Merkez Bankası Faizi Düşürür mü?

Bir önceki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (TCMB PPK) toplantısından bu yana geçen yaklaşık bir aylık dönemdeki karar ve gelişmelerle ortaya çıkan verilere bakarak bu konuda ne olacağını tahmine çalışalım.

Gelişmeler
Bu bir aylık dönemde Türkiye’yi de etkileyecek üç önemli gelişme yaşandı: (1) Avrupa Merkez Bankası (AMB) parasala genişleme miktarını artırdı ve bankaların kendisine yatıracağı mevduata uygulayacağı faizi eski 0,30’dan eksi 0,40’a indirdi (böylece piyasaya daha fazla likidite sunulmasının önünü açtı.) (2) Rusya, askeri gücünün büyük bölümünü Suriye’den çekeceğini açıkladı (böylece bölgede bir yumuşama havası oluştu, riskler azaldı.) (3) ABD Merkez Bankası Federal Açık Piyasa Komitesi (Fed FOMC) yüzde 0,25 ile 0,50 arasındaki Federal Fonlama Faizini (ki Fed’in politika faizi olarak kabul ediliyor) değiştirmeme kararı aldı. Aynı toplantıda Fed FOMC üyelerinin 2016 yılına ilişkin büyüme ve enflasyon tahminlerini düşürdükleri, Fed’in 2 kez faiz artırmaya gideceğini bekledikleri anlaşıldı (önceki beklentileri 4 kez faiz artışına gidileceği şeklindeydi.)

Bu gelişmeler, küresel sistemin tamamında ve Türkiye’de olumlu etkiler yarattı, Dolar Euro ve diğer paralara karşı değer kaybetti, hisse senetleri değer kazandı, borsa endeksleri yükseldi, gösterge faizler düştü.

Gelişmelerin Türkiye’ye Etkilerinin Ölçülmesi
Yaşanan bu gelişmelerin Türkiye ekonomisine yönelik etkilerini görebilmek için dört önemli göstergenin durumunu ele alacağım: (1) Dolar/TL kuru, (2) Gösterge Faiz, (3) TCMB’nin faizleri ve (4) Petrol fiyatları. Şimdi bu üç göstergede yılbaşından bugüne kadar yaşanan gelişmeleri grafiklerle aşağıda gösterelim.


Alt sırada solda yer alan grafikteki MBGF; Merkez Bankası gecelik fonlama faizini, MBPF; Merkez Bankası haftalık repo ihale faizini (politika faizini) ve MBOFM; Merkez Bankası ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini (yani önceki iki faizin, işlem miktarıyla ağırlıklandırılmış ortalamasını gösteriyor.)

İlk üç grafik bize son bir ayda yaşanan gelişmelerin Türkiye’de finansal piyasaları olumlu etkilediğini gösteriyor. USD/TL kurunun düşmesi yani TL’nin Dolara karşı değer kazanması, ithalat maliyetlerimizi düşürmüş bulunuyor. Son bir ayda olumsuz sayılabilecek tek gelişme petrol fiyatlarında yaşanan yükseliştir (alt sırada sağdaki grafik.)

Merkez Bankası Ne Yapmalı?
Öteden beri söylediğim bir şey var: Merkez Bankası’nın ne yapacağını ben bilemem. Ben onların yerinde değilim. Ben bir iktisatçı olarak elde mevcut verilere ve içinde bulunulan koşullara göre ne yapılması gerektiğini söyleyebilirim. Onun için burada da onu yapacağım.

Yukarıda bu ay içinde ortaya çıkan gelişmeleri özetledim ve bu gelişmeler sonrasında finansal piyasa göstergelerinde yaşanan durumu grafiklerle ortaya koymaya çalıştım. Merkez Bankası’nın asıl baktığı göstergeler manşet enflasyon ve çekirdek enflasyondur. Çünkü Merkez Bankası’nın görevi bunları denetlemek ve fiyat istikrarını sağlamaktır. Şubat ayında manşet enflasyonda düşüş yaşanmasına karşılık çekirdek enflasyon yükselmeyi sürdürmüş bulunuyor. Enflasyondaki gelişmeyi görebilmek için son 2 yılda manşet ve çekirdek enflasyonda yaşanan değişimi aşağıdaki grafikte sunuyorum.

Grafiğe göre manşet enflasyon son ayda yönünü aşağıya çevirmiş görünüyor. Buna karşılık çekirdek enflasyon hız kesmiş olsa da yükselmeyi sürdürüyor.

Son bir ayda yaşanan Dolar/TL, faiz ve manşet enflasyondaki duruma bakıldığında Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmesi gerekir diye düşünmek mümkün. Gelecek bir iki aya ilişkin olarak enflasyondaki düşüşün devam edeceği beklentisi de bu durumu destekler görünüyor. Buna karşılık Merkez Bankası, enflasyonun gidişini asıl olarak para politikasının etkili olduğu çekirdek enflasyona bakarak ölçüyor. Bu durumda Merkez Bankası’nın çekirdek enflasyonda düşüşün ortaya çıkmasını beklemesi ve dolayısıyla bu ay faize dokunmamayı tercih etmesi makul olabilir.

Özetle söylemek gerekirse Merkez Bankası’nın bu toplantıda gecelik fonlamada borç verme faiz oranını (yüzde 10,75’lik oran) 0,25 puan düşürmesi de çekirdek enflasyonda düşüş ortaya çıkana kadar eylem yapmadan beklemesi de bana makul geliyor.  


Yorumlar

  1. Hocam çekirdek enflasyon bazı tarım ürünlerinin çıkarılmasıyla oluşan bi sepet olduğundan merkez bankasının faizlerde biraz da olsa yükselmeye giderk bunu düşürmesi mümkün değil mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama o da başka olumsuz sonuçlar yaratıyor (ekonomide daralma gibi) ve bu gibi sonuçlar enflasyonu tekrar olumsuz etkiliyor.

      Sil
  2. Hocam manşet enflasyon ile çekirdek enflasyonun farkı nedir? Tesekkurler, saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.mahfiegilmez.com/2013/11/manset-enflasyon.html

      Sil
    2. Hocam aynı soruyu ben soracaktım ki cevabı buldum teşekkürler

      Sil
  3. Bence dusurmemeli biraz daha beklemeli. Onumuzdeki aylarda ekonomik tabla biraz daha netlesek. Eger enflasyon konusunda bu yili dusunuyorsa merkez faizleri temmuzda 0.50 indirim yapmali. Oda enflasyonda belirgin bir kirilma gorduyse ve yakaladiysa.

    YanıtlaSil
  4. Hocam bankalar geç likidite penceresindende borçlanmıyorlar mı? Borçlanıyorlarsa bu AOFM'ye etki etmesi gerekmez mi?

    YanıtlaSil
  5. Normatif iktisatçılar piyasa iktisatçıları ile genelde ayrılırlar. Sanırım bu sefer ikisi de faiz indirimi zamanı diye hem fikir. Ölçülü bir indirim bence de makul. Ama siyasal iktidar siyasi ve jeopolitik riskleri azaltıcı bir yönde bir parça olsa dahi politika geliştirse, piyasa faizleri kendiliğinden düşecektir. Bizim piyasa faizleri bir bağımlı değişkense, en çok etkilendiği bağımsız değişken risk algısı yada somut olarak CDS primleridir diyebiliriz. TCMB ortalama fonlama faizi ise bunun etkisi yanında bir karınca bile değil. Elinize sağlık, iyi çalışmalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru. Asıl olan riskleri düşürebilmek.

      Sil
  6. Hocam,konuyla alakası yok ama bence sizin gibi bir entelektüel bir dolma kalem tutkunudur aynı zamanda diye düşünüyorum. Doğru mu tahminim ve daha özel bir soru sormak gerekirse, bir montblanc dolma kaleminiz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tutkun değilim ama dolma kalemi severim. Mont Blanc dolma kalemim var. Ama daha kolayıma gittiği için Lamy dolma kalemi kullanıyorum.

      Sil
    2. Hocam bu mu?

      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/35/Lamy_2000_fountain_pen-3.jpg

      Sil
    3. Hayır bu:
      http://www.ofix.com/Lamy-17-m-Safari-Dolma-Kalem-Mat-Siyah?ref=gglrss&gclid=Cj0KEQjwt763BRDZx_Xg3-Pv2cABEiQAoDfeGJ3wt-PywvVx_5-0KV6hH3mRVkTmAVXGHpwPFlooyBAaAq8r8P8HAQ

      Sil
  7. euro, dolar yükselme eğilimindeler borsa ise düşüşe geçti.

    Bence faize dokunmayacak üst bandı daraltacak. Veriler olumlu ama daha erken diyecek. Bir sonraki toplantıya kalacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üst bandı daraltması ile kastettiğiniz 10,75'i düşürmek ise bu faiz indirimi anlamına geliyor.

      Sil
  8. Hocam merhabalar,

    Yazı için elinize sağlık. Kısa bir sorum var. FED 0,25 ile 0,50 arası faizi 0,25 gecelik borçlanma , 0,50 gecelik borç verme faizi midir? Veya bu faizler bizde MB'nin hangi faizlerine karşılık geliyor ? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizdeki politika faizine karşı geliyor (Federal Funds Rate.)

