Güngör Uras

Güngör Uras’ın yazılarını okumaya başladığımda Hazine’de daire başkanıydım. Uygulamaya dalıp teoriden kopmamak için bir yandan doktoraya başlamış bir yandan da ekonomi kitap ve makalelerini yeni baştan çalışmaya girişmiştim. O dönemde ekonomi yazıları bu kadar yaygın olmadığı, daha çok haber niteliği taşıdığı için, Güngör Uras’ın yazıları çölde bir vaha gibiydi. Herhangi bir konuyu anlatıp yorumlamadan önce o konuda geçen kavramların ne olduğunu basite indirgeyerek anlatır, sonra konuya girerdi. Mesela o hafta GSYH büyümesi açıklanmışsa önce GSYH’nin ne olduğunu, sonra büyümenin ne anlama geldiğini kısaca açıklar ve sonra da büyümenin analizini yapardı yazısında. Ben onun bu yaklaşımını çok beğenirdim. Bir sonraki yazısını okumak için sabırsızlanırdım.   

Yıllar sonra tanıştım Güngör Beyle. Yanlış hatırlamıyorsam 1990’lı yılların ikinci yarısıydı. Tanışır tanışmaz da bu yazdıklarımı kendisine anlattım. Konuyu değiştirmeye çalıştı. Ne desem başka konular açtı, bana sorular sorup bunları anlatmama engel oldu. Övülmekten hiç hoşlanmadığını fark ettim. Övüldüğünde çocuk gibi kızarıyor ve gözlerini kaçırıyor, konuyu değiştiriyordu. “Demek ki” diye düşündüm, “bu adamın yazı üslubunu ben boşuna beğenmemişim. Demek ki herkesin düzeyine göre yazmanın kuralı tevazudan geçiyor.”

Sonra çok yakın dost olduk. Önce bey, sonra üstat derdim en sonunda Güngör Abi demeye başladım. “İşte şimdi oldu” demişti bana gülerek, ona abi dediğimde. Herkesle ahbap olan, hiç ayrım yapmayan bir yapısı vardı. Gittiğimiz her yerde çarşı, pazar gezer, halkla, esnafla sohbet eder, sorular sorar, notlar alırdı. Birlikte televizyon programları yaptık, konferanslar verdik, panellere katıldık. Servet Yıldırım ile CNBCe televizyonunda program yaparken üçüncü bir konuk almamız gerektiğinde ilk aklımıza gelen daima Güngör Bey olurdu. Bir defasında Anadolu’da bir şehirden ötekine otobüsle gidiyorduk. Yanında eşi Nuran Hanım oturuyordu, ben yanlarındaki sıradaydım. Baktım not defterini çıkarmış zeytin ağaçlarını sayıp notlar alıyor ve hesaplar yapıyordu. Zeytin ve zeytinyağı hasadı hesabına girmişti. Planlamada uzun yıllar çalışması ona bambaşka bir bakış açısı katmıştı. Hesabını sorduğumda bana birkaç rakam verdi. Açıkçası pek de inanmamıştım. Toplantı öncesi sanayi ve ticaret odası başkanına sorduğumda Güngör beyin o bölge için yaptığı hasat hesabının çok küçük farklarla tuttuğuna tanık olduğumda çok şaşırmıştım.

Bazen yazı yazmadan önce arar düşüncemi sorardı. Bazen de benim yazdıklarıma atıfta bulunarak yazı yazardı. Güngör Beyin yazısında insanın adının geçmesi çok önemlidir. İlk kez adım onun yazısında geçtiğinde henüz tanışmıyorduk. 1980'lerin sonlarıydı ben Hazine’deydim ve uygulanan ekonomi politikasının yanlışlığını eleştiren bir demeç vermiştim basına. O zaman böyle bir hoşgörü ve özgürlük ortamı vardı. Güngör Bey, benim bu demecimi almış, kendi üslubuna göre yorumlamış ve eleştirimin haklı olduğunu yazmıştı. O gün adımı onun köşesinde gördüğümde ilk kez önemli birisi olduğumu hissetmiştim. Telefonla aradım ve teşekkür ettim. Henüz yüz yüze görüşmesek de telefonda görüşmüştük.

