2015'den Seçme Sözlerim
Aydınlanma iki şekilde olur: 1. Elektriği açınca (maddi) 2. Safsataları
(hurafeleri) bırakıp bilime yönelince (zihinsel). İlkini de ikincisi
sağlamıştır.
Reel faiz eksi olursa tasarruf da yüzde 16'da kalakalır.
Her ekonomi okuyan iktisatçı olmaz. Ekonomi okuyan çoktur
ama iktisatçı olabilen azdır. Sosyolojiye, psikoljiye, tarihe, matematiğe,
felsefeye ilginiz yoksa ekonomi seçmeyin.
Aydınlanmayı ve bilimi eğitim sisteminin temeline yerleştiremediğimiz
sürece Anayasayı bin kere değiştirsek de durumu değiştiremeyiz.
TCMB'nin ne yapacağı konusunda iktisatçılar olması gerekeni,
vatandaşlar ise olacak olanı söyledi. Ve vatandaşlar haklı çıktı.
İyi iktisatçı olmak istiyorsanız iktisadı bir ders gibi
değil toplumsal yaşamı anlamanın ve analiz etmenin bir aracı gibi görmeniz
gerekir.
Bizim gerçeklerimizin çoğu, gelişmiş toplumların bilim kurgu
öyküleridir.
Giordano Bruno, düşüncesini açıkladığı için, 17 Şubat 1600’de
kilisece yakılarak öldürüldü. Dünyanın güneşin çevresinde döndüğünü söylemişti.
Seçim demokrasi için gerek şarttır. Yeter şart olabilmesi
için eşitlik, özgürlük, hukuka saygı, ahlâk gibi şartlarla bir arada
bulunmalıdır.
Köşem yok ama 'yılın ekonomi köşe yazarı ödülü' aldım.
İfade özgürlüğü yoksa düşünce özgürlüğü de kaybolur. İnsan,
ifade edemediği şeyleri düşünmemeye başlar. Derken bilim de yok olup gider.
Türkiye, 142 ülke arasında kişisel özgürlük sıralamasında
100. sırada.
İfade özgürlüğü üç nedenle yok olur: Ya ifade etmek
yasaklanmıştır veya özgürlükler kaldırılmıştır ya da her ikisi birden elden
gitmiştir.
Aletsiz tamirci nasıl musluğu tamir edemezse mikroekonomi
bilmeyen iktisatçı da ekonomik olayları analiz edemez.
Sevdiğiniz mesleğin bölümünü seçmeye çalışın. En iyi bölümde
bile okusanız sevmediğiniz işte başarıya ulaşmanız çok zordur.
Hocam teşekkürler hocam tasarrufun %14de kaldığını nasıl anlıyoruz
YanıtlaSil2015'de yüzde 16 çıkacak, o nedenle yazıdaki sözü de güncelledim.
SilBen bu veriyi iki yerden derledim: Kalkınma Bakanlığı ve IMF. 2015 yılında yatırımlar GSYH'nın yüzde 20,5'i olacak gibi görünüyor (tahmin) cari açık da yüzde 4,5 - 4,6 olacak gibi görünüyor (tahmin) Yatırımlardan cari açığı düşersek aradaki fark tasarrufları verir (20,5 - 4,5 = % 16.)
Hocam teşekkürler güzel bir bilgi oldu
SilDurmak yok sizi takibe devam:))
YanıtlaSilTeşekkürler
SilHocam, adam yakma uygulaması hala uygulamada, dikkatinizi çekerim.
YanıtlaSilHülooğ diyerek yapılıyor bugün.
ng
Evet doğru saptama.
SilSayın hocam
YanıtlaSil2016 yılı itibari ile gerçekleşen ücret ve fiyat değişimlerinin enflasyon üzerindeki etkilerini aciklayabilir misiniz?
Blogda asgari ücret üzerine yazılarım var onlara bakın isterseniz.
SilHocam , peki iyi bir iktisatçı muhasebeyi bilmek zorunda mıdır.
YanıtlaSilKesinlikle.
SilHocanin bir sozu de (yukarida yazmamis ama) bu yaziya cuk oturuyor: Muhasebe bilmeyen iktisatci cantasinda Ingiliz anahtari olmayan tamirciye benzer.
SilSitenin yeni formatı çok daha iyi, yazılarınız için tekrardan teşekkürler.
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
Silmahfi hocam selamlar.
YanıtlaSil''bugün gazetede otomotiv sektörü 10.kez ihracat şampiyonu'' diye bir haber okudum.
Oyak Renault, Fiat ,Ford gibi şirketlerin Türkiyeden yaptıkları üretimin, İstihdam haricinde ne gibi katkısı olur ? Cari açık hesaplanırken katılıyor mu bunlar ?
