Bitcoin Nasıl Alınıp Satılır?

Bitcoin Nasıl Satın Alınır?
Bitcoin veya diğer kripto paraları satın alabilmek için önce bu paraları satan ve fiyatını belirleyen kripto para borsalarından birisine kaydolmak gerekiyor. Bu paraları satan ve üzerinden işlem yapan birçok borsa var. Bunlara internet arama motorlarından herhangi birinin arama çubuğuna ‘bitcoin alım satımı’ ya da ‘bitcoin borsası’ yazarak ulaşmak mümkün. Bu borsalardan herhangi birinde işlem yapabilmek için kaydolurken nüfus bilgilerinin ve açık adresin verilmesi gerekiyor. Ayrıca borsalar, genel olarak kişinin nüfus cüzdanının ya da sitenin kabul edeceği bir kimliğin arkalı önlü kopyasını, elektrik, su ya da doğalgaz faturası gibi adı ve adresi gösteren bir belgenin kopyasını ve bu borsadan işlem yapmak istendiğine ilişkin bir dilekçenin verilmesini istiyor. Bunları tarayıcıdan tarayıp internet aracılığıyla söz konusu bitcoin borsasına yollamak gerekiyor. Bu işlemlerden sonra ilgili borsa sitesi tarafından gönderilen bilgilerin doğruluğu kontrol ediliyor ve kişinin kaydı yapılıyor. Kişiden bu borsadaki hesabına girip çıkabilmesi için bir şifre oluşturması isteniyor. Bütün bu işlemler tamamlanıp bitcoin borsa sitesinde hesap açıldığında kişi, buraya bankasından ya da başka bir kanaldan para aktararak bitcoin satın alabiliyor ve alım satım ya da aktarma gibi işlemleri yapmaya başlayabiliyor.  

Bitcoin Cüzdanı Nasıl Oluşturulur?
Son zamanlarda bitcoin borsalarıyla ilgili bazı iddialar ortaya atılıyor. Bunların hacklendiği, buralarda saklanan bitcoinlerin kaybolduğu gibi çeşitli haberler çıkıyor. Eğer bitcoin işlemleri yapmak isteyen kişi, bitcoin borsalarının saklama güvenliğinden emin değilse o zaman bu kişinin mevcut bitcoinlerini söz konusu borsadaki hesabında tutmak yerine bunları saklamak için kendisine özel bir bitcoin cüzdanı oluşturması gerekiyor. Bu konu için de internet arama motorlarına ‘bitcoin cüzdanı oluşturma’ ifadesi yazılırsa çıkacak adreslerden cüzdan oluşturmayı öğrenmek mümkün. Örneğin bitcoin için internette bitcoin.org adresine girildiğinde oradan yönlendirmeleri izleyerek ve seçimleri yaparak bir bitcoin cüzdanı oluşturmak çok zor değil. Bu cüzdan için de bir şifre oluşturulması gerekiyor. Cüzdana girebilmek için bu şifreyi kullanmak şart. Cüzdan en başta kişiye bir de 16 kelimeden oluşan bir kurtarma şifresi veriyor. Bu şifreyi yazıp saklamakta büyük yarar var. Ayrıca kişi cüzdanına bitcoin koymak istediğinde her seferinde cüzdan, büyük ve küçük harfler ile sayılardan oluşan uzun bir şifre oluşturuyor. Bu şifre o işlem için cüzdanın adresi oluyor. Ardından bitcoin borsasındaki bitcoinleri bu cüzdana aktarmak için bitcoin borsasındaki hesaba girip orada bitcoinlerin gönderileceği adres çubuğuna bu şifrenin yazılması gerekiyor. Sonrasında, bitcoinleri gönderenin e posta hesabına bir onaylama mesajı geliyor, onay verildiğinde bitcoinler kişinin bitcoin borsasındaki hesabından bu özel cüzdana aktarılıyor. Her aktarma işlemi için bitcoin borsası tarafından 0,0005 bitcoin komisyon kesiliyor.  

İşin Gizliliği Nerede?
Bitcoin borsa sitesinden hesap oluşturmanın gizli, saklı bir tarafı yok. Yukarıda anlattığım gibi her türlü bilginizi veriyorsunuz. Hesap kime ait, hangi işlem yapılmış hepsi açık. Buna karşılık bitcoin cüzdanı kişiye özel. Buraya aktarılan bitcoinler ya da buradan başkasına aktarılan bitcoinler yukarıda değindiğim şifreli adreslere gönderildiği için kimin kime ne kadar bitcoin yolladığını bilmek mümkün değil. Ayın karanlık yüzü de burada zaten. Dolayısıyla daha önceki yazımda da değindiğim gibi bu cüzdanlar kara para, vergiden kaçma, gizli saklı ödemeler için altyapı oluşturuyor. Yine önceki yazımda açıkladığım gibi bitcoin ve altcoinleri çekici kılan ve sürekli değer artışı göstermelerini sağlayan yapı da işlemlerin bu tür şifrelerin arkasına saklanmasından kaynaklanıyor.
     
Uyarı
Bu bilgileri sadece sistemin nasıl çalıştığı konusunda sizleri bilgilendirmek amacıyla sunuyorum. Amacım asla ve kesinlikle bir yatırım tavsiyesi vermek değildir. Bloğumu izleyenlerin bildiği gibi hiçbir konuda yatırım tavsiyesi vermiyorum. Bu çerçevede bu borsalara kayıt olup olmamak, bitcoin ya da altcoinleri satın alıp almamak, sanal para cüzdanları oluşturmak veya bunlarla işlem yapıp yapmamak tamamen size kalmış tercihlerdir.

Kişisel görüşüm bu tür kime ait olduğu belli olmayan işlerden uzak durulması yönündedir. Bu konuda bir Amerikan atasözünü hatırlatmak isterim: "Kediyle oynayan tırmalanmayı göze alır."

Yorumlar

  1. Mahfi Bey merhaba

    Sizce bu piyasada bir balon var mı? yoksa gerçekten bahsedildiği gibi geleceğin teknolojisi mi olacak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balon yok. Eğer finansla ilgileniyorsanız şu site balon olmadığını anlamaya yetecektir.
      https://charts.bitcoin.com/
      Rekor 15bin, şuan 14bin, birçok insan aşağı yönlü giderse 10bine gelebileceğini bile düşünüyor (%30 bir düşüş) ancak bu spekülasyondan kaynaklı bir durum, balondan değil.

      Sil
    2. "ancak bu spekülasyondan kaynaklı bir durum, balondan değil."

      bu ne demek? balon zaten yukarı doğru olan spekülasyon sonucu ortaya çıkan durum değil mi?

      Sil
    3. Balon değil, balonun ağa babası var. Tamamen algı manipülasyonuyla yürüyen bir piyasa. Karmaşık teknik terimler kullanarak bu gerçeğin üstünü örtmeye çalışıyorlar.

      Mining yapıyorlarmış, sınırlı sayıda varmış o yüzden değerliyormiş vs.

      Siz bir hisse senedi alıp satıyorsanız ortada bir şirket vardır bu şirketi değerlendirirsiniz buna göre yatırım yaparsınız bu şirketin gelecek performansına ve beklentinize göre az çok olabilir.

      Altının fiziki bir değeri, yıllardır süregelen bir talebi vardır. Aniden abartı bir arz olmadığı sürece dengededir.

      Yatırım yaptığınız yabancı paraların ticareti döndüren bir kıymetleri vardır milyonlarca insan ülkelerinde bunu gündelik olarak kullanır. maaşlarını bu parayla alır, o ülkelerde bu para her yerde geçer.

      bitcoin nedir, keriz silkelemek için birilerinin şişirdiği bir sistem. bitcoin değil, citcoin kurdum dese biri diğerleri de dolarlarını bayılıp alsalar bitcoin yerine citcoin'de kıymetli olur.

      bitcoin alım satımı yapan hesaplara para transferi yarın yasaklansa bulunduğunuz ülkede ne yapacaksınız. mesela dediler ki 15 günde bu iş biter. herkes satıp bir an evvel çevirmeye yüklenecek ve fiyatı dibi boylayacak.

      şuradan buraya çıkmış şu şu kadar kazanmış bir açıklama değildir. Kumarda da kazanan var fakat bu güvenli bir yatırım aracı olduğunu göstermez.

      bitcoin alırsınız yarın 30.000 dolar olabilir o arada satıp kar realize edebilirsiniz. sizin aldığınız gün dediğim gibi bir haber çıkabilir ve 5000 dolara bile satamayabilirsiniz.

      bunlar ışığında karar sizin.

      Sil
    4. "Balon değil, balonun ağa babası var......."
      bitcoin hakkında oldukça fazla sayıda cahilce yorum görmüştüm ama bu kadarını ilk defa görüyorum. gerçekten tebrik ederim.

      Sil
    5. Bak orada argümanlar var, bir cevabın varsa yazarsın, bir cevabın yoksa böyle bomboş bir adam olduğunu kanıtlayacak şeyler yazarsın. Balon patlayınca burada zırıldayacaksınız, kendinizi jet fadıl mağdurlarından zeki sanmayın. Al sat yapıp fırsat verince kar eden eder. Evladiyelik alanlar üstüne soğuk su içer.

