Gıdanın Ağırlığını Düşürmek

Son dönemde gıda fiyatlarının TÜFE endeksindeki ağırlığının düşürülmesi yolunda çalışmalara başlandığı yolunda açıklamalar yapıldı. Bu açıklamalar, enflasyonu düşük göstererek faiz indirimine altyapı hazırlamak olarak algılandı. Enflasyon oranının mevcut halinden kuşkusu olan bir toplumun bu tür bir açıklamaya böyle bir yargıyla yaklaşması şaşırtıcı değil.

TÜFE Nasıl Ölçülüyor?
Enflasyon; fiyatlar genel düzeyinin sürekli olarak artma eğilimi içinde olması halidir. Demek ki enflasyondan söz edebilmemiz için birkaç mal veya hizmetin fiyatının artması değil genel olarak mal ve hizmetlerin fiyatlarının artması ve bu artışın bir defa değil sürekli olması gerekiyor.

TÜFE, hanehalklarının tüketimine yönelik mal ve hizmet fiyatlarının zaman içindeki değişimini ölçmektedir. Endeksin kapsamında 417 mal ve hizmet yer almaktadır. Mal ve hizmetlerin endekste yer alış ağırlıklarının belirlenmesinde ve endeksin hesaplamasında harcamalar 12 ana grup 43 alt grup altında toplanmaktadır.

2003=100 temel yıllı TÜFE’de, yurtiçinde mal ve hizmet tüketmek amacıyla yapılan, tüm nihai parasal tüketim harcamaları esas alınmaktadır. Endekste tüm il merkezlerinden ve 72 ilçeden fiyat derlenmektedir. Ayda 27.886 işyerinden 408.093 fiyat derlenmekte ve 4281 kiracı endeks kapsamında takip edilmektedir. İşyeri ve fiyat sayıları mevsimsel yapıya göre yıl içerisinde değişkenlik gösterebilmektedir.

Endeksin fiyat kapsamı, satın alış fiyatları olarak tespit edilmektedir. Fiyatlar, vergiler dahil peşin ödemeler olarak belirlenerek, taksitli satışlar üzerinden fiyatlandırmalar veya anlaşmalı fiyatlar dikkate alınmamaktadır.

Taze sebze ve meyveler, futbol maçına giriş ücreti, LPG, tüp gaz, altın ve seçilmiş 15 gıda ürünü haftada bir kez ve diğer ürünler ayda iki kez; kiralar ve seçilmiş 257 madde çeşidi ayda bir kez derlenmektedir. Benzin ve mazot fiyatları ise günlük olarak takip edilmektedir.

TÜFE’de Mal ve Hizmet Ağırlıkları Nasıl Belirleniyor?
Bu ağırlıklar rastgele belirlenmiyor. Türkiye çapında seçilmiş 13.248 hanehalkına yılda üç kez hangi mal ve hizmetleri hangi ağırlıkla kullandıkları anket uygulamasıyla sorularak (hane halkı bütçe anketi) ve diğer bazı anket ve bilgiler kullanılarak hanehalklarının bütçelerinde yer alan mallar ve hizmetlerin neler olduğu ve bunların bütçelerinde ne kadar ağırlık tuttuğu belirlenir. Bu durumda yılda 39.774 kez hanehalklarından veri derlemesi yapılmış olur. Bu veri derlemesiyle belirlenen mal ve hizmetler ve bunların hanehalkı bütçelerinde yer alan ortalama ağırlıklarıyla bir sepet oluşturulur. Bu sepete giren mal ve hizmetler ve bunların ağırlıkları yukarıda değindiğim anketlere dayalı olarak her yıl yenilenir.

Enflasyon Sepetindeki Ağırlıklar
Hanehalkı bütçe anketi ile saptanan ağırlıklarla oluşturulan sepetin ağırlığı yıllar itibariyle aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

                                      Harcama Gruplarının Endeksteki Ağırlığı (%)
Ana Harcama Grubu
2010
2014
2016
Gıda ve Alkolsüz İçecekler
27,6
24,45
23,68
Alkollü İçecekler ve Tütün
5,31
5,29
4,98
Giyim ve Ayakkabı
7,3
7,17
7,43
Konut
16,83
16,41
15,93
Ev Eşyası
6,78
7,52
8,02
Sağlık
2,55
2,44
2,66
Ulaştırma
13,9
15,54
14,31
Haberleşme
4,94
4,7
4,42
Eğlence ve Kültür
2,83
3,36
3,81
Eğitim
2,48
2,26
2,56
Lokanta ve Oteller
5,51
6,58
7,47
Çeşitli Mal ve Hizmetler
3,97
4,28
4,73

Buna göre ortalama Türk hanehalkı, 2016 yılında eline geçen her 100 TL’nin 23,68 TL’lik bölümünü gıda ve alkolsüz içeceklere, 15,93 TL’lik bölümünü konut harcamasına, 14,31 TL’sini ulaştırma harcamalarına kullanıyor. Geri kalan 46,08 TL’lik bölümünü de sepetteki diğer mal ve hizmet gruplarına harcıyor. Türk insanının en az harcama yaptığı alan 2,56 / 100 ile eğitim harcamaları alanı.
 
Tablodan görüleceği gibi yıllar itibariyle Hanehalkı Bütçe Anketi sonuçlarına göre TÜFE sepeti içinde mal ve hizmet gruplarının ağırlığı değişmektedir. Örneğin gıda ve alkolsüz içecekler grubunun endeksteki ağırlığı 2010 yılında yüzde 27,6 iken 2016’da yüzde 23,68’e düşmüş, buna karşılık ulaştırma giderlerinin, ev eşyası harcamalarının, lokanta ve otel giderlerinin ağırlığı artmıştır.

Yanlış Açıklamalar
Ortada bir anket (hanehalkı bütçe anketi) olduğuna ve bu anket her yıl yenilendiğine göre eğer hanehalkının bütçesinde gıdanın ağırlığı azalmışsa bu zaten sepete yansıyacaktır. Yukarıdaki tablo bunun yansıdığını da gösteriyor zaten. Geçmiş yıllarda gıdanın ağırlığı daha fazlaydı ve zaman içinde ağırlık azaldıkça sepete yansıtıldı. Yani eğer yapılacak yeni ankette gıdanın hanehalkı bütçesindeki yeri azalmışsa bunu sepete yansıtmak mümkündür. Buna karşılık rastgele bir düzenlemeyle gıdanın ağırlığını 20’nin altına çekecek bir işlem yapılırsa bütün istatistiklere olan güven sarsılır. Tolumun zaten bu istatistiklere güveni yok, olan da kaybedilir.