Bu haberlere bakıp araba üretiyoruz diyen çok insan var.
Aslında katkısı sadece istihdam değil. İhraç edilen otomobillerin bir kısım parçaları burada imal ediliyor. O nedenle buraya da katma değer bırakıyor.
SilCari açıkta hesaplama şöyle yapılıyor: Diyelim ki bir otomobildeki ithal girdilerin değeri 100 USD ise bunlar ithalat olarak eksi değerle hesaba giriyor. Sonra bu otomobil 120 USD'ye satılıyorsa bu da ihracat olarak artı değer olarak hesaba giriyor.
Hocam merhaba ,
YanıtlaSil08 ocak yazınızda dün sabah itibariyle bir rica da bulunmuştum. Ancak henüz yayınlanmadığını fark ettim. Sanırım moderatör onay verme aşaması uzun sürüyor ya da ben sabırsız davranıyorum. Yayınlanmasını gerektirmeyecek bir içerik de yoktu.
müsadenizle burdan konuyu özet geçerek ricamı yenilemek istiyorum.
Haziran seçimlerinden sonra sonuçları oyun teorisi ile analiz etmiştiniz. Bu methodu bundan sonraki yazılarınızda daha fazla kullanabilir misiniz. çok yararlı ve karmaşık oyun teorisini anlayabileceğimiz şekildeydi.
öngörülerimizi bilimsel temele dayalı yapma fırsatı sağlayacak bir çalışma olduğunu düşünüyorum.
Sitede bazı yenilemeler yaptım o sırada bazı yorumlar yayına girmemiş olabilir. Sitenin moderatörü de yazarı da benim. Yani kabahat bende. Kusura bakmayın.
SilOrada kullandığım tam anlamıyla oyun teorisi değildi bir benzetmeydi ama sizin de değindiğiniz gibi çok beğenildi. Bundan sonraki bazı analizlerde kullanacağım.
Teşekkür ederim.
Adsız 10:11 - Aslında yorumunuz yayınlanmış ancak siz yeni yorum yazmak yerine başka bir yoruma cevap yazmışsınız. Gözünüzden kaçmış. Bir önceki yazıda üstten 3. yoruma bakarsanız orada sizin sorunuzun yayınlandığını görürsünüz. Dün okumuştum çünkü. Ben ise bir cevap yazmıştım. Buraya tekrar kopyalayayım tekrar:
SilOyun teorisi rasyonalite üzerine kuruludur. Ancak gerçek hayatta hele hele siyasette bu durum asla geçerli değildir. Mahfi Hoca' nın o yazısı sadece oyun teorisi "yaklaşımıyla" yazılmıştı (yaklaşımı diyorum çünkü oyun teorisi analizi dediğiniz aslında çok daha komplikedir. Metrik uzaylar, topoloji vs. kullanılır.Bu yüzden de genellikle matematik ya da mühendis kökenli ekonomistler ilgilenir. John Nash de bir matematikçiydi. Mahkumlar Çıkmazı vs gibi basit oyunları çözmekle olmaz o iş...)
Gerçek dünya ile oyun teorisini eşleştirmek istiyorsanız belki finans piyasası biraz işe yarayabilir. Çünkü orada payoff tanımı daha gerçekçidir. Ancak gene sizi yanıltacaktır sonuçlar.
Haddim olmayarak size bir tavsiye vermek isterim. Oyun teorisi yaklaşımı yazısından çok Mahfi Hoca'nın "sezgisel" değerlendirmelerine önem verin. Çünkü teoriler öğrenilir. Sezgi ise tecrübe ile kazanılır, hak edilir. Mahfi Hoca bu yüzden değerlidir kanımca.
Maliye bolumunde okuyorum peki iktisati anlamak icin ne yapabilirim tavsiyelerinizi bekliyorum teşekkür ederim
YanıtlaSilKolay Ekonomi kitabıyla başlayın. Bir de bu bloğu sürekli izleyin.
SilKolay ekonomi kitabi bildiginiz varsa söyleyebilirmisiniz teşekkür ederim
SilMahfi Eğilmez: Örneklerle Kolay Ekonomi (Remzi Kitabevi) sanırım 9 veya 10. baskısı.
Silinsan sermayesinin yeri degistigin de de ozgurluk ortadan kalkar
YanıtlaSilYAHU HER ŞEY BİTTİ ŞİMDİ ŞU 'MÜSTAKRİZ FONLAR' NEREDEN ÇIKTI! HİÇBİR ŞEY ANLAMADIM HOCAM!
