Merkez Dirense de Faiz Artıyor

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, son toplantısında faizleri artırmadı. Artırması gerektiğinin farkında ama artıramıyor. Farkında olduğu nereden belli? (1) Ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yüzde 9’un üzerine çıkardı. (2) Piyasa yapıcısı bankalara yaptığı indirimli faizle borç verme uygulamasını kaldırdı. Bu iki hamleyle kimseye çaktırmadan faizi artırmış oldu. İyi güzel de bir merkez bankası para politikasının en önemli aracı olan faiz politikasını kimseye çaktırmadan ne kadar uygulayabilir ki? Sonunda gelip limite dayanacak. O zaman ne yapacak?

Fed’in faizi artırmama kararına karşın dünya da dolar prim yapmaya devam ediyor. Bu gelişme TL’ye karşı da yaşanıyor. Bunun sonucu olarak Türkiye’de faizler yükseliyor. Tahvil, bono faizi yüzde 11’in üzerinde, bankaların mevduata verdiği faiz yüzde 12’yi buldu, bankaların kredi faizleri yüzde 15’i aştı. Buna karşılık Merkez Bankası yüzde 10,75 gecelik fonlama faizi ve yüzde 7,5 haftalık repo faizi arasında yüzde 9 dolayında oluşturduğu ağırlıklı ortalama fonlama maliyetiyle devam ediyor. Ve bu yolda devam ederken kurların hiç değilse seçime kadar daha da fazla sıçramaması için dua ediyor. Biz de buna büyük buluş diye bakıp duruyoruz. 

Aşağıdaki grafik yılbaşından bu yana TCMB’nin politika faizini (haftalık repo ihalesi faizi, PF), ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini (OFOM) ve piyasada oluşan gösterge tahvil faizini (GF) gösteriyor. Gösterge faiz ile TCMB’nin arası giderek açılıyor.  
Acaba bu durum böylece seçime kadar idare edilebilecek mi? Beklemek ya da karar almak! İşte bütün mesele. 

Yorumlar

  1. Hocam,

    Janet Yellen, 24 Eylül'de, UMass Amherst'de yaptığı konuşma esnasında, bir ara sanki beynine bi şeyler fısıldanıyormuşçasına durdu ve konuşmasının sonuna doğru da öksürüğe yakalanıp konuşmasını bitirmek zorunda kaldı:

    https://www.youtube.com/watch?v=LdhXq7j4_gQ

    Bunların hepsi illüminatinin oyunu Hocam!

    Yellen'i telekinezi yönetimyle hizaya sokmaya çalışıyorlar, hala göremiyor musunuz Mahfi Hocam!

    İnamıyorsanız kendinize bakın:
    Niçin boynunuz zedelendi!
    Siz evde kendi kendinize düştüğünüzü mü sanıyorsunuz!
    Sizi de telekinezi ile etkilediler, ortalıkta görünmez oldunuz, farkında değil misiniz!

    Artık mücadeleye siz de katılın Hocam!
    Kapitalizmi yenmeliyiz!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hay başınıza illümanti kadar, kapitalizm kadar taş düşsün diyeceğim de diyemiyorum. Çünkü o zaman sanki bunları savunuyormuş gibi olacağım.
      Saçma sapan metafizik konularla ilgilenmeyin. Biraz bilimle, fizikle ilgilenin. Stephen Hawking okuyun mesela.

      Sil
    2. Feodal stalinist solcular ve Feodal dincilerin hepsinde bu ifadeler mevcut! bunlar evde yere dusseler ABDden emperyalistlerden bilecekler. Bunlar hangi bulus bulunsa yapilsa gavur icadi seytan isi emperyalistlerin icadi burjuvazinin uzerimizdeki oyunu der cikarlar isin icinden. Yaprak kipirdasa dis guclerden......Bunlarin akillari bu kadar isliyor.

      Sil
    3. Hocam,

      Yellen öksürdü bayılmak üzereydi,
      Papa, ABD resmi ziyaretine başladı,
      John Boehner kongre başkanlığından istifa etti,
      The Government Shutdown yine mi geliyor...

      Hocam bütün bunlar deccalin işi olmasın sakın!
      İsrafil sur'u üflemeye mi hazırlanıyor!
      FOMC Aralık'da faizi mi artıracak!
      İllüminati'nin amacı ne!
      Cinler nereye kayboldu!

      Kafam bu sorularla dolu Hocam, ancak siz çözebilirsiniz bunları. Çünkü siz occult faaliyetin üstadlarındansınız...

      Sil
    4. Sayın Güngor,

      "Sol"un "s"sinden haberiniz yok; "dindarlık"ın "d"sinden haberiniz olmadığı gibi.

      Hayat; sadece İskandinav ülkelerindeki nizamla işlemiyor.

      Saygılarımızla

      Sil
    5. Gizli adsiz kimliklerle yaptiginiz benzer icerigi ile paranoya yorumlar sizleri zaten ele veriyor. Cikin da isminizi bilelim. Nereden cikartiyorsunuz benim Solun "s"sinden ve Dindarlik"in "d"sinden anlamadigimi. nedir konuyla alaka olan bu onermeniz
      1) sol derken benim kastettigim "stalinist ulusalci feodal sol(sosyalizmi; feodal baglar iliskiler baglar seklinde ele alan feodalizmin ilkel dayanismaciligini sosyalizme uyarlayan ilkel insanlarin olusturdugu grup) bu yapi yasadigi turkiye ve turkiye gibi gelismekte olan geri ulkelerdeki basarizligi emperyalizme atiyor dis gucler emeryalstler diyor. her bulusa emperyaliustlerin bizim uzeirmizdeki oyunu diyor.
      2)ben dindarlik demedim dincilik dedim. Islam maalesef son derece feodal bir din. dogallayin boylesi bir din cografyasi yasadigi ekonomik sosyal sikintilari icersindeki insanlar hemen kolaya kacip sikintilarin kaynagini; dis yabanci kuvvetlere atiyor ozelestriden uzak. Her yenilige gavur icadi demekle yetiniyor seytan icadi diyerek gecimini sagliyor.

      3)SENTEZ: bu iki grup bu belirsiz dogaustu argumanlarla ayni noktada bulusuyor. hic kendi ozelestrisini yapmiyor yapamiyor belki de yapmaktan yapabilmekten su an icin uzak boyle bir ortak akildan elestirel dusunceden uzak bilemiyoruz tabii. Boyle olunca da yaprak kipirdasa ullimniteden abdden vs..den aha gecen hacta vinc dustu tam anlamiyla geri kalmisligin ozentisisligin ve onlemsizligin tezahuru vinci yapan Almanyali firmanin neden oldugu iddiasi islam dunyasinda konusuldu. Halbuki adam vinci yapar sana teslim eder sende guvenli sekilde kullanman gerekir. Vinc bu cep telefonu degil. Simdi ben kotu surucuysem kaza yapiyorsam alkollu kullaniyorsam suc arabayi yapanda mi ?ben de mi ?

