Brexit'ten Sonra

Oylama öncesindeki anket sonuçları Birleşik Krallığın Avrupa Birliğinden ayrılma olasılığına yüzde 49 ağırlık veriyordu. Bu eğilimlerin etkisiyle Sterlin ve Euro prim yapıyor, Dolar geriliyordu. Oylama öncesinde 1 USD 1.14 Euro paritesine ve 2.88 TL kuruna kadar gerilemişti.

Oylama, anketlerin tersine gerçekleşerek Brexit kararıyla sonuçlandı. Daha ilk sonuçlar alınırken Dolar ve Altın hızla yükselmeye, Sterlin ve Euro hızla gerilemeye başladı. Brexit oylaması öncesinde yazdığım analiz yazısında sunduğum tabloya bir sütun ekleyerek olanları da göstereyim (http://www.mahfiegilmez.com/2016/06/brexit-fed-doviz-ve-altn.html).


Brexit Olursa
Brexit Olmazsa
Brexit Oldu
Pound Sterlin
Değer kaybeder
Değer kazanır
Değer kaybetti
Euro
Değer kaybeder
Değer kazanır
Değer kaybetti
Dolar
Değer kazanır
Değer kaybeder
Değer kazandı
Altın
Değer kazanır
Değer kaybeder
Değer kazandı
TL
Dolara karşı değer kaybeder, Pound Sterlin ve Euroya karşı muhtemelen değer kazanır.
Dolara karşı değer kazanır, Pound Sterlin ve Euroya karşı değer kaybeder.
Dolara karşı değer kaybetti, Pound Sterline karşı değer kazandı, Euroya karşı durum pek değişmedi.

Son sütun Brexit kararından sonra olanları gösteriyor. Bu sütunda anlattıklarım kısa vadede gerçekleşenler. İlk anlardaki hızlı reaksiyonlar zaman ilerledikçe duruldu.

Asıl olarak bizi ilgilendirenler kısa dönemde olup bitenlerden çok, orta ve uzun dönemde neler olacağı. Çünkü Birleşik Krallığın, Avrupa Birliğinden ayrılma kararının orta – uzun dönemde birçok alanda etkisi olacak. Bu etkiler siyasal, sosyal, kültürel, hukuksal alanlardan ekonomik alana kadar yayılan bir genişliği kapsıyor. Önce siyasal etkilerinin nasıl olacağını bir tabloyla göstermeye çalışalım.

Siyasal Alan
Olası Etkiler
Birleşik Krallık
İskoçya’nın, Avrupa Birliğine katılmak üzere Birleşik Krallık’tan ayrılması gündeme gelebilir. Bir süre sonra İskoçya’da bir referandum olabilir. 
Avrupa Birliği
Birleşik Krallığın ayrılması AB’nin geleceğine ciddi bir tehdit oluşturuyor. Başka ülkelerde benzer eğilimler giderek güçlenebilir.
Türkiye
İç siyasete dönük son açıklamalar dışında Birleşik Krallık, Türkiye’nin AB’ye katılması konusunda önemli bir destek veriyordu. Bu desteğin kaybolması Türkiye için ciddi bir kayıp olabilir.  

Şimdi gelelim orta – uzun dönemde Brexit’in ekonomi ve piyasalar üzerinde nasıl etkiler yaratacağına.

Ekonomik ve Finansal Alan
Olası Etkiler
Birleşik Krallık Ekonomisi
Brexit, Birleşik Krallık ekonomisini en azından orta dönemde olumsuz etkileyecektir. Bunun içinde kredi notu düşmesi de var. Pound Sterlin bir süre zayıf kalmaya devam eder. Birleşik Krallığın toparlanma süresi İskoçya’nın ayrılıp ayrılmayacağına ve siyasetin nasıl şekilleneceğine bağlı olarak değişecektir.  
Avrupa Birliği
Avrupa Birliği bir süre Birleşik Krallığın ayrılışının etkisiyle sıkıntılar yaşayacaktır.
Türkiye
Sermaye girişi azalabilir ve bunun sonucunda kurlar ve faizler yükselebilir.   
ABD
Birleşik Krallığa desteğini artırabilir ve ikili ekonomik ilişkiler en üst düzeye çıkabilir.
Dünya Merkez Bankaları
Bütün dünyada merkez bankaları piyasalardaki reaksiyonlar yatışıncaya kadar piyasalara müdahale edeceklerdir.
AMB
Ek parasal genişleme ve faiz indirimine gidebilir.
Fed
Bu yıl faiz artırımı yapmaması kesinleşmiş gibi görünüyor.
TCMB
Kur yükselirse piyasalara müdahale edebilir.