YanıtlaSilMerkez Bankası kalkınma ve yatırım bankaları nezdindeki müstakriz fonların tabi olacağı zorunlu karşılık oranlarının Türk lirasında yüzde 11,5, yabancı parada ise yüzde 13 olarak belirlendiğini bildirdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) yapılan açıklamada, kalkınma ve yatırım bankaları nezdindeki müstakriz fonların zorunlu karşılığa tabi yükümlülükler arasına dahil edildiği, bu fonların tabi olacağı zorunlu karşılık oranlarının Türk lirasında yüzde 11,5, yabancı parada ise yüzde 13 olarak belirlendiği kaydedildi.
Ayrıca yurt dışı bankalardan alınan mevduat ve katılım fonları çekirdek dışı yükümlülük olarak değerlendirildiğinden, anılan yükümlülüklerin mevduat/katılım fonu dışındaki yükümlülükler için belirlenmiş olan zorunlu karşılık oranlarına tabi olmalarının kararlaştırıldığı aktarılan açıklamada, "Söz konusu değişiklikler, tesisi 26 Şubat 2016 tarihinde başlayacak olan 12 Şubat 2016 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacaktır" ifadelerine yer verildi.
Ayrıca yurt dışı bankalardan alınan mevduat ve katılım fonları çekirdek dışı yükümlülük olarak değerlendirildiğinden, anılan yükümlülüklerin mevduat/katılım fonu dışındaki yükümlülükler için belirlenmiş olan zorunlu karşılık oranlarına tabi olmalarının kararlaştırıldığı aktarılan açıklamada, "Söz konusu değişiklikler, tesisi 26 Şubat 2016 tarihinde başlayacak olan 12 Şubat 2016 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacaktır" ifadelerine yer verildi.
http://www.ntvpara.com/haberler/finans/merkez-bankasi-ndan-yeni-adim-2b5c151205cd750f
Esas politika aracı faize dokunamayınca...
Silİmamlar ve öğretmenler aslında toplumun 2 temel baş belasıdır.
YanıtlaSilYeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak, okullardaki eğitim müfredatının yanlış olduğunu, 2 çocuğunu okula göndermediğini ve dışarıdan okuttuğunu söyledi.
Dilipak ayrıca "İmamlar ve öğretmenler aslında toplumun 2 temel baş belasıdır" diyen Dilipak, ayrıca çocuklarına öğretmene inanmamalarını söylediğini aktardı.
Bitlis Öğretmenevi toplantı salonunda düzenlenen ve Bitlis Valisi Ahmet Çınar, Vali Yardımcısı Salih Altun, öğretmenler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katıldığı konferansta konuşan Dilipak, eğitim müfredatını yanlış bulduğu için çocuklarının ikisini de okula göndermeyerek açık öğretimden okuttuğunu söyledi.
"Kızım açık öğretimden liseyi bitirdi. Konuşacak seviyede 4 yıl içinde 2 dil öğrendi." diyen Dilipak, "Bu arada ilahiyatın bütün kitaplarını okudu. Toplam masrafımız devlet okulundaki bir öğrencinin masrafından daha azdı. Ben çocuğumu niye okula göndereyim. Hem yanlış bilgi verecekler hem de çok verimsiz. Benim kızım şimdi uluslararası İngilizce okuyor." ifadelerini kullandı.
DİN DERSLERİNİ OKUDUM BAŞIMDAN KAYNAR SULAR DÖKÜLDÜ
Din dersleri kitabını okuyunca "başından kaynar sular" döküldüğünü belirten Dilipak şunları söyledi:
"İmamlar ve öğretmenler aslında toplumun 2 temel baş belasıdır. Bir tanesi beynimizle ilgili öbürü kalbimizle ilgili. Bizi insan yapan temel değerler beynimiz ve kalbimizdir. Aklımız kadar amel işleyeceğiz. Çünkü bilmediğimiz şeyin peşine düşecek değiliz.(...)"
Bugüne kadar 65 kitap yazdığını söyleyen Dilipak şöyle devam etti: "Benim 4 çocuğum var ikisini okula göndermedim. Çocuklarımın ikisi dışarıdan eğitimini tamamladıktan sonra üniversiteye gittiler. Diğer 2 çocuğumu okula gönderdim gönderirken de bu çocukların okuyacakları kitapların hepsini önce ben okudum. Mesela sizin okuduğunuz din derslerini okudum ve başımdan kaynar sular döküldü. 'Bu din benim değil' diye bir kitap yazdım. Ben tarih yazarı değilim ama 5 cilde yakın tarih yazdım. Anlatılanları bir daha düzeltebilmek için. Ama herkesin babası benim gibi değil."
