Öğrenciyken Verilen Okuma Listesi

Şerif Mardin’in ölümü üzerine “bizi Mülkiye birinci sınıfta siyaset bilimine giriş dersinde 50 kitaptan sorumlu tutmuştu” yolunda bir tweet atmıştım. Listeyi soran çok oldu. İkinci sınıfta Mete Tunçay da siyasal düşünceler tarihi dersinde 50 kitaplık bir liste vererek ikisini seçip ödev hazırlamamızı istemişti. Bu iki listeden hatırlayabildiklerimi yazayım (siyah puntolu olanlar benim önceden okumuş olduğum kitapları, işaretsiz olanlar ilgili yılda okuduklarımı, altı çizili olanlar ise ilgili yılda değil de sonradan okuduklarımı gösteriyor.)

Albert Camus: Veba
Maurice Duverger: Politikaya Giriş
Niccolo Machiavelli: Prens
Jean Jacques Rousseau: İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kaynağı
Jean Jacques Rousseau: Toplumsal Sözleşme
Jonathan Swift: Gulliver’in Seyahatleri
Platon: Devlet
Platon: Sokrates’in Savunması
Aristoteles: Politika
Herbert Marcuse: Tek Boyutlu İnsan
Joseph A. Schumpeter: Kapitalizm, Sosyalizm ve Demokrasi
Sigmund Freud: Totem ve Tabu
Sigmund Freud: Rüyalar
Karl R. Popper: Açık Toplum ve Düşmanları
Alexis de Tocqueville: Amerika’da Demokrasi
Karl Marx: Komünist Manifesto
Bertrand Russell: Batı Felsefesi Tarihi
Thomas Hobbes: Leviathan
Thomas Moore: Ütopya
George Orwell: 1984
Aldous Huxley: Cesur Yeni Dünya
John Locke: Hükümet Üzerine İncelemeler
Cicero: Devlet Üzerine
Jean Paul Sartre: Altona Mahpusları
George Sabine: Batıda Siyasal Düşünceler Tarihi
V.İ. Lenin: Emperyalizm
Marco Polo: Geziler
John Steinbeck: Fareler ve İnsanlar
Şerif Mardin: Din ve İdeoloji
Mete Tunçay: Türkiye’de Sol Akımlar
Max Weber: The Theory of Social and Economic Organizations
Max Weber: Basic Concepts of Sociology
Bertrand Russell: Neden Hristiyan Değilim
Immanuel Kant: Saf Aklın Eleştirisi
Rene Descartes: Yöntem Üzerine Konuşmalar
Maurice Dobb: Russian Economic Development since the Revolution
Montesquieu: Kanunların Ruhu
Beydebâ: Kelile ve Dimne
Ernest Hemingway: Çanlar Kimin İçin Çalıyor

Şerif Mardin, yılsonu sınavında verdiği listedeki kitaplardan iki soru sormuştu. Bunların ağırlığı yanlış hatırlamıyorsam toplamda yüzde 30’du. Mete Tunçay, verdiği listeden iki kitap üzerine düşüncelerimizi yazarak eleştiri getirmemizi istemiş ve o ödevlere vereceği notun yılsonu notunu yüzde 30 oranında etkileyeceğini söylemişti.

Listeye baktığınızda kitapların bir bölümünün siyaset bilimi ya da siyasal düşünceler tarihiyle ne ilgisi olduğu gelebilir aklınıza. Açıkçası benim de ilk baktığımda aklıma o gelmişti. Örneğin Veba veya 1984’ü üniversiteye gelmeden önce okumuştum. Bu listede adlarını görünce siyaset bilimiyle bunların ne ilgisi olduğunu anlayamamıştım. Kitaplarla ilgili kısacık birer araştırma yaptıktan sonra hızlıca birer kez daha okuyunca çok ilgisi olduğu çıkıverdi ortaya. Ve ilk kez o zaman bir kitabı okumadan önce onunla ilgili küçük bir araştırma yapmanın bakış açısını nasıl etkileyeceğini görmüş oldum. 

Yorumlar

  1. Hocam özür dilerim konuyla pek alakası yok ama günlük hayatta ekonomi adına takip ettiğiniz internet siteleri var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam bunu ben de merak etmekteyim. Takip ettiğiniz yazarları, internet sitelerini bizimle paylaşırsanız çok memnun olurum(z). Saygılarımla.

      Sil
    2. Var. The Economist, Bloomberg.

      Sil
    3. Project-syndicate.org a ne dersiniz hocam?

      Sil
  2. Hocam bu Beybabayla Marco Polo yu ilkokulda okumuştum ev ekonomisiyle ilgili.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış okuma. O Beybaba değil Beydeba. İlkokulda okuyanlar onları masal diye okur. Sonraları okuyanlar siyaset ve felsefe eseri diye.