Gündemde olan bir konuya daha dikkat çekmek isterim. Basında Rusya’nın, Türkiye’yi Karadeniz ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantısına davet etmesi, Rusya tarafının yumuşamayı sağlayacak bir jesti olarak sunuldu. Oysa Türkiye, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatının kurucu üyesi ve hatta kurulmasına ön ayak olmuş olan ülkedir. Dolayısıyla bu sıfatıyla bütün toplantılara da katılmaktadır. Yani Rusya ile aramız iyi de olsa kötü de olsa bizim bu toplantıya davet edilmememiz diye bir durum söz konusu olamaz. Teşkilatın altı ayda bir değişen dönem başkanlığı sırası Rusya’da oluğu için davetin Rusya’dan gelmesi doğaldır. Bu daveti bir jest gibi yorumlayıp, yumuşama işareti olarak anlatmanın Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatının yapısını ve geçmişini bilmemekten kaynaklandığını düşünüyorum.  


Yorumlar

  1. Abd den iyi veriler gelse de Brexit oldu diye fed faiz artırımını erteleyebilir mi?Pek mantıklı gelmiyor bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında FED'in faiz artırımını ertelemesi kendileri açısından gayet rasyonel bir tercih. Çünkü ekonomik veriler iyi gelse de Brexit sonrası zaten dolar değer kazanacak, faizleri de artırırlarsa dolar iyice alıp başını gider. Bu da tabi ABD'nin ihracat gücüne büyük zarar verir.

      Sil
    2. Aynı şeyi düşünüyorum.

      Sil
    3. Faiz otelenir 2017 basina

      Sil
  2. FOMC'un faiz arttırma öncesinde onlarca faktörü takip edip, sonra karar verdiğini biliyoruz.

    İngiltere'nin AB'den ayrılması, FOMC'un:

    Faizi sabit tutma yönündeki tavrına mı yakın duruyor?

    Faizi yükseltme yönündeki tavrına mı yakın duruyor?

    (Sorumu, FOMC'un izlediği diğer faktörleri hariç tutarak soruyorum. Örneğin, ABD enflasyon verilerini hariç tutarak. Çünkü ABD'deki enflasyonun yükselme sinyalleri kuvvetlensin, FOMC zaten faizi arttıracak.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faizi sabit tutma tavrına yakın durduğunu düşünüyorum. Çünkü hatırlarsanız daha önceki açıklamalarda küresel duruma vurgu yapılmış, onun da izleneceği belirtilmişti.

      Sil
  3. Bu tür kırılma anlarında, ah! vah! etmektense yeni ve rasyonel modeller ve hedefler üretilebilmeli...Böyle bir yaklaşım gerçekleşirse, sürecin yıpratıcılığı da törpülenir..Hatta ben bir lider olsam şu vakte kadar yeni bir vizyon ve çözüm kafamda çoktan şekillenmiş olurdu..Olan biten, her ne kadar şeklen kırılma ve/veya ayrışma gibi gözükse de, avuç içine ve nano saniyelere sığan tekno ekonomik dünyanın bu türden yüzeysel sorunları kısa zaman içerisinde, eğlenceli bir kaç anketoda ve anıya dönüştüreceğini gözlemleriz..Teknoloji, bilgi paylaşım imkanları, robotik verimlilik, vesaire gibi konu başlıkları bu ayrışmaları yüzeysel ve popüler kozalara hapsedecektir kanımca..Türkiye'de oturup İspanya'daki bir flamenco gitar hocası ile workshop ve etüd yapabildiğimiz bir dünyadan söz ediyoruz..ne ayrışması yaw:):):)

    YanıtlaSil
  4. Brexit en sonra birlesik krallik dige birsey kalmayabilir,iskoclar ab lehine oy kulandilar cok yuksek bir oranda

    YanıtlaSil
  5. katılıyorum, Rusya, RTE Rejimine asla jest yapmaz

    YanıtlaSil
  6. Iskocya nin ayrilmasi pounda daha da dusurur belkim sonra ingiltere isvicre ve norvec gibi kucuk fakat daha zengin olabilir fakat bu yillar alir

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Hocam, öncelikle değerlendirmeleriniz için çok teşekkürler. Bence özellikle Yunanistan'ın içine girdiği finansal krizle uluslararası gündemde öne çıkan ancak bugün itibariyle İngiltere’deki referandum sonucuna göre resmi anlamda AB'nin dağılmasının ilk adımı...

    Başka bir açıdan konuya bakıldığında SSCB'nin dağılması ardından bir türlü kararlı dengesini bulamayan küresel güç savaşında HASTA ADAM olan AB yatağa düştü. Gücün tabiatı gereği geçmişte hep olduğu gibi bu hasta adamın yeri bir şekilde doldurulacaktır. Acaba bu boşluğu kim dolduracak ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biliyorsunuz hasta da olsa hemen ölmeyecek. Şu sırada boşluğu dolduracak bir güç görünmüyor ama ileride çıkabilir.