SAKIN ÖĞRETMENLERE İNANMA DEDİM
Çocuklarını öğretmenlere inanmaması için tembihlediğini de belirten Dilipak, "Ben çocuklarımın ikisini okula göndermedim. Okula gönderdiklerime de sakın öğretmenlere inanma dedim. Formülleri ezberleyerek matematik çözdüler. Geometrik düşünemiyorlar. Estetik ve duygusal da düşünemiyorlar. Çünkü duyguya hiç yer vermedik. Bunlar onlar için çok önemli değil çünkü üniversiteyi kazanmak için bol bol formül ezberliyorlar" ifadelerini kullandı.
http://odatv.com/dilipak-cocuklarimin-ikisini-okula-gondermedim-1001161200.html
Hocam merhabalar, ekonomiye okuduğum bölüm gereği merak duymaya başladım. Size de 2 sorum olacaktı, değerlendirirseniz sevinirim:
YanıtlaSil1-Döviz teminatlarının azami oranları MB'nin açıklamasıyla %50'den %70'e çıktı. Bunun bize tercümesi nedir?
2-Zorunlu karşılık oranlarının TL'de %11.5 yabancı parada %13 olması neyi ifade ediyor.
Her ikisi de ayrıntıda düzenlemeler. Çok önemli değil. TCMB eldeki döviz rezervleri azalınca buradan biraz daha döviz toparlamaya çalışıyor.
SilOKULU ASMA (DERSTEN KAÇMA) ORANI 'PISA' VERİLERİNE GÖRE EN YÜKSEK TÜRKİYE'DE!
YanıtlaSilEkonomik İşbirliği ve Gelişim Organizasyonu'nun (OECD) 15 yaşındaki öğrenciler üzerinde her 3 yılda bir defa yaptığı Uluslararası Öğrenci Araştırma Programı (PISA) sınavına paralel olarak yapılan bir ankete göre, OECD'ye üye olan ülkeler arasında okulu en fazla asma (dersten kaçma) oranı, ortalamanın 3.73 katıyla Türkiye'ye ait.
Evrimagaci.org sitesinin haberine göre, PISA sınavından önceki 2 haftada ankete katılan öğrencilerin yüzde 54.2'si okulu en az 1 defa astıklarını belirtiyorlar. Türkiye'den hemen sonra yüzde 48.2 ile İtalya, yüzde 31.8 ile Avustralya, yüzde 30.5 ile İsrail ve yüzde 28 ile İspanya geliyor. Okulu en az asan ülkelerse yüzde 1.5 ile Japonya, yüzde 1.8 ile Kore, yüzde 2.1 ile İzlanda, yüzde 2.7 ile Hollanda ve yüzde 4 ile İrlanda. OECD üyesi 34 ülkenin genel okul asma ortalaması ise yüzde 14.5 civarında.
Türkiye ve Arjantin'deki öğrencilerin yüzde 7'si ise, 2 haftalık zaman diliminde okulu en az 5 gün astıklarını belirtiyorlar.
OKULU ASANLARIN ORTALAMALARI DÜŞÜK
Türkiye de dahil olmak üzere 34 OECD üyesi ülke ve 31 üye adayı ülkede, toplamda 510.000 öğrenciye yapılan PISA sınavında, okulu astığını söyleyen öğrenciler ortalamada 32 puan daha düşük, Matematik alanında ortalamada 52 puan daha düşük aldılar. Yani bu okul asmalar, ders çalışmak ya da dershane amaçlı değil, keyfi okul asmalara işaret ediyor.
2012 yılında Matematik, Fen ve Okuma alanlarında yapılan sınavda 65 ülke arasında Türkiye Matematik dalında 44. sırada, Fen dalında 43. sırada, Okuma dalındaysa 41. sırada yer aldı. Matematik alanında ilk 5'te Çin, Singapur, Tayvan, Güney Kore ve Japonya; Fen alanında ilk 5'te Çin, Singapur, Japonya, Finlandiya, Estonya; Okuma alanında ilk 5'te Çin, Singapur, Japonya, Güney Kore ve Finlandiya yer aldı. Son 5'lerde ise Matematik alanında Peru, Endonezya, Katar, Kolombiya, Ürdün; Fen alanında Peru, Endonezya, Katar, Arnavutluk, Tunus; Okuma alanında Peru, Katar, Kazakistan, Arnavutluk ve Endonezya yer aldı.
TABLOYU İNCELEMEK İÇİN TIKLAYINIZ:
http://odatv.com/images/resimler/117_110909931015265072946743617635011173643627903opng.png
http://odatv.com/bir-utanc-tablomuz-daha-oldu-1001161200.html
hocam ne olur benım soruma da cevap verın
YanıtlaSil1. türkiye nın dış ticaret politikası nedir?
