Muhasebe Öğrenmenizi Öneririm

Ekonomi, finans, işletme, maliye gibi dallarda eğitim alan kişilerin muhasebe öğrenmeleri çok önemlidir. Çünkü bir işletmenin faaliyetlerini görüp denetleyebileceğiniz veriler ve bilgiler hep muhasebenin ürünleridir. Bir işletmenin maliyetlerine yeterince hakim olup olmadığı, cirosunun bulunduğu sektörle uyumlu olup olmadığı, şirketin karlı olup olmadığı, ücretlerin hangi düzeylerde olduğu, vergilerin ve sigorta primlerinin zamanında ve doğru yatırılıp yatırılmadığı gibi birçok sorunun yanıtını size muhasebe verir.

Bu soruların yanıtını anlamanın iki yöntemi vardır. Aklınıza takılan konuları, muhasebe / mali işler yetkilisine sorabilir ve onun anlattıklarına inanabilirsiniz. İkincisi muhasebeyle ilgili temel bilgileri edinip bilanço, kar zarar cetveli, nakit akım tablosu gibi temel tabloları okuyup kendi bakış açınızla analizler yapabilirsiniz. Yöntemlerden ilkinin riski muhasebe / mali işler yetkilisinin anlattıklarının doğru olup olmadığını bilmemenizde yatar. Ya da anlattıkları doğruysa bile sorunlara onun bulduğu çözümlerle yaklaşmanıza yol açabilir. Kendi vizyonunuzu yansıtmayı başaramayabilirsiniz. İkinci yöntemin riski pek yoktur.

Eskiden bu saydığım bölümlerde giriş düzeyinde genel muhasebe ile mali tabloların nasıl yorumlanacağını gösteren mali analiz dersleri zorunlu olarak okutuluyordu. Şimdi bildiğim kadarıyla işletme bölümleri dışında bu zorunluluk kalktı.

Diyelim ki ekonomi okudunuz. Muhasebe bilgisi sizin için de şart. Bir şirket hakkında rapor yazmanızı istediklerini düşünün. O şirketi anlayabilmek için bilançosunu, kar zarar cetvelini, işletme bütçesini incelemeniz gerekir. Ya da bir yatırım projesi hakkında görüşünüz soruldu. O zaman o projeyi, nakit akış tablolarını, başa baş noktasını, karlılık durumunu vb analiz edebilmeniz gerekir. Bunlar okuduğunuz ekonomi bilgisinin yanında muhasebe bilmeyi de gerektirir. Bunlara ek olarak ekonomi biliminde birçok konu muhasebe bilgisine sahip olanlar açısından çok daha çabuk ve kolay anlaşılabilir. Bunlara örnek olarak milli gelir muhasebesi, ödemler dengesi, bütçe, endüstriler arası ilişkiler, girdi çıktı analizi gibi alt dalları sayabiliriz.

Diyelim ki yukarıdaki bölümlerden birisini bitirip bir bankaya müfettiş yardımcısı olarak girmek için sınava başvurdunuz. Sınav konuları arasında muhasebe ister istenmez yer alacaktır. Diyelim sınavı kazanıp müfettiş oldunuz. O zaman en fazla işinize yarayacak bilgiler hukuk ve muhasebe bilgisidir. Bir şubede denetim yaparken o şubenin muhasebesini incelemenin yanı sıra şubenin kredi verdiği şirketlerin bilanço ve kar zarar cetvellerini de incelemeniz gerekir. Muhasebe bilmeden teftiş yapmanız mümkün olamaz. 

Diyelim ki hukuk okudunuz ve bir işletmede yönetici konumuna geldiniz. Hukuk bilgisi birçok konuda size yardım edecektir kuşkusuz ama muhasebe bilgisi olmadan o işletmede işlerin nasıl gittiğini kolay kolay anlayamazsınız. O nedenle genel muhasebe ve mali analizi mutlaka çalışıp öğrenmeniz gerekiyor.  