      Hayat iskandinavya vb ulkelerden elbette itibar degil. Fakat hayat ve insan dusunce sistemi de biraz daha mantikli olmak zorunda degil mi ?

      Saygilar isimsiz kullanici

      Sil
    6. KREDİ BORCUNU ÖDEMEKTE ZORLANAN İŞÇİ EMEKLİSİ, 68 YAŞINDA İNTİHAR ETTİ!

      26 Eylül 2015 Cumartesi

      Antalya’da bankadan çektiği 30 bin liralık kredinin taksitlerini ödemekte zorlandığı için bunalıma girdiği belirtilen işçi emeklisi 68 yaşındaki Ali Saygı, kendini balkon demirine asarak yaşamına son verdi.

      Olay, sabah saatlerinde Kepez ilçesi, 2487 Sokak’ta bulunan Davaz Apartmanı giriş katında meydana geldi. Sabah namazınını kılan Ali Saygı, daha sonra balkona çıktı.

      İddiaya göre burada anten kablosunu balkonun korkuluk demirlerine bağlayan Saygı, kablonun bir ucunu boğazına geçirip çıktığı sandalyenin üzerinden kendini bıraktı. Saygı’nın cansız bedeni yakınları tarafından bulundu.

      Bankadan 30 bin lira kredi çektiği ve borçları ödemekte zorlandığı öğrenilen Saygı’nın cesedi, savcının incelemesinin ardından otopsi yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu morguna götürüldü.

      http://www.diken.com.tr/kredi-borcunu-odemekte-zorlanan-isci-emeklisi-bunalima-girip-intihar-etti/

      Sil
  2. Hocam durumu gayet öz olarak anlatmışsınız kendi adıma teşekkür ediyorum
    yalnız yazınızda gecelik faiz 7.5 haftalık repo faizi ise 10.75 yazıyor sanıyorum gözden kaçtı tam tersi olmayacakmıydı? Yani haftalık 7.5 gecelik fonlamada 10.75.
    Bayramı'nızı en içten dileklerimle kutluyorum saygılarımla
    Doğkan Aygün

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet haklısınız ters yazmışım. Bazen böyle oluyor. Bir sıralama içinde yazıyorum mesela sonra düzeltme yaparken yer değiştiriyorum ama sayılar eski yerinde unutuluyor.
      Çok teşekkür ederim uyarı için. Düzelttim.
      İyi bayramlar diliyorum.

      Sil
  3. Hocam Allah aşkın Fed faizi yukseltince ne olacak ciddi ciddi düşünüyorum.
    Yeni isime girdigimde maaşım 2100 $ iken şuan 950 $ civarı, herseyimiz ithal olduğu düşünüldüğünde nereye gidecek bu iş...
    Ortalama maaş aldığımı düşününce ortalama bir araç alamiyorum. Bu işin sonu nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başkalarına muhtaç olan her ekonomide ne yazık ki bunlar olacak.

      Sil
  4. Hocam ne kadar dayanacak ,araba bariyerlere bindirince her birey yandım Allah diyecek ama iş işten geçmiş olacak.Hak ulusumuzu korusun...

    YanıtlaSil
  5. Sonumuz nolucak peki? 4 yıl içinde dolar neredeyse %100 arttı.Buda kısaca cebimizdeki paramızın yarısı gitti demek oluyor.Buna rağmen halen kriz yok söylemi nasıl olabiliyor?
    Medyada zaten yeterince bastırılmış.Dolar şu oldu ekonomi kötü diye yazılan her mecra ve şahışlar paralel diye etiketlenir oldu.
    Nereye gidiyoruz böyle? Ne olucaksa olsun artık gerçekten.Hele şu FED'in faiz arttırdı artıracak stresi normal vatandaş olan beni bile gerdi.

    YanıtlaSil
  6. Hocam öncelikle iyi bayramlar

    Merak ettiğim bir konu var. Fed'in faiz arttırımına gideceği kesin, bir tek tarihi konusunda emin değiliz ama uzun bir süreye yayacaklarını biliyoruz. Daha Fed arttırım yapmadan MB'nin faiz silahını kullanması, faiz arttırımı gelince daha büyük sıkıntıya girmesine neden olmaz mı?
    Mesela yarın arttırım yapsalar dolar değer kaybeder ama Ekimde gelecek bir Fed arttırımı MB'yi daha da büyük bir arttırım yapmak zorunda bırakmaz mı? Faizleri arttırmak için Fed kararlarını bekliyor, o zamana kadar da ikincil araçlarla kısıtlı müdahalelerde bulunuyor olamazlar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyon yüzde 8 iken kredi faizi yüzde 15 ve ihtiyaç kredisi faizi yüzde 20 iken zaten sıkıntıya girmiş değil miyiz?
      MB bugün faizi artırsa mesela gecelik faizi 10,75'den 11,5'e ve haftalık faizi de 7,5'dan 8'e çıkarsa bağımsız ve rahat hareket edebileceği mesajı vermiş olur. Bu, büyük bir rahatlama yaratır. Bazen yaratılacak algı, oran değişiminden daha fazla etkili olur.

      Sil
    2. Hocam katilir misiniz bilmem ama yine bu kadar TLdeki deger kaybina devalue olmaya ve siyasal huzursuzluk ic dis siddet ortamina Merkez bankasinin son 5 yildir uyguladigi ozelinde son 2 sene icinde tarafsizligini ve etki alanini kaybederek uyguladigi bulanik para siyasasina ragmen enflasyonun %7-8 bandinda olmasi hakikaten buyuk bir sans ve gelismedir. Normalde Tl deger kaybettigi gunun arefesinde fiyatlar artar ona mutakiben aylik rekor enf. oranlari ile tanisirdik. Bence enf. oraninin %7-8 bandinda olmasi onemli bir avantaj. Demek ki adam gibi bir ekonomi siyasasi bagimsiz reel populist olmayan merkez yonetimi olsa inanin dusen gida emtia ve petrol fiyatlarinin oldugu ortamda %2-3 bandinda enflasyonu cok rahat yakalrdik ona mutakiben de en kotu ihtimal %5-6 bandindaki bir faiz oranini bulurduk. Hatta %7 issizligi bile yakalamak imkani yaratilabilirdi bile.