2. sanayileşmenin dış ticaret vr ülkelerin kalkınması üzerindeki etkileri nelerdir
3. yabancı sermaye giriş ve çıkışı ülke ekonomilerını nasıl etkiler
Türkiyede cari açığın finansmanında DYY nin etkileri oldukça yüksek.
SilBu sorular buranın boyutunu aşar. Size önerim bir Türkiye Ekonomisi kitabı alıp o bölümleri okumanızdır.
SilHocam Diyanet skandalı ile ilgili bir şey söylemediniz?
YanıtlaSilMünevver olarak konu hakkında birşeyler söylemeniz gerekmez miydi?
Rezaletten de öte bir durum ne diyeyim.
SilALİ BABACAN GERİ Mİ DÖNÜYOR?
YanıtlaSilAli Babacan'a Başbakan Yardımcısı odası verildi
Ali Babacan, Türkiye ekonomisinin 2002-2015 tarihleri arasındaki 13 yılına damgasını vuran isimlerin başında gelir. Bu süre boyunca, 2007-2009 yılları arasındaki 2 yıllık Dışişleri Bakanlığı dönemi sayılmazsa, ‘ekonominin patronu’ydu.
Döneminde, Türkiye ekonomisi büyük atılımlara imza atmıştı. Kararlı tutumu sayesinde, Türk Lirası’ndan 6 sıfır atılması, IMF’ye olan borçların sıfırlanması, para politikalarının belirlenmesinde Merkez Bankası’nın bağımsız bir enstrüman olarak kullanılması, bütçe disiplininin sağlanması gibi alanlarda başarılı uygulamalara imza atılmıştı. Öyle ki, ünlü uluslararası ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye ekonomisinden söz ederken ‘Babacan Çıpası’ tanımını kullanmıştı.
2.5 SAAT KALA
3 dönem kuralı nedeniyle 7 Haziran seçimlerinde aday olamayan Babacan’ın 5 ay sonra yapılan 1 Kasım seçimlerinde aday olup olmayacağı, Türkiye’yi yakından izleyen uluslararası ekonomi çevrelerinin en çok merak ettiği konu olmuştu. Babacan, adaylık başvurusu bile yapmamıştı. Ancak AK Parti, Babacan’ı Ankara 1. bölgeden, 1. sıra adayı olarak göstermişti. Listelerin YSK’ya teslim ettiği gün, sürenin bittiği saat olan 17.00’ye 2.5 saat kala Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından arandığını ve ikna edildiğini Türkiye kamuoyu Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent’in yazısından öğrenmişti. Sefer Levent, Davutoğlu’nun Babacan’ı ikna etmek için “Ekonominin yönetiminde belirleyici rolünü sürdüreceğine” dair güvence verdiğini de yazdı.
Babacan, daha sonra yaptığı bir açıklamada bu bilgiyi doğrulasa da hükümet listesi açıklandığında, Babacan’ın kabineye giremediği görüldü. Davutoğlu’nun ‘belirleyici rol’ sözü verdiği Babacan’ın kabineye girmesi konusunda ısrarcı olduğu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçit vermediği bilgileri de her kanattan basın kuruluşlarının haberlerine yansıdı.
MECLİS’TE 3 KEZ
12 yıl 9 ay boyunca bakanlık koltuğunda oturmuş Babacan, artık sade bir TBMM üyesi. TBMM’nin halkla ilişkiler binasında bir odası var. Hürriyet muhabiri Aysel Alp Süzer, geride bıraktığımız iki hafta boyunca TBMM koridorlarında Babacan’ı yakalamak istedi. Kendisini sadece üç kez görebildi. Biri geçen haftaki AK Parti grup toplantısıydı. İkisi de TBMM Genel Kurul çalışmalarıydı. Peki, Babacan TBMM’de değilse neredeydi. Muhabirimiz, büyük bir titizlikle izini sürdü. Zaman zaman aile şirketi olan Babacan Tekstil’in İstanbul Yolu’ndaki merkez binasında kendisi için yaptırdığı makam odasında çalıştığını tespit etti. Peki geri kalan zamanlarda neredeydi?
MERKEZ BİNADA
Arkadaşımız Aysel Alp Süzer, bu sorunun yanıtını Başbakanlık ve dört başbakan yardımcılığı makamları Çankaya Köşkü’ne taşındıktan sonra sadece Başbakan Yardımcısı Lütfü Elvan’ın kaldığı Merkez Bina’da buldu. 62. hükümette Bülent Arınç’ın başbakan yardımcısı olarak kullandığı makam odası, Ali Babacan’a tahsis edilmişti. Babacan’ın ekibi de Başbakanlık Merkez Bina’ya yerleşmişti.
