Uluslararası Yatırım Pozisyonu

Uluslararası yatırım pozisyonu, bir ülkedeki yerleşik kişilerin yurt dışında yerleşik kişilerden olan finansal alacakları ve ekonomide altın ve döviz şeklinde tutulan rezerv varlıklar ile ülkede yerleşik kişilerin yurt dışında yerleşik kişilere olan finansal yükümlülükleri arasındaki ilişkiyi belli bir tarihteki stok değerleri itibariyle gösterir. Varlıklarla yükümlülükler arasındaki fark bize uluslararası net yatırım pozisyonunu verir. Bu pozisyon eksi işaret taşıyorsa açık, artı işaret taşıyorsa fazla var demektir. Uluslararası net yatırım pozisyonu açık veriyorsa bu yükümlülüklerin varlıklardan fazla olduğu anlamına gelir.

Uluslararası yatırım pozisyonu tıpkı bir bilanço gibi iki taraflı bir tablo biçiminde düzenlenir. Tablonun bir tarafında varlıklar diğer tarafında yükümlülükler yer alır.

Bu tabloyu denklemlerle ifade edebiliriz:

Uluslararası Net Yatırım Pozisyonu = Varlıklar – Yükümlülükler

Varlıklar = Doğrudan Yatırımlar + Portföy Yatırımları + Diğer Yatırımlar + Rezerv Varlıklar

Yükümlülükler = Doğrudan Yatırımlar + Portföy Yatırımları + Diğer Yatırımlar

Burada geçen deyimlerin tanımlarını da şöylece verebiliriz:

Doğrudan yatırım; yatırımcının yerleşik olduğu ekonomi dışındaki bir ekonomide bir işletmenin yönetimini kontrol ettiği veya yönetiminde söz sahibi olduğu uzun vadeli bir yatırım şeklidir. Doğrudan yatırımda, yatırımcının işletmenin sermayesinde % 10 ya da daha fazla paya sahip olması veya yönetimde söz sahibi olması asıldır.  

Portföy yatırımları; hisse senedi ve borç senetlerine yapılan yatırımları içerir. Doğrudan yatırımların aksine, hisse senedine toplam olarak yüzde 10’un altında yaptığı yatırımla yatırımcı, bu senetleri ihraç eden kuruluşun yönetiminde etkin pozisyonda değildir.

Diğer yatırımlar; doğrudan yatırımlar, portföy yatırımları ve rezerv varlıklar dışında kalan, mevduat, krediler ve ticari krediler gibi diğer varlık ve yükümlülüklerden oluşur.
Rezerv varlıklar; para ve kur politikalarını desteklemek, piyasalara güven vermek, devletin döviz cinsi üzerinden iç ve dış borç servisini gerçekleştirmek, dışsal şoklara karşı gerekli döviz likiditesini bulundurmak gibi amaçlara yönelik olarak parasal otorite tarafından kontrol edilen kullanıma hazır dış varlıklardır.

Uluslararası Net Yatırım Pozisyonu verilerine Merkez Bankasının sitesinden ulaşılabilir. Eldeki son veriler 2016 yılının 3’üncü çeyreği itibariyle olan durumu gösteriyor. Bu tablodaki sayılar özetle şöyledir:

Varlıklar
Milyon USD
Doğrudan Yatırımlar
37.386
Portföy Yatırımları
1.547
Diğer Yatırımlar
64.550
Rezerv Varlıklar
117.847
Yükümlülükler
Milyon USD
Doğrudan Yatırımlar
147.183
Portföy Yatırımları
156.071
Diğer Yatırımlar
307.646

Şimdi bu verileri yukarıdaki denklemlerde yerlerine yerleştirelim:

Varlıklar = 37.386 + 1.547 + 64.550 + 117.847 = 221.330

Yükümlülükler = 147.183 + 156.071 + 307.646 = 610.900

Uluslararası Net Yatırım Pozisyonu = 221.330 – 610.900 = -389.570

Buna göre Türkiye'nin, 2016 yılının 3’üncü çeyreğinde 389,6 milyar Dolar net uluslararası yatırım pozisyonu açığı bulunmaktadır.  

Yorumlar

  1. Emeğinize sağlık hocam.

    YanıtlaSil
  2. Üstad blogda iletişim bilgisi olmadığı için buradan yazıyorum. Üstad sayıştay klasik sınavına gireceğim. Eğer sizin içinde uygunsa, deneyimlerinize dayanarak birkaç tane klasik sınavda çıkabilecek olan kompozisyon konusu söyleyebilir misiniz? Saygılar. Esen kalınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son günlerin konularına bakın ve onlar üzerine kendi kompozisyonlarınızı yazarak hazırlanın. Bu konular için son bir ayda bu blogda yazılan yazıları okuyun ve onları kendi cümleleriniz ve mantığınızla yazmayı deneyin.

      Sil
  3. Hocam yazınız gene verilere dayalı teşekkürler.

    Hane halkının dönemsel döviz pozisyonunu analiz etmek istersek, gerekli verilere nereden ulaşabiliriz. Bu konuda güncel bir yazı, makale vs mevcut mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      Ne yazık ki hane halkının durumu hakkında elde bu kadar ayrıntılı veri yok.

      Sil
  4. türkiyenin bu 389,6 milyarlık pozisyon açığını kapatmak için politika önerisi nedir? Ve yıllar itibariyle değişim grafiği yapabilir misiniz hocam?

    YanıtlaSil
  5. Sayın Hocam, Altın Üzerine Akıl Yürütmeler yazınızın altına yazacaktım ama belki görmezsiniz diye bu başlığın altına yazayım dedim. Aynı husus bir Avrupalı yada Japon içinde geçerlimidir? bir Japon yada Avrupalı altın almak için euro yada yenini bozdurup dolar alıp ordan mı altına geçmektedir. yoksa kendi para birimi major oldugu için direkt kendi para birimi ile altın alabilmektemidir? Özetle öğrenmek istediğim ECB ve BOJ parasal genişlemeyi bitirdiği zaman, FED dalgası gibi altın ons fiyatında düşüş mü olacaktır yada fiyata etkisi olmayacakmıdır? Teşekkürler iyi günler hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben böyle bir şey olduğunu duymadım. Yani buna benzer bir kampanya başka ülkelerde yürütüldü mü bilmiyorum.
      Fed'in faiz artırımından çok ne diyeceği geleceğe ilişkin ne mesaj vereceği önemli. Altın fiyatını da bu açıklama etkileyebilir.

      Sil
  6. Yani TL olarak?

    YanıtlaSil
  7. hocam dolar bir günde 3,54 ten 3,41 e ne oldu da düştü. halkın dolar satmazı ne kadar etkiledi sizce.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haftalık menkul kıymet istatistikleri TCMB'nin sitesinde var. En iyi gösterge o. Mevduatların miktarına da bakılabilir.

      Sil
    2. Mahfi Hoca ayrıca bir açıklama yapar fakat ben şu haberlerin bireysel satışlardan daha etkili olduğunu düşünüyorum:

      http://www.diken.com.tr/kamuda-pesi-sira-dolar-hamleleri-uc-ayri-kurum-lira-dedi/

      Sil
    3. İnsanlar dolar satıp altın alıyorsalar, dolar düşerken altın nasıl oluyor da yükselmiyor?

      Sil
    4. Evet asıl olarak kamu kurumlarının dolar satışı etkili oluyor. Öte yandan USD endeksi de 101,80 den 100'e kadar geriledi.