      Sil
    6. Yıllar önce Mahfi hocamızın bu yazısını okuduğumda balon yok diyen değerli arkadaşımızı dikkate almıştım. Bitcoin 70.000 dolarlara doğru yürürken her şey çok güzeldi. O süreçte https://bitcoinnasilalinir.com.tr/ böyle bir internet sitesi vardı ve hızlı bir şekilde en güvenilir yoldan bitcoin nasıl alınır bunu anlatıyordu. Mahfi hocamın anlatımından sonra buraya girip Binance borsasına kayıt oldum ve her şey orada başladı. Başlangıçta her şey güzel giderken çok sonra bitcoin tarihi bir düşüş yaptı ve hepimiz içerde kaldık. Bugün aklıma geldi de bu yazıya tekrar girip bir yorumda bulunmak istedim. Sevgili Mahfi hocam bu yorumumu yayınlar umarım. Bitcoin o dönem bir balondu, biz buna inanmadık ve bu tür piyasalar gerçekten risk içeriyor. Bir hevesle başlayan maceralar bazen kötü sonuçlar doğurabiliyor. Bu nedenle eğer bir kripto para borsasına üye olacaksanız başta Mahfi Hocam'ın yazdıklarını dikkate almanızı sonrasında da bu soruyu soran arkadaşın neden sorduğunu irdelemenizi tavsiye ederim kendi içinizde. Bu tür piyasalarda işlem yapmaya başlayacaksanız lütfen kaybedebileceğiniz miktarlar ile işlemler açmaya başlayın. Sonradan çok üzülürsünüz. Birikimlerinizi boş yere kaybetmenizi istemeyiz.

      Sil
    7. Mahfi Bey merhabalar. 11 yıldır devlette çalışan bir öğretmenim. 2015 ten beri kripto para sektörününde içindeyim diyebilirim. 2017 ye kadar küçük küçük yaptığım yatırımlar oldu. 2017 de sizin bu yazınızı gördüğümde yatırımlarımı daha da arttırmaya karar verdim ve düzenli bir şekilde her ay Bitcoin almaya devam ettim. Yatırım derken de maaşımdan arttırabildiğim kadarıyla aldım. Bugün 20 Kasım 2024 ve artık Ülkedeki dolar milyonerleri arasına girdim. Hala yatırım yapmaya da devam ediyorum. 22 kasımda da istifa dilekçemi verip görevimden ayrılacağım. Farklı ve sevdiğim sektörlerde çalışmaya devam edeceğim. Size bugün bu yorumu yazmamdaki sebep yazınızın kesinlikle doğru olduğudur. İyi ki varsınız. Sizin gibi değerli birinin bizleri aydınlatması bulunmaz bir nimet.

      Sil
  2. Hocam bu para biriminin(lerinin) değer kazanması kabul edilmesi bu kadar basit değil. Her para biriminin önerdiği şeyler, ortadan kaldırdığı sorunlar ve çözümler mevcut. Herşeyin ötesinde bu sistemler kurulu finansal sistemin yaptığı gibi hep bana hep bana demiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bir para birimi değil bir kere. isminin para olması onu para birimi yapmıyor. bu konudaki esnek ülkelerden japonya'da bile bunun bir para birimi olmadığı açıkça yazıyor yayınlanan raporlarda. finansal türev ürünleri siz istiyorsunuz diye para birimi olmadı ve olmayacak. Okuduğunuz haberlerin kaynaklarını bile kontrol etmiyorsunuz. Yok Japonya para birimi kabul etmiş, yok mc donalds hamburger satacakmış. uydur uydur çakma web sitelerinde yayınla millet inansın. Japonya'nın dediği şu, bitcoin bir para birimi değildir fakat bunu ticarette kullanıyorsanız vergisini ödemelisiniz. buradan yazılan haber ne. Japonya bitcoin'i para birimi kabul etti, ödeme aracı kabul etti. Bu ikisi arasında dünyalar kadar fark var. Devlet vergisini istiyor demek kabul etti demek değil.

      Sil
  3. Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Hocam madenciliği hakkında ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O iş zor. Kazancı iyi ama çok emek zahmet gerektiriyor.

      Sil
  5. AMERİKAN ATASÖZÜ.bir şey inanılmayacak kadar güzelse muhtemelen kazık yiyen siz olacaksınız.

    YanıtlaSil
  6. Hocam, Tahtakale'den alınan çakma bitcoin'ler için de bu sistem geçerli mi :)))

    YanıtlaSil
  7. Üstad sizin yerinizde olsaydım bu konuya girmezdim:saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence çok yerinde olmuş. Mahfi hoca gibi güvenilir kişiler bilgi vermezse millet bu işleri nereden öğrenecek?

      Sil
    2. Girmezseniz öğrenemezsiniz.

      Sil
  8. Mahfi Bey,
    İran ve Türkiye Merkaz Bankaları arasında yapılan swap anlaşmasına değinebilir misiniz?
    Bu iki ülke swap anlaşması ile ithalat ve ihracatı gerçekleştirebilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonuçta her iki taraf da aldığı karşı taraf parasını dolara dönecekse çok anlamlı değil.

      Sil
  9. Mahfi hoca,
    Bitcoin almıyorsunuz, üstelik bitcoin ve türevleri konusunda çekinceleriniz de herkesçe biliniyor. Peki neden nasıl alınır - satılır üzerine yazı ihtiyacı duydunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilim merakla başlar. Bir olayı öğrenmenin en iyi yolu o olayın içine girmektir. Ayrıca bitcoin almadan bu yazı yazılmaz.

      Sil
    2. Yani sizde bitcoin aldınız doğru mudur? Artık yatırım aracı olarak görüyor musunuz?
      - Öngörünüz nedir; -
      Döviz, Altın, borsa, garimenkul, bitcoin... Gelecek açısından değerlenme (öncelik) sıralaması yaparsanız bitcoin kendisine nasıl bir yer bulur?

      Sil
    3. Hocam yukarıda belirttiği gibi kimseye yatırım tavsiyesinde bulunmuyor bitcoin almasının tek sebebi işlemin gerçekten sağlıklı işlediğine kendisinin tanık olmak istemesidir bunu yatırım yaptı olarak algılamak çok yanlış bir tutum

      Sil
  10. Piyasada bu kadar çok kara para varken bitcoin ve diğer altcoin hesaplarının rağbet göreceği kesin gibi.kimine göre tren hala kaçmış değil kimine göre zaten pik yapmış durumda.yani durum tam bir muamma.arkasında hiç bir devletin olmaması¿ da ayrı bir sır.para ve gizem varsa yahudiler vardır bu işin içinde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam olarak bilmiyorum ama okuduklarımdan ve araştırdıklarımdan gördüğüm kadarıyla bu iş asıl olarak Japonların elinde.

      Sil
    2. Şu anda ağırlık Çinlilerde sayın hocam. Ayrıca son zamanlardaki artışın nedeni de Wall Street. Yani sermaye konusunda artık Amerikalılar da bu işin içindeler ağır toplar olarak.

      Sil
  11. 100 TL X birim bitcoin aldim diyelim Hocam, istedigim zaman TL'ye veya baska bir para birimine donebiliyor muyum?
    Bir de bitcoin neye gore degerleniyor ya da tersi oluyor? Mesela usd yukselirse tl dusuyor, bu durumda bitcoin hangisine gore sekilleniyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'de aldığınız bitcoin TL ile alınıyor ve sattığınızda da yine TL alıyorsunuz. Yabancı bitcoin borsalarından yabancı parayla alabilirsiniz.

      Sil
    2. TL ile alıp harici bir borsaya aktarıp oradan da alınabilir. Böylece BC ya da Iota gibi diğer coinleri de alabilirsiniz.

      Sil
  12. Emeginize sağlık hocam..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam herzaman olduğu gibi çok yararlısınız.
      Teşekkürler..

      Sil
  13. Hocam güzel yazmışsınız ama ister istemez insanları altına hücuma teşvik ediyorsunuz. Her balonda olduğu gibi bu balonda da kürek satanlar kazanacak...
    Yatırım yapmayı düşünen arkadaşlara şu yazıyı tavsiye ederim.
    “Criptocurrency ve Şişen Balon Bitcoin” https://medium.com/@burakkavlak/criptocurrency-ve-%C5%9Fi%C5%9Fen-balon-bitcoin-5384bf4f05d5

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle böyle bir şey yapmıyorum. Ben kimseye hiçbir konuda yatırım tavsiyesi vermiyorum. Buna bitcoin de dahil. Sadece nasıl olduğunu öğrendiğim bir konuda bana soru soran izleyicilerimi aydınlatıyorum. Herkes kendi kararını kendisi verecek kadar akla sahiptir.

      Sil
  14. Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
  15. Mahfi bey öncelikle bilgilendirme için teşekkürler.
    Bitcoin veya diğer kripto paralarla işlem yapmak, hesap oluşturup transfer yapmak bir banka aracılığıyla değil midir?
    Yani bu satın alım işlemi için ne kadar transfer yaptığınız banka hareketlerinde görünecektir. Sonuçta borsa üzerinden de cüzdan üzerinden de alım yapmak için oraya bir aktarım şart.
    Bankalarda bu işlem yasaklanırsa eğer aktardığınız paraları ya da yeni aktatım yapmak isterseniz bunun bir yolu var mıdır?
    Bir de burada yatırım yapan herkes günün birinde fişlenme olasılığı sizce ne orandadır? Sonuçta doğası gereği kripto ve yasadışı kullanıma açık bir kanal.
    Yatırım konusunda şahsi fikrim kısa vadede bir yatırım aracı gibi görünse de uzun vadede bu haliyle mantıklı bir yatırım aracı değil. İçinde bulunduğunuz kazanç kaynağı her türlü yasal olmayan ve kanunsuz işlerde kullanıma açık unsurları içinde barındırması oradan elde edilecek gelirin de kirli olmasını sağlayacaktır diye de düşünmeden edemiyorum.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün bu endişeleriniz Dolar, Euro, TL ve hatta son örnekte yaşadığımız gibi altın için de geçerli değil mi? Bankalardaki her işlemin tertemiz paralarla yapılan işlemler olduğundan emin miyiz?

      Sil
    2. Orada para sahipleri belli ve herkesin tasarrufu kayıt altında, kripto parada kullanıcının bunu neler için kullanacağı, hangi amaçlar için bir ödeme aracı yapacağı belli değil ve herşeye açık olması nedeni ile bu şekilde düşünüyorum. Tabi önemli olan bizim ne amaçla kazanç elde ettiğimiz ama ucu açık olmayan ve denetimden uzak olan bu şekilde bir yatırım aracını kullanmaktan rahatsızlık duyacağımdan şahsi fikrim olarak değinmek istedim.