      Sil
  7. Hocam merhaba, öncelikle sorumu mazur görün. Kurdaki yükselişi engellemek vs. için MB'nin faiz artırması gerektiğini siz de defalarca anlattınız, artık herkes de bunu biliyor. Ancak benim tam anlayamadığım MB faiziyle piyasadaki gösterge faiz arasındaki ilişki, yani bu makasın açılması tam ne anlama geliyor ve nelere sebep oluyor, bunu birkaç cümle ile anlatmak istesek neler söylememiz gerekir? Bu makasın açılması bankaların yüksek faizle mevduat toplayıp kredi vermesine rağmen, MB'den ucuz bir şekilde borçlanması anlamına gelmiyor mu? Kısacası faizi artırma gerekliliğini bu makasın açılmasıyla tam bağdaştıramıyorum.

    Teşekkürler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB haftalık yüzde 7,5 ve gecelik yüzde 10,75 ile bankalara borç veriyor. Bunların, verilen miktara dayalı olarak, ağırlıklı ortalaması olan ağırlıklı ortalama fon maliyeti de yüzde 9 dolayında bulunuyor. MB, haftalık faizi yüzde 7,5'dan 8'e, gecelik faizi de yüzde 10,75'den yüze 11,5'a çıkarsa ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti mesela yüzde 10'a çıkacak. Bu durumda bankalara daha pahalı borç vereceği için banklar da borç verme faizlerini yükseltecekler. Sonuçta Türkiye'ye giren sıcak para (faiz artışı nedeniyle) artacak ve döviz kurları frenlenmiş olacak. Onun etkisiyle enflasyon artışı da duracak. Hepsinden önemlisi MB, bu gibi durumlarda faizi artırma yoluna girebileceğini, yani bağımsız hareket edebileceğini göstermiş olacak.

      Sil
  8. Merkez bankasinin faizi en az %13.25 bandinda olmali. Bu band en azindan piyasaya istikrar kazandirir. Dovizdeki oynakligi belirsizligi giderir diye dusunuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haftalık faizi % 7,5 yerine % 8 ve gecelik faizi % 10,75 yerine % 11,5 yapsa ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti % 10 dolayına gelir. Bu yeterli şimdilik.

      Sil
  9. Sayın Hocam, imkansız üçlü yaklaşımı itibariyle ülkemizde size göre aşağıdaki olasılıklardan hangisi uygulanmaktadır size göre.

    Tam sermaye hareketliliği, esnek kur sistemi ve bağımsız para politikas.
    ıSabit kur sistemi, sermaye kontrolü ve bağımsız para politikası.
    Tam sermaye hareketliliği, para kurulu ve sabit kur sistemi.

    Doç.Dr. Erdinç Karadeniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam sermaye hareketliliği, esnek kur sistemi ve bağımsız para politikası uygulanıyor. Ne var ki bağımsız para politikası kısmı yasal olarak öyle görünse de reel olarak tam öyle değil. Para politikasının faiz alt politikası tam olarak bağımsız olarak uygulanamıyor. Buna karşılık TCMB, bu alanda koridor faiz uygulamasıyla kendisine bir eyr açarak iyi kötü bağımsız bir politika uygulamayı başarıyor. % 7,5 haftalık faiz ile % 10,75 gecelik faizi alt ve üst limit olarak kullanınca ağırlıklı ortalama faizi yüzde 9'lar düzeyinde tutuyor. Böylece politikacıya belli etmeden faiz politikasını uygulamayı beceriyor.

      Sil
  10. Sn. Hocam bankaların merkez tarafından ucuza fonlanması bir yerde bankalara al benden sana TL git dolar al kendini kurtar kur da ne olursa olsun nasılsa halk o bedeli bir şekilde oder demek değil mi? Bu uygulama sebiyle zaten kur zıplatiliyor bir de buna sebep olan merkezden medet umuluyor. Bu konuda ne dersiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle doğru diyorsunuz derim. MB, bankalara dolara alacak TL'yi ucuza veriyor.

      Sil
    2. MB sı üreticiye çiftciye ulaş sıkıntısını gider diye bankaları ucuza fonluyor ama bankalar spekülatif hareketlerle piyasanın yapısını bozuyor ancak bunu bilen yetkilıliler neden göz yumuyor

      Sil
  11. Merkez bankası ne yapsın hocam. Merkez bankasının kredibilitesi ve güvenirliği icin daha 3-5 yil once merkez bankasının bagimsizligini savunan siyasi erkler bugün her faizle ilgili demeçlerinde merkez bankasını eleştirmekten geri durmuyorlar. Bizler MB yi eleştiririz ama siyasi erkler MByi elestirirse ilk başta kendi sozlerine karşı ihanet etmiş olurlar. Belki de merkezi en iyi anlayacak insanlardan birisiniz çünkü siyasi baski altinda rahat çalışmak bagimsiz bir şekilde karar almak imkânsizdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet doğru diyorsunuz. Bir ülkede yasa koyucu konumunda olanlar yasaları çiğnemeye başlamışsa ne yapsın Merkez Bankası?

      Sil
  12. Hocam fed faizi çaktırmadan artırdı demişsiniz ya bunu biraz daha açıklayabilir misiniz? Saygılar,sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fed değil TCMB çaktırmadan faizi artırdı.
      Eskiden diğerlerine gecelik borcu yüzde 10,75 faizle verirken piyasa yapıcılara yüzde 10,25 ile veriyordu. Son kararıyla bu uygulamayı kaldırınca piyasa yapıcılar da artık yüzde 10,75 ile borçlanacak duruma geldiler. Ben buna çaktırmadan faiz artışı diyorum.

      Sil
  13. Hocam merhaba, yazınız için teşekkürler. Peki MB nin faiz artırması sizce bir işe yarar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bir işe yaramasa MB'nin bağımsız olarak faiz politikasını kullanabileceğini gösterir ve güven artışı sağlar. Böyle bir ortamda güven verici uygulamalar maddi düzelmeler kadar önemlidir.

      Sil
  14. Hocam Merhaba,

    Malasef şu anda ülkede yaşanan saçmalıklara seyirci olmak dışında hiç bir şey yapamıyoruz. AKP iktidarı inşaat sektörünü lokomotif sektör ilan edip ekonomik gelişme çabası içinde hala günü kurtarmaya çalışıyor. MB nın en geçerli ve kayda değer piyasalara müdahale aracı faizler üstünde suni bir baskı yaratarak konut talebini düşürmemeye çalışıyor ama bu balon eninde sonunda patlayacak ama kendi çıkarları için patlayacak bu balonu daha fazla büyütmeden çekinmeyen bir iktidar var malasef belki kimsenin göremediğini rte görüyordur yada yiğit bulut.

