Brexit, Fed, Döviz ve Altın

23 Haziran Perşembe günü yapılacak referandumda Birleşik Krallığın Avrupa Birliğinden (AB) ayrılması (Brexit) kararı çıkarsa bunun Birleşik Krallık için de AB için de ekonomik ve sosyal sıkıntılara yol açacağı artık genel kabul görüyor.  

Bundan bir yıl önce 18 Haziran 2015’de 1 Pound Sterlin 1,59 Dolara eşitti. Aşağıdaki grafik son bir yılda Pound Sterlin/Dolar paritesindeki gelişimi gösteriyor.


17 Haziran 2016 itibariyle 1 Pound Sterlin 1,415 Dolara eşit noktaya gelmiş bulunuyor. Pound Sterlin’in Dolar karşısındaki seyri son bir yılda yüzde 10’dan fazla bir düşüşü gösteriyor. Brexit’in gerçekleşmesi halinde Pound Sterlin’in ve ona paralel olarak Euro’nun en azından bir süre değer kaybıyla karşılaşması olası görülüyor.

Brexit’in son dönemde etkilediği bir başka yatırım aracı da altın. Bu tür sıkıntılı ve karışık dönemlerin bir numaralı alternatif yatırım aracı konumundaki altın, son dönemde Brexit endişeleriyle değer kazanıyor. Aşağıdaki grafik altın fiyatında (USD/Ons) son bir yılda yaşanan gelişmeleri gösteriyor.


Bundan bir yıl önce 1.200 USD/Ons düzeyinde olan ve inişli çıkışlı bir dönem yaşayan altın fiyatları, özellikle bu yılın Şubat ayından itibaren çıkışa geçmiş ve 1.300 USD/Ons düzeyine gelmiş görünüyor. Bu, bir yıl öncesine göre yaklaşık yüzde 8,3 oranında bir artışa işaret ediyor.

Brexit endişesiyle birlikte yönü yukarı dönen altın fiyatları, Brexitin gerçekleşmesi halinde daha da yükselecek, Brexit gerçekleşmezse düşecek gibi görünüyor.

Son iki aya gelinceye kadar finans piyasalarında Fed’in alacağı kararların, yapacağı sözlü yönlendirmelerin etkisi en ön sıradaydı. Son iki ayda Brexit öne geçti. Hatta o kadar öne geçti ki son Fed toplantısının ardından açıklama yapan Fed Başkanı Yellen, Brexit referandumunun kendi faiz kararları açısından çok önemli olduğunu ve referandumun sonucunu beklediklerini açıkladı.
Aşağıdaki grafikte Dolar Endeksinin son bir yıllık gelişimi yer alıyor


Grafik bize Doların, Fed’in faiz artıracağına ilişkin beklentilere göre dalgalanmalar yaşadığını gösteriyor.

Brexit, Doların rezerv paralar karşısındaki paritesi konusunda da etkili olacak. Brexit gerçekleşirse Dolara talep artacağı için Dolar ilk anda değer kazanacak ve yukarıdaki Dolar Endeksi grafiği yukarıya tırmanacak. Brexit’in gerçekleşmesi halinde Fed’in faiz artırımı büyük olasılıkla bu yılın gündeminden ya çıkacak ya da tek artışa dönecek. Ki bu da Dolara olan talebin artmasına engel olacak. Tersi olur da Brexit gerçekleşmezse Dolara talep düşecek ve Dolar Endeksi aşağıya yönlenecek.

Buraya kadar anlattıklarımızı bir tablo halinde gösterelim (kısa vade için geçerli tahminler):


Brexit Olursa
Brexit Olmazsa
Pound Sterlin
Değer kaybeder
Değer kazanır
Euro
Değer kaybeder
Değer kazanır
Dolar
Değer kazanır
Değer kaybeder
Altın
Değer kazanır
Değer kaybeder
TL
Dolara karşı değer kaybeder, Pound Sterlin ve Euroya karşı muhtemelen değer kazanır.
Dolara karşı değer kazanır, Pound Sterlin ve Euroya karşı değer kaybeder.

Bu bir hafta içinde epey bir para el değiştirecek gibi duruyor.

Not: Bu yazı yatırım tavsiyesi değildir. 

Yorumlar

  1. hocam yazılarınızı büyük ilgiyle takip ediyorum.bu yazıların benim gibi esas işi ekonomi/finans üzerine olmayan insanlarda bile çok cidi katkı sağladığını söyleyebilirim...Son yazınız sonrası birkaç sorum olacaktı. Bretix yıl sonuna kadar olan euro ve dolar tahminlerini etkiler mi, yoksa 1-2 aylık voltaliteye mi sebep olur sadece? Bir ikincisi de doları dünkü fed toplantısı sonrası hala güvenli yatırım aracı olarak görüyor musunuz, yoksa fed üyelerinin bazılarının tek faiz artırımı beklentisi sunması ile gelişmekte olan ülkelerdeki etkisi azalıyor ve yatırımcılar için cazibesini kaybediyor diyebilirmiyiz? Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iyi sorularınız olmuş. Benim de aklımdan geçen aynı şeyler idi.

      Sil
    2. brexit olursa eoru dolar partiseni 1.12 den 1 gelebilir

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim.
      Öyle sanıyorum ki Brexit olursa yılın geri kalan bölümü üzerinde hatta daha ileride de etkisi olur. Çünkü Birleşik Krallık AB den çıkarsa başka ülkeler de aynı yola gidebilir düşüncesi hep gündemde kalacak ve olumsuz beklenti yaratacak.
      Doların durumu Fed'in faiz artırımından önce Brexit'e bağlı görünüyor. Eğer Brexit gerçekleşmezse o zaman Dolar ciddi değer kaybedebilir. Ama olursa arkadaşımızın dediği gibi Dolar/Euro paritesi 1' e yaklaşır.

