Döviz Swapı İşlemi

Döviz ya da para swapı bir kişi ya da kurumun bir başka kişi ya da kurumla belirli bir süre için para değiştirmesi işlemidir. Süre sonunda taraflar birbirlerinden aldıkları parayı karşı tarafa, o süreye isabet eden faizini de ekleyerek iade ederler. Merkez bankaları da birbiriyle swap işlemi yapabilir. İki ülkenin merkez bankaları birbirlerinin parasına ihtiyaç duyduklarında paralarını aynı şekilde değiş tokuş edebilirler. Kriz döneminde Fed’in başka ülke merkez bankalarına açtığı swap hattı da bu şekilde işler.

Döviz ya da para swapı işlemini bir örnekle açıklayalım:

Türk Bankası TRB Amerikan Bankası USB ile bugün Dolar TL Kuru 1 USD = 6,75 TL iken bir yıl vadeli 100 USD tutarında döviz swapı yapıyor olsun. İlk işlemde sistem şöyle işler:


TL’nin yıllık faizi %10, USD’nin yıllık faizi %2 olsun (ABD’de faizler daha düşük olsa da karşılığında TL alacağı bir swap işleminde ABD bankası daha yüksek faiz alacaktır.) Anlatımı basitleştirmek için bu dönemde kurun hiç değişmeden 1 USD = 6,75 olarak kaldığını varsayalım. Bu durumda 1 yılın sonunda faizlerle birlikte işlem şöyle olacaktır:


Bu işlemin sonunda Türk Bankası TRB hem bir yıl boyunca Dolar ihtiyacını karşılamış hem de yıl sonunda eline geçen 742,5 Lira ile (eğer TL %11’den fazla değer kaybetmemişse) yeniden aynı miktarda swap yapabilecek imkâna kavuşmuş olacaktır. Amerikan Bankası USB ise 100 Doları ABD’de kredi olarak verse yıl sonunda eline faiziyle birlikte 101 Dolar geçecek yerde buradan 102 Dolar alacak ve o da kârlı olacaktır. Bu tam olarak kazan kazan denilen olgudur. Türkiye gibi dövize ihtiyaç duyan bir ülkeyle iş yapan Amerikan bankası USB açısından durum birden çok aşamalı olabilir. İlk aşamada elinde geçen TL ile Türkiye’den Dolar satın alsa ve onu bir başka Türk Bankası (TRB2) ile aynı şekilde swap işleminde kullansa, ondan alacağı TL’yi yine bir başka Türk Bankası (TRB3) ile aynı şekilde swap işleminde kullansa kazancını katlayarak artıracaktır. Aynı 100 Doları 3 ayrı (ya da 3 kez aynı) Türk Bankasıyla swap işleminde kullanan Amerikan Bankası USB bu işlemde 100 Dolar koyarak 6 Dolar faiz elde etmiş olur. Ki böyle bir kazancı bir yılda ABD’de elde etmesine imkân yoktur.

Son zamanlarda Türk piyasasında TL kıtlığı belirdiği için bu ilişki tersine de yaygın biçimde işlemeye başlamıştır. Yani son dönemlerde Türk bankaları Dolar verip yabancı bankalardan TL almaya da başlamışlardır.  

Görüleceği gibi döviz swapı aslında karşılıklı ihtiyaç duyulan paraları alıp vermekle başlamış olsa da sonunda parayı çoğaltmanın ya da olmayan parayı kullanmanın aracı haline gelmiştir. Bu mekanizmanın bazı sınırları vardır: İlk sınır işleme konu olan paraların sahibi olan ülkelerin riskleridir. Swap işlemi yapan bankalar yüksek riskli ülkelerin kurumlarıyla fazla iş yapmak istemezler. İkinci sınır işlemi yapacak olan bankaların öz kaynaklarıdır. Bu iki sınır doğal sınırlardır. Üçüncü sınır yasal sınırdır. Herhangi bir ülkenin düzenleyici otoritesi bankaların yapabileceği swap işlemi için sınırlandırma getirebilir. Örneğin BDDK, bankaların TL verip karşılığında döviz alarak (vade sonunda TL’yi geri almak suretiyle) yapacakları swap işlemlerini öz kaynakların belirli oranlarıyla sınırlamış bulunuyor.   

Döviz swapı finansal mühendislik (financial engineering) denilen işlemlerin en tipik örneklerinden biridir. Aslına bakarsanız olmayan paralarla satın alma gücü yaratarak dünyayı bugünkü krizin eşiğine getiren de bu tür finansal mühendislik işlemleridir. Tarım kapitalizmi, ticaret kapitalizmi, sanayi kapitalizmi gibi kapitalizmin önceki aşamaları daha fazla üreterek, daha fazla satarak, daha iyi pazarlayarak büyüme modeli üzerine kurgulanmıştı. Çok üreten, çok satan, iyi pazarlayan daha hızlı büyür şeklinde özetlenebilecek bir modeldi bu. Son elli yılda ve özellikle de küreselleşmeyle hızlanan finansal kapitalizm ise olabileceğinden daha fazla büyümek, daha zengin olmak, çok daha fazla para kazanmak amaçlarına yöneldi. Bu amaçlara ulaşabilmek için de bu tür illüzyon araçlarını geliştirdi ve dünyayı getirdiği noktada küresel kriz çıktı. Aslında dünyayı krize sokan şey korona virüsü ya da başka hastalıklardan çok insanoğlunun bitmeyen hırsıdır.

Çin Atasözü tam da bu durumu tanımlar: “Bütün taşlar altın olsa insanoğlu doymaz.”

Yorumlar

  1. Hocam emeğinize sağlık, yine çok güzel bir yazı olmuş :)
    İki sorum var size, fırsatınız olursa cevaplayabilirseniz çok memnun olurum.
    1) Verdiğiniz örnekte USB 2$faiz kazanıp 67.5 TL faiz ödüyor ve aslında zarar ediyor.(kuru sabit kabul ettik) Bu işlem nasıl çift taraflı kazan-kazan ilişkisi olabilir?
    2) Türk bankaları mevduatlarda DTH oranı bu kadar yükselmişken neden swap ile TL verip dolar alma ihtiyacı duyar? (Kredi talebi TL ağırlıklı, mevduat arzı döviz ağırlıklı diye düşünüyorum)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1- Aldığı TL'yi bir köşede tutmuyor, işletiyor. Zaten verdiği TL faizden daha fazlasını kazanacağını bilmese swap işine hiç girmez.
      2- Her bankanın varlıkları olduğu gibi yükümlülükleri de vardır. Bu yükümlülükleri günlük, haftalık, aylık, yıllık bazda değişir. Bu sebeple herhangi bir finansal kuruluş yükümlülükleri sebebiyle USD ihtiyacı duyabilir. Her şeyi geçtim. Bir banka TL verip dolar almanın kendisi için avantajlı olduğunu düşünebilir, kendisi için bir fırsat görüyor olabilir.

      Sil
    2. 1) Ornegin sayisal sonuclari dusunulmeden yazilmis. Siz de bunu farketmissiniz. Kurun yil sonunda ayni kalacagini varsayinca, boyle tutarsizliklar cikabiliyor. Sayilara fazla takilmayin. :) Makale swap'in calismasini acikliyor. Ona odaklanin. Cevap veren Adsiz, aldigi TL'yi isletiyor demis de. Isletmesinden kazandigi 6 dolari dusunsek bile, kur ayni kalinca, yil sonunda odeyecegi 67.5 lirayi karsilamiyor.
      2) Guzel soru. Cevap veren de cevap vermemis aslinda. Banka isini bildigi icin gibisinden birseyler deyip, cevap veremeden vermis gibi gozukmeye calismis. Sizin sorunuz anladigim kadariyla teorik degil. Su anki Turk bankalarina yatirilmis bu kadar dolar varken, bu bankalar neden hala dolara ihtiyac duyuyor diye soruyorsunuz. Bu empirik bir soru. Dolayisiyla empirik bir cevap verilmesi gerekiyor. Mahfi Bey umarim bu soruyu yanitlar. Ben de merak ettim cevabini.