Hatta bana sorarsanız sonunda yöneticilik koltuğuna oturacak olan ister mühendis ister doktor olsun herkes için minimum bir muhasebe bilgisi gereklidir. Diyelim ki doktor olarak görev yaptığınız hastanenin başına başhekim olarak getirildiniz. Hastanenin satın alımları, harcamaları, gelirleri, ücretleri, yükümlülükleri, varlıkları ve bunlar arasındaki parasal ilişkileri anlayıp analiz edebilmek için muhasebe bilmenin inanılmayacak kadar yüksek yararı vardır. Aksi takdirde size anlatılanları doğru kabul edip önünüze konulan belgeleri imzalamak durumunda kalırsınız.

Diyelim ki kendi işinizi kurdunuz ve muhasebeden anlamadığınız için muhasebeci tuttunuz. O zaman da tümüyle muhasebecinin dediklerine mahkûm kalmamak, onun yaptıklarını anlayıp, izleyebilmek için asgari bir muhasebe bilgisine ihtiyacınız olacaktır.

Piyasada bu konuda çok değerli kitaplar olmakla birlikte buradan ücretsiz yararlanılabilecek kitapları bilginize getirmek istiyorum. Aşağıda muhasebe öğrenmek için bir örnek olarak Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nin ücretsiz ders kitapları pdf’lerinin linklerini paylaşıyorum. Genel muhasebe ve finansal tablolar analizini muhasebe eğitimi almamış ya da almış ama eksik kaldığını düşünen herkese, oldukça teknik bir dal olan maliyet muhasebesini ise bu konuda ayrıntıları da öğrenmek isteyenlere öneriyorum.


Genel Muhasebe I ve II


Finansal Tablolar Analizi

Maliyet Muhasebesi


Not: Açık Öğretim’in kitaplarını önermemin nedeni bu kitaplara internet ortamında ve ücretsiz olarak ulaşma imkânı olduğu içindir.

Yorumlar

  1. Hocam, cok kiymetli bilgiler paylasiyorsunuz. Benim altyapim İsletme ve onemli bir kurumda sirket degerlemeleri uzerine 7 sene calistim. Ancak Finanscilar (ozellikle degerleme bolumundekiler); sanki Muhasebe sadece memurlarin yapacagi bir ismis gibi davraniyor, denetim raporlarini okumaktan imtina ediyorlar. Halbuki denetim raporu bir sirketin en kiymetli gostergesidir. Ustune ustluk cok buyuk sirketlerin CEO'lari sadece CFO'larina guvenerek isi kotarmaya calisiyorlar. Halbuki bunlarin hepsi cok buyuk yanlislar. Ne kadar yanlis oldugunu ise Ingiltere ofisimize calismaya gittigimde farkettim, muhasebe bilmeyen Finansci ya da CEO bulmak cok ama cok zor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. muhasebe ile ilgili sorunlarım vardı tavsiyeleriniz faydalı olur insallah cok sagolun hocam

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Hocam linkler açılmıyor ayrıca muhasebe bilgisini ilerletmek için kitap önerebilir misiniz?Teşekkürler.

      Sil
    4. ebsco kütüphane sitesinden bu kaynaklara ulaşabilirsiniz

      Sil
  2. Hocam
    Muhasebe yerine finansal tablolar desek daha uygun olmaz mi?
    Muhasebe deyince biraz daha detay anlasiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Finansal tablolar ayrı. O mali analizin ( ya da finansal analiz) konusu.

      Sil
  3. hocam cok tesekkurler.muhasebe ve hukuk bilgisi hemen hemen her konumda ve sektorde isimize yarar.dogru bakis acilari gelistirmemize yol acar.hocam hukuk ve muhasebeden sonra hangi dal gelebilir diye dusunuyorum. mesela pskoloji olabilirmi

    YanıtlaSil
  4. Hocam ücretli olarak önerebileceğiniz daha pratik kaynaklar var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mesela bu olabilir: http://www.pandora.com.tr/urun/genel-muhasebe-teori-ve-uygulama/322348

      Sil
  5. hocam y=c+ı+g+x-m denklemınde memur olanların aldıgı memur maasları kamu harcamaları ıcınde mı yer alır yoksa bunu bılemezmıyız. saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devlet memurlarının maaşları bir kamu harcaması olduğu için G'nin içindedir.