      Sil
    4. İngiltere AB için geçmişte olduğu gibi hala oyunbozan çocuk gibi davranıyor.Geçmişte AB üyeliği için de aynı şeyler yaşanmıştı.Sonradan sisteme dahil olduğu halde kurnazlık yaparak para birimi anlamında birlik sağlamadılar.Aynı şekilde vize konusunda da schengen den ayrı olarak değerlendirme yapıyor.Şimdi de çıkması konusunda ben dünkü milletvekili olayı sonrasında tepkiyi tam ölçemedim ama genel kanaatim çıkacağı yönünde.Bunu bilen piyasa kurbanları da kısa vadede çok kaz yıkacak gibime geliyor.Umarım küçük yatırımcı konumundaki kişiler değer koruma anlamında paralarını koruyabilirler...

      Sil
    5. hocam abd başkanlık seçiminin türkiye ekonomisine etkisini ne olur tahminlerinizi alabilirmiyim şimdiden teşkkür ederim

      Sil
  2. İngiltere nin Avrupa'dan neden ayrılacaktır: İngiltere işgücü piyasası iflas etmiş ve tamamen dışa dönüktür. Eğer bu şekilde AB ye girerse durum felaket olur. Bence br-exit oylaması saçma ve anlamsız. Koşullar olmadan oylama. Buna şöyle derler. İkinci bir Hz Meryem arayan Avrupa...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Brexit oylaması Cameron un basa gelırse referanduma gotururum sozune karsılık ıstemeyerek aldıgı bir referandum. Hukumette avrupa bırlıgınde kalma taraftarı.
      ıngılız halkı eger sonuc degıstırmeyen olaylara sovinist, sonucu etkı edecek olaylara karsı ıse mantıklı ,sagduyulu karar verır.
      anketlerde cıkalım oylarının yuksek olmasının nedenı budur. Hepsi secım gunu kalalım dıyecektır. Hatta 70 - 30 gibi birsey cıkacagını dusunuyorum.
      Dolara karsı parasını ( %6 / 1 ay ) veya ( %12 / 3- 4 ay ) arttırmak ısteyen ıcın kolay bulamayacagınız bır fırsattır.

      Sil
    2. Birleşik Krallık ekonomisi o kadar kötü durumda değil. Hatta ABD ile birlikte en hızlı toparlanan ekonomi koumunda.

      Sil
  3. Bu denli bir ülkeyi zeminden sarsacak bir değişikliği Halk oylamasına sunulmasının ne denli doğru olduğu siyaset ve uluslararası ilişkiler bilimi noktasında tartışılmalı. Zamanında Gümrük birliğine girmeyerek EFTA ile paralel bir yapı oluşturmaya çalışan İngiltere bunun yürümeyeceğini anlayınca deyim yerindeyse sürünerek gitti AB kapısına ve fransız arkadaşları yüzlerine defalarca kapattı AB'nin kapısını. Şimdi yine başa dönüp, geçmişten ders çıkarmadan bir yol çizmeye çalışıyorlar. AB'den çıkış hiç rasyonel bir karar olmayacaktır Birleşik krallık için. Bu birlikten çıkış, kenfi krallığı içindede ayrılıkşara sebebiyet verebilecektir zira iskoçya'nın ayrılma referandumunda Kralığın AB üyesi oluşu, iskoçyanın ayrılmamasında ciddi bir etken olmuştu. Kuzey İrlanda ve Whales gibi özerk yönetimlere ayrılma için davetiye niteliğide taşıyor bu karar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Brexit'in İskoçya ve diğerlerinin Birleşik Krallık'tan ayrılması eğilimine yol açacağı görüşünüze katılıyorum. Ben Brexit'in gerçekleşmeyeceğini tahmin ediyorum.

      Sil
  4. Avrupa-batı düşüşe ortadoğu-doğu yükselişe geçecek diyebilir miyiz uzun vadede?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortadoğu bu eğitim sistemiyle yükselişe geçemez. Doğu derseniz olur.

      Sil
    2. Ortadogu her daim dususte idi ve oyle olmaya devam edecek ta ki islam ortadan kalkincaya kadar veya islamda Renaissance gerceklesinceye kadar. Boyle birsey yapacak kafa ve yurek ortadogu insaninda olmadigina gore dusus'e devam. Turkiye'de ortadogu trenine bindi AKP sayesinde, biz de dibe beraber gidecegiz onlarla.

      Sil
  5. Bence bu süreç AB ye referandumun sonucundan bağımsız olarak kaybettirecek. İngiltere birlikten ayrılır ise bir şok beklemek olası fakat gelecek dönemlerde kendilerini kurtaracaklardır. Fakat AB bu şoka nasıl bir cevap verir onu bende kestiremiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani Brexit Birleşik Krallık'tan çok AB'ye zarar verir diyorsunuz. Yorumunuza katılıyorum.

      Sil
    2. Evet Hocam AB'ye daha çok zarar verir gibi görünüyor. Gerçi ingiltere kalsa bile AB entegrasyon çabaları büyük bir yara almış olcak.

      Öte yandan İngiltere'nin ayrılması durumunda AB açığı nasıl kapatmaya çalışacak? Yada bu durum AB nin kendi içerisine çekilmesi ile mi sonuçlanacak? Kafam karışık bu konuda.