Ve şimdi bu kadar açıklamadan sonra TÜİK, bu ağırlığı ankete dayanarak düşürecek olsa bile konu tartışmalı olacaktır. O nedenle böyle bir anketin bütün ayrıntısıyla, hesaplama yöntemleriyle şeffaf biçimde yürütülmesi ve sonuçlarının en ince ayrıntılarına kadar açıklanması gerekmektedir.

Sherlock Holmes diyor ki: “Verileri gözden geçirmeden teori oluşturmak vahim bir hatadır. Bunu yapan kişi sonunda teorisini gerçeklere uydurmaya çalışmak yerine gerçekleri teorisine uydurmak için eğip bükmeye başlar.” 

Yorumlar

  1. Mahfi hocam, genelde bu tablo özelde gıda ve alkolsüz içecekler bir gelişme-kalkınma verileri olarak alınabilir değil mi?

    Yani, bizler temel gıda maddelerine ne kadar az harcama yaparsak, diğer harcamalarımızı (eğitim, sağlık, kültür ve eğlence vs.) o kadar kolay yaparız. Gelirimizin çoğunu temel gıda maddelerine harcıyor olsaydık, diğer harcama gruplarından fedakarlık etmemiz anlamına geliyordu.

    Bu arada benim en çok artmasını istediğim eğitim harcaması, insanın moraliniz bozuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir konuda yanılıyorsunuz; eğer asgari ücreti arttırmışsanız bu dediğiniz olabilir yani gıda harcamaları oranı düşebilir. sonuçda elma armut buğday... dolarla değil tl ile alınıyor ve dolar artışı azalışı fiyatı ikincil olarak etkiliyor (ana etken değil). Ama bu düzenlemeyi ankete değil duvara dayanarak yaparsanız doğru sonuç elde edilemez o başka.

      Sil
    2. Dolarla değil TL ile alnıyor dediğiniz herşeyin içinde dolar bir bileşen olarak mevcut. Petrolü yani enerjiyi dolar ile alıyoruz. Gübreyi de, hatta tohumu ve ilacı da. Kur artarsa her şey artar.

      Sil
    3. Hocam yine konu dışı olacak ama merak ettiğim bir husus var. Döviz kuru neye göre belirleniyor? Yani Eur ilk çıktığında atıyorum 1 Eur=1.15 Usd olarak nasıl değer biçiliyor? Teşekkürler

      Sil
  2. Hocam bu çin eğip bükme işinde nasıl. Son büyüme rakamının tam hedef deki gibi çıkması sizce şaibeli değilmi. Nasıl oluyordu şüpheler bu kadar fazla iken hala piyasalar buna tepkisiz kaliyor?

    YanıtlaSil
  3. Hocam çok net ve berrak bir açıklama.tesekkurler Keşke karar alıcılarda bu kadar net dusunebilseler. Ve gerçeği eğip bukmeseler.saygilar

    YanıtlaSil
  4. hocam yapay olarak enflasyonu düşürmenin ekonomimize bir faydası olacak mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabiki olur ekonomideki en hassas verilerden biri enflasyon oranıdır. Vatandaşın alım gücünü azaltır,sosyal çöküntüye neden olabilir,finansal sistemde belirsizlik yaratır(çünkü yatırımcı getirisiyle beraber götürüsü olan enflasyonu da dikkate alır),gelir dağılımını bozar, faizleri yükseltir.Kısaca enflasyonun düşmesi ekonominin daha sağlıklı bir yapıya kavuşması demektir.

      Sil
    2. ama hocam sonuçta bu yapay bir düzenleme olacak insanların istatistiki verilere zaten guveni yok ister %5 iyelim ister %10 bunun vatandaş için pek bişi ifade etmez

      Sil
    3. Yapay olarak enflasyonu düşürmenin faydası sene sonunda memur işçi maaşlarına yapılacak zamların düşük tutulmasını sağlar. Yani emekçinin alım gücü gizlice düşürülür böylece işgücü görece ucuzlar.

      Nihayetinde asgari ücrette ciddi bir artış oldu bu da enflasyona yansıdı. Önümüzdeki senelerde asgari ücreti daha düşük oranlarda azaltmak için enflasyon olduğundan düşük gösterilecek. Bu arada olan asgari ücretin üzerinde enflasyona göre zam alan çalışanlara olacak.

      Sil
    4. Enflasyonun suni olarak düşürülmesi devlet gelirlerinin de reel olarak azalmasına yol açar. Bugünlerde yeniden değerleme oranı açıklanacak ve bütün vergi ve Harçlar bu oran üzerinden arttırılacak. TÜFE yerine bu orana güvenebilirsiniz. Çünkü devlet gelirleri düşsün istemez. Ha oranı düşük tutup farkı yeni bir vergi ile de kapatabilir belki o kadarını bilemem.

      İyisi mi Mahfi hocama soralım.

      Hocam pasımı begendiniz mi :)

      Sil
  5. Çok güzel bir yazii daha hocam tesekkurler

    YanıtlaSil
  6. Hocam günaydın, peki bu değişiklikler çekirdek enflasyona yansır mı?

    YanıtlaSil
  7. Emeğinize sağlık sayın hocam. Futbol maçlarına giriş biletinin ağırlığı neden haftada bir ölçülüyor? Enflasyon direk yansıdığı için mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayir maclar her hafta yapildigi icin

      Sil
  8. Mahfi Bey iyi günler,

    Aklıma takılan bir konu var. Hane halkı anketi yapılırken bireylerin tasarruf yapma durumları dikkate alınmıyor mu? Bir birey kazandığı tutarın belli bir kısmını harcamayıp elinde tutacaktır. Bu durumunda harcama yüzdelerini etkileyeceğini düşünüyorum.

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. ne yalın diliniz var maşallah..

    YanıtlaSil
  10. Açıklayıcı olmuş, beğendim.

    YanıtlaSil
  11. Hocam iyi günler size bir konu hakkında danışmak istedim. Tezimi Türkiye'nin ekonomik büyümesi ve kalkınması önündeki engeller ve yapılabilecek yapısal reformlar üzerine yazmak istiyorum. Bu konuda yeterli kaynak bulabilir miyim ? Ya da sizin bir tez konusu öneriniz var mı ? şimdiden teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bu çok geniş kapsamlı bir konu. Bundan doktora tezi olabilir.

      Sil
  12. İyi günler hocam
    Hocam enflasyon oranınında ücretlere zam yapılan bir ekonomide halkın refah seviyesinde bir değişiklik olmayacaktır.Peki halkın refah seviyesi değişmeyecekse bu enflasyonun ekonomik olarak fayda veya zararı nedir tam olarak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle enflasyona göre ücretlere yapılan zamlar vatandaşı enflasyondan korur. Ama ekonomide ilan edilen enflasyon oranı herkes için aynı değildir. Mesela gıda enflasyonu diğer malların enflasyonuna göre daha fazla artıyorsa, gelirinin büyük çoğunluğu gıda tüketimine giden yoksul kesim ücretleri artmasına rağmen enflasyon yine olumsuz etkilenecektir. Kısacası her kesimin harcama kalıpları farklıdır bu yüzden enflasyonları da farklıdır.