Bazen benim eleştiri dozumu sert bulur ve bana bir şey olacağından korkarak beni arardı. “Mahfi Bey kardeşim” derdi “Bugün biraz sert mi konuştunuz?” Bunun nedeni sadece beni koruma isteğiydi. Bunu söylemezdi ama hemen anlardım amacının o olduğunu. Onun eleştiri üslubu bile yumuşak ve yapıcıydı. Bazen o da kendisini tutamaz sert bir eleştiri getirirdi. O zaman da ben onu arar “Sizi de kızdırdılar sonunda” derdim.

Güngör Beyle Anadolu’da bir kente gitmek bambaşka bir keyifti. Kentin ekonomisini, sosyal dokusunu, kültürel yapısını bilir, iyi yemek yenecek yerleri gider bulurdu. Sokaktaki insan ve özellikle de esnaf tanırdı onu. “Dolar ne olacak Güngör Bey?” diye sorduklarında Servet Yıldırım ile beni gösterir “Onu bunlara sor” derdi gülerek.

Güngör Bey için anlatacak şeyler bir yazıya sığmaz.

Türk toplumu çok önemli bir yazarını, yorumcusunu, akademisyenini, çok yönlü bir kültür insanını kaybetti. Hepimizin başı sağ olsun.

Yorumlar

  1. Sizin gungor hocayi anlattiginiz gibi bizde sizi anlatiyoruz.. var olun

    YanıtlaSil
  2. Hocam gözlerim doldu okurken iyi ki bu ülke sizin gibi değerlere sahip. Güngör hocaya Allah'tan rahmet diliyorum. Allah sizi bize bağışlasın kem gözlerden korusun. Benim yaşım 26 daha yolun başındayım ama büyüdüğümüz ortamda hoşgörü yoktu hala yok. Herkes olaylara tek bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Aksi fikir beyan eden hain ilan ediliyor. Ne desek nasıl konuşsak bilemiyoruz. Kaç kez mülakattan elendik ben ve benim gibi iibfli arkadaşlarım. Şu an tutunabileceğimz, dertleşebileceğimiz, soru sorabileceğimiz, bir şeyler öğrenebileceğimiz ve en önemlisi hoşgörüsüne inandığımız ender insanlardan bir tanesisiniz. Sizi çok seviyoruz. Allah size hayırlı uzun ömür nasip eylesin.

    YanıtlaSil
  3. Hepimizin başı sagolsun. Çok önemli bir insanı kaybettik.

    YanıtlaSil
  4. güzel bir yazı olmuş mahfi bey,güngör abiyi gerçekten arıyacağız,asla yeri dolmaz.,bende uzun yıllar yazılarını takip edenlerdendim,abimi kaybetmiş kadar üzüldüm,Allah rahmet eylesin.bizlerede sabır ve başsağlığı diliyorum,nur içinde yatsın abilerin güzel abisi güngör abim

    YanıtlaSil
  5. Sevgili üstat,
    Güngör beyden öğrenmek keyifli idi. Sadeliği ve beyefendiliği bir çoğumuzu etkiledi.
    Güzellikler içinde yatsın.

    YanıtlaSil
  6. Kuşlar ölür sen uçuşu hatırla, demiş Füruğ Ferruhzad. Sevgiyle, saygıyla hatırlanacak muhakkak her zaman kendisi. Siz de çok değerli bir insansınız. Sağlıklı uzun bir ömür dilerim size. Kendinize çok dikkat ediniz lütfen.

    YanıtlaSil
  7. Cok guzel bir yazi olmus, umarim sizlerin arkasinda da sizin gibi insanlar kaliyordur.

    Allah rahmet eglesin.

    YanıtlaSil
  8. Allah rahmet eylesin. değerli hazinelerimizi bir bir kaybediyoruz

    YanıtlaSil
  9. Başımiz sağolsun,basınız sagolsun

    YanıtlaSil
  10. Hiç kuşkusuz bütün Türkiye için önemli bir kayıptır ama sizin için daha özel bir kayıp olmuş Güngör Bey'in vefatı. Başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerinin başı sağolsun.