      Sil
  6. hocam pratikte öğrenilen muhasebeyle uygulamada çok fark var mı? bir muhasebecinin yanında işe başlayanlar bizim gibi üniversitede muhasebe dersi görenlerden sanki daha işin işinde daha iyi biliyorlar gibi geliyor bana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ama onlar da sizin bildiğiniz teorik bilgiyi bilmezler. İkisini bir araya getirmek önemli.

      Sil
    2. Seneler once alayli bir muhasebe burosu isleteninin yaninda calisan arkadasim, eline tutusturulan 1.sinif defteri alip yanima geldi.Bu defteri al isle demisler ama bilmiyor.Acinca saskina ugradim.Borc ve alacak hanesi ters yonde.Sonra bir ziyaretimde patronuna sordum.Dedi ki biz muhasebeci degil, muameleciyiz.Kendisi aslen avukatmis.1989'da onune gelene belgeyi verdiler, dis cekmeyi bilene dis doktoru diplomasi verilmesi gibi.

      Sil
    3. Çok güzel bir anekdot.

      Sil
    4. Mükemmel bir anekdot.Şundan emin olabilirsiniz ki şimdiki yetişen Mali Müşavir nesli çok iyi yetişiyor.

      Sil
  7. çok değerli paylaşımlar, çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Hocam ellerinize, zihninize sağlık.

    Kuşkusuz saydığınız tüm çevrelerin muhasebe bilgisi ve muhasebenin öneminin farkında olmaları çok değerli. Ancak ilk olarak patron sıfatındaki girişimcilerin bunun farkında olması gerektiğini düşünüyorum. Yukarıdan başlayacak olan bu bilinç, mutlaka aşağı doğru yayılacaktır. Aynı paralelde bir şeyler anlatmaya çalıştığım naçizane yazımda (http://marketman-onair.blogspot.com.tr/2014/03/girisimcinin-degismez-is-ortag-bankalar.html) da vurgulamak istediğim en temel nokta, girişimcilerin (ve haliyle beraberinde şirketin) kısıtlı/sorunlu muhasebesel yaklaşımının onların sonunu hazırlayan en büyük sorunlardan olduğunu vurgulayabilmekti. Elbette sizin ağzınızdan bunları duymak apayrı bir değer sunuyor ve çok daha kıymetli katkılar sağlıyor. Var olun...

    Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru aslında yazımda onu ihmal etmişim. Patronun da muhasebe bilmesi gerekiyor yoksa işletmesini istediği verimlilikte çalıştıramaz.

      Sil
  9. teşekkürler hocam, ancak bu alanlarda öğrendiklerim öğrenci olduğum için hep de jure kalıyor, yeni bir şey öğrenme hazzı bir yana fiile dökemediğimiz için sanki hep aynı yerde sayıyor gibi hissediyorum, aynı sebepten edinimler pek kalıcı da olmuyor, tabi yazılarınızı takip etmesem tamamen hayali bir uğraşta olduğumu düşünürdüm, yazılarınızın bu yönüyle de bize çok katkı sağladığı için ayrıca teşekkürler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle değil. Hayali gibi görünen bu uğraşlar yarın öbür gün hiç ummadığınız yerlerde işinize yarıyor.

      Sil
  10. Hocam yazi icin tesekkurler.Size bir sorum olacak.Yakin zamanda Turkiye yi derin bir ekonomik kriz bekliyor mu malum 210milyar $ lik odememiz gereken bir tutar var.Tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu, tümüyle bize bağlı bir konu. Eğer bu sosyal istikrarsızlığı sonlandıramazsak dönüp dolaşıp ekonomik istikrarsızlığın içine düşeriz. Şu ana kadar sergilenen siyaset, sosyal istikrarsızlığı sonlandırmaya yönelmekten çok, artırmaya hizmet eder nitelikte görünüyor.