      Sil
  3. Hocam tarih okuyorsanız kimleri okuyorsunuz?

    Artı olarak soruyorum. Kadir misiroglu genelde tek taraflı olarak düşünüyor ama yanlış şeyler yazıyormudur abartıldığı kadar. Bence yalan şeyler yazmıyor. Size bir sormak istedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadir Misiroglunu okuduktan sonra su makaleyi de okuyalim ki tarafli dusunmeyelim. Kendi gorusumuzu kendimiz olusturalim.


      http://www.sozcu.com.tr/2017/yazarlar/sinan-meydan/yuzlerce-yillik-prangalari-kiran-yoktan-bir-ulke-kuran-cumhuriyet-1661949/

      Sil
    2. Sözünü ettiğiniz yazarı okumuyorum. Tarih ciddi bir iştir. Dedikodu üzerine kurulamaz. Halil İnalcık'ı ve İlber Ortaylı'yı okuyun.

      Sil
    3. Adamsınız

      Sil
  4. Bunlar arasinda 4. kez okuduklariniz hangileri?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4. kez okuduğum yok. Ama Veba'yı 3 kez okumuşluğum var. Bazılarını da 2. kez.

      Sil
  5. Sayın Hocam affınıza sığınarak şunu belirtmek istiyorum. Yazılarınızı ilgi ile takip ediyorum bazen kavramları anlamasamda yeni şeyler öğrenme arzusu ve araştırma teşviki yaratıyor bende bir nevi sizi kıskanıyorum da denebilir aslında :) sizin gibi kendini geliştirebilme imkanı bulabilmiş ve insanlara faydalı olabilmek için uğraşan insanları gördüğümde hep gıbta ile bakıyorum.bu yaptıklarınız o kadar önemli ki bence paha biçilemez ve bundan haz duyduğunuza eminim. sizden bir ricam var bu yazdığınız kitaplar muhakkak değerli ve önemlidir.yazdığığız kitaplarda bir o kadar öyledir. lakin hayatında bir de gerçekleri var hocam.bence çoğu insanın(seçilmişler hariç) bu kadar kitabı okuyacak ne vaktimiz var nede paramız :) o nedenle kişisel gelişiminizde sizi etkilemiş ve gerçekten hayran kaldığınız ve tavsiye edebileceğiniz bir 10 kitap önerebilrmisiniz konusu farketmez hocam. mahfi eğilmez'in başucu kitapları neler dir merak ediyorum.(o kadar çok paylaşımınız varki daha önce böyle bir paylaşım yapmış olabilirsiniz.ama ben rastlamadım) dediğim gibi kısakıyorum hocam sizi.sevgi ve saygı ile hürmetlerimi sunarım üstadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.mahfiegilmez.com/2016/10/roman-oyku-ve-oyunlardan-sectiklerim.html

      Sil
    2. Listedeki pekçok klasiği internetten ücretsiz temin etmek mümkün,sizde vakitsizlik veya parasızlıktan ziyade ilgisizlik mevcut.

      Sil
    3. Adsiz 18:46,

      Kutuphaneler var. Oradan odunc alamaz misiniz?

      Sil
    4. haklısınız listedeki kitapların bir kısmı internette mevcut hatta o kadar ilgisizmişimki şimdi yorumunuz sayesinde fark ettim ki listedeki kitapların % 60 ından fazlası elimdeki arşivde mevcutmuş. şayet yorum yapmamış ve eleştirmemiş olsaydınız bunu fark edemeyecektim.dolayısı ile benim için sıradan bir günde mahfi eğilmez bloğuna iltifat babında yazmış olduğum bir yorum ile bakarsın bel ki de hayata bakış açım ve hayatım değişmiş olacak.bu vesile ile hem size hemde her zaman ki gibi yazılarımıza bıkmadan usanmadan cevap veren üstadımız mahfi beye teşekkür ederim.

      Sil
    5. İkinize de teşekkür ederim.
      Gerçekten de yazarının ölümünden sonra 70 yıl geçmişse telif hakkı ortadan kalkıyor ve yazılanlar herkes tarafından yayınlanıp çoğaltılabiliyor. O nedenle listedeki kitapların bir bölümünü internet üzerinden yasal olarak bulup okumak mümkün.

      Sil
  6. Hocam her sey matematik uzerine kurulu. Yuksek matematik iyi insanlarin elinde olmadigi icin sıkıntı büyük.
    Ek olarak kabala var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şey matematik üzerine kurulu olsa bile her şey matematik değil.

      Sil
    2. Doğru dediniz hocam. İnsan aklı dünyada gelişimini ilerletirken sonsuzda 3,5,7,8,9 gibi sayılara denk gelen bir gelişim içinde. Fakat bu gelişim savaşları daha da artırıyorsa "-sayılar" ortaya çıkıyor. Bu benim doğaçlama yorumum.

