimizi yap gerisi Allahtan gelir. Yagmur mu yagmiyor.? Yagmur duasini ben okurum. Turist mi gelmiyor. Haydi Turist duasina.. Sakin haa sen düsünme, asla soru sorma. ben de buna bagliyorum Hocam.

      Sil
  59. Hocam iyigeceler,

    Dolar/TL hakkında ilk defa yılsonu tahmini yapmadınız ki bu şartlarda şapkadan tavşan çıkartmaktan farksız bir durum..
    Diğer tahminler ile ilgili beyanınızı hatırlamıyorum.Size 2 sualim var.

    1-)Bugün Merkez Bankası Başkanı olsanız ne yapardınız?Kamuoyuna vereceğiniz beyanatın muhtevasını kısaca anlatabilir misiniz?

    2-)ABD ve AB'de toparlanma eğilimi devam eder , sıkılaştırma politikaları akamete uğramazsa ve Türkiye'deki mevcut durumda bu istikamette giderse;
    2017 son ppk toplantısında faiz oranları hakkında tahmin yapar mısınız? 2.sorumda siz MB başkanı değilsiniz:) MB'nın rasyonel kararlar aldığını varsayarsak. Bu soruların cevabını çok merak ediyorum.
    Saygılar







    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1- Merkez Bankası Başkanı olmazdım. Daha önce çalışamayacağımı düşündüğüm bir siyasal yöneticiden bu teklifi aldığımda kabul etmemiştim. Aynı şey olurdu.
      2- Yapamam. Esasen ben MB'nin ne yapacağını tahmin etmiyorum, ne yapması gerektiğini söylüyorum.



      Sil
  60. Hocam merhaba,
    Yazılarınız için teşekürler. Öğrenmek istediğim bir şey var. Bankaların verebileceği kredi üst tavanı nedir?Zorunlu karşılık oranı %10 iken 100TL mevduatı olan banka teorik olarak 900TL kredi verebilir.Gerçekte durum nedir diye merak ediyorum açıkçası.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hesap doğru sistem böyle çalışır. Ekonomiye giriş kitaplarında kaydi para sistemi denilen bu sistem anlatılır. Ama bu teorik bir limittir. Mesela bizde mevduat kredi oranı % 117'dir.

      Sil
  61. KHK ile dovizin 3.53 sabitleniyor Baskanlik gecerse de KHK ile faizi dusurme imkani olursa ekonomi cok iyi olacak. KHK bir emir sonucta emirde demiri keser.Ilkokulda ogretmislerdi. Devletin eli gucludur Atamiz bizi goruyor devlet ne derse o olur demislerdi.KHK ile faiz karari doviz karari verilirse daha iyi olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KHK ile sabitlenen kur kamu kurumlarıyla iş yapan özel sektör kuruluşları için. Yani özel sektör kamu kuruluşlarından dövizle ithal edilen malı aldığında (petrol, doğal gaz, elektrik vb) 3,53 kur le ödeme yapacak. Bu durumda kamu kuruluşu zarar edecek. Onun zararını da biz vergi olarak ödeyeceğiz. Okuduğunuzu anlamaya çalışın. Anlayamıyorsanız benim Ekonomide Analiz kitabımı okuyun. Yararı olur.

      Sil
    2. Hocam ufak bir eksiğimiz var. "Borçlunun talebi üzerine 3,53tl den sabitlemek" diyor KHK'da. Türkçe meali: kur artarsa 3,53'den ödeyin yok olurda kur 3,53'ün altına inerse o günkü kurdan odeyin diyor devlet. Yani her halükarda devlet zarardan. Eklemek istedim.

      Sil
    3. KIK zarar ettigi zaman IMF mi karsiliyor zarari? Gene vergilerle karsilaniyor, sanki degisen bir sey var. KIK'e piyasadan doviz cekme, sonra millet bunu firsat bilip manipilasyon yapiyor, buna mahal verme deniyor.