      Siz ne dersiniz Hocam?

      Sil
    3. 1-Brexit gerçekleşir : Bu seçenekte AB acaba dağılma sürecinemi girdi endişeleri daha yüksek sesle duyulmaya başlar. Zaten ekonomik sıkıntılarla boğuşan AB'den, AB üyesi olupta ekonomisi göreceli olarak daha iyi durumda olan ülkelerde milliyetçi sesler güçlü olarak çıkmaya başlar ve birlik belli bir süre sonunda (belkide 10-15 yıl içerisinde) dağılır.
      2- Brexit gerçekleşmez : Bu seçenek kısa vadede AB'nin varlığı açısından olumlu gibi görünsede, AB'nin brexit sürecinde İngiltere'ye vermiş olduğu tavizlere benzer tavizler diğer ekonomik olarak güçlü üye ülkeler tarafından da talep edilebilir. Benzer tavizlerin bu ülkelere de verilmesiyle birlik ruhundan uzaklaşılmış olur. Güçlü üye devletlerin görece daha zayıf devletlere dayatmaları eninde sonunda birliğin dağılmasına sebep olur.(10-15 yıldan daha uzun bir süre)
      Sonuç : AB her şekilde dağılır. Soru şudur dağılma süreci ne kadar sürecek?

      Sil
    4. Ben dağılma olacağını çok düşünmüyorum. Fakat AB genişlemeci politikalarını gözden geçirmek isteyebilir. İngiltere birlikten ayrılırsa askeri açıdan birlik zayıflamış olacak. Bu açığı kapatamazlar ise Ab nin etkiliği düşecektir. Bu durum birlik içinde kalıp kalmama yönünde bazı ülkeler için direngi noktası olabilir.

      Sil
  6. Hocam ekonomisi çok zordurumda olan bizim gibi gelişme çabasında olan ülkelere bretixsin etkisi çok büyük olur mu? Olursa bu etki ne kadar sürede ülkemizi etkiler. Bu etkiler ekonomimizi olumsuz yöndemi olumlu yöndemi etkiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Brexit Doların prim yapmasına, Euronun değer kaybetmesine yol açar. Doların değer kazanması bizim maliyetlerimiz artırır, Euronun değer kaybı ise bizim gelirlerimizi azaltır. Dolayısıyla Brexit gerçekleşirse bize ciddi zarar verir.

      Sil
  7. Doların değer kazanıp avronun değer kaybetmesi bizim aleyhimize bir gelişme olur. Ama ben Birleşik Krallığın Ay'dan ayrılacağını zannetmiyorum.

    YanıtlaSil
  8. Hocam peki Brexitin olası faydası nedir, ayrılmak isteyenler ne için ayrılmak istiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İngilizler, kendilerini hiç bir zaman Avrupalı olarak görmemiş ve adalarını Avrupaya ait kabul etmemişlerdir. Almanları da Fransızları da sevmezler. AB'ye de çok geç girdiler zaten. AB, zamanında onların isteklerini kabul etmemişti o nedenle bu Brexit lafını çıkardılar. Sonra AB istediklerinin çoğunu kabul etti ama referandum sözünden dönemediler.

      Sil
    2. Meclislerinin etkin çalışamadığını,ülke içi sorunlarla uğraşmak yerine Avrupa birliğinin sürekli angarya yasal düzenlemeleri nedeniyle devletin meşgul edildiğini, Avrupa birliğinin etkin çalışabilen, karar alıp uygulayabilen bir yapı olmadığını, AB'nin demokrasiden uzak yönetime sahip olduğunu, dayatmacı AB yönetimi nedeniyle halkın seçimlerdeki tercihlerinin gözardı edildiğini , arka plana itildiğini düşünüyorlar. İngiliz emekçisinin yerini Romenler , Bulgarlar aldı. Şehirleri doldu taştı...Brexit ile günümüz ekonomi işleyişi dağılacaksa elbet brexit olmasa da başka sebepler bulunur.Gerçekler elbet ortaya çıkacak, bu sahte finans baharının öyle ya da böyle sonuna gelindi. Fransızı Almanı sevmemekle alakası yok kusura bakmayın katılamıyorum hocam.

      Sil
  9. Hocam Amerikan 10 yıllık tahvil faizlerinin düşmesi sadece risk algısının düşmesi değişmesi daha güvenli liman şeklinde gerçekleşmesinin dışında başka dinamikleri nelerdir? Risk off mode hareketi dışında başka dinamikleri konusunda bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Brexitin gerçekleşmesi endişesi yatırımcıların fonlarını bozarak ABD tahvillerine yönelmesine yol açtı. ABD tahvil fiyatları arttı faizleri düştü. Riskten kaçıyorlar. Bu aşamada başka bir nedeni görünmüyor.

      Sil
  10. Hocam yavaş yavaş yıl sonu dolar tahmininizi revize etmeniz gereken an yaklaşıyor gibi bir his var içimde:)

    Ben hala parite tahminimi 3,60tl olarak koruyorum, henüz revize etmeyeceğim. Umarım revize etmem gerekirse bu aşağı yönlü olur.. Brexit durumunda İngiliz ekonomisinin kısa süreli etkileneceğini düşünüyorum hocam sonuçta büyük oyuncular Alman tahvillerinde pozisyonlarını aldılar bile öyle değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazıları aşağı yönlü revize etmem gerektiğini söylüyor siz ise yukarı yönlü. Ben de olduğum yerde durmayı (en azından şimdilik) düşünüyorum.
      Kesinlikle öyle. Herkes riskten kaçıyor bu aşamada. Çünkü Brexit gerçekleşirse kıyamet kopacak.