      Sil
  7. Liste gerçekten çok güçlü, ilk üç kitapta bile beni tavladı. Çok geniş alanlardan, çok önemli yazarların eserleri konulmuş. Siyaset bilimci değilim ama buradaki kitapların pek çoğunu okuduğumu görünce sevinmedim değil, geri kalanlar için de listeyi kaydettim.

    Popper'ın da buraya dahil edildiğini görmek güzel. Veba'nın aslında ne tarz bir içeriği olduğunu, Camus'nün nelerden esinlenerek yazdığı da pek bilinmez. Bununla beraber, her kitabı önceden araştırma yapıp okumak pek taraftarı olduğum bir şey değil. Kitabı okuduktan sonra araştırmak, hem bir sürpriz etkisi yaratıyor hem de çok farklı bir etki bırakıyor insanın üstünde. Aynı zamanda, dikkat bir okuyucunun yakaladığı ipuçlarının neyi işaret ettiğini de ortaya çıkarıyor. Elbette, okumada bir altın kural yoktur ama kişinin alacağı zevk açısından -romanlar için- bunu yapmak daha iyi olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sonradan araştırmak da doğru bir yaklaşım olabilir.

      Sil
  8. Hocam Değişimler Kitabı-Yi Çing i okudunuz mu?

    YanıtlaSil
  9. konu okumaktan açılmışken, sayın hocam; "Anitta'nın Laneti" yeni bir baskı yapsa hiç fena olmaz.. saygılar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anitta'nın Laneti e-kitap olarak yayında zaten.

      Sil
  10. sosyolojik düşünmek okutulmadı mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim ayrıca Nermin Abadan'ın verdiği bir Sosyoloji dersimiz vardı.

      Sil
  11. Hocam dolar alım için uygun seviyeler mi yoksa bekleyelim mi biraz daha? Cevap verirseniz sevinirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda yorum yapmıyorum, yatırım tavsiyesi vermiyorum.

      Sil
  12. Hocam ben de Alaeddin ŞENEL'den aldım, siyasal düşünceler tarihi dersini. O da 20 den fazla kitap vermişti. İçlerinde maalesef hiç roman yoktu. Sınav açık kaynaktı. İlk seferinde gecemedim. İkincisinde geçebildim. O zaman çok zorlanmıştım. Sonradan anladım, her şey anlatilamaz. Öğrenmek için çok okumak lazım. Çok okuyanlar hem "adam" oluyor hem de daha kolay ve daha klas iş buluyor(du). 20 sene önce mezun olmuştum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alaeddin Şenel'in kitapları olağanüstü önemlidir. Özellikle de İnsanlık Tarihi. Okunması kolay değildir. Ama son derecede önemlidir.

      Sil
  13. Sayin Hocam,
    Bu donemde televizyon programlarinda aydin olarak goruslerine yer verilenlerin buyuk cogunlugu Mardin ve Tuncay hocalarin vermis oldugu listedeki kitaplar kadar bile okumadiklari izlenimi yaratiyorlar.
    Bu vesile ile yazilariniz icin bir kez daha tesekkur ederim.
    Saygilar,

    YanıtlaSil
  14. C. P. Snow'un yazdığı iki kültür kitabında anlatılanların özeti gibi bir liste. Yukarıda bahsi geçen hoca tiplerinin nedense sayısal bilimlerle alakaları pek olmuyor. Oysa listede ismi geçen Bertrand Russell'ın asıl tahsili matematik. Popper bilim felsefesi ile ilgili kitabında yine matematikten yararlanıyor. Kant felsefesini, Newton fiziğinin düşündürdükleri üzerine kurguluyor. Eminim Popper ve Russell da zamanlarının fizik problemleri ile alakadar olmuşlardır. Oysa bizde müspet bilimden yoksun bir sosyal bilim anlayışı hakim. Bunun sonucunda da ister istemez efsanelere ve ideolojik ya da dini saplantılara dolanıyor insanlar.

    Bence bugün bu tip listeler hazırlayacak hocaların bilim yöntemlerini ve fen bilimlerini popüler bir dille anlatan kitapları da bu listelere dahil etmeliler. Çünkü içinde bulunduğumuz evreni ve tabiatı anlamadan, bunlar tarafından var edilen bizlerin yaptıkları ya da yazdıkları tarih anlaşılamaz.

    Bilmem siz ne düşünürsünüz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bertrand Russell'in 1=2'ye verdiği yanıt benim yaşadığım kötü bir olayı hatırlattı.