      Ayrica bu yorumlari yazan kisi trol'luk ne tam bir ornegini gosteriyor, 'muhalif' cenap, cevap verildigi icin de basarili bir ornegini de gosterdigi soylenebilir. Biz de anlamsiz duzeltme yapmak zorunda kaliyoruz.

      Sil
  62. Hocam merhaba,
    Kitaplarınızı e-kitap olarak alabileceğimiz bir online satış mağazası var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki kitabımın (Light Günlük ve Anitta'nın Laneti'nin) e-kitap versiyonu var Remzi Kitabevinde. Ötekilerin yok.

      Sil
  63. Hocam merhaba;
    Konu ile alakası yok ama şunu merak ediyorum..Trump seçildiğinden beri birçok şirket Abd'ye milyarlarca dolarlık yatırım kararlarını açıkladılar..Bunların arasında otomotiv sektörü de var teknoloji de.Abd zaten kaya gazı teknolojisi sayesinde enerji ihraç etmeye başlamıştı.Sorum artık enerjiden sonra şimdi de imalat iharacatını mı başlayacak yani Abd üretim ekonomisi modeline mi geçiyor hocam?Eğer bu modele geçiyorsa ülkemize etkileri nasl olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ABD zaten bunları üretiyor ama dışarıda üretiyordu şimdi bunları içeriye taşıyacak. Ya da öyle yapması bekleniyor. Bunun bize bir etkisi olmaz ama uzakdoğuya ciddi etkisi olabilir.

      Sil
  64. Hocam Merhaba,

    MB'nın hareketlerinin çok büyük ihtimalle siyasi olduğunu düşünüyorum. Ancak aklımda farklı bir teori daha var. Sürekli döviz borcu yüksek olan firmaların riski ve döviz artışının enflasyonist baskısından bahsediliyor. Ancak bankaların uzun süredir TL bazında batık kredileri yeni krediler ile çevirdiğine dair bir söylem var. Acaba bu batık krediler herkesin tahmininden yüksek olabilir mi ? Çünkü anladığım kadarı ile bunu takip edebilen bir endeks yok, yani şu anki kredilerin %30 u batık olsa yenilendiği sürece bilmemize imkan yok gibi. Batık krediyi yeni kredi ile kapatmak için firmaların en azından yeni kredinin taksitini ödeyecek kadar iyi durumda olması lazım. Eğer bunu yapamazlarsa önce firmalar batar sonra bankalar zor duruma düşer. Acaba batık kredilerin çevrilebileceği ve ödenebileceği maksimum faiz seviyesine tehlikeli biçimde yakın olabilir miyiz ? MB bu yüzden bu kadar çekingen olabilir mi ?

    Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuru denetleyemezse de aynı sonuç çıkmaz mı?

      Sil
  65. hocam öncelikle ekonominin E'sinden anlamam.
    teorik bir önerim var, %99 saçmadır ama sadece sonucunu merak ediyorum.

    şöyle bir uygulama yapılsa sonu ne olur ?
    devlet bankalardaki tüm döviz mevduatlarına el koysa ve ülke içinde fiziki döviz bulundurmayı yasaklasa. yurtdışına ödeme yapacak firmalar döviz faturasını ve yurtdışı firmanın banka hesap bilgisini verecek ve dolar doğrudan yabancı firmanın hesabına gidecek. ihracatcinin getirdiği dolarda banka hesabında tutulacak. böylece ithalat/ihracat yapanların dolar akışına müdahele edilmeyecek. sadece para kazanmak için dolar alım satımı yapan vatandaşların bunu yapması engellenecek. hatta fanteziyi genişletelim, fiziki altın alım satımıda aynı şekilde yasaklansın. vatandaş altın döviz gibi simgelerle değil, fiziki gerçek üretim, ticaret yaparak para kazanmak zorunda kalsın. türkiyede çoook önceleri bu tarz bir sistem uygulanmışmıydı ? babamlar anlatır üstünde döviz bulunan hapse atılıyormuş falan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dediğiniz sistem değil soygun olur. Bugün döviz mevduatına el koyan devlet yarın TL mevduatına öbür gün otomobillere de el koyar.
      Eski dünya içine kapalı bir dünyaydı. Devlet varlık vergisi uygulamıştı. Bunun yarattığı utanç hala devam eder.