      Sil
    3. Bitcoin'de bitcoin degisimi icin araciya ihtiyaciniz yok. Iki cuzdan arasinda bitcoin degisimi yapilabilir. Zaten bitcoin ilk kullanildiginda, ne bugun ki kadar ticari bir yonu vardi, ne de bu kadar araci kurum vs. Insanlar gene de bitcoin transferi, ticareti yapiyordu.

      Siz arkadasinizdan bircoin alip kullanabilirsiniz, ya da bir urun karsiligi ucreti bitcoin olarak alabilirsiniz burada bir bankaya, borsaya sizin kimliginizi dogrulayacak bir kuruma ihtiyaciniz yok.

      Kimlik dogrulama, nakit para ile bitcoin almak istediginizde, ya da bitcoin'inizi nakit paraya cevirmek istediginizde gerekiyor.

      Bitcoin icin gecerli olan sey altin icin de dolar, tl icin de gecerli. Ancak simdiye kadar garantili bir sekilde yuksek miktarda para transferini ancak bankalar araciligiyla yapabildiginiz icin kaydi 'bir yerlerde' duruyordu. Aksi halde milyarlarca tl, tonlarca altini transfer etmek hem fiziksel olarak cok zor, hem de cok buyuk risk, hem de burokrasi iceriyor (bankalar da bunu somuruyor). Reza Zarrab olayinda gordugunuz gibi ancak birilerinin bir sekilde bu harekete goz yummasi ile mumkun olabilecek bir sey.

      Simdi 100000 bitcoin'i (sahip olan) herkes herkese saniyeler icerisinde guvenli bir sekilde gonderebilir. Nakit para, emtia arasindaki temel fark burada.

      Sil
    4. Hocam peki tl ile kripto para aldık, yurtdışına kayıtsız bir şekilde gönderdik, türkiye bunun hesabını sormuyormu yada alan kişinin ülkesi bunun hesabını sormuyormu. Teşekkürler

      Sil
    5. Sayın Adsız@15:55

      Normalde kredi kartınız ile online bir siteden alışveriş yaptığınızda neden kimse bir şey sormuyor? Yani örneğin bir ABD sitesinden online bir şey alıp kredi kartı ile 100 dolar ödediniz. BCC de bundan farklı değil. Giden para var ve karşıda bir şirket var bunu alan. Onun kitap mı kamera mı yoksa BCC mi olduğunun bir farkı yok. Bu nedenle de sorulacak bir şey yok.

      Sil
    6. Adsiz 00:33, size o kredi kartini veren banka zaten coktan sormus oluyor kim oldugunuzu. Hatta saniyorum artik ulkemizde bankalar nufus kayitlarinizin hepsine ulasabiliyor, size esinizin annesinin ismini guvenlik dogrulamasi icin sorabiliyor. Verdiginiz ornek ile bahsettigim durum ayni degil. Bitcoin ile nakit parayi mukayese edebilirsiniz ancak kredi karti kesinlikle ayni sey degil. Orada birakin kimliginizi bulundugunuz konumdan, kredi gecmisinize ve hatta aldiginiz urunlere kadar her bilgi paylasilabiliniyor, saklaniyor.

      Sorunun soruldugu yer bitcoin'in para ile takas edildigi nokta. Bu noktada isin icine resmi ticaret giriyor ve resmi ticarette ticaretin kanun koyucunun istekleri dogrultusunda belgelenmesi ve vergilendirilmesi zorunludur.

      Sil
    7. İşte onu diyorum ben de. Kredi kartınızla alışveriş yapınca devlet size "neden kamera aldın?" diye soruyor mu? Ne önemi var ne aldığınızın? Bitcoin almak için kredi kartınızla yurtdışındaki online bir şirkete 500 USD gönderiyorsunuz ve bu da kartınızda ya da banka hesabınızda bir tür havale olarak görünmekte. Siz o şirketin sattığı ve adı Bitcoin olan bir ürünü alıyorsunuz. Buradan TL ile alıp yurtdışındaki birine göndermeyi soruyorsanız bunu da zaten Swift ile yapıyorsunuz şu anda. Yine soracak bir şey yok çünkü sermaye hareketleri serbest. Sadece kayda geçiyor. Bitcoin'in farkı, siz isterseniz bu kayıt mekanizmasını atlatabiliyorsunuz. Yani dijital parayı e-mail eki olarak da gönderebilirsiniz ve o zaman da devletin haberi olmuyor. Şu anda bunu sorabilecek bir altyapı yok.

      Sil
  16. Hocam ödemeler dengesinde resmi rezervler kısmında ödemeler dengesi finansmanı var. Bu ne anlama geliyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Resmi rezervlerden cari açığın finansmanında kullanılan kısım.

      Sil
  17. ellerinize sağlık hocam güzel bilgilendirme olmuş

    YanıtlaSil
  18. Hocam konu ile ilgili bir üniversite bünyesinde öğrenci ve akademisyenlere açık workshop düzenlemeyi düşünüyoruz Ocak ayı içerisinde konuşmacı olarak bizi onurlandırmanızı istiyoruz.

    YanıtlaSil
  19. insansız üretim yapay zeka sürekli gelişen teknoloji ... Hocam dünya başka bir alana evriliyor ve bu dünyada dijital paraların olması çok doğal şu anki sanal paralar belki de çok ilkel kalacak blockchain teknolojisi bile başlı başına bir devrim bence katkılarınız için çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blockchain teknolojisine diyecek bir şeyim yok. Geleceği bu teknolojinin şekillendireceğini düşünüyorum. Sorun o teknolojide değil.

      Sil
  20. Saygın Derici10 Aralık 2017 12:07

    Hocam naçizane eksik olduğunu düşündüğüm bir bilgi var borsaların komisyon adıyla yazdığınız fee'ler her borsa özelinde bu tutar değişebilir eğer sahibi olduğumuz bir cüzdandan başka bir cüzdana kendimi göndereceksek bu ücreti azaltıp arttırmamız mümkündür.Yüksek fee verince madenciler için onaylama süreci kısalıyor.Ayrıca yazınızda satoshi kavramından bahsetmeniz bitcoin'in virgülden sonra 8 basamağa ayrılabildiğini ve satın almak için illa 1 btc almak zorunda olunulmaması ky için önemli olduğunu düşünüyorum çoğu kişi 1 btc karşılığı tl'sini riske etmek istemeyebilir.
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  21. hocam son 24 saatte dünyada 14 milyar $'lık işlem hacmi gerçekleşmiş, bu alım satımların gerçekleştiği sitelerin tamamında (bir kısmında değil, tamamında) dünya kadar bilgi belge istiyorlar ki bunu siz de yazmışsınız. bu durumda;

    "Buna karşılık bitcoin cüzdanı kişiye özel. Buraya aktarılan bitcoinler ya da buradan başkasına aktarılan bitcoinler yukarıda değindiğim şifreli adreslere gönderildiği için kimin kime ne kadar bitcoin yolladığını bilmek mümkün değil." cümleniz kesinlikle geçerliliğini yitiriyor çünkü herhangi bir adrese gelen bitcoin'in nereden geldiği ve zamanında kimin tarafından alındığı biliniyor. gizli kapaklı işlerin çevrildiği yerler monero, zcash gibi tamamen anonim hizmetler veren altcoinler.

    ayrıca size sormak istediğim 2 soru var;

    1- dünyanın 3. büyük ekonomisi japonya'nın bitcoin'i resmi ödeme aracı olarak kabul ettiğini biliyor musunuz?
    2- cboe, cme grubun bitcoin vadeli işlemlerine başlamak için gerekli izinleri alması bile bu coinin söylendiği gibi "karanlık işlere hizmet eden" bir araç olmanın ötesinde olduğu konusunda bir fikir vermiyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. isime gönderilmiyor uzun bir şifreli üzdan var kimin cüzdanı ve hangi sitenin cüzdanı bunlar görünmüyor, özellikle isim hiçbir yerde geçmiyor.

      Sil
    2. Bu dediklerinizin hepsini biliyorum.

      Sil
    3. anladım hocam, teşekkürler.

      Sil
  22. Mən Azəriyəm, Sizə çox böyük hörmətim var.Siz çox haqpərəst bir insansınız...inanın ki, Sizə qulaq asanda çox rahatlanıram. Çox yaşayın, əziz insan...

    YanıtlaSil
  23. Amerikalılar'ın atası kimler ki atasözleri olsun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avrupalılar.

      Sil
    2. Amerika kitasinda binlerce yildir yerlesim var. Aztekti, Mayaydi tarihleri bilinen, bize anlatilan "Turk" tarihinden eskidir. Herhalde o cografyada yasayan insanlar uzaydan gelen maymunlardan evrilmediler. Avrupalilar da, bombos, kimsenin yasamadigi, corak topraklari somurme ihtiyaci hissetmediler. Hepsi birbirinin atasi.

      Sil
    3. Amerikalılar'ın atası Amerikalılardır.

      Sil
  24. FED parasal genisleme yapar mi olasi bir abd resesyonunda?

    YanıtlaSil
  25. Hocam yazınız temel ve doğru bilgileri içeriyor. Ekleme yapmam gerekirse bitcoin borsalarında manipülasyonu engelleyecek herhangi bir sistem yok. Kara tahtaya yazılan alım satım tablolarının dijitalleştirilmiş halleri. Maker, taker, short positipn gibi bir çok temel konu kendiliğinden ortaya çıkıyor zaten. Herhangi bir kontrol mekanizması olmadığı için de ne yazık ki hepsi spekülatif borsalar. Elinde 1 mio bitcoini olan bir kurum ya da kişi borsayı istediği gibi manipüle edebilir günümüzde. O nedenle çok hızlı yükselişler ve akabinde kar realizasyonları ile birlikte %50 bandına kadar düşüşler yaşanabiliyor. Hatta geçmişte çok daha fazlaları da yaşanmış1100 $ dan 320 $ a gibi. Yapısının sağlamlığı, transferlede merkezi bir onay mekanizmasının yapısının gereği olmayışı bitcoini geleceğin para birimi yapıyor. Bu sebeple doğan ilgi sonucu fırsatçılar borsalarda manipülasyon yaratıyorlar. Dolara rakip olmasının en azından önmüzdeki 50 yıl için imkansız olduğu bitcoini destekleyen uzmanlarınca da belirtiliyor. Ancak twitter da belirttiğiniz şekilde lale çılgınlığı diyerek basite indirgemek de ne yazık ki çok yüzeysel kalıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 milyon bitcoin 15 milyar dolar yapar,, 15 milyar dolarlik Apple, Berkshire hisseniz olsun onlarida manipule edebilirsiniz,, laf-i guzaf.