      Sil
  15. mahfi hocam bu konularda pek yazmayı sevmediğinizi düşünüyorum yalnız şu iran ambargosu mevzusunu ve bir türk vatandaşı hakkında abd yargısınca nasıl tutuklanma kararı alınabileceği hakkında aydınlatabilirseniz sevinirim.zira işi sulandırmada usta olan medyamız sayesinde olayları açık ve net anlayamıyoruz ve bu konuda ne yazık ki kaynak da bulamadım.siyasetten uzak sadece olayın teorisini öğrenebilmek amacıyla soruyorum ve eğer bu konularda bir kaynak önerirseniz de çok sevinirim.saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konularda yazmayı sevmememin nedeni maliye müfettişi olarak yetişme tarzımdan kaynaklanıyor. Kanıtları görmeden, iddiaları incelemeden, savunmaları dinlemeden konuşmayı doğru bulmuyorum.
      Ceza hukukundan ve usul hukukundan bildiğim kadarıyla ülkeler arasında suçluların iadesi hakkında anlaşmalar yapılıyor. Fiil, ABD'de işlenmişse ya da ABD yasalarını ilgilendirecek bir fiilse o zaman ABD bu yargılamayı yapıyor ve eğer suçlu bulursa suçlunun ilgili ülkeden iadesini talep edebiliyor. Sanırım prosedür böyle. Blogu izleyen bir ceza hukukçusu varsa belki bizi biraz daha aydınlatabilir.

      Sil
  16. Hocam ben ilahiyat öğrencisiyim, Kolay ekonomi kitabınızı okudum, kitabınızda hatırladığım kadarıyla faizin bir nevi ev kiralamak gibi olduğu, kişinin parası üzerinde kullanım hakkını sattığı tarzında bir ifadeniz vardı, bu durumu fıkıh hocamıza anlatıp, faizin neden haram olduğunu sorduğumda faizin ülkenin gelişmesini engellediğini, parası olan kişilerin ülkeye yatırım yapmak yerine faizle bankaya yatırdığını falan anlattı, yani kısaca sorum faiz sistemi ile paranın belirli bir kitle elinde döndüğünü ve sömürüye sebep olduğunu düşünüyormusunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. A ve B diye iki kişi düşünün ikisinin de 500 bin lirası var. A bu parayı bankaya yatırıp faiz alıyor. B kendi 500 bin lirasıyla bankaya A'nın yatırdığı 500 bin lirayı kredi olarak alıp bir ev alıp kiraya veriyor. Şimdi burada hangisi haram hangisi helal.
      Ya da A'nın yatırdığı 500 bin lirayı C kredi olarak alıp bir işyeri açıyor ve 5 kişiye ekmek sağlıyor. Hangisi haram? Burada sömürü var mı?
      Mantık, haram olanın tefeci faizi olduğunu, normal faizin kiradan veya kârdan bir farkı olmadığını söylüyor.

      Sil
    2. Bir kimse vergilendirmeden kacip enflasyonun yillik %10 oldugu herhangi bir dunya ulkesinde ihtiyaci olan birine onun bu halini istismar ederek bir yilligina %60 faizle para veriyorsa bir yilin sonunda da reel olarak %50 kar yapip vergisiz kayit disi sekilde iste bu haramdir tefeciliktir.

      Gunumuz ekonomilerde faiz mevcut enflasyonun en fazla 2puan ustunde ilmasi tercih edilmektedir. saglikli bir ekonomik sistemde.

      Eger bir kimse faiz haramdir deyip arkafasina yillik %5 enflasyonlu ulkede bir yilligina para veriyorsa bir yilin sonunda borc veren zarar etmis olur borc alanda paranin enflasyon nedeniyle yipranmis erimis %5luk kismina tabiri caizse parayi bir yil sonunda geri oderken havadan konmus olur.

      Sil
    3. Yasin Bey, fikih hocaniza katiliyorum. Bununla birlikte, faizin enflasyonla mucadele etmek maksadiyla artirildigini dikkatinize getirmek isterim.
      Yani yerli ve yabanci para babalarinin ulkemizi somurmelerine imkan taniyan ortami maalesef enflasyonu kontrol edemedigimiz icin biz kendimiz yaratiyoruz. Ayrica, benzer sekilde, cari acigimizin finansmani icin yuksek faiz vererek ulkemize para cekmek zorundayiz. Kisacasi, faizi suclamak yerine merkez bankamizi yuksek faiz uygulamak zorunda birakan kosullari iyi anlamaliyiz. Bu hususlari fikih hocanizin nazik dikkatlerine getirebilirseniz cok memnun olurum.
      Saygilarimla, Ş.G.C.

      Sil
    4. Yasin Demircan yaptiginiz gercekten cok guzel. Mahfi Egilmez'in kitabını okuyup, akliniza takılan soruyu acikca sormaniz cok hosuma gitti. Belki bir gun siz hocaniz yerinde olursunuz da, kendi ogrencilerinizi ayni bu bloga yaklastiginiz sekilde bilimsel ve dogmadan uzak yetistirirsiniz inşallah. Faiz konusunda muhafazakar insanlari boşuna kandırıyorlar, faiz öcü degil, ülke ekonomisini de baltalamaz

      Sil
  17. Bu kitapları düzgünce okuyan, anlayan insan zaten mini bir üniversite bitirmiş kadar olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana sorarsanız mini üniversite bitirmekten fazlasını yapmış olur.