      Sil
    2. bu dediğiniz sistem 1980 öncesinde zaten uygulanıyordu, sonuçlarını inceleyebilirsiniz. tüp kuyruğu, memleketin 70 cente muhtaç hale düşmesi v.b.

      Sil
  66. Hocam twitterda facebookda gördüğümüz hükumet propagandası yapan,muhaliflere saldıran maaşlı troller buraya da bulaşmaya başladı...
    Onların çoğunun para için bu işi yaptığının sizin kızdırmaya çalıştıklarının lütfen daima farkında olun.
    Siz ne muhalifsiniz ne yandaş.Tam da olmanız gerektiği gibi.Onların saldırması için tarafsızlığınız bile yetiyor.
    Bilin ki sessiz sedasız yazılarınızı okuyup yorum bırakmayan,sizin bilginizden faydalanan ve en önemlisi sizi seven büyük bir kitle var.
    İyi ki varsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Biliyorum merak etmeyin.

      Sil
    2. Sayın Hocam, ben de aynı şeyi yazacaktım baktım arkadaş benden önce yazmış. Bunları kaale alıp cevap vermeniz işlerine geliyor. Ahmağa verilecek en güzel cevap susmaktır demiş eskiler.
      Mutlu günler

      Sil
  67. hocam dövizin değeri gibi konularda neden tahmin yapmadığınızı açabilirmisiniz ?
    sade vatandaş tahmin yapacak teknik bilgiye sahip değil, teknik bilgiye sahip insanlarda ya yalan söylüyor yada siyasi atmosferden dolayı gerçekleri söylemeye çekiniyor, yada doğru söylüyor olsa bile sizin kadar güven vermiyor.

    istanbulda büyük deprem olacağını 2 ay öncesinden tahmin eden bilim adamının, "çok kötü şeyler olacağından, tam deprem tarihini tespit ettik ama açıklamıyoruz" demesi gibi birşey algılıyorum ben siz susunca (örnek çok abartı oldu tabiki ama ne kast ettiğim anlaşılmıştır).

    aşağıdaki sebeplerden hangisi etken ?

    1) tahmin yapılamıyor, tahmin yaparsam ve tutmazsa bir sürü insan maddi kayba uğrayabilir, insanlara para kaybettirmek istemiyorum.

    2) olumsuz tahmin yaparsam hükümet karşıtı beyanat gibi algılanıp, hukuki açıdan başım belaya girebilir.

    3) olumsuz tahmin yaparsam, insanlar ona göre pozisyon alacağından olumsuzluk dahada artar yada gerçekleşmesi hızlanır (burdan sadece işi bilenler az kaybetsin, cahiller fazla kaybetsin sonucu çıkıyor gibi)

    4) sürpriz ata 10-15 milyon dolar oynadım, başkalarıda oynarsa kazancım düşer :)

    5) bedava danışmanlık hizmeti vermiyorum. (saygı duyarım ama bu kadar profosyonel yaklaşsanız faizi sıfırlansın diyen kişiye cevap vermekle zaman kaybetmezsiniz)

    6) diğer.

    valla IBAN numaranızı verseniz, herkes 3-5 göndersin, 30.000 tl toplanınca tahminlerimi açıklayacam deseniz bence toplanır 30.000 tl. tabi bu işin ederi 30 mudur 100 müdür hiç bilmediğim alan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben aslında tahmin yaptım. 2008 yılında da yapmıştım. Ama tahminlerim bana o yıl kriz olacağını göstermişti. Bunu açıklamak istemedim. 2017 tahminlerim de çok olumsuz görünüyor ve açıklamak istemiyorum. Bunun tek nedeni bu.