      Sil
    3. 1- Mahfi hocam, swapın işleyişini anlatmak için bu şekilde açıklamış.Aslında Swap işlemi tarafların kur riskine maruz kalmadan ihtiyacı olan para biriminden belirli miktarı faizine katlanarak belirli süre ödünç verme/alma işlemidir.Yaşanan süreçte (Covid Salgını nedeniyle) ise ABD bu swap işlemlerini USD likidite sorunu olan ülkelerin ihtiyaçlarini gidermek için yapıyor(Ancak yinede bu işlemlerden USD bazinda yüksek reel faiz getiri sağlamasi muhtemeldir).Mahfi hocamin örneğine dönecek olursak USB bankası eline geçen 742.5 TL ile vade sonunda 100 USD den daha fazla USD alabileceğini öngörerek islemden daha fazla kar edeceğini düşünuyor.Mahfi hocam bunu " eger TL % 11 den daha fazla değer kaybetmemişse " diyerek belirtmiş aslinda.

      2- Türk Bankalari TL verip USD alma işini ( Kamu Bankalari agirlikli olduğunu düşunuyorum) TL sıkılastirarak ve USD fonlayarak kur hareketlerinin önune geçmek için ihtiyaç duyuyorlar.Birde Bankalarında YP yükümlülüklerin yerine getirilmesi "sendikasyon gibi " sırasında swap işlemi yapabilirler.Bankalarda her ne kadar DTH fazla olsada o para müsterilerinin parasi , bunu kullanmalari durumunda kur riski ile karşılasirlar.Saygılar.

      Sil
    4. Adsız 19:33
      1- Gelişmekte olan ülkelerde yıldan yıla kurun aynı kaldığı dönemler olmuştur. Kur aynı da kalabilir. Kur artacak diye bir kural yok. %10 ile aldığınız TL borcu başkasına %13 ile satıyor olabilirsiniz. Bu da parayı işletmektir.
      2- İlla bir sebep istiyorsanız Londrada TL faizleri çok yükselmiştir. Londradaki TL açığı olan bankalara yüksek faizle TL verip Usd borçlanarak Türk bankası para kazanıyordur. Böyle böyle 10larca senaryo sayabilirsiniz ama bu blog bunun yeri değil. Bankaların neden dövize ihtiyaç duyacağı bir makale konusudur.

      Sil
    5. CDS primi 600 iken ABD bankaları %2 ile USD verir mi hocam ?. Ayrıca bu durum bankalar için kazan kazan olsa da Kur riski dolayısı ile bankalardan dolar kredisi alıp ( kimbilik kaç faizle ) İthalat yapıp içeride TL ile satıp sonrada patlayan kur nedeniyle zararın doruklarına çıkan reel sektörün geri ödeme zorluğu çektiği durumda neler olur acaba ?

      Sil
    6. Hakan arkadaşın sorusu çok güzel. Bu soruyu Mahfi hocamın yanıtlamasını rica ediyorum.

      Sil
    7. Ekonomi eğitimi almadığım için cehaletimi mazur görün ama süreç sonunda zaten başlangıçta 675 tlsi olan(trdeki faizle 742,5 elde edebilecek olan) tr bankası 742,5 tl elde etmiş oluyor, 102 dolar elde edebilecek olan us bankası da 102 dolar elde etmiş oluyor. Hakkaten taraflar açısından kazancı süreç boyunca us bankasının daha yüksek bi meblağı işleme imkanı kazanması, tr bankasının da dolar ihtiyacını geçici olarak karşılayarak en sonunda da tekrar yüksek faizli getirisini elde etmesi galiba. Bilmem yanlış mı anladım, hatam varsa düzeltin lütfen.

      Sil
    8. Abc' nin yanıtı en doğru yanıt gibi.

      Sil
    9. kıymetli dostlar Bankadan çektiği tl kredi ile yine aynı bankadan Döviz altın vb varlık alan bir milletiz. Şu zaman ile ilgili olarak söylüyorum: Bir ürünün bollaştığını ama fiyatının düşmediğini düşünün.Bu ürün şimdilik dolar.Yani değişimden zararlı vs çıkmaz.Aynı tl ile türkiyede işlem yapsa yine karlı yine karlı.Birde şunu söylemek lazım çoğu DTH kaydı DTH...Bir düşünün DTH olanların gidip bankadan paralarını çektiğini....

      Sil
    10. Hakan bey'in 2. sorusuna şu şekilde cevap verilebilir: Türk bankalarına insanlar çoğunlukla Türk Lirası yatırıp döviz alıyorlar, Türk Lirası cinsinden yatan maaşları ile döviz alıyorlar, yada kredi çekip döviz alıyorlar. Evet DTH oranı artıyor ama bu bankaların müşterilerine döviz cinsinden borçlarının artığı anlamına geliyor, bu durumda yoğun olarak satış yapan banka oluşan kur riskini azaltmak için döviz alışı ile bu riski karşılaması etmesi gerekecektir.

      Sil
  2. Kapitalizm. Bul karayı al parayı. Sıradan halk hiç bir zaman kara'yı bulamaz ama parayı bulan hep kasa sahiplaridir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında swap işlemi para değişi tokuşu anlamında doğru bir işlem ama olay kaldıraca dönüştüğünde bozuluyor.

      Sil
    2. Hocam,swap anlaşmalarında TL alan taraf kur riski taşıyor mu? Kur belirlenmiyor mu?

      Sil
    3. Hayır swap işlemlerinde kur riski her iki taraf içinde söz konusu olmaz. İşlem esnasında Yakın bacak (spot) ve uzak bacak (forward) fiyatlar belirlenir ve ilgili faizler forward bacağa eklenir(+/- olarak) bu yüzden bir kur riski alınmaz

      Sil
    4. hocam benım sorum olacaktı 1 MİLYON USD İLE 1 MİLYON EURO para swap'ı yapabilir mi?

      Sil
  3. Sizin gibi bir değerden neden faydanılmaz gerçekten anlam veremiyorum.Rabbim uzun ömürler versin hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 11 Kasım 1938 tarihinden itibaren gelişmelere bakınız.O zaman belki anlayabilirsiniz.

      Sil
    2. İş, aş, Haydar Baş! Allah rahmet eylesin. Orjinal, farklı bir insandı. Ülkemizin bir rengiydi. Yüzbinlerce kişiden oy alırdı. Artık ülkedeki farklılıklar törpülendiği için Haydar Baş gibi özgün insanların sesini duyamıyoruz.

      Sil
    3. Mili Ekonomi modeli

      Sil
  4. Hocam pandemiden sonra bu bitmek bilmez hırsa sınır koymak için küresel bir girişim başlar mı ne dersiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence belli bir süre sonra unutulur ve her şey kaldığı yerden devam eder. Ancak ünlü Kızılderili reisin (belki Kızılderili atasözü) gerçek olursa başlayabilir.

      Sil
  5. Bu kadar basit anlatım,müthiş.

    YanıtlaSil
  6. Hocam, kızmazsanız kur an itibarı ile 6.79 oldu,

    Tüm dünya 6.75 den istemediğiniz kadar swap işlemi yapar :p

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye böyle. Bir örnek verdiğinizde 3 saat sonra geçersiz oluyor.

      Sil
  7. Hocam ABD'den swap ile dolar istiyoruz ya. Bu bize ekonomik savaş açan ABD değil mi? Neden bize savaş açandan para istiyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elindeki bütün dolarları alalım da bizim gücümüzü görsün, bir daha savaş açmaya cesaret edemesin diye. Ulu hakan sultan Abdül taktği. O da Galata bankerlerine aynı yöntemi uygulamıştı...

      Sil
    2. Kafam karıştı, swapı Ameriga dan mı alıyoz, yoksa Londra dan mı?

      Sil
    3. Sayın Adsız 18:00, swap işlemini sözleşme imzalayarak ikimiz Malatya'da da yapabiliriz. Kim nerden para bulursa orada yapar. ABD de olabilir, Londra da olabilir.