    YanıtlaSil
  11. Huzur icinde yatsin. Cok sayida konferansta kendisini dinleme sansi buldum. Gerçekten beyefendi ve entelektüel bir kişilikti. Kaybimiza cok uzuldum. Allah mekanini cennet eylesin.

    YanıtlaSil
  12. Allah rahmet eylesin. değerli hazinelerimizi bir bir kaybediyoruz

    YanıtlaSil
  13. Güngör hoca gibi insanlar sadece ebedi istirahate çekilir ama kaybedilmezler. Her gün onu hatırlamamızı sağlayacak çok sey bıraktı arkasinda.

    YanıtlaSil
  14. Sadece gazeteden tanıdım kendisini, gizli bir hayranlık oluştu, bu kadar mütevazi, bu kadar hoşgörülü, ve yaşadığı toplumu tanıyan, sonra nemi oldu, onun hiç haberi olmadan, benim Güngör abim oldu. Güngör ağabeyim, Allahım seni nur içinde yatırsın.

    YanıtlaSil
  15. Güngör Beyin yazılarını okumaya başladığımda ortaokuldaydım. Bana sadece ekonomiyi değil, hayatı da öğrettiğini düşünüyorum. Ruhu şad olsun

    YanıtlaSil
  16. Hocam sizlere ekodiyalog sayesinde simdinin orta yasli zamanin genclerine ekonominin temellerini aktarmistiniz. televizyonda boyle bir program artik mumkun degil yukarida bahsettiginiz gibi siyasi olarak, ancak youtube uzerinden benzer bir format ile yayin yapmayi dusunur musunuz?

    eminim hem kanal geliri hemde sponsorluklar ile tv yi aratmayacak bir gelirde olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok, şimdilik sadece bloğumda yazmakla yetineceğim.

      Sil
  17. allah rahmet etsin eserleri onun amel defterini ebedi açık tutacak

    YanıtlaSil
  18. Hocam allah rahmet eylesin.
    Sizin gibi insanlar ekonomiyi anlaşılır bir dille aktardigi için sizlere teşekkür ediyorum.
    Benim sorum bu yil sonunda be 2019 yili sonunda dolar kuru ne olur ve nedeni nedir?
    Iyi bayramlar hocam:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Ne bu yılın sonunu ne de gelecek yılı sağlıklı olarak tahmin etmek mümkün. Nedeni ne Trump'ın ne de bizim ne yapacağımızın belli olmaması.

      Sil
  19. Sn. Eğilmez, değerli bilim insanı Prof Dr. Tevfik Güngör Uras'a yakışan bir anma yazısı yazmış olduğunuz için sizi tebrik ederim. Giderek sayısı azalan çalışkan,beyefendi, mütevazi,başarılı bir bilim insanımızı kaybettik. Eserleri ile hep zihnimizde yaşayacaktır.
    Saygılar ile. Burak Köylüoğlu

    YanıtlaSil
  20. Saygı değer hocam Güngör uras gerçekten türk toplumunun ender bireylerinden biriydi allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun . Sizde yağcılık olsun diye yazmıyorum aynı değerlere sahipsiniz sağ olun var olun iyi bayramlar

    YanıtlaSil
  21. Hoşgörülü, alçak gönüllü, dürüst, yalın ve Aydın insanları yaşasa da can bedenden çıksa da koyacak kat bulmanız zor...Var olun

    YanıtlaSil
  22. Hocam
    Öngörü, kuralları olan ve onların isledigi bir düzende yapilil.
    Karar vericiler bugün söylediğinin,yarın tersini söylerse, yanılma payi artmaz mı?
    Bu anlamda zorlandığınızı dusunuyorum.
    Yanılıyor muyum?

    YanıtlaSil
  23. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun inşallah. Siyasetsiz ekonominin en yalın halini dinledik kendilerinden.

    YanıtlaSil
  24. Büyük bir çınarı kaybettik. Acımız büyük. Allah rahmet eylesin, başımız sağolsun.