      Sil
    2. Hocam peki yaptığınız tahmin ne kadar kotu? 2008, 2001, 1994, hangisine daha yakın bir kriz olacak 2017?

      Sil
    3. 30.000'in lafı mı olur? Kim tenezzül eder otuzbin liraya..Eski abd başkanları konferans başına 200.000 dolar alıyor

      Sil
  68. selam hocam,
    sitenizdeki ekonomi sözlüğünden öğrendiğim bilgi üzerine birşey soracaktım.

    1944'de 'Bretton Woods Sistemi' ile altın karşılığında basılan tek para birimi olan dolara bağlı olarak yönlendirilmesine karar verilmiş. ama 1971'de ABD altın karşılığında para basmayı bırakmış.

    sorum = 1971'de gezegende bir Allah'ın kulu ABD'ye
    "altın karşılığında para basmıyorsan bizde uluslararası ödemelerde dolar değil altın kullanıcaz" dememişmi ?
    nasıl dolar hakimiyeti devam edebilmiş 1971'den sonra ? bizi falan geç tabide bunun çini var, rusyası var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uluslararası ödemelerde altın kullanmakla dolar kullanmak arasında ne fark olabilir? Altını herkes yeterince üretemediğine göre değişen bir şey olabilir mi? Değişen tek şey dolar yerine altın koymuş olmamız olur onun da taşınması dolar kadar kolay değil.

      Sil
    2. Pratik fark su. Mesela dolari bankada sakladiginizda (ABD) enflasyon oraninda deger kaybeder. Altini kasaniza koydugunuzda deger kaybetmez. Yani 50 sene once kazandiginiz altini, bugunki ticaretinizde kullanabilirsiniz. 50 sene once kazandiginiz dolari, ancak Fed'e geri bankalar araciligiyla verip faiz talep ederek degerini koruyabilirsiniz, o da ABD enflasyonuna gore degeri, dunya enflasyonuna gore degil.

      Siyasal olarak da 'exorbitant privilege' diye gecen, aslinda rakibiniz olan bir ulkeye yani ABD'ye finansal guc ve fayda saglamis olursunuz. Piyasalari, ve dunya ticaretini kontrol etmesini saglarsiniz.

      Sil
  69. Sevgili hocam,
    1) TCMBnin haftalık (politika) faizi yerine kısa vâdeli araçları kullanması bir ihtiyat mı. MBnin, borçların geri dönmeyeceği gibi bir endişesi olabilir mi?
    2) Politika faizi ile: hem enflasyon hem de yabancı para girişinin etkisiyle döviz arzını arttırıp kur üzerinde olumlu etki yapabilecekken neden salt tl kısarak doviz talebini etkilemeye yönelik kısa vâdeli araç kullanıyor ?
    3)Bugün neredeyse bütün gazetelerin, sürmanşetten Başbakan'ın yatırım haberini vermesi panik butonuna basıldığının bir göstergesi mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1- Haftalık faiz de kısa vadelidir. MB'nin böyle bir endişesi olduğunu sanmam.
      2- Çünkü politika faizi bir anlamda politikacı faizi oldu. Herkese onu gösterip faiz artmadı mesajı vermeye çalışıyor.
      3- Olabilir