      Sil
  8. Hocam çok güzel bir yazı emeğinize sağlık. Hocam cumhurbaşkanının yaptığı çağrılardan sonra dolar 3,41e kadar düştü. Hocam benim sorum dolardaki bu düşüş devam eder mi? ne zamana kadar devam eder?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. C.başkanının açıklamaları düşürmedi. Dikkat ederseniz CB bir hafta boyunca bu çağrıyı yaptı birşey olmadı M.Çetinkayanın açıklamaları sonucu düştü ayrıca dolar endeksindeki düşüş de buna eşlik etti.
      Ben 3,35in altına düşeceğini düşünmüyorum ama fazla da yükselmez siyasi olarak çok büyük bir olay olmazsa.

      Sil
    2. Benim yılbaşındaki yıl sonu kur tahminim 3,30 idi. Bunu değiştirmedim.

      Sil
  9. Hocam dolar kurunun artmasına sebeb olan kalem hangisi?
    Yani hangi kalemlere bakarak kurun yukselecegini anliyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. google'da dxy yazın karşınıza çıkacak sitelerden birine girin ve USD Endeksine bakın. Endeks yükselişteyse Dolar/TL kuru artar, düşüşteyse Dolar/TL kuru düşer.

      Sil
  10. Hocam bizim ekonomimiz için olumlu olan hiç mi ekonomik veri yok cidden ya enflasyon,işsizlik,cari açık hepsi bizde. Bu yolun son durağı neresi hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülkelerin son durağı olmaz. İyi duraklar ve kötü duraklar olur.

      Sil
  11. Herkes dolar bozdurup dekontunu koyuyor sizde koyacak mısınız Mahfi Hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her satılan Doların bir de alıcısı vardır.

      Sil
    2. ama hocam alıcı ya banka ya da döviz büroları.sonuçta 262 mmilyon dolar satılmış evet alıcı da var. ama dolar düştü böylece. nerde yanlışım

      Sil
    3. Dolar bozduranlar dolar düşünce yine alabilirler. Dekont koymak gereksiz. Doların uzun vadede yükseleceği beklentisi olduğundan dolar düştükçe alıcılar çoğalır.

      Sil
  12. Merhaba Mahfi bey,

    Ülkemizde yatırım yapan PE'leri (private equity) hangi kategoride değerlendirmek gerekir? portföy yatırımı gibi değerlendirmemek gerekebilir belki ama tam olarak doğrudan yatırım gibi de göremiyorum.. sonuçta bu firmalar yükselişte olan firmaları, 5-6 sene sonra büyütüp satmak gayesiyle satın alıyorlar.. genel olarak PE'ler hakkındaki görüşlerinizi de paylaşırsanız sevinirim..
    saygılarımla

    YanıtlaSil
  13. Onceki yazilarinizda sordugum Tayland Baht'i ya da Kambocya Riel'i gibi para birimlerinin bile TL'ye karsi deger kazanmasini acikliyor sanirim bu durum. Degerli paylasimlariniz icin cok tesekkurler.

    Benim anladigim Titanic gibi buz dagina hizla yol aliyoruz ve kaptan elinden geleni yapmis, umitsizlikle olacaklari bekliyor. Tek tesellim batarken en azindan keman dinliyor olacagiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Titanik'ten farklı olarak bizim geçmişte benzer kazalarımız da oldu. Yani deneyimimiz de var. Ama yine işe yaramıyor.

      Sil
  14. Hocam teşekkürler değerli yazınız için. Günümüzde planlı ekonominin uygulanabilirliği ile ilgili bir yazı paylaşabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  15. Hocam,
    Türkiye bence bir şekilde 13 milyon emeklisi, 2 milyon dul, gazi..vs. emeklisi ile, 3-5 milyon öğrenci bursu olması nedeni ile sürekli bir tüketim ülkesi. 20 milyon kişi çalışmasa da tüketiyor.
    Bir de 25-30 milyon az çok para kazanan insan va. Yani 50 milyon kişi bir şekilde gelire sahip.
    Araba, Çimento, demir, tekstil ürünleri, elektrik malzemeleri, plastik malzemeler.vs. çoğu şey artık, robotlar tarafından üretiliyor. Bunlarda ucuza ürün üretmeye devam edecektir.Ekonomi daralırsa, ucuza satacaklardır. Dolar bazında azalsa da, parça bazında azalma olmayacağını düşünüyorum, tüketimde.

    Buna bakınca, Türkiyeye birşey olmaz diye düşünüyorum.

    Ama, ekonomi sıkıntıya girer mi? Girebilir, girerse ne olur, birşey olmaz, Devlet borçlanır daha fazla harcanır. Siyasiler değişebilir.

    Ama Türkiyeye uzun vadede birşey olmaz, zaten herkesin evi var, para harcamayı da sevmeyen toplumuz, evde dizi izleyip, araba alıp, facebook da gezerek, çay içerek hayattan zevk alan insanlardan bahsediyoruz.

    Bence Türkiye 15-20 sene böyle sorunsuz gider.

    Demokrasi de, kendi kendine gelir.
    A) Biraz işssizlik anında hükümet değiştirir.
    B) Suriyede beşar esad kazandı..vs. orada da çözüm geldi.
    C) Kürtler de artık yapıcı, üretici ekonomi tabanlı siyasete döneceklerdir.
    D) İslamcılar da artık, teknoloji üretmeye odaklanacaklardır. Teknoloji veya herhangi birşey ürettikleri anda artık radikalleşmeyeceklerdir.
    E) Yurtdışına kaçan beyaz Türkler de ülkeye döviz..vs. getirmeye devam edeceklerdir. Turizmle...vs ne ile olursa olsun. Belki yurtdışına yatırım yapıp,bilgi düzeyleri artacaklardır.

    Petrol fiyatları artacak, ihracat artar arap ülkelerine ve Rusya, Afrika ülkelerine daha fazla ürün satmaya devam ederiz, Rakibimiz italyanlar, İtalya batıyor zaten.

    Ben uzun vadede çok pozitifim :)

    Ama hükümetin artık değişmesi gerektiğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence iyimserliği biraz abartmışsınız;
      A) İşsizlik anında normal ülkelerde hükümet değişir ama bizim ülkemizde sadece AKP'nin oyu azalır, oy veren değişmedikçe bu zihniyet başta kalmağa devam eder..
      B) Beşar Esad'ın kazanıyor olması oralara huzur gelecek anlamını taşımıyor.. Ortada Suriye diye bir devlet kalmadı..
      C) Kürtlerle ilgili hiç bir sorun uzlaşı ile çözülmedi ki, neden öngördüğünüz ekonomi tabanlı siyasete dönsünler.. bence daha da radikalleşip dönecekler..
      D) Keşke teknoloji üretmek söylediğiniz kadar kolay olsaydı.. İnsanlık yararına birşey üretmek Arap coğrafyasındaki toplumların genlerinde yok..
      E) Yurtdışına yatırım yapıp bilgi düzeyleri artan beyaz Türkler (ya da herhangi bir yatırımcı), Türkiye'deki ekonomik ve siyasi ortam değişmediği sürece kolay kolay geri dönmez..

      Bu arada son cümlenize katılmamak elde değil.. :)

      saygılar..

      Sil
    2. her sey duzelir de bu islamcilar muslumnalarin duzelmeye hali yok. Hangi bilgi ile hangi usla teknoloji uretecekler. Bari tarim urunu deseydiniz bari. Islamla bilim teknoloji ters orantili

      Sil
    3. Dominant olan RTE Sizinle aynı fikirde değil NOKTA.Keşke Sizin fikirlerinizide kaale alsa idi diyorum.