      Sil
  8. Şahane anlatım. Tek anlamadığım nokta, ABD'de faiz %2 iken USB bankası nasıl ABD'de 100 dolar kredi verse faizin altında olan %1'lik kazanç elde eder?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faiz Amerika’da 2% değil, 0,5%. Bu yüzden kazanıyo3.

      Sil
    2. ABD'de faizler sıfıra yakın. O nedenle dolarlar buralara geliyor. Örnekte % 2 dedik ama muhtemelen daha yükseğe de razı bizim bankalar.

      Sil
  9. Hocam merhaba, ellerinize sağlık. 6. Paragrafta belirttiginiz gibi TL kitligi var ise nicin TL degerlenmiyor? Emeginoz icin tesekkurler- Saglikli gunler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevduatın yarısı USD ama kredilerin çok büyük kısmı TL. Merak etmeyin TCMB swap yaparak bankalardan USD alıyor ve bankalara TL veriyor. Kıtlık falan kalmıyor.

      Sil
    2. Çünkü risklerimiz daha hızlı artıyor.

      Sil
  10. Selam hocam,
    Bugün bazı arkadaşlarımız bankalardan özellikle devlet bankalarından döviz çekememişler.
    Banka döviz karşılığı TL verelim demiş.

    Sanırım döviz sevkiyat ve tedariğinde bir sıkıntı var.

    Not : Miktarlar küçük, 300 dolar, 500 dolar civarı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olaylara şube özelinde bakmak yanlıştır. Bazen herhangi bir şubede o an için USD veya Eur olmayabilir. Hatta bazen haber vermediyseniz biraz yüksek tutarlı TL bile çekemeyebilirsiniz. Ha ben 10 şube gezdim hiçbiri döviz vermedi derseniz o sorundur.

      Sil
    2. Olaylara şube bazında bakmak doğru olmasa da Türkiye'de döviz sıkıntısı olduğunu kurların artışından anlayabiliyoruz.

      Sil
    3. Bir bankanın 300-500 usd yi verememesi gibi bir şey söz konusu olamaz.

      Sil
    4. Aynı ilçedeki tüm bankalara gittik.

      Sil
  11. Bu finansal mühendislikler, anladığım kadarıyla eşitsizlik ve balon oluşturuyor. Uzun vadede, bu ikisinin de patlaması kaçınılmaz. Trump'ın gelmesi ve sıklaşan finansal krizler bu patlamaya doğru gidişe işaret mi? Spekülatif de olsa, uzun vadede neler yapılacağını öngörüyorsunuz?
    1. Eşitsizliği söndürmek için dünya çapında bir varlık vergisi anlaşması olabilir mi? Yoksa sadece helikopter para ile mi yetinilir?
    2. Borç ve risk balonunun engellenmesi için yeniden altın veya blockchain tarzı sabit bir varlığa dayalı bir para sistemine dönüş veya banka kaldıraçlarının tamamen ortadan kalkması (mesela 1-2 sene önce İsviçre'de önerilip reddedilen full-reserve sistemi gibi) gibi durumlar ortaya çıkabilir mi?
    Veya siz ne öngörmektesiniz?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kemal Çelebi Helikopten para ile mi yetinilir diye sormuşsunuz ama helikopter para eşitsizliği söndürmek için yapılmıyor ki. Yazdıklarınızın başı ile sonu çelişiyor.

      Sil
    2. Kemal Çelebi13 Nisan 2020 22:56

      Helikopter geçici, kalıcı olanı bir nevi universal income. Amaç veya süre önemli değil, insanlara sabit miktarda para dağıtırsanız matematiksel olarak eşitliğe katkısı olur. Para basıp doğrudan halka dağıtmaz, bankalara veya şirketlere verirseniz de uygulamada tam tersi olur.

      Sil
  12. Teşekkür ederim hocam israf sorusu sormuştum cevabını aldim

    YanıtlaSil
  13. Osman Cem Uzun13 Nisan 2020 17:57

    Hocam finans kapitalizminin yerine misal digital kapitalizm dönemi alması için ne olması gerekir. Daha fazla paranın dönmesi mı? Yoksa ekonomi üzerinde etkisinin artmasımı mı? Yoksa zaten ikisi aynı şey mi? Biraz garip oldu ama kusura bakmayın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Besim KARAOSMANOĞLU14 Nisan 2020 02:54

      Kripto para piyasası için digital kaipitalizm tamımının daha uygun düşeceğine inanıyorum. Saygılar.

      Sil
  14. Hocam bu islemin sonunda türk türk bankasinin bilancosundan 102 USD çıkmıyor mu,kazanç nerede oluyor kısmını anlayamadım.bir de kur değişirse ne oluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türk Bankası 675 TL veriyor ve yılsonunda 742,5 TL geri alıyor. O arada aldığı doları müşterilerine kullandırıp ayrıca faiz geliri kazanıyor.
      Kur değişikliği en başta yapılan sözleşmede belirleniyor. Ya sabit ya da yılsonu kuru alınabilir. İki tarafın anlaşmasına bağlı.

      Sil
  15. Dünya 6.5dan büyüktür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünya koskoca evrende nokta kadar bile yeri olamayan küçücük bir gezegendir.

      Sil
    2. bu günlerde bile gülümsettiniz :)

      Sil
  16. Hocam ütopik bir soru sorayım size? Bir an dünyadaki tüm ülkelerin, kurumların, şirketlerin, şahısların borçlarının karşısında "ödendi" yazdığını düşünelim? Ne olurdu? Borçsuzluk anından sonra kredi vs. gibi araçların yeni düzenlemelerle tekrar çalışacağını varsayalım? Ütopik bir soru !!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kredi sistemi çökerdi. Ödenmeyecekse herkes milyarlarca TL para ister o zaman. Mevduat sahiplerinin mevduatı da yanar. Bir daha ne mevduat kalır ne banka ne kredi... yerine başka sistem kurmanız lazım, artık parası kül olan milyonlarca kişiyle de ne yaparsınız bilmiyorum

      Sil
    2. Sayın Adsız,

      Sorumun içinde de belirttiğim gibi bu ütopik bir soru. Fakat, yine de bazı sınırlar çizebiliriz. Bu işlemin yapılacağının açıklanmasından, işlemin yapılmasına kadar geçen sürede hiç bir şekilde borç alış-verişi olmadığını varsayalım. Bu durumda ne olurdu?

      Aslında varmak istediğim nokta dünyada şu an inanılmaz boyutlarda bir borç yükü var. Ve bu borç yeni borçlarla döndürülüyor. Bu borç, gelecek yıllar içinde belki de gelecek nesillerin de ödeyeceği bir borç. Biz, şu anda yaşayan insanlar olarak gelecek nesillerimizi bu kadar borçlandırma hakkına sahip miyiz?

      Bir sefere mahsus temiz bir başlangıç yapılabilir mi?

      Ütopya işte!!!

      Sil
    3. Sedat Bey, ben de ne olacağını anlattım =) Bu dediğinizi bugun 14 nisanda yaptınız. 15 nisanda kime kredi vereceksiniz? Ben hemen sonsuz kredi istiyorum mesela =) Peki mevduat sahipleri enayi mi? Mevduat sahipleri hemen tüm parasını harcamak isteyecek. Neden bankada para tutsun ki? Bir de bunca borç silinince ortamda muazzam bir para kalacak ve çok yüksek enflasyona sebep olacak. Para anlamsızlaşacak. Diğer açıdan bu borcun büyük kısmı uluslararası borç. Milliyetçilik ve din farklılıkları bitecek ve dünya devleti mi kuracaksınız? Atıyorum Macaristanın Almanya'ya 50 milyar Eur borcu olsun. Alman vatandaşları tamam sorun yok mu diyecek? Dediğinizi elbet yapabiliriz ama yıktığınız sistemin yerine alternatifini koymanız lazım. O alternatifi de uygulayacak gücünüz olmalı. Sovyetler Birliği ve Çin komünizme geçtiğinde bunun küçük bir versiyonu yaşandı. Dediğim gibi yeni bir sistem kuruldu. Bunun yanında da o zamanki kaosta 10 milyonlarca kişi öldü/öldürüldü. Dünyada uygularsanız daha büyük kaos çıkar. Zamana yayarak yumuşak bir geçiş olabilir mi? İşte bu mümkün. Borçlar bir anda silinmez ama zamana yayarak insanlık çok daha sosyal, çok daha insancıl, çok daha çevreye duyarlı bir düzen inşa edebilir. Günümüzün barbar sistemi de değişebilir. Biz göremeyiz de umarım ütopyanızı torunlarımızın torunları görebilir.