    Saygılar,

    YanıtlaSil
  15. merkez 28 ocak 2014'te faizleri artırdıktan sonra 30 mart seçimlerine kadar hisse ve dibs'de 3,5 milyar dolar sermaye çıkışı olmuş biliyormusunuz? çünkü siyasi belirsizlik vardı. merkez şu an faiz artırsın, kur long covering'lerle 2,80'e kadar iner, yurtdışı yerleşikler TL varlıkları satmak için bu mükemmel fırsatı kaçırmaz ve ülkeye para girişi yerine para çıkışı olur. ve bu çıkış 4-5 milyar dolardan aşağı olmaz. şu anki ortam 30 mart öncesinden iki kat daha fazla siyasi belirsizliğe sahip. gerisini düşünün artık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dediğiniz eninde sonunda olacak.

      Sil
    2. fed faiz artırmadığı sürece faizi buralarda tutup yabancı çıkışını ve dolarizasyon artışını teşvik etmemek daha makul görünüyor (28 ocak 2014 ile 28 Mart 2014 arasında faizler sıçramasına rağmen dolarizasyon, vadeli/kaldıraçlı piyasalarda ucuzlayan kur ve siyasi belirsizliğin etkisiyle 1,5 puan artmıştı)

      Sil
    3. Zorla güzellik olmazmış. Yurtdışı yerleşiklerin güvenini kaybetmek TR'ye uzun vadede çok daha zarar verecek sanırsam. Bu şekilde TR'de tutmak anlamsız,riskleri ve enflasyonu düşürmeye çalışmak gerekiyor. Tabii pek kolay değil. Bizimki bir nevi rehin almak olacak.

      Sil
  16. Hocam, merkez bankasinin faizleri indirmesi /arttirmasi ulke ekonomisine issizlik kurlar buyume vs... etkisi kac ceyrek sonra ortalama etki eder. Bildigim ilk asamada kurlari etkiler yonunde ancak issizlik oranlarinda etkisi mesela ne kadar sure sonra ortaya cikar. bununla ilgili bir yazi arastirma varsa paylasir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buna bir bakın isterseniz:
      http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/8e1fe542-3d34-42d7-815a-7e1232d28515/WP1504.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=8e1fe542-3d34-42d7-815a-7e1232d28515

      Sil
    2. Üstat, Günaydın.

      Bankanızdaki dolar cinsinden naktinizi bozdurup gayrimenkule yatırdığınızı düşünelim. 10 yıl sonra yatırımınızın karlılığını düşünürken, 10 yıl önce bozdurduğunuz dolarımı esas almalısınız yoksa gayrimenkul yatırımınız için çevirdiğiniz TL'yi mi?
      Birincisi demeyin lütfen.

      Çok selamlar
      Cafer Demir

      Sil
    3. Diyelim ki 10 yıl önce 1 USD = 1,20 TL idi ve siz 600 bin TL 'nizi çekip bir ev aldınız (karşılığı 500 bin dolar.) Diyelim ki bu ev şimdi 1,2 milyon TL ediyor (bugünkü karşılığı 1 USD = 3 TL'de giderek 400 bin dolar.) Arada evden diyelim ki 400 bin TL kira geliri elde ettiniz. Oysa bu parayı bankada tutsanız ve mesela faizi hiç çekmeyip üzerine ekleseydiniz toplamda 600 bin TL faiz alacaktınız.
      Sonuçta ev alarak anapara (evin değeri) 1,2 milyon + kira geliri 400 bin TL = 1,6 milyon liralık bir servet ve geliriniz oldu.
      Parayı bankada tutsaydınız 600 + 600 = 1,2 milyon liranız olacaktı.
      Parayı bankada USD olarak tutsanız faiz geliriniz kabaca on yılda 100 bin dolar olacaktı. Yani anapara + faiziniz toplamda 600 bin dolar edecekti. TL karşılığı da 1,8 milyon TL olacaktı.
      Demek ki Türkiye'de sabredip dolarda durmak en akılıcası.

      Sil
    4. Üstat,

      Kapsamlı cevabınız için çok teşekkür ederim.

      Çok selamlar
      Cafer Demir

      Sil
  17. hocam bayramda bile bilgilendirmeye devam ediyorsunuz :) bu güzel yazı için teşekkürler ve bayramınız kutlu olsun :)

    YanıtlaSil
  18. Mahfi hocam,
    1) ABD'de faizler %2-2.5 bandına geldiğinde bizdeki faiz ne olmalı sizce?
    2) TC Merkez Bankası faiz konusunda sanki poker oyuncusu gibi davranıyor gibi geliyor bana. Baştan kolay faiz artırırsa sanki ileride piyasanın beklentisi faizler konusunda daha yüksek oluşur diye çekiniyor sanırım.

    ne dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (1) Bunu şimdiden söylemek mümkün değil. Çünkü en iyi olasılıkla ABD'de faizler o düzeye 2017 sonunda gelecek. Bizde 2017'ye kadar neler olur neler gider riskler ne kadar büyür? Yabancı fon girişi ne olur? bilmek mümkün değil.
      (2) Belki de. Ama bana daha çok siyasetçilerden çekiniyor gibi geliyor.

      Sil
  19. Hocam iyi bayramlar. Bankacılık sektöründeki kredi / GSYİH oranı % 16 seviyesinde. Bu durum kritik düzey olan % 10 seviyesinin üstünde. Bu oran seviyesi tehlikeli değilmi? İnşaat sektöründeki balon 2008 de ABD'de yaşanan subprime mortgage krizinin benzerini ülkemizde de yaşanmasına neden olabilir mi? 
    Doç Dr. Erdinç Karadeniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biliyorsunuz bizde motgage yaygın değil. Daha kısa vadeli konut kredileri var. Ama konutta bir çöküş başlrsa kısa vadeli olanlarda da sorunlar birden çıkıverir. Haklısınız sıkıntı büyüyor. Onun için de zaten faizler inmeli diye tutturuyor hükümet yetkilileri.