    YanıtlaSil
  25. İnsanları yüzlerine direkt övmek pek doğru olmasa da, yaşarlarken kadir kıymet bilmenin gerekliliğini de unutmamak gerekli. Bu sebeple diyeceğim o ki, eğer bu bir bayrak yarışı ise, Merhum Güngör Bey, bu bayrağı benim kanaatimce size teslim etmiştir Mahfi Bey. Nitekim, uzun süren master eğitimimde öğrenemediğim/öğretilmeyen bir çok konuyu kitaplarınız ve bloğunuz sayesinde kavrayıp kendi küçük heybemin yettiğince doldurdum. Eğer basit dilli anlatımınız ve sabırlıca yazdığınız cevaplarınız olmasaydı herhalde türev alıp maksimizasyon problemi çözmekten öteye gidemezdim.

    Bu vesileyle Güngör Bey'e Allah'tan rahmet diliyor, Sizlere de hayırlı ve sağlıklı uzun ömürler temenni ediyorum.

    YanıtlaSil
  26. Allah değerli kıymetli hocamızın mekanını cennet etsin ayrıca sizin gibi kıymetli değerleride başımızdan eksik etmesin sizin gibi hocalarımız çok az bu ülkenin sizin gibi değerlere ihtiyacı var Allah sizede sağlık sıhhat huzur versin iyi bayramlar hocam

    YanıtlaSil
  27. Başımız sağ olsun. Büyük değerler yetiştirmeye devam edebilmek dileği ile hocam...

    YanıtlaSil
  28. hocam yeni okudugunuz kitaplar var mı?
    yazacakmisiniz

    YanıtlaSil
  29. Öyle berbat bir zaman ki, değerli insanların yeri doldurulamiyor. Kendisi değerli ama arkası gelmiyor. Ülke eksik kaliyor. Allah rahmet eylesin. Siz de çok mütevazı bir insansiniz. Eski İstanbul efendisi dedigimiz insanlardansiniz. Bayramınız kutlu olsun. Sağlık ve selamet dilerim.

    YanıtlaSil
  30. ADALETİN BU MU DÜNYA? diye bağırasım var.
    BU KADERİN DERDİ NE? HEP Mİ İYİ VE GÜZEL İNSANLARI BİRBİR ALIYOR ARAMIZDAN?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu isler maalesef boyle dandik insanlar suanda emin seviniyordur

      Sil
  31. Mahfi hocam,
    24 yasinda Genc bir isadami olarak yaklasik 6-7 senedir hem kitaplarinizi hem kendinize notlarinizi takip ediyorum. Ben ve bu topraklarin nice gencleri Allah korusun sizin basiniza bir sey gelirse, sizin ile alakali duygu ve dusuncelerimizi bir yerlere yazacagiz.
    Bence arkanizdan yazilacak ve hatirlanacak guzel sozleri bir araya getirerek,bir yerlerde yayinlamaliyiz.
    Gelecekte sizinle alakali yazilanlari okuyanlar,yaptiklarinizi ve ogrettiklerinizi dusunduklerinde,bu topraklara olan sevginizin nasil oldugunu ve borcun nasil odenebilecegini ogrenmis olurlar.
    Saygilarimla

    YanıtlaSil
  32. Bize her koşulda ekonomiyi anlayabileceğimizi öğreten Koca yürekli GÜNGÖR URAS hocamıza Allahtan rahmet diliyorum. Güngör Hocamızın bıraktığı bayrağı genç nesillere taşıyacak sizler gibi insanların olması bizleri umutlandırıyor.

    YanıtlaSil
  33. Hocam cok merak ettigim bir konu var. TL'den 6 sifir atilmasaydi 1 Usd=6 milyon TL olacakti yani Venezueladaki kurla pek farki olmayacakti.(Ama Venezuela'da korkunc bir kriz var. Biz bundan su anda cok uzagiz.) Bu konuyu nasil değerlendirmek lazim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Venezuela'nın durumu çok farklı, hiçbir ülkeyle kıyaslanamaz.

      Sil
  34. Kimin söylediği tam belli olmayan bir söz vardır: Hayat en iyi öğretmendir ama ne yazık ki tüm öğrencilerini öldürür. Bazıları Benjamin Franklin'in, bazıları Hector Berlioz'un, bazıları Curt Goetz'in söylediğini iddia ederler. Aslında kimin söylediğinin bir önemi yok, sonuçta hayat tüm bu iyi öğrencilerini öldürmüştür. Güngör hoca gibi...