      Sil
    2. doğru ancak toplumun geneline bakılarak bir anket yapılırsa ülkenin genel halini yansıtır. ayda 1 ferrari satılıyor 1000 tanede normal araba eğer sen bu oranda fiyatlara bakmazsan genel ekonomi görünümünü kaçırırsın... Fakir olan sayısı arttıkça zaten oranlarda artıp azalacaktır yani enflasyon gene geneli yansıtacaktır...

      Sil
  13. benden bir dipnot: hanehalkı anketi uygulaması için 2002 yılından beri her yıl düzenli olarak yapılıyor ve rastgele aileler seçilir. Eğer bu ankete katılmayı reddederseniz para cezası alırsınız. Yanlış hatırlamıyorsam Defne Samyeli birkaç yıl önce 900 lira gibi bir ceza ödemiş buda haber olmuştu.

    YanıtlaSil
  14. HOcam bizim yurtiçinde dolaylı vergiyle sattığımız mallar yurdışına verginin fiyatta yarattığı artış arındırılarak mı satılıyor?

    YanıtlaSil
  15. Hocam Dire Straits dinlermisiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hırsız mıyız biz

      Çok komik, ha ha ha...

      Hocam, Roger Waters, 'Us + Them' adıyla yeni bir konser turuna 2017'nin ikinci yarısında başlıyor. Eğer sağlığı ve bedensel kuvveti müsaade ederse, dünya turu olarak genişletmeyi planlıyormuş.

      ABD'de başlayacak olan turun biletleri şimdiden satışa sunuldu.

      Şu eleştiri yapılıyor:

      Waters, konser alanında daha mühim yerlere yerleşip oradan izlemek isteyenler olursa, konser öncesi kurulan kamelyalarda müzisyenlerle hatıra fotoğrafı çektirmek ve imza almak isteyenler olursa, t-shirt, bardak, kolye, polar, poster vb. materyalleri hatıra olarak edinmek isteyenler olursa gibi nedenlerle, CITI adlı bankanın hazırlayacağı özel kartlara sahip olmalarını, eee tabii epey yüklü bir para ödemelerini şart koşuyor.

      1973 'Money', 1977 'Dogs', 1979 'What Shall We Do Now?' gibi şarkılarla, insanlardaki para hırsına muazzam eleştiriler getiren bir grupta müzisyenlik yapmış Roger Waters gibi bir kişinin, bizzat kendi konser turunda böyle bir uygulamaya gitmesini nasıl açıklayabiliriz?

      Sil
  16. Hocam Selamlar,

    Benim öğrenmek istediğim ; neden enflasyon hedeflemesi/tahminleri çekirdek üzerine yapılmıyor da , TÜFE de gıdanın ağırlığı düşürülmeye çalışılıyor ? Sonuçta MB enflasyon öngörüsünü yaparken çekirdeği kullanmıyor mu kullanıyor. Ve ekonomi patronları bunu bizden çok çok daha iyi bildiklerine göre neden çekirdek hedeflenmiyor da TÜFE hedefleniyor ?

    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü halkı ilgilendiren ve halka yansıyan normal TÜFE oranıdır. Çekirdek enflasyon gerçeği tamamıyla yansıtmaz bu yüzden gerçeğe en yakın TÜFE hedeflenir.
      Ama çekirdek enflasyon da çok önemli bir veridir, bizim doğrudan kontrolümüzde olmayan mallar hariç fiyatları ne kadar kontrol edebiliyoruz bu ölçütü sunar. Yani halkı direk ilgilendirmez para politikası stratejisinde çok önemli bir kavramdır.
      TÜFE'nin yanında çekirdek enflasyonun da hesaplanması, bütçe dengesinin yanında faiz dışı bütçe dengesinin hesaplanmasına çok benziyor. Burada da gerçek durumu yansıtan bütçe dengesidir, faiz dışı bütçe dengesi sadece dikkate alınması gereken bir göstergedir.

      Sil
    2. Ben 5 yıldır çekirdek enflasyonun hedeflenmesi ama tahminin TÜFE ile yapılması gerektiğini söylüyorum.

      Sil
  17. Mahfi bey size gıcığım.

    İyi günler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu gibi durumlar için tek reçetemiz var: Bu bloğu okumayın ve beni izlmeyin.
      Hem gıcık olup hem de izlemeye devam ediyorsanız muhtemelen mazoşizm kökenli bir psikolojik rahatsızlığınız söz konusu olabilir. Bir psikoloğa görünmenizi öneririm. Ciddi bir sorunun belirtisi olabilir. Ama ihmal etmeyin. Ne kadar erken önlem alınırsa o kadar iyi olur.
      Size de iyi günler.

      Sil
    2. 1432Giciksan ne isin var kardesim burda git baska bloga

      Sil
    3. Eger AKP'nin dagittigi bedava nohut ve makarnadan yiyorsan onun yan etkisi bu olabilir haberin olsun.

      Sil
    4. Hocam bence bu mazoşistlik değil alenen embesillik.

      Sil
    5. Hocam,

      Ne zaman size sarılmak istesem

      Başucumdaki kitaplarınıza koşuyorum

      Beyninizden öpüyorum

      Sizi sevenler de var, biliyorsunuz değil mi?

      Sil
    6. mahfi bey anneniz sizi doğurmadan önce sinirlerinizi mi aldı?

      niçin hiçbir şeye kızmıyorsunuz?

      Sil
    7. Yaşlanmanın az da olsa bu gibi olumlu tarafları da var.

      Sil
  18. mahfi hocam, dünyayı mucitler-mühendisler yönetse mi?

    thomas edison ile nikola tesla arasında bilinen bir sürtüşme var. ve tarihten günümüze tesla'nın mağdur olduğu yönünde açıklamalar baskın geliyor.

    edison, günahıyla sevabıyla neler yapmış, kısaca göz atalım:

    - 1847 doğumlu edison, 1931 yılında (18 ekim) vefat etti. 1093 adet patentin sahibidir ve bu alandaki dünya rekorunu hala elinde tutar.

    - her şeye meraklı bir çocuktur. 12 yaşında tren istasyonlarında gazete satmaya başlar. telgraf kullanmayı orada öğrenir ve hoşuna gider.

    - ticari zekâsı o zamanlarda iyidir. demiryollarında gazete satış haklarını alır. kendi de gazete çıkarır ki böylece gazeteden de kazanır.

    - edison'un iletişim ve elektriğin önemini kavraması 1868'deki ilk icadını ortaya çıkarmasına ön ayak olur: oylama kaydı makinesi.