      Sil
  70. Hocam iyi günler,
    MB'nın yaklaşımını şöyle özetlersek aslında kendi içinde tutarlı olduklarını söyleyebiliriz sanırım:
    - TL'nin, fazla değerlenmiş Dolar endeksi (ki bunun aşağı geleceğini düşünüyorlar, kendisi MBcı değil ama CB danışmanı, Cemil Ertem'in yazılarından anlıyorum) ve TL'ye yapılan spekülatif ataktan dolayı değer kaybettiğini düşünüyorlar.
    - Dolayısı ile dolar endeksi nedeniyle geçici, spekülatif atak nedeniyle de geçici ama olağanüstü bir tedbir alınmasını uygun görüyorlar.
    - Bu nedenle geçici ve olağanüstü bir yöntem olarak geç likidite penceresini (GLP) kullanıp faizde kalıcı yüksek bir artışı istemiyorlar (bir miktar faiz artışı olacak ama yüksek olmayacak, istenen bu).
    - Ortalama faiz (OF) 9,11 civarına gelmişken (ki bunun içinde GLP kullanımı var, bunun olağanüstü bir durum olduğunu biliyor ve kaldırmak istiyorlar) şimdi gecelik faizi (GF) 9,25 yaparak artık olağanüstü GLP uygulamasına gerek kalmayacağını, politika faizini (PF) sabit tutarak da yukarıda saydığım TL'ye değer kaybettiren iki durum ortadan kalkınca ya da hafifleyince PF'ni daha çok, GF'i daha az kullanarak OF'i 8'e doğru çekebileceklerini, yani normalleşmeyi anlatmak istiyorlar.
    Böyle bakınca MB'nı tutarlı görüyorum.

    Asıl mesele TL'nin değer kaybının sadece spekülatif atak ve dolar endeksini artışı kaynaklı olup olmadığı bence. Bu iki neden geçerli olabilir. Ancak eğer değer kaybının bir diğer ve daha önemli nedeni ülke yönetiminin yanlış ve riski işleri ise bunlar düzelmeden TL'nin değer kaybına MB, sizin önerdiğiniz faiz uygulamasını yapsa dahi çare olamayacaktır. Bu seçenek geçerli ise zaten konunun çözümü MB faiz uygulamasının ötesinde demektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakış açınızı kısıtlarsanız her şey tutarlı görünür. Mesela bir kuyunun içinde göğe baktığınızda tesadüfen oraya denk gelmiş bir bulut varsa havanın yağmura gittiğini düşünebilirsiniz. Ama kuyudan çıkıp da sadece tek bir bulutun orada olduğunu görürseniz düşünceniz değişir.
      Burada da aynı şey geçerli. Yanlış bir faiz politikası izleyip kur yükseldiğinde bunu spekülatif atağa bağlarsanız bu tutarlı görünür. Ama eğer izlediğiniz yanlış politikanın bu atağın yaratıcısı olup olmadığı sorusunu kendinize sorar da yanıt ararsanız durum değişebilir.

      Sil
  71. Hocam yazı için çok teşekkürler. Ben faiz üzerinden bu kadar polemik yaratılarak Merkez Bankası üzerinde baskı uygulanmasını anlamıyorum. Hükümet 15 yıldır bu ülkeyi yönetiyor, 2002-2007 arasında kur ve faiz düşerken herşey iyiyken bunların hepsini Hükümet yaptı ve başardı deyip, sonrasındaki kötü performans ise dış güçlerin birazının FETÖ'nün, birazının merkez bankasının ve diğer dış güçlerin eseriymiş gibi bir algı yaratılması çok mantıksız. Kurun dengeli olması, faizin düşük olması tabiki hem tüketici hem de yatırımcı tarafından istenir, ama bunun tek yöntemi faiz midir? Sen hükümet olarak ülkeyi güvenli bir yer haline getirirsen, hukuk sistemin doğru düzgün işlerse, yerli ve yabancı yatırımcıya güven ve öngörülebilirlik sağlarsan, herkes hesabını kitabını bilir, yatırım da tüketim de artar, faiz de kur da düşer zaman içerisinde. Ülkede son 10 yılda hangi yapısal reform yapıldı? Ben hatırlamıyorum. Merkez bankasının kararı da çok kısa vadeli bir karar, asla ekonominin genel durumuna etki edecek bir karar değil, bunu yapacak olan çoğu kişinin ismini bile bilmediği bir başkan tarafından yönetilen Merkez Bankası değil zaten, ekonomiyi yönetenler.