      Sil
    4. O halde sanırım şu noktaya yaklaşıyoruz. Daha az tüketim, kaynakların ölçülü kullanımı ve tasarruf.

      Borçlar silince ortada para kalır mı? Ondan pek emin olamadım. :) Sonuçta borçlar daha fazla olsa gerek?

      Son olarak dün gördüğüm bir haberi paylaşayım. Fransa Cumhurbaşkanı Macron: "Bu zor süreçte Afrika ülkelerinin borçlarını silmeliyiz." Sanırım zaman zaman bunu yapıyorlarmış. Öldürmeden sürekli süründürme durumu galiba.

      https://tr.euronews.com/2020/04/13/fransa-cumhurbaskan-macron-karantina-suresini-11-may-s-a-kadar-uzattigini-acikladi

      Sil
  17. Hocam FED dünya merkez bankası gibi davranıyor ama sonuçta ulusal bir merkez bankası. Herkesin usd borcu var. Bu sebeple dev swap anlaşmaları yapılıyor. Örneğin Brezilya ve Endonezya 60 milyar USD swap yapıyor. Bu parayı usd yükümlülükleri için harcayacaklar. Swap vadesi geldiğinde sadece bu 2 ülkenin 120 milyar USD'ye ihtiyaçları olacak. Bu 2 ülke sadece örnek. Böyle böyle belki birkaç trilyon usd swap olacak. Swap vadeleri geldikçe yine usd kıtlığı olacak. O zaman da FED bilançosunu 12 trilyon usd mi yapacaklar? Bunun bir sonu yok mu?

    YanıtlaSil
  18. Hocam, Almanya ve Avrupa bizi şimdi kıskanıyor.

    Avrupa'da korona ile mücadelede en başarılı ülke olan Almanya'nın ölüm istatistikleri bugün itibarı ile yüzde 2.32.

    Almanya da Koronaya yakalanan her 100 kişiden 2.32 tanesi ölmüş.

    Türkiyemizde ise bu oran 2.09. Türkiye'de koronadan vefat eden insanımızın oranı
    Korona konusunda AB ve Almanyadan daha başarılı mücadele verdiğimizi ispat ediyor.

    Son 18 yılda Türkiye'de sağlık alanında yapılan yatırımların bu başarıdaki önemi ortaya çıkıyor.

    Canlarını dişine takarak mücadele eden, gecesini gündüzüne katarak halkımızın sağlığı için çabalayan tüm sağlık camiamızın da ne kadar yüksek bir başarıya sahip olduğunu görebilmekteyiz, hepsine de ayrı ayrı teşekkür etmemiz gerekir.

    Kemal Can Tuğra

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kemal Can kardeşim, merak etmeyin o iş TUİK teki arkadaşlarda.

      Sil
    2. 3-4 Hafta sonra tekrar bakalım duruma. Kiyaslamaniz yanlış. Almanya'daki korona başlangıç zamanı ve bizdeki başlangıç zamanını aynı kabul etmişsiniz. Bizdeki ilk 5 haftanın ve onlardaki ilk 5 haftanın oranlarına bakarsanız daha sağlıklı sonuç elde edersiniz. Bu şekilde kendimizi kandiririz.

      Sil
    3. Adsız 19:30
      Türkiye ilk vaka 10 mart(1kisi) bu gün itibari ile 5 hafta olmuş
      Vaka sayısı X ölüm oranı= ölü sayısı
      61049×0,02123=1296,07
      Almanya ilk vakası 15 Şubat(15kisi)
      İlk 5 hafta 21 Mart'ta dolmuş ve o tarihte
      Ölü sayısı 84
      Vaka sayısı 22.364 kişi
      22364×0,00376=84,08864
      Bizde vakanın ilk 5 haftasında binde 21,23 oranında ölüm varken
      Almanya'da vakanın ilk 5 haftasında binde 3,76 oranında ölüm olmuş...

      https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries
      Not: linkteki veriler dikkate alınarak hesaplama yapılmıştır.

      Sil
    4. Kemal Bey, hiç kuşkunuz olmasın Almanya va dahi tüm Avrupa bizimkilerin rakamlarla oynamasını da çok kıskanıyorlar!

      Sil
  19. iş müfettiş yardımcılığı mülakat sonuçları 20 aylık sürede açıklanmış değil. Sadece 76 kişi girdiğimiz ve hala açıklanamayan mülakat sonuçlarının açıklanması için yardımlarınızı talep ediyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoca devreye girerse, açıklanacağı varsa da açıklamazlar.

      Sil
  20. Selam Hocam, La Casa da Papel izlediğinizi söylediler.

    Türkçesini yetkililer çekmişler : Le'n Casada No Papel.

    YanıtlaSil
  21. Hocam swap işlemlerinde devlet otoritesinin belirlediği bir faiz oranı veya karşılık oranı var mıdır?

    YanıtlaSil
  22. Hocam, swap limiti geldi, çarşı pazar yine karıştı.

    YanıtlaSil
  23. Hocam, teessüf ederim, böyle bir günde Çin sözü paylaşılır mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmediyseniz bir de Türk sözü var: "Bize bir şey olmaz."

      Sil
  24. Elinize sağlık hocam, acaba FED neden SWAP işlemi gerçekleştirme talebimizi reddediyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü TCMB son 2 yılda eldeki ABD Hazine Tahvillerini sattı. Fed, elinde belli miktarda ABD Hazine Tahvili olan merkez bankalarıyla swap yapıyor.

      Sil
    2. ve galiba bizim sattığımız ABD hazine tahvilleri, şu an altından daha değerli bulunmuyor sanırım, değil mi hocam ? kazan kazanın tersinde kitap yazıyoruz sanki kaybet kaybet.

      Sil
  25. Hocam, fiyatlar genel seviyesinin yükseldiği bir dönemde devletin borç yükü hafifler mi artar mı? Bununla ilgili içerik okudum kafamı karıştı biraz.

    YanıtlaSil
  26. Teşekkür ederiz Hocam, hem bilimsel hem felsefi açıdan mükemmel bir özet olmuş.

    YanıtlaSil
  27. Hocam bu süreç, 1978 Washington konsensüsüyle rezerv paraların üretime dayalı sürecinden koparılıp karşılıksız para basarak hem senyoraj geliri elde etme hem de faiz, swap üzerinden finans kapitale teslim edilmesiyle başladı.

    YanıtlaSil
  28. Kerem İNANIR13 Nisan 2020 22:51

    Hocam, çok güzel ve sade bir anlatım olmuş, ellerinize sağlık, teşekkürler :)
    Ama insanoğlunun bu bitmeyen hırsı, bize daha neleri yaşatacak kim bilir 🙁😩

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hocam bu işlemde dövüz mükellifiyeti olan tarafın mesela lübnan gibi dövüzü yoksa ne olur.yada hiper enflasyon almanyasındaki gibi altın standardına baglı dolarla gazete kagıdına basılan mark arasında yapılsaydı halkının bile kabul etmedigi parayı abd ne yapardı.kaynakları sınırlı olan dünyada sınırsız bir para olmayacagını bize banker krizi ögretti.nihayetinde ne bankerler kaldı nede bankerzedeler.tekelci finansın sonu korkarım ya hiperenflasyon yada altın standardına baglı bir para sistemi olur.bir zaman kireç kuyusu kazmak zor geldi havuz yaptık kreci süzdük süzdük saat tam 12 oldu son parçayı süzdük havuz patladı kireç inşaata dagıldı bir işe yaramadı yeniden havuz kazdık emegimiz zararımız yanımıza kar kaldı.bir koyundan bir post çıkar para basmak kolay ama adabını bilmezsen bizim havuza döner en olmayacak zamanda patlar.