    - makine beğenilmez. washington d.c. komitesi başkanı "dünya'da bu işi yapmasını asla istemeyeceğimiz bir makine varsa o da budur" der.

    - 1869'da edward calahan tarafından icat edilen, hisse senedi fiyatlarını anlık uzaklara ileten stock-ticker cihazını, edison daha da geliştirdi.

    - cihazı üniversal (uyarlanabilir) hale getirdi. saniyede 1 karakter basma hızıyla öne çıktı. ilk kayda değer başarısı bu oldu.

    - tarihteki ilk endüstriyel araştırma laboratuvarı sayılan laboratuvarında 1877'de fonografı, 1879'da elektrik ampulünü icat etti.

    - mimeograf (fotokopi makinesi), elektrik pili... kaydadeğer icatları saymakla bitmez. aralarında "general electric" de bulunan 14 şirket kurdu.

    - kendisinin tesla ile mücadelesini, şu yazıdan okuyabilirsiniz http://www.acikbilim.com/2013/03/dosyalar/acdc-savaslari-nikola-tesla-thomas-edisona-karsi.html

    - 1877 tarihli ilk fonograf kaydını şuradan dinleyebilirsiniz https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:Thomas_Edison_Mary_had_lamb.ogg

    - edison fonografı icat ettiğinde, müzik endüstrisini hesaba katmadı. işitme engeli olduğundan aklındaki esas amaç, fonografı bir tür eğitim aracı gibi düşündü.

    - başka bir mucit "müzik kutusu" fikriyle gelip patenti satın almak isteyince, edison ilk başta vermek istememiş. sonraları vermiş tabii. rahmetli alvin toffler, ihtiyacın icadı değil icadın ihtiyacı tetiklediğine örnek olarak verir bunu.. neyse..

    - şöyle son verelim: edison hırslı biriymiş. acımasız, zalimmiş hatta. etik sınırlar dışına çıktığı olmuş. iyi bir insan değildir belki ama sağlam mucit olduğu şüphe götürmez.

    - edison'un hırsızlık yaptığı iddiaları gerçek olabilir. lakin 1093 patentin 1093'ü de aşırma değildir herhalde. büyük bir iddia olur bu.

    - laboratuvarın varsa, paran da varsa, onca icadı çaldıysan bile, eşşek değilsen, sen de bir kaç yeni bir şey bulursun herhalde yani..

    YanıtlaSil
  19. Hocam Trump'ın seçilmesi bizim gibi gelişmekte olan ülkeler için faydalı olabilir mi? Şu şekilde; Trump seçilirse ABD'ye güvensizlik arttığından bizim gibi ülkelerdeki kısa vadeli fonların ABD'ye dönüşü azalır ve bizim kırılganlığımız azalır. Yanlış mı düşünüyorum hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki finansal açıdan haklı olabilirsiniz ama başka sorunlar çıkarsa ABD kaybedebilir ve bu da dünyayı iyice strese sokabilir.

      Sil
    2. Ben Trumpçıyım, biz onların başımıza sardıkları RTE'den ne çekiyorsak aynılarını onlarda çeksinler. İnşallah Trump kazanır.

      Sil
    3. ABD'de de başkanın yetkisi bizdeki kadar fazla değildir. Onu denetleyen bir sistem var. Trump söylediği çoğu şeyi hayata geçiremez. Bizdeki kadar ucu açık bir sistem yok orada.

      Sil
    4. AKP ilk iktidar olduğunda yetkileri (halkı yönlendirme gücü) böyle sınırsız değildi. 14 yılda santim santim genişlettiler yetkilerini.

      Sil
    5. abd derin devleti belki de dünyadaki en karmaşık ve derin kliklerden oluşuyor. bir nevi dipsiz kuyu gibidir. hocamızın bu konudaki düşüncelerine tamamen katılıyorum...

      Sil
  20. Gida fiyatlari Turkiyede ucuz. Gida fiyatlarina pahalli diyenler bir almanyaya isvicreye baksinlar Almanyada domates 3.75 euro et 15 euro. Gecen akrabam geldi munihten inanin sebze meyveyi tane ile aliyoruz dedi. Bizim memleketimizde her sey var biz kiloyla aliyoruz daha ucuza geliyor. Alman milleti kirazi cilegi gramla alirken biz kiloyla aliyoruz.

    Yazin bolca kavun peynir yerken almanlar bunu yapamiyor.Niye adamlarda peynir fiyatlari da yuksek. Cay kahve alkolsuz alkollu icecekleri saymiyorum bile. Bence Turkiyede guda fiyatlari ucuz.

    Gecen sene Munihe gittim orda gordugum su Bizim akrabinin yeni actigi bakkalinda karpuz dilimle satiliyor herifler de karpuzu dilimle yiyorlar Boyle bir sey var mi yahu. Biz kilolarca kavun karpuz alirken heriflerin dustugu duruma bakin hele. Almanya gercekten bitmis.Bizim turkler olmasa Almanyanin hali darma duman.Zaten Almanyayi turkler yabancilar kalkindirdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Isvicre'de kazanip Turkiye'den alisveris yaparsan gercekten ucuz. Yazin bolca kavun peynir yemissin anlasilan, artik yaninda ictigin sey neyse biraz az ic veya sulandirip ic (ki rengi beyaz olsun). Almanya bitmis falan gibi vecizeler yumurtlamazsin boylece.

      Sil
    2. türkiyeyi başka ülkelerle kıyaslarken yapılan en büyük yanlış yabancı parayı kur ile çarpıp o ülkedeki fiyata bakmaktır. almanyada et 15 euro demişsiniz. tamam da almanyada ki adam tl mi kazanıyor ? maaşı da euro ile aldığı için onlara göre etin kilosu 15 liradır eğer kıyaslıyorsan türkiyeyle. Madem sallıyosunuz düşünerek sallayın yav..

      Sil
    3. Almanyada makarna vs temel gida ucuz ancak digerleri turkiyeye gore oahalli sogan ekmek kavun peynir falan inanilmaz pahalli almanyada. Alman milleti gercekten turkiyedekilere imreniyor gida turkiyede ucuz kiloyla elma alan alman hic gormedim. Kavun karpuz alip yiyen alman gormedim. 11 senedir almanyadayim. Almanyadan turkiyeye donemk istiyorum turkiyede hayat daha iyi daha guzel burada herkes turkiyeye donmek istiyor turkiyenin ekonomik sartlari bence almanyadan kat be kat daha iyi. Turkiyede asgari ucretle gecinirsin kavun karpuz kilolarca elma yersin ama burda ole bisey yok allah askina her yaz turkiyeye gelirim bizim bacanagin yazliginda kavun saticilari gelir sokata valla bedavaya kavun peynir carsi pazar bolluktan gecilmez ama siz gelin bir Kolne yazin kavun yiybiliyor musunuz. Ak parti oncesini de biliyorum simdi daha iyi ak parti calisiyor

      Sil
    4. Fiyatın ne olduğuna değil ne kadar arttığına bakmak lazım. Konu enflasyon. Gıda fiyatlarındaki artışlara göre karşılaştırın iki ülkeyi. Türkiyede gıda ucuz da gelir de düşük. Kazandığımız parayla bir şey yapamıyoruz ucuz gıdaları bol bol yiyip şişmanlıyoruz. Almanyayı kalkındıran Türkler Türkiyeyi niye kalkındıramıyor acaba?