      Sil
  20. Hocam girecegim bir sınavda sanayi iktisadı diye bi alan var ilk defa duyuyorum bu alan mikro makro gibi bir alan mıdır nerelerden çalışmalıyım onerebileceginiz kitaplar var mi? şimdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir link buldum bir bakın bazı kitap önerileri de var:
      http://iibf.bozok.edu.tr/derskatalogu/iktisat_bolumu/ikt411.htm

      Sil
    2. çok teşekkür ederim hocam

      Sil
  21. MB nin yapabileceği birşey kalmadı. CB faizleri indirmedi diye MB başkanını vatan haini ilan etmedi mi? Konu sonra görüntü olarak birşeylere bağlandı ama mesaj MB, yerli ve yabancı yatırımcı ve spekülatörler tarafından alınmıştır. Sürekli spekülatif hareketlerde kar realizasyonu gerçekleştiriliyor.

    İyi bayramlar hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman yapılabilecek bir şeyler vardır. İstifa, bizde farklı yorumlansa da aslında çok onurlu bir davranıştır.

      Sil
    2. Hocam istifa bence güzel bir yöntem ama uygulanması imkansız. Bir bürokrat olarak istifa ettiğiniz gün borsa çöker, faiz ve dolar uçar.hükümet de bir anda tüm ekonomik sıkıntıyı sizin üstünüze yıkma fırsatı bulur. Başçının üzerine bu kadar gidilemesinin sebebi belki de onu istifaya zorlamak istifanın ardından da kendisini günah keçisi ilan etmekti ama akıllı başçı yutmadı bunu.

      Sil
    3. 1997 yılının Aralık ayında hükümet halka verdiği ekonomik reformları yapmadığı ve yapacağına dair bir taahhüt de vermediği için ben Hazine Müsteşarlığından istifa ettim. Borsa 2 gün sallandı, faizler 2 gün yukarı gitti ama sonra toparlandı. Devlette hiç kimse yeri doldurulamaz konumda değildir. Ama eğer istifa edemeyeceğiniz izlenimi yaratmışsanız, siyasetçi size her istediğini yaptırır. Ve o zaman bulunduğunuz kurumun ne bağımsızlığı kalır ne de sizin itibarınız.

      Sil
  22. Hocam merkez faiz arttırmadan bile sanırım usd artış maliyetlerinden vs.bankaların firmalara verdiği kredi oranları 15-17 iken,sizin dediğiniz oranlara çekse bu kez oranları ne kadar yükseltir bankalar?bu arada geçmiş olsun iyileştiniz umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, iyiyim.
      MB, faizi artırmayı erteledikçe yükselteceği oran artacaktır. Tıpkı 2014 Ocak ayında olduğu gibi.

      Sil
  23. Hocam, 2016 da mevduat faizleri kaclara gelebilir ? Artik $ tutmakdansa tl faize yoneltebilir mi yatirimcilari ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolardaki artış sürdüğü sürece bu faizlerle yatırımcı dolardan TL'ye dönmez.

      Sil
  24. Hocam, madem algı ve beklentiler piyasa için bu kadar önemli diyorsunuz, ki kesinlikle katılıyorum, o zaman neden kriz geldi (gelecek) diyorsunuz? Yani bunu halka yansıtmadan, politika yapıcılarla konuşsanız daha iyi olmaz mı?
    Saygılarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niye? Gerçekleri halkın bilme hakkı yok mu? Algıyı yaratacak olan biz miyiz yoksa politikacı mı? Ben politika yapıcıları tanımam. Tanısam da görüşmem. Buradan yazarım. İsterlerse dinlerler, isterlerse kendi bildiklerini yaparlar.
      Öte yandan ben kriz geldi gelecek filan da demiyorum. Ben olası bir krizi önlemek için neler yapılması gerektiğini yazıyorum. Tabii ki bildiğim, görebildiğim kadarıyla.

      Sil
  25. Hocam takip ettiğinize eminim.

    Çok çok çok büyük bir otomobil şirketi, emisyon mekanizmasında fırıldaklık yaptığı için hakkında hukuki soruşturma başlatıldı. Ve hatta CEO'sunun istifa ettini de biliyorsunuz.

    Aynı şirket 1973'de yine bugünküyle aynı sebepten dolayı yine aynı hukuki soruşturmaya uğramış!

    http://www.autosafety.org/sites/default/files/imce_staff_uploads/VW%20Defeat%20Device%20EPA%20Prosecution%207-23-73%20Pr.pdf

    Tarih mi tekerrür ediyor yoksa bu fırıldaklığın altında otomotiv piyasasını yeniden dizayn etmek emelleri mi var, bilemiyorum.

    Siz ne dersiniz?

    Ömrünüz boyunca, ekonomide de ticarette de ne çok 'counterfeiting'ler görmüşsünüzdür!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de tam olarak ne döndüğünü bilmiyorum.

      Sil
  26. Hocam şu anda faizi yükseltmesi ülke için zararlı olmaz mı ? Doların 3 TL olduğu yerde faizi 10 yapsın,uzun vadede usd düşecek TL karşısında çünkü aşırı yükseldi.Bu durumda usd %10 düşse,faizdende %10 alsa yabancı yatırımcı koyduğu parayı fazla fazla geri çekmiş olacak.Olan yine Türkiye ye olacak.Gerci bu halde bile gelse yine karlı ama gelmiyor.Neden çünkü sorun ekonomi değil siyasi.

    Bu kadar majör siyasi mesele varken,ekonomi tekniğine uygunda olsa yapacağınız hamleler çok kısa süreli çözüm sağlar.Sorunu kaynağında çözmediginiz müddetçe geçici rahatlama saglarsiniz bu rahatlama ise Size daha fazla ağrı olarak gelir.

    Ya da şöyle söyleyeyim 3 gündür uyumuyorsunuz ve hayatınızın düzene girmesi gerekiyor.Yapmaniz gereken nedir uyumak ve dinlenmek.Siz ne yapıyorsunuz enerji içecegi içerek bir gece daha uyumuyorsunuz.Sonuc olarak bunyeye daha fazla zarar veriyorsunuz.

    Aslında ben bunların yerinde olsam MB na talimat verir hemen radikal artış isterim kısa vadede piyasayı rahatlatır oyları toplar seçimi kazanıp faturayı uzun vadede yine vatandaşa keserim.

    Haksiz miyim hocam ne düşünürsünuz?

    Saygı ve sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız ama MB faizi makul oranda artırırsa USD o kadar düşmez. Olsa olsa hızlı artışı frenlenir ve ileride Fed faiz artırdığında hızlı çıkışların önüne geçilmiş olur. Sonuçta MB'den beklenti gecelik faizi 10,75'den 11'e (zaman için de 11,5'a), haftalık faizi de 7,5'dan (7,75'e ve zaman içinde 8'e) çıkarması bekleniyor.
      MB dediğiniz radikal artışı yaparsa oylar artmaz. Çünkü hep düşük faiz sözü verildi geçmişte.