      Sil
    2. Hocam Brexit'in gerçekleşmesi cidden piyasaları "kıyamet kopacak" türden etkiler mi?

      Benim dolar tahminimde bu kadar pesimist olmamın sebebi hocam; doların değer kazanmasının yüksek ihtimal olması ve Türk Lirasının değer kaybetme potansiyelinin yüksek olması. Bu ikisi birleşince 3.60tl'yi test etmemiz çok kolay olacak diye düşünüyorum. Belki sene sonu değil +3 ay sonra olur ama olur. Çünkü artık piyasaya dolar basılmıyor. İnsan sayısı artıyor, dünya azda olsa büyüyor, fed faiz artırmaya çalışıyor ve datalar fena değil maalesef. Jeopolitik riskler yüksek bizde, şuan reel efektif döviz kuruna göre türk lirası olması gerekenden değerli, önümüzde ülkemiz için açıklanacak olan veriler riskli. Bunlar aklımda bir araya geldikçe çok karamsarlaşıyorum hocam ister istemez. Bakmayın gülerek 3.60tl dolar tahminim dediğime bu durum beni üzüyor. Bir yandan da bize müstehak diyorum ama ne gelir elden.

      "Bir şeyleri düzeltmek istiyorsan önce kendini düzelt." demişler.. Bende bireysel olarak elimden geldiğince kendimi geliştirmeye çalışıyorum. Akmasa da damlıyor işte hocam..

      Son olarak size aşağı yönlü revize etmeniz gerektiğini söyleyenler hangi sebepleri gerekçe gösteriyorlar acaba hocam açıklarsanız çok mutlu olurum. Çünkü ben düşüşü hiç düşünmemiştim, yeni bir şeyler öğrenmiş olurum. Teşekkür ederim, iyi geceler hocam..

      Sil
    3. Olay bizim dışımızda gelişiyor. Fed kararları ve Brexit şu sıralarda kurlardaki duruma damga vuran ikili. Zaman içinde buna jeopolitik gelişmeler vb de ekleniyor veya çıkıyor. Biz bu olayda figüranız. Eğer sessiz kalıp üzerimize düşen işleri yapabilsek bu dalgalanmaları atlatır hatta lehimize bile çevirebiliriz. Eğer Brexit olmazsa benim görebildiğim kadarıyla Fed, bu yıl, ya bir faiz artışı yapacak ya da hiç yapmayacak. Bu durumda dolar hızla geriler ve TL değerlenir. Eğer Brexit gerçekleşirse o zaman iş tersine döner ve TL hızla değer kaybeder. Ben de yıl sonu tahminimi Brexit sonrasına gözde geçireceğim.

      Sil
    4. Anladım hocam, cevabınız için çok teşekkür ederim. Bu konu hakkında son bir sorum daha olacak size müsaade ederseniz. Eğer Amerika'da Başkanlık seçimleri olmasaydı, bu durum Fed'in faiz konusunda alacağı kararları ne kadar etkilerdi? Fed sizce gerçekten Amerikan siyasetinden bağımsız hareket edebiliyor mu? Yoksa seçimleri bir risk olarak görüyor mu? Çünkü Fed'i bağımsız bir kuruluş olarak ele alıyorum eğer öyle değil ise zaten dolar benim tahmin ettiğim gibi hızlı bir şekilde asla değer kazanamaz, diye düşünüyorum.

      Son olarak; Fed büyüme tahminlerini 2018 için biraz düşürürken, enflasyon tahminini biraz yükseltmiş. Yani enflasyonu 2.3'ten 2.4'e almış, büyümeyi ise 1.3'ten 1.2'ye almış gibi. Böyle bir durumda USA önümüzdeki yıllarda "iç tüketim ile" mi büyüyecek demek oluyor hocam? Teşekkür ederim.

      Sil
  11. Hocam benim de aklımda tam size Brexit hakkında yazı yazar mısınız diye sormak vardı, blogunuzu açınca karşımda gördüm düşündüğüm yazıyı teşekkürler. :)

    Ah şu İngilizler. Brexit olursa işleri zor. İngiltere'de daha doğrusu Birleşik Krallıkta Avrupa ülkelerinden olup çalışan çok sayıda insan var, özellikle hizmet sektöründe. Brexit durumunda, Krallıktaki eğitim sektörünün ve bilimsel araştırmaların çok ciddi zarar göreceğini tahmin ediyorum.

    Aslında Brexit Avrupa'da hiç kimsenin işine yaramaz , sadece zengin amerikalıları daha da zengin yapar; çünkü dolar değer kazanacaktır. İngilizler düşen maaşlar (pound) ve yükselen kiralar ile fakirleşecek. (Şuanda bile maaşların yarısından fazlasını paylaşımlı evde tek bir odaya veriyorlar.) Bu nedenle Brexit'in bir amerikan oyunu olduğunu ve gizliden amerikalılar tarafından desteklendiğini düşünüyorum. (Avrupa ekonomisine karşı, çünkü Euro'da etkilenecektir.) Sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Brexit'in kimseye yararı olmayacağı konusunda ben de sizinle aynı görüşteyim. Ama bunun bir Amerikan oyunu olduğunu sanmam. Amerikalılar böyle bir oyunu İngilizlere karşı oynamazlar.