      Sil
  18. öncelikle yeni kitap calismaniz ne durumda ekonomi tarihi yazacagim demistiniz?
    yalçın küçükun kitaplarini okudunuz mu?
    yalçın küçük ün kitaplarini nasil değerlendiriyorsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu anda üzerinde çalıştığım kitap adını henüz tam koyamadığım bir sosyo ekonomik analiz kitabı. Ekonomi Tarihi çalışmam da sürüyor ama o gelecek yıla kalır.
      Yalçın Küçük'ün kitaplarının bazılarını okudum. Etkileyici görüşleri olsa da çoğu kanıtlanmamış iddialara dayalı.

      Sil
  19. Sayın hocam , Dr.goebbels , Adolf Hitle r ve nasyonal sosyalist ekonomik doktrinleri de okumak gerekmez mi ,pragmatiklik açısından ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Kavgam'ı okudum. Okumak gerekiyor. 20. yüzyılı anlamak açısından.

      Sil
  20. Merhaba
    Liste için teşekkürler. Ben R programlama dili üzerine çalışıyorum. İstatistik ve veri işleme amaçlı kodlar yazıyorum. Şirket ekonomik verileri, mesela borsadaki son on belki de daha çok yıldaki değerleri, benzer şekilde o şirketlerin yıllar içindeki başka değerleri, dolar kuru ya da benzeri başka verileri güvenilir ve grafik değil, mesela excel ya da benzer şekilde indirebileceğim:bulabileceğim bir site var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda bilgim yok, olan varsa ve paylaşırsa ben de teşekkür ederim.

      Sil
  21. Mahfi hocam hele şu guliverin seyahatlerini bence de herkes defalarca okumalı göreceliliği ve şartlar ne olursa olsun kendine güvenmenin gerekliliğini bu kadar iyi anlatıyorken. Süleyman Aguş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğu insan bu kitabı çocuk kitabı sanır ve okumaz. Oysa çocukların anlayabileceği bir kitap değildir, dönemini anlatan, eleştiren ve bunu sembolik yollarla yapan bir bilim kurgudur.

      Sil
  22. hocam biliyorum konu başlığıyla ilgisi yok ama yine de bahsedeceğim konu hakkındaki düşüncenizi merak etmeden duramıyorum. hocam, ülkemizde emisyonun sadece %3 ü merkez banka kökenlidir.%97 tamamen kaydi para kaynaklıdır. hocam, ülkemizde sadece merkez bankası bankacılık yapsa ve direkt emisyonu kendisi yapsa özellikle reel ekonomik taban çok daha ucuz maliyetle paraya ulaşsa paramız daha çok mal-hizmet çıktısına dönüşebilir ve böylece arz kapasitemiz büyük artış sağlar ve enflasyon canavarını dizginleyerek daha sürdürülebilir büyüme ve istihdam dostu iktisat yapısallığı kurabilme imkanlarımız olabilir diye düşünüyorum. ayrıca paranın çok fazla finansallaşmasının da önüne geçilerek adeta kendini sürekli klonlamasının da önüne geçilebilir bu yöntemle. ayrıca ülkemizde bazı reel sermayedarlar kesimi aynı zamanda banka sahibi durumunda uzun yıllardır. bu durumda kendi iştirak işletmelerine daha düşük maliyetle yani mudilerin tasarruflarından kendi şirketlerine ucuz kaynak sağlayarak kendi sermaye birikimlerini ciddi derecede artırabiliyorlar. ve bu da ciddi monopolleşmeye neden olarak iktisat tabanında dar tabanda çok daha fazşa sermaye birikimini sağlıyor ve diğer üreticilerde zayıf sermaye birikimi oluyor. hocam, aslında ülkemizde sanayici sadece üretim ayağıyla sermaye birikimi sağlamalı ve bankacılık işletmeleri kurulmasının sadece bankacılık yapmak isteyen ve yeterli sermayesi olan organizasyonlara bırakılması daha rasyonel olmaz mı?. böylece haksız rekabetin de ciddi derecede önüne geçilmiş olmaz mı?. bu konulardaki düşüncelerinizi merak ettim de hocam paylaşırsanız sevinirim. çalışmalarınızda başarılarınızın devamını dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum bankaların sömürdüğü gün gibi ortadayken bunu düşünmek gerekir ayrıca size de teşekkür ederim. Hocanın yorumunu da merak ettim açıkçası.

      Sil
    2. Birbiriyle ilgili gibi görünen ama aslında çok ilgisi olmayan birçok konu var yorumunuzda. Banka sahipliğiyle reel sektör işletmesi sahipliği meselesi gibi. Bunu yasaklarsanız o sorun çözülür. Para üzerinden bir işlem yapmaya gerek kalmaz. Birçok ülkede bu böyle çözülmüştür. Öte yandan MB bu yetkiyi tekel olarak eline alırsa bir süre sonra o da bankaların durumuna gelir.