      Sil
    4. Adsiz 19:38, boyle bir dusunceniz varsa neslinizin devami icin baska bir cografya secmenizde fayda var, bu topraklar baya uzun suredir musluman topraklari ve onumuzdeki bir kac yuzyil da degisecek gibi gorunmuyor. Uzak Dogu, Guney Dogu Asya ya da Avrupa sizin icin iyi bir alternatif olabilir.

      Sil
    5. Adsız8 Aralık 2016 10:24
      Gercekleri soylemek ne zamandan beri kovulma nedeni oldu. Ne zaman birileri gercegi ya da siz ve sizin gibilerin duymak istemediklerini soyleyiverince siz ve sizin gibiler tarafindan kapi gosterildi. Acin gozunuzu acin kulaginizi. Gercekler acidir aci. Baskasina basta gercekleri ortpas edenlere yalakalara demogoglara yol gosterin.

      Sil
  16. TIME dergisi 'Person of the Year'ı seçmiş, umurumda değil.

    Benim bir year'a değil, year'lara yayılan bir tek mentorum var: MAHFİ EĞİLMEZ...

    Lütfen doğruyu söyleyiniz:

    Yediniz mi, yemediniz mi?

    https://pbs.twimg.com/media/Cy-KMjyWgAA9vmr.jpg:large

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ikram edilir de yenmez mi? Ben olsam ikinci porsiyonu yediniz mi diye sorardim.

      Sil
  17. Degerli hocam, sizden politikaci olmayacagini dusunuyorum. Onlar cok konusup birsey soylemiyor, siz birsey soylemeden cok sey anlatiyorsunuz. Paylasiminiz icin tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benden politikacı olmaz. Yüzde 100 haklısınız. Ayrıca olmasın da zaten.
      Teşekkürler.

      Sil
    2. Valla Mahfi bey, degme politikacilar bilimsellik ve objektiflik adi altinda sizin yazilarinizda oldugunuz kadar politik dusunemiyor. Bence kendinize haksizlik ediyorsunuz. Gecmiste de politik yonunuz kuvvetliymis ki Mustesar olabilmissiniz. Politika sadece mecliste yapilmiyor, hele mecliste hic yapilmiyor orada daha gercekci olmaniz gerekiyor, asil politika disarida.

      Sil
    3. Geçmişte Hazine ve Maliye'de Müsteşar olmak için politik güce değil bilgi, görgü ve çalışmaya bakarlardı. Kendime haksızlık edip etmediğimi bilmiyorum ama ben her zaman aşağı yukarı bu görüşleri dile getirirdim. Geçmişte Hazine'de Müsteşar Yardımcısı iken Özal'a yaptığım muhalefetin dozunu görmek isterseniz 1989 - 1991 arasındaki gazetelerin ekonomi sayfalarını bir tarayın derim. Politik davranan insan görevdeyken iktidarda bulunan siyasetçinin tersini söylemez.

      Sil
    4. Bir dakika bir dakika orada biraz durun bakalım.

      Siz Özal'ı savunan, onu baştacı eden biriydiniz. Özal'a muhalefet ettiniz de bizim mi haberimiz olmadı.

      24 Ocak 1980 kararlarını savunan sizsiniz. Bugün Dolar TL dalgalanıyorsa 24 Ocak kararlarının sonucudur, bunun altında sizin de imzanız var. İthalata bağımlılığımız 24 Ocak kararlarının sonucudur, bunun altında sizin de imzanız var.

      Sizin müsteşar bile olmanızın yolunu açan kişilerden biri de Özal değil miydi?

      Komik olmayın Mahfi bey.

      Sil
    5. Cehaletin sınırı yok derler aynıyla vaki.
      24 Ocak Kararlarında ben Maliye Müfettişiydim, idari görevde değildim o kararlarda imzam olmadığı gibi haberim de sonradan oldu.
      Öte yandan bugünkü Dolar dalgalanmasının nedeni de 24 Ocak kararları değil yönetim zaafiyetlerimizdir.
      Ben Özal'ı baştacı etmedim ama o zamanın bilen adamı işbaşına getirme anlayışı beni en üst makamlara kadar taşıdı.
      Özal'a muhalefetim de o günün gazetelerinin hepsinde ayrıntılarıyla var. Açar okursunuz. Onları bulamam derseniz benim Light Günlük adlı kitabımı alır okursunuz.
      Bunları yapmadan gelip burada yazarsanız bilen kişiler nezdinde cahil konumuna düşersiniz.
      Cehalet ayıp değildir ayıp olan öğrenmemekte ısrar etmek ve bilmeden iddia etmektir.

      Sil
  18. Hocam merhabalar,
    Rusya, Çin ve İran gibi ülkeler ile milli para birimlerini kullanarak ticaret yapılırsa ne değişir? Bu seferde Ruble, yuan vs. üzerinden açık vermeyecek miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tür bir ticaret, ticarette payı düşük olanın payı kadar yapılabilir. Bu konuda blogda yazım var.

      Sil
    2. Bütün dünyada tek para birimi kullanılsa daha kolay olmaz mı? Bu ne kurlarla uğraşıyoruz. Bütün dünya dolara geçelim bu iş huzur içinde çözülsün.

      Sil
  19. Merkez Bankası eski başkanı Durmuş Yılmaz'la röportaj:

    Kimse TL'ye güvenmiyor, işler düzelmezse fabrikalarımız elden gidebilir.

    https://tr.sputniknews.com/ekonomi/201612071026181790-eski-merkez-bankasi-tl-fabrika/

    YanıtlaSil
  20. hocam bir aydır ekonımi ile ilgilenmeye piyasaları takip etmeye başladım ama son bi kaç gündür yorum yok tl neden deger kazanıyor yabancı yatırımcı olsam tr ye para ayırmam için gerekecek hiç bir gelişme yok siyasi ve ekonomik olarak halkın bozdurdugu döviz piyasaya böyle bir etki yapabilirmi yada borsada kalıp döviz aşırı yükselince zarar dan dolayı bu fiyatlardan çıkmak istemeyen yatırımcının etkisi filan varmıdır bu işte kafamda deli sorular cb arapları yanından ayırmıyo son gunlerde, kimdir bu adamlar, neden cb ile kayseriye filan gidiola.r çok enteresan şeyler var artık komplo teorılerı üretmeye basladım sizin bu konuyla ilgili bir yazı yazmanızı beklıyoruz

    YanıtlaSil
  21. Emeğinize sağlık hocam. Tavsiye edeceğiniz sizin gibi görüşleri değerli bakış açımızı genisletecek hocalarımız var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok var. Dünya Gazetesini izleyin mesela birçok değerli iktisatçı orada hafta bir yazı yazıyor.

      Sil
  22. Mahfi hocam belki duymuşsunuzdur, "itibar suikastı" kavramı var.

    Twitter'ınızla DM göndererek, galiba hem sizi, hem mesaj gönderilen kişileri töhmet altında bırakmak için, kafa karışıklığı yaratmak için yapıldı bu.

    Sizin üslubunuzu biliyoruz, çetin cevizsinizdir.

    And as usual:

    Mahfi Eğilmez

    Türkiye yenilmez...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bir talihsizlik yaşadık.