      Sil
  9. Hocam merhabalar,
    TL'nin dolar karşısında değer kazanması, enflasyon ve gösterge faizin düşmesi ile MB'nin faiz indirimine gitmesi anlamlı olabilir diyoruz.
    Göstergelerin böyle olması durumunda faiz indiriminin yapılabilir olması çıkarımın nasıl yapıldığını kısaca açıklayabilir misiniz?

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TL'nin değer kazanması bize Türkiye'ye döviz girişi olduğunu, enflasyonun düşmesi kurdan etkilenmenin azaldığını, gösterge faizin düşmesi ise piyasada daha ucuza borç vermeye hazır fonlar olduğunu gösteriyor. Böyle bir durumda faizi bir miktar düşürmek anlamlı olabilir.

      Sil
  10. Hocam, MB faizi düşürürse, TL , Dolar karşısında değer kaybeder mi ?
    Yoksa Euro daki gibi olumlu bir hava da oluşabilir mi ?

    Düşürmesinin sonuçları ne olabilir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer tahmin edildiği gibi üst limitten 0,25 puan indirirse pek fazla etkisi olmayabilir.

      Sil
  11. Hocam, haftasonu Batman vs. Superman'i seyredecek misiniz?

    Gözümde dört dörtlük bir adamsınız, Batman'i de sevdiğinizi söylerseniz dört beşlik bir adam olursunuz :)

    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslına bakarsanız Batman'i Superman'den daha çok beğenirim. Daha gerçekçi bir tiplemedir.

      Sil
    2. Bu filmin konusu şöyledir, Batman ile Superman her ne kadar dost gözükseler de, Batman Superman'in yenilemez bir karakter olduğunu bildiğinden, Superman her ne kadar iyi yürekli bir uzaylı olsa da gün gelir devran döner güçlerini kötü amaçlar için de kullanabilir riskine karşı onla yüzleşmeyi göze alıyor. Müttefiklik meselesi nasıl işleyecek bakalım...

      Sil
  12. Hocam özet ve anlaşılır olan bilgiler için elinize sağlık.

    Sorum konu dışı , anlamsız gelirse kusura bakmayın; AB'den gelecek 3 Milyar Euro para işlem olarak bize nasıl aktarılıyor. Banknot olarak Türkiye'yemi gönderiliyor ? Bu para Hazine'ye hesap üzerinden transfer mi yapılıyor ?

    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  13. Hocam elinize sağlık,
    Kısa bi sorum olacaktı. Gösterge faiz ile politika faizin farkı nedir acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yazımda faizler var. Oranlar güncel değil ama bilgiler güncel.
      http://www.mahfiegilmez.com/2013/07/guncellenmis-faiz-dersi.html

      Sil
  14. 0.25 lik bir faiz indiriminin USD/TL kuru üzerinde önce sınırlı bir artış sonra da hızlı bir gevşeme ile sonuçlanacağını düşünüyorum. Piyasa MB nın faiz indirmeye başladığını görüp ilerki indirimlerden önce hızla döviz satarak pozisyon alacaktır.. Sizin bu konudaki fikirlerinizi sorabilir miyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük bir etki yaratmayabilir. Bundan daha önemlisi dış gelişmeler.

      Sil
  15. hocam merhabalar konuyla ilgili değil ama kamu maliyesi kitabınızı yeni aldım incelerken dikkatimi çekti düzenleyici ve denetleyici kurumlar arasında kamu gözetimi muhasebe ve denetimi standartları kurumunu saymamışsınız özellikle mi almadınız acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır onu atlamışım. Sonraki baskıda ekleyeyim. Teşekkür ederim hatırlatma için.

      Sil
  16. hocam eski bir müsteşar gözüyle bütçede bozulmanın öncü göstergelerinin olup olmadığını yorumlayabilir misiniz? teşekkürler şimiden.

    YanıtlaSil
  17. mahfi hocam iyi gunler sizden gümrük birliği anlaşmasının ülkemize zararları güney kıbrıs ile bu anlaşma yuzunden olan sıkıntımızı avrupa eğer abd ılede bu anlaşmayı ımzalrsa ülkemizin düşeceği durumu ekonomik yönden anlatan bır yazınızı canı gönülden ıstıyorum

    YanıtlaSil
  18. Hocam merkez bankası enflasyon ne kadar düşerse faizlerlerde oynama yapar bi standart oranı var mıdır ?

    YanıtlaSil
  19. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  20. hocam bu tahvil bono alım satımı nasıl oluyor. Satarken vadeyi mi beklemek gerek? Vade yaklaşırken faizleri değişir mi, değişirse vade bitmeden satabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahvil ve bono iskontolu olarak satılıyor. Yani 100 TL'lik tahvil diyelim ki 90 TL'ye satılıyor. Faiz öyle belirleniyor.
      İkinci elden istendiği zaman satılıp alınabiliyor. Vadeyi beklemeye gerek yok. Vadesinde 100 TL alınacağı için diyelim ki 3 ay kalınca satarsanız 96 TL alıyorsunuz.

      Sil
  21. Hocam merhaba, ellerinize saglık. Saygıdeğer hocam, bu konuyla ilgili olmasa da bir konu hakkında görüşlerinizi merak ediyoruz. Sizce İngiltere, Avrupa Birliğinden çıkmalı mıdır ? Sosyal ve ekonomi boyutu ile kısaca değerlendirirseniz çok seviniriz. Syg.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İgiltere zaten AB nin dolaylı üyesi gibi. Euro'ya da girmiyor. O nedenle çıkması gerekmiyor. Sanırım çıkmayacak da zaten.

      Sil
  22. CAHİLLERE GÜVENİYORUM. ÇÜNKÜ...

    Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Arı, okuma oranı arttıkça kendisine afakanlar bastığını söyledi ve cahil, okumamış halka daha çok güvendiğini belirtti. Prof. Arı, "Ben daha çok cahil ve okumamış, tahsilsiz kesimin ferasetine (anlayışına, sezgisine) güveniyorum bu ülkede" dedi.

    "KRT" isimli televizyon kanalında Çağlar Cilara'nın konuğu olan Prof. Dr. Bülent Arı, "Erdoğan giderse tam bir felaketle karşı karşıya kalırız" diye ekledi.

    "EN TEHLİKELİ OLANLAR ÜNİVERSİTE MEZUNLARIDIR"

    "Ben daha çok cahil ve okumamış, tahsilsiz kesimin ferasetine (anlayışına, sezgisine) güveniyorum bu ülkede. Yani ülkeyi ayakta tutacak olanlar, okumamış, hatta ilkokul bile okumamış, üniversite okumamış cahil halktır. Onlar bu yanlışların hiçbirini yapmazlar, o beyannamenin ben neresinden tutayım. Daha önce Jön Türklerin yaptığı gibi ateşe sürüklüyorlar Türkiye'yi. Türkiye'nin okumuş kesimi, profesörlerden başlayarak geriye doğru en tehlikeli olanlar üniversite mezunları. Olayları en rahat okuyanlar ilkokul mezunları. Çünkü zihinleri berrak. Üniversite ve sonrası durum çok vahim çünkü gidişatı okuyamıyorlar, zihinleri bulanık."

    "OKUMA ORANI ARTTIKÇA BENİ AFAKANLAR BASIYOR"

    "Sultan Hamid devrine geri dönelim, Sultan Hamid, mülkiye olmak üzere Sultanileri kurdu. Yani medreselerde az çok, kıt kanaat sadece dini tedrisat olmak yerine, laik eğitimi bütün ülkeye yaydı. Yani Osmanlı aydınlanmasını sağlayan Sultan Hamid'dir. Bu okullarda okuyanlar Sultan Hamid'i devirdiler. Bizde de şimdi okuma oranı arttıkça beni afakanlar basıyor. Ben açıkçası korkuyorum, ben her zaman cahil halkın ferasetine güveniyorum. Ben sürekli Refik Halit gibi gözlem yapıyorum, trafikte en tehlikeli tipler üniversite mezunlarıdır. Bakın normalde hiç okumamış kesimler trafikte bir şey verdiğiniz zaman ona uyarlar, bunlar sürekli tehdit oluşturmazlar. Dünyanın gidişatını göremeyenler okumuşlardır. Okuma oranı arttıkça Türkiye'de olayları tahlil kabiliyeti azalıyor."

    "SEVDİKLERİMİZDEN DE VAZGEÇECEĞİZ"

    "Erdoğan giderse tam bir felaketle karşı karşıya kalırız. Gelecek nesillere bir şey bırakabilmemiz için evet bizim de ölmemiz gerekiyor. Sevdiklerimizden de vazgeçeceğiz. Üzeri örtülü görünmeyen bir savaş halindeyiz, bunu kabul edelim."

    21 Mart 2016
    [ http://odatv.com/okuma-orani-arttikca-beni-afakanlar-basiyor-cahil-kesime-guveniyorum-2103161200.html ]

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müthiş bir şey. Biraz önce ben de banttan izledim bu konuşmayı ve tüylerim diken diken oldu. Demek ki hiçbir şey boşuna olmuyor. Hocası böyle olan bir ülkenin öğrencisi de farklı olmuyor maalesef.