      Sil
  29. Açın karnı doyar gözü doymaz.
    Türk atasözü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben size bir şey söyleyeyim mi bu Atasözü çok da doğru gelmedi bana. Belki daha doğrusu "Zenginin karnı doyar gözü doymaz" olsa daha doğru olabilir.

      Sil
  30. Ben bu çin atasözünü geliştiririm hocam: İnsanoğluna istediği kadar taşı altına çevirebilme fırsatı verilse; o tutar hepsini altına çevirir. Taşların hepsi altın olduğunda, değeri kalmamıştır. Çok olan şey ucuzlar :)

    YanıtlaSil
  31. Bizim reiz ballı adam, ne yapar eder bir yerden para bulur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güne kadar bir yerlerden bulduğumuz paralar şişirdi borç stoğunu. 'Reiz' ballı olabilir, biz biraz tuzluyuz gibi :)

      Sil
  32. Hocam soru cok basic kacabilir ama - neden swap islemi yerine piyasadan / bankadan etc. karsilikli taraflsr dovizlerini almazlar da swap adi altinda islem yaparlar? Basitce usb tl alip mevduata da yatirabilirdi ve sonradan satadabilirdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dediğinizi yaparsanız kur riski alırsınız. Swap işleminde sadece ödünç aldığınız paranın faizini ödemekle mükellefsiniz. Sonrasında da kur artsa da azalsa da kendi ödünç verdiğiniz parayı iade alacaksınız. Direk bir para biriminden başka bir para birimini satın alırsanız bu sefer kur sizi etkiler.

      Sil
  33. Hocam karmaşık finansal bir konu, anlaşılır ve sade şekilde bu kadar öz anlatılabilir. Çok bilmek başka şey öğretmek başka bir şey. Teşekkürler, saygılar.

    YanıtlaSil
  34. Hocam birkaç sorum var cevaplarsaniz çok sevinicem.
    1. ABD deki politika faizi nedir,bizde ki gibi haftalık repo faizi değil sanırım
    2.eski bir yazınızda,ABD parasal genislemede vadesi henüz gelmemiş tahvilleri nominal değerinden alıyor bilançosunu büyütüyor demiştiniz,bizde uygulanabilir birşey mi bu ,bu kadar tahvil var mı?
    3.swap yapanlar ne kadar faiz uygulanacağını anlaşmayla kendileri belirliyorlar demişsiniz,Londra swap piyasası nedir ve açığa TL satmak ne demek? Simdiden bilen cevaplayan herkese teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. Fed'in bankalar arası işlemlerde uygulanmak için belirlediği faiz oranının adı Fed's Furn Rate'dir. Bu oran gecelik borçlanmanın faizidir. Fed, kendisi para vermez. İhtiyacı olan bankanın fazlası olan bankadan alacağı borç için taban ve tavan belirler.
      2. Bizde de epey tahvil var ama bu uygulamayı TCMB'nin yapabilmesi için para basması lazım.Bizde paraya ihtiyacı olanlar bankalardan çok reel sektör. Onların elindeki tahvil miktarı da sınorlı. Ayrıca kişilerin elinde çok az tahvil var. O nedenle bizde uygun olan TCMB'nin para basıp hazineye vermesi onun da bu patrayı dağıtmasıdır.
      3. Londra swap piyasası swap işlemlerinin en yaygın yapıldığı yer Londra olduğu için bu işlemlerin yapıldığı yere verilen addır.
      Açığa TL satmak elinde TL olmadığı halde TL satma işlemidir. Bu işlemi yapan teslim zamanına kadar eline TL geçeceğini tahmin ederek bu işe girişir.
      3.

      Sil
  35. Çok açıklayıcı... teşekkürler hocam. Dün BloombergHT'de BDDK'nın swap limitlerinde sınırlamayı %1'e indirdiğini okumuştum ve anlayamamıştım. Fakar şimdi daha iyi anlıyorum bu hamlenin nedenini. Ve sizden swap konusuyla ilgili bizimle daha çok bilgi paylaşmanızı bekliyoruz

    YanıtlaSil
  36. peki üretime dayalı çokn satan büyür sistemi dışında farklı bir ekonomi düzeni kurulamaz mı hocam? ve sizin bu konu üstünde uğraştığınız bi ekonomi düzeni var mı? Bu arada elinize sağlık hergün takip ediyorum sizi de iyi günler hocamm������

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Aslında yeni bir sistem kurmaya gerek yok. Herkesin zorlamadan, makul bir büyüme oranını hedeflemesi bu sistemi kurar.

      Sil
  37. Elinize sağlık, çok öz ve anlaşılır bir yazı daha.. benim sormak istediğim şu, bu finans mühendisliğine bir sınır veya önlem almak ülkelerin hatta İMF nin elinde değil mi, yoksa bilerek mi göz yumuyorlar.. bu gidişin sonu kriz oluyorsa o zaman kriz istenen bir şey mi yoksa..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Neo liberal politikalar bu tür sınırlamaları istemiyor.

      Sil
  38. Hocam çok satan büyür sistemi dışında farklı bir ekonomi düzeni kurulamaz mı? Bu konuda sizin de bir çalışmanız varmı değiştirmek için? Ve bu sistemde başarılı ülkelerde özellikle Almanya örneği gibi kapitalleşmeden kaynaklı kültür bozuklukları olur mu(beraberlik duygusu gibi)?

    YanıtlaSil
  39. Hocam ; yine finansal resital yapmışsınız ellerinize sağlık. Hal böyle iken biraz da kaldıraçlı işlem piyasalarına değinseniz mi acaba ? Ekonomide öğretilenlerin hepsi bir kandırmaca oyalamaca olarak gelmişti bana zor topladım kendimi.
    Saygılarımla Levent

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah. Bu konular aslında finansçıların konuları ama zaman zaman biz de giriyoruz. Çünkü ekonomi hepsinin çerçevesi.

      Sil
  40. Hocam merhaba Covid 19'un GSYH ile ölçemediğimiz ne tür etkileri olmuştur/olacaktır ?

    YanıtlaSil
  41. Hocam Selam. Umarım bana da cevap verirsiniz. 14 Nisan saat 14:07 itibari ile yazıyorum. Biliyorsunuz Türkiye'de Döviz Hattı Swap sınırı %1'e indirildi. Bu karar alınalı 2. günü yaşamaktayız. Piyasaları şöyle bir kontrol ettiğimizde Dolar kurunun karardan önceki gibi yükselişini sürdürdüğünü, değerleri düşmesi öngörülen Borsa'nın da beklenenin aksine yükselişe geçtiğini görüyoruz. Sorum ise şu:

    Bu durum, piyasada az olduğu bilinen TL'nin aslında beklenenden fazla, az olduğu bilinen doların da beklenenden az olduğu, ve hükümetin Borsada bulunanlara birtaahhütvari bir ayrıcalık sunduğunun mu göstergesidir ?

    Teşekkürler. Bursa'dan selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu durum sadece bir tek şeyi gösterir: Piyasalar, yetkililerin açıklamalarına aldırmıyor.

      Sil
  42. Hocam bu dönem derin hasarlar bırakılarak atlatılacak belli. Sizce en az hasar ile nasıl atlatırız bu süreci. Sonuçta paraya ihtiyacımızın olduğu gün gibi aşikar. Bir de bir sürü küçük işletme kepenk indirdi. Bizde çoğunlukla hesaplar kısa vadeli yapılır biliyorsunuz. Bir ay işletmeye gelir girmemiş olmasının bile telafisi oldukça zordur. Bu hastalık elbet bir süre sonra etkisini yitirecek. Ya sonrası ne olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu durumu az hasarla atlatabilmemiz için üç şey gerekli: (1) Gerçekleri kabul etmek, (2) Kamuda ısrafı derhal kesmek, (3) Yapısal reformlara girmek.