      Sil
    5. Hayattan beklentiniz ucuza kavun karpuz kilolarca elma yemekse Çin'e gidin ne mutlu size Türkiyeden ucuz fiyatlar.

      Sil
    6. İyi de Almanya'da yaşamaya devam eden Türkler - ki sanırım 2.5 Milyon cıvarıydı- neden ısrarla orada kalmaya devam ediyorlar? Bir de imkanı olsa kaç milyonumuz daha koşa koşa oraya gider dersiniz?

      Sil
  21. Makarna fiyatlari ne olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bedava olacak bedava, nohut da bedava olacak, komur de bedava olacak. Ama sadece tek bir parti olacak oy vermek icin. Ayni rahmetli Saddam donemi gibi. Secimlerde de %99 oy alacak bu parti ve lideri yine ayni Saddam donemi gibi.

      Sil
    2. Hocam siz bari yapmayın halkına makarnacı yakıştırmasını yapanlar sizin değiminizle ancak 'ingiliz' olabilirler.

      Sil
    3. Niye? Makarnacılık kötü bir şey mi? İtalyanlar mesela makarnacıdır ve bununla gurur duyarlar.

      Sil
  22. Mahfi Hocam, selamlar..
    Yazılarınızdan önemli derecede istifade eden biri olarak size çok teşekkür ediyorum. Ben her sıklıkla sitenizi ziyaret etmeye çalışsam da bazen yazılarınızı kaçırabiliyorum. Bu yüzden e-mail grubuna abone oldum. Fakat yeni yazı eklendiğinde e-mail almıyorum. Bu noktada yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
    rmustafacelik@gmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Maalesef bu sorun google'dan kaynaklanıyor. Yazıyorum ama ne kadar ilgileniliyor bilmiyorum.

      Sil
    2. Google now kartlarını rtkinlestirirseniz yeni yazı çıktığında Google sayfasını açınca çıkıyor...

      Sil
  23. Hocam,
    Gıda fiyatlarındaki enflasyon oranı azalırsa, yani gıda fiyatlarındaki artış azalırsa, hanehalkı cebindeki yüz liranın daha az bir kısmını gıdaya ayırır, daha büyük bir kısmını da başka kaynaklara ayırır. Dolayısıyla gıdanın enflasyondaki payı düşmüş olur. Hükümetin uygulamaya çalıştığı politika da gıdadaki fiyat artışını yavaşlatarak gıdanın sepetteki ağırlığının düşmesi sonucunu doğurmak değil mi? Bu neden gerçekleri eğip bükmek olsun ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dediğinize kimsenin itirazı yok. Ama bu dediğiniz yapmaya çalışmıyorlar da endeksle oynamayı planlıyorlar.
      Bizim itirazımız gıda fiyatlarının endeksteki ağırlığını azaltıp enflasyonu daha düşük göstermeye çalışılması. Esasen buna Mehmet Şimşek de itiraz etti ve benim burada yazdıklarıma yakın bir açıklama yaptı.

      Sil
  24. Hocam bu sebze fiyatları son zamanlarda ne kadar uçtu böyle! Bakan açıklama yapsın dursun düşecek diye ama piyasa, bakanı pek sallamıyor görünüyor. Buna müdahale edilmesi gerekmez mi? Siz pazarlara, marketlere gidip bunları gözlemliyor musunuz hocam yoksa evde alışverişle başkaları mı ilgileniyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her hafta Çarşamba günleri eşimle Sarıyer pazarına gider alış veriş yapar, esnafla sohbet ederim. Market alışverişini de eşimle birlikte yaparız. Ben bir iktisatçının elinin ve gözünün sürekli pazarda olması gerektiğini düşünürüm ve bu düşüncemi uygularım.
      Piyasa kimseyi dinlemez. İstanbul'da fiyatların artmasının nedenleri arasında TIR'ların ve kamyonları 3. köprüden geçme zorunluluğu olması ve bu köprünün öncekinden çok daha pahalı olması gösteriliyor.

      Sil
    2. Ulaşımdan köprü geçiş ücretlerini çıkarmayı ihmal etmemek lazım.

      Sil
  25. Hocam cehaletime verin bir sorum olacak.Dolar endeksinin 120 olması durumunda dolar tl kuru ne olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu bilemeyiz. Çünkü endeksle birlikte ya da onun yükselişinin etkisiyle başka parametreler de değişmeye başlar.

      Sil
  26. işsizligide bu yöntemle düşürebiliriz.gençleri iş gücünden düşürelim bakın işsizlik nasıl yüzde bire düşüyor.birde sayın hocam hane halkının gıda harcamalarının düşmesi imkansız,bu hane halkı yemiyormu içmiyormu.gıdanın hanedeki oranı nasıl düşer.keza saglıkta öyle.bunlar zorunlu ihtiyaçlar.düşmesi imkansız.düşürülüyorsa en hafif tabirle ortada bir şaibe var demektir.günlük hayatımızda pek yeri olmayan pinpon topunun,dikenli telin,kireç tozunun,argon gazının,soba borususunun etkinligini artır ama günlük hayatımızın olmassa olmazlarının oranını düşür ne ala dünya.sonrada emekçi insanlara zam günlerinde az zam ver süründürmeye devam et.bumudur yani.kimi kandırıyoruz.gerçi burda halk dalkavuklugu yapmanında alemi yok.bizim halkımız cahil,sorgulamayan,biatçı ve şükürcü olursa tabiki kandırılırız.burda tabiki allaha şükredecegiz ama körü körüne degil.iyi şeyler oldumu hükümet yaptı başardı,kötü bir şey oldumu allahtan geldi ne yapalım.bu mantık dogru degil.sen tedbirini al,yinede geliyorsa felaket tabiki allahımıza şükredecegiz,dua edececegiz.o ayrı mevzu.oldum olası hükümetin açıkladıgı hiç bir rakama inanmıyorum.açıklayanlar devlet memuru.tabiki onların istegi yönünde rakamlar söylenecek.tersini yapsın bakalım kendini nerde buluyor veya işindenmi oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman yetkililer duymasın bunları uygulamaya koyabilir.

      Sil
    2. O enflasyon %5 e düşecek, o kadar!