      Sil
    2. Twitter hesabınızı kimin ele geçirdiğini biliyorum Mahfi Bey:

      James Moriarty!

      221B Baker Sokağı'na haber gönderdiniz mi?

      https://www.youtube.com/watch?v=-hncC_s6XlM

      Sil
  23. Bu tablo bize ülkemize giren dövizin ülkemizden çıkan dövize göre çok daha az olduğunu gösteriyor. Ayrıca ülkemize giren dövizin az bir kısmının doğrudan yatırımlarda olduğunu ve böylelikle ani şoklarda ülkeden çıkabilecek paranın çok fazla olduğunu gösteriyor. Buda belkide kurda neden yüksek volatilite yaşadığımızın sebeplerinden biri. Ayrıca yatırımlarımızı ülkemizde kendi para cinsimizden yapmaktan ziyade yabancı paraya gömdüğümüzü gösteriyor ki bu son zamanlarda yapılan "TL'ye dönün çağrısı" ile alakasız duruyor. Ayrıca reel sektörün döviz borcu 213 milyar dolar ve bunun %95 gibi bir kısmının ödemesinin döviz ile yapılması gerekiyor.

    Benim bu tablodan çıkardığım sonuç devlet ve özel sektör her şeyi dolar ile yapmış ve şuanda 3-5 kuruşu olan halktan medet umuyor. Dolarizasyonun dibine vurmuşuz gibi gözüküyor..

    YanıtlaSil
  24. Hocam dolardaki bu düşüşün nedenlero nelerdir? Devleti yönetenlerin açıklamalarinin yumuşaması mi? Yoksa hanehalkinve firmalarin dolar satmaları mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Draghi'nin parasal genişlemeyi devam ettireceği açıklaması en etkilisi.

      Sil
    2. Cikarken ic siyasi gerilim, inerken Draghi. Demek 'ic siyasi gerilim' olmasaymis, 2tl felan olacakmis USD. Derin analiz, okurken onumu inikledim.

      Sil
    3. Bence önünüzü iliklemeyin de iyi okuyun. Çünkü çıkarken de inerken de hem dış hem iç etkiler var. Hangisinin fazla olduğunu araştırıyorsanız diğer benzer ülkelerin paralarıyla TL'yi kıyaslayın.

      Sil
  25. Saygıdeğer hocam thomas piketty nin Yirmi-Birinci-Yuzyilda-Kapital kitabı hakkında düşünceniz nedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi bir kitap, doğru saptamaları var ama gereksiz uzun.

      Sil
  26. Hocam hazine dışarıdan dolarla aldığı borçları rezerv varlıklardan borçlanamayacağına göre nereden alıyor. Bankalara döviz cinsinden tahvil satıp mı dış borcunu ödüyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazine'nin borçlarını TCMB öder ve Hazine ona ya TCMB deki döviz hesabından doğrudan dövizle ya da TL olarak karşılığını yatırır.

      Sil
  27. sayın hocam konuyla alakasız olcak ama sizden kaynak önerisi isteyeceğim. kalkınma bakanlığı planlama uzman yardımcılığı için sınava gireceğim. makro mikro erdal ünsal, para için fatih özatay hocadan çalışıyorum. bunlara ek olarak uluslararası iktisat , kalkınma büyüme ve türkiye ekonomisi için kaynak öneriniz var mıdır? teşekkürler hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye Ekonomisi için Rıdvan Karluk veya Erdal Türkkan'ın kitapları iyidir. Benim Ekonomi Politikası ve Ekonomide Analiz kitaplarımı da okuyun derim.

      Sil
  28. Mahfi Bey,
    Öncelikle Türkiye'nin bir kısmını aydinlattiginiz için teşekkürler. Yazınızda anladığım Türkiye yıllık 210.330 usd maaşı olan ancak 610.900 usd kredi kartı ekstresi gelmiş bir kişi. Hadi bu sene aradaki farkı bir yerlerden bulduk seneye ne yapacağız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomi büyüse kendisini kurtaracak ama son yıllarda büyüme de tekledi.

      Sil
  29. Vay vay vay...

    Sizin de herşeyden haberiniz var haa...

    The Night Of'u biliyorsunuz.

    Peki,

    Otomatik Portakal'ı da biliyor musunuz?

    YanıtlaSil
  30. Hocam uypnin yükümlülükler kısmının diğer yatırımlar bölümünde kredi yükümlülüğü var. Burada krediyi bankalar mı yabancılara veriyor eğer böyleyse bunun yükümlülük olmaması gerekmez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada yabancı bankalar bizimkilere kredi veriyor. Dolayısıyla bu bizim açımızdan yükümlülük yabancı bankalar açısından alacak (varlık.) Adına diğer yatırım denmesi tamamen ödemeler dengesi jargonundan kaynaklanıyor. Bu jargona göre bu tür ilişkiler doğrudan yatırım, potföy yatırımı, diğer yatırım gibi adlar taşıyor.

      Sil
  31. Hocam son zamanda altın alın kampanyasinda kişiler gerçek altın mı alıyorlar yoksa altın hesabı üzerinden mi işlem yapıyorlar ağırlıklı olarak

    YanıtlaSil
  32. Hocam hazinenin borçlandığı dövizler tl'ye çevrilip bütçe açığı mı kapatılıyor yoksa bu dövizlerin bir kısmı MB rezervine geçebiliyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazine borçlandığı dövizleri TCMB'ye satıp karşılığında TL alıyor veya TCMB nezdinde döviz hesabında saklayıp ileride vadesi gelen dış borçlarını buradan ödetiyor.

      Sil
  33. Saygıdeğer Hocam, son zamanlardaki dolarını boz kampanyasıyla ilgili birşey sormak istiyorum. Sizce Türkiye'de 1989 öncesi gibi 32 sayılı kambiyo rejimi yasasında bir değişiklik yapılarak döviz taşınmasına yasak veya döviz tutmayla ilgili herhangi bir değişiklik gelebilir mi?

    YanıtlaSil
  34. Hocam üç sorum var
    1)UYP'nin kendisi cari açığı yaratan faktörlerden birimidir?( Kar transferleri gibi)
    2)Gsyih'ya oranı sizce tehlikeli boyuttamıdır?
    3)Stok değişken olarak bir milli servet ölçümümüz var mıdır?Yoksa olmalımıdır? Varsa Uyp'nin Milli Servetimize oranı tehlikeli boyutlara ulaşmış olabilir mi?
    Saygı ve sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1) UYP bir sonuçtur
      2) GSYH daha hızlı büyürse tehlike olmaz ama büyüme böyle giderse sıkıntı olabilir
      3) Milli servet ile ilgili ciddi bir ölçüm yok. O nedenle bu kıyaslamayı yapamıyorum

      Sil
  35. Hocam merhaba,
    Bir bankanın 90TL mevdutı, 10TL özkaynağı var. Banka maksimum ne kadar kredi kullandırabilir? sorusunun cevabını arıyorum. Yönlendirebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buradan bakıp hesaplayabilirsiniz. Kredinin cinsine göre değişiyor.
      http://notoku.com/kredi/

      Sil
  36. Meraba Mahfi bey,
    Yorumlarinizi uzun zamandir okuyorum. Ayrica tesekkur ediyorum yazilariniz icin. Konuyla alakasi yok ama faiz paritesi nedir? Kapsanmis ve kapsanmamis faiz paritesini aciklayabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapsanmış faiz oranı paritesi, iki ülkenin faiz oranları arasında fark olması durumunda faiz oranı büyük olan ülkenin parası fark kadar değer kaybetmesi gerektiğini ve bu sonucun da forward kurlara yansıyacağını ifade eder. bu ilişkiye göre faiz oranları arasında oluşan sapma arbitraj olanağını ortaya çıkarmaktadır. dolayısıyla bu pariteye bazen garantili faiz oranı paritesi de denmektedir.K apsanmamış faiz oranı paritesi ise iki ülkenin faiz oranları farkı kadar spot kurda değişim olacağını ifade eder. Bu pariteye de garantisiz faiz oranı paritesi denilmektedir. Söz konusu faiz oranları, nOminal faiz oranlarıdır.