      Sil
  11. Teşekkürler hocam. Emeğinize sağlık. Tarih konusunda bilgi edinebileceğimiz kaynaklar önerebilir misiniz?

    YanıtlaSil
  12. Tarih bir başka derya. Eğer Osmanlı tarihiyle ilgileniyorsanız Halil İnalcık'ın kitaplarını okumanızı öneririm. Eğer batılıların Fatih ve İstanbul'un fethine nasıl baktığını (bizim bakışımızdan ne yönde farklı baktıklarını) görmek istiyorsanız Franz Babinger'in Fatih Sultan Mehmet ve Zamanı, R. Crowley'in 1453 adlı kitabını okumanızı öneririm. Özellikle ikinci kitap oldukça şoke edici bilgileri paylaşıyor.

    YanıtlaSil
  13. gençlere güzel tavsiyeler. muhasebenin teorisini almadan, pratikte ne tür dolambaçlı yolların olduğunu bilmek de zor. mesela bir mizanı açtığınızda kasa fazlasının ne anlama geldiğini, kar etmeyen bir işletmede nasıl kasa fazlası olabileceğini tahmin etmek için; gayriresmi (ve kaçak) işlemlerin muhasebe kayıtlarına etkilerini de öngörebilmek gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ama bütün bunları bilmek için teorik bilgiye sahip olmak gerek.

      Sil
  14. hocam bu millet nasıl soyulduğunu anlarsa asıl o zoman ne olacak???bu bilgileri kim öğretir vatandaşa kısaca ve açıkça))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında öğreten var da bütün mesele öğrenme arzusu olmasında.

      Sil
  15. bütçe harcamalarının hepsi G sayılabilir mi milli gelir eşitliğinde

    YanıtlaSil
  16. Hocam merhabalar kpss kurum sınavları için mıhasebe ,iktisat ve maliye kitapları önerebilir misiniz ben ingilizce iktisat okuyorum ama kurum sınavları için bunların Türkçesini de öğrenmem lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada önerdiğim muhasebe kitapları oldukça iyi. Ercan Kumcu ile ortak yazdığımız Ekonomi Politiklası'nı bir de benim Makroekonomi'yi okursanız bayağı yardımı olur.

      Sil
  17. Selamlar hocam,
    Vergi Müfettişleri iyi derecede muhasebe ve mali hukuk biliyor. Mesleği ve geleceğini nasıl görüyorsunuz? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayı çok arttı ama yine de iyi çalışan birisi için vergicilik geleceği elde etmek iyidir. Yeminli müşavirlik yapabilirsiniz. Yani vergi müfettişliği bir meslek kazandırıyor.

      Sil
  18. Mahfi bey elimizde olmayan sebeplerle vergi müfettişliği mülakatından elendim,gelir uzmanlığını kazandım,mali müşavirim iyi bir vergici olup ymm olmak istiyorum.siz bizler için çok değerli bir üstadsınız.Kısa tavsiyeleriniz bile çok anlam ifade ediyor.Yol haritam nasıl olmalı? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence siz kendi yol haritanızı çizmişsiniz. Sıkı vergi ve muhasebe çalışmanız gerekiyor. Yani işi sadece uygulamadan değil aynı zamanda teoriden de öğrenip sınava girin. Özellikle muhasebenizi geliştirin.

      Sil
    2. Teşekkür ederim Mahfi Bey.