    Saygılar
    Taner Bilgin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler saptamalarınızı paylaştığınız için. Doğru analizler.

      Sil
  72. Yazının sonunda sorduğunuz sorunun cevabını geçenlerde Başbakan verdi: "MB bizim işimize karışmasın biz de onunkine karışmayalım." Bu durum biraz da TÜİK'in devamli rakamlarla oynayıp ülke ekonomisini iyi gösterme çabasına benziyor. Önümüzde önemli bir referandum var ve "hükümet tükürdüģünü yaladı" densin istenmiyor.

    YanıtlaSil
  73. Hocam yukarıda bir esnaf arkadaş faizleri sıfıra indirin demiş. Biz 0a indirsek bu enflasyonu uçurur. Peki bu durum herkesi kötü etkilerken esnafı da kötü etkiler mi? 0 faizden kredi çekiyor, enflasyon fırladığı için oradan iyi kazanç sağlıyor. Onun yararına mı?

    YanıtlaSil
  74. Ameriga bizi gısganıyor lanet olası dış mihraklar!

    YanıtlaSil
  75. Hocam
    Aşağıdaki konuyu anlamadım.Yardım eder misiniz?
    Merkez Bankası Geç Likitide Borç Alma "SIFIR" Olması.Bu saatten sonra gelen paraya FAİZ ödemem demek midir? Bu durumda Bankalar BORÇ VERİR mi Neden?

    YanıtlaSil
  76. Mahfi bey, yazdıklarınızdan istifade ediyorum, size bu konuda teşekkür ederim. Özellikle üslubunuz için teşekkür ederim. Burada bazı arkadaşların bir şey açıklarken ki ukala üslubuna rağmen sizin üslubunuzu bozmamanız da takdire değer. Arkadaşlar bu sayfayı takip eden kişiler en azından belli bir bilgi birikimine sahip -öyle olduğunu umuyorum diyeyim- ukalaca ifadeler, küçük görmeler, bilgisizmiş gibi davranmalar, hele mahfi Bey'e karşı -bazen- kullanılan üslup ki bu da zannımca aşırı taraftarlık veya bir düşünceye intisaptan kaynaklanıyor ,doğru değil. Bilgi paylaşımı çok önemli bu şekilde yazanlarda ciddi istifade ediyoruz ve kendilerine teşekkür ederim. Ama ukala ifadeler ve üstten bakar gibi yazılar bu tür yorum yapanları küçültür ve benim nazarında bu konuları öğrenmeye yeni başlamış ergen tavırlardır.

    YanıtlaSil
  77. Hocam, 2(+1) sorum olacak.
    1-MB kararları siyasi baskı altında olduğuna göre başkanının istifa etmesi ve bu yanlış ve felaket sonuçları olabilecek kararlara ortak olmaması bizi bir çözüme götürebilir mi? Gelen gideni aratır derler. Belki kendisi de bundan endişelenerek en azından böyle birinin önünü açmak istemediği için istifa etmiyordur.
    2-MB ülkenin ileriye dönük bir projeksiyonunu elbette herkezden çok daha iyi görüyordur. Elindeki imkan ve datalar hiç kimsede yok. Muhtemelen bir sürü senaryoyu 3-6-12 ay sonrasında ülkeyi nereye götüreceğini öngören grafikler ve raporlarda hazırlıyorlardır. (Dağıtmıyor olabilirler) Bu varsayımla MB referandum sonucuna göre elindeki asıl kuvvetli gücü kullanmak üzere şu an ölü taklidi yapıyor olabilir mi?
    3- Biraz daha önemsiz soru yurt dışında ve içerde yukarda bahse konu olan senaryoları çalışıp hazırlayan ve yayınlayan ve rahat anlaşılabilinir şekilde yazan ciddi sivil toplum örgütleri var mı? Takip edip fikir alabilir miyiz? Saygılar

    YanıtlaSil
  78. Günler geçtikçe içinde olduğumuz genel durumun tanımını yapmak için okuma gerçekleştirdikçe kullabileceğim tanım öbekleri artıyor; "denialist science", "pseudoscience", "pathological science", "anti-intellectualism"....