      Sil
    3. hocam kısa ve öz olarak aydınlattığınız için teşekkür ederim. iyi çalışmalar...

      Sil
  23. Hocam sizi, oldukca uzun bir suredir takip ediyorum (Hazine kitabinizdan veya sanirim bu kataba cok yakin bir zamana denk gelen kisa sureli siyaset maceranizdan bu yana) ve bundan anlasilacagi gibi goruslerinizin cogunu cok degerli cok gecerli buluyorum.

    Ancak sizi takip ettikce surekli kafamdaki soruyu tekrarlayip duruyorum. Siz universitede de, maliye yillarinizda da, ozel sektor yillariniz veya akademisyenliginiz suresince de tek basina okumadiniz veya calismadiniz. Siz IUSBF'de okurken ayni siralarda yuzlerce ogrenci vardi, hatta ayni yillarda Ankara'da da AU Siyasal BF'de cok benzer stanrdartlarda bir egitim veriliyordu. Binlerce ogrenci belki biraz daha azi ya da fazlasini, ama asagi yukari sizin aldigin egitimi alip diploma aldi ve mezun oldu. Maliye'ye girdiginiz zaman da Maliye'ye veya diger benzeri kurumlara yuzlerce kalifiye insan girdi, yine ayni egitim ve ogrenim standartlarina sahip...

    Paki ne oldu da boyle oldu, bu insamlar ne yapti ya da ne yapmadi da onlarca yildir Turkiye siyasetinin, burokrasisinin, is hayatinin basrollerinde olmalarina ragmen vaziyet boyle? Vaziyet boyle derken sadece su anki durumdan bahsetmiyorum, on yillardir ulke uzerinde etkisi olan yuzlerce, binlerce kidemli ust duzey burokrat, is adami, akademisyen 1984 kitabini ve daha fazlasini okuduysa neden su anki vaziyetteyiz ve neden on yillardir surekli patinaj yapiyoruz?
    Anlayisiniza siginarak soruyorum bu soruyu, simdiden tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Ben İÜSBF değil AÜSBF mezunuyum.
      Sorunuz çok doğru ama gözden kaçırdığınız bir konu var. Bu insanların üzerinden 1960, 1971, 1980 darbeleri geçti. Çoğu okullardan atıldılar, atılmayanlar sustu, bürokraside olanlar sadece önlerine konan işleri yapıp ötesiyle ilgilenmemeyi ilke edindiler. Ya korktular sustular ya da görmezden geldiler. Yani Türk sistemi iyi bir öğretimle yetiştirdiği insanlar sisteme başkaldırınca onları ezdi, yok etti. Bugün darbe söz konusu değil, asker de eski gücünde değil ama aynı yaklaşım devam ediyor.

      Sil
    2. Partisiz sistem olmali. Para isin icine girince acamayacagi kapi olmuyor. Bizim vatandasimiz sekle aldandigi icin her partinin arkasindan gidiyor. Yani parayi kim veriyorsa onun dedigi oluyor. Tabi darbelerle de ulke yipranmistir. Tekrar diyorum para olunca isin icinde acamayacagi kapi olmuyor. Istanbul m.v., Ankara m.v. gibi sadece milletvekilleri olsa gladyo kendi kacar zaten.

      Sil
    3. Evrim kuramını konuşamayan, tartışamayan, kitaplarından çıkaracak kadar ileri giden bir toplumda sizce bu kitapları okuyan, iyi yetişmiş birisi ne yapabilir? Belalardan uzak durabilmek için susar. Çok büyük çoğunluk da öyle yaptı zaten.

      Sil
    4. Valla dogru soyluyorsun hocam. SUSAR!!!! Ya da Suskunlik sarmalinda yerini bulur. Boyle bir toplumda fikirsel ilerleme dusunulemez.

      Sil
    5. Kardesim her bildigini meshur parali sosyal ortamlarda paylasinca da canin tehlikeye girebiliyor benden demesi.

      Sil
    6. hocam, soğuk savaş dönemine paralel olarak nato ülkemizde gladyoyu yani derin natoyu asker ağırlıklı yetiştirdi devşirdi. oysa özellikle 28 şubat sonrasında bu ağırlık sivil tarafa kaydırıldı ve gerek ekonomi bürokrasisi gerek diğer bürokrasi olsun medya olsun sivil toplum örgütü adı altındaki bazı kurumlar ve vakıflar iş adamları gibi sivil bir gladyo ağı daha da genişletilerek güçlendirildi. bugün orduda dediğiniz gibi darbeci mentalite istese de kolay kolay olmaz gibi geliyor. çünkü o mentalite artık sivilleştirilmiştir. ama asıl sorun bence genel olarak biz halkın düşünce yapısındadır. bireysel menfaatlerimiz maalesef her daim ülke çıkarlarının ve makro faydanın fazlasıyla önündedir. saygılar hocam..