      Sil
    2. "MBye talimat verip x,y,z istemek" su anda en buyuk sorunlarimizin biri olan bir davranis sekli. Siyasilerin MBna talimat verebilecek ne bilgisi ne de dogru sistemsel tesvigi vardir. Eger siyasilerin MB'ye talimat vermesine izin verirsek, siyasiler kendi kisa vadeli cikarlarina gore davranir ve bu cikarlar cogunlukla dusuk faiz ve dolayisiyla ekonominin kotu yonetimi anlamina gelir.

      Sil
  27. https://twitter.com/erenegilmez/

    http://onceonlaryazildi.tumblr.com/

    Eren Eğilmez'le bir bağınız var mı?

    YanıtlaSil
  28. Adam Smith kim biliyor musunuz Mahfi bey?

    Lütfen sonuna kadar izleyin:

    https://www.youtube.com/watch?v=vDoZT7WZSH8

    YanıtlaSil
  29. 'Parayı bulduk iyi güzel de, şimdi borç isteyene bahane de bulmak lazım.'

    Parayı kim icat etti biliyor musunuz Mahfi bey?

    Lütfen sonuna kadar izleyin:

    https://www.youtube.com/watch?v=ZpLwDi69YAc

    YanıtlaSil
  30. Hocam güncel ekonomik verileri çekip korelasyon, regresyon vb. formüllerle anlık sonuçlar yaratacak bir sistem düşünüyorum. Basit örnek: Güncel büyüme ve enflasyon arasındaki korelasyon kat sayısını bulup yorum yapan bir yazılım gibi.

    Hangi veriler ve sorunlar üzerine yoğunlaşmamı tavsiye edersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam olarak ne yapmak istediğinizi anlamadım. Bunlar zaten yapılıyor.

      Sil
  31. Hocam merhaba.Banka kredi faizlerinin mevduat faizinden yüksek olmasının sebebi bankaların kar etme hedefi mi? Kredi faizini mevduattan düşük veren bankalar yada bu bankaların olduğu ülkeler varmıdır acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dediğiniz 100 TL'ye aldığı malı 90 TL'ye satan satıcı gibi bir şey. Banka mevduata ödediği faize, onu toplamak için açtığı şubelerin, oralarda çalışanların, sistem altyapısının vb maliyetlerini, masraflarını ekler ve üzerine biraz da kâr koyarak kredi faizini öyle hesaplar.
      Kredi faizini mevduatta düşük tutan ülkeye örnek Türkiye idi. 2000'ler öncesinde kamu bankaları mevduata ödediği faizden daha düşük faizle çiftçiye, kobiye kredi verirlerdi. 2001 krizi çıktığında bunların zararları 21 milyar dolara ulaşmıştı. Ki o zaman GSYH'mız 300 milyar dolardı. Sonra bu zararların ödenebilmesi için bizlerden çifter çifter motorlu taşıtar vergisi alınmıştı.

      Sil
  32. Hocam Merhaba.Türkiye'nin temel göstergeleri ile ilgili ilginç bir durum var. 5 yıllık enflasyon değerleri ile- dolar kuru arasındaki korelasyon güçsüz. Bütçe dengesi ile enflasyon arasındaki korelasyon da güçsüz. Gösterge Faiz ile enflasyon arasındaki korelasyon da güçsüz. Gösterge faiz ile BIST endeksi arasındaki korelasyon beklendiği gibi negatif ama onun da değeri güçsüz. Hesaplamalar da mı hata yapıyorum, serilerim mi sağlıksız bilmiyorum ama iktisatın anaakım kurallarının çok dışında görünmüyor mu bu değerler?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normal koşullarda bir ülkede cari açıkla birlikte bütçe açığının da büyümesi gerekirken bizde cari açık büyürken bütçe açığı küçülüyor ya da en azından düşük kalıyor. Dolayısıyla enflasyon üzerinde cari açıktan gelen olumsuz etkiyi bütçe açığının düşmesinin yarattığı olumlu etki dengeliyor. Bir de bu şekilde çoklu açıdan bakın derim konuya.

      Sil
  33. Hocam TÜİK sivil istihdamın sektörel dağılımını değerlendirirken inşaat sektörünü neden hizmetler sektörünün içinde değerlendiriyor? Neden inşaattaki sivil istihdamın mikktarını net bir şekilde göremiyoruz?

    YanıtlaSil
  34. Hocam İyi Bayramlar,

    Bankalar haftalık,gecelik, 3 aylık v.s. repo yaptıklarında ellerindeki DIBS'lerin dışında MB'na verdikleri ödünç senetler hangileridir? Birde DIBS'lerin faizleri neye göre belirleniyor?

    Saygılar,



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teorik olarak her türlü alacak senedi bu kapsama girse de uygulamada DİBS dışında pek kullanılmıyor.

      Sil
  35. Hocam,

    Lütfen kaçmayın. İki kelimelik cevap yazıp geçiştirmeyin.

    Cem Yılmaz hakkındaki görüşleriniz nedir?

    YanıtlaSil
  36. hocam bayramınız mübarek olsun!. merkez bankasının faiz artırması gerektiği konusuna ben de katılıyorum. fakat hocam FAİZ artırımının kurlar üzerindeki olası aşağı yönlü baskısının geçici olacağını ve ayrıca da faizin de paraya ulaşmanın maliyeti olduğundan dolayı zamanla negatif fazlı geri besleme şeklinde enflasyonu yeniden yukarı yönlü yapabileceğini düşünüyorum. faizi anladığım kadarıyla bir sonuç olarak görüyorsunuz fakat naçizane olarak faizin önemli bir enstrüman olarak ayrıca nedensellik de teşkil ettiği kanaatindeyim. kısacası bundan sonra şu anki başta küresel iktisadi düzlemdeki dengesizlik artışları ve içsel iktisadi kırılganlıklarımızın da artmış olması nedeniyle kırk katır mı kırk satır mı pozisyonuna düştü merkez bankası!. burada bence faiz artırılmaması kırk satır olup faiz artırılması da kırk katır demektir. saygılar....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin de bayramınız kutlu olsun.
      Kurlar biraz daha yukarı giderse faiz artırmadığımıza çok yanarız. Çünkü o zaman 2014 Ocak ayında olduğu gibi çok yüksek artırım yapmak gerekiyor.

      Sil
  37. hocam, küresel ekonomide tam serbest sermaye hareketi esnek kur sistemi ve bağımsız para politikası üçlüsünün daha fazla kullanıldığını söyleyebilir miyiz?. saygılar....