Peki ama neden?
Bu sorunun yanıtı da kısa sürede ortaya çıktı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekonomide etkin bir rol vaat ettiği Babacan’ı ‘etkin’ bir danışman olarak kullanmaya karar vermişti. Ekonomi ile ilgili konularda sık sık biraraya gelip görüşlerini almaya başlamıştı. Babacan milletvekili olduğu için herhangi bir danışmanlık unvanına, atamaya ihtiyacı yok.
GÖRÜRSENİZ ŞAŞIRMAYIN
Bir ekonomi kurmayı, Babacan’ın konumunu anlatırken ‘Kritik ekonomi toplantılarında Babacan’ı, Başbakan Davutoğlu’nun yakınlarında otururken görürseniz şaşırmayın’ yorumunu yaptı.
Kim bilir belki de Babacan kabineye giremese de ‘başbakan yardımcısı’ standartlarındaki makam odasında 26. kabine üyesi gibi katkı sunabilir...
http://www.hurriyet.com.tr/ali-babacana-basbakan-yardimcisi-odasi-verildi-40038320
Ali Babacan'in golge bakan gibi davranmasinin Turkiye'ye bir faydasi var mi? Bagimsiz davranamayan MB faiz indiremedikce, indirirse MB baskani vatan hainligi ile suclaninca disariya verdimiz gorunti nasil olur sizce? Bu durumda kimse golge adam'a bakar mi esas manzarayi gormek icin?
SilMesele kişiler değil. Mesele sistem meselesi.
SilHocam peki bu düşük tasarruf oranlarına ve getirisiz bes'lere rağmen bu sorunlar yumağı aynen devam edecek mi? En azından mevduat faizlerinin reel olarak pozitiflere gelme ihtimali var mı 2016'da?
YanıtlaSilBugünkü görünüme baktığımızda bu ihtimalin zayıf bir ihtimal olduğu gerçeği çıkıyor karşımıza.
SilŞeriat hükümleriyle yaşarsak hem hayatta hem ahirette marifete erişme imkanımız var!
YanıtlaSilNiçin şeriata karşısınız? Niçin şeriatı bir tür öcü gibi görüyorsunuz?
Ülkemizi bu hale getiren asıl şeytanın laiklik olduğunu niçin görmüyorsunuz?
Önce o kelimenin marifet (beceri) değil mağfiret (Allah'ın kullarının günahlarını bağışlaması) olduğunu öğren sonra bize akıl vermeye çalış.
SilUff, eksisozlukte yazsaniz bunu yilin en begenilen ayari olmustu.
SilHocam huloog bunlar, neyi savundugunu bilmez, savunur.
Koyun surusu.
3 şey haramdır.1-Tok insana yemek ..2-Hasta olmayana ilaç ..3-Ahmak olana akıl vermek.
Silahahahah hocamdan ayar geldi, büyüksünüz :D
Sil10 numara ayar ;) bu ayarla ekonomi bile düzelir. Helal olsun hocam.
SilMahfi Bey, bu arkadaşımız bu blogda düşüncelerini samimice dile getirenlerden değil. Bu ve benzeri yaklaşımları sırf eğlence olsun diye ortaya atıp, geri çekiliyor. Bununla kalmayıp, size bazen şunu, bunu sever misiniz tarzında sorular yöneltiyor. Cümle kuruşundan belli oluyor; aynı kişi veya kişiler.
SilHocam böyle trollere cevap vermeyin lütfen :)
SilHocam İİBF 'li öğrencilere desteğinizi bekliyoruz.İsşizlik sorunu büyüdükçe büyüyor iş bulamıyoruz ,kpss ye hazırlandık kadrolar çok az puanlar uçuyor,aldığımız puanlar elimizde patladı.Tek dişe gelir kadromuz ,gelir uzman yardımcılığı .Martta gelir uzman yardımcılığı sınavı olacağı yönünde görüşler var.Bilginiz var mı ?Çevrenizde bürokratlar var.Çok zor durumdayız BU KONUDA LÜTFEN DESTEK OLUN BİZLERE.Selamlar Saygılar.
YanıtlaSilHangi birinize destek olsun hoca? Sizin gibi on binlercesi var.
SilKardeşlerim 'devlet'e kapak atmak için niye bu kadar kasıyorsunuz ki!
Sil'Özel sektör' diye bir şey hiç duymadınız mı?
İş var, iş beğenmiyorsunuz!
Gidin pazarda limon, çorap, kuru kayısı, iç çamaşırı satın...
Gidin giyim mağazaları fellik fellik kasiyer ve raf elemanı arıyor, başvurun...