      Sil
    2. Ege Cansen yazdi, yillik 350 Milyar dollar cari fazla veren Avrupa birliginden soz ediyoruz, neresi hasta adam bunun? Eger o hastaysa Turkiye coktan olmus demektir.

      Sil
    3. Cari fazla vermek hasta olmamak anlamına gelmez. Bir insanın kalbi sağlam diye her şey yolunda olmayabilir. Bakarsınız karaciğer yetmezliği vardır.

      Sil
  8. Merhaba hocam öncellikle belirtmeliyim ki blogunuzun sıkı takipcilerindenim kültürel anlamda olsun derslerim konusunda olsun cok katkısı oldu bana . Sizce ingilterenin ayrılmasıyla Ab dagılır mı? ingilterenin ab den ayrılmasında abd nin cıkarı varmıdir? Varsa neler hocam bide sizce ingiltereden sonra hangi ülkeler ayrılabilir ab den

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. AB nin dağılacağını sanmıyorum.
      İngilterenin ayrılmasında ABD'nin pek çıkarı var gibi görünmüyor.
      Kimin ayrılacağına yanıt verebilmek işçin biraz daha beklemek gerekecek.

      Sil
    2. İngilitere nin ayrılmasını da sanmıyordunuz ama ayrılma kararı çıktı. Bu aralar tahminler çok tutmamaya başladı.

      Bu tutmama olayı sürerse, Donald Trump başkan Fenerbahçe Şampiyon :)

      Sil
    3. Yoksulseytan22, İngiltere'nin ayrılmasını kimse beklemiyordu Mahfi Hoca'nın da anket sonuçlarına göre konuşması normal zira sayısal veriler o yöndeydi.

      Sil
    4. Yoksulseytan22 RTE de ingilterenin cikacagini sanmiyordu.
      Aciklamalarina bakarsan onu da gorursun,

      Sil
  9. AB karşıtlığını iç siyasette oya devşirmeye çalışan AKP'liler İngilitere'deki referandumun üzerine atladılar...

    Amaçları, ülke içersindeki hukuksuz uygulamalara AB'den gelebilecek uyarıları ve tepkilere karşı kendi tabanlarına dönüp ''AB zaten dağılıyor, bir de bize akıl veriyor'' diyerek konsalidasyon ve oy simsarlığı yapmak..

    Bu avam politika çok uzun ömürlü olmayacaktır...İrlanda ve İskoçya AB'ye evet oyu kullandı...İskoçya'nın birkaç ay içersinde bağımsızlık için oylamaya gideceği ve İngiltereden ayrılacağı konuşuluyor...yani AB'den ayrılan Birleşik Krallık parçalanmanın eşiğine geldi..oylama öncesinde de bir milletvekili suikaste kurban gitmişti...Bu olaylar zinciri adada bir iç karışıklığa kadar gidebilir..

    İşte..Türkiyede AKP'nin İngilteredeki referandumu iç politika malzemesi olarak kullanabileceği maksimum eşik İngiltere bölük pörçük olana dektir... o saatten sonra her zamanki gibi U dönüşü ve 3 maymun politikası devreye sokulacak...

    YanıtlaSil
  10. MB'nin yapmış olduğu faiz indirim kararlarına artık bir yenisi eklenmeyeceği kesin , bu ortamda.
    Peki Mahfi bey; faiz koridoru Erdem Başçı dönemi oranlarına geri döner mi sizce ?
    İlgiyle takipteyiz.Esenlikler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni faiz indirim kararıyla faiz koridoru AOMF zaten aşağıya inecek, amaçta zaten faiz koridorunun üst bandını politika faizine yaklaştırıp ortadan kaldırmak. Ama yılın ikinci yarısında kurda ve risklerdeki artış tekrar faiz artırımı tercihini devreye sokabilir veya faiz indirimi ertelenerek para politikasındaki sadeleştirme hedefi uzun bir süre ertelenebilir.
      Bence risklerde ve kurda çok çok büyük bir artış olmadığı sürece Erdem Başçı döneminin faiz oranlarına dönülmez.

      Sil
    2. Şimdilik öyle görünmüyor.

      Sil
  11. Hocam brexit'in yıl sonuna kadar dolar kuruna etkisini öngörebilir miyiz? Çıkılmasa ne olurdu, şu durumda ne bekliyorsunuz?

    YanıtlaSil
  12. Hocam sizin şimdiye kadar yazdığınız tüm bilimsel makalelerinize ulaşabileceğimiz bir adres var mı? Ayrıca tez merkezinde sadece doktora teziniz gözüküyor, yl teziniz gözükmüyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemli bir kısmını bu blogdaki Yazılar/Kitaplar başlığında topladım.
      Ben tezimi verdiğimde bunlar dijital kayda geçmiyordu. O nedenle kitap olarak vardır ama dijital ortama geçmemiştir.

      Sil
    2. Peki konusu neydi tezin hocam?