    İçinde bulunulan duruma örnek verilmek istenirse; Sovyetler biyolojisini mahveden Trofim Lysenko güzel bir örnek olacaktır. Bilimi politize etmek üzere sanrısal gerçekler yaratmanın sadece kısa vadeli değil uzun vadeli travmatik etkilerinin olduğu, toplumları ve sistemleri yıkıma götürdüğü tecrübe edilmiştir.

    Umutsuzum çünkü yaşanan hoşumuza gitmeyen olaylar büyüdükçe, tadımızı kaçıran sonuçların ağırlığı arttıkça ardından yapılan nedenlemelerin, çıkarsamaların bir o kadar gerçeklikten uzaklaştığını görüyorum. Bu durumun uzun vadeli etkisinin çok ağır yaşanacağını Lysenko örneğindeki gibi görmekten de ayrıca korkuyorum.

    En kısa zamanda gerçekler ile objektif bir şekilde yüzleşebilen bir toplumda yaşamayı diliyorum.

    YanıtlaSil
  79. hocam merhaba sizce ileride bankalar borç vermeye bir limit getirir mi ?

    YanıtlaSil
  80. Merkez Bankası Başkanlığı teklifini hangi siyasetçiden aldınız?

    YanıtlaSil
  81. Sn. Eğilmez para politikasındaki geç, tepkisel, muğlak bir politikanın yansıttığı bir süreçte yazdığınız yazılar, kendiliğinden bir yazı dizisi haline geldi. Ne yazık ki son yazınız para politikası ile ilgili son yazınız da olamayacak. TCMB'nin Ekim 2016-Ocak 2017 arasındaki dönem ile ilgili bir öz eleştiri yapması gerekirse bugüne kadar aldığı önlemleri toparlayarak iki seferde EKim-Kasım 2016 döneminde alsa idi, kur sepeti artışının derecesi, özel sektör bilançolarını bozma etkisi, maliyet enflasyonuna etkisi ve üretim, tüketim ve yatırım noktasında yarattığı belirsizlik bu kadar olmayacaktı. Şu an hem faizler her piyasada yükseldi, üretim/yatırım/tüketim kötü etkilendi ve özel sektör kötü bir darbe aldı. TCMB ordusunu her yenilgiden sonra parça parça süren, zafer kazanmayı umut etmeyen bir mareşal gibi davranıyor. Halbuki 2017 yılının asıl riskleri Dünya ve Türkiye Ekonomisinin önünde. TCMB mükemmel bir para politikası ile, ekonomi yönetiminin diğer aktörlerine önlemler için zaman kazandırmış, alan yaratmış olmalıydı. Şu ortamda bunlar artık pratikliğini kaybetmiş fikirler olarak görünebilir ancak doğru yöntemleri öğrenilmiş bir çaresizlik ile unutmamalıyız düşüncesindeyim.

    YanıtlaSil
  82. valla hocam ekonomi iyi gitmiyor diyorsunuz ama, herkesin bir arabası ve herhesn bir evi var. sürekli geziyoruz dışarlarda lokantalar dolup taşıyor. yollar cok güzel hastaneler eskiye göre güzel. insanlar bunlara bakıyor hocam... halk iktisatçı değil ki sizin gibi irdelesin. göz neyi görüyorsa ona inanıyorlar. herkeste telefon herkesde televizyon... evet taksştel veya kredi ile alıyorlar ve ödüyorlar. he tabi ödeyemeyenler vardır... ama bir şekilde ödeniyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?