      Sil
  37. Hocam yazılarınız için teşekkürler.Sizin gibi aydınlar yolumuza ışık tutuyor. TÜİK enflasyon verilerinde bir hata oldugu düşünülüyor. Bu durum dış yatırım al gisini olumsuz etkilemez mi? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Olumsuz etkiler ama yabancı yatırımcı daha çok ekonominin aldığı borcu ödeme kapasitesine bakıyor.

      Sil
  38. Hocam emeginize sağlık. Uluslararası net yatirim pozisyonunun cari islemler dengesi ve finansman kalemlerinden farkı tam olarak nedir? Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cari açığın finansman kaleminin stoklaşmış hali gibi birşeydir.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim.
      UYP stokları ötekiler akımları gösterir.

      Sil
  39. Sayın Eğilmez çok önemli bir konuyu kaleme almışsınız. Yazınız üzerine bir yorum yapmak isterim. Pozisyon açığının mutlak değerinin yıllar itibari ile düzenli olarak artmış görünüyor. Aynı şekilde pozisyon açığının GSYH'nın payı da aynı eğilim ile artmış. Bu pozisyon açığının karşılığının Türkiye'de sanayi ve ticarette dönüşüm sağlayacak yatırımlara dönüşmediği gibi, özel sektörün rekabet gücünde yıllara yaygın bir düşüş görünüyor. Diğer bir deyişle, biz başkalarının tasarruflarını kendimizi yarışta daha ön sıralara yükseltmek için kullanmayarak, bu dönemde verimsiz bir şekilde kullanıp, harcamışız. Üstelik, her şeyin üzerine şu anda da bu pozisyon açığının büyüklüğü, ekonomiyi daha da kırılgan bir konuma sokmuş durumda. Üstelik açığın geldiği nokta, ihraç mal ve hizmetlerimizi daha rekabetçi hale sokabilmek için (maalesef tek yol olan) TL'yi değersizleşmemize de engel oluyor. TL'nin değer kaybı özel sektörün kısa döviz pozisyonlarına kötü etki yapıyor. Tam bir açmaz içindeyiz. Saygılar ile,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler paylaşım için. Evet ne yazık ki o durumdayız.

      Sil
  40. Merhaba hocam, stok değer derken bir kaç yıllık kümülatif bir birikim mi yoksa bir yıllık doğrudan/portföy vs. yatırım mı kastediliyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiye kadarki bütün stok. Yani 50 yıldır alınmış verilmiş vs sonunda bugün itibariyle kalanlar bunlar.

      Sil
    2. Ama 50 yıl önce var olan yükümlülüğümüzü ödediysek bu hesapta yer almaz değil mi hocam?

      Sil
  41. Hocam altına olan talep artıp altın fiyatının artmaması neden ?

    YanıtlaSil
  42. Hocam biz Rusya gibi ülkelerle ticaretimizi kendi paramızla yapsak ne gibi artısı eksisi olur ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rusyayı ikna edebilirsek bizim için artısı çok olur. Çünkü biz satıyoruz 5 milyar dolarlık mal onlardan alıyoruz 25 milyar dolarlık mal. 5 milyarlık kısmını TL ve Ruble ile yapabiliriz ve kalan 20 milyarlık kısmı TL ödeyerek almaya Rusları kandırabilirsek harika olur. Ruslar bu farkı Ruble ile ödeyeceksiniz derse Rubleyi nereden buluruz onu bilmiyorum.

      Sil
    2. İki ülke arasında dolardan vazgeçmenin tek yararlı yolu para birliğidir. Diğer taraftan petrolü ve doğalgazı dolar ile satmak Rusya'nın işine gelir. Bu bizim için sorundur.

      Sil
    3. rusyayı kandırırsak dediniz,hocam rusya ve putin kerize benziyormu affınıza sıgınarak söylüyorum

      Sil
    4. Rubleyi onlardan alsak bile ruble alıp tl vereceğimizden ruble değer kazanır,bu Rusya'nın ihracatına zarar verir.

      Sil
    5. Rusya TL alsa bile, sonra o TL'yi ne yapacak, yine gelip Turkiye'de dolar, euro alicak.

      Sil
  43. Hocam etrafımdaki herkes ülke eskiye göre daha iyi en azından açlık yok diyor siz ne düşünüyorsunuz ?

    YanıtlaSil
  44. Hocam bu uluslararası yatırım pozisyonu açığı bir nevi özel sektör açığı diyebilir miyiz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kamunun sattığı tahviller de var işin içinde.

      Sil
  45. Hocam Merhaba,
    Türkiyenin döviz varlık ve yükümlülükleri ile ilgili olarak ödeme takviminin olduğu bir bilgi var mı acaba ? aylar itibari ile nakit akış tablosu gibi. çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'nin dış borçlarıyla ilgili bir ödeme projeksiyonu var. Hazine Müsteşarlığı web sitesinde bulabilirsiniz.

      Sil
  46. Hocam,
    bu ülkede komplo manyağı olduk. Son zamanlarda bu dolar hareketi nedir anlamadık. Dolar 10 kuruş yükseliyor. Yetkili birileri çıkıyor 'merkez müdahale etmeyecek' diyor. Dolar alıp başını gidiyor, gerçekten her zamankinin aksine merkez müdahale etmiyor. Ortalığı bir kampanyadır sarıyor 'dolarları bozdurun' peki gereksiz ve lüks tüketim yaparak cari açığa yol açanlar nerede hiç mi sorumlulukları yok. Birisi tüketmiş, yok etmiş diğeri kötü günler için kullanılmak (diğer bir anlamda kur dengeleyici) üzere tasarruf edip kenara koymuş. Hangisi masum, hangisi zararlı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. An itibariyle olay daha da karışık bir hal aldı. Dolar 3,34'e düşünce CB halka teşekkür etti an itibariyle Dolar 3,40 oldu kimsenin ağzını bıçak açmıyor.

      Sil
    2. Demek ki CB mudehale etmese dolar su an 3.66 idi.

      Sil
    3. hocam siz ne derseniz deyin isteyen istediği gibi anlıyor (bkz. Adsız 17:30)

      Sil
    4. kısa süre sonra yine 3.66 olacak merak etmeyin.ayrıca mahfi hocam yıl sonu dolar kuru tahmininiz bence iyimser 3.50 leri görür düşüncesindeyim 2017 sene sonu da en iyi ihtimalle 3.90.

      yatırım tavsiyesi değildir :)

      Sil
  47. Sayın Eğilmez, 2016 yılı varlıklar ve yükümlülükler tablosu çok açık, teşekkürler. Acaba bu 2016 yılı tablosunun 2015, 2014, gibi geriye dönük mukayese edebileceğimiz, gidişatı yıllara göre takip edebileceğimiz tablolarda varmıdır?
    Diğer önemli bir konuda, bizler ülke için faydalı olacak kararları Hükümetin alacağını düşünüyoruz. Bence siyasiler önce kendileri için sonra partileri için faydalı olacak kararları düşünüyorlar. Ülke için faydalı olacak kararlardan önce kendileri ve partileri gelmektedir. Son zamanlarda gündemdeki konularda, ülke yararları ve parti yararları, Cumhurbaşkanı şahsi yararları tamamen ters düşmektedir. Yani eski tabiriyle General Motors için faydalı olan her şey Amerika için faydalı olmuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu linke girin ve 3 nolu tabloyu tıklayın. http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/0978c11a-096c-48a4-a047-e19750d6b116/uyp.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE0978c11a-096c-48a4-a047-e19750d6b116

      Buna katılmamak mümkün değil.