    YanıtlaSil
  35. Sn.Hocam ne güzel anlatmışsınız Güngör Beyi... Başımız sağolsun... İyi ki bu siteden yazılarınızı paylaşıyorsunuz,sizin sayenizde hem bilimsel temeli sağlam ekonomi yazıları okuyor hem de bilgileniyor, öğreniyoruz... Allah sizin ömrünüzü uzun etsin������������

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mahfi Bey Karma Ekonomik Model hakkında görüşlerinizi belirttiğiniz yazınız var mıydı ?

      Sil
  36. Ekonomiyi halka sevdiren biriydi, sizinde bahsettiğiniz gibi küçük açıklamalar yaparak yazardı, Allah rahmet eylesin, elimizden üzülmekten başka bişey gelmiyor; size de uzun ömürler dilerim, sizin yazılarınızı da aynı kategoride.

    YanıtlaSil
  37. Hocam Yunanistan'ın yaşamış olduğu krizle Venezuela' nın ki arasındaki temel fark nedir ?

    Bu arada başınız sağolsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ikisi de Populizm
      ikisi de Akdenizvari
      ikisi de Sicak
      ikisi de Hayal Dunyasi
      ikisi de Baba parasi miras yedi(Petrol ve ABi)

      Tek fark; biri G. Amerikada digeri G.Avtupada

      Iyi Bayramlar
      Sn Gungor Uras beyefendiye Rahmetle ve Ozlemle
      Allah Taksiratlarini affeylesin

      Sil
  38. Mahfi Bey,

    Müşfik, kadirşinas bir insansınız.

    YanıtlaSil
  39. Güngör Uras hocayı çok tanımıyorum ama sizi tanıdığıma çok memnun oldum yazılarınızdan da olsa sizi tanımak yön bulmak halkın yani bizim seviyemizde açıklamalı anlatımlarınız, Sizin bizim gözümüzde çok değerli ve bizleri anlayan bir ekonomist olarak size saygımızı çok yüksek seviyelere getirdi iyiki sizin gibi bize eğitim veren halkın anlama kapasitesine göre açıklayarak ve günlük yaşamdan örnekleyerek anlatan hocamız var. Güngör Uras beye allah rahmet etsin, Sizlere de sağlıklı uzun ömür nasip etsin allah başımızdan eksik etmesin sizleri.

    YanıtlaSil
  40. Güngör Uras Bey'in mekanı cennet olsun. Hocam onu anmak için sizden bir Ayşe Teyze yazısı yazmanızı rica ederim.

    YanıtlaSil
  41. https://www.forbes.com/sites/stevehanke/2018/08/22/a-gold-bloc-for-iran-russia-and-turkey-oh-my?share=97c7f445 bu makale hakkında ne düşünüyorsunuz hocam uygulanabilir mi? Amerikanın ambargolarina karşı

    YanıtlaSil
  42. Hocam alanım değil diye ekonomiye hep uzak durdum. İçten içe de bir yandan da merak ederdim. Sizin yazılarınız sayesinde sade ve öğretici anlatımıniz sayesinde çok şey öğrendim. Güngör Uras i tanımam vefat edince adıni duydum. Sizin bu yazımızla tanıdım. Acaba diyorum hayatta olan istifade edebileceğimiz her alandan da olabilir güzel bilim insanlarinin biyografilerini yazsanız tavsiye etseniz kitaplarını takip etsek çok ikrama geçer. Teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  43. Sayın hocam, ellerinize sağlık, Güngör Hoca'yı sizden daha güzel kimse anlatamazdı herhalde. Allah rahmet eylesin, Allah da sizin gibileri bize bağışlasın. Bir de yazınızda bahsettiğiniz "O zaman böyle bir hoşgörü ve özgürlük ortamı vardı" ortamı inşallah en kısa sürede tekrar gerçekleşir. Sevgi ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  44. Allah rahmet eylesin,ekonomik olaylar halka basit biçimde anlatma derdinde idi...

    YanıtlaSil
  45. Güngör Hocamin yazılarını Sizinkiler gibi devamli takip eder okuyarak tecrübelerinden yararlanirdik. Allah rahmet eylesin. Yeri doldurualmayacak iktisatcilarimizdandi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!