      Sil
  26. Hocam bilgileriniz için çok teşekkürler. Bitcoinin arkasında kimin veya neyin olduğu bilinmiyor, para basmak ülkelerin egemenlik gücüne dayanan bir şeydir bitcoinde böyle bir şey yokken bitcoini çıkaranlar neye göre satacakları bitcoini belirliyor bir sınırı var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitcoinin sınırı var. 21 milyondan fazla olmayacağı biliniyor.

      Sil
    2. Olmayan şeyin sınırı. Olsa ne olur, olmasa ne olur?

      Sil
  27. Ekonomist Milton Friedman tarafından 1991’de kaleme alınan ünlü ‘The Island of Stone Money Taş Paralar Adası’ isimli bir makalede para kavramı yalın bir örnekle açıklanmıştır. Yap, Güney Pasifik okyanusunda yer alan dört adadan oluşan bir ulustur. Adalarda bizim alışkın olduğumuz paranın yerini alabilecek altın, gümüş veya diğer farklı bir maden bulunmaz. Bu sebeple bizlerin bir değer değişim aracı olarak gördüğümüz değerli metallerin yerine Yap sakinleri taşları kullanır. Yap sakinleri birkaç yüzyıl öncesinde kendilerinden yaklaşık 400 kilometre uzaklıktaki başka bir ada grubunda özel bir kireçtaşı keşfederler. Bu kireçtaşı Yap adalarında bulunmadığı için kaynak oldukça kısıtlıdır. Zaman içinde ada şefleri bu uzak adalara seferler düzenleyerek madenlerden kireç taşı çıkartarak beraberlerinde geriye diskler şeklinde yeni taşlar getirirler. Bu diskler bazıları 5-10 santim bazıları ise 3,5 metreye varan genişlikte farklı büyüklüklerde ve ağırlıklara sahiptir. Başarılı bir sefer sonunda şef büyük taşlara ve küçük taşların yüzde 40’ına kendisi el koyar. Geri kalanlar ise sefere katılanlar arasında paylaştırılır. Böylece uzun süre yaşayan bir şefin evinin dışında pek çok büyük taş birikir.
    Adada bir şef alışveriş yapmak veya bir komşusuna hediye vermek istediğinde bu taşların taşınamayacak kadar büyük olduğunu fark ederler ama kimse bunu sorun haline getirmez. Şef taşın yeni sahibini ilan eder ve artık herkes taşın yeni sahibinin kim olduğunu bilir. Bu tüm ticari işlemler sürecinde bu şekilde işler ve şefler arasında taşların yeri değişmeden sürekli olarak kime ait olduğunun bilgisi dolaşır durur. Herkes mutludur. Yap adalarında para hafıza olmuştur. Ada sakinleri taşların kime ait olduğunu unutmadığı sürece sistem mükemmel şekilde işler. Sistem o kadar iyi çalışmaktadır ki taşların nerede olduğunu kimse bilmese bile işlemeye devam eder. Hatta zaman zaman taşlar madenlerden çıkartıldıktan sonra adaya geri dönüş yolunda gemiler bir fırtınaya yakalanıp batarsa denizin dibini boylamaktadır. Ancak adaya geri döndüklerinde şef taşın yerini herkese söyler. Taş kıyıdan 5-10 kilometre ötede denizin dibinde durmaktadır. Herkes şefe güvendiği için bu da kabul görür ve bu taş bir alışverişte kullanıldığında kabile bu durumu kabul ettiği için sorun oluşmaz.

    Denizin dibindeki taşın bile artık yeni bir sahibi olur. Taşlar hiçbir yere gitmediği için ortada hiçbir sorun yoktur. Herkes ortak bir değer üstünde fikir birliğine varmıştır. Friedman’ın hikayesinde vurguladığı nokta şudur: Gerçekten bir taşın söylenen yerde olup olmaması önemli değildir. Eğer herkes ortak bir fikirde karar birliğine varıyorsa buna para denir.

    Tıpkı Bitcoin gibi değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de Mississippi balonu var. Birileri "nerede bu taşlar" diye sorduğunda patlayan. İsterseniz araştırın.

      Sil
    2. Birileri "taslarin nerede oldugu, olup olmadigi onemli degil, siz keyfinize bakin" demeye basliyorsa zaten taslarin nerede oldugu onemini yitirmis oluyor. Cunku taslar coktan gitmis oluyor. Ondan sonra onemli olan bunun ortaya cikmasi icin kac kisinin ve kimlerin hayatlarini feda etmeleri gerektigi oluyor.

      Sil
    3. O taşların Para olabilmesi için değişim , hesap birimi değer saklama aracı olması gerekir

      Sil
    4. Friedman'ın kitabını örnek verdiğiniz için çok teşekkür ederim. tavsiye olarak okuyacağım ama burada bir eksiğiniz var. Bu taşları diğer başka bambaşka bir adadaki şefle paylaşamaz dağıtamaz vs. Şef bir yere gidemez. Ve unutmazsa demişsiniz. zaten herşey işte o unutmalar ve değişimler olduğunda başlıyor. şimdi btc nin başlangıcını anlatmışsınız pekala ama işte o yap adasından günümüz global dünyasına kadar bir sürü gelişim oldu. yeni bilgiler kazandık onlar olmadan da bişeye para diyemiyoruz artık aynı güveni sağlayamıyor. btc henüz bir değiş tokuş aracı fiyat belirleme aracı değil. belki bir transfer aracıdır. Japonyanın resmi olarak ödeme aracı olduğunu söylemiş birisi. https://www.cnbc.com/2017/09/29/bitcoin-exchanges-officially-recognized-by-japan.html burdaki habere göre pek de öyle değil sadece japonya kendi halkını dolandırılmaktan korumak için 11 şirkete btc exchange operator yetkisi vermiş onlarında teknolojik altyapılarını denetlemek şartıyla ve para aklamanın önlenmesi için gerekli belgeleri alması şartıyla. legal para olarak tanıma diye bişey yok. ama işte böyle haberler dolaşıma sokularak talep yaratılıyor. ve sanki bir yatırım aracıymış gibi insanlar buraya akın ettiriliyor. Bu borsalara dikkat etmek gerekir. Hocamızın dediği gibi.

      Sil
    5. Bu paylaşım için teşekkürlerimi sunuyorum.

      Sil
  28. Saygın Derici10 Aralık 2017 13:53

    Hocam naçizane eksik olduğunu düşündüğüm bir bilgi var borsaların komisyon adıyla yazdığınız fee'ler her borsa özelinde bu tutar değişebilir eğer sahibi olduğumuz bir cüzdandan başka bir cüzdana kendimi göndereceksek bu ücreti azaltıp arttırmamız mümkündür.Yüksek fee verince madenciler için onaylama süreci kısalıyor.Ayrıca yazınızda satoshi kavramından bahsetmeniz bitcoin'in virgülden sonra 8 basamağa ayrılabildiğini ve satın almak için illa 1 btc almak zorunda olunulmaması ky için önemli olduğunu düşünüyorum çoğu kişi 1 btc karşılığı tl'sini riske etmek istemeyebilir.
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  29. Hocam olaya finans mantigi ve kurallari olarak degilde teknolojik olarak bakmamiz lazim. Tv ilk uretildiginde bunu kac kisi evine alir demislerdi. Sunu seyretmekte fayda var bence hetkezin.
    https://youtu.be/xu7Fkc8QGxY

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konuyla ilgisi olmayan bir benzetme yapmışsınız.

      Sil
  30. Hocam altcoin de aldınız mı?

    YanıtlaSil
  31. Bitcoin ve diğerlerine kripto para denilse de, görünüm itibariyle paradan çok, kazanma amaçlı para bağlanan bir sanal emtea. Geleceğin parası demek için çok erken. Rakipse şuan için, altına, borsaya, tahvil piyasalarına rakip. Her yerde kullanılmıyor. Maliyetler bitcoine göre hesaplanmıyor.

    Değeri bu kadar yükselen bir para, o ülkenin üretim kabiliyetini, ihracatını baltalamaz mı?

    Kağıt paralar ortadan kalkacak veya payı çok azalacak, ama hiç bir ülke senyoraj gelirini kaptırmak istemez.MB tekelinde bu teknolıoji evrilecektir.

    Tüketici açısından da düşünelim, şu an için para kazandırması dışında ne kolaylık sağlıyor bu bitcoin?

    Öğrendikçe maliyetsiz olmadığını da görüyoruz. Şuan için kazanç çok yüksek olduğu için önemsenmiyor.

    YanıtlaSil
  32. NOT: Linkleri Chrome açmazsa, Firefox'ta deneyiniz.

    'TeknoSeyir' adlı elektronik ürün tanıtımı ve bilim yayınları yapan (Türkçe) youtube kanalı var. Niyazi Saral buraya konuk olarak katılıp, blockchain ve bitcoin konseptlerinden bahsetti.

    Niyazi Saral yüksek mühendis. Yıllarca, Tayvanlı bir anakart üreticisi şirketin Türkiye'deki distribütörlüğünü ve yetkilendirilmiş tamirat işlerini yaptı. Sonra bu anlaşmayı sonlandırıp, perakende elektronik ticaret ile e-ticarete yöneldi.