      Sil
    3. Doktora Tezim: Kamu İktisadi Teşebbüslerinin Finansmanı üzerineydi (başlığı da oydu.) O zaman için birçok yeni tez vardı içinde. Ama artık o kuruluşların çoğu özelleştirildi olay bambaşka yerlere gitti. Dolayısıyla tezin bugün teorik bölümleri hariç pek bir geçerliliği kalmadı.

      Sil
  13. AB ve İngiltere bir süredir para basmıyor mu zaten. Tahvil alım programı uygulayan ülkenin parasının değer kaybetmesi beklenmez mi? Brexit sonucunda Euro ve sterlinin dış değer kaybıyla ihracatın ve turizmin artması, ithalatın azalması( borçlu oldukları için azalmalı), enflasyonun yükselmesi ( çok düşük biraz yükselmeli) beklenmiyor mu? Neden olumsuz karşılanıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tür ilişkiler normal zamanlarda bu şekilde normal işler. Her zaman aynı ilişkiler çıkmıyor ortaya, özellikle kriz zamanlarında.

      Sil
  14. Hocam AB ile ABD arasında serbest ticaret antlaşması yapılmak isteniyordu, şimdi İngiltere ABD ile ayrı STA mı yapacak?

    YanıtlaSil
  15. Hocam Türkiye'ye DİBS almaya gelen bir yabancı yatırımcı faizlerin daha da düşeceğini öngörüyorsa DİBS alır mı? Tamam daha az faiz geliri elde eder ama alacağı DİBS değer kazanır. Daha çok neye bakıyorlar hocam faize mi DİBS'in sağladığı sermaye kazancına mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisine de (hem faize hem değere)

      Sil
    2. O zaman FED'in QE yaptığı dönemde Türkiye'ye gelen yabancı yatırımcılar faiz geliri kazandı, DİBS değer kaybı yaşadı ve bu faiz kazancı değer kaybının üstünde gerçekleşti diyebilir miyiz?
      Bir de hangi siteden bakabiliriz bu faiz kazancı ve değer kayıplarına?

      Sil
    3. Verileri TCMB ve BIST'den çıkarabilirsiniz ama üzerine çalışma yapmanız gerekir.

      Sil
  16. Sermaye girişleri konusunda hemfikir değilim ... Ülkemize girişlerin artması için birkaç reform uydurması iş görecektir .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık reform uydurmaya Araplar dışında pek inanan kalmadı. Uygulayın da görelim diyorlar.

      Sil
    2. Araplar salak mı ki uydurma olan şeylere inansın nedir bu sizdeki Arap düşmanlığı? Onlar Türkiye ve iktidarın vizyoner yönetimine güveniyorlar. Darısı sizinde başınıza.

      Sil
    3. Tabii tabii. Vizyonerliği bilemem ama sizde bir misyonerlik havası seziliyor.

      Sil
    4. iktidarin vizyoner yonetimi! Allah Allah nereye sakladilar bunu nu boyle simdiye kadar goremedik? Sakin bu oksimoron olmasin? AKP ve visyoner yonetim sozleri bir araya gelebilir mi? Oksimoron'un ne oldugunu biliyor musun Arapsever?

      Sil
    5. Arap dunyasini, Arap kulturunu az biraz bilen insan, Araplarla yakinlasmayi vizyon olarak gormez. Hatta ve hatta neredeyse 2000 yildan fazla tarihi olan Turk ordusunun 36 yasindaki bir Wahhabi zuppenin emrine tahsis edilmesini hos karsilamaz.O ordunun basindaki adamin tutup da bir Bedevi'nin ayagina kadar gidip etegini opmesini serefli dis politika olarak gormez. Yalova'da, Karamursel'de bunlara ev kiralamak baska, tutup da ekonomimizin gelecegini onlara bagli olarak dusunmek farkli seylerdir.

      Sil
  17. hocam selam,

    yabancı sermayenin türkiye gibi gelişmekte olan piyasalardan çıkması riskini anlamakta zorlanıyorum. gelişmiş ekonomileri sıkıntıya sokacağı net olan bu durumun sonucu olarak sermayenin orta vadede gelişmekte olan ülkelere kaymasını beklemek gerekmiyor mu? basit olacak ama, faizler de artmayacaksa, borsaları düşecekse, bu ülkelerdeki büyük yatırımcılar paralarını neye yatıracak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelişmiş ekonomilerin zorlandığı bir dünyada sizce ahbap çavuş kapitalizmine beşiklik eden gelişme yolundaki ekonomiler ayakta kalabilir mi?
      Adamlar şu anda üste faiz verip Alman tahvili alıyorlar, sırf ana parayı korumak için.

      Sil
    2. Hocam cevabınız için teşekkürler, yanlış yorumluyorum olabilirim, kusura bakmayın. 2008 krizinden sonra uygulanan politikalardan orta vadede en çok faydayı gelişmekte olan ülkeler görmedi mi?