      Sil
    2. hocam eskilerin bir sozu var

      bunca cehalet ancak tahsille olur.

      sonucta bu profesor her nekadar korkunc seyler soylesede kendi icinde tutarlidir. cunku ilkokul mezunu adam bu lafi etmez...

      Sil
    3. odtü lisans, bilkent'te halil inalcık'la doktora yapmış bir profesör bu sözleri sarfetmiş olması olayın vehametinin boyutu açısından bir veri olabilir mi?

      Sil
  23. Mahfi hocam merhaba bir ülkedeki tasarrufların azlığı nasıl yerli parayı değerlendirir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yabancı para talebini artıracağı için yerli paraya değer kaybettirir.

      Sil
  24. hocam gercekgundem.com u takip ediyor musunuz? Takip etmiyorsanız gündeme ilişkin haberleri hangi haber sitesinden okuyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arada bir bakarım. NTV Para, T24 ve Bloomberg HT izliyorum.

      Sil
  25. Hocam ülkemizde cep telefonu fiyatları çok pahalı değil mi sizce?

    Sırf teknolojisini günlük hayatımda sık kullandığımdan almayı istiyorum ama 2,999 TL'yi görünce oradan uzaklaşıyorum!

    Yine dönüp dolaşıp, "her tercih bir vazgeçiştir"e mi varıyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece cep telefonu değil, otomobil de çok pahalı.

      Sil
    2. Merhaba,

      Burada arz talep sözkonusu olduğu için ben pahalı bulmuyorum. Pahalı dediğimiz telefonu alan çok sayıda insan olduğuna göre pahalı değil. 3 bin liraya iphone a bütceniz yetmiyorsa 800 liraya da akıllı telefon var. Otomobil pahalı evet ama satışlarda hala düşüş yok. Demek ki zengin(!) bir ülkeyiz :) Herşeyden önce lükse cok düşkünüz ki bence lüks pahalı ülkemizde sadece.

      Sil
  26. Hocam disaridan gelen olaylarin bizi boyle etkilemesi olumlu da olsa sizin küresel finans krizi adlı kitabınızı okuduktan sonra hiç hoşuma gitmiyor açıkçası.Ama küreselleşme olgusuda koskocaman bir dağ gibi önümüzde duruyor.Ne kacabiliyoruz nede büsbütün teslim olup ayak uydurabiliyoruz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle.
      Kızılderililerin bir sözü var: 'Irmağa düşersen tersine yüzmeye çalışma, kendini akıntıya bırak' der. Biz yapısal reformları yapmak yerine terse yüzmeye çalışıyoruz.

      Sil
  27. hocam 2017 yili cok daha zorlu gececek gorunuyor.

    fed 4 kere faiz arttirir,
    avrupa parasal genislemeyi bitirir

    ise

    bizi zor gunler bekliyor.
    tek umut avrupanin buyumesi ve bizim degerli euroya daha mazla mal satmamiz.

    turizm de olmeyeydi iyiydi, teror filan derken...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2016'yı bir geçelim de...

      Sil
    2. korkmana gerek yok istikrar var

      Sil
    3. Ahahahaha "istikrar" buysa hala korkuyoruz deli gibi hem de

      Sil
    4. Memlekette istikrar var kardesim aksini iddia edip sinirlendirmeyin milleti. Istikrarli bir sekilde oluyoruz, istikrarli bir sekilde felakete ve diktatorluge surukleniyoruz. Bu istikrar degilse nedir?

      Sil
  28. hocam merkez bankası para basarsa ve bunu halka verirse nasıl bir senyoraj geliri elde eder.bu parayı direk halka verirse gelir elde etmemesi lazım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fazla para basarsanız enflasyon yaratırsınız ve enflasyon gelirleri sanal olarak artırarak vergileri artırır.

      Sil
    2. Hocam klasik görüşe göre mübadele denkleminde nedensellik ilişkisi soldan sağa ( para arzı artarsa fiyatlar artar.) şeklinde . "Fakat günümüzde bu nedensellik ilişkisi sağdan sola şeklinde gerçekleşmekte" şeklinde düşünmek ( yani fiyatların artması maliyetleri artırmakta , maliyetler artınca kredi talebi artmakta dolayısıyla para arzı artmakta. ) yanlış mıdır ?

      Sil
  29. http://www.sozcu.com.tr/mobil/home/detay?post_id=1146945&slug=gundem
    Bir de Ntv de programa katılıp marka kentten bahsediyor.Aklımıza mukayet olmalı mı hocam?

    YanıtlaSil
  30. Hocam merhaba,

    Turizmde olası bir kriz zincirleme olarak diğer sektörlere de etki eder mi? Turizmin ekonomimizdeki payı büyük mü?

    Yazınız harika. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. NTV deki programımıza katılan Turizm Yatırımcıları derneği Başkanı bu yıl 3 milyon Rus, 3 milyon da Alman turistin azalacağını ve bunun turizm gelirlerine etkisinin 10 milyar dolar olduğunu dolaylı etkilerle birlikte ekonomide yaratacağı kaybın 25 milyar dolara yükseleceğini söylemişti.

      Sil
  31. Hocam sormak istedigim bir sey var.
    Yukaridaki gostergelere gore faizlerin dusurulmesinin de, dusurulmemesinin de makul olabilecegi ya da bu sekilde gorulebilecegini vurgulamissiniz. Ama cesitli kaynaklari okudugumuz zaman enflasyon aciklamalarinin gercegi tam olarak yansitmadigi, tabiri caizse "yalan soylendigi" dusunuluyor. Merkez Bankasi'nin hem alttan hem da yukaridan gelen baskiya bir sekilde karsi tepki ureterek bir patlamayi onlemeye calistigi (en azindan el degistirene kadar) yonunde yorumlar (Murat Muratoglu)var. BU iddalara bir yorumunuz var mi? Ozellikle kucuk yatirimcinin piyasada tutunabilmesi mevcut sartlara gore risk degerlendirmeniz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kanıtlanmadığı sürece iddiayı esas alarak hareket edemeyiz. Benim de kuşkularım var ama kanıtlayamıyorum.

      Sil
  32. hocam
    1-öğrenciyken hiç lise ya da üniversitede kopya-çektiniz mi?
    2-ders verirken kopya çeken öğrencilerinize tutumunuz ne oluyordu? Uyarı mı yoksa 0 (sıfır) basıp disiplin mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1- Lisede kopya çektim, çünkü ders çalışmak yerine edebiyatla uğraşırdım. Üniversitede hiç kopya çekmeye yeltenmedim. Çünkü kopya çekerek ders geçsem yaşamda tökezleyeciğimin bilincine varmıştım. O nedenle çok çalıştım kopyaya hiç tevessül etmedim.
      2- Ben öğrenciyi mümkün olduğunca topluma kazandırmaya çalışmaktan yanayım. 15 yılda disipline verdiğim hiç öğrenci olmadı.

      Sil
  33. Yeğeniniz sima olarak size ne kadar çok benziyor.

    Saçları olmasa 'bu Mahfi hoca' derdim herhalde.

    Üstelik o da sizin gibi Atatürkçü ve Fenerli...

    https://twitter.com/erenegilmez/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada adı geçen Eren Eğilmez akrabam değil, kendisiyle tanışmışlığım yok, sadece soyadlarımız aynı.

      Sil
    2. Hocam peki şu fotoğraftaki kişiyle bir bağınız var mı?

      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a2/Marx_old.jpg

      Sil
    3. İnsan insana benzermiş hocam...

      Ben de ara sıra Mahfi Eğilmez gibi oluyorum, bundan çok memnunum...

      Sil

  34. ideallerimde ve dunya capinda bir universite olan Sabahattin Zaim universitesi iktisadi tavsiye eder misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rektör yardımcısının okumuş insanlarla ve aydınlarla ilgili demecini dinledikten sonra etmem. Adam okumamak daha iyi diyor. Böyle bir kişinin rektör yardımcısı olduğu üniversiteye gitmek ne derece doğru olur bilmiyorum.
      http://odatv.com/okuma-orani-arttikca-beni-afakanlar-basiyor-cahil-kesime-guveniyorum-2103161200.html

      Sil
  35. hocam az önce sondakika manşeti olarak rezzab'ın abd de gözaltı haberini görünce merak ettim acaba ABD nın iran ambargosu döneminde Türkiye'deki altın giriş/çıkışını analiz ettiğiniz yazınız var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.mahfiegilmez.com/2012/10/turkiyenin-altn-uretimi-tuketimi.html

      Sil
  36. beşikuleması sistemi hakknda ne dusunuyorsunuz. Bu sistem getirilmeli mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Osmanlı'yı çökerten sistemlerden birisidir.

      Sil
  37. Hocam konuyla alakası yok ama, Rıza Zarrab'ın ABD'de İran ambargosunu deldiği için tutuklanması bazı örtülen şeylerin de ortaya çıkmasına vesile oldu. İhracat rakamları beklentilerin altında kaldığın da Ali Babacan ve Rıza'nın Çin üzerinden hayali ticaret ile ülkenin yıllık ihracat rakamlarında manipülasyon yapmalarının ekonomimize ne gibi olumsuz etkileri olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yalancılık ve sahtekârlık söz konusu olmuşsa ve bu ortaya çıkarsa ilk ağızda bu ülkeye gelen yabancı sermaye gelmez olur. Sonra bunun devamı da gelir. Bkz: Yunanistan.