    Blockchain ve bitcoin konseptlerini anlatırken, kurduğu ilk cümlede; 'Mahfi Eğilmez'in bu konuda bir yazısı var. İzleyicilerimiz önce o yazıyı okuyup konuyu anlamaya gayret ederse, bu videoda anlatacaklarımız biraz daha verimli olabilir.' dedi.

    2. dakika 8. saniyede sizden bashediyor Mahfi bey:

    'Bitcoin ve Ethereum Piyasasındaki Son Gelişmeler' (Niyazi Saral)

    https://www.youtube.com/watch?v=b9UVDBqDNnI

    Başka video:

    'Bitcoin ve Ethereum'un kalbi Blockchain nedir?' (Murat Gamsız & Hamdi Kellecioğlu)

    https://www.youtube.com/watch?v=HQ896ofhNZY

    Başka video:

    'Her yönüyle Bitcoin, Ethereum ve GPU madenciliği' (Alp Işık & Niyazi Saral)

    https://www.youtube.com/watch?v=Oaefl_HLwxA

    YanıtlaSil
  33. Twitter'da şunu yazmışsınız: "Bitcoin veya diğerlerine para yatırmış olanlar eleştirilere kızıyorlar. Ama hiçbiri bu borsaların sahibi kimdir, adresi nedir, bunları denetleyen var mı, bir hata olursa kime derdini anlatacaksın sorularını yanıtlayamıyor."

    "Anarşizm"i anlamadığınız sürece, "blockchain"i anlamanız çok zor.

    Ortodoks iktisadi şablonların büyük çoğunluğu, "blockchain" ile uyumlu değil. Yazdığınız tweet'de, "mercek" kullanarak "inekten süt sağmaya çalışmak" gibi bir irrasyonel durum var.

    "Blockchain"ndeki çeşit çeşit "coin"lerin, ekonomideki varlığını ve vaziyetlerini elbette analiz edebilirsiniz. Fakat, bu analizinizi yaparken, "denetim var mı?", "bunlar nerede muhazafa ediliyor?", "temiz para ile kirli parayı nasıl ayırt edeceğiz?" gibi sorular sormaya başladığınız an, o temel meseleye geliyoruz; "Mülkiyet nedir? / ne değildir?" Biliyorsunuz bu soru, kadim bir sorudur. Binyıllara yayılan, felsefi, siyasi, dini, sosyolojik bir sorudur ve sorundur "mülkiyet" denen şey. Fakat siz, "blockchain"e yalnızca ortodoks iktisadi perspektifle bakarak anlamaya çalışıyorsunuz, ve tıkanıyorsunuz.

    "Blockchain"in temeli "de-centralization"dır, bu da "anarşizm"in kökünü teşkil eder.

    Eğer siz, "blockchain"e de hâlâ "Bretton Woods hegemonyası"na göre bakmakta ısrarcıysanız, yazdığınız hiçbir analizde sonuca ulaşamazsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman ne kadar bilgilendim. Neredeyse bitcoinden gidip devrim yapacaksınız.

      Sil
    2. Anarsizmle ilgisini biraz daha detaylandirir misiniz?

      Sil
    3. Ne devriminden bahsediyorsunuz siz?!

      "Wikipedia"yı iğdiş ettikleri gibi "blockchain"in başına da mı bekçi diksinler!

      Daha "internet"in ne olduğunu anlamamışsınız, "blockchain'i kim denetliyor, nereye şikayet edeceğim?" diye sorup duruyorsunuz.

      Devletler ve şirketler, içeriklerini onaylamadıkları siteleri engelliyorlar. Peki yetiyor mu? Hayır yet(e)miyor. "Proxy-switching" gibi, "VPN" gibi, "Tor" gibi konseptler aracılığı ile, engellenen sitelere erişim sağlanabiliyor.

      BTK, pek çok sitenin başında, "bekçi" gibi, "çoban" gibi dikilip istikamet vermeye çalışıyor, sanki "internet"in sahibi kendisiymiş gibi. Peki yetiyor mu? Hayır yet(e)miyor. Yine, engelledikleri bütün sitelere erişilebiliyor.

      "Blockchain" konsepti, internet denen mecranın içinde faaliyet gösteren devasa bir alandır, henüz emekleme aşamasındadır, fakat, "çoban" olmaya teşne devletlerin, şirketlerin, merkez bankalarının "hayt huyt"larına boyun eğecek kadar korkak bir alan değildir "blockchain"!

      "Blockchain" konseptinin başına da çoban aramaktan vazgeçiniz Mahfi Bey!

      "Devrim"in ilk adımlarındayız şu an, "blockchain"e "bekçi" arayarak devrimi siz de ıskalamayınız!

      Sil
    4. "Adsız 10 Aralık 2017 19:50"ye cevaben:

      "Anarsizmle ilgisini biraz daha detaylandirir misiniz?"

      Mesele şu: "düzenleyici otoritenin yokluğu", "anarşizm" isimli akımın temelidir.

      Anarşizmde, "buyurgan - özgürlükleri kısıtlayıcı - zorba" otoritelere karşı mücadele vardır.

      Anarşizm, sadece ama sadece, insanların öz (dışarıdan hiçbir telkin ve zorlamaya maruz kalmadan) iradeleri ile dayanışmayı (örnek: "Blockchain" konsepti) savunur, o kadar.

      Anarşizm, "kurallar manzumesi" değildir. Kimse, kimsenin hayatına zorla müdahale edemez. Anarşizm, kurucu ideologları olan, modern yönetim şekillerine benzemez. Binyıllardır, "insan ve doğa" ilişkisinde gözlemlenen davranışlarla oluşmuş "hayatı yaşayış şekli"dir anarşizm. Önderleri, liderleri yoktur; paydaşları, mücadele arkadaşları vardır. Komünizm ile ortak özellikleri çoktur, fakat, komünizm değildir.

      Herhangi bir "suç" meydana gelirse, bu durumu anarşistler "vigilant" davranarak çözerler, öldürmek asla yoktur. "Devlet"in, "ceza otoritesi" olmasına temelden karşı çıkarlar. "Devlet", insanları, "bize ihtiyacınız var, eğer devleti sevmez ve savunmazsanız, kötü insanlar her yeri işgal eder!" sözü ile kandırır.

      Eğer konuyu daha net anlamak isteyenler olursa, "wikipedia" adlı konseptin de, "anarşizm" akımı ile uyumlu olduğunu hatırlamalıdır.

      Sırf, "wikipedia"da birkaç sayfa, "devlet"in istediği şekilde yayınlanmıyor diye, sitenin "tamamını" kapatmak; "anarşizm" akımının meselesidir. Tam da bu sebeple, anarşistler, "devlet"lere karşı mücadele eder, çünkü "devlet"ler, "denetim, düzenleme, kötülüklerden koruma" yalanının altından zorbalık yapmaktadır.

      Şu an aynı şey, "blockchain" konsepti için uygulanıyor.

      "Devlet"ler, sırf, "'kötü'ye kullanım olabilir" sözü ile insanlara korku yayıp, "blockchain" konsepti üzerine de hegemonya kurmak için fırsat kolluyor. Blockchain için hukuk prosedürünü, "devlet"in zorbalığına ve çıkarlarına göre dizayn etmeye uğraşıyor; "wikipedia"nın başına gelenlerle aynı.

      Eğer sırf, toplum genelinde dillere pelesenk olmuş "anarşiklik yapmayın, ulan!" sözü gerekçe gösterilerek, ve "kötü uygulamalar oluyor bakın blockchain &
      bitcoin piyasasında"
      iddiasıyla "devlet" adeta göreve çağırılırsa, blockchain üzerinde "düzenleyici otorite" kurmaya meraklı olanlar çıkar (ki çıkacaktır). Bu olursa, blockchain, "anarşizm" isimli akımın temel özelliklerinden kopar.

      Bir kez hada hatırlatalım: "Anarşik"lik ile "anarşizm", aynı şey değildir. "Düzenleyici otorite" gibi söylemler, "blockchain" konseptinin köküne kibrit suyu dökmektir.

      Sil
    5. Blockchain, "peer-to-peer payment" uygulaması içinde de değerlendirilir.

      Hatırlarsanız, bir başka "peer-to-peer (file) sharing" uygulaması olan "torrent" ortaya çıktığından beri, film endüstrisi, dizi endüstrisi eski şaşalı kârlarını artık elde edemez oldu!

      Şimdi "on-line streaming" gibi şirketler (Netflix, Hulu, HBO vb.), "torrent"in önünü kesmek için her tür hukuk (ve hukuk dışı!) yola başvuruyor. Ama bir türlü engelleyemiyorlar!

      Siz, Mahfi Bey, devrim kelimesini umarız Stalinist zırva içinde algılamıyorsunuzdur.

      Blockchain, devrimdir, ama komünizmle ilgisi yoktur!

      Bütün bankacılık ve sigortacılık sektörleri baştan aşağı değişecek, bunun ateşleyicisi "blockchain"dir!

      Sil
    6. Bugün itibarıyla Bitcoin merkezsiz bir para sistemine giriş denebilir. Devletin, merkez bankasının, bankaların ve diğer finans kurumlarının var olmadığı bir alternatif ekonominin altyapısını oluşturacağı iddiası hep var oldu ama şu andaki oynaklığı (volatilitesi) nedeniyle artık bu türden bir siyasi-ideolojik-ütopik kullanımı mümkün değil. Aksine kara paracıla ve tilki ruhlu spekülatörlerin aleti oldu çıktı. Bu nedenle yeni kavramlar üzerine kurulu yeni coinler üzerinde konuşmalıyız. Bcc bize ilham olmalı sadece.

      Ayrıca anarşist bir ekonomi istiyorsak önce bunu tanımlayabilmeliyiz. Anarşi ve ekonomi kavramları doğaları gereği birbirlerini dışlayabilirler. Biri sistemler karşıtlığı iken diğerinin kendi içinde bir sistemi var. Bu nedenle alternatif topluluklar ve alternatif ekonomiler üzerinden konuşmak daha yerinde olur.