      Örneğin 2009 yılında 2008e göre imkbdeki yabancı yatırımcı portföyü neredeyse iki katı arttı.

      Gelişmekte olan ülkeleri bu tip krizlerde kullanmak, risk iştahı yüksek uluslar arası fonlar için tercih edilebilir bir seçenek gibi geliyor.

      Sil
    3. Evet ama bu bir tür dış finansman bağımlılığı yaratarak bambaşka sorunların da temelini attı.

      Sil
  18. Hocam iyi günler,
    Dünyada ekonomik canlılık zaten iyi değildi. Bu ilk şok atlatıldıktan sonra tüm merkez bankalarının parasal gevşemeye devam edeceğini ve bunun da gelişmekte olan ülkelere fon akışının devamı olacağını söyleyebilir miyiz?
    Siz "yılın ikinci yarısı daha zor geçecek" diyordunuz. Şimdi daha kolay geçeceğini söyleyebilir miyiz?

    YanıtlaSil
  19. hocam Avrupa Merkez Bankası orta ve uzun vadede ek parasal genişleme ve faiz indirimine gidebileceğini söylüyorsunuz.zaten Brexit sonrası güvensizlikten ötürü Euro değer kaybetmiş olmadı mı?AMB bu değer kaybı olduğu sürece parasal genişleme ve faiz indirimi gibi genişlemeci bir politika izlemekten ziyade
    Euronun daha da fazla değer kaybetmemesi adına daraltıcı politika izlemesi gerekmez mi?Euronun faiz indirmesi neticesinde daha fazla değer kaybetmesi kur kanalıyla enflasyon artışını tetiklemez mi?
    eksik mi düşünüyorum acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık oraları geçtik. Şu anda tek hedef resesyona girmemek.

      Sil
  20. Hocam, bugün on da ekonomide bunu konuşursunuz diye heyecanla tv ye koştum fakat sizi göremedim. Çok üzüldüm Ntv bu konuda size öncelik vermeliydi bence.

    Sizce İskoçya'nın ayrılığının İngiltere ekonomisi için ne gibi bir etkisi olur. Çok büyük bir darbe mi olur yoksa sadece siyasi etkilerle mi sınırlı olur. Bugün iskoçya başbakanı referandum seçeneğinin masada olduğunu söyledi. Siz ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben konuşacaklarımın bir bölümünü burada yazdım.
      İskoçyanın ayrılması Birleşik Krallığın ciddi darbe almasına yol açar. O zaman bugünkü gücü kalmaz.
      İskoçlar ayrılabilir. Ben öyle düşünüyorum.

      Sil
  21. Hocam teorik olarak esnek döviz kuru sabit kura göre gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerin rekabet düzeyini nasıl etkiler?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu sadece kura bakıp söylemek mümkün değil. Rekabeti oluşturan işgücü verimliliği, teknoloji vb ye bakmak gerekir.

      Sil
    2. Sadece kura bakarsak?

      Sil
    3. Eğer verimli olmayan, teknoloji yaratamayan bir ekonomi ise dışa açık ve esnek kur uyguluyorsa olay aleyhe olabilir.

      Sil
  22. Hocam güzel bir ekonometrik analiz konusu olurdu :D

    YanıtlaSil
  23. Bu ayrışma uzun bir süreç, ayrılma konuşulurken birde bakarız, yeni şartlar oluştu kalalım mı referandumu yapılır.

    YanıtlaSil
  24. Şimdi bu olaydan sonra Rusya ya yaptırımdan şikayetçi Avrupa ülkeleri Rusya ile ilişkileri yumuşatır mı? Ukrayna krizi çözülür mü?

    Yoksa daha çok başımız ağrıyacak mı? Malum komşular yangın yeri gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor sorular. Yanıtlamak kolay değil.

      Sil
    2. 2019 civarı 3.dünya savaşına yol açabilecek gelişmeler bekliyorum,şimdiden hazırlıklara ufaktan başlayın,evin bir odasına erzak yığın vs.

      Sil
  25. Mahfi Hocayla dolar tahminleri yüzünden hep dalga geçerdim ancak bu sefer Brexit tahminlerinde tam isabet ile bildi. Yiğidi öldür hakkını ver demişler. Tebrikler Mahfi Hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ama Brexit konusunda ben kalırlar diye tahmin etmiştim. Sadece çıkarlarsa ne olur onları doğru yazdım. Ki onlar da zaten bu işleri izleyen herkesin bileceği şeylerdi. Yani aslında yine de tutmadı tahminim. Yine dalga geçebilirdiniz.