      Sil
  38. Hocam ben merkezin bu geceki sıcak gelişmeden sonra faizleri düşürmesinin biraz zor olacağı kanaatindeyim.
    Reza Zarrab denen hayırsever iş adamı Amerika'da bir ton suçtan tutuklandı, belki duymuşsunuzdur.

    Bu suçların içinde konumuzla ilgili en önemlisi, hayali ihracat yaparak şişirilen Türk ekonomisi figürleri. Yani anlayacağınız, Türkiye son beş yılda orta gelir tuzağına saplanıp kalmamış, daha da kötü hale düşmüş ama kağıt üzerinde al-satla ihracatımız yüksek gösterilmiş.

    Ha, muhalefet edecek ak-troller için hemen ekleyeyim;

    Elin Amerikalısı resmi sitesine tüm bu bilgileri çatır çatır yüklemiş, bu yorumu okuyup da "yüce höhümetimizi töhmet altında bırahıyonuz" demeden evvel az biraz İngilizce öğrenerek resmi sitelerinden tüm suçlama ve detaylarını okuyabilirsiniz.

    Konumuza dönersek..

    Terör + turizm krizi + başkanlık + hayırsever iş adamı faktörü = "merkezcim dur bakalım olduğun yerde"

    Benim denklemim budur. Bilemiyorum siz ne düşünürsünüz.

    Vatandaşı olmasak eğlenceli ülke aslında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son cümleniz durumu özetliyor aslında. olay budur.

      Sil
  39. Değerli hocam, önde gelen bankalarımızdan birinin hazine bölümü "MB faiz indirirse bu bono tahvil piyasasına talep oluşturur, bunun sonucunda döviz kurlarında düşüş yaşanır, hisse senetlerine talep artar ve borsa yükselir" şeklinde görüş belirtiyor. Bu ne kadar gerçekci bir senaryo sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmem, spekülatif bir yaklaşım gibi gledi bana.

      Sil
  40. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  41. Merhaba hocam, podcastinizde tüketici güven endeksinin hangi kriterleri içerdiğini anlattınız. Benim merak ettiğim konu, bu gibi endeksler nasıl hesaplanıyor? Anket kimlere yapılıyor? Hangi şehirlerde yapılıyor? Bu konuda bilgi alabileceğimiz bir kaynak var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TÜİK sitesine girin bu konudaki haber bültenini tıklayın hemen yanındaki kutudaki açıklamalara bakın.

      Sil
  42. Hocam tarih merakınızı biliyoruz. Güzel bir yazı kaleme alınmış sizinle de paylaşmak istedim:
    Yılmaz Özdil: Nevruz ne Türk ne de Kürt bayramıdır; İran mitolojisidir!
    http://t24.com.tr/haber/yilmaz-ozdil-nevruz-ne-turk-ne-de-kurt-bayramidir-iran-mitolojisidir,333114

    YanıtlaSil
  43. Hocam iyi günler, yazılarınızı beğenerek ve çok yararlanarak okuyorum. Size ne zamandan beri söylemek istediğim ama bir türlü punduna getirip söyleyemediğim bir şeyi, yukarıdaki sinema ile ilgili yorumlardan kuvvet alarak şimdi söylemek istiyorum. Bir ara Lale Devri’nde lale fiyatlarının aşırı değerlenmesi ve balon oluşturması ile ilgili bir yazı yazmıştınız(internetim kısıtlı olduğu için şu an arayıp bulamıyorum). Geçenlerde Oliver Stone’nin Wall Street: Money Never Sleeps filmini izledim ve çok beğendim. Bu filmde de, hapisten çıkan eski borsacı Michael Douglas tıpkı sizin bahsettiğiniz gibi bir zamanlar lale fiyatlarının balon yaptığından bahsediyordu hatta bir grafik çizimi ile fiyatının yükselişini bile gösteriyordu. Bu kısa(!) girişten sonra bence siz de borsa ile ilgili bir senaryo yazmalısınız diye düşünüyorum. Bence HARİKA bir iş olur. Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Borsa benim ilgi alanım içinde değil. Sadece endeksi izliyorum.

      Sil
  44. hocam bu enflasyon oranları mesela 2015 manşet enflasyon 8,8 biliyorsunuz. ben şunu sormak istiyorum bu enflasyon oranı özellikle asgari ücret düzeyinde çalışan insanlar için biraz az değil mi çünkü onlar genellikle gıdaya kiraya harcama yapıyorlar ve bunların enflasyon oranları sanırım yüzde 8 den bir hayli fazla değil mi. daha çok gelirli kişilerin yapmış olduğu malların sepete eklenmesi enflasyon oranını düşürüyor değil mi. sanırım işte bu yüzden hayat daha pahalılanmış oluyor daha düşük seviyedeki insanlar için değil mi.

    YanıtlaSil
  45. Dunyadaki teror tehdinden dolayi Trumpin oylari keskin sekilde artti ve artiyor. Bildiginiz gibi Stockholm sendromu dahilinde Trumpa destek veren bazi muslumanlarda var.

    Sizce Trump gibi bir adamin anlasindaki bir ekonomi nasil sekillenir. Trumpi dunya ekonomisi icin bir sans mi yoksa felaket mi gorursunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer seçim sırasındaki söylemleriyle devam ederse dünya için iyi olmayacak gibi duruyor. Ama belli olmaz. AB'de başkan göründüğü kadar yetkili değildir. Bizdeki gibi denetimsiz yetki söz konusu değil. Onun için dediklerini yapamayabilir.

      Sil
  46. hocam şu karşılaştırma doğru mudur? örneğin oecd ortalamasına göre vergiler hariç biz daha az mal ve hizmet satın alabiliyoruz. bizdeki dolaylı vergilerin fazlalığı yine oecd ülkelerinden fazla olduğu için işin içine vergiyi aldığımızda oransal olarak oecd ortalamasına göre ilk durumdan daha az mal ve hizmet satın almış oluyoruz dersek doğru bir çıkarım olur mu sizce?

    YanıtlaSil
  47. 1.Hocam merhabalar mezun olacak öğrencilerinize hangi alanlarda çalışma tavsiyesinde bulunuyorsunuz?
    2.Yeni mezunların bankalarda çalışmaya başlaması hakkında neler düşünüyorsunuz?Asgari ücret seviyesinde çalıştıkları doğru mu tavsiye eder misiniz?
    3.KPSS A grubu kadrolarında sizce torpil gerekli mi?Dersaneye gitmek şart mı ?
    4.İİBF mezunu arkadaşlar özel sektörde hangi alanlarda çalışabilir?
    Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni mezun olanlara şurada veya burada çalışın diye bir tavsiyede bulunamam. Bu, genelleme yapılacak bir şey değil. Hangi meslekte uzmanlaşmak istediklerini kendileri belirlemeli. Bankacılık da bunlardan birisi.
      Torpil konusunu bilmiyorum. Olsa bile mutlaka torpilsizler de girebiliyordur.
      Ben üniversiteyi layıkıyla, gerçekten süreyi iyi değerlendirerek bitirmiş bir kişinin dersaneye gitmesini pek anlamlı bulmuyorum.
      İİBF mezunları her alanda çalışabilir yeter ki kendilerini üniversitede iyi yetiştirmiş sadece derslere çalışıp sınıf geçmekle yetinmemiş olsunlar.

      Sil
  48. Hocam fedin bu sene en fazla 1 kez veya hiç faiz artırmayacağını dolarında 2.90- 3TL civarı yılı tamamlayacağını düşünüyorum.Dalır millete fena daldı desek yanılırmıyız.2017 için sizce fed den istikrarlı bir duruş gelirmi yoksa 2016 gibi kaypaklığa devammı ne dersiniz hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fed, enflasyona bakarak karar verecek. şimdilik enflasyon pek fazla kıpırdamadığı için Fed de kıpırdamıyor. Ama enflasyonda artışı belirlerse daha fazla artış yapabilir.

      Sil
  49. Hoca efendi pakistan iran ve arabistanda faiz var mi?

    YanıtlaSil
  50. Hocam ABD'li savcı Preet Bharara'nın şu tweeti mükemmel:

    "Şiş kebabı elbette severim. Ama sadece işimi yapıyor olmam sebebiyle bütün bu hediyeleri kabul edemem..."

    Hocam SORUMLULUĞUNU BİLEN İNSANLAR BÖYLE OLUYOR İŞTE! ADAM "BEN SADECE KANUNLARIN BANA VERDİĞİ YETKİYLE TERAZİYE BAKIYORUM VE KARAR VERİYORUM. SIRF İŞİMİ YAPIYORUM DİYE ŞİŞ KEBAP İSTEMEM!"