      İ.İ.

      Sil
    7. Adsiz 20:31, her sey iyi hos da devlet diye oculestirdiginiz sey de insanlarin bizahati kendisi. Devletler diye bir kategori yok modern dunyada insanlarin kendi aralarinda sectikleri yonetici bireyler var. Mesela wikipedia dediginiz ne kurulusu ne de isleyisinin anarsizm le uzaktan yakindan alakasi olmayan kurulusun (cunku basindan beri ABD kanunlarina gore hareket ediyor) kisitlayicisi onlarca ocu 'devlet'ten sadece iki tanesi. Turkiye ve Cin disindaki devletler varliklarini inkar mi ediyorlar yani?

      Su an bu dusunduklerinizi insanlar neden anlamiyor, insanlar neden korler diye bosuna evhamlanmayin. Bu tip ozgurlukcu fikirler monarsilerin ya da Cumhuriyetlerin fasistlestmeye basladigi zamanlarda populetlesiyor. Malesef ekonomik sebeplerden Yunanistan sonrasi Turkiye de o yola giriyor gibi gorunuyor.

      Sil
    8. [1]

      “Adsız 11 Aralık 2017 13:04”e cevaben:

      “devlet diye oculestirdiginiz sey de insanlarin bizahati kendisi. Devletler diye bir kategori yok modern dunyada insanlarin kendi aralarinda sectikleri yonetici bireyler var.”

      Yazdıklarınızın yanlış olduğu, “hayat” tarafından ispatlandı.

      Konunun muhteviyatından haberdar olduğunuzu düşünerek, 20:31, 20:48 ve 21:20’deki açıklamalarımızı yazmıştık. Galiba biraz daha detaya girmemiz gerekiyor.

      “Devlet” elbette kendi kendine doğup büyüyen, yaşayan veya ölen bir organizma değil. Pek çok kurum gibi “devlet” de insan davranışlarının neticesinde varolageldi.

      “Devlet”in kuruluş amacının ilki, bünyesini teşkil eden toplumun huzur ve refahını sağlamak değil; tam tersine, başka toplumların da kurduğu “devlet”lere karşı “koruma kalkanı olmak”, “yaşamak için öldürmek” önkabulüdür, “yıkmaya programlı” olduğu önkabulüdür; “devlet”in “kötü” bir yapı olduğu (sizin tabirinizle “öcü” olduğu) en başından belirlenerek günümüze değin gelmiştir.

      “İnsanların kendi aralarında seçtikleri yönetici bireyler” ifadeniz, hayatın akışına uygun değil. Bahsettiğiniz konseptin adı, en özet kavram “temsili demokrasi” olarak bilinegelse de; gerçekte “çoğunluğun diktatörlüğü”dür (majoritarian dictatorship).

      Şunu sormak aklınıza gelebilir; “Ama X-Y-Z iktidarını seçen insan sayısı sırf ‘çok & çoğunluk’ diye, niçin diktatörlük olsun ki?” Cevap: İnsanların, tekil tekil, günlük hayatta kurdukları ilişkiler ve anlaşma mekanizmaları ile, bunun, makro düzeyde bir “devlet aygıtı”na dönüştürülmesi arasında fark var. Makrolaşmaya evrildikçe, huzur ve refahı pekiştirmek değil; elde avuçta olanı, başka makrolaşma eğilimlerine kaptırMAmak amacı öne çıkıyor, ve, diktatörlük tam da burada başlıyor. “Devlet” aygıtı, otomatikman, “kötü” amaçlı bir aygıta dönüşüyor. “Çoğunluk”, “azınlık”ı; ezmeye, sıkıştırmaya, eritmeye, ötekileştirmeye, hâttâ çoğu zaman “yok etmeye” karar verebiliyor. Bu gaddarlık apaçık ortada olduğu için, “devlet” isimli “en gaddar aygıt”lara karşı mücadele ediliyor.

      Dikkat ederseniz, “blockchain” konsepti, %100 kusursuz bir yapı değil; kaypak fonksiyonları da var. Burada en mühim nokta, bu konseptin tekil tekil “peer-to-peer” anlayışına göre hareket etmesidir, hiçbir “otorite”yi kabul etmeden, berrak bir mecra yaratmaya uğraşmaktır, “devlet”in gölgesini “blockchain”den uzak tutabilmek için çırpınmaktır.

      “Devlet”i yönetmeye seçim & sandık yolu ile gelmiş erk, icraatlarına başlarken; “Biz, şu oy oranıyla iktidar olmuş çoğunluk partisiyiz, istediğimizi yapma hakkımız buradan geliyor.” cümlesini kendilerine kalkan yaparak, diktatörlük estiriyor. Netice, budur.

      Aynı durum, tersi için de geçerlidir. “Azınlık hükümeti”nin kurulması da, yine, diktatöryel uygulamaları meydana getirir.

      “Çoğunluk” veya “azınlık” diktatörlüklerinin oluşMAması için, “devlet” aygıtı ortadan kaldırılmalıdır, mücadele budur.

      “İktidar”, daima “güç zehirlenmesi” yaşatır.

      “Mesela wikipedia dediginiz ne kurulusu ne de isleyisinin anarsizm le uzaktan yakindan alakasi olmayan kurulusun (cunku basindan beri ABD kanunlarina gore hareket ediyor) kisitlayicisi onlarca ocu 'devlet'ten sadece iki tanesi.”

      “Wikipedia”nın %100 kusursuz olduğunu hiçbir zaman iddia etmedik ki. Size ısrarla, “otoriteye karşı mücadele etmek”ten bahsediyoruz, wikipedia kullanıcılarının öz (dışarıdan hiçbir telkin ve zorlamaya maruz kalmadan) iradeleri ile dayanışma hâlinden bahsediyoruz.

      → → → → →

      Sil
    9. [2]

      “Wikipedia” da, şu hayatta tutunabilmek için, “devlet aygıtı”nın dayattığı kurallara boyun eğmek zorunda kalıyor, ilk kurulduğu yerin ABD olması sebebiyle, toptan kapatılmamak “umuduyla”, ABD’deki “çoğunluk diktatörlüğü”nün kurallarıyla uyumlu hareket etmeye çalışıyor. Fakat, ABD’deki diktatöryel yapıyı yıkmak için her türlü mücadele sahasında kavga etmekten de geri adım atmıyor.

      Hayatta, giriftlikler çoktur.

      %100 steril olan, %100 pürüzsüz olan yapılar yoktur.

      “Wikipedia”nın da hatalar yapıyor olması, başına “devlet” adlı bir “bekçi”nin, “çoban”ın dikilmesini zorunlu kılmaz.

      “Turkiye ve Cin disindaki devletler varliklarini inkar mi ediyorlar yani?”

      İstisnasız, “bütün” devletler, diktatöryel eğilimler taşır. Hatırlayınız; “iktidar”, daima “güç zehirlenmesi” yaşatır. “Çin” sütten çıkmış ak kaşık mı? Hayır, değil. Oradaki “komünist oligarşi”, VPN ile erişimi bile kısıtlıyor, gaddarlığın ne kadar büyük olduğunu görünüz. Eğer Çin sınırları içine girerseniz, “facebook”a hiç ama hiç giremeyeceğinizi biliyorsunuzdur.

      “Türkiye”deki otoriterlik örneklerini bir bir yazmamıza gerek var mı!

      “Su an bu dusunduklerinizi insanlar neden anlamiyor, insanlar neden korler diye bosuna evhamlanmayin.”

      İnsanların “anlaMAdığı”nı nereden biliyorsunuz. Otoriteye karşı mücadele etmek için, cilt cilt kitapları hatim etmeye, “Prof. Dr.” gibi rütbeler almaya gerek yok. Hayatta, giriftlikler çoktur. %100 steril olan, %100 pürüzsüz olan yapılar yoktur. Günlük hayatlarının en ince noktalarına kadar sızmış otoriterliğin yarattığı bıkkınlığa karşı seslerini yükseltmeye başlıyor insanlar, yavaş yavaş, ağır ağır; “değişim” akşamdan sabaha, bugünden yarına, çabucak olmaz.

      “Bu tip ozgurlukcu fikirler monarsilerin ya da Cumhuriyetlerin fasistlestmeye basladigi zamanlarda populetlesiyor.”

      Hatırlayınız; “iktidar”, daima “güç zehirlenmesi” yaşatır. “Popülerleşmek” demek, otorite karşıtlığının yaygınlık kazanması demektir; pejoratif (ve yer yer magazinel, dedikodusal) anlamda popülerleşmek değildir.

      “Malesef ekonomik sebeplerden Yunanistan sonrasi Turkiye de o yola giriyor gibi gorunuyor.”

      “Çipras hükümeti”nin ilk aylarındaki maliye bakanı “Yanis Varoufakis”i hatırlamanızı öneririz.

      Çipras önderliğinde kurulan koalisyon hükümeti, Almanya başta olmak üzere, Avrupa Birliği yöneticilerinin iktisadi tehditlerine boyun eğince, Varoufakis itiraz etti, maliye bakanlığından ve kabineden ayrıldı. Berlin’e taşındı.

      “Democracy in Europe Movement 2025 (DiEM25)” ismiyle, asla “otoriterliğe eğilim göstermeden”, bir mücadele hareketi konsepti kurulmasına yardımcı oldu. Şu an, Avrupa genelinde, “çoğunluk diktatörlükleri”ne karşı, “faşistliğe” karşı, özgürlükleri kısıtlamaya karşı mücadele eden, tabanı her geçen gün kuvvetlenen bir yapı. Bu yapı da, tıpkı “wikipedia” gibi, tıpkı “blockchain” gibi köşeye sıkıştırılıyor; çeşit çeşit “devlet”in saldırılarına karşı kendini savunmak için didiniyor. “DiEM25” de zaman zaman yere kapaklanacak, dizleri çürük içinde kalacak, ama her seferinde ayağa kalkıp mücadeleye devam edecek. Hatırlayınız; hayatta, giriftlikler çoktur. %100 steril olan, %100 pürüzsüz olan yapılar yoktur.