      Sil
  19. Hocam meraba,

    Açıköğretim kitaplarının okunması konusunda tavsiyeleriniz yanında anlatılanları daha iyi anlamak açısından bir kaç konuya değinmek isterim.
    Anadolu Üniversitesi öğrencilerine verdiği bu kitaplardan hazırladığı sorularla test yapıyor.
    Sorular sorulurken öğrenciye yıllık sistemde olduğu gibi ezber gerektiren sorular değil de okuduğu konuyu anladığını ölçen sorular
    soruyor.
    Bu konuda benim görüşüm bu kitapları okumaya başlayan bütün okurlar önce bu kitaplardan sorulan sorulara bakarak
    soruların nereden nasıl sorulduğuna bakmalılar.
    Kitaplarda anlatılanların öğrenilmesinde en büyük anahtarlardan biri olacağını düşünüyorum.
    Elbette ki kitaplarda yazılanları direk okuyarak çok faydalı olacaktır.
    Bu sistemi bir puzzle birleştirmesi olarak algılıyorum.
    Sorular o dersin nasıl öğrenilmesi gerektiği konusunda en önemli konuların neler olduğu konusunda yol gösterici parçaları oluşturuyor.
    İkinci bir konu ise ünitenin sonunda bulunan kitapların yazılmasında kullanılan kaynaklar ise o konuda önemli bir referans kitapları olarak konuların geliştirilmesinde faydasının olacağını düşünüyorum.
    Öğrenilen dersler sadece bu kitaplardan ibaret değil ama başlangıç için çok iyi temel oluşturuyor.
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  20. Hocam öncelikle bu yazılarınız için teşekkür ederim.Ben vergi müfettiş yardımcılığını kazandım ve bu meslek için eğitime başlamadan önce kendimi geliştirmek istiyorum.Kitaplarınız aldım heyecanla okuyorum. Tavsiye ettiğiniz kitapların çoğunu temin etmeye çalışıyorum.Asıl sormak istediğim eğitim sürecinde bana lazım olacak kitapları tavsiye eder misiniz?

    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bu hazırlığı yapmanız şimdilik yeterli. Eğitim sürecinde zaten neler okunacağı, nasıl çalışılacağı size anlatılacak. Onları o zaman yapmanızı öneririm. Şimdi eksikleri tamamlama zamanı.

      Sil
  21. Hocam yazınızla ilgili değil ama twitter yasağı ile ilgili olarak; bilgisayarınıza "ultrasurf" indirip yükleyin twittere girin. siz de yazar, yayınlarsanız izleyicileriniz haberdar olur..

    YanıtlaSil
  22. Hocam ben tercıh donemındeyım ve hukuk ve muhasebe uzerıne bu okudugum yazı benı cok aydınlattı. Bolum karsılastırmak uygun olmaz ama, sosyal zekamın ve tabırı caızse cenemın hukuka daya yatkın oldugunu dusunuyorum, sızce ne yapmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hukuk iyi bir eğitim. Bir yandan hukuk okurken bir yandan da ekonomi ve muhasebe çalışmanızı öneririm. Bu sizi, hukuk okuyanlardan çok daha farklı bir konuma getirecek. Her ikisini de belirli bir düzeye kadar kendi kendinize çalışarak öğrenebilirsiniz. Ama en önemlisi yabancı dil (özellikle de İngilizce.)

      Sil
  23. Hocam ben de tercih dönemindeyim, bilkent tobb yada odtü işletme okumayı düşünüyorum, üniversitede yatmayı kesinlikle düşünmüyorum daha başlamadan okula neler yapmalıyım, birde işletmede mezun olduğumuz üniversite önemlimi,siz hangisini önerirsiniz?

    YanıtlaSil
  24. Hocam, linklerde sorun var. Güncelleme yapmanız mümkün müdür? Ya da kitapların ismin söylerseniz kendimiz araştıralım.

    YanıtlaSil
  25. Değerli hocam merhaba,
    Çok geç bir yorum olacak belki de ama sormak zorunlulugunda olduğum bir soru var ve bunu sizin gibi tecrübeli bir hocamıza sormak istedim. Bir şirketin finans bölümünde ise başlayacağım ancak muhasebem çok iyi değil. İktisat bilgim e güveniyorum gorece tek vasat olduğum alan muhasebe. Sizce teori derslerine kısa sürede çalışarak bu açığı kapatmak mümkün mü? Okulda gördüğüm muhasebenin de Türkiye sistemi ile pek alakası yoktu. Bu konuda tavsiyelerinize ihtiyacım var. Saygılarİmla.