      Sil
    3. Talimatla oluyorsa yüzde 5'de durmayın yüzde 1 deyin bari.

      Sil
    4. Biz enflasyona yok dersek yoktur.

      Sil
    5. Çok doğru sorun böyle çözülür işte. Endeksi filan değiştirmek de neymiş.

      Sil
    6. Çok doğru sorun böyle çözülür işte. Endeksi filan değiştirmek de neymiş.

      Sil
    7. Sn Sert gıda harcamaları tabi ki düşmez.Ancak gelir artarsa sepetteki oranı azalır. Yani gıdanın payının azalması için hanehalkı gelirinin artması şart. Örn. 1300 TL gelire sahip biri 300 TL sini gıdaya ayırıyor ise gelirin %23 ünü gıdaya harcıyor demektir. Geliri 2000 TL olursa ve gıda harcaması da 400 TL olursa gıda harcaması artmış ama gelire oranı %20 ye düşmüş olur.

      İlave olarak ben de sizin gibi hatta belki de daha fazla hiçbir kuruma güvenmiyorum. Yaşadıklarımızı 1984 adlı kitapta anlatılanlara benzetiyorum.

      Sil
  27. Hocam bob dylan nobel ödülünü aldığında şunu düşündüm: Edebiyatta bir bilimmidir yada bilim benzerimidir sonuçta gerçekliğe vurgu yapıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Edebiyat bir bilim değildir çünkü eline kalemi alan yazarın hangi genetik donanımla,düşünsel ve düşsel donanımla ve sosyal etkilenmelerle yazdığını kendisi bile bilemez,ayrıştıramaz.

      Sil
    2. Edebiyat iki yönlüdür. Roman, öykü, şiir, oyun vb daha çok sanata yakındır. Ama edebiyat tarihini ya da şiirin yazılma tekniklerini inceliyorsanız o, bilime daha yakındır.

      Sil
  28. Hocam para arzı arttığında bu önce fiyatları mı para talebini mi artırır? İkisi de artar ama önce hangisi artar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Para talebini artirir, bu da urun talebini artirir sonucta talep artisindan dolayi fiyatlar artar.

      Sil
  29. Bu ağırlık hesaplamalarında hane halkının hiç tasarruf yapmadığı varsayımı mı yapılıyor acaba?Yoksa tüketim toplumunun gereği olarak doymaz bir istahlari mi var hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tasarrufların enflasyon hesaplamasında hiçbir önemi yok. Sadece fiyatların değişimi ve dolayısıyla tüketimin nasıl yapıldığı ve bileşenleri dikkate alınır.

      Sil
    2. Burada yapılan şey harcamak için ayrılan 100 TL'nin nereye harcandığının araştırılmasıdır.

      Sil
  30. Hocam bir soru daha soracağım.İşgücü talebi arttığında bu toplam talebi (AD) de artırır mı? Yani ADnin içinde mi?

    YanıtlaSil
  31. İyi akşamlar Hocam;Bunların hepsi 'hokus pokus'.İstatistikle enflasyonu tabiiki düşürmek mümkün,ama sabit gelirliyi aldatmak mümkün değil.FAkat anlamadığım nasıl oluyorda insanlar reel gerçeklikten fanatik dünyaya transfer oluyorlar.Zira ceplerinden zorlama ile alınan para onların refahının azalmasına neden oluyor.Eskiden vatan millet Sakarya idi,şimdi din iman paramı oldu?Durumun suçlusu sayın Hocam Siz,ben ve şikayetçi hepimiziz,diye konuyu kapatıyorum çünkü homoeconomikus doğrusunu seçer.Selamlar ME...

    YanıtlaSil
  32. Hocam tüfe de yurt ici mal ve hizmetlerin tüketilmesi yazmissiniz ama yurt ici mal ve hizmetler deflatör değil mi tüfe de yurt dışı mal ve hizmetler de yok mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dediğiniz doğru diye biliyorum.

      Sil
    2. TÜİK'in kendi sitesinde şöyle yazıyor:

      "Kapsanan işlemler: 2003=100 temel yıllı TÜFE’de, yurtiçinde mal ve hizmet tüketmek amacıyla yapılan, tüm nihai parasal tüketim harcamaları esas alınmaktadır."
      Bakınız: http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1014 bu linkde metaveri yi tıklayın.

      Sil
  33. Hocam Selamlar. Ben enflasyonu kendime göre hesaplamak istesem bunu nasıl yapabilirim? Bir başka deyişle kendi harcamalarımdan oluşan bir sepet oluştursam enflasyonu bulmak için kullanacağım formül nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Laspeyres endeksi. Yaptığınız toplam harcamalar içinde herhangi bir malın ağırlığını bulun. Mesela 100 tl harcıyorsunuz bir ay içinde bunun 25 tlsi ekmeğe gidiyor dolayısıyla ağırlığı 0.25. Bunu geçen yılki ekmeğin fiyatıyla ve bu yılki ekmeğin fiyatıyla çarpıyorsunuz. Aradaki yüzdesel fark o malın enflasyonu oluyor. Bunu harcadığınız tüm malların ağırlığındaki değerleri gözeterek, fiyatlarındaki değişimi dolayısıyla toplam enflasyonunuzu hesaplayabilirsiniz.

      Sil
    2. Teşekkürler yanıt için.

      Sil
  34. Mahfi bey,

    Ekonomi tahsilim yoktur, aşağıdaki sorularım ve akıl yürütmem çok 101 seviyesinde kalıyorsa şimdiden affınıza sığınırım.