      Sil
    2. Bence de İngilizlere karşı oynamazlar, Avrupa birliğine karşı bir oyun gibi geliyor bana. Çünkü Euro bölgesi ABD ekonomisini hızla geçiyor ve Euro hızla değer kazanıyor. Dolar bir 10 yıl içerisinde 2. plana atılabilir.

      Sil
    3. Euro hızla değer kazanıyor ???

      Sil
  12. Hocam Carney'in bir onceki konusmasini dinlerken grafikleri canli takip ettim.Adam 'Brexit olursa boyle kotu olur soyle fena olur' diye konustukca GBP inadına deger kazandi.Bu konuda ne dusunuyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlar Brexit in olmayacağına inanıyor. Carney konuşurken aslında niçin olmayacağını anlatıyor ve o nedenle de GBP'ye talep artıyor. Herkes düşükken almaya yöneliyor. Brexit olmazsa hızla değer kazanacak.

      Sil
  13. Hocam hayat çok garip kuşlar falan.
    Ingilizler avrupalıları sevmezler ab den fazla bisey koparamadiklari zaman ab den çıkabiliriz derler. Iskoçlar ingiliz lerden daha fazla hak isterler yoksa birleşik kralliktan çıkarız derler.sanki herşey pamuk ipliğine bağlı hayatta.

    YanıtlaSil
  14. Hocam paralar el değiştirdiği zaman kendi piyasa dengeleri hariç paralar emtia piyasasına özelinde altına kayarken diğer emtialar gümüşün falan da artış göstermesi gerek değil midir hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dediğiniz genel olarak doğrudur ama kaos dönemlerinde biraz değişir işler. Kaos ve kararsızlık dönemlerinde altın öne geçer. Yani yatırım aracı olmanın yanı sıra paranın değerşşni koruma aracına dönüşür. Diğer emtialar bu işlevi tam olarak görmüyor.

      Sil
  15. Sayın hocam ailem gallerde yasıyor ve orada yasıyan 40 yas ustu diyebileceğimiz kesim ayrılıktan yana eğilim gösteriyordu. Sizinde bildiğiniz üzere birleşik krallıkta yaşlı kesim sayısı fazla ve seçimi bence onlar belirleyeceklerdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sadece Galler'de değil Birleşik Krallığın tümünde yaşlılar Brexit'ten yana görünüyor.

      Sil
  16. Üstad yıl sonu dolar tahmininiz hala 3.30 civarında mı? Brexit olmaz ise aşağı yönlü bir haraket söz konusu olacak şu an 2.92 seviyelerinde olan doları Son 5 ayda 3 üzeri seviyelere çıkaracak olan şey nedir bu konuda düşüncelerinizi çok merak ediyorum şahsi kanaatim yıl sonu 3 ün altında 2.90 seviyelerinde kalacagidir saygilar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim yılsonu Dolar kuru tahminim Fed'in 4 kez faiz artışı yapacağı tahminine dayanıyordu. Fed'in bu yıl ancak 1 kez faiz artırımı yapacağı beklentisiyle birlikte dolar tahminimi aşağıya revize edecekken bu kez de Brexit meselesi çıktı. O nedenle durdum. Brexit sonrası bir kez daha bakacağım.

      Sil
  17. iyi geceler hocam.Sizce FED 2017de faiz artırımlarına devam edermi?Yoksa tekrar bir QE dönemi kapıdamı veya negatif faize geçmesi sözkonusu olabilirmi?Son dönemde yapılan pekçok yorum 2017-2018 yıllarında 2008den daha büyük bir kriz olacağı beklentisi hakim.Sizde krizin 3.safhasının goü leri vuracağanı daha evvel belirttiniz ancak biz 9-10 sene sonrasında tekrar aynı şeyleri mi yaşayacağız olur ise böyle bir kriz türkiyeyi nasıl etkiler?o zaman dolar çok değer kaybeder ve faizlerde bugünkü seviyesinden çok daha aşağı inecek diyebilirmiyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arada o kadar farklı şeyler çıkıyor ki bir yıl artık uzun bir süre. O nedenle 2017 bitmeden 2017 tahmini yapmak bana doğru görünmüyor. Yılbaşında Brexit hepimize bir formalite gibi geliyordu ama şimdi herkes olayı ciddiye almaya başladı hatta Fed'in önüne geçti.
      Krizin üçüncü aşamasındayız. Yani başta in olmak üzere GOÜ'ler etkilenmeye başladı. Eğer bundan sonrası iyi yönetilmezse bir kriz kısır döngüsü gelebilir.

      Sil
  18. Hocam merhaba. Brexit olursa USD değer kazanacak ve fed faiz arttırımını muhtemelen erteleyecek, brexit olmazsa ertelemeyecek ve hatta cesaretlenip ekonomik değerler düzelmeye devam ederse 1 veya 2 kere arttıracak. USD TL paritesinden bakacak olursak, bu durum her halükarda USD ın yükseleceği anlamına gelmez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son açıklamaya bakılırsa Fed, Brexit olmazsa da faiz artırımı yapmayacak veya en çok bir kez yapacak gibi görünüyor. Brexit olmazsa Dolar değer kaybeder. Çünkü piyasalar Fed'in 1, hatta 2 kez faiz artıracağını satın almış durumdalar.

      Sil
    2. Hocam, dolarin hangi para birimlerine gore deger kazanip, hangilerine gore kaybedecegini yazarsaniz iyi olur. Ornegin, brexit olmazsa yen dolar karsisinda dusecek gibi.