    Soru:
    Dou want anything from Turkey? Turkish raki, Shish Kebab, Lokuum, Turkish Carpet. Just ask. We are on your service. @PreetBharara

    Preet Bharara'nın cevabı:
    Well, I do love shish kebab but I don't think I can accept gifts just for doing my job...

    https://twitter.com/PreetBharara/status/712417696130998272

    YanıtlaSil
  51. Mahfi hocam,

    Bu ülkede iyiye giden bir şey var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sorunun yanıtı sanırım herkese göre farklı.

      Sil
    2. Var. Havalar iyiye gidiyor, isiniyor. Onun disinda icinde insan ve devlet unsuru olan hicbirsey iyiye gitmiyor.

      Sil
  52. DÜŞÜRMEZ, TEMKİNLİ DURUŞUNU SÜRDÜRECEKTİR.

    YanıtlaSil
  53. hocam şimdi Rezzâ'nın davasında Savcı Bhârara, eldeki bulgular ile
    -Türkiye'deki şirketlerine ve bağlantılarına
    - o dönem iddia olarak geçen bakanlara (ödül veren hediye kabul eden) dönemin ekonomi yönetimine
    - ve hatta 17-25 A. ya ulaşır ve kurcalar

    ve sonucunda soruşturma Türkiye'ye yansır ise;

    -kredi notumuz, Risk primimiz, borsamız ne olur?
    -Cari açığın %15 ini kapattığını söyleyen Rızzânın söylemi ciddiye alınır bu konuda bulguya ulaşılırsa Türkiye nasıl bir cezayla karşı karşıya kalır?
    -Sahte transferlerle cari açığı kapatmak nasıl yaptırıma tabi olur?
    -Borsa dan kaçış başlar mı?
    -sıcak para ve olası yatırımlar ülkeyi terk eder mi?....
    -Dolar sizin tahmininizi de aşıp 3,50 lere ulaşır mı?

    Sorular sorular aklıma düşen deli sorular...! (hepsi gündemin yansıttığı iddia ve geleceğe yönelik oluşabilecek senaryolara ilişkin)

    Hukuki soruların cevapları sizde olmayabilir ama ekonomi açısından
    -Sonuç Halimiz nice olur?
    -Kredi Derecelendirme Kuruluşlarını ve davranışlarını biliyorsunuz.
    Bizi nasıl günler bekliyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu soruların hepsinin cevabı, adaletli, normal bir dünyada evettir.

      Türkiye'deyse cevapları hayır. Amerika'da.. çok emin değilim. Göreceğiz başgan Bharara'nın nasıl bir yol izleyeceğini. O yüzden havuz medyası normalde serbest atışa başlayacakken bu sefer sus pus.
      Sizi nasıl günlerin beklediği, hangi tarafta olduğunuzla alakalı. Adalet sağlansın istiyorsanız güzel günler bekliyor olabilir. Ha, bu noktadan sonra da yüce RTE yine kendini kurtarır da yola devam edebilirse -ki şaşırmam, adam firavun mudur nedir-, o zaman çok parlak günler geleceğini düşünmüyorum. Başkanlık gelir, daha otoriter oluruz. Bunun da gayriresmi diktatörlükten farkı kalmaz.

      Sil
    2. Sapla samani karistirmayin.

      ABD'deki sorusturma ABD'nin kendi kanunlari ile iliskili. Suclari okursaniz 'ee ne olmus bunda ne var' diyebilirsiniz. ABD ambargosunu delmis. Ne buyuk suc! ABD'deki bir cok buyuk sirketin zaten Avrupa'da ya da baska ulkelerde yan sirketler araciligiyla bu ambargoyu deldigi ortaya cikti. ABD'nin ambargo konusunda israrci olmamasinin sebebi, ambargonun pratikte ise yaramadigi ve hatta genel ticari oyununu yani 'Yeni Dunya Duzeni'nin; altin ticareti vs. ile bozuldugunu gormesidir. Ambargoyu deldigi icin 75 yil hapisle bir Turk vatandasini yargilayan ABD'nin ambargo uyguladigi donemde Iran'da Coca Cola'yi her yerde bulabilirdiniz. Nedense o ambargo uygulanan urunler icinde degildi. Iciyordum oradan biliyorum.

      17-25 Aralik sorusturmasi ABD ambargosu ile alakali degil, yolsuzluk ile ilintili ve Turkiye'nin ic meselesi, ABD'yi ilgilendiren bir konu yok ortada. Bizim zaten bu yolsuzluk meselesini cozmemiz lazim aksi halde bir adim ileri gidemeyecegiz.

      Turkiye'deki sirkerlere yapabilecegi en buyuk sey kara listeye almak ki zaten sorusturulan sirketlerin ABD ile ekonomik iliskilerdeki buyuklugu tartisilir. ABD daha once defalarca Turk bankalarina yaptirim uygulamaya calisti ancak basarili olamadi, degisen bir sey olmayacak, cunku bize silah satiyorlar. Finansal iliskileriniz olmazsa parasini hangi yolla alacaklar? DoD memurlari bavulla para mi tasiyacak?

      Turkiye acisindan genel baktiginizda altin ithal edilmis, ihrac edilmis bundan kime ne? Turkiye'nin ABD ambargosunu tanimak gibi bir zorunlulugu yok.

      ABD-Turkiye iliskileri Turkiye'nin kara kasi, kara gozu yuzunden degil, ABD'nin bu cografyada Turkiye'ye muhtacligindan dolayidir, ABD de bizi kendisine muhtac etmek icin elinden geleni yapiyor, biz de cok hayran oldugumuz icin bu konuda elimizden geldigi kadar yardimci oluyoruz, onemli olan bizim ABD'ye ihtiyacimizi en aza indirmektir. Oyle ya da boyle, bir Turk vatandasinin, yabanci bir ulkede yargilanmasinin kimseyi memnun etmemesi gerekir, suclu ise onu biz yargilariz, kimsenin adaletine ihtiyacimiz yok. Ezik degilseniz boyle dusunmeniz lazim.

      Sil
    3. Mesele bu kadar basit değil. Yargılama ilerledikçe öğreneceğiz gerçekleri. 17 - 25 Aralık meselesini biz çözebilseydik zaten yargılamayı biz yapıyor olacaktık. Biz adama ödül verdik beyefendi unuttunuz mu?

      Sil
    4. 13:46 kim neye sevinecek, eziklik ne alaka? Önemli olan ekonomi ve itibar açısından bize sıkıntı çıkmaması.

      "Ezik degilseniz boyle dusunmeniz lazim" demişsin var git yoluna kendin gibi düşünenleri bul. Bu kadar da saldırgan olunmaz.

      Sil
    5. Adsız 13:46'nın yaptığı birçok yoruma katılıyorum. Except..

      Bizim suçluları adil bir şekilde yargılayacak sistemimiz, ne yazık ki, kalmadı. "Bunu çözmemiz" lazım diyorsunuz ama çözemiyoruz. Çünkü çözmek isteyen herkes paralel ilan ediliyor. Haliyle biz de elin Amerikalısının, chicken tikka masala sevdalısı hintlisinin eline bakıyoruz. Yoksa kimsenin "aa Amerika'ya ne kadar da hayranız" dediği yok.

      Mahfi hocanın yorumuna da katılıyorum. Amerika'da, Avrupa'da Zarrab gibi bir adama bakanların plaket verdiği, ambargo delicilerin "önüne yatarım" dediği birkaç örnek gösterin bana.. Yoktur demiyorum, gösterin, öğrenelim. Muhtemelen en gelişmiş ülkelerde bile yolsuzluğa göz yumulduğu bazı istisnalar çıkacaktır ama yine de, Amerika'da aklın, bilimin mümkün olduğu sınırlar içerisinde işlediği bir gerçek. Bizdeyse hiç yok.

      HİÇ YOK BE KARDEŞİM, HİÇ YOK YA!

      Küfür edicem artık, birikti iyice ama o da çözüm değil!

      Adam daha 2 gün önce çıktı, okumuştan korkuyorum dedi. Hay ben sizin..

      OĞLUM!

      Bu adamların evlerinde ayakkabı kutularında milyon avrolar buldular, adam "okul yapıcaz bunlarla” dedi. Yedik.

      Bunlar şimdi.. ne desem boş gerçekten. Amerika'da Obama kızını arayıp "hi honey, you know, they arrested uncle Selami" dedi de ben duymadım mı.

      Buraya 10 sayfa yazarım yazsam.

      "Ama ühühüh, Amariga arka planda ülkeleri manipule ediyor" bir argüman değildir kardeşim. Sen de aklını kullan, sen de strateji geliştir. Strateji başka şey, yolsuzluk, hırsızlık başka.

      Osmanlı'da da aynı bahane "İngiliz acanları yüce Osmanlı höhümetini çökertti"..

      EEEEEH AMA KARDEŞİİM, sen de Osmanlısın. Sen de kur ajansını, sen de gönder ajanlarını İngiltereye Fransaya, sen de konuştur zekanı, kılıcı boşverip. Bilimini, tekniğini, kafanı kullan, aynı mantalitede savaş adamlarla.

      Off be arkadaşım, içimizi daralttınız vallahi. Bu ortadoğu coğrafyasında İslami akımlarla birleşen siyaset, en vasıfsız, en tehlikeli siyasetler içinde rahat ilk 3’e oynar.