Gidin ayakkabı boyacılığı yapın...
Gidin bir özel güvenlik kursuna, alın sertifikanızı, başlayın bir özel güvenlik elemanı olarak bir işyerinde, mis gibi geçinin...
Gidin bir lokantada garson olarak başlayın...
Gidin bir fabrikanın 'giriş seviye personel' sınıfından adımınızı atın bir kez, tecrübe kazandıkça 'usta işçi' sonra belki de 'vardiya amiri' bile olursunuz...
Gidin, bir sürü üniversitede var, 'Atçılık Meslek Yüksekokulu'na kayıt yaptırın, mezun olur olmaz işiniz hazır...
Gidin bir kargo firmasında başlayın...
Gidin, konteyner limanlarında fellik fellik eleman arıyorlar, başladığınız anda cebinize para girer...
Gidin gemici olun, hem paraya para demezsiniz, hem de dünyada gezmedik ülke bırakmazsınız...
Gidin stadyum önlerinde köfte/ekmek satın, paraya para demezsiniz...
Gidin, bir sürü maden ocağı işletmesi fellik fellik eleman arıyor, adımınızı atar atmaz sizi hemen alırlar, mülakat falan yok...
Gidin, bir sürü paket servis yemek şirketleri var, başvurun, altınızda bir scooter, hem bütün gün paketleri müşteriye götürürken geze geze para kazanırsınız...
Gidin bir telekomünikasyon şirketinin mağazasında cep telefonu, tablet bilgisayar satış elemanı olun...
Gidin, dört tekerlekli bir çek-çek el arabası alın ya da yaptırın kendinize, fabrika önlerinde, nohut/pilav satın...
Gidin bir playstation kafe açın, paraya para demezsiniz...
İş var, iş beğenmiyorsunuz kardeşlerim!
Ben kim miyim: KAPİTALİZM!
Siz insan faktörünün ne olduğunu göz ardı ederek iş imkânlarını saymışsınız. İşler o kadar kolay değil. Siz bir yerde azıcık para kazansanız hemen başınıza çökecek onu sizden alacak birileri mutlaka vardır. Burası Türkiye...
SilTek tek cevap yazmak isterdim.
Sadece bir tanesini yazayım.
Maden ocakları:
İşverenin isteklerine karşılıksız cevap vermediğiniz zaman ssk agi gibi haklarınızı aradığınız da sizi o ocağa gömerler. Gidin bir deneyin. Masa başından akıl vermek kolaydır.
Hocam yazılarınız için çok ama çok teşekkürler.Severek takip ediyoruz kız arkadaşımla ( Mülkiyeli Maliyeci)
YanıtlaSilBenim birkaç sorum olucaktı eğer zaman ayırıp cevap verirseniz sevinirim.
1-TR içindeki dolanımda olan doların dijital ve basılı olarak ne kadar olduğu bellimidir?
2-M.B da döviz dijital olarakmı yoksa basılı olarakmı saklanıyor? Ve döviz alış satış emirlerini kim veriyor? MB çıkıpta dolar arttığı günün akşamına benim rezervimde 100 milyar $ vardı diyebiliyormu kendisi içerde çevirip dolar rezervini fazla gösterebiliyormu?
Çok teşekkür ederim.
Sil1- Bunu tam olarak bilmiyoruz. Bildiğimiz TCMB rezervleri + DTH hesaplarındaki dövizler + DİBS'lerdeki dövizler + BIST 100 deki dövizler. Kişilerin evinde, cebinde, kurumların kasalarında ne kadar döviz olduğuna dair bir veri yok elimizde.
2 - MB'nin döviz rezervlerinin bir bölümü basılı dövizlerden bir bölümü de hesaplardan ve tahvillerden oluşuyor. Hesaplar Fed New York şubesinde. Tahviller ise ABD Hazine Tahvilleri.
TCMB döviz alım veya satımına kendisi karar veriyor. Zaten bu konularda önceden belirlenmiş kurallar bulunuyor. TCMB, her gün rezervinin hangi düzeyde olduğunu biliyor. Haftada bir de açıklıyor. Rezervlerle oynamak söz konusu değil. Ama son yıllarda TL zorunlu karşılıkları ROK yoluyla döviz olarak alarak bankaların rezervlerini de kendisine çekerek miktarı artırma yoluna gitti.
Bilim kurgu:
YanıtlaSilGüzel şehrimizin muhasebeci odası yönetim kurulu başkanı ne diyor kulak verelim.
"Her şey kitapta yazılmayabilir, her şey kitapta yazıldığı gibi de olmayabilir."