    YanıtlaSil
  38. hocam, normal koşullarda yanlış bilmiyorsam; tam sermaye hareketliliği bağımsızlığının olduğu bir piyasada bağımsız para politikası uygulamak veya esnek kur sisteminin benimsendiği bir ekonomide tam bağımsız bir para politikası uygulamak rasyonel değildir!. buna karşın sabit kur rejiminde ve sermaye hareketliliğinin tam esnek bırakılmadığı ekonomide ise bağımsız para politikası daha uygulanabilir gibi görünüyor!.. ne dersiniz hocam?. saygılar.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sermaye hareketleri serbest ise ve kur rejimi dalgalı kur ise para politikası bağımsız olabilir.

      Sil
  39. sayın Hocam bir konuda Kafamı kurcalayan bir soruyu izninizle sormak istiyorum
    1)Ödemeler dengesini Gösteren tablo 4 kalemden oluşmakta bunlar 1)cari işlemler kalemi 2)sermaye ve finans hesabı kalemi 3)net hata ve noksan kalemi son olarakta 4)rezerv Hesabı
    Ödemeler dengesi çift Kayıtlı muhasebe esasına göre düzenlendiğinden bu dört kalemin toplamı sıfıra eşittir. İlk 3 kalemin toplamı ödemeler dengesi fazlası yada açığını göstermekte eğer toplam sıfır değilse rezerv hesabı kaleminde 4 kalemin toplamı sıfır olacak şekilde rezerv artışı yada azalışı olarak gözükmektedir. Benim sorum; örneğin ilk 3 kalem toplamı 20milyar $ kadar fazla vermiş olsun bu tutar -20milyar$ olarak rezerve eklenmiş olarak gözükmektedir. Acaba gerçekten bu Tutarın tamamı TCMB nin rezervlerine eklenmektemi dir yoksa bu 20milyar $ ın bir kısmı bankaların döviz varlığımıdır?bu 20 milyar$ ın bir kısmının bankalarında döviz varlığını kapsıyor şeklinde bende bir düşünce meydana geldi yanılıyormuyum acaba ?

    2)hocam TCMB nin para politikası araçlarından bir tanesi reeskont politikasıdır. Tcmb bankaları zaman zaman bu aracı kullanarak fonlamaktadır. Bu araçtan ötürü Zaman zaman parasal taban artmaktadır. Benim merakım TCMB her zaman bankaların istediği kadar reeskont penceresinden bankaları fonlamaktamıdır, yoksa Sınırı varmıdır? Zira reeskont aracı parasal Tabanı artırmakta Buda katlanarak para arzını artırmakta ve enflasyon için tehlike oluşturmaktadır.ben emin olamadım ama benim düşüncem TCMB Sınırsız olarak reeskont penceresinden bankaları
    Fonlamaz gerekçeside enflasyonun artma tehlikesidir. Eğer bankaları reeskont politikasını kullanarak aşırı fonladığı zamanlarda parasal tabanın ve dolayısıyla para arzının artma tehlikesinden dolayı api satışı ile parasal Tabanı azaltma yoluna gidebilir diye düşünüyorum katılırmısınız ? biraz kendi sorumu cevaplamış gibi oldum kusura bakmayın ama doğruluğundan emin olmak için sormak istedim.saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (1) Ödemeler dengesindeki rezerv kalemi resmi rezervlerdir. Yani TCMB'nin rezervlerini gösterir.
      (2) TCMB reeskont politikasını dış ticaret ile sınırlı olarak ve yalnızca Eximbank'a kredi açarak kullanıyor.

      Sil
  40. hocam bilginize başvurmak üzere genel olarak bir soru sormak istiyorum;
    1)nerdeyse bütün ekonomistlerin hem fikir olduğu konu sıcak paranın döviz krizlerine yol açmasıdır.sıcak para ülkede siyasi istikrarsızlık,güvensizlik v.b şeklinde risk gördüğü anda hemen kaçmaktadır bu da kurun fırlamasına ,eğer ülkede sabit kur egemensede develüasyon olmasına sebep olur şeklinde özetlenmektedir.
    yalnız kafama takılan nokta sıcak para ülkeye girerken döviz arzı arttığından kuru düşürücü etki yapmaktadır.farz edelimki bir risk anında da gelen sıcak da miktarı kadar aynı miktarda ki sıcak para ülkeyi terk ederse döviz kuru, sıcak para ülkeye gelmeden önceki dengesine kavuşacaktır. yani iktisatçıların dediği gibi aşırı kur artışı olmayacaktır sonucuna varıyorum.acaba atladığım nokta bir güvensizlik, istikrarsızlık anında bu olay sadece gelen sıcak para miktarını değil spekülatif beklentilerden dolayı bir çok kesimi etkilediğinden örneğin gelen sıcak para miktarı 40milyar $ ise çıkan sıcak para 60milyar $ olabilir. Buda ülkeye gelen sıcak paradan daha çoğunun ülkeden çıkmasına sebep olacak bu yüzdende ülke parası aşırı değersizleşmeyle karşı karşıya kalacaktır acaba bu şekilde mi düşünmeliyim size danışmak istedim ?yoksa örneğin; ülkeye 40milyar $ girip risk anında da 40milyar $ çıkıyorsa iktisatçıların dediği gibi aşırı kur artışı olmaz heralde değil mi?aydınlatırsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıcak parayı biz ne için alırız? Tıpkı banka kredisi gibi bir iş yapmak için. Peki banka kredisini 2 ay sonra çekerse ne olur? Batarız. Sıcak para da böyledir işte.
      İyi zamanda 40 milyar USD giriyorsa biz ona dayanarak bir takım işlere giriyoruz demektir. Henüz o işler bitmeden o para çıkarsa biz yarı yolda kalırız.

      Sil
  41. hocam merhaba borsayla ilgili birşey sorucam bilmediğim için soruyorum. mesela bir şirket temettü dağıtacağım diyor ayın 30unda. o şirketin hissesini bir gün önce alsak yine hisse başına temettü veriyorlar mı bize? kusura bakmayın hocam bilmediğim için sordum. hoşçakalın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Borsa benim uzmanlık alanım değil. ben borsayı sadece göstergeler bazında yani makro ekonomiyle ilgisi çerçevesinde izliyorum.

      Sil
    2. Alıyorsunuz fakat, hisse fiyatı temettü verilen gün aşağı yukarı temettü payı kadar düşüyor bu nedenle son gün almak anlamlı olmayacaktır. Temettü için uzun vadeli hisse tutmak gerekli.