      Sil
    2. O ayrı bir konu. Ben piyasa tahminlerinin genelde tersini yaparım. Warren Buffett bu konuda bana çok ilham vermiştir belki de o yüzden bilemiyorum. Doların düşme eğilimiyle ilgili bir ilişki kuramamıştım sizin blogunuzu okumasaydım muhtemelen Brexit çıkışının olacağı şeklinde ki öngörümü Euro üzerinden değerlendirecektim. Dolar konusuna gelirsek; bu konudaki tahminlerinizi abartılı bulduğum için dalga geçiyorum bakın koca 2016'nın yarısını geçtik hala 3.30 diyorsunuz Brexit olmasına rağmen dolar 3.00 (2.92 şuan) bile olmadı. Bu konuda bence dediğim gibi dolara bağımlı bir ülke olduğumuz için mi yapıyorsunuz bilmiyorum ama çok abartılı tahmininiz (bence).

      Sil
    3. Bu konuda yeni bir yazı yazdım.

      Sil
  26. Eoru ve sterlin deger kaybi turizm ve ihracat daha kotuye goturur gibi. Soylede bakbilirmiyiz acaba fedin yapmadigin ingiltere yapti gibi dolar tek rezerv para olmaya buyuk avantaj elde etti gibi? Fed faiz 2017 oteler siz nedersiniz hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle görünüyor. Ama bana sorarsanız Brexit'in bize etkisi Fed'in faiz artırmasından daha hafif. Fed'in 2016'da faiz artırması artık çok küçük bir olasılık diye düşünüyorum.

      Sil
  27. Merkez'in yapmış olduğu faiz indirimleri Brexit sonrası ani kur yükselişine müdahale için avantajlı bir durum sağlamış mıdır sizce? Zira FED'in yılın geri kalanını pas geçeceğini de düşününce, en son PPK'da üst bandı düşürerek sabit bırakmaktan daha geniş bir manevra alanı kazanmış gibi görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB'nin faizi düşürmesi çok sınırlı. Asıl olarak Ağırlıklı ortalama fonlama maliyetine bakmak gerekir. Oradaki hareket 1,75 puanlık indirimin yarısı kadar.

      Sil
    2. Eğer FED'in faiz artırımı bu sene için çok düşük bir ihtimalse, TCMB bu karışıklıktan faydalanıp indirim yapmalıdır. Kurlar zaten oynakken ve yatırımcılar altına yönelirken (FED beklentisi azaldığı için) vadesi gelen dolar borcu olan dışında kimse TL'den çıkıpta dolar almaz, dolar borcu olan için ise durum bence şöyle olur, vadeli borçlar için FED beklentilerinin minimum olduğu zamanda doları şimdi almayıp kurun geri gelmesini bekleyeceklerdir.)

      Sil
  28. Brexitle birlikte TPP'nin avrupada kabul gormesi icin ilk alan acildi diyebilir miyiz?
    Ayrica bir TPP analizi yazisi da beklemekteyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha erken belki bunu demek için sanki o gidişin hızlanması beklenebilir.
      Açıkçası ben de beklemekteyim. Biraz daha yol alınsın yazacağım.

      Sil
  29. Hocam birlesik krallığın türkiyenin ab birligine girmesi icin destek verdigini söylüyorsunuz .cameron yaptigi aciklamada biz varken türkiye 3000 yıl daha ab ye giremez dedi destek bunun neresinde .birde türkiye brexitten dogan riskleri azda olsa kapatmak icin rusya ile iliskileri düzeltirmi? Tesekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dedikleri tamamen iç politika malzemesiydi. Brexit'e gelene kadar bizi AB'de en çok destekleyen Cameron idi. Hatta ben tarih boyu bizi desteklememiş olan İngilizler bizi desteklediğine göre olsa olsa AB'yi dağıtmak için biz destekliyordur mealinde bir yazı yazmıştım geçmişte.
      Türkiye, Rusya ile ilişkileri düzeltmeye çabalıyor ama Rusya'nın beklentisi tazminat ve özür olunca bunu yapmak pek de kolay görünmüyor.

      Sil
  30. ben brexitin sonucundan çok bizimkilerinde güya ab ye girelimmi girmeyelimmi diye referandum yapma tartışmaları.beni baya güldürdü bu tartışmalar.sanki girdik adamlarda bizi aldı.kendi kendimize gelin güvey oluyorlar.birleşik kırallıgın ab den ayrılma durumları ortadayken bizimkilerin bu tavırları bana çok komik geldi açıkcası

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçi girme konusunu değil de müzakerelere devam edip etmeme konusunu referanduma sunacağız dediler ama yine de tuhaf bir durum.