      Sil
  43. mahfi hocam bu süreçte hazır vaktiniz varken gençleri yeni fikirleri dinlemek için bi numara alsanız takipçileriniz ulaşsa belki çok faydalı fikirler çıkar karşınıza ülkemize hizmet etmiş oluruz biz de sizin aracılığınızla😊😊😊🖤🖤🖤🤝🤝🤝

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O gençler buraya yazamıyor mu?

      Sil
  44. Hocam yaziniz gercekten cok aydinlatici olmus. Benim anlamadigim hukumet dovizde oynaklik olmamasi icin swap islemlerinin limitlerini kisti. Suanda FED ile swap anlasmasi yapmak istiyor. Bu durumda yabancilarin bu swap anlasmasi ile gecen TL ile tekrardan doviz almiyacaklarmi ? Suanda hem swap limitlerini sinirlayip hemde USA ile swap anlasmasinin yapmanin mantigi tam olarak nedir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fed bunu bağımsız MB ile yapar.

      Sil
  45. Hocam dolar geberdi 6.80 :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem dolar hem korona geberdi.

      Sil
    2. Hakikaten nerede o arkadaş, geçen de dolar geberdi yazan? Euro da geberdi 7.50.
      Realistik olalım ki , teşhisi önce doğru yapalım sonrasında ona göre ilaç alalım. Halı altına süpürmeyelim. Mahfi Bey ve onun gibi bir çok değerimiz var, onları dinlememiz, liyakat sahibi olmamız şart.

      Sil
    3. Keşke geberse, biz de istiyoruz. Offf ki offf...

      Sil
    4. Teknik açıdan doların 6,80'i yukarı kırması hiç şaka yapılacak bir durum değil. Dolar borcu olan herkes bu durumdan zaten haberdar da işin ciddiyetini henüz kavramamış arkadaşlar için hatırlatmak istedim...

      Sil
    5. Teknik açıdan 6.80 kırar ise ne olur Sn Mahdut?

      Sil
    6. Sn Mahdut, az önce kırdı.
      Şimdi ne kötü oldu?

      Sil
    7. Sn Adsız, kötü derken gök taşı düşmesini, uzaylı istilasını falan mı bekliyorsunuz? Son baktığımda 6,95’e gelmişti, tarihi zirvesi olan 7,20’ye gidiyor. Bu seviyelerin ne kadar tehlikeli olduğunu, bu virüs yüzünden zaten yere serilmiş durumdaki reel sektör için ne ifade ettiğini göremiyorsanız ben ne yapayım?

      Sil
  46. Hocam bütün bu olaylardan sonra devletlerin otoritesinin ağır basacağını söyleye bilir miyiz?

    YanıtlaSil
  47. Ben normalde sepetçiyim diye yorum yazan adsız abi buralarda mısın?

    YanıtlaSil
  48. Hadi hepimiz yine iyiyiz, Korona bitti!
    Büyüksün #Filyasyon

    YanıtlaSil
  49. Bende merakımı paylaşmak istiyorum; Türkiye'nin hem ithal girdi bakımından hem de enerji gibi ihtiyaçlarından sebep ne kadar çok dövize ihtiyacı var olduğu ortada aksi halde üzerinde 1$ yazan banknota 6.80 değer biçilmezdi.

    Asıl konuya giriyorum örnekte swap işlemi yapılıyor ele geçen TL ile tekrar piyasadan döviz alınarak tekrar tekrar Swap yapılıyor.Her işlemde işlem adedince TL faizi borçlanılıyor.Rüzgarın terse gittigini yani dövizin gerilemeye başladıgı bir ortamında oluştuğunu senaryo ettiğimde sagladıgı getiriden çok zarara sebebiyet veriyor.Bu kısmı tam anlayamadım ben.
    ( Viop hakkında yazılarınızı bekliyorum.Teşekkürler.)

    YanıtlaSil
  50. Çok güzel anlatım hocam elinize sağlık. Hocam TCMB altın verip dolar alarak Swap yapabilir mi yaparsa nasıl bir maliyetle karşılaşır. Karlı mi çıkar zararlı mı. Bir açıklama yapmanız mümkün mü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altın ile swap yapar ise zararlı çıkar.
      Altın, usd riskini almış olur.

      Sil
  51. Hocam;film beğenilerinizi açıklamadınız ama bir kaç tanesinde mutabık kalacağımıza eminim.Yerli filmleri farklı bir listede anmayı daha uygun bulurum;Finans ve çekim imkanları aynı değildi.Içlerinde sıralama yapmadan benim ilk Onum;Safety Last "Harold Lloyd",Doktor Jivago "David Lean" ,Arabistanlı Lawrence "David Lean",Çifte tazminat "Billy Wilder" ,Yüzüklerin Efendisi,"Peter Jackson",Benhur "William Wyler",Spartaküs"Stanley Kubrick",İyi,kötü,çirkin "Sergio Leone",Baba 2 "Francis Ford Coppola",Maç Sayısı "Woody Allen

    YanıtlaSil
  52. Sevgili Hocam,az önceki beğenilerime ek olarak "Black Mirror"dizisini tavsiye ederim.Selam ve sevgilerimle

    YanıtlaSil
  53. Merhaba hocam öncelikle aydınlatıcı yazı için teşekkürler. Benim bu noktada bir sorum olacak. Dolar rezerv para, dünyada güven duygusu da var evet; fakat 2 trilyon dolar basılan bir ortamda (hatta bunun da üzerinde limitsiz para basılabileceği açıklandı) nasıl olur da algı gerçekliğin (doların bollaşması) önüne geçer ve çoğu para birimi karşısında değer kazanır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolar rezerv para oldugu kadar guvenli bir limandir da. Dolar bu tarz kriz donemlerinde degeri artar siginilacak kapi olur. Bunun gibi Isvicre Frangi da oyledir Altinda. Ama dolar gibi degildir. Dolarin bugun her yerde alicisi vardir dolara ilgi alaka talep her zaman her daim bulunur. Bu tarz kriz donemlerinde daha bir itibari artar. Bakiniz mafyadan beyaz-siyah isler cevirenden siradan bir tuccara bankaya siradan bir memurdan valeye kadar herkes dolara itimat eder dolarla isini gucunu gorur. Boyle olunca da dolardan ne kadar basilirsa basilsin dunyanin her yerinde dolara talep vardir.E iktisatta bir kural vardir bir seye talep varsa ve canliysa dahasi kriz donemlerinde de bu talep artiyorsa o seyin fiyati itibari artar. Dolarda boyle bir seydir.
      Hatta ve hatta daha da ileri giderek Fed dolar basarak dolarin reel degerini dusurerek ABDnin ithalatini kisar ihracati artirir. Boylece ABDnin cari acigi daralir Boylesi bir durum ABD ekonomisi icin guven olacagi icin bu ise dolarin degerinin daha da itibar gormesine vesile olur
      Dahasi reel degeri dusen dolar sayesinde ABD mallari ve hizmetleri ihracat bakimindan dis piyasada daha cok aliciyla karsilastigi icin bu mal ve hizmetleri satin almak isteyen kisi ve ksiiler dolara daha cok talep gosterir. Cunku bu mallarin kayangi ABDdir satin alma birimi ise dolardir.

      Sil
    2. Adsız 12.38 öyle bir anlattınız ki, gidip dolar alasım geldi.

      Sil
  54. Hocam elinize sağlık,
    Ben son 4-5 senedir sermaye piyasalarıyla ilgili birçok kaynak okumama ve spk lisanslarımın olmasına rağmen son birkaç yıldır çokça duyduğumuz swap işlemlerini sizin kadar yalın ve akılda kalıcı anlatanı görmedim. Diğer türev ürünlerini de forward, futures gibi bu şekilde anlatırsanız çok seviniriz.
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Sinan onu da bir blog açıp siz yazabilirsiniz.

      Sil
  55. Hocam orta vadede emtia mi doviz mi. 6 ay gibi tşk ederim

    YanıtlaSil
  56. Teşekkürler Mahfi bey.. Bizimkiler çaktırmadan çok para basıyorlar galiba dolar 7 tl sınırına dayandı... Ama bu işlemi sizin öneriniz çerçevesinde belli prensiplere dayanarak yaptıklarını sanmıyorum, karadüzen ve ilkesiz gibi oluyor..