    - "Fiyatlar, vergiler dahil peşin ödemeler olarak belirlenerek, taksitli satışlar üzerinden fiyatlandırmalar veya anlaşmalı fiyatlar dikkate alınmamaktadır." diyorsunuz yukarıda. Bugün pek çok hane halkının gelirinin ciddi bir kısmı bu tarz tüketim ödemelerine gitmektedir. Pek çok hane bindiği arabayı ve içinde oturduğu evi (yatırım amaçlı olanları saymıyorum) anlaşmalı bir fiyatla kredi karşılığı alır ve her ay bu kredi borcunun taksitlerini öder. Sadece büyük kalemler de değil, giyim kuşam gibi görece daha küçük kalemlerde de taksitlendirme çok yaygın bir pratik. Şimdi enflasyon hesabı yapılırken bunlar hesap dışı mı bırakılıyor? Eğer öyleyse, bu tarz ödemelerin toplam tüketim ödemelerine oranının ne olduğuna dair istatistikler çıkarılmış mıdır? Çıkarılmışsa yayınlanıyor mudur?
    - Taksitli satış fiyatlarının hesap dışı kalmasının sebebi, hesaplanan enflasyonun vadesi içinde (ve belki daha da uzun vadede) ödemenin sabit kalması ve hesabı saptırması mıdır? Eğer öyleyse bu tarz satışların fiyatları, ona uygun vadeli bir enflasyonun hesabına katılır mı? Şöyle örnek vereyim: Diyelim ki bir araba aldım, 60 ay taksitle. 60 ay sonunda araba eskidiği için satıp aynısını (veya o seneki modelini) aldım diyelim. 5 sene içinde bu arabanın fiyatı muhtemelen aynı kalmayacak ama ben 5 sene boyunca her ay aynı meblağı ödeyeceğim arabaya binmemin karşılığı. Bu taksit ödemelerinin senelik enflasyon hesabında kullanılması çok doğru olmayabilir ama mesela 5 senelik birikimli enflasyona katılması gerekmez mi? Bu arada 5 senelik, 10 senelik enflasyon gibi bir hesap var mıdır yoksa yalnızca yıllık enflasyonlar birleştirilerek mi hesaplanır?
    - Denilebilir ki borç ödemeleri için zaten hane halkı borçluluğu endeksleri var, bu ödemeler gözardı edilmiyor ama enflasyon yerine yükümlülükler kapsamında değerlendiriliyor. Benim için enflasyon rakamının bir işlevi de ekonomik kararlarımda yol gösterici olmasıdır. Ben enflasyonun %10 olduğunu bilirsem, mesela paramı garanti %10 getiren bir enstrümana yatırmak yerine daha riskli ama %15 getirili başka bir enstrümana yatırmayı tercih edebilirim. Enflasyon %5 olsaydı bunun yerine ilkini tercih edebilirdim. Şimdi ben tüketim giderlerimin ciddi bir kısmını sırf borçla taksitle ödüyorum diye enflasyon hesabı dışında tutarsam, akılcı ekonomik kararlar alabilmek için bu girdinin boşluğunu hane halkı borçluluğuyla nasıl doldurabileceğimi düşünemiyorum. Zira ortalama borçluluğun artması insanların daha çok borç karşılığı tüketmesiyle de, borç karşılığı tükettiği şeyin fiyatının artmasıyla da açıklanabilir.

    Şimdiden çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sorularınız çok doğru ve yerinde. Benim bildiğim kadarıyla her bir mal için farklı yerlerde farklı taksitler söz konusu olduğu için tek tek toplama imkanı yok. Olsa bile hangisini esas almak gerektiğini ayıramazalar. O nedenle bu etkileri gidererek alıyorlar.
      Keşke bu dediğiniz ayrıntıda hesaplama yapacak bir birikim ve imkan olsa o zmaan çok daha net sonuçlar almak mümkün olabilir.

      Sil
  35. önceden gıda %40 lar seviyesindeydi.
    konut %16 sizce gerçekçimi. maaşın yarısı kira ödeyen çok var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında şöyle olmalı:
      Gıda %30
      Konut %28
      Ulaşım %14
      Giyim %12
      Ev eşyası %8
      Haberleşme %5
      Eğlence,eğitim,sağlık vd %3

      Sil
    2. Çok doğru yani gelir kişi başına 3 bin dolarken gıdanın payı % 40 dolayındaydı. Gelir arttıkça pay da azalarak % 23,7 ye kadar geriledi.
      Gerçekçi olup olmadığını ancak uygulanan anketin doğruluğunu kontrol ederek anlayabiliriz. Aksi takdirde bunlar anketle belirlendiğine göre doğru kabul edeceğiz.

      Sil
  36. Hocam merhaba Çin'de cari fazla var ama özel sektörün borçluluğu çok yüksek bunun sebebi nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazıları borçlu bazıları alacaklıdır. Yani Çin'de borcu yüksek olanlar kadar alacağı yüksek olanlar da vardır.

      Sil
  37. AK partiliyim ama bu gida agirliginin dusmesi bana oyun gibi geliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapma yav

      Sil
    2. Palamut fiyatlarinin dusmesi millete cok yaradi. Beyinlere fosfor gitti insanlar gercekleri gormeye basladi.

      Sil
  38. Hocam merhaba. Bizim sınıfta bir arkadaş var. Sürekli iktisadı biliyorum, çok iyi anlıyorum diyor. Hatta bizim makro dersine bir araştırma görevlisi giriyordu, iktisadı ondan bile iyi biliyorum diyordu. Bu arkadaşla iktisat konuşurken başta özgüveni çok yüksek, yanlış bildiklerini hatırlatınca da geçiyor bir köşeye sessiz sessiz oturuyor. Biz çok üzülüyoruz onun için iktisada meraklı ve çok iyi bildiğini zannediyor, biz de onu iyi bir iktisatçı yapmak istiyoruz. Ne yapmamız gerekir hocam sizin önerilerinize güveniyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi iktisatçı ya da iyi bilim adamı olmanın ilk ve en önemli kuralı ben bilmiyorum diyerek başlamaktır. Yani tevazu.

      Sil
    2. Hocama katılıyorum. Çok biliyorsa zahmet edip okumasına bile gerek yok. Öğrenmenin ilk şartı hiç bilmemek bana göre. Hiçbir şey bilmemeye devam ederseniz öğrenme araştırma istek ve merakınız bitmez diye düşünüyor ben.

      Sil
  39. Hocam tayyip erdoğanla hiç karşılaştığınız oldumu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2002 seçimlerinden önce sanırım Haziran ayı idi. Ben Hattuşa'dan dönüyordum Erdoğan da seçim konuşması için Yozgat'a gidiyordu. Bizim yemek molası verdiğimiz restorana gelmişlerdi orada karşılaştık. Danışmanı Reha beyi DPT'den tanıyordum. O bizi tanıştırdı. Biraz sohbet ettik. Onun dışında hiç karşılaşmadım.

      Sil
  40. Ak parti eger gidanin agirligini dusurse bu istatistiklerle oynamis anlamina mi gelir.
    Ak partinin boyle bir uygulamaya karar vermesinin nedeni sizce ne olabilir dusundum ama bulamadim.
    Ak partinin istatistiklerle oynama yetkisi var mi sonucta tuik bagimsiz bir kurulus degil mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gıdanın ağırlığı anket sonucuna göre düşerse sorun olmaz ama sizin dediğiniz gibi AKP bu ağırlığı düşürürse bu istatistiklerle oynamış olduğu anlamına gelir.
      Bu tür bir uygulama enflasyonu daha düşük gösterir ve faizleri düşürmeyi kolaylaştırır. Ama tabii sanal bir eylem olur.
      TUİK bağımsız bir kuruluş değil.

      Sil
    2. 1- Evet
      2- Halki rakamlarla kandirmak, iste bakin enflasyon dustu memura sifir zam vs.
      3- Yok. CB'nin pekcok seye yetkisi yok ama fiili durum yaratip yapiyor, bunu da ona benzetecekler. MB'ye mudahale etme yetkisi var miydi, MB de bagimsiz. Zamaninda MB baskanina vatan haini bile dedi uzun birisi. MB'na faizleri dusurmesi icin baski yapan kim?