      Sil
  31. Brexit tl nin degerlenmesine yol acti bunu sonucunda tl nin uzerindeki faiz oranlarinin dusmesi gerekmezmiydi ?Ingiltere deki faizleri bilmiyorum mantiken yukselmis olmasi gerekir diye dusunuyorum ayrica Iskocaya nin birlesik kralik icinde kalarak ab de ayni zamanda da kalma durumu olabilir netice itibariyla ab ,birlesmis milletler degil bana mantiklingeliyor boyle senaryo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Brexit TL'nin dolara karşı değer kaybına yol açtı. Euroya karşı pek değişmedi. Sterline karşı değer kazandı. TL faiz oranlarının düşmesi değil risk artışı ve belirsizlik nedeniyle artması gerekirdi ve arttı da.
      Birleşik Krallığın durumu özeldir. Mesela Avrupa futbol şampiyonalarına Birleşik Krallık olarak değil İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda olarak sanki ayrı devletler gibi katılırlar. Ama dış politikada tek elden temsil edilirler. İskoçya'nın Birleşik Krallık içinde kalarak AB'ye katılabilmesi için yeni bir statü gerekir diye düşünüyorum.

      Sil
  32. Merhaba Hocam. Anlaşılan Birleşik Krallık ile ABD arasından STA yapılacak.Değerli hocam sonuç olarak burada Türkiye'nin uygulaması gerek politika ne olmalı ? Sizin görüşünüze göre AB'ye girmemiz gerekiyor mu ? yararları zararları nelerdir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani böyle bir şey anlaşılmıyor da tahmin ediyoruz.
      Ben Türkiye'nin AB'ye girmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun ekonomik açıdan değil demokrasi, insan hakları, özgürlükler, bilimsel eğitim vb gibi alanlarda ilerlememiz ve gelişmiş ülkeler standardına yükselmemiz için gerekli olduğunu düşünüyorum.

      Sil
    2. AB'ye girince 1 gecede çağdaş uygar ve medeni olacağız değil mi? Bu nasıl bir mantıksızlık. Önce milletimizin manevi dünyasını güçlendirmesi gerekiyor.

      Sil
    3. Hayır, bir gecede medeni olmayacağız. Fakat ortak standartlar gereği artık medeni olmayan numaraları yapmak daha zor olacak. Örneğin eğitim ya da ekonomi ile ilgili standartlar gereği daha disiplinli çalışmak zorunda olacağız ve aynen sizin yazdığınız şekild esip gürleyerek popülizm yapmak zor hale gelecek. Onun için istiyoruz AB'yi biz; bizimkileri hizaya getirsin diye. Yoksa AB'ye girdiği için para yağan ya da medenileşen bir ülke görmedik. Siz çok yanlış anlamışsınız olayı.

      İ.İ.

      Sil
  33. Hocam FED'in bu sene faizi artiramiyacagini ongoruyorsunuz. O zaman güvenli liman ONS mu olur?
    Yıl sonu ONS tahminiz var mı?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yıl görünen bir güvenli liman yok. Zaman zaman altın zaman zaman Dolar olacak, öyle anlaşılıyor.

      Sil
    2. Hocam aynen katılıyorum, para sürekli yer değiştiriyor, büyük fonlar o anda nereye akıyorsa bir bakıyorsunuz o varlık o anda güvenli liman oluvermiş küçük yatırımcı da TV ' deki bir aracı kurum reklamındaki adam gibi oradan oraya koşturuyor ...

      Sil
  34. Gelismekte olan ulkeler icin faiz artirim sicak para girisini artirmak icin yeterli olmayacak artik volatili belirsiz piyasalar kimse girmek istemeyecek ? Sunu belirteyim artik para muslugu turkiye akmayacak gibi hocam nedersiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En azından bugünkü görünüm itibariyle Fed'in faiz artırmayacağı görülüyor. Bu durumda gelişmekte olan ülkelere sıcak para giriş çıkışları devam edebilir. Ama bu ortam rahat bir ortam değil artık. Geldiği gibi gidebilir de. Böyle bir finansman çok rahatsız edici bir finansmandır.

      Sil
    2. ABD , AB vb .bir çok ülkede negatif faiz olayı bu kadar çoğaldığına göre bence de riskler olsa da vur kaç yöntemiyle ( kısa vadeli gir - çık) de olsa Türkiye gibi ülkelere para akışı olacaktır

      Sil
  35. 1) Brexit'in gerçekleşmesi Abd-Ing siyasal ilişkilerini nasıl etkiler?
    2) Dün NY Borsası büyük kayıp yaşadı. Niçin? Niye hissedarlarda bir güvensizlik oluştu?
    3) Dolar değer kazanınca genelde petrol fiyatları niye düşer?
    4) Dolar artınca doğalgaz,kömür,linyit fiyatları da düşüyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (1) ABD - İngiltere siyasal ilişkileri Avrupa ilişkilerinden çok farklıdır. Bu iki ülke birbirine Avrupa'ya olduklarından çok daha yakındırlar.
      (2) Dünyada yaşanan çöküş NY u da etkiliyor tabii.
      (3) Aslında petrol fiyatları Dolar değer kazandığı için değil Brexit dünya büyümesini ve dolayısıyla enerji talebini düşüreceği tahmin edildiği için düştü.
      (4) Ülkenin durumuna göre değişir. Bunlar ithal mallar ise tam tersine fiyatları artar. Ama eğer büyüme düşüyor ve o nedenle bunlara talep düşüyorsa o zaman fiyatı da düşer.