    YanıtlaSil
  57. Selamlar Hocam,
    Türkiye deki çalışan (özel sektör , kamu , engelli , çiftçi, tarım ),işsiz ,emekli,evhanımı, ögrenci sayısının yıllar halınde karsılastırmalı durumu varmı sızde hocam.
    son duruma göre boyle bir yazı yayımlasanız sanki iyi olurdu.Onumuzu gormek acısından.
    Benim bildigim 83 mılyon nufusta kayıtlı 27 mılyon calısan var. 4.600.000 u tarım, bunun 2.100.000 u maalesef cıftcı.4.620.000 kamu ( kadrolu ve sozlesmelı ve işci)
    Ne dersiniz hocam mumkun mu , yada boyle bır kaynak varsa yonlendırebılırmısınız.Tüik eskıde kalmıs biraz.

    YanıtlaSil
  58. Aslında sorunun kaynağı reel piyasalarla, sermaye piyasalarının eşanlı büyümemesi. Borsaların bu kadar şişmesi ve en nihayetinde yaklaşık 10 yılda bir çakılması da bu nedenden kaynaklı.
    Sermaye piyasalarıyla, reel piyasalar arasındaki bu durum, gelir eşitsizliğinin artmasını bile tetikliyor. Dediğiniz gibi,hepsinden önce daha çok para kazanma hırsını bırakmamız gerekiyor. Açıklayıcı bir yazı olmuş,teşekkürler.

    YanıtlaSil
  59. Ne dersiniz Mafhi bey ?

    Makro ekonomist ve finans tarihçisi Russell Napier, İsviçre’nin en saygın gazetesi Neue Zürcher Zeitung’la mülakatında Türkiye'yle ilgili önemli tespitlerde bulundu.
    Yaptığı analizde, küresel piyasalarda 1980'lerin yeniden yaşanacağını ve Türkiye'yi büyük bir krizin beklediğini iddia eden Napier “Türkiye’nin iflası başladı” dedi. En geç seçimlerden sonra, Türk Lirasının muazzam değer kaybedeceğini söyleyen ekonomist, Türkiye'nin 400 milyar doları bulan borcunu ödeyemeyecek duruma geldiğini ifade etti. Bunun yaratacağı krizin en çok Fransız ve İtalyan bankalarını vuracağını öngören iktisatçı, AB’nin bu bankaları kurtaracağını da ifadelerine ekliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizi alcam alcam deyip iki yüzlü politika üreten avrupa düşünsün.

      Türkiye ye dürüst davransalardı, bu ülke insanı el birliği ile çalışır çabalar,
      Avrupa'nın Çin'i üretim merkezi olurduk. Avrupada dünya gücü olurdu.

      Avrupanınki de ne kebap yansın ne şiş yansın politikası, olmaz öyle şey, elini taşın altına sokması lazımdı, Türkiye'de 80 li 90 lı yıllarda tüm siyasal islamcıların finansmanını yaptılar, sözde Türkiye'yi siyasal islamcılar ile yöneteceklerdi.

      28 şubatta siyasal islama çok sert davrandık devlet refleksi ile, o dönemki tepki siyasal islam üzerinden avrupanın ajanlarına mesajdı. Mesajı aldılar, bir kaç sene sonra tam üyelik için bastırdık ve üyelik süreci başladı.

      Ülkenin talihsizliği, avrupanın attığı tohumlar 2002 yılından sonra yeşerdi.

      Şimdi AB de türkiyedeki siyasal islam ile nasıl baş edeceklerini bilemiyorlar, kontrol edemiyorlar. AB nin kontrol ederiz diye yetiştirdiği siyasal islamı başka güçler çok iyi kullandı, siyasal islam oyuncağını avrupanın elinden aldılar. Şimdi avrupa şap gibi kaldı affedersin.

      400 milyarsa faturası, ellerinin kiri ödesinler bir zahmet.

      Türkiye zaten battı, o kadar Suriyeli, Iraklı, Afgan, üstüne ekonomik buhran, Türk insanı hatasının bedelini malı, canı ve kanı ile ödemeye başlıyor.

      Etme bulma dünyası Sn etoner. Bu ülkenin çok güzel insanları vardı, siyasal islam virüsünü o insanların içine attılar.

      Öyle Almanyalardan, brüksellerden ortadoğu yönetilmez. Avrupa 500 - 600 yılda bir gelecek fırsatı elinden kaçırdı.

      Sil
    2. Öyle kolay mı ödeyecekler. Ahu kardeşim siz bizim komsumuzsunuz. Sizdeki yangın bize sıçramadan sondurelim mi mi diyecekler. Ne kadarda yükü atmaya hazırız. Onlar daha kendi içinde İtalya'nın-Yunanistanin borcunu odemiyorlar. Borcu borç vererek örtmeye çalışıyorlar. Ne yaparlar biliyormusunuz. Gelirler 200 milyar dolara olkede kayda değer ne kadar şirket varsa hepsini neredeyse bedavaya satın alırlar ve kendilerine hizmet ettirirler bizdeki o ucuz gücü de. Ha bunu da öyle bedavaya yakın diye hoop diye almazlar. Zira mevcut durumda bile kaçan kaçana birkaç yıldan beri. Bu gün çin bu durumu yaşamamak için 65milyardalarlik birleşme ile yeni yatırım bankası kurmaya çalışıyor. Goldman sach a rakip olabilmek için. Biz de gelseler de şirketlerimizin bedava denecek fiyata ortak olsalar diye dua ediyoruz neredeyse. Niye efendim. Çünkü dolara muhtacız. ...

      Sil
    3. Düzeltme: Goldman sach değil Morgan Stanley (Wall street)

      Sil
  60. Bir keiz durumunda alınan önlemlerin başarılı olması önlem alanların itibarına bağlıdır.

    YanıtlaSil
  61. Hocam, ne olur cevap verin, hükümet IMF ve benzeri programların asla olmayacağını belirtti. Bu durumda dolarda basamayacağımıza göre sizce hükümeti miz neye güveniyor bizim bilmediğimiz bir döviz kaynağı mı var???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok, neye güvendiklerini, hatta güvenip güvenmediklerini bilmiyorum.

      Sil
    2. Çin den para bulurum diye düşünüyor hükümet.

      Sil
  62. Bize parayı vermeyen rokofeller mi rotsçayıld mı?

    Önceden de svap kapatıyorduk dolar düşüyordu, şimdi niye yükseliyor?

    Bir de dolar ne olur?

    YanıtlaSil
  63. Şuan içinde bulunduğumuz krizler sarmalından çıkmamızı sağlayacak en önemli rolün ekonomiye ait olduğunu kimse yadsıyamaz diye düşünüyorum. Ancak ekonominin temellerinin yeniden inşa edilmeye ihtiyacı yok mu hocam? Özellikle ekonomi biliminin; insanın ihtiyaçlarının sınırsız olacağı kabulünden yola çıkması ne kadar doğru? Buradan yola çıkıp optimum ve sağlam bir sonuca varmak imkansız gibi geliyor bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dedikleriniz doğru ama ondan önce demokrasi, hukuk, bilimsel eğitim, şeffaflık lazım. Onlar olmadan ekonomi de olmuyor zaten.

      Sil
  64. Hocam bu gidişle duyunu umumiye benzeri birsey ortaya çıkacak sanki. Zira iflasa gidiyoruz. Ne düşünüyorsunuz. Umarım o kadar kötüye gitmeyiz.

    YanıtlaSil
  65. Hocam yazının için tşk ler
    Benim sorum ABD bu kadar swap la piyasay dolar enjecte ediyor altın bu durumda orta uzun vadede yükselmezmi

    YanıtlaSil
  66. Hocam salgın sonrası dünyada ve ülkemizde tekrar gündeme gelen evrensel temel gelirle ilgili düşüncelerinizi,ülkemiz için mümkün olup olmayacağıyla ilgili fikirlerinizi çok merak ediyorum. Bu konuyla ilgili bir makalemiz var mı acaba? Yoksa da tüm okurlarımız adına talep ediyorum. Çünkü hepimizi yakıcı bir gelecek bekliyor. Ülkemiz için bir şanssınız. İyi ki varsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Evrensel gelir konusunda benim makalem yok ama dünyada ciddi çalışmalar var. Bizim için biraz uzak bir mesele gibi duruyor.