      Sil
    3. Bunlar gercekse istatistiklerle oynayacaklarsa kandirliyoruz. aldatiliyoruz. Ak partinin bunu yapacagina ben sahsen inanmiyorum. Bu parti milleti kandirmaz. Millet iradesi kendisini yani milleti kandirmaz.

      Sil
    4. Milli irade millet iradesi ne derse o olur o kadar. Enflasyon milletin iradesine baglidir. istatistiklere bagli degil.Millet enflasyon yok diyorsa yoktur. Eskiden enflasyon %100lerdeydi simdi %8 aradaki fark miletin cebinde kaldi. eskiden faizler %200 du simdi %8 aradaki fark milletin cebinde kaldi.Tum bunlari konusmadan istatistikleri konusmanin manasi yok. Millet ne derse o olur.

      Sil
    5. Haklısın kardeşim millet ne derse o olur. Millet enflasyon rakamı yalan diyor. O zaman ne olur?

      Sil
    6. Bu komik işte :)) Bağımsız ne demek hatırlıyor musunuz?

      Sil
  41. Hocam bu ABD,AB,Japonya gibi ülkelerde tasarrufçular enflasyonun düşmesini ister mi genelde daha yüksek reel faiz için? Yani tasarrufçuların genel olarak böyle bir talebi var mı? Yoksa ondan önce faizin mi artmasını isterler?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence o ülkelerde şu aralar tek istenen şey ekonominin toparlanmasıdır. Bunun için faizi artırmak gerekiyorsa onu isterler.

      Sil
  42. Hocam merhaba. Önceki yazılarınızda her iktisatçının genel muhasebe bilgisi olması gerektiğini söylemiştiniz. bu konuda kitap öneriniz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Piyasada birçok iyi genel muhasebe kitabı var. Yeni baskı olmasına ve tekdüzen hesap planındaki son değişiklikleri kapsamasına dikkat edin.

      Sil
  43. Hocam Türkiyededki toplam devlet tahvili ve bonosunun ne kadarını yabancılar elde tutuyordur ortalama? Bunnla ilgili bir gösterge var mı herhangi bir siteden bulabileceğim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Var. Hazinenin web sitesinde istatistikler/iç borç istatistikleri/içborçstokunu ellerinde bulunduranlar diye arayın.

      Sil
  44. Hocam merhaba,bizim bir arkadaş vardı iktisat mezunu ama iktisat ekonomi ile alakalı tek bildiği söylediği dolar 5 TL seviyesine çıkacak diyor ve teknik analiz diye bir olaydan bahsediyor ben ve benden daha az bilgili arkadaşlar bu arkadaşımıza olayları makro mikro dengeyi fed faiz politikasını vb konularda sürekli uyararak bu böyle devam etmez dememize rağmen kabul etmiyor.Size sorum bu arkadaşımızdan sizin gibi benim gibi bir iktisaçı ekonomist olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İktisatçılık farklı bir iştir. Bu arkadaş piyasa analisti veya finansçı olabilir ama iktisatçı olmaz.

      Sil
    2. Ne zaman çıkacağını söyleyemiyor mu,eninde sonunda zaten çıkacak.

      Sil
  45. Hocam hayatınızda hiç kavga ettiniz mi tekme-tokat. Tabi çocukluk zamanlarını sormuyorum.

    YanıtlaSil
  46. Recep Hasanbaş21 Ekim 2016 09:04

    Merhaba Hocam; Bu enflasyon açıklamalarının yanında genelde avrupa ülkeleri, sepete hangi ürün/hizmet neden girmiş veya hangisi neden çıkmış. Açıklamaları olarak renkli infografiklerle kolay anlaşılır şekilde ek olarak açıklıyorlar. Mesela bunu ingiltere en güzel yapan ülkelerden. Bu sene internetten indirilerek satın alınan oyun ve diğer içerikleri sepete eklemiş.Bunu neden yaptığını da ayrıca belirterek anlatmış.Bizde bu kadar malesef iyi değil veri anlatımı. Ama avrupa genelinde aylık hane halkı bütçesinden "alkol dışı gıda tüketimi"ne en çok ayrılan oran da bizde. Hatta Eurostat'da ortalama olarak bu oran 19,5 şeklinde temsil ediliyor. Bunun biraz sosyo-kültürel yapı ile alakası da var büyük ihtimalle. Çünkü bizde ki alkol dışı gıda + restaurant ve otel harcamaları ile yine avrupanın alkol dışı gıda + restoran ve otel harcamaları %30 civarlarında.

    uk

    ( https://www.ons.gov.uk/file?uri=/economy/inflationandpriceindices/articles/consumerpriceinflationbasketofgoodsandservices/2016/cpi2016basketofgoods.pdf)

    eurostat

    http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Inflation_in_the_euro_area

    Türkiye

    http://www.tuik.gov.tr/HbGetirHTML.do?id=21693

    YanıtlaSil
  47. sayın hocam, enflasyon hesaplamasında gıda gibi önemli bir kalemin ağırlığının düşürülmesi sadece manşet enflasyonunu aşağıya çekmekten yani suni enflasyon düşüşü yaratmaktan başka hiçbir işe yaramayacağını ve hatta buna paralel olarak da ileride faiz bantlarını daha aşağıya çekmek için küresel dengelerin dışında bir denge yaratmak adına emisyonu da artıracaklarını fakat bunun kurlarda sert yukarı yönlü çıkışlara neden olabileceğini düşünüyorum. sırf günü kurtarmak adına geleceğimizi iktisadımızı daha da zora düşürebileceklerini düşünüyorum hocam. düşünceleriniz nedir hocam?. saygılar....

    YanıtlaSil
  48. Hocam gidanin payi duserse hangi kalemin payini artirmayi hedeflemekteler.

    YanıtlaSil
  49. hemen ortalığı 52 ye vermeyelim; uzun vadeli satışlar enflasyona katılmıyor (genel anlamda temizlik+gıda olduğundan daha çok katılıyor diyebiliriz) taksitle krediyle bir şey alınca ki genelde bunlar pahalı şeyler enflasyona eklenmiyor (100 lira ceket aldın ekleniyor; 12 taksit yaptın eklenmiyor) bunlarıda bir şekilde kredi kartı kullanım oranlarıyla harmanlayıp daha doğru bir oran elde edilebilir... herşey kullanım oranıyla eklenirse daha düzgün sonuç elde edilir: ben pinpon oynamıyorum o zaman yoktur demek de saçma işte birileri oynuyor onlarıda eklemezsek nasıl ekonomik öngörü yapacaz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?