Konu hakkında ayrıntılı bilgilendirme linkte bulunmaktadır.
http://guncelgazete.com/detay.php?id=79890
Böyle bir meslek grubunun bu düşünce ile başarıya ulaşabilmesi mümkün müdür?
Sordugunuz soruya bakin. Daha devletin tepesindeki anayasa kitabina uymazken siz neden bahsediyorsunuz. Burasi Turkiye abicim. Adamin dedigi dogru, hicbir sey kitapta yazildigi gibi degildir burada. Eger sansli iseniz kitaba uygunmus gibi gosterilir o kadar.
SilEvet insan nasıl bir eğitim almış olursa olsun sonunda yaşadığı yerdeki kurallara ya da kuralsızlıklara uyuyor.
SilŞimdi hocam bu mudur?
SilHayatını çalışarak didinerek kazanmaya çalışan insanların haklarını gasp etmek değil midir?
Eee o zaman en baştan başlayalım.
Anayasa değiştirelim. Onu bu ülke türk usulü anayasa yapacağız diye beceremez. Yapmaya kalksa bu ülkenin yarısı diğer yarısını kesmeye kalkar. Bu topraklardaki insani kalkınma kof bir kalkınmadır. Büyümüştür ama kalkınamamıştır.
Bu ahvalde anayasaya dokunamazlar, şimdikinin ifade değiştirmiş hali olur sadece.
Yine çalışan insanların haklarını gaspetmeye devam edileceğinin göstergesidir.
Değişim olacak mıdır? Ne olacaktır nasıl olacaktır belli değil.
En büyük belirsizlik Türkiye de...
Hocam,
YanıtlaSilDavid Bowie'yi sever miydiniz? Kendisi vefat etmiş.
Ölmeden önce canlı izlemek istediğim nadir adamlardandı, o da göçtü gitti.
Takmayın kafanıza hiçbir şeyi hayatta. Yok transparan bıyıklılarmış, yok MB'ymiş.. Yalan hepsi.
Saygılar.
Ziggy Stardust
Dinlerdim. Üzüldüm.
SilAdsız 10 Ocak 2016 20:59 KAPİTALİST KARDEŞ;12 yıl özel sektörde iş tecrubesine sahibim yukarıda yazdıklarının çoğunu yaptım .Üzerine kafandaki saç tellerinin sayısı kadar kitap bitirip bu yolda saçlarımı ağarttım ,ömrümü çürüttüm..niye biliyormusun ?Hak hukuk adaletle belki bir gün bir yerlere gelir bir şeyler yapacak güce sahip oluruzda; hakkı olana hakkını ,hakkıyla teslim ederiz diye...Ama sende haklısın başka türlü kapitalistler nasıl beslenecek ki?
YanıtlaSilT.C. Merkez Bankasi Kasim 2015 ayi odemeler dengesi verilerine gore, cari islemler acigi Kasim ayinda 2.11 milyar dolar oldu.
YanıtlaSilİl halk kutuphanelerinde hiç kitabınız bulunmuyor. Ankara adnan Ötüken de görünüyor.
YanıtlaSilSizin kitaplarınızı buralarda da gormek isteriz.
http://koha.ekutuphane.gov.tr/cgi-bin/koha/opac-search.pl?idx=au&q=Mahfi%20eğilmez&offset=100&sort_by=relevance_dsc
Satin alip kutuphaneye bagislayiverin o zaman. Cok pahali degil hocanin kitaplari. Kitapyurdu da indirimli satiyor zaten.
SilSayın Hocam Merhaba,
YanıtlaSilBugün açıklanan Orta Vadeli Program'da (OVP) belirtilen tahmini rakamların analizine yönelik yazınız olursa çok faydalı olacaktır bizim için.
Teşekkür eder, kolaylıklar dileriz.
Siz isteyin yeter. Yazdım bile.
Silçok teşekkürler hocam, evet şimdi yayınlandı.
YanıtlaSilBen normalde hiç ekonomiden anlamam bilmem bile ama bilmem gerektiğini de düşünürüm.Bölümüm ekonomiden çok uzak alakasız.açıkçası çok ilgimi çekmiyordu ama bu blogu görünce garip bir şekilde okuyasım ilgilenesim geldi.
YanıtlaSilBelirtmek istedim emeğinize sağlık iyi günler beyefendi
hocam sitenizi uzun zamandır takip ediyorum gerçekten çok kaliteli yazılarınız var benden sizden ilham alıp kredi notu sitesi açtım :)
YanıtlaSilhttp://bankakredinotu.net/kredi-notu/kredi-notu-ogrenme
aynı sektör olmayabilir ama bir yerden başlamak gerekiyor sitenizi takip etmeye devam edeceğim