      Sil
  67. GSMH – Net dış âlem faktör gelirleri = GSYH – Amortisman giderleri = NMH – Dolaylı vergiler + Sübvansiyonlar = MG – Kurumlar vergisi – Dağıtılmamış firma kârları – Sosyal güvenlik primleri + Devletin transfer ve faiz ödemeleri = KG – Dolaysız vergiler = Harcanabilir (kullanılabilir) gelir.

    YanıtlaSil
  68. Hocam merhaba,

    Swap işlemini bir tür sıcak para kaynağı olarak düşünebilir miyiz? Swap kısıtlaması da sıcak para için kontrol müdür?

    Yani bu müdahaleler sermaye kontrolü müdür?

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında tamamen bir ihtiyacın giderilmesine yönelik bir işlemdir ama sonuçta dediğinize hizmet eder hale gelebiliyor.

      Sil
  69. Hocam merhaba,
    Yeni düzenlemeyle bankaların swap piyasasında TL verip karşılığında döviz alması sınırlandırıldı. Bunun yurtdışı piyasalarda TL kıtlığına yol açmasını bekliyordum. Nitekim önceki düzenlemelerde de bunu görmüştük.
    Ancak bu sefer Londra'da TL'nin gecelik faizi tarihte ilk defa eksilere düştü. Bu iki olayın bağlantısını nasıl yorumlamalıyız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki bizim TL yi kimse istemiyor ki negatif oldu. Zira bize de dolar lazım olduğuna göre. Dolarinida vermek istememektedir demek ki. Geçmişte biz TL vermeyerek Şark kurnazlığı yapınca şimdi de onlar USD vermiyor demek ki. Yanlış yorumlamadim umarım. Hocam sizce de durum böyle mi. O zaman aklı başında birçok kimse bunu böyle olacağını söylese de biz Dolar öyle çakıldı böyle düştü diye Nutuk atanları duyduk. Nutuk atanlar günlük hesap derdinde...

      Sil
  70. Gurcistan ve azerbeycan ekonomileri arasinda fark neden kaynaklaniyor birisi fakir öbürüsü çok zengin hatta turkiye yatırım yapacak kadar obürüsü ise çok fakir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Azerbaycandan krei borc almaliyiz gardas gardsa zor gunde sahip cikar.
      Azerbaycan Turkiyeye abilik yapmalidir

      Sil
    2. Azərbaycanlılar Türkiyə abilik edə bilər Türkiyə iqtisadi yardım ola bilər Azərbaycanın nefti var Türkiyə ac səfil qalsa biz sizə qida yardımı ola bilərik çünki Azərbaycan zəngin ölkədir Acınacaqlı deyil Biz neft istehsal edirik. Azərbaycan, Türkiyənin inkişafını istər.

      Sil
  71. Multeciler ne olacak Irandaki iraktaki ekonomik krizden Turkiyeye gelen Suriyeden gelen insanlarin durumu ne olacak araplarin durumu turkiyede cok vahim. Devletin bu insanlara kalacak yer maas tahsis etmesi lazim.

    YanıtlaSil
  72. Hocam selamlar;
    Yabancı bankanın alacağı %2'lik faiz 1 senelik değil mi? Dolayısıyla sene bitmeden nasıl aynı parayla 3 ayrı anlaşma yapıp %6 faiz kazanıyor? Faizi almak için dönem sonunu beklemesi gerekmiyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dönem sonunda üçünü birden alıyor zaten. 100$ verip 695tl alıyor
      Sonra 695 TL ile 100 dolar alıp tekrar swap yapıyor
      Bunu 3 kez yaptığında dönem sonunda 100 USd +6 USd alıyor.

      Sil
  73. Hocam TL faizde bekliyorum. Altın, dolar çok yükseldi. Ne yapmamı önerirsiniz? İlerleyen günlerde TL faizlerde bir artış olabilir mi?

    YanıtlaSil
  74. Hocam mevcut ortamda doların yükselmesini engellemek, hatta düşmesini sağlamak için yapılacak en doğru adım nedir?

    YanıtlaSil
  75. İyi günler Hocam Merak ettiğim bir konu var yardımcı olursanız minnatkar kalırım. Şuan Bahsettiğimiz konularda yatırım yapmak için büyük miktarda para gerekli fakat şu dönemdeki küçük bütçeli yatırımcılar için ne önerirsiniz en iyi nerde nasıl yatırım yapmalıdır.

    YanıtlaSil
  76. Hocam FED neden elinde belli miktarda ABD Hazine Tahvili olan merkez bankalarıyla swap yapıyor ve olmayanlarla yapmıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolara ulaşmak için ABD tahvili satmasinlar diye.

      Sil
  77. Hocam bu yazınızdan da çok şey öğrendim teşekkürler.

    YanıtlaSil
  78. Ingiltereye Italyaya hatta Ermenistana bile tibbi yardim yaptik malzeme gonderdik maske verdik. Bu ulkemizin sureci nasiliyi yonettgimizin resmidir. Milletimizin fedakar ve cefakarliginin algoritmasidir.Ne kadar onur gurur duysak boburlensek azdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böbürlenip hava atarak virüsü korkutup kaçırma taktiği. Dünyada bir ilk. Bu gibi durumlarda söylenen bir de atasözümüz var, ayranı yok içmeye diye başlar...

      Sil
    2. Bunu neden burda yaptın hacı dayı. Twitter da yap fenomen ol :) belki beyaz trol kadrosu alırsın :) ma şal lah 😊

      Sil
  79. Hocam benim anlamadığım bir nokta var. Şimdi 1 sene sonra Türkiye 102 dolar ödeyecek abd Türkiye ye 742,5 TL geri ödeme yapacak. (kuru sabit 6,75 olarak kabul ediyoruz.)ve abd diyelim ki 1 yııl dolmadan elindeki TL ile dolar alsın ve 3 defa bu swap işlemini yapsın sene sonunda 6$ kazanır. Fakat 1,sene sonra ABD Türkiye ye 3 defa yaptığı için 67,5+67,5+67,5=202,5 TL ödeyecek. 202,5 TL nin de dolara çevirirsek 30$ ediyor kur 6,75 iken. Yani bir senenin sonunda 3 defa swap işlemi yaparsa abd bankası 6$ kazanır fakat 30$ kaybediyor. Bu durumda nasıl win win oluyor???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaptığınız hesap teorik olarak doğru, dolayısıyla ABD zarar eder.
      Maalesef genellikle Dolar kuru devamlı yükseliş halinde olduğu için ABD bu işte pek zararlı çıkma ihtimali yoktur. Hatta bizden aldıkları TL parayı Türk Borsalarında değerlendirseler bile, bir şekilde kazanç getirmesi muhtemeldir.

      Sil
  80. Hocam yazınız diğer tüm yazılarınız gibi bilim ve teknikten ayrı kaleme alınmamış. Sondaki çin atasözüne denk gelen hattan daha iyi anlatan bir hadis i şerif paylaşmak istedim.
    “İnsanoğlunun bir ova / vadi misali (vadi kadar) malı olsa, bir o kadarını daha ister. İnsanoğlunun karnını topraktan başka bir şey doyurmaz. Ve Allah tövbe edenlerin tövbesini kabul eder.” (Buhari, Rikak, 10)
    Saygılar,

    YanıtlaSil
  81. Hocam bu Londra swap piyasasındaki faiz oranlarını nereden görebiliriz?

    YanıtlaSil
  82. Hocam merhabalar
    Peki % 1 lik sınırlamayla iktisat politika yapıcıları döviz kurları üzerinde ne gibi bir etki beklemektedir? Cevaplarsanız çok sevinirim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!