      Sil
  36. Hocam merhaba, Altına olan talep artacaktır ve 1-2 haftalık zaman diliminde 130-135 bandına oturacaktır diye düşünüyorum. Avrupadan bu kadar çatlak ses çıkarken güvenli liman talebi altına dönecektir. Siz ne dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk sıçrama duruldu gibi. Ama farklı bir ortama girdiğimiz için zor günlerin, kaotik ortamların yatırım aracı olan altın eski parlaklığına dönmeye başladı.

      Sil
    2. Aynen hocam, kar satışlarıyla 124'te dengelendi, Herkese hakkında hayırlı alış satışlar olsun inşallah..

      Sil
    3. Bugünkü gelişmeler daha enteresan. İskoçya britanyadan ayrılmak için referandumu masaya yatırdığını açıkladı. Londra ingiltereden ayrılmak ve ab ye katılmak istiyor. Diğer taraftan remain taraftarları referandumun geçerli sayılmaması ve ikinci bir referandum yapılması için imza kampanyası vermişler meclise ve bu dilekçeler dikkate alınmak zorunda. İkinci bir referandum kararını almak ülkeyi iç savaşa bile sürükleyebilir, almamak britanya'nın dağılmasına ve şirketlerin AB ülkelerine kaçmasına sebep olabilir ve resesyon kaçınılmaz. Diyelimki referandum tekrarı kararı aldılar ve referandumu 52-48 oranlarla remain kazandı bu sefer tekrar mı referandum yapacaklar (Bence öyle bir karar çıkarsa Britanya doğrudan demokrasiye geçsin temizinden :) ) AB dış işleri bakanları toplantısı yapıldı britanyanın hemen ayrılma için başvuruyu yapmasını istediler. Yarın ispanyada genel seçimler var. Potemos kazanırsa yunanistan krizine benzer bir kriz kapıda belkide onlarda spexit diye çıkacaklar ortaya.
      Avrupa avrupa diyoruz da oralar buralardan da karışık Mahfi Hocam :)

      Bu karışık ortamda insanlar neye yatırım yapar altından başka??

      Sil
  37. Mahfi hocam tanismasak da cok seviliyorsunuz, sagliginiza sihhatinize iyi bakin lutfen.

    YanıtlaSil
  38. Karadeniz Ekonomik İşbirliği daveti.. haberini okuduğumda bende bir acaba demedim değil hocam.Fakat dediğiniz üzere kurucu üyesi olduğumuz gerçeği aynı dakika içinde cereyan etti.Bunu burada dile getirip yapılan haberlerin daha gerçekçi algılanmasına katkı sağladığınız içinde teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  39. hocam İngiltere'nin AB'den ayrılması uzun vadede İngiltere'ye yarardan çok daha fazla zarar getireceğini düşünüyorum. Ab yasalarından uzaklaşma, gizli ırkçı parti üyelerinin daha fazla söz sahibi olması, avrupayla ticarette oluşacak para ksyıplarının (örneğin kdv) ek vergilerle kapatılması, en önemlisi de İskoçya ve Kuzey İrlanda'nın ayrılabileceği gerçekleri yüzünden.

    YanıtlaSil
  40. Hocam bu şartlarda doların diğer paralar karşısında değer kazanmasını beklemeliyiz diye düşünüyorum yaniliyor muyum?bide hocam anlamadığım Euro neden TL karşısında değer kaybetmedi bu karardan sonra?tesekkur ederim hocam

    YanıtlaSil
  41. MEHMET ŞİRİN26 Haziran 2016 12:24

    Hocam FED bu seneyi boş geçmemek adına sembolik de olsa 25 baz puan faiz arttırmaz mı ? Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  42. Okul gibi site. (Daha önce yazmıştım galiba.)

    YanıtlaSil
  43. Hocam bayramdan sonra yanıtlarsınız ümidiyle yazıyorum.Öncelikle iyi bayramlar diliyorum.
    1- BREXİT' in en ateşli savunucularından B.JOHNSON kendisini destekleyen GOVE aday olunca kendisi aday olmayacağını destekledi.
    2- Ayrıca BREXİT ' e tepkiler gittikçe yükseliyor, bağlayıcı olmadığı gibi İng.Meclisinden onay alacağı da şüpheli
    3- Bir de BREXİT kararı çıkmadan bunu istemeyen AB liderleri şimdi bir an önce çıkma başvurusunu yapmasını istiyorlar
    4- İng.hükümeti işi oldukça ağırdan alıp bunun vebalini almak istemiyorlar, yani deyim yerindeyse ortada bir MEVTA var ve kimse defin işlemini yapmaya yanaşmıyor ? Siz ne düşünüyorsunuz ?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?