      Sil
  19. Mahfi bey, benim en çok merak ettigim cephe altın ons. Şöyle ki analiziniz gereği brexit gerçekleşirse ons altın fiyatı yukarı yönlü hareketini sürdürecek. Zaten son zamanda o cephede elde edilen prim de orası kaynaklı. Fakat aynı senaryoda bu defa $ ya da Dxy $ endeksi de değer kazanacak. Bendeki soru işareti de burada doğuyor. Çünkü Dxy&Ons altın arasında genellikle negatif korelasyon söz konusu. Sert bir volatilite sonrası hangi alandaki hareket daha önce sakinlesecek, izlemesi merak uyandırıcı olacak sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz genel olarak doğru olmakla birlikte kaos ortamlarında eğer kaos ABD dışında ise ikisi birden değer kazanabiliyor.

      Sil
  20. http://www.ntvpara.com/haber/imfden-brexit-uyarisi_44637

    YanıtlaSil
  21. Hocam brexit gerçekleşirse dolara talep neden artar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Brexit, Birleşik Krallık ve Avrupa'yı olumsuz etkileyecek bir gelişme. Bu durumda Pound Sterlin ve Euro değer kaybeder ve insanlar değer kaybeden Pound Sterlin ve Euro yerine bir başka rezerv para olan Dolar talep etmeye başlarlar. Dolara talep artınca da dolar değer kazanır.

      Sil
  22. 29,73,08 hocam bunlardan hangisi arz hangisi talep krizi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Analizi nereden başlattığınıza bağlı olarak değişir. Gerilerden başlatırsanız hepsi talep kökenli görünür. Daha yakınlardan başlatırsanız arz kökenli görünmeye başlarlar.

      Sil
  23. Bu yazıya göre yatırım yapmayı düşünen arkadaşlarıma tavsiyem her zaman Mahfi hocanın yazdıklarının tersini yapın daha çok kazanırsınız. Hocanın bu yazıları bu açıdan çok önemli bir rehber.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazdıklarımın tersini yapacaksınız yazıyı da tersten okusaydınız keşke çünkü o zaman yazının sonundaki notu okur ve bu yazının bir yatırım tavsiyesi olmadığını atlamamış olurdunuz.

      Sil
    2. Hocam böyle tiplere cevap vermeyin bence. Bu tipler ceplerinden başka birşey bilmezler. Yatırım nedir bilmezler, onun bunun lafıyla pozisyon alan küçük dünyalı tiplerdir.

      Sil
  24. Merhaba Hocam,
    İngiltere AB'den ayrılsa bile İngiliz milletler topluluğu gibi bir birliği var. Onlarla entegrasyonu artırabilir. (hatta amacı bu bile olabilir. Çünkü İngiltere AB içinde bir parçaya dönüşürse Commonwealth üyesi ülkelerin birliğe bağlı olması anlamsız hale gelir. Çok ciddi büyüklükte ülkeler var birlikte. Onlarla entegre olup kontrolünü sıkılaştırmak ve Çin gibi yeni güçlere kaptırmamak bir hedef olabilir.) İngilitere AB'den ayrıldıktan sonra AB-ABD arasındaki gümrük birliğine de dahil olabilir. Ticari açıdan çok zarar görmez diye düşünüyorum. Ekonomi politikalarını AB gibi çok başlı bir yapı yerine kendisi belirler. Bu da belki kendisi için daha da avantajlı olur. Geriye askeri ve siyasi güç konusu kalıyor. Burada da zaten ABD ile birlikte hareket ettiği için bir kaybı olmayacaktır. Yani İngiltere AB'den ayrılırsa pek kayıp yaşamayacaktır. AB için durum farklı ancak İngiltere için AB'den ayrılmak ilk baştaki psikolojik etkiler dışında olumsuz olmayacaktır diye düşünüyorum. Ne dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Commonwealth eski gücünde değil. Asıl olarak ABD ile işbirliğini artırabilir. İngiltere zaten fizik olarak AB de ama ruh olarak dışarıda idi. Kendileri hiç bir zaman Avrupalı olarak görmediler. Büyük kayıp olmaz gibi duruyor.

      Sil
  25. hocam elinize sağlık.Şayet ingiltere birlikten çıkarsa Türkiye'nin makro verileri direkt ve şiddetli biçimde etkilenecek midir?İşin Ab üyeliği ile ilgili politik tarafını bir kenara bırakırsak Brexit'in Türkiye 'nin ihracatına etkisi gümrük birliği ve kur vasıtasıyla oluşabilecek olumsuzluklar mı olacaktır yalnızca?Ya da küresel ekonominin durgun diyebiliceğimiz yapısı daha derin bir hal alıp bu kanalla Türkiye'nin etki altında kalması daha mı muhtemeldir sizce?Değerli yazılarınız ve değerlendirmeleriniz için teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda yeni bir yazı hazırlıyorum. Yarın siteye koyarım.

      Sil
    2. Teşekkürler hocam.Kolaylıklar dilerim.saygılar

      Sil
  26. adsız (04.58) hadsiz olma... Elini öpmelisin hocanın...

    YanıtlaSil
  27. Hocam, bu konuda bir yazı yaza bilir misiniz.
    Çok şey istiyoruz biliyorum. Bu yaşta neye yetişeceksiniz ? Değil mi ?
    Kolaylıklar...
    Borca Dayalı Para Sistemi (BDPS)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gündem fazla yoğun bakalım araya bir yere sıkıştırabilir miyim.

      Sil
  28. Selamlar Mahfi Bey,

    Borsa da Grafik Analizi ile ilgili bir kitabiniz, ya da tavsiye edeceginiz bir kitap var mi?

    selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Borsa benim konum değil. Bu konuda kitabım yok. Yaşar Erdinç hocanın kitabını beğenmiştim.