      Sil
    7. Hocam

      Bu toplum hakkettigi muhasir medeniyet seviyesine ulasmak icin,

      Haksizligin, yanlisligin, cehaletin, yobazligin gericiligin üzerine gidip tepkilerini her ortamda organize ve hukukun icerisinde tepkilerini göstermeli mi.?

      yoksa, dediginiz gibi

      "Belalardan uzak durabilmek için susmali" mi.?

      anlasiliyor ki cok büyük bir cogunlugu da böyle yapmis.. dediginiz üzere.

      is bitmis yani..

      O Zaman ben de tasi taragi toplayip cekileyim diyorum.

      Meydani da bu gerici yobazlara birakalim.

      Oldu mu simdi.?

      Sil
    8. 12:49 dediğiniz vakıflar her yere kümelenmiş. Gençlik merkezlerinde oda, hastanede oda vs. bu tip gladyolardan kurtulmak için partilerden uzaklaşmak gerekir.

      Sil
    9. Adsız9 Eylül 2017 11:59

      Sorgulayanların peşinden gidiyor herkes. Sorguluyoruz diyenler bile sorgulamıyor. Takipçilik yapıyoruz anlayacağınız. Herkes kendine çalışıyor toplum da refaha eriyor?

      Sil
    10. Adsız9 Eylül 2017 16:12

      Dernek vakif orgutlu toplumun temelidir. Genclerin bu tur dernek vakiflara uye olup bu yrlerde sosyallesmesi bu yerlerde gonullu calismasi elzemdir

      Sil
    11. 04:25 hangi dernek vakiftan bahsettigimi anlamadiniz. Isim de vermiyorum. Hayat cok garip kimse bilmiyor.

      Sil
  24. Değerli hocam bahsettiğiniz kitapların çoğu bende bilgisayar ortamında mevcut.

    Tabi normal kitap kadar etkileyici olmuyor.
    Siz e-kitap okuma konusunda neler tavsiye edersiniz.

    YanıtlaSil
  25. Hocam kamu maliyesi/kamu ekonomisi ile ilgili türkçe çevirisi olan yabancı bir kitap önerebilir misiniz?

    YanıtlaSil
  26. Mahfi Bey
    Liste çok güzel. Bir de "bizim topraklar"dan belki de ilk roman diye adlandırılabilecek, kutsal kitaplardaki öykülerin kökenlerini bulabileceğimiz, modern anlamda benlik mücadelesi olarak da okunabilecek Gılgamış Destanı'nı tarihe olan merakınıza sığınarak listenize iliştiriyorum.
    Sevgiler, saygılar

    YanıtlaSil
  27. Mert Kalaycı9 Eylül 2017 14:29

    Hocam TÜİK verilerine göre sanayi üretim endeksi artmış. Takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış seri diye bir şey geçiyor gazetelerde. Bu ne demek? Bu ve buna benzer şeyleri nasıl daha iyi anlayabilirim? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  28. Hocam öncelikle teşekkürler. Sadece okumak yetmiyor anladığım kadarıyla. "İyi okumak" gerekiyor. Peki siz "iyi bir okuma" yaparken nasıl davranıyorsunuz? İyi bir okur nasıl olunur? Nelere dikkat Etmeliyiz? Nelere dikkat ediyorsunuz ?

    YanıtlaSil
  29. Yazılarınızdan ve TV'deki konuşmalarınızdan anladığım kadarıyla:

    Siz,

    "Dünyayı sadece şirketler yönetsin, CEO'lar her şeye karar versin, kapitalizm en güzeldir" demiyorsunuz.

    "Dünyayı sadece devletler yönetsin, devlet büyüklerimiz ne derse hepimiz onları yapalım" da demiyorsunuz.

    Bugün tanıdığım iktisatçıların çoğu, 1989-91 sürecinde Sovyet blokunun çökmesi ile, kamucu-devletçi iktisat anlayışını ya tamamen terk ettiler, ya da kısık sesle söylemeye devam ediyorlar.

    Buna mukabil:

    Bugünkü iktisatçıların çoğu, "paracı" anlayışı yüceltiyor. Parayı, kâr etmeyi ilk hedef, en yüce değerler olarak iştahla anlatıyorlar.

    Siz bu dengeyi nasıl sağlıyorsunuz?

    Komünist yaftası atıldı mı üzerinize hiç?