      Sil
    2. EMRE TEMELKURAN8 Aralık 2016 22:02

      Ülke için en yararlı şey zat-ı şahanelerinin siyaset sahnesinden uzaklaşması olur. Tamamen uzaklaşması olur yani yerine şehzade veya vezir koymadan.

      Sil
  48. Hocam fed faizleri artıracak gibi duruyor sizce öle bişey oldugunda dolar ne olur ? Benim tahminim düşer çünkü insanlar zaten o beklentide oldugu için yeteri kadar dolar aldı sizce yanılıyor muyum ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fed faizi artıracak ama önemli olan 2017 için ne diyecek? Eğer 2017'de 2'den fazla faiz artışı işaret ederse piyasa karışır.

      Sil
    2. hocam açık açık diyecek mi ben faiz artıracam diye yoksa tahmin mi yapacaz ?

      Sil
  49. Mahfi Bey bir sorum olacaktı size yanıtlarsanız sevinirim ? Ülkemizde TL değer kazansın deniliyor ama bu enflasyonun yüksel olması ile mümkün değil enflasyonu azaltmak yada aynı kalmasını sağlamak içinde faizlerin azalmaması lazım hatta artması daha iyi bence bu ilişkide bir çelişki yok mu ?

    YanıtlaSil
  50. Hocam insanlar bankalardan yüklü miktarda döviz kredisi çekse bu kura nasıl etki eder? İlk aşamada insanlar döviz talep ettiğinden kur artar sonra o dövizi bozup liraya çevireceklerinden kur düşer mi?

    YanıtlaSil
  51. Mahfi Bey merhabalar. Bugün TCMB ile Çin MB arasında ilk para takası gerçekleştirildi. Bu konuyla ilgili neler düşünüyorsunuz acaba? Yönümüzü doğuya mı çeviriyoruz? AB ve ABD (Euro & USD) ile takas gerçekleştirir mi sizce TCMB? Saygılarımı sunarım, iyi çalışmalar. Refik ERDAL

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cin ne yapacak ki TL'yi, olmaz oyle is, bir yanlislik vardir, blog'daki eski yazilara bir goz atin. Bunlar komik ve cahilce girisimler.

      Sil
    2. Haber doğru. Çin ile Türkiye arasında bir ticaret var. Bunun bir bölümünün TL ve Yuan ile yapılması doğal. Bunun yönü doğuya çevirmekle ilgisi yok. Miktar çok düşük.

      Sil
    3. Bu bizim ne işimize yarayacak ? Çin'e ihracattan TL elde edeceğiz. İhracatçı kur avantajını kaybedecek. Bence Çin rezerv para olan yuanın kullanımını yaygınlaştırmaya çalışıyor.

      Sil
    4. bu tip para takasları bence göstermelik hocamın dediği gibi miktarlar düşük ayrıca bu ülkeler (rusya,çin) bizim ithalat kalemlerimizin fazla olduğu , açık verdiğimiz ülkeler o kadar saf değiller.TL alıp daha sonra hangi malı bizden TL ile alacaklar ki domates,mandalina mı alacaklar ellerindeki o kadar TL ile.

      Sil
  52. Hocam normal enflasyonda maliyet unsuru çok baskınken, çekirdek enflasyon enerji vs. hariç tutarak daha çok talep yönlü enflasyonu mu yansıtıyor yani çekirdek enflasyonun normal enflasyona göre talep enflasyonunu yansıtma özelliği daha mı fazla?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de tam tersini dusunuyordum, cekirdek deyince ham madde maliyeti gibi.

      Sil
  53. Hocam merhabalar, yeni yazı için elinize sağlık. Daha önce yazdınız biliyorum fakat ticaretin milli paralar üzerinden yapılması anladığım kadarıyla, mesela Rusya bize mal sattığında biz Ruble ödüyoruz TL değil , fakat biz mal satarken Ruslar bize TL ile ödeme yapıyor. Bu biraz sizin anlattığınızdan farklı bir durum değil mi? Mal ticareti bu şekilde olabilir mi? Bu durumun TL, Dolar ve Ruble üzerindeki etkisi ne olur ?

    Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı değil. Biz Rusya'ya 5 milyar dolarlık mal satıyoruz ve Rusya bize 25 milyar dolarlık mal satıyor. Bu ticaretin 5 milyar dolarlık kısmı TL ve Ruble ile yapılabilir. Ama kalan 20 milyar dolar için biz Rusya'ya TL ödersek Rusya bunu kabul etmez. Çünkü o 20 milyar TL'yi başka bir yerde kullanamaz.

      Sil
    2. Hocam arkadaş şunu demek istedi galiba siz yazılarınızda biz onlardan ithalat yaptığımızda tl öderiz şeklinde yazmışsınız ama şuan bunu tl olarak değil de ruble olarak ödenmesi konuşuluyor.
      Bence böyle birşeyi de Rusya kabul etmez,cari fazlasını ruble değil de dolar olarak alması daha mantıklı.

      Sil
  54. Mahfi hocam en sonda "yatırım pozisyonu açığı vermiş olmaktadır" yerine "yatırım pozisyonu açığı bulunmaktadır" demek gerekmez mi ? Yatırum pozisyonu kümülatif bir veri diye anlıyorum yazınızdan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız, yatırım pozisyonu birikimli stok bir büyüklük. Hemen düzelttim, teşekkür ederim.

      Sil
  55. Hocam merhaba. Bir ülkedeki makroekonomik zayıflıklardan hisse yatırımcıları, tahvil yatırımcılarından daha mı az etkileniyor? Mesela son dönemlerde tahvil yatırımcıları daha fazla çıkmış dolar yükselmiş ama borsadaki düşüş daha sınırlı. Böyle bir genel eğilim var mı hisse yatırımcıları daha az etkileniyor diye ve bunun sebebi olarak yabancı hisse yatırımcılarının ülkelere daha uzun vadeli geldikleri gösterilebilir mi tahvil yatırımcılarına göre?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir durum yok. Bu farklar yıldan yıla değişir.

      Sil
  56. Hocam merhaba bizdeki tl alımının enflasyona etkisi olur mu ?

    YanıtlaSil
  57. HOCAM MERHABA ;
    AMB FAİZ ORANLARINI DEĞİŞTİRMEDİ SON DAKİKA .
    BU İYİ Mİ SİZCE ?

    YanıtlaSil
  58. hocam siz bir harikasınız. Hem biliçlendiriyor hemde bilgilendiriyorsunuz. Basaşrılarınızın devamını dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgilendirme kısmını anladım ama nasıl bilinçlendirdiğimi bilemedim.
      Teşekkür ederim.