      Adsız23 Mart 2016 13:46, keşke senin dediğin gibi olsa işler de olmuyor.

      O yüzden biz de, Bharara başganın beline kuvvet diyoruz. Konuştursun şu Zarrab’ı. Türkiye’nin son 4 yılda olması gerekenden %20 az büyüdüğü bir ortaya çıksın. Ağaoğlu gibi kadın düşmanı, kro, ırkçı adamların desteklendiği bu sistem biraz sallansın.

      Bence zamanıdır.

      Sil
    6. Bence CB'nin onumuzdeki Amerika seyahatini gozlemekte fayda var. Eger bu seyahat ertelenirse birilerinin pacasi tutusmus demektir (bunun sebebi de Ege Cansen'in de bahsettigi gibi biletinin kesilmesi sozkonusu oldugu icin olabilir).

      Sil
    7. @13:46 "...Suçlu ise onu biz yargılarız..." yargılamadan suçlu olduğunu bilmek? Mantığa gel.

      Sil
    8. Adsiz 06:36; her suc, ceza veya yargilama gerektirmez. Bir eylem yargilanmadigi ya da cezasiz kaldigi icin de suc olmaktan cikmaz. Yargilamak demek, bir sucun etkilerini ve olus bicimini degerlendirmek anlami tasir. Birisi cinayet sucu isler ama yargilama sonucunda beraat eder, baska birisi ayni sucu isler ama muebbet hapis yatar. Cunku sucun niteligine ve etkilerine gore cezasina karar verilir.

      Adalet sistemimizde, savci ve hakim diye iki kavram vardir. Savci suc isnatinda bulunur, hakim yargilamayi yapar karari verir. Zaten suc isnati olmadan yargilama olmaz. Bir eylemin yargilama gerektirecek bir suc vasfina girip girmeyecegi arastirmasini savci yapar. Savciya gore eylemi isleyen 'suclu'dur. Mahkemeye yargilanmasini teklif eder. Sizin mantiginiz ile tum savcilar mantiksiz is yapiyorlar. ABD'deki de. Ben o mantiga gelmeyeyim musadenizle.

      Diger konularda yorumlarin buyuk kismina katildigimi soyleyeyim. Tepkileri de anliyorum, ben de ayni tepkileri duyuyorum. Ama sanirim mantik ustasi dahiler disinda makul olan herkes ozunde ne demek istedigimi anlamistir.

      Sil
    9. Soner Yalcin'in bu blogu okuyup yorumumdan esinlendigini iddia etmiyorum ama kalemi benim anlatmak istediklerimi cok daha guzel anlatiyor. Lutfen okuyun:

      http://www.sozcu.com.tr/2016/yazarlar/soner-yalcin/zarrabgate-1152484/

      Sil
  54. Hocam, dünyada "merkez bankaları negatif faiz uyguluyor" dediğimiz faiz yazınızda yer almayan MB gecelik borç alma faizi sanırım. Doğru mudur?
    Ancak biz de "faizler düşsün, dünyada negatif faiz var" dendiğinde MB borç alma faizini değil de sizin yazınızda bahsettiğiniz haftalık ve gecelik borç verme faizleri kast ediliyor.
    Özellikle haftalık repo (borç verme) faizi şu anki seviyeden (%7.5) aşağı çekilirse gecelik borç alma faizi de şu anki %7.25 seviyesinden aşağı çekilmek durumunda kalır. Doğru mudur? Dövizin değerini daha çok etkileyen faiz de aslında borç alma faizi değil midir? Çünkü dünyada dövizinizi MBlarına park edince negatif faiz alırken Türkiye'de 7,25 almak gayet yüksek bir getiridir (dövizdeki oynama ile bu getiri daha yüksek de olabilir daha düşük de) ve bu faiz düşürülse döviz ciddi etkilenebilir. Doğru mudur?
    Gene de bizde faiz tartışması yapılırken ve faizin sonucu döviz kuru etkilenir denirken nedense borç alma faizi tartışılmıyor. Nedendir sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merkez Bankaları bankalardan mevduat kabul ederken negatif faiz uyguluyor onlara borç verirken değil. Sadece AMB, bankalara faizsiz borç verecek bir süre. Onun dışındaki MB'ler borç verirken faiz uyguluyor.
      TCMB'nin haftalık + gecelik borç verme faizinin ortalaması % 9 dolayında. Enflasyonu % 9 dolayında olan bir ülke için bundan aşağıda bir faiz akıl işi olmaz.

      Sil
  55. Hocam cevabınıza teşekkürler, ancak ifadelerim biraz karışık olduğu için sorumu tam anlatamadım. Şöyle sorayım:
    Siz "Merkez Bankaları bankalardan mevduat kabul ederken negatif faiz uyguluyor.." diye ifade etmişsiniz, bu faiz TCMB'da şu anda %7,25 olan, gecelik borç alma faizi değil mi?

    Haftalık ve Gecelik Borç Verme Faizlerine dokunmadan, sadece bankalardan mevduat kabul ederken ödediği faizi TCMB %7,25'den, örneğin %5'e çekse (öyle ya, madem yöneticilerimiz faizden hoşlanmıyor, TCMB tarafından neden yüksek faiz ödensin, üstelik dünyada çok düşük faizler varken) döviz kurları nasıl etkilenir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet doğru. TCMB, bankalardan gecelik borç aldığında % 7,25 faiz veriyor. Bu faizi % 5'e indirse o zaman döviz girişi olumsuz etkilenir, kurlar yükselebilir.

      Sil
    2. Hocam teşekkür ederim cevabınıza.
      Benim de gelmek istediğim nokta buydu: Türkiye'de döviz üzerinde direkt etkisi olan faiz, en az tartıştığımız TCMB Gecelik Borç Alma faizi.
      Örneğimden yola çıkarak %5 olursa döviz girişi olumsuz etkilenir dediniz. O zaman şunu sormak lazım: peki en düşük kaç olursa döviz girişi azalsa bile sorun yaratmayacak seviyede kalır? Yani verilebilecek en düşük faiz nedir?
      Bu sorunun cevabında enflasyonun fazla etkisi olmamalı, çünkü yabancı parayı cezbedecek faizi arıyoruz. Dolayısı ile "enflasyon şu kadar, o nedenle faiz şu kadar olmalı" demek Gecelik Borç Alma faizi için geçerli değil diye düşünüyorum.
      O zaman, bu faiz en düşük kaç olmalıdır ve neden sorusuna cevabınız ne olabilir?
      Bu faiz seviyesine cevap verebildikten sonra da Borç Verme Faizi (gecelik, haftalık veya şu andaki gibi ortalama olabilir) ne olmalı sorusuna enflasyonun ana belirleyici olmadığı bir cevap verilebilir sanırım.

      Sil
  56. Hocam, yazılarınızı takip ediyorum ve zevk alarak okuyorum. Yazılarınıza gerçekten değer veriyorum. Lütfen devam edin. Çooook teşekkür ediyorum size.

    YanıtlaSil
  57. haber izleyemiyorum artık aklım almıyor yaşananları. Hem tarafsız haber izleyecek kanal da kalmamış hocam; akşam haberlerini foxtv - fatih portakal dan izliyorum?
    Siz haber izleyebiliyor musunuz? Kimi izliyorsunuz?

    YanıtlaSil
  58. Hocam faiz inerse cari acik buyur mu ? Turkiyede faiz arttığı zaman cari acik artıyor. Bugün gungor hoca yazmış faiz iner harcama artar cari acik buyur diye ekonomi nasıl bir bilim hocam ya hicbisey net değil böyle bilim olmaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ikili arasında bir ilişki var ama başka konular da var.
      Ekonomi, bir sosyal bilim. İnsan ilişkileri üzerine kurulu ve beklentilere çok duyarlı. O nedenle de fizik bilimlerle karşılaştırılması doğru değil. Hiç bir şeyin net olmaması ekonomi okuduğu halde analiz yapamayan binlerce insan olmasına yol açıyor.

      Sil
  59. Hocam savcı Preet Bharara'nın New York'taki ofisinin kapısının önüne yüzlerce ayakkabı kutusu bırakmışlar. Hepsinin içinden lokum, küçük kilim, karagöz-hacivat figürleri, cevşen, Anıtkabir'de satılan cam-prizma Atatürk biblosu, kahve fincanı gibi hediyelik eşyalar çıkmış...

    YanıtlaSil
  60. Hocam şu teori doğru mudur cari fazla veren ülkenin vatandaslari aynı koşullarda örneğin cari dengesi 0 olan ülke vatandaşlarından daha fazla mal ve hizmet satın alabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir teori yok. Olamaz da. Borçlanma diye bir şey var çünkü.

      Sil
  61. Hocam ben cahil olmak istiyorum, ne yapmalıyım?

    Nasıl cahil olunur? sorusuna yanıtlar verebilecek kitaplar var mı önereceğiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun yanıtı bende yok. Sabahattin Zaim Üniversitesi rektör yardımcısında olabilir yanıtı.