    Kendinizi kapitalist bir iktisatçı olarak görüyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzerime komünist yaftası da yapıştırıldı, kapitalist yaftası da. Aslında ikisi de doğruydu. Çünkü ikisinin de yanlışları ve doğruları var. Eğer insan bir ideolojiye, görüşe, inanca ya da bir kişiye taraf olmamışsa çoğu şeyde doğruları ve yanlışları ayırt edebiliyor. Sonra hepsinin doğrusunu toparladığında hepsinden farklı bir görüşün sahibi olabiliyor.
      Kapitalizm en güzeldir demeye imkân yok.Çünkü öyle olsaydı kapitalist ülkelerde her şey çok güzel olurdu. Dünyayı sadece devletler yönetsin demek de doğru değil çünkü yönettikleri dönemleri gördük, işler hiç de iyiye gitmedi.
      Dengeyi sağlamanın biricik yolu meseleye bilimsel objektiflikle, taraf tutmadan bakabilmektir.
      Ben kendimi karma ekonomiden yana bir iktisatçı olarak görüyorum. Devletin düzenleme ve denetimi altında özel kesimin üretim yaptığı bir karma ekonomi. Devletin düzenleme ve denetiminin de tam anlamıyla bir erkler ayrılığına dayalı demokratik sistemde yürütülmesi gerektiğini savunuyorum.

      Sil
    2. Adil gelir dağılımı hakkında ne düşünüyorsunuz sayın hocam?

      Sil
    3. Karma ekonomide adillik yok muymus? Yoksa bu iyilestrilebilir mi?

      Sil
    4. Adil gelir dağılımı diye bir şey dünyada yok. Adil dağılıma en yakın olanlar kuzey ülkeleriyle eski Sovyet bloku ülkeleri. Onlarda bile Gini katsayısı 0,25 - 0,30 arasında

      Sil
  30. Hocam
    Büyük nir küresel krizin, hem de 2008 krizinden çok daha vahiminin geldiğini okuyorum. Böyle bir görüş manipülatif olabilir belki. Bilemiyorum. Siz ne dersiniz? Bir de bu tür riski yüksek dönemlerde nereye yatırım yapılır? Daha doğrusu birikimlerimiz erimeden nasıl muhafaza edilir?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünyada çok ciddi bir varlık balonu oluşuyor. Eğer bu konuda bir şeyler yapılmazsa yeni bir kriz dalgası gelebilir. Bu konuda bizim birey olarak yapabileceğimiz çok şey yok.

      Sil
    2. Hocam
      Varlık balonu, gayri menkul balonu gibi bir şey midir? Bu konuda bir yazınız var mı? Ya da önerebileceğiniz İngilizce/Türkçe kaynak.
      Tekrar teşekkürler

      Sil
  31. Hocam bu kadar isiniz arasinda bu kadar fazla nasil okuyorsunuz gercekten hayranlik duyuyorum. Merak ettigim sey hizli okuma tekniklerinden faydalaniyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah. Ben yarı emekli sayılırım, size göre çok daha fazla zamanım var okuma ve yazmak için. Sizin yaşınızda ben de bugünkü kadar çok okuyamıyordum.

      Sil
  32. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  33. ABDde yasiyorum patronum Turkiyeli maasini TL odeyecem dedi. Yani dollar kazanmayacagim TL kazanacam sizce bu kabul edilebilir bisey mi

    YanıtlaSil
  34. 7 yaşında bilinmeyen bir nedenle gözlerini kaybeden, 15 yaşında yine bilinmeyen bir nedenle görme yetisini yeniden kazanan ERİC HOFFER'in gözlerini yeniden kaybetme kaygısıyla okuma arzusu ilgimi çekmişti. Bu nedenle kitaplarını okumaya başladım. Sosyoloji alanında çok nitelikli kitaplar olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  35. Hocam öncelikle günaydınlar ben Endüstri Mühendisliği 3.sınıf öğrencisiyim ve ekonomiye çok ilgiliyim matematiksel zekama da oldukça güvenen biriyim sizce okuduğum kitapların bana mesleki olarak faydası olur mu ?

    YanıtlaSil
  36. iyi bir sosyolog un Başucu kitaplaridir bunlar

    YanıtlaSil
  37. Sayın Eğilmez,
    Öncelikle kıymetli yazılarınız için teşekkür ederim.
    Ben hukukçuyum ve sermaye piyasası hukuku üzerine akademik çalışma yapmaya çabalıyorum.
    Genel ekonomi ve piyasalara ilişkin hangi kitapları okuyabilirim? Bu konuda önerilerinizi rica etmekteyim.
    İyi çalışmalar,

    YanıtlaSil
  38. Hocam yazılarınızı okurken aydınlanıyorum.Her konuda da geliştiriyorsunuz yeni yeni ufuklar kazandırırken.İyiki varsınız.

    YanıtlaSil
  39. Merhabalar Mahfi Hocam yazılarınız çok faydalı,elinize yüreğinize sağlık,sağolun.Finans için neler önerirsiniz peki.(Kaynak, site,eğitim videoları vb.olarak)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!