      Sil
  29. Fed güçlü bir Usd istemiyor.Br-exit olsun olmasın. Fed bunu sağlamak zorundayım diyor. Mesaj ne anlamış değilim. Bu söylem bana korku veriyor.

    YanıtlaSil
  30. Hocam geçenlerde çok ünlü bir Türk cerrah ile dış politika konuşuyorduk. "ABD'yi ilk kuran 13 İngiliz kolonisinin fikirleri bugün halen ABD'nin elitlerine gerek dış politikada gerek ekonomide bütünüyle yön veriyor. İngiliz diplomasisini harfiyen uyguluyorlar. Düşünüş bakımından neredeyse aynılar, sanki ABD diye bir devlet yok" dedi. Aklıma da bizim Azerbaycan ile ilişkiler bağlamında kullandığımız "tek millet iki devlet" sloganı geldi. Katılır mısınız böyle bir yoruma?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aynı kanıdayım. İngiltere sanki ABD'nin küçük kardeşi gibi görünse de dış politikada, dünya meselelerinde ABD üzerinde inanılmayacak kadar etkilidir.

      Sil
  31. Hocam Merhabalar,

    Dokuz Eylül Üniversitesi 4.sınıf Uluslararası Ticaret öğrencisiyim. Son zamanlarda finansa ve uluslararası piyasalara olan ilgim arttı ve şuan piyasada olan bütün kitaplarınızı aldım. Nasıl bir kitap okuma sırası önerirsiniz? Kendi kitaplarınız dışında önerebileceğiniz önemli kitaplar nelerdir bu konularla ilgili?

    Teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim kitaplarımı okuma sırası için bu blogdaki Yazılar/Kitaplar bölümünün sonuna bakın. Orada sizin, kendi durumunuza göre seçeceğiniz bir okuma sırası göreceksiniz.
      Frederic Mishkin'in Finans Piyasaları kitabını okumanızı öneririm.

      Sil
  32. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  33. Hocam , yorumlarınız için çok teşekkürler, tek başınıza bir banka , veya aracı kurum işlevi görüyorsunuz sağolun, varolun, iyi ki varsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, elimden geleni yapmaya, bildiğimi, gördüğümü olabildiğince tarafsız kalarak paylaşmaya çalışıyorum.

      Sil
  34. Bence Ingilizler uyelik ucreti Brukel vermemek icin AB den cikmak istiyorlar ,fakat Iskoclar AB de kalinmasundan yana hatta bu gerceklesmesse ayricaklarini soyluyorlar Ingiltere nin Commowealth a kalarak AB girmeye basarmadi aslinda Ingiliz siyasetinin bir basarisidir

    YanıtlaSil
  35. Ingiltere nin mastricht kriterlini karsiladigi halde AB nin Ingiltere yi euro catisi altina toplayamamasi (AB uyesi oldugu halde) AB syasetinin kendi uyesi oldugu Ingiltere karsisinda zafeti su uzerine cikti ne de olsa iki rakib finans merkezi bir cati altinda olmaz oldugu zaman da sorun cikar

    YanıtlaSil
  36. Türkiye üzerinde oynanan büyük bir oyun var!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen katılıyorum hocam arkadaşın dediğine.Eğer İngiltere Avrupa Birliği'nden çıkarsa Avrupa Birliği yerine başka bir ülke almak zorunda bu ülke de Türkiye olacağı için Avrupa Birliği ingiltere'nin dışarıda kalmasini istememektedir.

      Sil
    2. Anlamadım, İngiltere çıkarsa AB niçin başka bir ülkeyi almak zorunda olsun ki?
      Bu düşünceye katılmıyorum. Bu, bizim, imparatorluk mirasından kalma bir sabit düşüncemiz. Kendimizi dünyanın merkezine koyuyoruz ve her şeyin bize göre biçimlendiğini zannediyoruz. Yok böyle bir şey.
      Türkiye üzerine oynanan oyunu biz Türkler oynuyoruz. Durduk yerde içeride, dışarıda, komşularla sorunlar çıkararak. Bu yeni de değil. Son 50 yıl hep böyle geçti.

      Sil
    3. Hocam Türkiye dünya karalarının merkezinde bu arada:)

      Sil
    4. Bu düşünce tarzı Türkiye için problem oluşturuyor. Kendimizi dünyanın merkezinde görüp bir şey sanıyoruz, gerçekten komik görünüyoruz.

      Sil
    5. Gerçekten insanımızın düşünceleri ilginç, AB İngiltere'yi atınca neden Türkiye'yi alsın ki? Düşüncem şu; bu aralar futbol çok konuşuluyor, her zaman çok konuşuluyor gerçi de. Futbol takımlarında birini atınca oyundan yada çıkarınca başkasını sokuyorlar 11'i tamamlamak için, herhalde arkadaş AB'yi de öyle düşünüyor.

      Sil
  37. Hocam elinize ve emeğinize sağlık, çok faydalı oldu. Bende Brexit Olmaz diyenlerdenim, mantıklı olan hiç kimse gelirinin düşmesini istemeyecektir.

    YanıtlaSil
  38. Sayın Hocam,

    Yorumlarınızın birinde "AB, zamanında onların isteklerini kabul etmemişti o nedenle bu Brexit lafını çıkardılar. Sonra AB istediklerinin çoğunu kabul etti ama referandum sözünden dönemediler." diye belirtmişsiniz.
    Peki referandum sonucunda ayrılalım çıksa dahi Ingiltere yönetimi çıkmama yönünde karar alabilir mi? Başka bir deyişle referandum sonucu parlamentoyu mutlak bağlayıcı özellikte mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet referandum herkesi bağlıyor, dönüşü yok.