      Sil
  62. Siz postmodern biri misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. niye postmodernizme karsi misiniz?
      Niye makinalari mi seviyorsunuz yoksa dijitali mi?
      elektrigimi seversiniz elektronigi mi?
      tek ulus yapisini mi yoksa cok kulturlulugu mu?
      Basimiza gelen tum felaketlerin sorumlusu modernizmdir. Ordu modernist bir yapidir. Tanklar paletler modernisttir. fasizm modernizm yuzunden cikmistir,

      Sil
    2. Bizim sorunumuz ne biliyor musunuz? Hiç bilmediğimiz anlamadığımız konularda yorumlar yapma yetkisini kendimizde görmek.
      Bir tek kelimeden insanın geçmişini geleceğini okumaya kalkıyorsunuz. Bu nasıl bir Şey anlamak mümkün değil.

      Sil
    3. sadece soru sordum modernistim diyen birisine. Ne gecmisiniz var ne geleceginiz bu yazdiklarimda var. Modernist bireylerin nelerden hoslandigini gecen yuzyilda gorduk. Hani kendinizi bir kefeye gruba ideala koymamaya calisma azminiz. hani koymuyordunuz bir jkefeye kendinizi. Koydunuz andan itibaren herhangi birileri tarafindan okunmaya baslanirsiniz. Iste budurum bunu betimler. bu sadece sizin icin degil her kes icin gecerli

      Sil
    4. Ya okuduğunuzu tam anlamıyorsunuz ya da kafanızda oluşturduğunuz imgeye göre anlamayı tercih ediyorsunuz. Ben modernistim demedim modern bir insanım dedim. İkisi arasındaki farkı anlayamıyorsanız ben ne yapayım?

      Sil
  63. Mahfi Hocam Merhabalar,

    Bildiğiniz üzere Reza Zarrab ABD'de tutuklandı. İşin aslı anlaşmalı olarak ABD'ye sığındı. Şimdi itiraflar başlayacak. Bu süreç sonucunda Türkiye'nin ABD-İran Ambargosunu deldiği gerçeği de ortaya çıkmasından dolayı Türkiye'ye bir ambargo uygulanırsa, Dolar/TL kuru ne olur?

    Saygılarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Durun bakalım hemen ambargoya geçmeyin.

      Sil
    2. Olacağından değil de, meraktan. Düşünemedim, ambargo uygulanan bir ülke diğer ülkelerden bir şey alıp satamayacağı için ülkede dolara talep düşebilir veya insanlar ülke içinde sınırlı kalan dolara hücum edip parasını ülke dışına çıkarmaya çalışabilir. Bu durumda düşer mi artar mı bilemedim. Sizin bilebileceğinizi düşündüm.

      Sil
  64. Mahfi Hocam Saat 2 ye odaklandık;

    -TCMB Faizi düşürürse yeniden seçilmek için yalakalık yaptı diyecekler.
    -TCMB beklenti dışı (imkansız gibi duruyor) ama faiz arttırsa vatan hayinliğine eş değer eleştiri alacak.
    -TCMB faizi sabit bıraksa ekonomiyi okuyamamakla direnmekle eleştirilecek. (hatta daha önce söylendiği gibi bize direniyorsun anladıkta "kime hizmet ediyorsun" denilecek.)
    -TCMB büyük olasılıkla üst bandı sembolik 0,25 indirim ile bu defada anlamsız bir hareket olarak yorumlanacak.

    Bakalım Erdem BAŞÇI n'apacak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TCMB gecelik borç verme faizini 0,25 puan düşürdü ve sizin son satırda yazdığınız gibi anlamsız bir hareket olarak yorumlandı.

      Sil
  65. Frnasizca Almanca kokartli tur rehberiyim. Battik bu sene turizm artik ne para getirecek ne cari acigi finanse edecek. oteller bombos rezervasyonlar gemi turlari pas geliyor. komsularla zipir sorun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef turizmde durum çok kötü görünüyor.

      Sil
  66. Hocam belki izlemek istersiniz:
    Preet Bharara, Twitter hesabı
    üzerinden, Türkiye saati ile 16:00'da
    açıklama yapacağını duyurdu.

    US Attorney Bharara @PreetBharara 1 sa. Join me live at 10 a.m. EDT for an
    announcement of a major law
    enforcement action

    https://www.justice.gov/live-stream

    YanıtlaSil
  67. Hocam bu hukumet sayesinde guven istikrar ve huzur icindeyiz. Bakiniz ortadoguya kayniyor komsumus yunan ise krizle cebellesiyor. Istikrar ortaminda faizler dusuyor alisveris ekonomi buyuyor. Kopruler imal ediliyor. Dahasi bir cok multeci yabanci turkiyenin parlayan yildizini gorup buraya geliyor burada calismak istiyor yerlesmek istiyor sadece suriyelisi yok afgani pakistanlisi herkese sinirlarimizi acip burada yerlesme calisma imkani tanimaliyiz ancak boyle guclu kudretli istikrarli bir ulke oluruz.. Butun bunlari istikrara huzur guven ortamina borclu oldugumuzu belirtmek isterim. Turkiye bolgesinde huzurlu mesud istikrali ekonomisi guclu atilim yapan saadetli bir ada. Bunu bozmayalim., Dis guclerin oyununa gelmeyelim. Islam dusmanlari bizi abd de hindu savcilar sayesinde yok etmeye yelteniyor. Hayirsever insanlarimiz yok edilmeye calisiliyor. R abbim bize kudre t ekonomimize istikrar versin.Islam ekonomizinde yolsuzluk istikrarsizlik guvensizlik faizcilik tefecilik olmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım bu yorumu bütün izleyiciler okur da niçin bu durumda olduğumuzu herkes anlar.

      Sil
    2. hani moda bi laf var ''Ne içtiysen söyle biz de içelim '' bu yoruma çok uyuyor

      Sil
    3. Esfender Hoca dış borçları çevirmekte zorlanacağımızı iddia ediyor, cari açık ta giderek artacakmış..siz de katılırmısınız bu iddiaya?

      Sil
    4. Hocam ben yukaridaki arkadasin cok zeki oldugunu ve bizimle kafa buldugunu dusunuyorum.

      Sil
    5. Ayran ictim yatmadan once sen de ic

      Sil
  68. Yazi icin tesekkurler hocam,
    Yonetmekte oldugunuz bu blog sebebiyle cidden size saygi duyuyorum. Bir yandan ucretsiz bir sekilde biz ogrencilerle fikirlerinizi, goruslerinizi paylasiyorsunuz, bir yandan gelen sorulari acik yureklilikle cevapliyorsunuz, ve de belki de bunlarin yaninda pek dikkat cekmeyen birseyi daha yapiyorsunuz. Bu blogu takip eden, yazilara yorum yapan veya yorum yapmadan takip eden bircok farkli goruse sahip ulke genclerini tek bir cati altinda topluyorsunuz. Tabiki gerginlik oldugu zamanlar oluyor burda da, ama ogrencilere kendilerini yazi yazarak goruslerini anlatma yoluna yoneltiyorsunuz, ki buda bu blogu takip edenler icin ileride kendilerine cok fayda katicak bir ozellik oluyor.
    Neticede bir sorumluluk aliyorsunuz ve de bir okucuyularinizin takdirini kazaniyorsunuz.
    Saygilar.

    YanıtlaSil
  69. mütahitim inşaat yapıyorum faiz inmesi iyi oldu
    avrupa gibi bazı memleketlerındeki gibi bizde de faizler inse türkiye inşaat mütahit sektorü şov yapar. Yüksek faiz yani riba, müslümanların inşaat ticaret yapmasına engel. Kisaca istikrara engel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstikrara engel olan faiz değil enflasyondur. Zaten enflasyon yüksek olmasa faiz de yüksek olmaz. Avrupa ülkelerinde enflasyon sıfır dolayında olduğu için faiz de sıfır dolayında dolaşıyor.

      Sil
    2. Sen bu kafayla beton isine devam et zaten kardesim. Baska bir sey olmaz senden zaten.

      Sil
    3. Doğrudur nutahit şov yapar da faizler yüksek olsa fazla para bankaya gidiyor.faizler duşse mutahit evlere zam yapıyor arada hep fazla parayı temel barınma ihtiyacı için ev alan halk ödüyor o zaman acaba hangi tarafı seçelim oyunu mu oynasak

      Sil
    4. 20.47 terbiyeli ve uslublu bir tartisma yurut.

      Sil
  70. Hocam tebrik ederim, kararı doğru öngörmüşsünüz.

    YanıtlaSil
  71. hocam ülkedeki kargaşa ve kaos ortamının süregeldiği şu günlerde merkez bankasının bu kararı ekonomiyi canlı tutmak için olsa da bu kötü koşullar devam ettiği sürece uzun vadede olumlu etki yaratabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karar sonrasında finansal piyasaların ilk tepkisi olarak Türkiye'nin CDS primi 258'den 269'a yükseldi. Yani risk algısı arttı. Ama bu kısa vadeli etki, uzun vadede ne olur göreceğiz. Türkiye'nin olumlu etki derlemesi için yapısal reformları adına layık biçimde yapması gerekiyor. Hükümet 1200 maddelik yapısal reform programı açıklayalı neredeyse 8 ay oldu. Siz bir tek olumlu gelişme hissettiniz mi? Demek ki ya onlar yapısal reform değildi ya da açıklandı ama yapılmadı.