    YanıtlaSil
  26. Hocam merhaba,
    Smmm staj başlatma sınavını kazandım fakat vergi hukukunda çok eksiğim olduğunu düşünüyorum. Çok araştırma yaptım ama bu kez de kafam karıştı. Dili çok ağır olmayan sıkmadan öğreten bir kaynak tavsiye edebilir misiniz ? Sıfırdan başlamak isteyenler için..
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  27. Merhaba, ekitaplara giden linkler çalışmıyor, acaba yenilemeniz ya da basılı ktaplar önermeniz mümkün oabilir mi ?

    YanıtlaSil
  28. Hocam Merhaba,

    Bundan birkaç ay öncesinde bir muhasebe bürosunda çalıştım.
    Bana gerçekten çok şey kattığını söyleyebilirim fakat çeşitli nedenlerden dolayı ayrılmak zorunda kaldım. Muhasebe ve SGK mevzuatını da takip ediyorum.

    Muhasebe alanındaki ilanları takip ettiğimde hepsi çok deneyimli personel arıyorlar ve çeşitli muhasebe programlarını bilmemizi istiyorlar: ETA, LOGO GO gibi. Kurs veren birkaç yer ile görüştüm gitmeyi planlıyorum.

    Bu işletmelerin dilediği deneyim açığını Muhasebe alanına daha fazla yönelmekle kapatabilir miyim?
    Bunu sağlamak adına, lisans eğitimim olan İktisat'ın yanına AÖF'den Muhasebe ve Vergi Uygulamaları okumak gibi bir seçenek geliyor aklıma bu konudaki düşünceniz nedir?

    Bir de
    Muhasebe ve Finans kategorisinde eğitim veren birçok e-öğrenme sitesi mevcut
    campusonline gibi. Bu tarz siteler hakkındaki düşünceniz nedir?

    Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  29. Mahfi Hocam Merhaba,
    Maliyet muhasebesi için de kitap önerirseniz çok memnun olurum

    YanıtlaSil
  30. Merhaba hocam mesleğimle ilgili kararsızlığim jonusunda arastirma yaparken sizin bu yaziniza rastladim.şoyleki bir denetim firmasinda stajyerim fakat bu alanda ilerlemelimiyim emin degilim yolculuk olayı beni düşündürüyor acaba bunun yerine ön muhasebeye mi girsem? Cok kararsizim muhasebe bilgim de eksik suan suan hangisinin önü açiktir sizce? Cevaplarsaniz cok sevinirim

    YanıtlaSil
  31. Mühasibatlıq xidmətləri nədir?
    Mühasibatlıq. Sərfəli və etibarlı mühasib və mühasibat xidmətləri.
    İstər kiçik, istərsə də böyük miqyaslı bir iş sahibi olan bir iş adamı vaxtını bir mühasibat uçotu aspektlərini araşdırmağa sərf etməməlidir. Aspektləri vergi uyğunluğu qanunları, işçilərin əmək haqqının tutulması və bir çox digər məlumatlar kimi şeylər ola bilər. Bunun əvəzinə bir iş sahibi olaraq enerjinizin çox hissəsini gəlirləri artırmağa, işçilərin sayını artırmağa və ya xidmətlərinizi və məhsullarınızı yaxşılaşdırmağa xərcləyə bilərsiniz. Buna görə mühasib, sahiblərinə resursların bölüşdürülməsi ilə bağlı qərar verməyə kömək edən bir iş maliyyə məlumatının etibarlılığını təmin edən bir mütəxəssisdir.
    https://www.growth.az/

    YanıtlaSil
  32. Hocam bir bankacı için neden önemli muhasebe peki yani bankacinin ne işine yarar ki

    YanıtlaSil
  33. bence olabilicek benzer konular https://cevapbulmaca.com/category/muhasebe-cevap/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Faizin Doğuşu ve Yasaklanışı