      Türkiye’nin şu buhranlı günleri yırtıp atması için:

      Ya, “Gezi” gibi protesto hareketlerinin yeniden yaygınlaşması gerek.

      Ya da, 16 Nisan 2017 referandumu öncesinde zar zor müttefik olabilen “HAYIR” bileşenlerinin, 2019’a yaklaşırken, yeniden, müttefik olma cesaretini göstermesi gerek.

      Başka alternatifler, şimdilik, görünürde yok.

      Sil
  34. Milli Kripto para uretebilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce milli kâğıt paramızın değerini korumayı düşünsek daha iyi olmaz mı?

      Sil
    2. Hocam ikisini birden yapamaz mıyız? 1300 küsür coin alternatifi oluşuyor deneysel de olsa milli kritopara üretiminde geç kalmak üzücü olur

      Sil
    3. Türklerin ürettiği coinler var zaten ama milli olsa ne olacak ki? Burada milli kavramı mantıksız oluyor. Zaten lira var, yerli kripto para ne işimize yarayacak ki?

      Sil
  35. Madencilik yaparak bir bitcoin çıkarmak için kaç varil petrol enerjisine ihtiyaç var? Madenciler enerji ucuz olduğu için Venezuela'ya taşınmaya başladılar. İlginç bir yazı, tavsiye ederim.
    https://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/How-Many-Barrels-Of-Oil-Are-Needed-To-Mine-One-Bitcoin.html

    YanıtlaSil
  36. sizce bu bitcoin furyası daha devam eder mi? bitcoin geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz hocam?

    YanıtlaSil
  37. herkesin sadece para kazandırma olayına bakıyor, ki bu doğal. ama asıl sorgulanması gereken bitcoinin üretim şekli, mining . mining yaparken açık ve net bir şekilde birsüper bilgisayar oluşturuyorsunuz. bu süper bilgisayarlar dev işlemler yaparlar dev algoritma ları çözerler. bir sanal para için bu çok değil mi? para karşılığı olan birşeydir, çözülen onca algoritma, yapılan onca dev işlemlerin karşılığı para oluyor, kabul, ama o algoritmalar o işlemler neye ait? biraz komplo teorisine kaçacak tahminim şu; sanırım bitcoini bulan kişi süper bilgisayarlar almadan her yerde süper bilgisayarlara sahip olup bunları ağ üzerinde senkronize ederek, artık ne bileyim çok güçlü bir yapay zeka yaratmak, zor bir bilimsel problemi çözerek bir keşif yapmak, genetik analizler elde etmek vb. işler yapmaya çalışıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitcoin ve blockchain'in kaynak kodları kamuya açıktır. Zaten o nedenle onca kopyası çıktı. Düşündüğünüz türden bir teori mümkün değil. Bcc üretmek için elektrik gerekli. Bunun nedeni de doğası gereği para kavramının bir emek içermesi zorunluluğu. Yani hem üzerinde güven oluşmalı hem de nadir olmalı. Bu nadirlik BCC için yapay olarak sağlanıyor. Yoksa her bir birim BCC basit bir test dosyasına yazılı birkaç yüz karakterlik birer metinden ibaret. Fakat bu birimlerden her birini bulmak için bugüne dek ortalama 4.2 milyar sayısal deneme yapmak gerekti. Bu da yüksek hızlı bilgisayarlara avantaj sağlamakta. Yani BCC aslında bulunması kasten zorlaştırılmış bir şifreden başka bir şey değil.

      İ.İ.

      Sil
  38. Mhfi hocam venezuela sanal parasi iota ve onun altyapisi olan tangle hakkinda ne dersiniz. Iota su anda cok ucuz oda bitcoin kadar degerlenebilir mi?

    YanıtlaSil
  39. Hocam, siz bu kadar akıllı ve tecrübeli bir insansınız. Bizlere bu bilgileri vermek için bitcoin bile almışsınız (Gerçi eminim btc değil de 1 satoshi falan almışsınızdır, ben de olsam öyle yapardım :)) Sizce gerçekten bitcoin diye bir şey var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Var ben aldım dediğiniz gibi.

      Sil
    2. Hocam yerli borsaya mı kaydoldunuz yabancıya mı?

      Sil
    3. Hocam, alemsiniz :)) Sizi gerçekten ve çok samimi şekilde takdir ediyorum. Sizce bir önemi var mı bilemem elbette :))

      Sil
  40. İyi günler
    Peki bilgisayar kasasina takilan ekran kartlari ile kripto para üretme konusunda fikriniz nedir?

    YanıtlaSil
  41. Bitcoinin uzun vadeli grafiğine bakılırsa üsselden hiperbolik yapıya dönmüş durumda, tam bir mani hali. Bu şekilde uzun süre devam etmesi mümkün değil (ederse kısa sürede değeri milyon dolarlara, sonra da milyar dolarlara varacak).

    YanıtlaSil
  42. Hocam yabancı finansal sermaye bir ülkeye yatırım yaparken kurun dalgalı mı sabit mi olmasını tercih eder?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülkeye göre değişir. Mesela ABD'ye yatırım yapacak birisi için bu çok fark etmez. Ama Türkiye gibi parası çok volatil olan bir ülkede sabit kur tercih edilebilir. Bununla birlikte yabancı yatırımcı kurdan çok risklerin düşük olmasını bekler.

      Sil
  43. Hocam 1995 "gümrük birliği anlaşması" bizim ihracatımızı ne şekilde olumlu etkiler? AB 1971 yılında türkiyeden aldığı ürünlerde tarifeleri sıfırlamış biz ise 1995 yılında ABden aldığımız ürünlerin tarifelerini sıfırlamışız. Bizim ihracatımızın mantıken 1971 yılından itibaren olumlu etkilenmesi gerekiyor çünkü AB zaten bu yılda tarifeleri sıfırlamıştı gümrük birliğiyle değişen birşey yok. 1995 yılında ise AB'nin rekabet gücünün olumlu etkilenmesi gerekiyor.

    YanıtlaSil
  44. Bitcoin gibi şeyler durdurulamaz. Durdurmayada çalişmama sebebleri bu zaten. Ya onunla olacaksın yada karşı çıkacaksın ancak o yoluna devam edecek. Eninde sonunda iktisatta kar 0 dir hicam iyi bilir ama henüz tabana yayılmadi bu bitcoin. Gerçek degeri taban kesme yayıldığında olacak. Master card ne sanki oda sanal para ancak bu açığı gorerek adamlar araciyi kaldiriyorlar buda buyukbaslarin isine gelmiyor. Suan cok yuksek degil rakami. Burdan 100 kat artabilir 2 sene icinde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mastercard ve visa kredi uzerine kurulu odeme araclari. Bitcoin ile hicbir alakasi yok. Bitcoin gibi sanal para konseptine en yakin orjinal sey Paypal idi. Ancak bircoin daginik yapisi ile gercek paraya Paypal'dan cok daha fazla benziyor.

      Sil
  45. 1950-60-70'lerde "taş plak"lara, "vinyl"lere, "longplay"lere kaydedilirdi ses & müzik.

    1970'lerin sonunda ve 80'li yıllar boyunca, taşınabilir müzik aleti "walkman"ler, insanların elindeydi, belindeki kemerde asılıydı, cebindeydi, çantasındaydı.

    1980'lerde "videotape"lere, "cassette"lere, "betamax"lere kaydedilirdi müzik ve görüntü.

    1990'larda yukarıdaki cihaz ve platformların çoğu eridi gitti, "cassette"ler biraz uzun ömürlü oldu ama bu kez "compact disc (CD)" teknolojisi geldi. "DVD"ler, "HD-DVD"ler derken günümüzdeki "BluRay" teknolojisine kadar ulaştık.

    2000-2010-2017'lerde müzik dinlemek ve görüntü izlemek için artık fiziki cihazlara pek ihtiyacımız yok. "MP3", "WMA", "MP4", "WAV", "Ogg (Vorbis)", "M4A", "FLAC", "AAC", "AIFF", "1080p video", "4K video", "8K video", "16K video", "LED", "OLED", "AMOLED", "SuperAMOLED", "IPS" gibi yüzlerce dijital format içine kaydedilmiş sesi müzik olarak dinliyoruz, görüntüyü video olarak izliyoruz.

    "Spotify", "Pandora", "Apple Music (iTunes)", "SoundCloud", "Tidal", "YouTube", "Dailymotion", "Vimeo" ve bunlar gibi yüzlerce platformdan hangisini istersek, elimizdeki "smartphone"e yükleyip, istediğimiz müziği dinliyoruz, istediğimiz videoyu izliyoruz.

    "Blockchain"; yakın gelecekte önümüze yepyeni modeller sunacak.

    "Blockchain"; köhnemiş "para ve para transferi" anlayışını, merkeziyetçi bankacılık anlayışını, köhnemiş ticaret alışkanlıklarını silip atacak meşakkatli bir yolculuğun başlangıcı!

    Evet, sancılı bir süreç olacak, ama nihayetinde sağlıklı çocuklar dünyaya gelecek!

    "Blockchain" devrimdir! Kaçmak imkânsızdır!

    YanıtlaSil
  46. Tamamen bitcoin cahili olarak soruyorum müsadenizle.bitcoine ne kadar para ile girilebilir yani borsadaki gibi hisse fiyatı gibimi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitcoin Borsası denilen sitelerde farklı alt limitler var.

      Sil
  47. Hocam emeğinize sağlık tüm yazılarınızı keyifle okuyorum.