      Sil
  39. Hocam bir maliye mezunu olarak sizden çok değerli bilgiler öğreniyorum, emeğinize sağlık. Benim sorum şu, İngiltere AB'den çıkmak istiyor ve bazı İngiliz ekonomistler ekonomilerinin daha da iyiye gideceğini, AB'nin 10 yıldır gerileme içerisinde olduğunu söylüyorlar. Biz Türkiye olarak hukuk, özgürlük vs. diğer alanları katmadan sadece ekonomi olarak gerileme içerisinde ki AB'ye girmeli miyiz? Neden? Cevabınız için şimdiden teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Kesinlikle girmeliyiz. Çünkü biz Avrupa dışında kaldığımızda ne demokrasimizi, ne eğitimimizi ne hukukumuzu ileriye götüremiyoruz. Bence AB bize ekonomiden çok sosyal ve siyasal açıdan gerekli.

      Sil
    2. aslında sizde girmesin derdiniz ama politik bir cevap vermişsiniz.

      Sil
  40. Teşekkürler hocam güzel bir yazı daha.
    Bana göre;
    Br-exit stratejik değil taktik bir hamle.Gelecekte EU olmayacak.Bu bir prototip denemeydi.Olmadı revizyonlarla yeni bir ittifak yapısı göreceğiz.
    Sonuçta İngiltere EU bu günlerde çıkmanın maliyetini göğüsleyecek durumda değildir.Aynı zaman da Gelişmiş ülkeler de bu duruma hazırlıklı değil.Asıl soru İngiltere bu kartı neden şimdi kullanmak istiyor?

    YanıtlaSil
  41. brexit olayini sterlin lobisi organize ediyor hocam bana kalirsa.
    Turkiye uzerinde oyunlar oynaniyor bence turkiyeyi disaridan bitirmek isteyen cevreler fed faiz arttirmi ile bunu basaramadi simdi brexit olayini cikardi.guya plana gore ingiltere abden cikacak dolar firlYACAK BIzde avrupaya madem ingiltere cikti onun yerine bizi alin diye yalvaracagiz olaya bakin derim heriflerin pilani belli. Turkiyeyi ekonomik oloarak cokertmek ve dis dunyada kucuk dusurmek dis politikada alay konusu yapmak. Umarim ingiltere milleti de bu oyuna gelmez.

    Umarim bu isin ucunda baska pareleller cikmaz. Milletimiz bu oyunlari ve oyun kuranlari helak eder.

    YanıtlaSil
  42. Turkiye uzerinde buyuk oyunlar oynaniyor. Dolar lobisi faiz lobisi euro lobisi derken simdi de strelin lobisi cikti. Allah bu necip millete zeval vermesin. Size de tesekkur ederim mahfi bey bu husuda milleti uyardiginiz icin tesekkur ederim. Millet boyle lokmalari yemez turkiye insani strelin lobisi kazanacak diye dolarin yukselmesine meydan vermez.pound lobisine strelin obisi ne conisi ne rusu sokmez karadenizde

    YanıtlaSil
  43. Sevgili üstat,

    Daha önceki bazı yazılarınızda olduğu gibi bu yazınızda da mühendis bakış açınızı görmekten dolayı hem memnuniyet hem de şaşkınlık duyuyorum.
    Olasılıkçı yaklaşımlarınız Fizik bilminin kuantum mekaniği alanına da aşina olduğunuza dair bir intiba edinmemizi sağlıyor.
    Farklı bakış açılarıyla desteklenen fikirlerinizi okumak bizler için çok çok kıymetli. Teşekkür ederim.
    Yukarıdaki yazınızda Türkiye ile alakalı en olası senaryoya ilişkin benim fikrim ; Brexit'in geçekleşeceği, Fed'in bir kez faiz artıracağı ve Rusya ile ilişkilerin azda olda daha olumluya döneceği şeklinde.
    İyi hafta sonları
    cafer demir

    YanıtlaSil
  44. selamlar saygılar sayın hocam.birleşik krallıgın ayrılmASI KANIMCA OLMAYACAK.finans piyasalarında pozisyonum olsaydı,çıkmayacagı yönünde pozisyonumu alırdım

    YanıtlaSil
  45. bence ing. ab den çıkacak. sonrada avrupada bir ekonomik kriz yaşanacak. işsizlik ve yoksulluk dahada artacak. zaten amaçta bu.

    YanıtlaSil
  46. frexit gündeme gelir mi- fransalmanya oluşabilir mi, euro nun değeri düşmeye devam eder ve avrupadan yeni kopmalar yaşanırsa,, elinde euro tutan merkez bankalarının tutumu ne olur...fed in brexit den sonra faiz artırma olasılığı ne oldu???... çin- japonya gibi büyük ekonomiler, ellerinde ki euro tahvillerini satmaya başlarsa ne olur???

    bu durumda en güzel yatırım aracı hangisi olur.......

    hocam cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  47. Hocam Merhaba;

    Baktım da Brexit olursa sterlin ve euro nun değer kaybedeceğini söylemene rağmen tersi durum söz konusu. Bu genel olarak sizin analiz ve çıkarım sonuçlarınıza güvenimizi ne yönde etkilemelidir. Lütfen empati ile cevaplayın.

    Saygı ve hürmetlerimle..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?