      Sil
  42. piyasa faizleri düşerken "piyasa faizleri zaten düştü merkezin faiz indirimine gitmesine gerek yok"
    piyasa faizleri yükselirken "merkez piyasa faizlerine uyum sağlamalı, faizi artırmalı"
    işte faiz lobisi böyle bir şey...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tipik bir siyaset fanatikliği örneği yorum. Fanatiklik her alanda zararlıdır. Gerçekleri görmeyi engeller. İşin kötüsü karar alacakları da yanlış yollara sevk eder.

      Sil
  43. Hocam merhaba,

    Kitabinizi okuduktan sonra blog'unuzu takip eder oldum. Emeginiz inin tesekkur ederim.

    Benim sorum gelecek ilk toplantisinda FED faiz arttirir mi? ABD enflasyon orani artmamis olsa bile faiz ile oynar mi?. FED faiz arttirirsa ulkemiz ve dunya genelinde dolar, euro ve altin (dolardan arindirilmis) nasil hareket eder? MB faiz basamaklarini FED e paralel surekli tirmanmak mecburiyetinde kalacak midir?

    Tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Fed'in ne zaman faiz artıracağını bilmek için enflasyonda ne zaman artış olacağına ilişkin tahminini bilmek lazım. Bunu bilmiyoruz. O nedenle ne zaman artıracağını tahmin etmek bence mümkün değil.
      Fed faizi artırınca Dolar yukarı gider. Ötekiler aşağı.
      MB, Fed'in faiz artırışıyla birlikte döviz çıkışını engellemek içinFed'e paralel olarak faizleri artırmak zorunda kalacaktır.

      Sil
  44. hocam yukarıdaki verdiğiniz sıcak para örneğini anlamakla birlikte sıcak para ile kur arasında ki ilişki konusunda asıl olarak şunu sormak istiyorum; cari açığın finansman yöntemlerinden sıcak para finansman kalitesi bakımından kalitesiz olarak görülmektedir.sebebide ufak bir olayda ülkeyi terk etme ihtimali olduğundan kurun fırlamasına sebep olur denilmektedir.fakat şunu açıklığa kavuşturamadım, sıcak para ülkeden kaçarken ülkeden çıkan döviz miktarı ilk başta ülkeye giren sıcak para miktarı kadar ise kur bundan etkilenir mi iktisatçıların dediği gibi kur fırlar mı ki? kur döviz arzının ve talebinin kesiştiği yerde belirlenmektedir.ülkeye sıcak para girdiğinde döviz arz eğrisi sağa kaymakta, ülkede risk ve istikrarsızlık anında aynı miktardaki sıcak para çıkıncada döviz talep eğrisi sağa kaymakta sonuç olarak denge ilk durumda ki yere gelmektedir.kısaca yaptığım ufak çaplı analizde iktisatçıların dediği gibi kurun fırlamadığı sonucuna yanlışta olsa varıyorum kısacası benim atladığım ve hesaba katmadığım nokta neresidir?acaba bir risk anında ülkeden çıkan sıcak para ilk başta ülkeye giren sıcak para miktarından daha büyük olduğu için mi kur fırlar deniyor aydınlatırsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kez daha anlatayım. Diyelim ki bir bankadan kredi alarak bir işyeri açtınız. Bu işyerini açarken banka kredisini kullanarak ve kendi paranızı da koyarak kira ödediniz, eşya aldınız, eleman tuttunuz bir sürü yatırım yaptınız. Esnafa borçlandınız. İki ay sonra banka sizi çok riskli görerek kredisini geri istedi ve diyelim ki zorla aldı. Siz, bütün borçlarınızla baş başa kaldınız. Ne olur? (1) Ya bir başkasından daha pahalı bir kredi alıp devam etmeye çalışırsınız (2) Ya da batarsınız.
      Sıcak parayı da böyle düşünün. Riskinizi artmış gördüğü için gidiyor. Yenisini belki bulursunuz ama muhtemelen daha pahalıya.

      Sil
  45. Değerli Hocam merhaba,

    Benim merak ettiğim konu şu ki; ABD, doların değerlenmesini ister mi?

    Yani; dünya ticaretinde dolaşımı bu kadar fazla olan bir rezerv paranın değerlenmesi dünya ticareti ve (kendi ticaretleri) için kötü olmaz mı?

    Teşekkürler saygılar

    Onur Ünal

    YanıtlaSil
  46. Hocam dolarda yukarı yönlü bir trend devam ediyor diyebilir miyiz ?

    YanıtlaSil
  47. hocam selamlar,

    özel sektör kredilerinin uzun vadeli trendinden ne kadar saptığını gösteren kredi-GSYİH açıkları ölçümünün bir anlamı veya göstergesi var mıdır? bir şey ifade eder mi?

    tşk

    Hasan

    YanıtlaSil
  48. hocam, 2017 yılından itibaren abd ekonomisinin petrol bağımlılığının iyice azalacağı çünkü abd nin de 2 yıl sonra petrol ihracatı yapabilecek noktaya geleceği ve önemli bir dış bağımlılıktan kurtulmaya başlayacağı konuşuluyor!. ben, abd nin yavaş yavaş güçlü dolar politikasına geçeceğini ve dış piyasalara reel değeri yüksek dolarla enerji satarak cari dengesizliğini de giderek dengeleyebileceğini düşünüyorum. abd nin cari açığını finanse eden başta çin olmak üzere Japonya ve diğer bazı asya ekonomilerinin rezervlerindeki dolar varlıklarının da reel değerleri artacak fakat abd nin finansman açısından bu ekonomilerin tasarruf fazlalarına olan bağımlılığı azalacağından önümüzdeki yıllarda güç dengelerinde yeni değişimler olmasını bekliyorum!. son 15 yılda küresel ekonomide abd tüketimin ve çin ise üretimin merkezi oldu ve bu iki büyük talep ve arz denge/dengesizliği üzerinde dünya iktisadı bir büyüme yaşadı ancak önümüzdeki süreçte sanki bu dengelerde değişimler yaşanacağı görülüyor hocam!. bu konudaki düşünceniz nedir?. saygılar....

    YanıtlaSil
  49. hakan güngör bey dincilik ve yazmış olduğunuz ve diğer dincilik ile ilgili tespitlerinize katılmakla beraber islam son derece feodal bir din tespitinizin yanlış olduğu nu düşünmekte ve sizi bu tespitinizi dinin temel kanallarından olacak şekilde kanıtlamadığınız sürecede yanlışlığı kabul ettiğinizi düşüneceğimi belirtirim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?