Merkez Bankası'nın Sorunu Ne?

İki gündür Merkez Bankası Başkanı’nın konuşmalarını dinliyoruz. Başkan konuştukça piyasalar karışıyor, piyasalar karıştıkça Başkan daha çok konuşuyor.

 “1,350 milyon dolarlık döviz ihalesi açacağız ama 50 milyon dolarlık satacağız” diyor, herkes birbirine bakıyor.

“İstisnai günlerde daha fazla döviz satarız” diyor insanların kafası karışıyor. Bugün istisnai gün değilse hangi gün istisnai olacak diye birbirlerine soruyorlar. 

 “Dolar bütün paralara karşı değer kazanıyor, TL’ye karşı da kazanması normal” diyor. Bakıyorsunuz Doların değer kazandığı Euro da TL’ye karşı değer kazanıyor.

 “Atacağımız her adımı önceden anlatacağız, açık olacağız” diyor, istisnai günden kastınız nedir denince “onu bize bırakın” diyor.

Benim bildiğim, Merkez Bankası Başkanları çok fazla konuşmamalı. Yılda iki, bilemedin üç kez, daha fazla değil.  

Başkan anlatıyor, anlatıyor. Zorunlu karşılık diyor, likidite diyor, dış piyasalar diyor, faiz koridoru diyor, her şeyi diyor ama faize gelince “koridor”dan ötesini diyemiyor.

Merkez Bankası’nın politika faizi var ama faiz politikasına giremiyor. Siyasilerin faiz konusunda yaptığı açıklamalar, çeşitli yorumcuların “faiz lobisi” sloganını kullanarak yaptığı bilim dışı yaklaşımlar Merkez Bankası’nın elini kolunu bağlamış, faiz politikasını kullanmasına engel olmuş görünüyor. Sorun budur.

Merkez Bankaları yasalar yazdığı için bağımsız olmazlar, kurumu yöneten kişiler, ellerindeki politika araçlarını kimsenin etkisi altında kalmadan kullanabiliyorsa bağımsız olurlar.

Piyasa ekonomisinde, çözülemeyen sorunları piyasa çözer. Merkez Bankası faizi artıramıyorsa piyasa artırır. Dün Başkan konuşurken gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10,80’den başlayarak 11,07’ye yükseldi. Yükseldi ama insanların kafasındaki faiz ile Merkez Bankası ilişkisi soru işareti olarak kalmaya devam etti. Faizi artıramamanın yarattığı soru işareti piyasalarda faizi artırmanın yaratacağından daha fazla etki yaratıyor.

Ne diyor Çinli bilgeler:  “Balık tutmak için ağaca çıkılmaz” 

Yorumlar

  1. Hocam son söz'ü söylememişsiniz. "Darağacında olsak bile son sözümüz fenerbahçe". ellerinize, aklınıza sağlık, iyi seneler.

    YanıtlaSil
  2. Mahfi Bey:

    Yıllarca uğraşıp, zar zor elde edebildiğimiz merkez bankası bağımsızlığı, Erdem Başçı ile son buldu. Hükümet üyelerinin faiz oranına yönelik "belirleyicilik" içeren konuşmalarını da bu çerçevede iyi okumak lazım.

    Bu arada, dün çok önemli gelişmeler oldu. Bir özetini çıkardım: http://ardatunca.blogspot.com/2011/12/italyann-28-aralk-2011-tarihli-kamu.html

    Saygılarımla,

    Arda Tunca

    YanıtlaSil
  3. Mahfi bey, Aralık 2011 tarihinde Merkez Bankasına faiz artır diyor yoksa kötü olacak diyor. Mayıs 2013 e biz sürekli faiz düşürdük, büyüme adına çok da iyi oldu (her zaman düşük faiz iyidir demiyorum, aralık 2011 de faiz artırımı isteği mantıklı değilmiş). İsabetli bir tahmin değilmiş.

    YanıtlaSil
  4. gelecekten geliyorum imkanı olan gelmesin.
    not: eylül 2017

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?