      Sil
    2. Nicel birikimler (bilgilendirme) bir noktadan sonra Nitel dönüşüme yol açıyor (bilinçlenme) :)

      Yani jeton düşüyor.


      Sil
  59. Döviz bozdurmalar vs vs.
    "Taşıma su ile değirmen dönmez".

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taşıma suyla neden değirmen dönmez. Çünkü "Taşıma-su" bir Japon kızıdır.

      Peki, Taşıma-su annesinden nasıl su ister? "Matarama-su-ko".

      Sil
  60. Merhaba Hocam;
    Emeğiniz için teşekkürler.
    Murat Yetkin'in bugün yazdıkları hakkında ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Ben komplo teorilerini sevmem.

      Sil
  61. Hocam yukarıda bahsettiğiniz tablonun anlamını özetleyebilirmisiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim sahip olduğumuz yabancı varlıkları ve yabancılardan alacaklarımız, yabancıların sahip olduklarından yaklaşık 390 milyar Dolar az.

      Sil
  62. Hocam döviz mevduatlarında 759 bin dolarlık bir artış sözkonusu. bunun 211 bin doları gerçek kişilerden kaynaklı. asıl etki kamu kurumlarından kaynaklanmış gibi.
    Borsa İstanbul' un bozdurduğu döviz 1 milyar dolar civardındaydı. ama dövizdeki değişim 759 bin dolar.. yani döviz satımından çok döviz alımı mı olmuş?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhtemeldir. Her satıcının bir alıcısı vardır.

      Sil
    2. ama dolar düştü o nasıl oluyor hocam? orasını anlayamadım?

      Sil
  63. HocAm vade itibariyle bu açığın ne kadarı kısa vadelidir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu bütçe açığı gibi düşünün. Borç ayrı bir konu. Ama Türkiye'nin 1 yıl içinde bulması gereken finansman tutarı yaklaşık 200 milyar dolar.

      Sil
  64. hocam iyiki bu yazıyı yazdınız, ben de kartıştırdığım bir durum vardı, şimdi iyice kavramış oldum...teşekürler

    YanıtlaSil
  65. bu hesabın nedenı hesabını TL olarak takip etmeyen grubun toplam riskini gostermekte.Yani biz diyoruz ki bu kadar para var ki doviz riskine tabi ve bu buyuk bir rakamdır ulke icin sıkıntılı olabılır.Ben de diyorum ki olay bundan da buyuk.Turkiye de cogu grup varlık hesabını yabancı para oalrak yapmakta.Bu kişiler de esasında bu dusunclelrınden dolayı "yukumlulukler" tarafında dogrudan tarırımlar kalemınde kı kısıler dıyebılrıız.Sonucta sermaylerını ve varlııkklarını aynı yabancıalr gıbı fx bazında takip etmekteler.Olay korkunc #dovızboz kampanylarıyla cozulecek gııb degıl.

    YanıtlaSil
  66. hocam doların sert düşüşü ve tekrar yükselme potansiyeliyle ilgili yazı bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  67. Veeeee kur da dayanamaz, o da kafayı yer bu topraklarda :)

    YanıtlaSil
  68. Hocam cari açık yerine bütçe açığı metoduyla büyümek de istemiyorlar sanki. 2017 de çok personel almayacağız diyorlar bu tam olarak ne demek hocam? Napıyor bunlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolardaki dalgalanma kafaları da karıştırdı galiba.

      Sil
  69. hocam ben üniversite de okuyorum iktisadi düşünceler tarihinden bi ödevimiz var nobel almış iktisatçıları araştırıp sunu yapıcaz ama araştıracak site veya kitap bulamıyorum bana önere bilir misiniz acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/economic-sciences/laureates/2016/

      Sil
  70. Hocam yabancılar Türkiye'den çıkarken dövizi bankalardan alıyor,bankalar da MBye lira verip döviz mi alıyor? Olay kısaca bu şekilde mi işliyor MB rezervlerinde de azalma oluyor son haftalar?

    YanıtlaSil
  71. Hocam aslında islama sarılsak ve devletimiz faiz, kumar, bahis, piyango gibi haramları terk etse tüm bu dertler bitecek, ülkemiz mübarek ve huzurlu dönemlere doğru yelken açacaktır diye düşünüyorum kanaati acizane.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EMRE TEMELKURAN8 Aralık 2016 21:59

      onları terk etmeye bişey demem de islama sarılmış veya sarılmaya çalışmış örneklere bakmak lazım önce. sonra mesela ben yaşadığım ülkenin islama sarılmasını istemiyorum. islama sarılırsan bir dünya devleti olamazsın bir islam devleti olursun ve o islam başına gelen diktatörün islamdan ne anladığına bakar çünkü dinler kişiseldir benim islamdan anladığımla başkasının anladığı çok farklı.

      Sil
    2. hocam saygılar. enerji ticaretinin tl ile yapılması ne derece mümkündür?.

      Sil
    3. İslam bu kadar mı Dindar Genç? Devlet bunlardan önce delil göstermeden insanları cezalandırmayı bıraksın.İslamda insanları nikah bağından ya da kan bağından dolayı suçlamak var mı? Yalan, iftira, ihmal, gasp devam edecekse yalnızca kumarı faizi bırakarak huzurlu olmayacak. Soma, Ermenek, Yurtta ölen çocuklar hep ihmalin eseri, derdiniz piyango mu?

      Sil
    4. mevcut iktidar da aynısını söyleyerek başa gelmedi mi zaten ne değişti? huzuru bir döneme mi girdik 15 yılda?

      Sil
    5. Bana, İslama sarılıp da dediğiniz gibi dertleri biten bir tane örnek gösterin.

      Sil
    6. Ürdün ve Katar.

      Sil
  72. 5000 Alman markim var deden kalma 1996 tarihli tesaduf eseri bulduk ciddi miktarda bozdursam para eder mi.

    5000 alman marki kac para eder dedem saklamis oldukten 20 sene sonra bulduk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EMRE TEMELKURAN8 Aralık 2016 21:52

      16.000 Liraya yakın eder mi ki? Bozarlar mı orası meçhul.

      Sil
    2. Yaklasik 2500 Euro eder bugunlerde. Degistirebiliyor olman lazim ama Turkiye'den mumkun mudur bilemiyorum.

      Sil
    3. alman merkez bankasına gidip dönüştürebilirsiniz sanırım 2500 euro falan ediyor.

      Sil
  73. hocam, piyasamızda 70 ila 90 milyar dolar arasında bir sıcak para hacminin olduğu söyleniyor. peki hocam bu kadar büyük sermaye özellikle de dalgalı kur rejiminde kısa sürede çıkamaz değil mi?. bir de hocam türkiyenin net borç stokunun tam olarak bilinemeyeceği zira borçlanma araçlarının daha çok nama değil hamiline yazılı yapıldığı ve kayıtlı ekonominin zayıf olduğundan aslında daha fazla borcunun olma olasılığının olduğu belirtiliyor bu konudaki düşünceniz nedir?. saygılar....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niye çıkmasın, en ufak bir sıkıntıda hemen çıkıyor. Geçtiğimiz haftalarda milyar dolarlar çıktı.
      Bu doğru değil. Kamuya ait bütün borçlar en küçük ayrıntısına kadar biliniyor. Hepsinin Hazine ve MÖB de kaydı var.