      Sil
  72. Sadece 10 paragraflık 4 grafik içeren bir yazı okumak için başlıyorum sonra kendimi
    1. Manşet ve çekirdek enflasyonu bir daha okuyayım
    2. Hocanın kullandığı dolma kalemde hangisiymiş? Sipariş etsem mi? Burada link verdi kesin satışlar patlar.
    3. 21 Mart 2016 13:01 sorusuna 3 cümlede bu kadar yalın cevap veren zeka ben de olsa....
    4. Güncellenmiş faiz dersi yazısını bir daha okuyayım
    5. Senyoraj geliri de nedir? İnternetten araştırıp okuyayım.
    6. Osmanlıyı çökerten sistem beşikuleması. Hocanın da bilmediği yok. Hadi ben de öğreneyim internette oku öğren.
    7. Paylaşılan Yılmaz Özdil yazısı nedir? Oku.
    8. 24 Mart 2016 16:02 yorumunu hayretler içinde oku...

    Dediğim gibi sadece 2 dakikalık bir yazı okumak için başladım ve neredeyse 1 saate yakın zamanım geçti. Yine çok şey örendim tek yazıdan.
    Hocam gerçekten müthişsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah. Tecrübe diyelim.
      Sizin bu yorumda özetlediğiniz şeyler çok çok önemli. Ben de böyle yaparım. Bilmediğim ya da tam hatırlamadığım bir şey oldu mu döner bakarım. Ve onun üzerinde biraz düşünürüm. Bunlar çok katkı yapıyor insana.

      Sil
  73. Sayın hocam, elimde 3 sihirli kelime var; havuz-medya, dezenformasyon ve asch-deneyi 24 mart 2016 16:02 deki yorum özelinde günümüzü yorumlamak için bu üç sihirli kelime yeterde artar.

    Kapatmalar, cezalar ve kayyum ataması sonucu muhalif ne gazete ne tv kalmadı. Oluşan havuz medya aracılığı ile servis edilen yoğun dezenformasyon sonucunda insan bildiği şeyi unutur. Bakınız: Çevresindekilerin insanın karar alma sürecindeki etkisini inceleyen sosyal psikoloji deneyi olan asch deneyi.

    Bloğunuzu takip etmeden önce bu tarz yorumlara katlanamazdım. Ama blogunuz sayesinde onlarıda anlamayı öğrendim. Blogunuzdaki yorumlar bazen toplumumuzun sosyal psikolojisi açısından çok güzel örnekler sunuyor.

    Çoğu anlam veremediğimiz "at gözlüğü" takmış yorumların yazarları kendi yazdıklarına inandıkları için değil de Çevresel dezenformasyonun etkisiyle yada tepkinizi ölçmek amaçlı yazıyorlar. Amaç ne olursa olsun çok aldırış etmiyorum, bilakis insanları anlama fırsatı sunuyor. Ve körü körüne bir bilgiye inanları gördükçe sorgulama yeteneğime katkı sunuyorlar.
    Benim bakış açım bu hocam ve siz ve blogunuz sayenizde bunu kazandım.

    Saygılar hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de yorumun kim tarafından ve hangi amaçla yazıldığına bakmadan bildiğimi paylaşmaya çalışıyorum. Ve emin olun kötü niyetle yazanlar bile bir şeyler öğreniyorlar. En azından tartışma adabını.

      Sil
  74. Hocam şu durumu nasıl açıklarsınız:

    Son FED kararından yaklaşık 10 dakika önce dolar tüm para birimleri karşısında aniden(belki 10-15 saniyede) %1-2 oranında değer kaybetti. Böyle bir durumun milyonlarca yatırımcının olduğu bir dünyada gerçekleşmesi için büyük kısmının neredeyse aynı anda hareket etmesi gerekmez mi? Büyük yatırımcılar aynı anda mı haber aldı kararı toplantıdan önce?

    Ayrıca FED kararları gerçekten bu kadar önemli mi? Bence değil medya ve büyük yatırımcıların para kazanmak için oluşturdukları bir oyun gibi sanki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu tam olarak bilemiyorum ama her şey mümkün tabii. O kadar büyük paralar kazanılıyor ki bu işlerde.
      fed kararları önemli olmasına önemli ama spekülatörlerin oyunları da vardır işin içinde tabii.

      Sil
  75. Hocam fed de bizim gibi faiz koridoru kullanıyor mu 0.25 ile 0.50 arasında

    YanıtlaSil
  76. Hocam elinize yüreginize saglık Harran üniversitesinden bol bol selamlar gönderiyorum sizi çok seviyorum...

    YanıtlaSil
  77. Ö.Güzel arkadaşımızın dediği gibi
    "dakikalık bir yazı okumak için başladım ve neredeyse 1 saate yakın zamanım geçti. Yine çok şey öğrendim tek yazıdan."
    Hocam hakikaten aklınıza hayranım,keşke ben de aynı analitik zekaya sahip olabilsem dediğim ender insanlardansınız.
    İyi ki varsınız...

    YanıtlaSil
  78. hocam merhabalar emekleriniz için teşekkür ederim. CDS pirimi hakkında sorum olacaktı. cds pirimini kim belirliyor? bir de Türkiye'nin cds pirimi neden 2012 ocak ayında en yüksek seviyedeydi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CDS primini piyasa belirliyor: Arz ve talep.
      2011 sonunda cari açık yüzde 10'a yaklaşmıştı ve bunun sonucu olarak da 2012 başında CDS primi çok yükselmişti.

      Sil
  79. hocam Winston Churchill hakkında ne düşünüyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi bir siyasetçi, kötü bir ekonomi yöneticisi.

      Sil
  80. Hocam,bizim köyde doğsaydınız Mülkiye'ye girebilir miydiniz yoksa bir inşaat ustası veya belediye işçisi mi olurdunuz?

    YanıtlaSil
  81. Hocam abd ya da başka ülkelerde açıklanan büyüme rakamları neden açıklandıktan bikaç ay sonra tekrar revize edilerek daha yüksek ya da daha düşük çıkıyor?Revizyonun sebebi ne? İlk açıklamaya göre hareket yaratılıyorsa sonra revize edilip düzeltilecekse neden revize edilmiş halini açıklayana kadar beklenmiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GSYH dediğimiz büyüklük birçok faklı kalemin toplanmasıyla bulunan bir büyüklük. Bu kalemler tahminle bulunuyor. Birçok büyülüğü bire bir ölçmek mümkün değil. O nedenle önce bir tahmin yayınlanıyor sonra bunlarda yeni bilgilere göre düzeltmeler yapılıyor.
      Son durum beklenirse o zaman geç kalınmış oluyor. Çünkü büyümeyi bilmezseniz uygulayacağınız politika da farklı olabilir. Büyümede düzeltme yapılınca politikayı da ona göre revize ediyorlar. Bizde de mesela sanayi üretim endeksi sürekli revize ediliyor. Son açıklanan aylık verilere ekli tablolarda geçen yılın tüm ayları revize edildi.

      Sil
  82. Hocam hayvan eti yenmesi hakkında ne düşünüyorsunuz.Ahlaki buluyormusunuz?

    YanıtlaSil
  83. Hocam sıkı bir dizi izleyici misiniz?Mesela seinfeldi izlediniz mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkı bir dizi izleyicisi değilim. Seinfeld'i izlemedim.

      Sil
  84. Mahfi hoca ilk kez bir öngörüsünde tutturdu. İnanılmaz mutlu oldum işte bizim mahfi hocamız budur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bu bir öngörü değildi. Ben ne yapılması gerektiğini yazdım, ne yapacağını değil.

      Sil
  85. Merhabalar Hocam, bir konuda değerli yorumlarınıza ihtiyacım var; 3 ay sonra yapacağımız 10000$’lık döviz cinsinden ödeme için kendinizi güvenceye almayı düşünüyoruz. İki seçeneğiniz var. $/TL kuru 3.00’dan forward antlaşması yaparak dolarda long pozisyona sahip olmak. Diğer alternatif ise kullanım fiyatı 3.00 $/TL değerinden dolar başına 0.02 TL prim ödeyerek 3 aylık avrupa tipi call opsiyonu satın almak. Bugünkü $/TL kuru 2.95 varsayarsak ve 3 ay sonraki kur beklentiniz %40 ihtimalle $/TL 2.98 ve %60 ihtimalle 3.02 ise forward mı antlaşma mı yapmak, call opsiyon mu satın almak veya TL’de mi kalmak daha doğru bir tercih olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yatırım ya da portföy düzenleme tavsiyesi vermiyorum.

      Sil
  86. Erdem Başçı yerini korumak için sanırım faizleri bir nebzede olsa düşürecek ve düşürmeye devam edecek. Reel düşünürsek ülke ekonomisi faizin düşmesini henüz kaldıramayacak ve enflasyonu tetikleyecektir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  87. merhaba hocam yazılarınızı severek takip ediyorum ve size sormak istediğim bir soru var
    vaesayalım ki türkiye c. merkez bankası bir anda fazizi 0'a indirdi bunun etkileri nasıl olur? bunu sromamın nedeni faiz politikasını tam olarak anlayamadım ve kafamda oturtamadım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?