    YanıtlaSil
  48. Hocam benim aklıma halen daha takıldı sınav sorularını cevaplamıyorsunuz biliyorum ama bu konuyla alakalı oldugu için sormak istiyorum çünkü çok kafama takıldı.Hocamız bitcoini para olarak sayamayız dedi nedeninide herkes tarafından kabul görmemesi olarak söyledi. Btcturk var bitcoin bilinen birsey degilmi? sizin düşüncenizi merak ediyorum hocam saygılarımla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocanız haklı. Bitcoinin tam olarak para sayılması için ödemelerde sorunsuz kabul edilmesi gerekiyor. Henüz o aşamada değil. Mesela arabanıza benzin aldığınızda ya da marketten alış veriş yaptığınızda bitcoin ile ödeme yapamıyorsunuz. Kısıtlı bir ödeme imkanı var.

      Sil
  49. Hocam bu aralar bitcoin meselesi yüzünden fazla üzerinize geliniyor, bu stresle nasıl başa çıkıyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşam bir alışkanlıklar dizisidir. Ben de bu tür şeylere alıştım.

      Sil
  50. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  51. Hocam merhaba,

    Benim anlamadığım madencilik kısmı. Bu kazma denilen şey, ya da şifre çözme. Kimin, neyin şifresi bu? Amacı, standardı nedir?

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir şeyin şifresi değil. Paranın kendisi bir tür şifreden oluşmakta ki canı isteyen para üretemesin. O şifrenin çözülmesi için enerji ve zaman gerekli. Çözüldüğünde ortaya yeni bir birim yani 1 bitcoin çıkıyor. Böylece o ortaya çıkan birimin bir maliyeti yani bir değeri oluyor.

      Sil
    2. Bu kadar sallanmaz. Arkadaşım bilmediğiniz konularda yorum yapmayın. Şifreler para üretmek için var değiller. Para dediğin ortaya çıkan BTC tam tersine o şifreleri çözmek için teşvik olarak veriliyor. Yani orada Bitcoin amaç değil araç.

      Sil
  52. Üstadım buradan izin verirseniz bir görüşümü paylaşayım. Eski Eski bir HUZ olarak: tr deki hesaptan çıkan parayla giren para miktarı arasındaki kısım vergiye tabidir. Biliyorsunuz buna değer artış kazancı diyoruz. Bilinmesin de fayda var. Bizim maliyeciler arkadan gelir. Dikkat çekmek isterim. Saygılar

    YanıtlaSil
  53. Hocam peg rejiminin klasik sabit kur sisteminden tam olarak ne farkı var? Sabit kurda yerel para birimi bir yabancı para cinsinden ifade ediliyor gerektiğinde devalüasyon yapılıyor. Peg rejiminde de yerli para yabancı para cinsinden ifade edilliyor. Aradaki fark tam olarak nedir?

    YanıtlaSil
  54. İçimdeki mazi11 Aralık 2017 14:46

    İç dinamikleri harekete geçiremiyoruz Mahfi bey. TLnin degersizliginin üzerine sanal paralar bir şey ifade etmez gibi geliyor.

    YanıtlaSil
  55. Üstat yazılarınızı uzun süreden beri zevkle ve iştahla okumaktayım , emeğinize sağlık.Bitcoin bu hızla giderse aklıma “Gresham Kanunu “ geliyor. Sizin de bildiğiniz üzere “ Kötü para iyi parayı kovar “ bu kanunun özü. Sizin yukarıda belirttiğiniz hususlar çerçevesinde ülkelerin çift para sistemini uyguladığını varsayarsak ve para birimi olarak bitcoini görürlerse “Gresham Kanununu” görebilirmiyiz.Yani kötü para bitcoin iyi paraları (döviz,altını vs ) piyasadan kovarmı ?

    YanıtlaSil
  56. Kripto paralar finansal piyasaların likit bir aracı haline geldiğine göre faiz işlemesi söz konusu olabilir mi? Her şeyin bir kiralama bedeli olduğuna göre kripto paranın kiralanması nasıl olabilir?

    YanıtlaSil
  57. Bitcoin'i 2008'den beri takip ediyorum, naçizane birkaç kelam etmek isterim. Zamanında al-sat yapıp güzel kârlar da elde ettim tabii Borsa olduğunu iddia eden Türk sitelerini hiçbir zaman kullanmadım.(Sizlere de malum Türk sitelerini kesinlikle kullanmamanızı tavsiye ederim) Öncelikle Bitcoin kesinlikle bir yatırım aracı değil aksine bir kumardır. Çünkü öngörülmesi(falcılık değil) imkansız olan, kolayca manipüle edilebilen bir Dünya olduğunu baştan bilin. İlk çıktığı yıllarda DeepWeb'te illegal işlerde ödeme yöntemi olarak kullanılıyordu. Daha sonra blockchain teknolojisi yaygınlaşmaya ve öğrenilmeye başlandıkça Bitcoin de değerlenmeye başladı. Yatırdığınız paranın bir karşılığı yok, tamamen arz-talep ve gün içerisinde yaşanan gelişmelere bağlı olarak fiyatlanıyor. Son zamanlarda fiyatının sürekli yukarı yönlü olmasının sebebi de bu. Aselsan hisseleri durumuna benzer şekilde yükseliyor. Aynı zamanda bitcoinleriniz çalınırsa ya da paranızı yatırdığınız borsa "hack" gibi bir nedenden dolayı içi boşaltılırsa paralarınıza elveda der, hiçbir platformda herhangi hak iddia edemezsiniz. Blockchain teknolojisi kesinlikle gelecek vaadeden ve ülkelerinde zamanla kendi para birimlerini adapte edecekleri bir teknoloji. Bitcoin'in yarını yok, her an patlayabilir fakat FED gibi bir kurum dahi kendi kripto parasını çıkartmayı düşünüyorsa, cüzdanınızdaki kağıt paralarla vedalaşmaya hazırlanın derim. Ek olarak Mahfi Hoca paraların takibinin yapılamadığını söylemiş fakat takibi yapılabiliyor. Hatta bu kayıtlar herkese açık şekilde de yayınlanıyor. Örneğin geçen günlerde hacklenen Nicehash'e ait 4700 Bitcoin'i hackleyen kişinin hesabı aşağıda bırakacağım linkten görebilirsiniz.

    https://bitinfocharts.com/bitcoin/address/1EnJHhq8Jq8vDuZA5ahVh6H4t6jh1mB4rq

    YanıtlaSil
  58. Bu konu ile ilgili IMF'nin ilk defa 2016 Haziran'da yayınlanmış detaylı bir notu var şu adreste:
    https://www.imf.org/external/pubs/ft/sdn/2016/sdn1603.pdf
    Yazının bibliyografya kısmı ise yine akademik açıdan konunun nasıl değerlendirildiğini anlamak açısından faydalı olabilir.

    YanıtlaSil
  59. Bence Bitcoin artık bir ödeme yöntemi olmaktan uzaklaşmaya, anlık iniş çıkışlarla "kısa yoldan para" kazanmaya çalışanların, bu sırada büyük balıkların fiyatları kolayca manüple edip ara ara küçükleri silkeleyip paralarına para kattığı ve yakın zamanda da regülasyona gidecek bir para aracı. Devletler başta yasa dışı işlerde kullanılıyor, bulaşmayın aman uzak durun derken şimdi kendi coinlerini çıkarmaya, bu pastadan nasıl yeriz diye düşünürken vergilendirmeye, önce haram olduğu haberlerini çıkarıp sonra "İslami" olanının geleceğine dair haberler yaptırmaya başladı.

    Tamamen yasaklanması şu andan itibaren mümkün değilse de katlanarak yukarı gidişat bir yerde duracak ve belki de tepe takla aşağı inecek, bilemiyoruz.

    Son olarak yabancı borsalardan Binance için kayıt referans linki paylaşayım: https://www.binance.com/?ref=10072296

    YanıtlaSil
  60. Hocam çok güzel açıklamışsınız..Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  61. İyi günler Mahfi bey,

    Bitcoin için toplam üretim sınırı (yani en fazla 21 milyon tane olabilmesi) olmasından ötürü deflasyonist olduğu ve bu özelliğinden dolayı herhangi bir ekonomiyi sırtlayacak bir para birimi olamayacağı yönünde eleştiriler var. Bitcoin savunucuları gördüğüm kadarıyla deflasyonun bir problem olduğu yönündeki anlayışa karşı topyekün bir pozisyon almışlar, işte Avusturya okullarından falan alıntılar yapıyorlar. İşin ilginç tarafı bu tartışmanın iki tarafı da demiyor ki artık sadece Bitcoin yok, kafasına esen kendi kripto parasını çıkarabilir ve bunu engelleyecek hiçbir sınır yok. Satoshi Nakamoto arzı sabit olan altın gibi para üreteceğim, kafasına göre para basan merkez bankalarının canına ot tıkayacağım derken bütün dünyada sınırsız para basımının önünü açtı bir yerde. Bütün bu dinamikler kripto paraların değerini ve uzun vadede baskın para hale gelme olasılığını nasıl etkiler? Deflasyonist para hakikaten bir mesele değil midir? Bunun yanısıra bazı kripto paralarda işlemlerin doğrulanması için Proof-of-work mekanizması yerine proof-of-stake mekanizmasının kullanıldığını görüyoruz, bu madencilik ve tasarruf davranışlarını nasıl değiştirir? Bu gibi konulardaki görüşlerinizi öğrenmek isterim.

    YanıtlaSil
  62. Merhaba sitenizi sık kullanılanlar bölümüne ekledim. En güncel bilgileri sitenizden takip ediyorum son derece bilgi verici yazılar paylaşıyoruz. teşekkür ederim.
    https://emredal.com.tr

    YanıtlaSil
  63. Değerli hocam, verdiğiniz bilgiler için çok ama çok teşekkür ederim. Bu bilgiler ışığında blogumda yeni bir içerik oluşturma şansı buldum. İçeriğinizi kaynak olarak belirtmemde sakınca yoktur umarım. Sevgiler, selamlar.

    YanıtlaSil
  64. Bitcoin, bir gün içerisinde kaç defa alım-satım yapılabilir?Bunun herhangi bir sınırı varmı?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!