      Sil
  74. Pisa sinavi emperyalistlerin bizim cocuklar uzerindeki oyunudur. Turkiyenin ilerici devrimci solcu gencleri olarak emperyalistlerin egitimde uyguladigi politikalari belirlemeye yonetmeye dayali pisa ve vb sinavlara karsi olmaliyiz. Ne oldugu belirsiz dijital devrimden once sanayilesmeyi tercih eden bir ulke arzuluyoruz. Bu vesile ile internet sosyal medya vsseyler emperyalisterin bizim uzerimizdeki tahakkum aracididirlR. Sosyalistleri buna karsi uyanik olmaya davet ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız. Her kötülük dış güçlerin eseri her iyilik bizden. Takımlarımızı hakemler eliyor, doları biz batalım diye yükseltiyorlar, PİSA testini bizi geri zekalı göstermek için düzenliyorlar. Adamların derdi günü biziz.

      Sil
  75. Hocam günlerdir kamu maliyesi mazeret sınavına çalışıyorum benim yerimde olsaydınız neye yoğunlaşırdınız teşekkür edeirm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maliye dışı konulara. Onları zaten biliyorsunuzdur. Bir de güncel konulara bakmakta yarar var.

      Sil
  76. Hocam ECB kararı sonrası doların değerlenmesi abd tahvil faizlerini nasıl artırır?

    YanıtlaSil
  77. hocam abdde başkanlık ile milletvekili seçimi aynı anda mı yapılıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oranları var farklı zamanlarda yenileniyor meclis.

      Sil
  78. Uluslararası Öğrenci
    Değerlendirme Programında (PISA) bulunduğumuz konuma ilişkin bir analiz yapacak mısınız?

    Yapısal reformun eğitim ayağının önemini ortaya dökmek açısından sizin analiziniz biz okurlarınız için çok önemli.
    Saygılar hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapacaktım ama zaten o kadar fazla yazılıp çizildi ki vazgeçtim.

      Sil
  79. Hocam MErhabalar.
    MB rezervlerinde 11 Kasım'dan bu yana yaklaşık 11 milyar usd.lik bir düşüş var geçen hafta itibarıyla. Bu hafta ne olacak merak ediyorum açıkcası.
    Hükümetin vatandaşa (özellikle yandaşlarına) ve "kızım sana söylüyorum gelinim sen anla" tarzında sopa gösterdiği belli başlı kit/özel vb kurumlara dövizinizi bozun kampanyası/çığırtkanlığı ve neticesinde yapılan lümpen şovların yangına su dökmek olduğunu düşünüyorum. Yani dövizi önce biraz söndürecek sonra da harlayacak son derece basit, kalitesiz,afaki ve günübirlik politikalar.
    Vatandaşın cebinde ki birkaç yüz usd, birkaç (on/yüz) bin usd, gelini gördüğün bazı kamu iktisadi ve özel teşebbüslerinin birkaç (on/yüz) milyon usd para bozdurması ile düzelmeyecek derecede kronik ve vücüda hızla yayılan bir kanser vakası var aslında ekonomide.
    Aksi olsa devlet vatandaşın 3-5 kuruşuna göz dikmez direk MB rezervleri ve faiz silahı ile ciddi bir operasyon yaparak yangına su dökmek yerine yangının daha fazla oksijen almasının önüne geçebilirdi. Bunu yap(a)madığına göre ne MB rezervine güveni var (ki bence aksine korkusu var) üstüne faiz arttırımı yaparak da ekonomiyi şişirdiği inşaat balonuna sıkmak istemediğinden elinde hiçbir kayda değer kartı olmadan rest çekmek gibi mantıksız ve amatörce profesyonellerin olduğu bir poker masasına oturdu. Böyle oyuncuların sonu er yada geç hüsrandır o masada malumunuz.
    Dövizin arttığı halde ihracatın düştüğü büyümenin zorlama/israf proje ve yatırımlarla kotarılmaya çalışıldığı arsa/konut vb rantın lokal olarak en büyük kazanç kapısı olduğu bir ekonomide dövizin Fed/Ecb kararlarına karşı ne olacağını tahminlemeye bile gerek yok bence. Orta ve uzun vadede "cetiris paribus" Türkiye ekonomisi er yada geç duvara toslayarak 2001 de bile görmediği bir kriz ortamına girmeye oldukça açık.
    Böyle bir durumda usd 3,5 dan 7 ye- 10 a cıkmayabilir elbette ama dövizin ülkeyi ciddi biçimde sarsacak ve dengeleri alt üst edecek değerleri görmesi kaçınılmaz olur duvara çarpma gününde.
    Şu ana dek S.Arabistan,Katar,Bae,Rusya vb.den gelen bir takım yardım destek fon ve hibeler ile günler/dönemler kotarıldı.
    Ülkeye alınan 4-5 milyon Suriyeli mülteciye yapılan milyarlarca dolarlık yardımlar, "sen çalışma oy ver bende para vereyim yardım edeyim" diye kandırılan milyonlarca lokal vatandaş, "eşinden,kendinden ve babasından" 3 emekli maaşi alan onbinlerce insan, "yaşlılık parası", "hasta/özürlü bakım parası", yeşil kart gibi milyonların faydalandığı dünyada eşi benzeri dahi bulunmayan sosyal yardımlarla bir ülkenin ayakta durma olasılığı "SIFIRDIR"
    Evet ülkemize giren ciddi miktarlarda kara para, kaçakçılık parası, suriye/ırak/libya/yemen gibi ülkelerde yaşanan savaşlardan dolayı kaçırılan kapitaller 2015'e dek bazı şeyleri dengede tutabildi ama artık bunca savurganlığa/hesapsızlığa yetme imkanı kalmadı.
    Sonuç olarak er yada geç çok ağır ve buhranlı günler yaşayacağız ve bugün yaşananlar da geleceğin ayak sesleri malesef...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün bunların temel nedeni yıllardır yapmamız gereken yapısal reformları yapmamak ve yapısal reform adı altında yalan yanlış düzenlemeler yaparak hem kendimizi hem de başkalarını kandırmak. O nedenle en ufak bir dalgalanma bizi panikletiyor ve yanlış işler yapıyoruz.

      Sil
  80. Hocam yazı için teşekkürler.Hocam hızlı okuma teknikleriyle ilgili ne düşünüyorsunuz? böyle bir eğitim alınmalı mı(zaman tasarrufu açısından)
    Bu eğitimi alarak kitap okuma sayımızı çok artırmış olur muyuz?

    YanıtlaSil
  81. Hocam yazılarınız için ben de teşekkür ederim.
    2003 - 2011 yılları arasında nispi olarak ekonomide dünya ile paralel ve olumlu diyebileceğimiz adımlar atıldı ve yine nispi diyebileceğim pozitif gelişmeler oldu. Son yıllarda Batı karşıtı politikalar mı bizi ekonomik olarak geriye götürdü/götürüyor, yoksa devam edegelen politikaların doğal sonucu mu? Uzun yıllardır bahsettiğiniz reformlar olmadan, ekonominin daha doğru yönetildiğini düşündüğümüz (burası subjektif olabilir) yıllardaki anlayış devam etse bu derece kötü olmayabilir miydik acaba?
    İkinci bir sorum da şu olacak Hocam: Pisa analizini yıllardır takip ederim. Bence yüzde yüz olmasa bile gerçekten güçlü bir araştırma ve genel olarak doğru diyebileceğimiz kıyaslamalar gösteriyor. Acaba ekonomik gelişmişlikle bir paralellik arz ediyor mudur? Veya bunu söyleyebilmek için daha uzun zaman dilimini mi değerlendirmek gerekir?
    Tekrar teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?